Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020

Απάντηση του Σωτήρη Μ. Τζούμα στο υβριστικό κείμενο του κ.Θάνου Οικονομόπουλου στο iefimerida.gr

 


Απέστειλα την περασμένη εβδομάδα την παρακάτω επιστολή στον διευθυντή και ιδιοκτήτη του iefimerida.gr κ. Χρήστο Ράπτη ως απάντηση στα όσα ανιστόρητα και αθεολόγητα( για να μην τα χαρακτηρίσω αλλιώς) μας σέρβιρε ο παλιός δημοσιογράφος  κ. Θάνος Οικονομόπουλος.

Κατανοώ ως έναν βαθμό την άγρια  πολεμική που  έχει ξεσπάσει από όλους τους βαλσαμωμένους άπιστους εναντίον της πίστεως, των πιστών και ασφαλώς εναντίον του ιερού κλήρου και  των ιεραρχών, εξ αφορμής των κινδύνων που ελλοχεύουν  ένεκα της πανδημίας η οποία έχει διεμβολίσει την ανθρωπότητα και την πατρίδα μας κατά τρόπο ύπουλο και επιθετικό. 
Το γεγονός πρωτόγνωρο για όλους και τα εχέγγυα για την  αντιμετώπιση του λίγα αφού δεν έχει υπάρξει ανάλογη εμπειρία στο παρελθόν. 
Η ανεξέλεγκτη αύξηση των ασθενών είναι γεγονός που μας έχει θορυβήσει και ευαισθητοποιήσει  όλους – πολιτεία, ΜΜΕ και λαό- με αποτέλεσμα να υπάρχει ένας εκνευρισμός ο οποίος συχνά καταλήγει σε επικίνδυνες   «στοχοποιήσεις».
 Από την πρώτη στιγμή η Εκκλησία υπήρξε στόχος όλων. Μολονότι προσαρμόστηκε αμέσως στα κυβερνητικά κελεύσματα και οι ναοί έκλεισαν, οι καμπάνες σίγησαν, τα μεγάφωνα βουβάθηκαν, μια σημαντική μερίδα προβεβλημένων δημοσιογράφων της τραγικής τηλεοπτικής ενημέρωσης επιτίθετο στην Εκκλησία και στους πιστούς που πιστεύουν ενσυνείδητα και όχι τυπικά, επειδή  κάποτε βαφτίστηκαν.
Και το χειρότερο είναι ότι οι επιθέσεις αυτές εστιάζουν με λυσσαλέο τρόπο στη Θεία Κοινωνία! Και γιατί αυτό; 
Επειδή το πεπερασμένο μυαλουδάκι των επιτιθεμένων δεν μπορεί να χωρέσει την Πεμπτουσία της πίστεώς μας, το Μυστήριο των Μυστηρίων όπως λέγεται η  Θεία  Ευχαριστία–πώς τάχα να χωρέσει κανείς  τον ωκεανό μέσα σε μια δαχτυλίθρα!- ξερνάνε όλο το δηλητήριο της αθείας τους ή έστω της ημιμάθειας τους στην Εκκλησία και τους πιστούς. Και πάλι δεν ησυχάζουν.  Και αυτό οφείλεται σε έλλειψη παιδείας και ελλιπή θεολογική ενημέρωση.
Δεν είναι τυχαίο ότι επί Νέρωνος και Διοκλητιανού αλλά και επί  των υπολοίπων ειδωλολατρών αυτοκρατόρων της Ρώμης κατηγορούσαν τους χριστιανούς ως ανθρωποφάγους!
Για όλα έφταιγαν οι χριστιανοί. Και όπως τότε έτσι και τώρα!
Η ιστορία δυστυχώς επαναλαμβάνεται. Μόνο που αυτή τη φορά οι διώκτες δεν είναι Ρωμαίοι, ούτε αιμοδιψείς Σταλινικοί, ούτε ο Τίτο και ο Τσαουσέσκου,αλλά  βαπτισμένοι χριστιανοί , συνέλληνες, οι οποίοι όμως ουδεμία σχέση έχουν   με την Εκκλησία και την ιερή μας παράδοση, αφού ξανά πέρασαν το κατώφλι της κάποιο Πάσχα για Ανάσταση ή σε κάποιο γάμο ή βάπτιση προσφιλούς ή φιλικού  τους προσώπου.
Ωστόσο αρνητική  εντύπωση μου προξένησαν τα όσα έγραψε ο έγκριτος παλαιός δημοσιογράφος  Θάνος Οικονομόπουλος στην ιστοσελίδα σας. 
 Τον κ. Οικονομόπουλο παρακολουθώ και διαβάζω  από τα χρόνια της νιότης μου και τα άρθρα του στην  τότε εφημερίδα  ΕΠΕΝΔΥΤΗ κατέχουν σημαντική θέση στο αρχείο μου. Τα μάζευα ένα- ένα. Επίσης ξεκινώντας τη μέρα μου τα χρόνια εκείνα δεν παρέλειπα να τον ακούω στην ραδιοφωνική του εκπομπή που ήταν για μένα τότε μια ανοιχτή πόρτα στη γνώση και στη μάθηση. 
