Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024

π. Νικόλαος Λουδοβίκος: Ελευθερία, Φύση, Δικαίωμα, «Γάμος» και Τεκνοθεσία

Πέρα από κραυγές και συνθήματα, πέρα από εντάσεις, δικαιωματισμούς και μονοπολικότητες, επιχειρείται μια εις βάθος διερεύνηση των θεμελιωδών πτυχών ενός ζητήματος, που απασχολεί έντονα την επικαιρότητα.

Με αφορμή την επικείμενη ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομοφυλόφιλων ζευγαριών, ο καθηγητής θρησκειολογίας και ερμηνείας της θρησκείας, στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων, π. Νικόλαος Λουδοβίκος συζήτησε την Kυριακή 4 Φεβρουαρίου 2024, στην εκπομπή De profundis με τη δημοσιογράφο Μαρία Δόικου, στην Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης TV100.

το είδαμε εδώ:


Όταν το αφύσικο γίνεται φυσιολογικό



Αφού, λοιπόν, βομβαρδίσεις την κοινωνία με όλες τις μουρλές θεωρίες και πεποιθήσεις διαφόρων, το παράλογο, το αφύσικο, το εξωφρενικό αρχίζει και φαίνεται συμπαθές

Ελένη Παπαδοπούλου

Είναι πολύ απλό το αφύσικο να γίνει φυσιολογικό. Πρώτα βάζεις το θέμα στο τραπέζι. Πάντα υπάρχουν οι καλοθελητές που θα κάνουν την αρχή. Το τυλίγεις με ένα αμπαλάζ πιασιάρικο, ευαισθητούλικο, να έχει κάτι από «ανθρώπινα δικαιώματα», «ισότητα», «δημοκρατία». Και το δίνεις σε πολιτικούς «προοδευτικούς» και συνεργαζόμενα ΜΜΕ για να ξεκινήσει η προπαγάνδα στην κοινωνία.

Συγχρόνως οργανώνεις τη διαπόμπευση, τον τραμπουκισμό, τη συκοφάντηση, ακόμη και το κυνήγι όποιου τολμήσει να πει ότι ο γάιδαρος δεν πετάει. Διότι κατά τον «προοδευτικό νου» ο γάιδαρος φυσικά και πετάει. Και εκτός από τον ιπτάμενο γάιδαρο, έχουν δικαίωμα σε πτήσεις και η κατσίκα και ο ασβός και άλλα ζώα, τα οποία ναι μεν δεν τα προίκισε η φύση με φτερά, αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία στις μέρες μας.

Κυριακή ΙΣΤ΄Ματθαίου- Ο Ιερός Χρυσόστομος για την παραβολή των ταλάντων


ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΣΤ΄ΜΑΤΘΑΙΟΥ[:Ματθ.25,14-30]


Εάν στον ευαγγελιστή Λουκά εκτίθεται με άλλον τρόπο η παραβολή των ταλάντων[Λουκ. 19,12-21], πρέπει να λεχθεί ως απάντηση το εξής, ότι άλλη είναι η παραβολή αυτή και άλλη εκείνη· διότι σε εκείνη μεν από το ίδιο κεφάλαιο προήλθαν διάφορα έσοδα· διότι από ένα χρυσό νόμισμα των εκατό δραχμών(μία «μνᾶ») ο μεν ένας παρουσίασε πέντε, ενώ ο άλλος δέκα, και γι' αυτό και δεν αμείφτηκαν κατά τον ίδιο τρόπο. Εδώ όμως συνέβη το αντίθετο, γι' αυτό και η βράβευση ήταν ίση· διότι εκείνος που έλαβε δύο τάλαντα, έδωσε δύο, και εκείνος που έλαβε τα πέντε τάλαντα πάλι το ίδιο. Ενώ εκεί, επειδή υπό τις ίδιες προϋποθέσεις ο μεν ένας παρουσίασε περισσότερα, ενώ ο άλλος λιγότερα έσοδα, ορθώς και στα έπαθλα δεν τιμώνται και οι δύο εξίσου.

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΠΕΡΙΚΟΠΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ



ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΣΤ΄ΜΑΤΘΑΙΟΥ [: Β΄Κορ. 6,1-10]

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΠΕΡΙΚΟΠΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ

«Συνεργοῦντες παρακαλοῦμεν, μὴ εἰς κενὸν τὴν χάριν τοῦ Θεοῦ δέξασθαι ὑμᾶς. Λέγει γάρ· Καιρῷ δεκτῷ ἐπήκουσά σου καὶ ἐν ἡμέρᾳ σωτηρίας ἐβοήθησά σοι ἰδοὺ νῦν καιρὸς εὐπρόσδεκτος· ἰδοὺ νῦν ἡμέρα σωτηρίας (:Συνεργαζόμενοι λοιπόν με τον Θεό στο έργο αυτό της συμφιλιώσεως και της καταλλαγής των ανθρώπων, σας παρακαλούμε να δείξετε με τη διαγωγή σας ότι δεν δεχτήκατε μάταια και ανώφελα τη χάρη του Θεού. Και μη νομίσετε ότι πάντοτε ο Θεός θα σας στέλνει τους αντιπροσώπους Του να σας παρακαλούν. Όχι. Διότι λέει η Αγία Γραφή: ‘’Στον κατάλληλο καιρό, όταν ο Θεός δείχνει το έλεός Του και την αγάπη Του, σε άκουσα με προσοχή, και την ημέρα που δίνεται η σωτηρία σε βοήθησα. Να λοιπόν τώρα είναι καιρός κατάλληλος να, τώρα είναι ημέρα σωτηρίας’’)»[Β΄Κορ., 6, 1-2].

Τίποτα να μην σε απελπίζει. - Ελευθέριος Ελευθεριάδη


Όλα τα προβλήματα, όλες οι δυσκολίες, όλα τα κακά, έχουν κάποτε ένα τέλος.
Εσύ να κάνεις στο σήμερα ό,τι καλύτερο μπορείς και να αφήνεις στο Χριστό τα άλλα.
Ψάξε στις αρχαίες τις γενιές. Δε θα βρεις άνθρωπο που εμπιστεύτηκε τη ζωή του στο Θεό και ο Θεός τον ντρόπιασε.
Ποτέ…

Για αυτό, μην αφήνεις τίποτα να σε απελπίζει.
Μην επαναπαυθείς. Πρόσεξε. Αυτά που περνάνε από το χέρι σου να τα παλεύεις με μεράκι.
Ο Θεός το ‘’καθόλου’’, δεν το ευλογεί. Δεν μπορεί να είναι αφημένος ο άνθρωπος και να περιμένει ότι θα γίνουν με έναν μαγικό τρόπο όλα…

Μην απελπίζεσαι όμως. Μη χάνεις το θάρρος σου.
Όλα τα προβλήματα, όλες οι δυσκολίες, όλα τα άσχημα και τα κακά, έχουν κάποτε ένα τέλος…

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024

Όσιος Γεώργιος Καρσλίδης ο Ομολογητής, «εχθρός του λαού».

