Σάββατο 19 Μαρτίου 2022

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΝΑΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

  


 Ἀνακοινώνεται ὅτι τὴ Δευτέρα 21 Μαρτίου καὶ ὥρα 6.30 τὸ ἀπόγευμα στὸν Ἱερὸ Μητροπολιτικὸ Ναὸ τοῦ Ἁγίου Παντελεήμονος Φλωρίνης θὰ πραγματοποιηθεῖ, μὲ τὴν εὐλογία τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Θεοκλήτου, ἐκδήλωση γιὰ τὴν Ἐξωτερικὴ Ἱεραποστολή.

 Κατὰ τὴν ἐκδήλωση θὰ ὁμιλήσει ὁ νεοχειροτονηθεὶς Θεοφιλέστατος ἐπίσκοπος Μπουκόπα τῆς Τανζανίας κ. Χρυσόστομος Μαϊδώνης. Τὸ θέμα του θὰ εἶναι σχετικὸ μὲ τὸ ἔργο ἐπιτελεῖ καὶ τὰ προβλήματα ποὺ ἀντιμετωπίζει ἡ Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία στὴν περιοχὴ αὐτὴ τῆς ἀφρικανικῆς ἠπείρου.

Προσκαλεῖστε νὰ τὴν παρακολουθήσετε.


ΕΚ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΝΑΟΥ

Ἁγίου Νικοδήμου τοῦ Ἁγιορείτου: Γιά τόν Ἅγιο Γρηγόριο τόν Παλαμᾶ

 

Άγιος Νικόδημος Αγιορείτης

Ἀλλοίμονο στόν καιρὸν ἐκεῖνο πού δέν σὲ ἀγαποῦσα», λέγει κάπου πρὸς τὸν Θεό, φλεγόμενος ἀπὸ ἔρωτα, ὁ ἅγιος Αὐγουστῖνος. Ἐγὼ δὲ μεταβάλλοντας ἐλαφρῶς τὸν λόγο, θὰ ἔλεγα ἀναλόγως: ἀλλοίμονο στόν καιρὸν ἐκεῖνο πού δέν εἶχαν ἐκδοθῇ διὰ τοῦ τύπου τὰ πάνσοφα καὶ θαυμαστὰ καὶ θεόβροντα συγγράμματα τοῦ μεγάλου φωστῆρος τῆς Θεσσαλονίκης Γρηγορίου.

Ἂς χαθῆ ὁ φθόνος! Μᾶλλον δὲ ὁ πατὴρ τοῦ φθόνου, ὁ ὁποῖος ἄφησε τὰ συγγράμματα αὐτὰ κάπου τέσσερις αἰῶνες καὶ πλέον μέσα στό σκότος, παραπεταμένα σὲ μίαν ἄκρη, καὶ μόλις νά σωθοῦν ἀπὸ τὴν φθορά, αὐτά πού ἦσαν ὄχι μόνον ἄξια ἀλλὰ καὶ ὑπεράξια νά ἰδοῦν τὸ φῶς τῆς οἰκουμένης ὁλοκλήρου, γιά νά μὴν εἴπω ἄξια καὶ τοῦ ἰδίου τοῦ οὐρανοῦ.

Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς: Λόγος εις την Β’ Κυριακή των Νηστειών

 
Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς

Την περασμένη Κυριακή ακούσαμε το ευαγγέλιο που αναφέρεται στη θαυμαστή ισχύ που έχει η μεγάλη και δυναμική παρουσία του Χριστού. Ο Ναθαναήλ αμφισβητούσε τα λόγια του αποστόλου Φιλίππου πως είχε εμφανιστεί στον κόσμο ο από πολλού αναμενόμενος Μεσσίας, στο πρόσωπο του Ιησού του από Ναζαρέτ.

Ο Ναθαναήλ όμως, με το που βρέθηκε κατά πρόσωπο με τον ίδιο τον Κύριο, αμέσως τον αναγνώρισε και τον ομολόγησε ως Υιό του Θεού και ως Βασιλιά του Ισραήλ. Το σημερινό ευαγγέλιο μας μιλάει για τις μεγάλες προσπάθειες και τον αγώνα που κατέβαλαν άνθρωποι με πραγματική πίστη για να παρουσιαστούν μπροστά στον Κύριο.