Διαβάζοντας όμως χθες το άρθρο του «Θεία Κοινωνία, ρεβεγιόν και… ωρολογιακή βόμβα» εξεπλάγην για την προχειρότητα και την κακότητα με την οποία αντιμετωπίζει τον Θεοίδρυτο θεσμό της Εκκλησίας και μάλιστα με χαρακτηρισμούς που απάδουν στον θεσμό αλλά και στην σοβαρότητα και τα χρόνια  που σηκώνει πλέον  ο κ. Οικονομόπουλος.Ωσαν πρωτάκι της δημοσιογραφίας επιδιώκει να διακριθεί σε κορώνες που θα του εξασφαλίσουν αναγνωρισιμότητα που ειδικά ο κ. Οικονομόπουλος δεν έχει ανάγκη. 
 Νόμιζα ότι οι άνθρωποι καθώς μεγαλώνουμε αμβλύνουμε τις γωνίες μας και ερχόμαστε κοντύτερα στον Θεό. Αλλά αυτό προφανώς  δεν ισχύει για όλους τους ανθρώπους. 
Κάποιοι απομακρύνοται ακόμη περισσότερο.Ίσως γιατί δεν θέλουν  να γνωρίσουν εν ζωή το προπτωτικό κάλλος. 
Ο κ. Οικονομόπουλος στο άρθρο αυτό αποκαλεί ελαφρά τη καρδία τους ιεράρχες μας υβριστικά «αγιατολάδες» και «σκοταδιστές» γιατί θέλουν να τιμήσουν την γέννηση του Χριστού με ανοιχτές Εκκλησίες αλλά με πιστή τήρηση των υγειονομικών μέτρων.
Με βάση τα ιστορικά δοκίμια που έχουμε μελετήσει «σκοταδιστής» είναι αυτός που με  το βέβηλο και απύλωτο στόμα του υβρίζει κάτι το οποίο φοβάται ενώ δεν το γνωρίζει επαρκώς και γιαυτό το δαιμονοποιεί. 
Εν προκειμένω αυτό που υβρίζει και λοιδωρεί ο κ. Οικονομόπουλος , την πίστη μας και τον ιερό κλήρο,  για μια μεγάλη μερίδα του Ελληνικού Λαού- και όχι μόνον για άτομα της ηλικίας του αλλά και για νέους ανθρώπους – αποτελεί το ιερότερο και πολυτιμότερο θησαυρό του.
 Έχει ιδέα , άραγε,ο συμπαθής και σεβαστός κατά τα άλλα κ. Οικονομόπουλος  πώς θα του συμπεριφέρονταν οι «συμπατριώτες» του πλέον μωαμεθανοί, αν ζούσε στο κράτος του Αγιατολάχ και εκφράζονταν μ’ αυτό τον τρόπο για την θρησκεία τους;
Δεν θα θέλει να ξέρει και ούτε να το μάθει ποτέ! Ό μη γένοιτο!
Όμως,εκτός από την έκρηξη αθεΐας στο κείμενο αυτό, εντόπισα   και εστίες που πάσχουν ιστορικά και αυτό με απογοήτευσε.Ίσως γιατί μεγάλωσα πια κι εγώ και διαθέσω σε κάποια θέματα την αληθινή ιστορική γνώση. 
 Δεν είναι της παρούσης να προβώ σε διορθώσεις. Το σωστό πάντως είναι αν για κάτι δεν είμαστε βέβαιοι να μην το δημοσιοποιούμε. Η ακρίβεια και η αλήθεια είναι η πεμπτουσία της σωστής και ολοκληρωμένης άποψης ακόμη και αν δεν συμφωνούμε πάντα με αυτή. 
Ο κ. Οικονομόπουλος προβαίνει και σε ένα ακόμη ολίσθημα.  Προτάσσει  τις θέσεις κάποιων  λοιμωξιολόγων της επιτροπής του Υπουργείου Υγείας,που εξ αρχής δεν έκρυψαν τα αρνητικά τους για την Εκκλησία αισθήματα ( όπως ο κ. Σίψας και η κ. Παγώνη)  και αποκρύπτει τεχνηέντως τις απόψεις κάποιων άλλων οι οποίοι με σεμνότητα και σοβαρότητα  δεν θέλησαν να εισέλθουν σε «ξένα χωράφια» και δήλωσαν ότι δεν μπορούν να αποφανθούν σε «θέματα μεταφυσικά και δογματικά», γιατί αυτό θα προκαλέσει σύγχυση.
Μάλιστα κάποιοι άλλοι  δήλωσαν-ομολόγησαν ευθαρσώς  ότι «δεν μεταδίδεται ο ιός με την Θεία Κοινωνία».
Ο κ. Οικονομόπουλος δεν  άκουσε ή δεν είδε την κ. Γιαμαρέλλου και τα όσα είπε με ευθύτητα και θάρρος; Ή μήπως δεν άκουσε την επίθεση που  έκανε στο σπίτι της  ο Ρουβίκωνας για να της  βάλει μυαλό… επιστήμων άνθρωπος καθώς είναι μήπως   και σταματήσει  να «διαφημίζει» το πόσο πιστή είναι και το αν θα κοινωνήσει ή όχι!
