Σάββατο 11 Ιουνίου 2022

ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ Ο ΙΑΤΡΟΣ, ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΥΜΦΕΡΟΥΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΚΡΙΜΑΙΑΣ

 


ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητού

Μια από τις δραματικότερες περιόδους της εκκλησιαστικής μας ιστορίας είναι και ο 20ος αιώνας, όπου δοκιμάστηκαν σκληρά πολλές Ορθόδοξες Εκκλησίες από τα μαρξιστικά καθεστώτα. Χιλιάδες κληρικοί όλων των βαθμών καθώς και εκατομμύρια πιστοί διώχτηκαν, βασανίστηκαν και έχασαν τη ζωή τους, με μόνη αιτία ότι πίστευαν στο Θεό και ήταν Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Ένας από αυτούς τους χιλιάδες κληρικούς  ήταν και ο άγιος Λουκάς ο Ιατρός, αρχιεπίσκοπος Συμφερουπόλεως και Κριμαίας.

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022

Με ρωτάνε πολλοί: "Τι γίνεται σε μια οικογένεια που ο ένας είναι της εκκλησίας και ο άλλος δεν είναι;

 


Με ρωτάνε πολλοί: "Τι γίνεται σε μια οικογένεια που ο ένας είναι της εκκλησίας και ο άλλος δεν είναι; Που ο ένας θέλει να πηγαίνει στην εκκλησία και ο άλλος δεν θέλει;" 

Κι εγώ δεν θα σας πω τη γνώμη τη δική μου, θα σας πω τι λέγει ο Άγιος Πορφύριος. Ότι πάντοτε έτσι ήταν οι οικογένειες. Έτσι τα φέρνει ο Θεός, που να είναι ένας μέσα στην οικογένεια να είναι της προσευχής. 

Και αυτή η προσευχή να βοηθάει και να στηρίζει όλη την οικογένεια. Και είναι, ξέρετε, ένα είδος άσκησης το να είσαι ο μόνος που προσεύχεται μέσα στην οικογένεια. 

Είναι πολύ σπάνιο να είναι και οι δύο σύζυγοι στην προσευχή. 

Συνήθως είναι η γυναίκα της προσευχής, γιατί ο άντρας έχει τις δουλειές και πηγαίνει και στο καφενείο. 

Αλλά τα τελευταία χρόνια βλέπω και το ανάποδο: 

Να είναι μόνο ο άντρας της προσευχής. Αλλά είναι λίγα τα ζευγάρια αυτά. Είναι, όμως, και το καλύτερο! Γιατί ο άντρας που είναι η κεφαλή του σπιτιού, να είναι και η πηγή της χάριτος μέσα στο σπίτι. 

Όπως το κεφάλι κινεί και τρέφει όλα τα όργανα του σώματος, έτσι και ο άντρας ως κεφαλή να δίνει την χάρη σε όλα τα μέλη της οικογένειας. 

Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος 

πηγή: https://panagia-ierosolymitissa.blogspot.com/

Ελευθέριος Ανδρώνης: Δημογραφικό: Εθνική αυτοκτονία με τη «βούλα» του πρωθυπουργού – Αντικατάσταση των Ελλήνων για να «ζήσει η Ελλάς»!

 


Γράφει ο Ελευθέριος Ανδρώνης


Εθνική αυτοχειρία με ελληνοποιήσεις αντί για γεννήσεις παιδιών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης «λύνει» το δημογραφικό με μια Ελλάδα δίχως Έλληνες, και το λέει χωρίς περιστροφές.
 

Δημογραφικό: Είναι να μένει άναυδος κανείς με κάποιες καταπληκτικές… «συμπτώσεις» που συμβαίνουν μερικές φορές στην πολιτική σκηνή. Δεν πέρασαν παρά λίγα 24ωρα από τη διαρροή που θέλει τον Όλαφ Σολτς να προτίθεται να ζητήσει από την κυβέρνηση να δεχθεί μια επιστροφή 30.000 προσφύγων και μεταναστών από την Γερμανία στην Ελλάδα ως χώρα «πρώτης υποδοχής», και ξαφνικά έκανε ξανά την εμφάνιση του το «αντινατιβιστικό» πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη!

Άγίου Γρηγορίου του Θεολόγου: Λόγος μα΄ εις την Πεντηκοστή

 

Ε. Την Πεντηκοστή εορτάζουμε καί την παρουσία του Αγίου Πνεύματος και την πραγματοποίηση της υποσχέσεως και την εκπλήρωση της ελπίδας. Το μυστήριο, πόσο και μεγάλο είναι και σεβαστό! Τελειώνουν λοιπόν όσα έχουν σχέση με το σώμα του Χριστού, ή μάλλον με τη σωματική παρουσία Του(1). Διότι διστάζω να πω τα σωματικά, εφ’ όσον κανένας λόγος δεν μπορεί να με πείσει ότι θα ήταν καλύτερα να είχε απαλλαγεί από το σώμα [ο Χριστός](2).