Κυριακή Β΄Νηστειών - Ερμηνεία της Αποστολικής περικοπής από τον Ιερό Χρυσόστομο

 


ΚΥΡΙΑΚΗ Β΄ΝΗΣΤΕΙΩΝ [: Εβρ.1,10-2,3]                              


   «Ὃταν δὲ πάλιν εἰσαγάγῃ τὸν πρωτότοκον εἰς τὴν οἰκουμένην, λέγει· καὶ προσκυνησάτωσαν αὐτῷ πάντες ἄγγελοι Θεοῦ. καὶ πρὸς μὲν τοὺς ἀγγέλους λέγει· ὁ ποιῶν τοὺς ἀγγέλους αὐτοῦ πνεύματα, καὶ τοὺς λειτουργοὺς αὐτοῦ πυρὸς φλόγα· πρὸς δὲ τὸν υἱόν· ὁ θρόνος σου, ὁ Θεός, εἰς τὸν αἰῶνα τοῦ αἰῶνος· ῥάβδος εὐθύτητος ἡ ῥάβδος τῆς βασιλείας σου (:και όταν θα εισαγάγει ο Πατήρ με δόξα και δύναμη τον Υιό που γεννήθηκε από Αυτόν πριν δημιουργηθεί όλη η κτίση, για να κρίνει την οικουμένη, λέει: “Να Τον προσκυνήσουν όλοι οι άγγελοι του Θεού”. Ο Υιός λοιπόν που έγινε άνθρωπος είναι Κύριος και των αγγέλων· και για τους αγγέλους λέει: “Ο Θεός κάνει τους αγγέλους Του ταχυκίνητους και αιθέριους σαν τους ανέμους, και τους λειτουργούς που Τον υπηρετούν λαμπρούς και δραστικούς σαν την πύρινη φλόγα”.Για τον Υιό όμως λέει: “Ο βασιλικός Σου θρόνος, Θεέ, μένει στερεός και ασάλευτος στους ατέλειωτους αιώνες. Η βασιλική Σου ράβδος είναι ράβδος και εξουσία ευθύτητας και δικαιοσύνης”)»[Eβρ.1,6-8].

Κωνσταντῖνος Βαθιώτης: Ἡ μπότα τῆς ἰατροφασιστικής κυβέρνησης Μητσοτάκη καί ἡ ἑλληνικὴ ἀγάπη τῆς σκλαβιᾶς

 


                                Ὁ σύγχρονος Ἕλληνας ὡς «πραγματάνθρωπος»


Ἄν θέλεις μιὰ εἰκόνα τοῦ μέλλοντος, φαντάσου μιὰ μπότα νὰ πατάει τὸ πρόσωπο ἑνὸς ἀνθρώπου - γιὰ πάντα1
Πολλοὶ Ἕλληνες ποὺ ταξιδεύουν τίς τελευταῖες ἑβδομάδες σὲ χῶρες τῆς Εὐρώπης, ὅπως Ἀγγλία, Ἰταλία, Γαλλία κ.λπ., μένουν ἄφωνοι, καθὼς διαπιστώνουν ὅτι οἱ δρακόντειοι ὑγειονομικοὶ περιορισμοὶ ποὺ ἐξακολουθοῦν νὰ ὑπάρχουν στὴν δική μας χώρα, στὸ ἐξωτερικὸ εἶναι ἀνύπαρκτοι, μὲ συνήθως μοναδικὴ ἐξαίρεση τὴν χρήση τῆς μασονικῆς μάσκας στὰ Μέσα Μαζικῆς Μεταφορᾶς.

Ἐκεῖνο, ὅμως, ποὺ προκαλεῖ ἀλγεινὴ ἐντύπωση εἶναι ὅτι οἱ ταξιδιῶτες αὐτοί, παρότι διαπιστώνουν ἰδίοις ὄμμασι τὴν στυγνὴ ὑγειονομικὴ δικτατορία ποὺ σοβεῖ στὴν Ἑλλάδα, φθάνουν μόνο μέχρι τοῦ σημείου νὰ μεταφέρουν τὸν ἐνθουσιασμό τους γιὰ τίς ἐλευθερίες ποὺ ἀπολαμβάνουν οἱ πολῖτες τῶν ἄλλων χωρῶν.

Πρώτη δημοσιογραφική παρουσίαση για το κόμμα Νίκη: «Πιστεύουμε ακόμα στα θαύματα»

 


«Πιστεύουμε ακόμα στα θαύματα, η Νίκη πιστεύει στο θαύμα της νίκης του ελληνικού λαού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Νίκης.

Πρώτη δημοσιογραφική παρουσίαση για το κόμμα Νίκη όπου μίλησε μεταξύ άλλων και ο δάσκαλος – θεολόγος και συγγραφέας πρόεδρος του κόμματος, Δημήτριος Νατσιός.

«Στόχος της Νίκης είναι να πηγαίνουμε στις κάλπες, να ψηφίζουμε και να φεύγουμε χωρίς να έχουμε το πικρό συναίσθημα ότι περίπου γινόμαστε συννένοχοι στην καταστροφή της πατρίδας», σημείωσε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του ο κ. Νατσιός.

«Να ξετρυπώσουμε την υγεία που υπάρχει στον λαό μας. Το 50% του λαού δεν πηγαίνει να ψηφίσει», τόνισε ο Δημήτριος Νατσιός.