Επίσης  η προταθείσα από τον κ. Τσίπρα για υπερκομματική υπουργός Υγείας  κ. Λινού  σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ( στους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο)επικαλέστηκε και επιστημονική μελέτη του Π.Ο.Υ όπου αναφέρεται ότι «ο ιός δεν μεταδίδεται με την κατάποση, αλλά από τους αεραγωγούς» καθώς και το  ότι δεν υπάρχει μελέτη διεθνώς που να μας λέγει για την μετάδοση ασθενειών από την θεία Κοινωνία. 
Και όλα αυτά ο κ. Οικονομόπουλος τα ισοπεδώνει! Και τι μας λέει; Ότι  η Εκκλησία και το ιερατείο δεν ακούν τους ιατρούς.  
Μα γιατί να είμαστε  τόσο κοντόφθαλμοι  κ. Οικονομόπουλε, ώστε να μη βλέπουμε  καν πέρα από την μύτη μας;
Όμως ας βγει κάποιος και ας μας ενημερώσει επίσημα( μήπως και το καταλάβουν όλοι οι διαφωνούντες ιατροί και δημοσιογράφοι )   από την ημέρα που ξανάνοιξαν οι Εκκλησίες και οι ιερείς και οι πιστοί κοινωνούσαν σε κάθε λειτουργία είχαμε έξαρση του κορονοϊού; Φυσικά όχι!  Κανονικά δεν έπρεπε να κρούσματα να αυξηθούν κατακόρυφα; Αντιθέτως. 
Κι επειδή στην ιστορία φαίνεται ότι όλοι αυτοί που ασκούν πρόχειρη και ανερμάτιστη κριτική χωλαίνουν , θα μας επιτρέψουν να τους  θυμίσουμε τον ιερέα που κοινωνούσε τους λεπρούς στην Σπιναλόγκα, θα τους πούμε   για τους ιερείς που κοινωνούσαν τους χανσενικούς στα σανατόρια,θα φέρουμε στην γνώση τους και στην σκέψη τους  τον Άγιο Άνθιμο στο Λεπροκομείο της Χίου μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1950, μαζί με  τον Άγιο Νικηφόρο  αλλά και όλους τους σύγχρονους ιερείς που υπηρετούν στα Νοσηλευτικά ιδρύματα της πατρίδας μας και κοινωνούν καθημερινά ασθενείς με πάμπολες μεταδοτικές ασθένειες.
«Σκληρόν προς κέντρα λακτίζειν» αγαπητέ κ. Οικονομόπουλε και κάθε «κύριε σπουδαίε της σύγχρονης ελληνικής δημοσιογραφίας»! 
Όσοι έχετε αλλεργία σε κάθε χριστιανικό και βυσσοδομείτε εναντίον του Χριστού να ξέρετε ότι αυτό στην διαδρομή δεν  βγαίνει σε καλό. 
Όσοι συνεχίζουν να κοάζουν εναντίον Του και εναντίον όλων ημων- που σε πείσμα των καιρών εξακολουθούμε να πιστεύουμε-τους προειδοποιούμε ότι θα πνιγούν στα βαλτόνερα των υλιστικών και αθέων  αντιλήψεων. 
Ιστορικά όσοι  πολέμησαν τον Χριστό  από παλαιά έως εσχάτων, ξεχάστηκαν και έσβησαν, γιατί «ο Χριστός χθες  και σήμερον ο Αυτός  και εις τους αιώνας …»!
Δεν ζητάμε τίποτα το παράλογο! Αυτοσυγκράτηση. Όπως εμείς προσαρμοστήκαμε και μείναμε στα σπίτια μας και κάναμε την Θεία Λειτουργία τηλεοπτικό θέαμα έτσι και σεις κρατείστε χαμηλούς τόνους και μην προκαλείτε και μάλιστα επιτιθέμενοι! 
Γιατί φοβάστε για τις Εκκλησίες και τη θεία Μετάληψη; Αφού εσείς ούτε στην Εκκλησία θα πάτε ούτε θα κοινωνήσετε! Προς τι οι κραυγές και οι ύβρεις; Το κακό εξορκίζεται με την προσευχή. Πως θέλετε να καταντήσετε τους ναούς; Σκιές του παρελθόντος; Όπως ακριβώς εικονίζεται στην παραπάνω φωτογραφία; Με άδεια στασίδια; Μα αυτό ο,τι και αν συμβεί δεν θα το δείτε ποτέ. 
Αφήστε εμάς, λοιπόν,  με την τρέλα μας. Θα είμαστε οι αείποτε προσευχόμενοι δια τους μηδέποτε προσευχομένους! Και ο Θεός μαζί μας και μαζί σας! Στη μάχη αυτή πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι, πιστοί και λιγότερο ή καθόλου  πιστοί! Στο τέλος της διαδρομής θα γνωρίσουμε όλοι το Θεό μας! 
 