…Από το 1917 στη Ρωσία άρχισε να μαίνεται ισχυρός ο άνεμος των διωγμών εναντίον της Εκκλησίας του Χριστού από το αθεϊστικό καθεστώς. Ο Χριστός «ξανασταυρώνεται» με τόσο σκληρά διατάγματα και διαγγέλματα, ώστε να λένε: «Εμείς θα διορθώσουμε τα λάθη του Διοκλητιανού και του Νέρωνος». Εκκλησίες βεβηλώνονται ή ισοπεδώνονται. Μοναστήρια πυρπολούνται ή κατεδαφίζονται. Μοναχοί και ιερωμένοι αλλά και λαϊκοί φυλακίζονται και βασανίζονται σκληρά, γιατί παραμένουν πιστοί στην ορθόδοξη πίστη. Οι πρώτοι μάρτυρες καταγράφονται στα Μαρτυρολόγια της Ρωσικής Εκκλησίας. Ήρθε όμως και η σειρά της Γεωργίας. Το Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής λεηλατήθηκε. Οι μοναχοί συνελήφθησαν. Τους έκλεισαν σε υγρή και σκοτεινή φυλακή, όπου ήταν αναγκασμένοι να ξαπλώνουν σε μία σανίδα κάτω ακριβώς από την οποία αναδύονταν οι οσμές ακαθαρσιών από διερχόμενο υπόνομο.

Γεώργιος Ρούντας: Ἡ ΝΙΚΗ καταψηφίζει τὸν νόμο γιὰ τὸν «γάμο» τῶν ΛΟΑΤΚΙ, τὸ ὁποῖο βάλλει εὐθέως τὴν καρδιὰ τῆς Ἑλληνικῆς κοινωνίας καὶ τὴν παραδοσιακὴ ὀρθόδοξη οἰκογένεια!

 

Πρόκειται γιὰ ἕνα νομοσχέδιο τὸ ὁποῖο ἀποτελεῖ ἐπιτομή τῆς:

  • προσβολῆς τῆς Ὀρθόδοξης Πίστεως,
  • τῆς διαστρέβλωσης τῶν λέξεων καὶ τῶν ἐννοιῶν,
  • τοῦ προκλητικοῦ παραγκωνισμοῦ τῆς Ἑλληνικῆς παράδοσης,
  • τῆς ἐπίτασης τοῦ δημογραφικοῦ προβλήματος τῆς χώρας μας,
  • τῆς ἀντιδημοκρατικῆς ἀπαξίωσης τῆς γνώμης τοῦ κυρίαρχου Ἑλληνικοῦ λαοῦ,
  • τῆς κυνικῆς πολιτικῆς ἐκμετάλλευσης τῶν σεξουαλικῶν τάσεων τῶν ὁμοφυλόφιλων ἀτόμων καὶ τῆς πρόκλησης σὲ αὐτοὺς ἀνυπόστατων ἐλπίδων μὲ σκοπὸ τὴν μετατροπή τους σὲ δεξαμενὴ ψήφων,
  • τῆς ἀπαξίωσης τοῦ θεσμοῦ τῆς διαβουλευτικῆς δημοκρατίας, ἀφοῦ... ἡ διαβούλευση γιὰ αὐτὸ τὸ τόσο σημαντικὸ κοινωνικὸ καὶ ἐθνικὸ ζήτημα διήρκησε μόνο μία ἑβδομάδα,
  • τῆς παραβίασης τοῦ Ἑλληνικοῦ Συντάγματος καὶ τῆς Εὐρωπαϊκῆς νομοθεσίας,
  • τῆς φασιστικῆς ἐπιβολῆς τῆς ἀκραίας καὶ διαστροφικῆς woke ἀτζέντας καί
  • τῆς κοινοβουλευτικῆς φίμωσης καὶ αὐτοχειρίας τῶν βουλευτῶν τῆς κυβέρνησης τῆς Νέας Δημοκρατίας καθὼς καὶ τοῦ ἐξευτελισμοῦ τῆς κοινοβουλευτικῆς παρρησίας καὶ ἀξιοπρέπειας τους ἀπὸ τὸν ἴδιο τὸν Πρωθυπουργὸ καὶ πρόεδρο τοῦ κόμματός τους, ὁ ὁποῖος εἴτε τοὺς προτρέπει νὰ ἀπέχουν μὲ δειλία ἀπὸ τὴν ψηφοφορία εἴτε τοὺς ἐξαναγκάζει σὲ φροντιστήρια σκέψης καὶ συνείδησης γιὰ νὰ κατευθύνει τὴν ψῆφο τους.
Ὁμιλία τοῦ Γεώργιου Ρούντα, βουλευτοῦ Λαρίσης τῆς ΝΙΚΗΣ, στὴν κοινὴ συνεδρίαση τῆς Διαρκοῦς Ἐπιτροπῆς Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης καὶ Δικαιοσύνης, τῆς Διαρκοῦς Ἐπιτροπῆς Κοινωνικῶν Ὑποθέσεων καὶ τῆς Εἰδικῆς Μόνιμης Ἐπιτροπῆς Ἰσότητας, Νεολαίας καὶ Δικαιωμάτων τοῦ Ἀνθρώπου γιὰ τὸ νομοσχέδιο τοῦ Ὑπουργοῦ Ἐπικρατείας, κ. Χρήστου - Γεωργίου Σκέρτσου «Ἰσότητα στὸν πολιτικὸ γάμο, τροποποίηση τοῦ Ἀστικοῦ Κώδικα καὶ ἄλλες διατάξεις» (7.2.2024).

πηγή: http://www.orthodoxia-ellhnismos.gr/

Κόψτε Netflix, διαβάστε αρχαίους


Γράφει ο Παναγιώτης Λιάκος

Μια σειρά της πλατφόρμας Netflix παρουσιάζει τον Μέγα Αλέξανδρο ως ομοφυλόφιλο. Οι τύποι που έχουν κάνει αυτή την αθλιότητα έχουν πάρει σκοινί κορδόνι την παραποίηση της Ιστορίας μας και δη όσων συνδέονται με το μακεδονικό διαμάντι του ελληνικού στέμματος. Πριν από τον Αλέξανδρο είχαν παρουσιάσει τη βασίλισσα Κλεοπάτρα ως… μαύρη! Σε αυτή την περίπτωση την εντονότερη αντίδραση δεν την είχε το ελληνικό κράτος αλλά η Αίγυπτος – και μάλιστα με επισημότατο τρόπο. Εδώ το κράτος που κατάντησαν κρατίδιο οι αστροπελεκημένοι γόνοι των πολιτικών «δυναστειών» (τρομάρα τους) ασχολείται κυρίως με τον αφελληνισμό, όχι με την ελληνικότητα.

Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς: «Ο θυμός του Θεού δεν έπεσε μόνο στα Σόδομα, αλλά μπορεί να πέσει και σε χριστιανικές πόλεις παρόμοιες με τα Σόδομα»


«Γιατί ὁ Θεὸς κατέστρεψε τὰ Σόδομα;», ρωτᾶτε. Μὰ δὲν σᾶς κατέστη σαφὲς ἀπὸ τὴν ἴδια τὴ Γραφὴ τοῦ Θεοῦ;

«Εἶπε δὲ Κύριος· κραυγὴ Σοδόμων καὶ Γομόρρας πεπλήθυνται πρὸς με, καὶ αἱ ἁμαρτίαι αὐτῶν μεγάλαι σφόδρα» (Γεν. 18, 20). Καὶ ὅτι ἡ ἁμαρτία Σοδόμων ἦταν ὄντως πολὺ μεγάλη καὶ σφοδρή, φαίνεται καὶ ἀπὸ τὸ ὅτι δὲν εἶχαν βρεθεῖ οὔτε δέκα δίκαιοι.

Διότι στὴν ἐρώτηση τοῦ δίκαιου Ἀβραάμ, ἐὰν θὰ καταστρέψει τὴν ἁμαρτωλὴ πόλη, σὲ περίπτωση ποὺ βρεῖ σ΄ αὐτὴ δέκα δίκαιους, ὁ Κύριος ἀπάντησε καὶ εἶπε: «οὐ μὴ ἀπολέσω ἕνεκεν τῶν δέκα» (Γεν. 18, 32). Ἀλλὰ δὲν βρέθηκαν οὔτε δέκα. Ὅλοι οἱ πολίτες ἦταν σὲ πόλεμο ἐναντίον τοῦ Θεοῦ καὶ ἐναντίον τῆς φύσης. Οἱ ψυχὲς τους ἦταν νεκρὲς ἐνῶ τὰ σώματα ἐκφυλισμένα. Γι΄ αὐτὸ χτύπησε «θεῖον, καὶ πῦρ» (Γεν. 19, 24), τὸ σύμβολο τῆς βρώμας καὶ τῆς ἔξαψης τῶν παθῶν τους, καὶ ἀπὸ τὰ Σόδομα δὲν ἔμεινε τίποτα πλὴν τοῦ κακοῦ ὀνόματος καὶ τῆς φρικιαστικῆς ἀφήγησης.

Σε έξαρση η βία των ανηλίκων!


Χάνεται ο έλεγχος – Δώρον άδωρον η «πολιτική σταθερότης» εάν υπάρχει κοινωνική αστάθεια

Σιδερογροθιές, στιλέτα, ρόπαλα, full face μάσκες αλλά και όπλα είναι τα «αξεσουάρ» που φέρουν επάνω τους νεαρά παιδιά, αγόρια και κορίτσια, όταν πηγαίνουν στο σχολείο και όταν «διασκεδάζουν» το Σαββατοκύριακο. Και φυσικά αναπόσπαστο κομμάτι της κατά τα άλλα αθώας βόλτας, το κινητό τηλέφωνο, για να καταγράψουν την βίαιη συμπεριφορά τους, να την ανεβάσουν στα κοινωνικά δίκτυα και να γίνουν διάσημοι στις περιοχές δράσεώς τους.

Όποιος έχει βρεθεί σε μικρές ή μεγάλες πλατείες στο κέντρο των Αθηνών αλλά και στα προάστια της Αττικής, νοιώθει τον φόβο, ενίοτε και τον τρόμο, βλέποντας δεκάδες μαυροφορεμένα παιδιά να βρίζουν και να απειλούν, να καπνίζουν, να πίνουν αλκοόλ και να είναι έτοιμα να επιτεθούν όταν νοιώθουν ότι κάποιος τα κοιτάζει παράξενα.

Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024

Μείωση του κόστους συμμετοχής στα λεωφορεία για το συλλαλητήριο της Κυριακής στην Αθήνα


Οι φίλοι και τα μέλη του Δημοκρατικού Πατριωτικού Κινήματος ΝΙΚΗ της Φλώρινας θέλουμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας προς τον χορηγό (που επιθυμεί να μείνει ανώνυμος) χάριν στον οποίο το κόστος συμμετοχής για την μετάβαση με λεωφορείο στο συλλαλητήριο της Αθήνας στις 11 Φεβρουαρίου μειώνεται από τα αρχικά 30€ στα 20€ ανά άτομο.

Υπενθυμίζουμε ότι το συλλαλητήριο διοργανώνεται από διαφόρους κοινωνικούς φορείς στην Πλατεία Συντάγματος την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου. Υψώνουμε τις φωνές μας ενάντια στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις για κατεδάφιση και βεβήλωση του ιερού και ευλογημένου θεσμού του Γάμου και της Οικογένειας, μέσω του νομοσχεδίου για ψευδο-"γάμο" των ομοφύλων ζευγαριών, που δρομολογείται προς ψήφιση, εν μέσω θύελλας κοινωνικών αντιδράσεων.


τηλέφωνα για συμμετοχή:

Από Φλώρινα: 6947864702 κ. Τάντση & 6947808983 κ.Χατζής

Από Γρεβενά & Καστοριά: 6973674639 κ. Ρηγάκης

Συμμετοχή της Δυτικής Μακεδονίας στο συλλαλητήριο της Κυριακής στην Αθήνα υπέρ της παραδοσιακής Οικογένειας

Με πρωτοβουλία μελών και φίλων της ΝΙΚΗΣ, και ύστερα από έντονο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για συμμετοχή του κόσμου της Δυτικής Μακεδονίας, θα δρομολογηθούν λεωφορεία από Κοζάνη, Αμύνταιο και Φλώρινα, προκειμένου να μπορούν όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο της Αθήνας, την Κυριακή 11-2-2024




Ποιούς φορεῖς δέχεται νὰ ἀκροαστεῖ ἡ Ἐπιτροπὴ τῆς Βουλῆς γιὰ τὸ νομοσχέδιο υἱοθεσιῶν ἀπὸ ὁμοφυλόφιλους;

 Δελτίο Τύπου τῆς Νίκης Ποιόν ἀκούει ἡ Βουλή;

Τὴν Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος; Ὄχι! Τὸ «Μαμά, Μπαμπᾶς, Παιδί»; Ὄχι!
Τοὺς Ὀρλάντο ΛΟΑΤΚΙ+; Ναί! Τὸ Θεσσαλονίκη Pride; Ναί!