«Πιστεύουμε ακόμα στα θαύματα, η Νίκη πιστεύει στο θαύμα της νίκης του ελληνικού λαού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την δημοσιογραφική παρουσίαση συντόνισε η δημοσιογράφος Μαρία Ακριβού ενώ υπήρχε αντίστοιχο βίντεο για τον κάθε κλάδο δραστηριοποίησης του κόμματος, όπως υγεία, άμυνα κ.ο.κ..

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να σας παρουσιάσουμε μία νέα πολιτική πρόταση που φιλοδοξεί να αλλάξει τα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας, προσεγγίζοντας τα πράγματα από μία διαφορετική οπτική», σημείωσε η Μαρία Ακριβού.

«Ούτε αριστερά, ούτε δεξία αλλά μπροστά», υπογράμμισε.

Με σκοπό τη ΝΙΚΗ

«Να νοσταλγείς τον τόπο σου, ζώντας στον τόπο σου, τίποτε δεν είναι πιο πικρό», με αυτό τον στίχο του Γ. Σεφέρη ξεκινά η πολιτική διακήρυξη του κόμματος της Νίκης.

«Το κακό θα θριαμβεύει μόνον όσο το καλό μένει άπραγο. Δεν έχουμε δικαίωμα να αποτύχουμε. Καλούμε κάθε συμπολίτη μας που συμμερίζεται την αγωνία αλλά και το όραμά μας, να υποστηρίξει την υγιέστερη προσπάθεια να χτίσουμε μία Ελλάδα που θα αξίζει για τα παιδιά μας. Η ΝΙΚΗ του Ελληνισμού και της Ανθρώπινης Αξιοπρέπειας, δεν μπορεί παρά να είναι “απ’ τα κόκκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά” και με την ευχή της Υπερμάχου Στρατηγού του Γένους», καταλήγει η πολιτική διακήρυξη.

Η πρώτη Πανελλήνια Σύναξη των Μελών της Νίκης πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 22 και την Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022 ενώ επόμενη Πανελλήνια Σύναξη προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί εντός της Άνοιξης.

Πρώτη δημοσιογραφική παρουσίαση για το κόμμα Νίκη: «Πιστεύουμε ακόμα στα θαύματα»



πηγή: https://www.sportime.gr/

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022

Τὸ πιὸ καλὸ ΕΣΥ εἶναι τὸ ἐνισχυμένο ΕΣΥ – 16.519 συμπολῖτες μας ποὺ ἔσβησαν ἐκτὸς ΜΕΘ, δὲν ἔζησαν γιὰ νὰ τὸ δοῦν...

 


Γράφει ὁ Ἐλευθέριος Ἀνδρώνης


«Τὸ πιὸ καλὸ ἐμβόλιο εἶναι τὸ γρήγορο ἐμβόλιο» ἔλεγε ὁ Κ. Μητσοτάκης. Τὸ πιὸ καλὸ ΕΣΥ ὅμως θὰ ἔσωνε χιλιάδες ζωὲς ἀνθρώπων ποὺ ξεψύχησαν ἐκτὸς ΜΕΘ.

ΕΣΥ: Σὲ ἕνα σύγχρονο δυτικὸ κράτος ποὺ θὰ χαρακτηριζόταν ἀπὸ στοιχειώδη πολιτικὴ εὐθιξία, ἡ τρομερὴ ἀποκάλυψη ἀπὸ το επίσημο ἔγγραφό του ΕΟΔΥ γιὰ τοὺς 16.519 θανάτους ἐκτὸς ΜΕΘ (ἀπὸ τὴν ἀρχὴ τῆς πανδημίας), θὰ ὁδηγούσε ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ σε ντόμινο παραιτήσεων καὶ θὰ κινητοποιούσε άμεσα τή... Δικαιοσύνη ὥστε νὰ ἀποδοθοῦν εὐθύνες. Δυστυχῶς στὴν Ἑλλάδα, δὲν ὑφίσταται τέτοιο κράτος.

Γιατί ελιές και όχι λάδι; Γιατί ταραμάς και όχι ψάρι;

 


«Τώρα πού μπήκαμε στην περίοδο της νηστείας έχω, μαζί με άλλους, δύο απορίες. Η πρώτη έχει σχέση με την εβδομάδα της Τυροφάγου: Γιατί επιτρέπεται το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα και δεν επιτρέπεται το κρέας;

Απαγορεύονται τα κοτόπουλα καί επιτρέπονται τά αυγά. Η δεύτερη. Γιατί στόν καιρό τής Μ. Τεσσαρακοστής δεν τρώμε ψάρια καί τρώμε τα «θαλασσινά» καί τό χαβιάρι ή μερικές φορές τρώμε ελιές καί όχι λάδι;»

Εύστοχη απάντηση καί στά δύο ερωτήματα έχει δώσει ο άγιος Αθανάσιος ο Πάριος, μεγάλος διδάσκαλος της Εκκλησίας. Γράφει σ’ ένα γιατρό:

«Κύριε των δυνάμεων μεθ’ ημών γενού…» Οτιδήποτε σας συμβεί, η παρηγοριά σας να είναι ο Χριστός· εκεί είναι η δύναμη

 


Αγίου Ανθίμου της Χίου

Όπου είναι η δύναμη, εκεί να τρέχετε! «Κύριε των δυνάμεων μεθ’ ημών γενού…».