Στρατηγός Ταμουρίδης: Εθνική αυτοχειρία!

 


Οι Τούρκοι χρησιμοποιούν τον όρο «Mankurtlaşma», ως μια κοινωνική και πολιτισμική έννοια, που περιγράφει πως μπορεί ένα έθνος να γίνει εχθρικό προς τον εαυτό του, προς τις αξίες του και ουσιαστικά να σκοτώσει τον εαυτό του, να αυτοκτονήσει.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα πάντα με τον τουρκικό ορισμό, αυτό συμβαίνει όταν «οι υπεύθυνοι κυβερνώντες, συνεργαζόμενοι με την άρχουσα τάξη μιας εξωτερικής μεγάλης δύναμης, αλλάζουν τις εκπαιδευτικές και πολιτιστικές πολιτικές της χώρας τους εις βάρος του έθνους, αποξενώνοντάς το από την εθνική του ταυτότητα. Έτσι, αλλοτριώνουν την κοινωνία και τον εθνικό πολιτισμό της, καθιστώντας το έθνος χωρίς συνείδηση και ανοιχτό στην εκμετάλλευση. Παράλληλα δηλητηριάζουν το μυαλό της κοινωνίας, μετατρέποντάς την σε ψυχική σκλάβα των ξένων αποικιοκρατικών δυνάμεων, δημιουργώντας μάλιστα την ψευδαίσθηση ότι είναι προς το καλό της».

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022

Τα μυστικά της ευχής ”Κύριε Ιησού Χριστέ Ελέησόν με” από την εμπειρία των Αγίων και των Πατέρων...

 


“ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ”

Όλη η τέχνη είναι αυτή ακριβώς. Είτε περπατάς είτε κάθεσαι, είτε στέκεσαι, είτε εργάζεσαι, είτε βρίσκεσαι στην εκκλησία, άσε τη προσευχή αυτή να γλιστρήσει από τα χείλη σου “Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησον με” με τη προσευχή αυτή στην καρδιά σου θα βρεις εσωτερική ειρήνη και γαλήνη σώματος και ψυχής ( Άγιος Σεραφείμ του Σάρωφ)

Η ευχή του Ιησού είναι εργασία κοινή των αγγέλων και των ανθρώπων. Με την προσευχή αυτή οι άνθρωποι πλησιάζουν σύντομα την ζωή των αγγέλων. Η ευχή είναι η πηγή όλων των καλών έργων και αρετών και εξορίζει μακριά από τον άνθρωπο τα σκοτεινά πάθη. Σε σύντομο χρόνο κάνει τον άνθρωπο ικανό να αποκτήσει τη χάρη του Αγίου Πνεύματος.

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022

Ακραία προσβλητικό για την Πίστη μας το φετινό διαφημιστικό της παρέλασης ομοφυλοφιλικής υπερηφάνειας!

 


https://youtu.be/l1hYzoa3PrA

πηγή: https://panagia-ierosolymitissa.blogspot.com/

Ελληνοτουρκικά: Σε ένα καλοκαίρι που μυρίζει μπαρούτι η πολιτική του κατευνασμού θα είναι το σπίρτο

 


Ελευθέριος Ανδρώνης

Η κυβέρνηση ακολούθησε πιστά τη συνταγή του ενδοτισμού στα ελληνοτουρκικά - Φτάσαμε στο χείλος του γκρεμού και το «τιμόνι» της χώρας πρέπει να στρίψει.

Ελληνοτουρκικά: Να λοιπόν που η συνταγή του αέναου υποχωρητισμού προς την Τουρκία, μας έφερε στο χείλος του γκρεμού, με έναν γκρίζο ορίζοντα να ανοίγεται μπροστά μας, προμηνύοντας ένα «θερμό» καλοκαίρι. Όταν στις περισσότερες διπλωματικές τοποθετήσεις ως χώρα, για μήνες εκπέμπεις ηττοπάθεια και αδυναμία αυτόνομων αποφάσεων, τότε είναι μοιραίο πως ο εξ ανατολών γείτονας θα το «μυριστεί» και στη κατάλληλη στιγμή θα το εκμεταλλευτεί σε όλα τα επίπεδα.

Κερκύρας Νεκτάριος: “οδηγούμαι και πάλι να δώσω λόγο στην δικαιοσύνη για την πράξη μου να τελέσω την λιτανεία του Σεπτού Σκηνώματος του Αγίου μας και να μεταλάβω τρεις ανθρώπους..”

 


Μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου  Κερκύρας κ. Νεκταρίου

Αγαπητοί μου Πατέρες και Αδελφοί, Παιδιά μου εν Κυρίω Αγαπημένα, Χαίρετε!