Μόνο θλίψη μπορεῖ νὰ προκαλέσει ἡ στάση τῆς ΝΔ νὰ μὴν καλέσει τὴν Ἐκκλησία νὰ μιλήσει στὴν κοινὴ συνεδρίαση τῶν ἁρμοδίων ἐπιτροπῶν τῆς Βουλῆς γιὰ τὸ νομοσχέδιο τῶν «γάμων» ὁμοφυλοφίλων καὶ υἱοθεσιῶν ἀπὸ ὁμοφυλόφιλους, ἐνῷ προσκαλεῖ «πολύχρωμες» ὁμοφυλοφιλικὲς ὁμάδες.
Φόβος, σύγχυση, ἐνοχὲς ἐν ὄψει τῆς ψήφισης. Ἡ Ἐκκλησία, τὸ ράσο, ἐλέγχει ὅποιον ντρέπεται γιὰ τὶς ἐπιλογές του. Ὅταν λέγαμε «τί Κασσελάκης τί Μητσοτάκης», τώρα ἐπιβεβαιωνόμαστε. Ὁ ΣΥΡΙΖΑ ἀποδεικνύεται πιὸ γενναῖος ἀπὸ τὴν κυβέρνηση, γιατί εἶχε καλέσει τοὺς Ἱεράρχες στὴ συζήτηση γιὰ τὴν ψήφιση τοῦ συμφώνου... συμβίωσης τὸ 2015.

Εἶναι σίγουρο ὅτι ὁ λαός μας θὰ τιμωρήσει τὴν ἀσεβὴ στάση τῆς ΝΔ στὶς ἐπικείμενες εὐρωεκλογές. «Μωραίνει Κύριος ὃν βούλεται ἀπολέσαι». Καὶ ἂς ἔλεγε ὁ Γέρος τοῦ Μοριᾶ ποὺ τέτοιες μέρες πρὶν ἀπὸ 181 χρόνια «βασίλευαν» γιὰ πάντα τὰ μάτια του, πὼς «ὅταν πιάσαμε τ’ ἅρματα εἴπαμε πρῶτα ὑπὲρ Πίστεως καὶ ἔπειτα ὑπὲρ Πατρίδος». Ἡ Ἐκκλησία κράτησε ζωντανὸ τὸ Γένος μας στὰ χρόνια τῆς φρικτῆς δουλείας, ἡ Ἐκκλησία καὶ σήμερα εἶναι ἄγρυπνη συνείδηση τοῦ λαοῦ μας, εἶναι καὶ θὰ παραμείνει Ἑλληνοσώτειρα.

πηγή: http://www.orthodoxia-ellhnismos.gr/

Ὁμιλία στὸν ἅγιο μεγαλομάρτυρα Θεόδωρο τὸν Στρατηλάτη (8 Φεβρουαρίου)

Ὁμιλία, σὺν Θεῷ ἁγίῳ, στὸν ἅγιο μεγαλομάρτυρα Θεόδωρο τὸν Στρατηλάτη

Ἀρχιμανδρίτου Φωτίου Ἰωακεὶμ


Άγιος Θεόδωρος ο Στρατηλάτης. Μικρογραφία (Μινιατούρα) στό Μηνολόγιο του Βασιλείου Β’
Θεόδωρος ὁ μεγαλώνυμος καὶ μεγαλομάρτυς Στρατηλάτης, ὁ τῶν δωρεῶν τοῦ Θεοῦ ἐπώνυμος, ἡ δόξα τῆς Ἐκκλησίας, τὸ στήριγμα τῶν πιστῶν, ὁ μιμητὴς τοῦ Δεσπότου Χριστοῦ καὶ πρεσβευτὴς θερμότατος τῶν ὅσων τὸν ἐπικαλοῦνται, ὁ πολιοῦχος τοῦ χωριοῦ τούτου, ποὺ μὲ καύχηση ἐν Κυρίῳ πλουτεῖ τὸ εὐλογημένο του ὄνομα, μᾶς ἔχει συγκαλέσει καὶ ἐφέτος, ἀγαπητοί μου ἐν Χριστῷ ἀδελφοί, γιὰ νὰ τὸν τιμήσουμε καὶ δοξάσουμε μὲ ὕμνους καὶ ψαλμοὺς καὶ ἄσματα πνευματικά, καὶ γιὰ νὰ δοξολογήσουμε συνάμα τὸν «ἐνδοξαζόμενον ἐν τοῖς ἁγίοις Αὐτοῦ» Κύριο τῆς δόξης. Ποιά ὑπῆρξε ἡ ἰσάγγελη ἐπὶ γῆς ζωὴ τοῦ οὐρανόφρονος τούτου ἄνδρα καὶ πῶς ἀξιώθηκε τοῦ μαρτυρίου καὶ τῆς θεϊκῆς δόξας, θὰ διηγηθῶ μὲ συντομία ἀμέσως στὴν ἀγάπη σας.

Τι άλλο θα δούμε! Το διάσημο είδωλο της "Νέας Εποχής" , το ανθρωπόμορφο ρομπότ με την τεχνητη νοημοσύνη "Σοφία" θα συμμετασχει σε διαθρησκειακή συνάντηση στην Ορθόδοξη Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στη Σκάλα Ναυπακτίας


Το πιο διάσημο είδωλο της "Νέας Εποχής" το ανθρωπόμορφο ρομπότ της τεχνητής νοημοσύνης με το όνομα "Σοφία" κάνει παγκόσμια ...περιοδεία (έχοντας μαλιστα και διαβατηριο...) ενώ αυτές τις μέρες βρίσκεται στην Ελλάδα .

Δεν θα αναπτύξουμε επι του παρόντος τα περί "τεχνητής νοημοσύνης" , ούτε τι προσδοκούσαν σχεδίαζαν σχετικά και τώρα εφαρμόζουν όσοι απαρτίζουν την υπερεθνική "ελίτ" της "Νέας Εποχής".

Δεν θα αναφερθούμε ούτε στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ, ουτε στο ότι την ιδια ώρα που παριστάνουν τους αγνωστικιστές ή τους "ανοιχτομυαλους" σκύβουν το κεφάλι και συμμετέχουν στην εναρκτηρια τελετή του φορουμ που εκτέλεσε προ ημερών σαμάνα μαγισσα on camera.

Οι επτά σωματικές πράξεις της Μετάνοιας!


Γέροντας Ιωσήφ Βατοπαιδινός

Οι επτά σωματικές πράξεις της Μετάνοιας! Πως θα επέλθει η μετάνοια στον άνθρωπο;

«Το πόσο απαραίτητη είναι αυτή η πράξη το απέδειξε ο Κύριος μας, όταν ανέλαβε με την παρουσία του την ανάπλασή μας…». Διαβάστε παρακάτω την πρακτική των πατέρων όπως μας την περιγράφει ο Γέροντας Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός.