Άραγε τί θέλουν να πουν αυτά τα λόγια; Κάτι καλό όμως θα είναι και ευχάριστο, για να το παρουσιάσουν οι άγιοι Πατέρες να λέγεται τώρα, αυτές τις ημέρες της αγίας Τεσσαρακοστής. Ποιός βασιλιάς, ποιός εξουσιαστής, ποιός άρχοντας, ποιός ηγεμόνας είναι σε αυτόν τον κόσμο, που δεν έχει εξουσία; Τόση δύναμη έχει ο λόγος του, ώστε εκείνο που θα προστάξει να γίνει αμέσως. Όμως δύναμη πνευματική δεν μπορεί να τους δώσει.

Όσιος Αλέξιος ο άνθρωπος του Θεού

 


Ο Όσιος Αλέξιος γεννήθηκε στη Ρώμη κατά τους χρόνους των αυτοκρατόρων Αρκαδίου (395 - 408 μ.Χ.) και Ονωρίου (395 - 423 μ.Χ.) από ευσεβείς και εύπορους γονείς. Ο πατέρας του Ευφημιανός ήταν συγκλητικός, φιλόπτωχος και συμπαθής, ώστε καθημερινά παρέθετε τρεις τράπεζες στο σπίτι του για τα ορφανά, τις χήρες και τους ξένους που ήταν πτωχοί. Η γυναίκα του ονομαζόταν Αγλαΐς και ήταν άτεκνη. Στη δέησή της να αποκτήσει παιδί, ο Θεός την εισάκουσε. Και τους χάρισε υιό. Αφού το παιδί μεγάλωσε κι έλαβε την κατάλληλη παιδεία, έγινε σοφότατος και θεοδίδακτος. Όταν έφθασε στη νόμιμη ηλικία, τον στεφάνωσαν με θυγατέρα από βασιλική και ευγενική γενιά. Το βράδυ όμως στο συζυγικό δωμάτιο ο Όσιος, αφού πήρε το χρυσό δακτυλίδι και τη ζώνη, τα επέστρεψε στην σύζυγό του και εγκατέλειψε τον κοιτώνα. Παίρνοντας αρκετά χρήματα από τα πλούτη του έφυγε με πλοίο περιφρονώντας την ματαιότητα της επίγειας δόξας. Καταφθάνει στην Λαοδικεία της Συρίας και από εκεί στην Έδεσσα της Μεσοποταμίας. Εκεί ο Όσιος Αλέξειος μοίρασε τα χρήματα στους πτωχούς, ακόμη και τα ιμάτιά του, και, αφού ενδύθηκε με κουρελιασμένα και χιλιομπαλωμένα ρούχα, κάθισε στο νάρθηκα του ναού της Υπεραγίας Θεοτόκου, ως ένας από τους πτωχούς. Προτίμησε έτσι να ζει με νηστεία όλη την εβδομάδα και να μεταλαμβάνει των Αχράντων Μυστηρίων κάθε Κυριακή, ενώ μόνο τότε έτρωγε λίγο άρτο και έπινε λίγο νερό.

Ένα συγκλονιστικά επίκαιρο απόσπασμα από τον Θουκυδίδη

 


                         Το άγαλμα του Θουκυδίδη στην Βιέννη μπροστά από το εθνικό κοινοβούλιο της Αυστρίας!    

ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ   
Ἱστορίαι (3.82.1-3.82.7) 
Άγγ. Βλάχος (απόδοση στα Νεοελληνικά)     

[3.82.1] Σ᾽ αυτές τις ακρότητες έφτασε ο εμφύλιος πόλεμος και προκάλεσε μεγάλη εντύπωση, γιατί ήταν ο πρώτος που έγινε. Αργότερα μπορεί κανείς να πει ότι ολόκληρος ο ελληνισμός συνταράχτηκε, γιατί παντού σημειώθηκαν εμφύλιοι σπαραγμοί. Οι δημοκρατικοί καλούσαν τους Αθηναίους να τους βοηθήσουν και οι ολιγαρχικοί τους Λακεδαιμονίους. Όσο διαρκούσε η ειρήνη δεν είχαν ούτε πρόφαση, αλλά ούτε την διάθεση να τους καλέσουν για βοήθεια. Με τον πόλεμο, όμως, καθεμιά από τις αντίπαλες πολιτικές παρατάξεις μπορούσε εύκολα να βρει ευκαιρία να προκαλέσει εξωτερική επέμβαση για να καταστρέψει τους αντιπάλους της και να ενισχυθεί η ίδια για ν᾽ ανατρέψει το πολίτευμα.

Ἐμεῖς θά φωνάζουμε τήν ἀλήθεια…

 


Τοῦ Νεκτάριου Δαπέργολα Διδάκτορος Ἱστορίας   

Πολλούς «κορμοράνους» λοιπόν εἴδαμε πάλι καί στήν Οὐκρανία, ἀπό τά ξεφτιλισμένα σκηνοθετικά συνεργεῖα τῆς νεοταξικῆς προπαγάνδας. Ἐννοεῖται σέ πολύ πιό χυδαῖα καί ἐξελιγμένη ἔκδοση. 


Εἴδαμε φωτογραφίες ἀπό τό βομβαρδισμένο Κίεβο τοῦ 2022, πού τελικά ἦταν ἀπό τό Βελιγράδι τοῦ 1999.   

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022

Περί κατακρίσεως - Ελευθεριάδης Γ. Ελευθέριος Ψυχολόγος

 


Χίλια καλά να κάνεις στη ζωή, αν δεν κρατάς κλειστό το στόμα σου και κρίνεις τον διπλανό σου, τίποτα δεν κατάφερες.

Η κατάκριση, είναι σαν το μυρμήγκι, που πάει το βράδυ και κλέβει σπυρί-σπυρί από την αποθήκη σου το στάρι, που μάζεψες μέσα στην μέρα με τις καλές σου πράξεις.

Ξέρεις…

Υπάρχει ένας άγραφος νόμος, όπου στο τέλος λούζεσαι αυτά, για τα οποία κατηγορείς τους άλλους.

Αυτό όμως, δεν είναι τιμωρία.

Όχι.

Αυτό είναι έλεος.

Η Αγάπη του Θεού.

Μπας και δεις τα χάλια σου, συνέλθεις και κοιτάξεις τη σωτηρία της ψυχής σου.

 

Ελευθεριάδης Γ. Ελευθέριος

Ψυχολόγος M.Sc.

Το ηλιακό σύστημα που έχει διάμετρο δισεκατομμύρια έτη φωτός, μπροστά στον παράδεισο, αυτές οι αποστάσεις, είναι ένα τίποτα! Τόσος μεγάλος είναι ο Παράδεισος στην Βασιλεία των Ουρανών...

 


Είναι μερικά ζώα που είναι ολότυφλα, όπως ο τυφλοπόντικας και η νυχτερίδα. Γιατί ο Θεός τα έκανε τα ζώα αυτά εντελώς τυφλά, ενώ λάμπει αυτός ο ήλιος; Είναι άσπλαχνος, σκληρός και μερολήπτης ο Θεός;   

Όχι βέβαια, αλλά τα έπλασε ο Θεός, για να μας διδάξει, ότι υπάρχουν άνθρωποι που βλέπουν, αλλά δεν βλέπουν. Οφθαλμούς έχουν, αλλά δεν βλέπουν, διότι είναι ψυχικά τυφλοί. Οι άνθρωποι αυτοί, στερούμενοι Πνεύματος Αγίου, δεν μπορούν να δουν το Χριστό μας, Τον οποίο δεν πιστεύουν.  

«Ἡ πρώτη ἐντολὴ τοῦ Θεοῦ ἦταν ἡ νηστεία, καθὼς καὶ ὁ Χριστὸς μας νήστευσε...»

 

Ἅγιος Ἰάκωβος Τσαλίκης - λόγοι περὶ νηστείας


«Ἡ νηστεία εἶναι ἐντολὴ τοῦ Θεοῦ. Γι’ αὐτὸ καὶ μεῖς νὰ νηστεύουμε, παιδιά μου. Δὲ μ’ ἔβλαψε ἡ νηστεία μέχρι σήμερα ποὺ εἶμαι 70 χρονῶν. Ἡ μητέρα μου μ’ ἔμαθε νηστεία παιδιόθεν. Δὲν κάνω τὸν ὑποκριτὴ ὅτι, παιδιά μου, νηστεύω, ἀλλὰ αὐτὰ μὲ δίδαξαν οἱ γονεῖς μου καὶ μέχρι σήμερα αὐτὰ τηρῶ, τέκνα μου. Δὲν μὲ ἔβλαψε ποτὲ ἡ νηστεία κι ας ἔχω ἀσθένειες πάνω μου. Εἶπαν οἱ γιατροὶ καὶ οἱ Ἐπίσκοποι: Ἡ νηστεία κι αὐτὴ ἡ λιτοδίαιτα πολὺ ὠφελοῦν τὸν ἄνθρωπο. Ἐφόσον ὠφελεῖ ὅταν ὁ γιατρός, μὲ συγχωρεῖτε, μᾶς λέει: πέντε μέρες πάτερ μου, δὲ θὰ πιεῖς νερὸ οὔτε μία σταγόνα, γιὰ νὰ κάνουμε μία θεραπεία, νὰ δοῦμε τὸ σῶμα σου τί ἔχει. Λοιπὸν πέντε μέρες ἄντεξα. Πολὺ καλὸ μὲ εἶχε κάνει. Ε, πόσο μᾶλλον ὠφελεί όταν... νηστεύουμε γιὰ τὴν ψυχή μας! Ἀλλὰ καὶ στὸ σῶμα αὐτὸ κατοικεῖ ψυχὴ ἀθάνατος. Γι’ αὐτὸ ἂς φροντίζουμε γιὰ τὴν ψυχή μας ποὺ εἶναι πράγμα ἀθάνατο. Νὰ νηστεύετε παιδιά μου, μὴν ἀκοῦτε ποὺ λένε δὲν εἶναι ἡ νηστεία τίποτε κι ὅτι τὰ λένε οἱ καλόγηροι. Δὲν τὰ λένε οἱ καλόγηροι παιδιά μου, μὲ συγχωρεῖτε, τὰ λέει ὁ Θεός.

Ἡ πρώτη ἐντολὴ τοῦ Θεοῦ ἦταν ἡ νηστεία, καθὼς καὶ ὁ Χριστὸς μας νήστευσε.
Ἐμεῖς μποροῦμε νὰ ποῦμε ὅτι νηστεύουμε; Ε, τρῶμε τόσα καὶ τόσα. Τώρα νηστεία, παιδιά μου, κάνουμε ἐμεῖς; Ὅταν τρῶμε, μὲ συγχωρεῖτε, τόσα καὶ τόσα φαγητά, ἔστω ἀλάδωτα, ἔστω… Ὑπάρχουν νηστίσιμα φαγητὰ πολλά. Ἀρκεῖ ὁ ἄνθρωπος νὰ ‘χει τὴν ὑγεία του καὶ τὴ θέληση νὰ νηστέψει. Κάποτε ἦρθε ἕνα πρόσωπο καὶ μοῦ λέει: παπά μου, μοῦ εἴπανε ὅτι νηστεία δὲν ὑπάρχει. Καὶ ὅτι ποιὸς εἶπε ὅτι ὑπάρχει νηστεία. Τοῦ εἶπα νὰ πεῖ στὸν Ἱερέα ν’ ἀνοίξει τὸ Βιβλίο να δεῖ ποὺ ὑπάρχει νηστεία. «Εἰ μὴ ἐν προσευχὴ καὶ νηστεία…», λέγει στὸ Εὐαγγέλιο ὁ Χριστός μας καὶ ἄλλα πολλά. Καὶ τὰ δαιμόνια καὶ οἱ ἀρρώστιες κι ὅλα τὰ πάθη μὲ τη νηστεία καὶ τὴν προσευχὴ ἀποβάλλονται. Ὁ Ἅγιος Πρόδρομος τί ἔτρωγε ἐκεῖνος στὴν ἔρημο; Τί ἔτρωγε ὁ Ὅσιος Δαυίδ; Μ’ ἕνα ἀντίδωρο περνοῦσε στὸ ἀσκητήριό του ὅλη τήν ἐβδομάδα. Ἀλλὰ «νηστεία, ἀγρυπνία, προσευχή, οὐράνια χαρίσματα λαβῶν». Γι’ αὐτὸ τὸν ἁγίασε ὁ Θεὸς καὶ ζεῖ τετρακόσια πενήντα χρόνια στὸν Ἱερὸ τόπο αὐτόν. Εἶναι πολυ θαυματουργὸς καὶ ζωντανὸς Ἅγιος.

Προσευχή, παιδιά μου, καὶ νηστεία: αὐτὰ ὠφελοῦν τὴν ψυχὴ τοῦ ἀνθρώπου. Κι ὁ προφήτης Ἠλίας, λέει ὁ Ἅγιος Ἰάκωβος ὁ Ἀδελφόθεος, «ὁμοιοπαθὴς» ἄνθρωπος ἦταν κι αὐτός, ἀλλὰ μὲ τὴν προσευχή του καὶ τὴ νηστεία του ἔκλεισε τὸν Οὐρανὸ καὶ δὲν ἔβρεξε στὴ γῆ τρία χρόνια καὶ ἔξι μῆνες. Καὶ μετὰ βέβαια πάλι προσευχήθηκε καὶ ζήτησε νὰ βρέξει κι ὀ Ουρανὸς ἔδωσε βροχὴ καὶ ἡ γῆ βλάστησε τοὺς καρπούς της».

πηγή: http://www.orthodoxia-ellhnismos.gr/

Χρήστος Γεωργιάδης: Οι δήθεν κυρώσεις των νεοταξιτών είναι lockdown με άλλη μορφή για τους λαούς της Δύσης

 


 
… lockdown είναι η δικτατορική πρακτική που περιορίζει την ελεύθερη ζωή και τη δυνατότητα επιβίωσης μέχρι του σημείου της εξόντωσης. Πρωτοεφαρμόστηκε στη ψευδοπανδημία ως ενορχηστρωμένη επιβολή της τυραννίας με το πρόσχημα μιας επινοημένης ιατρικής απειλής. Εκεί είδαμε ότι εντελώς αυθαίρετα (με βάση ένα ιατρικό δόγμα περί ενός μη απομονωμένου ιού) να επιβάλλονται απαγόρευση κυκλοφορίας, απαγόρευση της εργασίας, απαγόρευση τελικά της ίδιας της επιβίωσης.

Εκατομμύρια άνθρωποι στις δυτικές χώρες (όλες στα χέρια εντολοδόχων προδοτών της νέας τάξης) όπου εφαρμόστηκε αυτό το μισανθρωπικό μέτρο επλήγησαν και πλήρωσαν με τραγικά δραματικό τρόπο τις συνέπειές του.

Άγιος Λουκάς: Γιατί δεν φερόμαστε στους ανθρώπους όπως θέλουμε να μας φέρονται αυτοί;

 


Σπάνιο πράγμα να φερόμαστε στους ανθρώπους όπως θα θέλαμε να μας φέρονται αυτοί. Περιμένουμε από τους άλλους να μας σέβονται αλλά οι ίδιοι τους ταπεινώνουμε, θέλουμε να μας βοηθάνε, όταν υπάρχει ανάγκη, άλλά οι ίδιοι ποτέ δεν σκεφτόμαστε πως να βοηθήσουμε τον πλησίον.

Τι σημαίνει αυτό; Γιατί είναι έτσι τα πράγματα; Γιατί δεν φερόμαστε στους ανθρώπους όπως θέλουμε να μας φέρονται αυτοί;

Θα σώσει τελικά ο Θεός όλους τους ανθρώπους;

 


Θα σώσει τελικά ο Θεός όλους τους ανθρώπους;
Γιατί όσοι το ισχυρίζονται αυτό είναι σε πλάνη;

Δυο μοναχοί συνομιλούσαν για τη σωτηρία.

Ο ένας έλεγε:

– Η ψυχή μου δεν μπορεί να συμβιβαστεί με τη σκέψη ότι κάποιος θα χαθεί αιώνια.

Νομίζω πως ο Κύριος θα βρεί τρόπο να τους σώσει όλους.

Ο άλλος απάντησε:

– Οι άγιοι Πατέρες λένε ότι ο Θεός μπορούσε να δημιουργήσει τον άνθρωπο χωρίς τη συνέργειά του, αλλά να τον σώσει χωρίς τη συμφωνία και τη συνέργεια του ιδίου του ανθρώπου είναι
αδύνατο.

Η σωτηρία και η απώλεια βρίσκονται στην ελευθερία του ανθρώπου.

Ο πρώτος:

– Νομίζω ότι ο Θεός με το πλήθος της αγάπης Του θα υπερβεί την αντίσταση του κτίσματος, χωρίς να καταλύσει την ελευθερία του.

Ο δεύτερος:

– Μου φαίνεται πως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ελευθερία του ανθρώπου είναι δυνητικά τόσο μεγάλη, που και στο επίπεδο του αιώνιου Είναι μπορεί να προσδιοριστεί αρνητικά απέναντι στο Θεό.
Όσοι δεν το γνωρίζουν αυτό ή το λησμονούν ή τρέφονται με «ωριγενικό γάλα».

– Αλλά, πραγματικά, αυτό είναι μωρία!

– Ναί, μωρία.
Τι λοιπόν να κάνουμε;

– Ο Θεός θέλει να σωθούν όλοι, και εμείς πρέπει να σκεφτόμαστε τη σωτηρία όλων και να προσευχόμαστε για όλους.
Αλλά ούτε η αποκάλυψη ούτε η πείρα μας μας δίνουν βάση να ισχυριστούμε ότι όλοι θα σωθούν.
Η ελευθερία είναι μεγάλο δώρο, αλλά φρικτό.

πηγή: https://yiorgosthalassis.blogspot.com/

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022

Μόρφου Νεόφυτος: Ἡ ἐπανεκκίνηση τῆς ὀρθοδόξου ζωῆς… (11.3.2022)

 


https://youtu.be/MPFg5cZD10o

Κήρυγμα Μητροπολίτου Μόρφου κ. Νεοφύτου στὴν Ἀκολουθία τῆς Α΄ Στάσεως τῶν Χαιρετισμῶν τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου, ποὺ τελέσθηκε στὴν ἱερὰ μονὴ Παναγίας Χρυσοκουρδαλιώτισσας στὸ χωριὸ Κούρδαλι τῆς μητροπολιτικῆς περιφέρειας Μόρφου (11.3.2022).

πηγή: https://immorfou.org.cy/

Στρατηγός Ταμουρίδης: Αγαπητοί Τούρκοι τι φοβάστε;

 


Απευθύνομαι στους γείτονες υψηλόβαθμους φανατισμένους Τούρκους, τους αξιωματούχους εκείνους που έχουν βάλλει στόχο την Πατρίδα μου και αναλίσκονται σε καθημερινή πολεμική ρητορική, καθώς και σε μια συνεχή απειλή χρήσης βίας, πιέζοντας αφόρητα για πολεμική σύγκρουση. 


Αγαπητοί Τούρκοι αξιωματούχοι! 

Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνησή σας, μέσα στα πλαίσια των τρελών ονείρων της για αναβίωση της οθωμανικής αυτοκρατορίας, έχει εξαπολύσει μια άνευ προηγουμένου επιθετική προπαγάνδα! Η προπαγάνδα αυτή έχει τρεις στόχους: 1) τον Ελληνικό λαό, το Αιγαίο και τα νησιά μας,  2) τον Τουρκικό λαό, που τον «λούζει» καθημερινά με χίλια δυο ψέματα, και 3) την διεθνοποίηση των πρωτοφανών της διεκδικήσεων εναντίον της ειρηνικής χώρας μας. 

Πώς είναι αυτό δυνατόν, ο αδελφός να σκοτώνει αδελφό;

 


Κάθε Ουκρανός πρέπει να καταλάβει ότι αν θέλει ευλογίες για τη χώρα του, τότε θα πρέπει να διώξει με τις κλωτσιές τους Αμερικανούς. 

  Ας βασιστούν οι Ουκρανοί στους αδελφούς τους στην πίστη και στο αίμα, που είναι οι Ρώσοι. Αν επιτρέψετε αμερικανική παρέμβαση στις ουκρανικές υποθέσεις, τότε η χώρα σας δεν πρόκειται ποτέ να ανακάμψει. Δεν χρειάζεται να σκοτώσεις τον πλησίον σου … Πώς είναι αυτό δυνατόν, ο αδελφός να σκοτώνει αδελφό; Σήμερα, παρακολουθούμε τις εξελίξεις αυτές με μεγάλο πόνο. Η Μονή Δοχειαρίου στέλνει πολλές προσευχές για τον ουκρανικό λαό, στον οποίο εμείς, ως μονή είμαστε πολύ ευγνώμονες.

+Γέροντας Γρηγόριος της Μονής Δοχειαρίου, Άγιου Όρους (21 Μαρτίου 2015)

πηγή: https://proskynitis.blogspot.com/

π. Αρσένιος Βλιαγκόφτης - Ντούκιν: Στην Ουκρανία συγκρούεται η Ρωσία με την παγκοσμιοποίηση.


 https://youtu.be/WQsat2gP6ZQ?t=115

ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ - Π. ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΚΑΡΠΑΘΙΟΥ

 


https://youtu.be/UstMZHtht2w?t=9

Κυριακή 13 Μαρτίου 2022

Με εκείνα τα κομμένα πόδια περπατά ακόμη η Ελλάδα… - Δημήτριος Νατσιός

 


«Ακούω κούφια τα τουφέκια,

Ακούω σμίξιμο σπαθιών,

Ακούω ξύλα, ακούω πελέκια,

Ακούω τρίξιμο δοντιών», έγραφε ο μεγάλος Σολωμός, στον «Ύμνον εις την ελευθερίαν». Και στον πόλεμο, την πιο σκοτεινή νύχτα της ανθρωπότητας, «που την τρέμει ο λογισμός», δεν κοιμούνται παρά μόνον οι πεθαμένοι. Από την αυγή της και της ιστορίας μας οι πόλεμοι, πάντα αποτρόπαιοι και δεινοί. Και ο προπάππους του Σολωμού, ο Όμηρος, τα ίδια περιγράφει. «Ένθα δ΄ άμ΄ οιμωγή τε και ευχωλή πέλεν ανδρών ολλύντων τε και ολλυμένων», κι ακούγονταν οιμωγές και καυχησιές αυτών που έσφαζαν και αυτών που σφάζονταν, διαβάζουμε και στον τρομερό ομηρικό στίχο. (Ιλιάδα, Δ, 450-451).