Όπως ήδη γνωρίζετε την Πέμπτη 9η Ιουνίου ε.ε. το πρωί οδηγούμαι και πάλι να δώσω λόγο στην δικαιοσύνη για την πράξη μου να τελέσω την λιτανεία του Σεπτού Σκηνώματος του Αγίου μας και να μεταλάβω τρεις ανθρώπους από τους μόνο 13 που βρισκόταν στο Ι. Προσκύνημα του Αγίου την Κυριακή των Βαΐων του 2020.

Η Χάρις του Θεού δίνεται πολλές φορές εκεί που δεν το υπολογίζουμε

 


-Αυτό που θα σας διηγηθώ προέρχεται από εξομολόγηση και το κάνω για κοινή ωφέλεια. Ήρθαν δυο κοπέλες να εξομολογηθούν.

Ήταν την προηγούμενη Κυριακή της Σαμαρείτιδος που λέει το Ευαγγέλιο “ουκ έχω άνδρα …”

Πήγαν στην εκκλησιά, άκουσαν το Ευαγγέλιο και συγκλονίστηκαν.

Ήρθαν, λοιπόν, να εξομολογηθούν.

Ήταν πολύ μοντέρνα ντυμένες ή μάλλον έξαλλα ντυμένες.

Μπήκε η πρώτη και την ρώτησα αν έχει παιδιά. Μου είπε ότι έχει δύο.

Τρίτη 7 Ιουνίου 2022

Ἰωάννης Λίτινας: Ἡ χρήση μάσκας στή λατρεία ὡς ἔμπρακτη ἄρνηση τῆς ἀκτίστου Χάριτος

 


Γράφει ὁ  Ἰωάννης Λίτινας 

Σχεδόν δύο χρόνια μετά τό ἀνεκδιήγητο ἐκεῖνο ΦΕΚ (B3162/2020 τῆς 31/07/2020) ὑποχρέωσης χρήσης μάσκας στούς ἱερούς ναούς καί τήν μετά πρωτοφανοῦς ζήλου ἀπαίτηση γιά τήρηση τοῦ μέτρου ἐκ μέρους μητροπολιτῶν, ἐπισκόπων, πρεσβυτέρων, μοναχῶν καί λαϊκῶν, οἱ διῶκτες τῆς Ἐκκλησίας ἀποφάσισαν νά ἄρουν αὐτό προσωρινώς καί μέχρι τήν 15η Σεπτεμβρίου, ἐμπαίζοντας ἀκόμη μιά φορά τό πλήρωμά της. Ἀσφαλῶς ὅμως ὁ «Θεός οὐ μυκτηρίζεται» καί οἱ ἰθύνοντες ἁπλά σωρεύουν ὀργή Θεοῦ.

π. Ἀρσένιος Βλιαγκόφτης: "Τήν Ὀρθοδοξία καί τά μάτια μας"

 


Ἐκπομπή μέ τόν π. Ἀρσένιο Βλιαγκόφτη [Κυριακή, 5 Ἰουνίου 2022]

πηγήhttp://www.orthodoxia-ellhnismos.gr/

Ένα από τα σημεία των εσχάτων ημερών...

 


Η ενασχόληση με τα σημεία που θα προηγηθούν της Δευτέρας Παρουσίας του Χριστού, γίνεται έντονη, όταν παρουσιάζονται παγκόσμια ή τοπικά γεγονότα που αυξάνουν την ανασφάλεια και το φόβο. Στην Αγία Γραφή, όπως και στα συγγράμματα των Αγίων Πατέρων, αναφέρονται τέτοια σημεία που δείχνουν ότι βρισκόμαστε στους έσχατους καιρούς.

Ο Στρατηγός Κόρκας αποκαλύπτει (αλλά ποιος ακούει;)

 


Με αφορμή τον πρόσφατο θάνατο του Στρατηγού Κωνσταντίνου Κόρκα, θα μου επιτρέψετε να σας αφηγηθώ ένα περιστατικό παρμένο από το βιβλίο του «Σαράντα καυτά χρόνια. 10 πόλεμος και 30 ειρήνη. 1940-1980».   

Του Χρήστου Μπολώση   

Το γεγονός αυτό συνέβη την περίοδο 1968-1970, όταν ο Στρατηγός υπηρετούσε ως Ακόλουθος Αμύνης (ΑΚΑΜ) στο Βουκουρέστι.    