Στην πρακτική των Πατέρων, που αναλύουμε αναφέρονται επτά σωματικές πράξεις στις οποίες στηρίζονται οι τρόποι και τα έργα της μετάνοιας.

Ως πρώτη πράξη στη μετάνοια οι Πατέρες τοποθετούν την ησυχία.

Είναι η απερίσπαστη διαγωγή. Η απομάκρυνση από τα αίτια, που δημιουργούν τις αφορμές της πτώσης και της ήττας, ειδικά σε όσους είναι ασθενείς χαρακτήρες, αλλά και από αυτόν τον «ὡς λέοντα περιπατοῡντα καί ζητοῡντα νά μάς καταπιή» (Πέτρ. ε’ 8).

Ἀνάγκη ὑπερασπίσεως τῶν ἐντολῶν τοῦ Θεοῦ


Τοῦ πρωτοπρεσβυτέρου π. Διονυσίου Τάτση

Ὅταν ἡ ἐκκλησία ἐκφράζει τὴν ἀντίθεσή της γιὰ κάποιο νομοσχέδιο, ποὺ ἑτοιμάζει ἡ κυβέρνηση καὶ ἔρχεται σὲ πλήρη ἀντίθεση μὲ τὴ διδασκαλία της, ἐμφανίζεται ὁ κυβερνητικὸς ἐκπρόσωπος, ὡς πυροσβέστης, καὶ δηλώνει: «Ἡ κυβέρνηση σέβεται τὴν ἀπόφαση τῆς Ἐκκλησίας, ὅμως ἡ κυβέρνηση νομοθετεῖ καὶ ὄχι ἡ Ἐκκλησία». Καὶ διερωτᾶ­ται ὁ ἁπλὸς πολίτης: «Ὅταν ἡ κυβέρνηση ψηφίζει τὸν ἀντιχριστιανικὸ νόμο, ποῦ πηγαίνει ὁ σεβασμός της πρὸς τὴν Ἐκκλησία;». Προφανῶς δὲν ὑπάρχει σεβασμός. Μπορεῖ νὰ ἀκούγεται στὰ λόγια της, ἀλλὰ μὲ τὶς πράξεις της τὸν ἀρνεῖται καὶ ἐμφανίζεται ἀσεβὴς πέρα γιὰ πέρα. Αὐτὸ συμβαίνει διαχρονικά.

Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024

Ἄδειες ψυχές καί ἐθνομηδενισμός! Πατρίδα τους τό πάθος καί ὁ θυμός


Ἄγνωστοι ἔγραψαν μισαλλόδοξα συνθήματα κατά τῆς Ἑλλάδος, κατά τῆς θρησκείας καί κατά τῆς οἰκογενείας, στόν περίβολο τοῦ Ἁγίου Ἀχιλλείου στήν Λάρισα – «Τό πάθος γιά τό πρω…κό εἶναι δυνατότερο ἀπό τόν ἁγιασμό» «Στό διάολο ἡ οἰκογένεια, στό διάολο ἡ θρησκεία, στό διάολο ἡ πατρίς, νά πεθάνει ἡ Ἑλλάδα, ἀρκεῖ νά ζήσουμε ἐμεῖς»

Η ΒΕΒΗΛΩΣΙΣ τοῦ ναοῦ τοῦ Ἁγίου Ἀχιλλείου στήν Λάρισα στόν ὁποῖο μίλησε χθές βράδυ ὁ Μητροπολίτης τῆς περιοχῆς κ.κ. Ἱερώνυμος γιά τό ἐπίμαχο θέμα τοῦ γάμου τῶν ὁμόφυλων ζευγαριῶν, εἶναι ἕνα θλιβερό γεγονός. Θλιβερό γεγονός, τό ὁποῖο ἀπηχεῖ τήν γενικώτερη ἔλλειψη σεβασμοῦ πού ἐπικρατεῖ σέ μιά πατρίδα πού κατισχύει τό θράσος. Ἡ ἔλλειψις σεβασμοῦ εἶναι αἰσθητή παντοῦ: Ἀπέναντι στά θρησκευτικά σύμβολα (ὁ Ὑπουργός Οἰκονομικῶν κ. Κωστῆς Χατζηδάκης ἔκανε ἀνόητους ἀστεϊσμούς γιά τά παγκάρια τῶν Ἱερῶν Ναῶν χθές στό TikTok), ἀπέναντι στούς δασκάλους τούς ὁποίους προπηλακίζουν γονεῖς στά σχολεῖα ὅταν τιμωροῦν τά ἀπείθαρχα τέκνα τους, ἀκόμη καί στήν διαχείριση τοῦ δημοσίου χρήματος ὅπως ἔδειξε τό χυδαῖο σκάνδαλο τῆς κοινωνικῆς κουζίνας στόν Πειραιᾶ. Ἡ βεβήλωσις τοῦ ἱεροῦ ναοῦ εἶναι ἕνα θλιβερό γεγονός, τό ὁποῖο ἐκθέτει τίς «προοδευτικές» πολιτικές καί κοινωνικές δυνάμεις τοῦ τόπου πού ἄλλες φορές πρωτοστατοῦσαν σέ διαμαρτυρίες σέ κάθε καταγγελία βεβηλώσεως συμβόλων ἤ λατρευτικῶν χώρων ἄλλων θρησκειῶν. Εἰδικῶς τοῦ Ἰσλάμ.

Ακόμη ένα «θαύμα» από το Νευροχειρουργό Ευρυβιάδη Μπαϊραμίδη


Έναν ασθενή από τη Φλώρινα που διαγνώστηκε με όγκο στο κεφάλι και λόγω οικονομικών δυσκολιών δεν μπορούσε να χειρουργηθεί σε ιδιωτική κλινική ή στο εξωτερικό ανέλαβε να χειρουργήσει, ο Νευροχειρουργός του Νοσοκομείου Μυτιλήνης Ευρυβιάδης Μπαϊραμίδης. Η επέμβαση διήρκησε 8 ώρες με απόλυτη επιτυχία και μάλιστα ο ιατρός μάλιστα ανέλαβε να καλύψει και την αποκατάστασή του. Σε ευχαριστήρια επιστολή της, η αδελφή του ασθενή τονίζει μεταξύ άλλων «ο άνθρωπος αυτός δεν δέχθηκε ούτε τις ευχαριστίες μου… Αν δεν είχα διαβάσει βίους αγίους, κάπως έτσι θα φανταζόμουν τον Άγιο Παντελεήμονα».