Καλά Χριστούγεννα- με εκκλησιασμό ή όχι! 

Εδώ το κείμενο του κ. Θάνου Οικονομόπουλου στο iefimerida.gr

Θα τις αποτολμήσω, όμως, μπας και ταρακουνηθούμε λίγο, κοινωνία και κράτος, και δεν υποκύψουμε στις άκαιρες, εν μέσω πανδημίας, μανίες (που όσο πιο αχρείαστες είναι, τόσο πιο πολύ τις ακολουθούμε) για ρεβεγιόν, «ξεσκάσματα», παρέες, αγκαλίτσες και… φιλάκια. Γιατί συνολικά ως Ελλάδα δεν πάμε καλά, έχουμε παλαβώσει, και είναι βέβαιο ότι θα το πληρώσουμε πολύ ακριβά…

Όσα μέτρα αποφασίζονται και ανακοινώνονται τη μια μέρα, την επόμενη… ανακαλούνται ή γίνονται «ηπιότερα», λόγω κοινωνικών πιέσεων. Και όταν στην ηπιότερη μορφή τους καταστρατηγούνται προκλητικά και επικίνδυνα από τους φύσει απείθαρχους Νεοέλληνες και από πονηρά συμφέροντα, εξαπολύονται… απειλές ότι «αν δεν τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, τότε… θα τα κλείσουμε όλα».