Αφηγείται Στρατηγός:    

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022

Φιλανθρωπία καὶ κατοικίδια

 


Τοῦ πρωτοπρεσβυτέρου π. Διονυσίου Τάτση

Στὴν ἐποχή μας ἔχουμε πολλοὺς ἰδιόρρυθμους ἀνθρώπους, οἱ ὁποῖοι θέλουν νὰ ἐντυπωσιάζουν, χωρὶς ὅμως νὰ δέχονται εὔκολα τὶς γνῶμες καὶ τὶς παρατηρήσεις τῶν ἄλλων. Εἶναι κλειστοὶ χαρακτῆρες, δὲν ἔχουν κοινωνικὲς σχέσεις καὶ προπαντὸς δὲν ἐπικοινωνοῦν μὲ οἰκείους καὶ γνωστούς. Ἔχουν ὅμως τὴν ἀδυναμία νὰ ἐπικοινωνοῦν μὲ τὰ κατοικίδια ζῷα τους. Ἐκεῖνα βέβαια δὲν μιλοῦν, ἁπλῶς γαυγίζουν καὶ νιαουρίζουν, ἐκεῖνοι ὅμως τοὺς μιλοῦν, τὰ φωνάζουν μὲ τὸ ὄνομά τους, τρελλαίνονται οἱ ἴδιοι ἀπὸ τὶς κινήσεις τους καὶ τὰ «καμώματά» τους. Ἐκδηλώνουν τὰ συναισθήματά τους στὸ σκυλί, τὴ γάτα, τὰ πουλιά, τὰ προστατεύουν μὲ τρόπο προκλητικό, τὰ χαϊδεύουν, τὰ παίρνουν στὴν ἀγκαλιά τους, τὰ ἀσπάζοναι, «γιατί καὶ αὐτὰ ἔχουν ψυχή!», ὅπως ἰσχυρίζονται οἱ παράξενοι ζῳόφιλοι, γιὰ νὰ δικαιολογήσουν τὶς συνασθηματικές τους διαχύσεις πρὸς τὰ κατοικίδιά τους.

Αγίων Τριακοσίων δέκα οκτώ (318) Πατέρων της Α' Οικουμενικής Συνόδου

 


Η έκτη κατά σειρά Κυριακή μετά το Άγιο Πάσχα είναι αφιερωμένη από την Εκκλησία μας στην μνήμη των 318 Αγίων Πατέρων, οι οποίοι έλαβαν μέρος στην Α' Οικουμενική Σύνοδο που συνήλθε στην Νίκαια της Βιθυνίας το 325 μ.Χ. Η σύνοδος συνήλθε κατά πρόσκληση του Μέγα Κωνσταντίνου κατά το εικοστό έτος της βασιλείας του και είχε διάρκεια 3,5 χρόνια. Διακριθείσες μορφές της συνόδου ήταν ο Αλέξανδρος ο Κωνσταντινουπόλεως, ο Αλέξανδρος ο Αλεξανδρείας, ο Μέγας Αθανάσιος, ο Ευστάθιος ο Αντιοχείας, ο Μακάριος ο Ιεροσολύμων, ο Παφνούτιος, ο Σπυρίδων, ο Νικόλαος, κ.α.

3 Ιουνίου 1941: «Εδώ υπήρχε η Κάνδανος…..»


 Θεοφάνης  Μαλκίδης 

Το έγκλημα από τους Γερμανούς Ναζί στο Κοντομαρί των Χανίων την  2α Ιουνίου 1941 και στην Κάνδανο στις 3 Ιουνίου του ίδιου έτους, αποτελούν τα πρώτα εγκλήματα των κατακτητών στην Ελλάδα.

Στις 2 Ιουνίου 1941, Γερμανοί αλεξιπτωτιστές εκτελούν τους άρρενες κατοίκους του χωριού Κοντομαρί των Χανίων, ως αντίποινα για τη συμμετοχή τού ντόπιου πληθυσμού στη Μάχη της Κρήτης (20 Μαΐου - 31 Μαΐου 1941).

Κυριακή 5 Ιουνίου 2022

Κυριακή των 318 θεοφόρων πατέρων της πρώτης Οικουμενικής Συνόδου – Οι άγιοι πατέρες έλαμψαν στη Νίκαια όπως τα άστρα στον ουρανό, που παίρνουν το φως τους από τον ήλιο..

 



Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς

Σήμερα η Εκκλησία μας γιορτάζει τη μνήμη μίας πολύ μικρής ομάδας μαθητών και οπαδών Του. Σήμερα παρουσιάζει μπροστά σου μόνο τριακόσιους δεκαοκτώ γλυκείς, ευώδεις και αμάραντους καρπούς.

Μια μικρή αλλά εκλεκτή ομάδα. Αυτοί είναι οι τριακόσιοι δεκαοκτώ άγιοι πατέρες της Πρώτης Οικουμενικής Συνόδου, που συνήλθε στη Νίκαια το 325 μ. Χ., την εποχή του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου του Μεγάλου, για την υπεράσπιση, αποσαφήνιση και βεβαίωση της Ορθόδοξης Πίστης.