Ειδικότερα, ευχαριστήρια επιστολή προς το Βοστάνειο Νοσοκομείο Μυτιλήνης και συγκεκριμένα το Νευροχειρουργό Ευρυβιάδη Μπαϊραμίδη έστειλε μια γυναίκα από τη Φλώρινα, η οποία, όπως γράφει, ο γιατρός, αφιλοκερδώς, έσωσε τον αδερφός της από την κρίσιμη κατάσταση που βρισκόταν, καθώς έπασχε από όγκο στο κεφάλι και λόγω οικονομικών δυσκολιών δε μπορούσε να χειρουργηθεί σε ιδιωτική κλινική ή στο εξωτερικό.

«Δεν προσευχόμαστε όπως πρέπει, όσο πρέπει. Η ζωή μας χρειάζεται να μοσχοβολά προσευχή»


Δεν προσευχόμαστε όπως πρέπει, όσο πρέπει.

Η ζωή μας χρειάζεται να μοσχοβολά προσευχή.
Προσευχή στην κοινή λατρεία, προσευχή κατ’ιδίαν.

Χωρίς προσευχή ο αγώνας μας θα παρεκκλίνει, θα διαστρεβλώνεται, θα ασφυκτιά.

Μέσα από την προσευχή ανασαίνουμε πνευματικά.

Μπορεί να μιλάμε για τον Θεό, να μελετούμε τον λόγο Του, να κάνουμε διάφορες δραστηριότητες μέσα στην Εκκλησία Του, όμως χωρίς προσευχή μένουμε λειψοί.

Να αφιερώνουμε λοιπόν προσωπικό χρόνο για να βρισκόμαστε με τον Θεό.
Εμείς κι Αυτός.
Χωρίς περισπασμούς.
Να λέμε ήσυχα και σταθερά την «ευχή».
Κι όσο αφηνόμαστε, τόσο θα ειρηνεύουμε.
Κι όσο ειρηνεύουμε, τόσο θα αποκτούμε διαύγεια πνεύματος.
Κι έτσι θα καταλαβαίνουμε καλύτερα τα του Θεού. Θα ωριμάζουμε πνευματικά. Θα αντιλαμβανόμαστε το ποιοι είμαστε και ποιοι μπορούμε να γίνουμε. Θα μετανοούμε βαθύτερα…

Ο «Mr. Fake News» Δημήτρης Αλικάκος ξεμπροστιάστηκε στο πανελλήνιο – Ένας γκεμπελίσκος που πολεμά την Εκκλησία με συκοφαντίες


Συντάκτης: Ελευθέριος Ανδρώνης

Η εμπάθεια έχει ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα για όσους διακατέχονται από αυτήν: Σου θολώνει το νου και σου διαστρέφει την κρίση. Υποκειμενικά βλέπεις τον εαυτό σου ως «αυθεντία», ενώ αντικειμενικά είσαι ένα ιδεοληπτικό ανδρείκελο που άγεσαι και φέρεσαι από τη μανία σου.

Όταν το μίσος σου δε, φτάνει να γίνει νοσηρή εμμονή, θα καταφύγεις ακόμα και στη συκοφαντία. Και όταν η συκοφαντία ενώνεται με την αμάθεια, η δημόσια ξεφτίλα είναι ζήτημα χρόνου. Μπορεί να τη γλιτώσεις μία, να τη γλιτώσεις δύο, αλλά νομοτελειακά θα έρθει η στιγμή που θα γίνεις «ρεζίλι των σκυλιών», που λέει και η λαϊκή φράση. Αυτό ακριβώς έπαθε ο κλασσικός μαϊντανός της αντιχριστιανικής προπαγάνδας, Δημήτρης Αλικάκος.

Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024

Φώτιος ὁ Μέγας, ἀρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως Νέας Ῥώμης καὶ οἰκουμενικὸς πατριάρχης, ὁ θαυματουργὸς (6 Φεβρουαρίου)

 Ἀρχιμανδρίτου Φωτίου Ἰωακεὶμ

1. Ὁ ἅγιος Φώτιος. Φορητὴ εἰκόνα, διὰ χειρὸς ἀρχιμ. Ἀμβροσίου Γκορελώβ, 2013
Φώτιος ὁ Μέγας, ὁ τοῦ Τρισηλίου Φωτὸς ἐπώνυμος, ὁ ἰσαπόστολος σαγηνευτὴς τῶν ἐθνῶν, τὸ καύχημα τῆς Ἀνατολικῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας, ἡ δόξα τῶν πατριαρχῶν, τὸ κλέος τῆς Βασιλεύουσας, ὁ τῶν ἁγίων μαρτύρων καὶ ὁμολογητῶν συνόμιλος, ὁ ὄρχαμος τῶν λογιωτάτων, ὁ ὀξυγράφος κάλαμος τῶν τοῦ Πνεύματος λόγων, ὁ ἀκράδαντος στῦλος τῆς Ὀρθοδόξου Πίστεως, ἡ ἀμφίτομος μάχαιρα κατὰ τῶν παπικῶν κακοδοξιῶν καὶ ἔνθεος κόλαφος κατὰ τῆς Δυτικῆς ἐπηρμένης ὀφρύος, ὁ τοῦ πράου καὶ ἀνεξικάκου Δεσπότου Χριστοῦ μιμητής, τὸ ἐκμαγεῖον πασῶν τῶν ἀρετῶν, τὸ εὖχος τῶν ἀσκητῶν, ἡ δόξα τοῦ οὐρανοῦ καὶ τὸ ἐγκαλλώπισμα τῆς γῆς, ὁ οὐρανομήκης στῦλος τῆς προσευχῆς, ὁ τῶν ἀγγέλων ὁμότροπος, ὁ ἐπίγειος ἄγγελος καὶ οὐράνιος ἄνθρωπος, γιὰ νὰ ἀρκεστοῦμε σὲ αὐτὰ —«ἐπιλείψει γάρ με διηγούμενον ὁ χρόνος» τὰ περὶ τοῦ θεοφόρου τούτου ἀνδρὸς προτερήματα καὶ ἔνθεα κατορθώματα—, «ἐκ ρίζης ἀγαθῆς ἀγαθὸς ἀνέτειλε βλαστὸς» ἀπὸ γονεῖς πλουσίους καὶ εὐγενεῖς, προπαντὸς δὲ ἀκραιφνεῖς Ὀρθοδόξους χριστιανούς, τὸν Σέργιο καὶ τὴν Εἰρήνη. Ὑπῆρξε γέννημα καὶ θρέμμα τῆς Κωνσταντινούπολης, στὴν ὁποία ἀντίκρυσε τὸ φῶς τοῦ ἡλίου, ὁ τοῦ ἀδύτου Ἡλίου τῆς Δικαιοσύνης θεωρὸς καὶ μυσταγωγός, περὶ τὸ ἔτος 810 μ.Χ.1 . Ὁ πατέρας του εἶχε τὸ ἀξίωμα τοῦ σπαθαρίου καὶ ἦταν ἀδελφὸς τοῦ πατριάρχη (784-806) ἁγίου Ταρασίου, ἐνῶ ὁ ἐκ μητρὸς θεῖος του εἶχε νυμφευθεῖ τὴν ἀδελφὴ τῆς αὐτοκράτειρας ἁγίας Θεοδώρας, ποὺ εἶχε διενεργήσει τὴν ἀναστύλωση τῶν ἱερῶν εἰκόνων.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ! Προβλέπεται και θρησκευτικός γάμος για τους ομοφυλόφιλους