Με το συμπάθιο, αλλά όταν αποφασίζονταν κάποια μέτρα, δεν είχε μελετηθεί εκ των προτέρων το εάν και κατά πόσο η κοινωνία (πολίτες, επιχειρήσεις, οργανώσεις, θεσμοί, πνευματικοί οίκοι…) θα τα τηρούσε; Δεν υπήρχε κάποια προσυνεννόηση, να μελετηθούν τυχόν αντιδράσεις, συμπληρωματικές ιδέες και προτάσεις. Τι νόημα έχει να υπάρχει αυτή η «επιτροπή ειδικών» του υπουργείου (λοιμωξιολόγοι κ.λπ.), που υποτίθεται ότι είναι σύμβουλοι της κυβέρνησης, αν οι επιστημονικές εισηγήσεις τους «προσαρμόζονται» στις (δικαιολογημένες, δεν λέμε) κοινωνικές, οικονομικές, αναπτυξιακές και ξέρω ‘γω τι άλλο «ανάγκες»;

Όλοι καταλάβαμε ότι ο περιορισμός «9 πιστοί στις λειτουργίες – 25 στις Μητροπόλεις» ήταν εισήγηση της επιτροπής. Πώς και γιατί, λοιπόν, με το που ξεσηκώθηκαν οι… αγιατολάδες της Εκκλησίας, απείλησαν (κατά τρόπο όχι μόνο προκλητικό, αλλά και παράνομο!) με «ιερό πόλεμο», κάποια… χριστιανική «τζιχάντ» δηλαδή, η κυβέρνηση, αφού το… διαπραγματεύθηκε με τη Διοικούσα Εκκλησία, ζήτησε (δεν είχε ζητήσει πριν;) από τους ειδικούς να αποφανθούν ότι «εντάξει, μωρέ, οι 9 ας γίνουν 25, και οι 25 ας γίνουν 50», αρκεί να τηρούνται αποστάσεις, να φοράνε μάσκες, να υπάρχει μόνο ένα άτομο ανά 15 τ.μ.! Και για τη Θεία Κοινωνία, που ΟΛΟΙ οι ειδικοί έχουν δηλώσει επίσημα και δημόσια ότι είναι κίνδυνος-θάνατος μετάδοσης του ιού, γιατί το κράτος δεν επέβαλε να μη γίνεται όσο διαρκεί η πανδημία; Κάποιοι φωτισμένοι ιεράρχες βγαίνουν και μιλάνε τη γλώσσα της λογικής με σεβασμό στην επιστήμη, αλλά είναι, φευ, σταγόνες στον ωκεανό του σκοταδισμού…

Πάμε παρακάτω. Πιστεύει κανείς, με τα παραδείγματα και τις καταγγελίες που υπήρξαν και στην πρώτη καραντίνα, ότι θα τηρηθούν αυτές οι «προδιαγραφές» για την προσέλευση στις εκκλησίες; Άσε τι λέει… συντεχνιακά η Διαρκής Ιερά Σύνοδος. Οταν υπάρχουν μητροπολίτες… τουπαμάρος που διακηρύσσουν ότι «δεν πρόκειται να αποκλείσουμε το ποίμνιό μας από τον εκκλησιασμό», όταν παπάδες βγαίνουν ανοικτά και λένε «μέσα στις εκκλησίες δεν μπαίνει ο ιός» και «η Θεία Μετάληψη δεν τον μεταδίδει» (κι ας έχουν… «κοιμηθεί» ένα σωρό παπάδες και μητροπολίτες από τον κορωνοϊό!), αμφιβάλλετε ότι θα γίνει γιορτιάτικα το… έλα να δεις είτε μέσα στους ναούς είτε στο προαύλιο;

Κι ακόμη, γιατί δηλαδή να μην ξεσηκωθούν οι μαγαζάτορες που υποχρεώνονται να κρατάνε τις επιχειρήσεις τους κλειστές, όταν στις εκκλησίες… δεν τρέχει και τίποτε με έναν πιστό ανά 15 τ.μ., αλλά στα καταστήματα η ίδια αναλογία πελατών/τετραγωνικών είναι… καταστροφική για τη δημόσια υγεία;