 

https://youtu.be/wPm8-gZZtUE

Όσιος Εφραίμ ο Σύρος: Η φύση και η προαίρεση του ανθρώπου


Η προαίρεση του ανθρώπου με το να είναι αυτεξούσια, είναι όπως ένας γεωργός, που μπολιάζει στη φύση μας συνήθειες κακές και καλές, καθώς θέλει. Τις κακές συνήθειες βέβαια έτσι τις μπολιάζει: με την πείνα μπολιάζει τη γαστριμαργία, με τη δίψα την πολυποσία, με τον ύπνο τη χαλάρωση, με το βλέμμα την κακή σκέψη, και με την αλήθεια την ψευτιά. Επίσης μπολιάζει τις καλές αρετές έτσι: με την τροφή μπολιάζει την εγκράτεια, με τη δίψα την υπομονή, με τον ύπνο την αγρυπνία, και την αλήθεια με την ψευτιά· επίσης μπολιάζει τη σωφροσύνη με το βλέμμα. Η προαίρεσή μας με το να είναι όπως ένας γεωργός, καθώς είπα, ξεριζώνει τις κακές συνήθειες στη στιγμή· μπολιάζει μάλιστα τις καλές συνήθειες νικώντας τη φύση μας.

Εξεταστική για τα Τέμπη: Γίνεται για τα μάτια του κόσμου, αλλά αυτό το μειονέκτημα, η Μαρία Καρυστιανού το έκανε πλεονέκτημα

Με τα συγκλονιστικά λόγια της Μαρίας Καρυστιανού, ανάσανε όλη η Ελλάδα - Ήταν ένα κάλεσμα αφύπνισης που έβαλε φωτιά στην προσπάθεια συγκάλυψης


Συντάκτης: Ελευθέριος Ανδρώνης

Στη συγκλονιστική της κατάθεση που έδωσε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής προ μερικών ημερών, η Μαρία Καρυστιανού έβγαλε από τα βάθη της πένθιμης ψυχής της μια αλήθεια που χαράχτηκε στο μυαλό όσων διαθέτουν ακόμα δράμι συνείδησης.

Ότι το έγκλημα των Τεμπών δεν είναι μια υπόθεση που αφορά 57 ανθρώπους και τις οικογένειές τους. Είναι ένα ΕΘΝΙΚΟ ζήτημα που μας αφορά όλους ανεξαιρέτως. Όσους ταξίδεψαν σε αυτόν τον σιδηρόδρομο – καρμανιόλα, και όσους δεν ταξίδεψαν ποτέ. Γιατί όλοι είμαστε «επιβάτες» στην ίδια ταχεία, ενός εκτροχιασμένου και τυχοδιωκτικού κράτους που δεν διστάζει να ξεπουλάει ακόμα και ζωές για εισιτήρια.

Παιδιά ενός κατώτερου θεού: Απορρίπτονται οι δύο στις τρεις αιτήσεις για υιοθεσία!


Απολύτως υποκριτικό το ενδιαφέρον της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που δήθεν προωθεί τους γκέι γάμους για να αποκτήσουν οικογένειες τα ορφανά

Ηχηρό ράπισμα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη αποτελούν τα στοιχεία από το Πρωτοδικείο της Αθήνας, που αποκαλύπτουν πόσο απογοητευτική είναι η εικόνα στη χώρα μας για τις υιοθεσίες, τουλάχιστον την τριετία 2021 – 2022 – 2023.

Οταν σχεδόν το 1/3 των αιτήσεων για υιοθεσία από ετερόφυλα ζευγάρια απορρίπτεται από τη Δικαιοσύνη, φαντάζει καθαρή υποκρισία να κόπτεται η κυβέρνηση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, με στόχο -δήθεν- το συμφέρον των υιοθετημένων παιδιών, αφού το καθεστώς υιοθεσίας στη χώρα μας είναι από τα δυσμενέστερα.

Μια ζεστή κουβέντα


Της Ναυσικάς Ιεσσαί Κασιμάτη

Πόσο καιρό έχω να σε δω…Μου ‘λειψες…το ξέρεις; Μου ‘πε, κοιτώντας με στα μάτια, η γειτόνισσα μου, καθώς απαντηθήκαμε στον δρόμο. Και να σας πω…ξαφνιάστηκα.

Είμαστε πια μαθημένοι στις βιαστικές φράσεις-κλισέ: «Τι κάνεις; Τι κάνεις; Καλά; Χαίρομαι…». Με την τελευταία λέξη, ν’ ακούγεται από απόσταση συνήθως. Γιατί εκείνος που την είπε, είχε κιόλας εξαφανιστεί.

Ήταν ακόμα τόσο τρυφερός ο τρόπος που το είπε που δε σ’ άφησε υποψία, πως μπορεί να ήταν μια απλή φιλοφρόνηση.

Το βράδυ, πριν κλείσω τα μάτια, καθώς γυροφέρνω τα περιστατικά της ημέρας στο νου μου, διαπίστωσα πως εκείνο το «μου ‘λειψες», είχε περάσει από τα αυτιά μου στην καρδιά μου κατευθείαν και την κράτησε ζεστή, όλες τις ώρες.

Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024

Προσωπικός Ἀριθμός: Ἕνα νέο Ἂουσβιτσς;

 ΕΣΤΙΑ ΠΑΤΕΡΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ

ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Θέσπιδος 11 ΜΑΡΟΥΣΙ
ΤΗΛ. 210 8025211 estiapm@gmail.com

Ἤδη ἀπὸ τὸν προηγούμενο ὑπουργό ψηφιακῆς διακυβέρνησης Κ. Πιερακάκη, εἶχε προαναγγελθεῖ ὁ προσωπικός ἀριθμός τοῦ πολίτη, ὁ ὁποῖος «θὰ λύσει ὅλα τά προβλήματα τῆς γραφειοκρατίας». Ὁ σημερινός ὑπουργός Δ. Παπαστεργίου ἀνακοίνωσε ὅτι μέχρι τὸ τέλος τοῦ 2023 θὰ δοθεῖ αὐτὸς ὁ ἀριθμός.

Τὸ κύριο ἐπιχείρημα πού ἀκοῦμε γιὰ τὴν εἰσαγωγή τοῦ ἑνός καὶ μοναδικοῦ προσωπικοῦ ἀριθμοῦ εἶναι αὐτὸ τῆς ἐξυπηρέτησης καὶ τῆς πάταξης τῆς γραφειοκρατίας. Δηλαδή γιὰ νὰ μὴν θυμᾶται ὁ πολίτης 4-5 ἀριθμούς (ταυτὸτητας, ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, ἀρ. Δημοτολογίου) νὰ ἔχει νὰ θυμᾶται 1 ἀριθμό. Εἶναι ἕνα πτωχό ἐπιχείρημα πού δὲν δικαιολογεῖ τὴν ἀνάγκη ἐφαρμογῆς τοῦ μέτρου. Προτοῦ ἀποκτήσουμε κινητά μὲ ἀποθηκευμένες ἐπαφές, ὁ μέσος ἄνθρωπος γνώριζε ἀπ’ ἔξω τουλάχιστον 50 ἄν ὄχι 100 τηλεφωνικούς ἀριθμούς. Ὁ δὲ μέσος Κινέζος ἀπομνημονεύει τουλάχιστον 3,000 χαρακτῆρες τῆς Κινέζικης γραφῆς.

Ο Κολοκοτρώνης λίγο πριν πεθάνει αποχαιρέτισε φίλους και εχθρούς. Συγχώρεσε ακόμη και τον υπουργό δικαιοσύνης που πίεζε για την καταδίκη του. Χόρεψε, γλέντησε και το ίδιο βράδυ «έφυγε»


Στις 13 Νοεμβρίου 1838 ο σχεδόν 70χρονος Κολοκοτρώνης μίλησε στην Πνύκα προς τους μαθητές του Γυμνασίου της πρωτεύουσας.

Η κυβέρνηση, όταν έμαθε για τις προθέσεις του Γέρου, φοβήθηκε μήπως από τα λεγόμενά του ξεσηκωθεί ο κόσμος.
Έστειλε λοιπόν ένα απόσπασμα χωροφυλακής για να τον εμποδίσει. Δεν πρόλαβαν όμως και συνάντησαν τον Κολοκοτρώνη κατά την επιστροφή.

«Άδικα θα πάτε», τους φώναξε πειρακτικά. «Τα είπα, δεν θα με βρείτε πια εκεί».

Πως πρέπει να προσευχόμαστε. Τα τρία είδη προσευχής


π. Συμεών Κραγιόπουλος

Καθώς αναφερόμαστε στα πρακτικά, θα έλεγα να κάνουμε τριών ειδών προσευχή. Και, ει δυνατόν, κάθε φορά να κάνουμε και από τα τρία είδη. Ή, αν όχι κάθε φορά, τουλάχιστον κάθε μέρα. Αν δεν κάναμε το πρωί, μπορούμε να κάνουμε το βράδυ.

Κατ’ αρχήν οπωσδήποτε πρέπει ο χριστιανός να προσεύχεται από τα βιβλία της Εκκλησίας. Αυτό να μην το παραλείπουμε. Θα πάρουμε τον Συνέκδημο, το Ωρολόγιο ή μικρά βιβλιαράκια που κυκλοφορούν και θα πούμε προσευχές της Εκκλησίας. Η εωθινή προσευχή, ο εξάψαλμος, το απόδειπνο είναι προσευχές της Εκκλησίας. Το απόγευμα μπορούμε να πούμε κάτι από τον εσπερινό, που είναι προσευχή της Εκκλησίας. Οπωσδήποτε να προσευχόμαστε με τις προσευχές της Εκκλησίας. Είναι έτοιμες προσευχές.

Τα οφέλη της γραφής με το χέρι για την υγεία του εγκεφάλου


Νέα έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά που δεν γράφουν με το χέρι, χάνουν κάτι σημαντικό! 

 «Οι νέοι δεν γράφουν πια καλλιγραφικά», είναι ένα συχνό παράπονο των ηλικιωμένων στην εποχή της κυριαρχίας του πληκτρολογίου. 

 Νέα έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά που δεν γράφουν με το χέρι, χάνουν κάτι σημαντικό: Μέχρι να φτάσουν στο πανεπιστήμιο, η «συνδεσιμότητα» του εγκεφάλου τους μπορεί να είναι ασθενέστερη από αυτή των παιδιών που γράφουν τακτικά. 

 Μελέτη σε 36 φοιτητές πανεπιστημίου, έδειξε ότι όταν γράφουμε με το χέρι, τα μοτίβα συνδεσιμότητας του εγκεφάλου είναι πολύ πιο περίπλοκα από ό,τι όταν γράφουμε σε πληκτρολόγιο, σύμφωνα με τη συν-συγγραφέα της μελέτης Audrey van der Meer, ερευνήτρια εγκεφάλου και καθηγήτρια ψυχολογίας στο Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας. 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: 11/2 - ἀνοιχτή συγκέντρωση διαμαρτυρίας, γιά τό νομοσχέδιο τῆς θεσμοθέτησης «γάμου» καί υἱοθεσίας ἀπό ὁμοφυλόφιλους

Ἡ Ἑστία Πατερικῶν Μελετῶν διοργανώνει ἀνοιχτή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στήν Ἀθήνα, στήν Πλατεία Συντάγματος, τήν Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024 καί ὥρα 15.00 μ.μ. γιά τό νομοσχέδιο τῆς θεσμοθέτησης «γάμου» καί υἱοθεσίας ἀπό ὁμοφυλόφιλους, τήν κατάργηση τῆς μητρότητας καί τῆς πατρότητας, τήν ἀλλοίωση τοῦ θεσμοῦ τῆς οἰκογένειας.

Καλοῦμε τούς συμπολίτες μας νά παλέψουμε μαζί γιά τήν ἀποτροπή τῆς σοδομοποίησης τῆς ἑλληνικῆς κοινωνίας. Εἶναι ἠθικό χρέος ὅλων νά ἀντισταθοῦμε ἀπό ἀγάπη καί ἐνδιαφέρον γιά τά ὀρφανά παιδιά, ὥστε νά ἀποτρέψουμε τή χρήση τους ὡς ψευδαισθήσεις «καρπῶν» μίας ἀφύσικης καί ἄκαρπης «σύζευξης».

Ἡ παρουσία μας θά δηλώσει ἔμπρακτα τήν ἀντίθεσή μας καί θά καταδείξει ὅτι δέν εἴμαστε συνένοχοι σέ αὐτό τό ἔγκλημα κατά τῶν ἀθώων παιδιῶν. Εἶναι ὥρα ἀτομικῆς ἀλλά καί συλλογικῆς (ἐθνικῆς) εὐθύνης γιά τό πῶς θά πράξουμε, ἀνεξαρτήτως τελικοῦ ἀποτελέσματος.