Όταν οι περισσότεροι («γνωστοί» μας, πια, τηλεοπτικά…) λοιμωξιολόγοι και λοιποί ειδικοί τονίζουν καθημερινά πως οι συγκεντρώσεις, φιλικές και οικογενειακές στα ρεβεγιόν, έστω και μέχρι 9 άτομα (ποιος θα ελέγχει και πώς;) θα φέρουν έκρηξη των κρουσμάτων, διασωληνωμένων και νεκρών, επικαλούνται και τα στοιχεία μετά τη γιορτή των «Ευχαριστιών» στις ΗΠΑ, και προτείνουν ανοικτά «όχι φέτος ρεβεγιόν, βρε αδερφέ!», τους ακούει η κυβέρνηση; Προβληματίζεται; Περάσαμε Πάσχα (μεγαλύτερη, για μας, γιορτή…) κλεισμένοι στα σπίτια μας και κατά μόνας -τι θα πάθουμε, δηλαδή, να μείνουμε σπίτι Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά;

Φυσικά, δεν είναι μόνο κράτος, δημόσιες δομές και Εκκλησία που προβληματίζουν με τις θέσεις, τις αποφάσεις και τις συμπεριφορές τους. Είμαστε και… όλοι εμείς! Πολίτες και επιχειρηματίες. Που είμαστε… «αντισυστημικοί», εξυπνάκηδες, «εμένα, μωρέ;», σίγουροι ότι «σιγά μη γίνουν έλεγχοι!». Έγινε το click away («μολών λαβέ» το θέλουν οι… Μπαμπινιώτηδες;), να τονωθεί κάπως η οικονομική κίνηση. Με όρους και συγκεκριμένες διαδικασίες. Αλλά… εμείς (είτε ως καταναλωτές είτε ως επιχειρηματίες…) ξέραμε καλύτερα: ξεπαπουτσωθήκαμε στο δρόμο, να δοκιμάσουμε την παραγγελία μας, αλλά και ο μαγαζάτορας δεν μας σταμάτησε και δεν μας έδιωξε…

Είπαμε, τα κέντρα εστίασης και διασκέδασης, μπαρ και καφέ κλειστά. Και ρεβεγιόν σπίτι μας, με τους 9 που Κύριος οίδε πόσοι θα γίνουν… Κάποια (μεγάλα…) ξενοδοχεία, με καταχωρίσεις ηλεκτρονικές και έντυπες… διαφημίζουν ότι «ανοίξαμε για ρεβεγιόν και σας περιμένουμε!» Και εντυπωσιακά πολλοί συμπολίτες μας έσπευσαν να κάνουν… κράτηση!

Τα ξενοδοχειακά εστιατόρια επιτρέπεται να λειτουργούν ΜΟΝΟ για τους ενοίκους τους που διανυκτερεύουν σε αυτά. Όχι για ρεβεγιόν και επισκέπτες που… έσκασαν κλεισμένοι σπίτι! Και αφού το κράτος έβγαλε απόφαση (για να παρακάμψει την παράνοια και την παρανομία) ότι για τους ενοίκους των ξενοδοχείων θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση η «υπηρεσία δωματίου» και πρωινά, γεύματα και δείπνοι θα σερβίρονται μόνο στα δωμάτια, βγήκε κάποια συντεχνιακή οργάνωση των ξενοδόχων να… διαμαρτυρηθεί ότι «με τέτοια μέτρα θα κλείσουμε, αυτό θέλει η κυβέρνηση;». Όχι, δεν θέλει αυτό, θέλει να λειτουργείτε κανονικά με επισκέπτες και ενοίκους και όχι με παρανομίες και ρεβεγιόν για τον κόσμο εν είδει… «κρυφού σχολειού»!

Δεν το πολυπιστεύω, αλλά ελπίζω, έστω και την τελευταία στιγμή, να έρθουμε στα συγκαλά μας, κοινωνία, πολιτεία, φορείς και θεσμοί, να συμμορφωθούμε με τις επιταγές της λογικής και του αυτονόητου για να περάσουμε τις γιορτές και να μην μπούμε στο τρίτο κύμα της πανδημίας που έρχεται (το εμβόλιο θέλει τουλάχιστον 6 μήνες για να παραγάγει αποτελέσματα…) υπό χειρότερες προϋποθέσεις εκείνων που μπήκαμε στο δεύτερο…

Πηγή: www.exapsalmos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου