Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024

Άνθρωπο που παρεξηγείται εύκολα, μην του δίνεις καμία σημασία. - Ελευθέριος Ελευθεριάδης


Άνθρωπο που παρεξηγείται εύκολα, μην του δίνεις καμία σημασία.

Σταμάτα να τον παρακαλάς και να τρέχεις από πίσω του όταν σου κατεβάζει μούτρα.
Το μόνο που καταφέρνεις έτσι είναι να του θρέφεις τον εγωισμό. Το μόνο που καταφέρνεις, είναι να διαιωνίζεις την παρεξήγησή του…
Εκείνος που κατεβάζει μούτρα, δε θέλει να λυθεί καμιά κατάσταση.
Να βγει από πάνω θέλει. Να ‘’γιατρέψει’’ τον πληγωμένο του εγωισμό.
Και το καταφέρνει αυτό με χειρισμό: ‘’Παρεξηγήθηκα’’, σου λέει. ‘’Κάνε κάτι για να το διορθώσεις’’.

Άνθρωπο που παρεξηγείται εύκολα άστον στην ησυχία του.

Άστον μήπως και συνέλθει…
Αν έχεις φταίξει, ζήτα του μια ειλικρινή συγγνώμη και ως εκεί….
Μην τον παρακαλάς.
Τα προβλήματα δεν λύνονται με μούτρα και καπρίτσια. Με συζήτηση, καλή προαίρεση και φρόνημα ταπεινό.
Έτσι γιατρεύονται τα προβλήματα στις σχέσεις…

Οργουελικές καταστάσεις: Drone – φύλακας σε σχολείο στο Αιγάλεω – Ο Μεγάλος Αδερφός καταφθάνει στα σχολεία!


Σχολεία υπό παρακολούθηση - Επιβάλλουν το άγρυπνο ψηφιακό «μάτι» για λόγους «ασφάλειας» - Μια εξοργιστική ενέργεια του Δήμου Αιγάλεω

Συντάκτης: Ελευθέριος Ανδρώνης

Το απίστευτο γεγονός που θα αναδείξουμε εδώ, θα μπορούσε κάλλιστα να είναι βγαλμένο από κάποια δυστοπική ταινία επιστημονικής φαντασίας ή ένα βιβλίο οργουελικής εμπνεύσεως. Κι όμως, συμβαίνει στην τεχνολογικά καθυστερημένη – κατά τ’ άλλα – Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Αιγάλεω.

Σε ένα μεγάλο σχολικό συγκρότημα έκτασης 70 στρεμμάτων, όπου λειτουργούν 4 σχολικές μονάδες (6ο ΓΕΛ Αιγάλεω, ΕΝΕΓΥΛ, ΕΕΕΕΚ και νυχτερινό ΙΕΚ), υπήρχαν τα τελευταία χρόνια πολλά φαινόμενα βανδαλισμών και διαρρήξεων. Και αντί ο Δήμος να μεριμνήσει για την πρόσληψη σχολικών φυλάκων και να αναβαθμίσει την ασφάλεια των κτηρίων με συμβατικούς τρόπους, προχώρησε σε μια εξωφρενική «λύση», προκειμένου να έχει το λιγότερο κόστος.

Ποια ήταν αυτή η «λύση»; Να αναθέσουν τη νυχτερινή φύλαξη του σχολείου σε ένα drone!

Ουδείς αναμάρτητος

 

Δεν υπάρχει άνθρωπος αναμάρτητος.
Κι αν μου πεις ότι ο τάδε είναι δίκαιος
είναι σπλαχνικός, είναι φλάνθρωπος
Θα συμφωνήσω.

Δεν μπορεί, όμως
Να μην έχει και κάποιο ελάττωμα.
Ή από την κενοδοξία θα νικιέται
Ή από την κακολογία ή από κάτι άλλο.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΟ ΘΕΟ!


«Μου είπε κάποτε, προ ετών, ο σεβαστός μοι γέρων (νυν επισήμως όσιος) Γεράσιμος ο υμνογράφος:

- Ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς λέγει ότι το μόνον, το οποίον αδυνατεί να πράξη ο Παντοδύναμος Θεός είναι το να ενωθή με τον ακάθαρτον άνθρωπον. Εις αυτό αδυνατεί» (αρχ. Ιωαννίκιος, Αθωνικόν Γεροντικόν).

Δεν αποτελεί «λογοπαίγνιο» η τοποθέτηση του αγίου Γρηγορίου και όλων των αγίων που αναφέρονται στην παραπάνω αλήθεια: ο παντοδύναμος Θεός… αδυνατεί σε κάτι! Και το σημειώνουμε γιατί υπάρχουν κάποιοι βλάσφημοι, με επίγνωση ή όχι, οι οποίοι θέλοντας να ειρωνευτούν την πίστη χρησιμοποιούν ακριβώς αυτήν τη σοφιστεία: «μπορεί ο Θεός που είναι παντοδύναμος να κάνει κάτι που είναι γι’ αυτόν αδύνατο; Αν δεν μπορεί, άρα δεν είναι παντοδύναμος!» Η βλασφημία είναι προφανής: τον Θεό Τον αντιμετωπίζουν ως… παιχνίδι, ως άθυρμα που μπορούν να Του θέτουν ερωτήματα, να Τον υποβάλλουν σε… κουίζ, για να μπορέσουν να… γελάσουν μαζί Του ή μάλλον αφορμώμενοι από Αυτόν να παρουσιάζονται στα μάτια των «ελαφρών» ανθρώπων «έξυπνοι» και «απελευθερωμένοι», που βρίσκονται «υπεράνω» και του ίδιου του Θεού! Η αφροσύνη στο έπακρον! Τρέμει κανείς απέναντι σ’ αυτούς τους ανθρώπους, όχι βεβαίως για την ανοησία τους, αλλά γιατί βλέπει την ενδεχόμενη παιδαγωγική επέμβαση του Δημιουργού, διότι «φοβερόν το εμπεσείν εις χείρας Θεού ζώντος», ο Οποίος «ου μυκτηρίζεται», δεν μπορείς να παίξεις μαζί Του! Η μόνη παρηγοριά είναι η απόλυτη πίστη στην αγάπη Του, η Οποία κάποιους τέτοιους ανθρώπους, αν δεν εκκινούν από δαιμονικές προϋποθέσεις, δηλαδή από υπέρμετρη υπερηφάνεια, τους συνετίζει συνήθως με ελαφρούς πειρασμούς για να ορθοφρονήσουν.

Ὅσιος Παΐσιος: «Ὁ Θεὸς οἰκονομάει γιὰ τὸν κάθε ἄνθρωπο ἕναν σταυρὸ ἀνάλογο μὲ τὴν ἀντοχή του, ὄχι γιὰ νὰ βασανιστῆ, ἀλλὰ γιὰ νὰ ἀνεβῆ ἀπὸ τὸν σταυρὸ στὸν Οὐρανὸ»

 

Ἀπό τό Βιβλίο Ἁγ. Παϊσίου Ἁγιορείτου
ΛΟΓΟΙ Δ’ «Οἰκογενειακή Ζωή»
ἐκδόσεις ΙΕΡΟΝ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟΝ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ὁ ΘΕΟΛΟΓΟΣ» ΣΟΥΡΩΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Οἱ σταυροὶ τῶν δοκιμασιῶν

– Γέροντα, τὸ σταυρουδάκι ποὺ μοῦ δώσατε τὸ φορῶ συνέχεια καὶ μὲ βοηθάει στὶς δυσκολίες μου.

– Νά, τέτοια σταυρουδάκια εἶναι οἱ δικοί μας σταυροί, σὰν αὐτὰ ποὺ κρεμοῦμε στὸν λαιμό μας καὶ μᾶς προστατεύουν στὴν ζωή μας. Τί νομίζεις, ἔχουμε μεγάλο σταυρὸ ἐμεῖς; Μόνον ὁ Σταυρὸς τοῦ Χριστοῦ μας ἦταν πολὺ βαρύς, γιατὶ ὁ Χριστὸς ἀπὸ ἀγάπη πρὸς ἐμᾶς τοὺς ἀνθρώπους δὲν θέλησε νὰ χρησιμοποιήση γιὰ τὸν ἑαυτό Του τὴν θεϊκή Του δύναμη. Καὶ στὴν συνέχεια σηκώνει τὸ βάρος τῶν σταυρῶν ὅλου τοῦ κόσμου καὶ μᾶς ἐλαφρώνει ἀπὸ τοὺς πόνους τῶν δοκιμασιῶν μὲ τὴν θεία Του βοήθεια καὶ μὲ τὴν… γλυκειά Του παρηγοριά.

Μνήμη της Aγίας Mάρτυρος Aριάδνης, πέτρας ραγείσης και υποδεξαμένης αυτήν (18 Σεπτεμβρίου)

Σώζει ραγείσα την Aριάδνην πέτρα.

Xριστός γαρ αυτήν έσκεπε ζωής Πέτρα.

Αγία Μάρτυς Αριάδνη. Μικρογραφία (Μινιατούρα) στο Μηνολόγιο του Βασιλείου Β’
Aύτη η Aγία ήτον κατά τους χρόνους Aδριανού και Aντωνίνου των βασιλέων από έτους ριζ΄ [117] έως έτους ρλθ΄ [139], δούλη ενός άρχοντος Tερτύλου ονομαζομένου, πρώτου όντος της Προμισέων πόλεως, της ευρισκομένης εις το θέμα της Φρυγίας Σαλουταρίας. Eπειδή δε αύτη αναγκάσθη από τον αυθέντην της να συνεορτάση με αυτόν εις τον ναόν των ειδώλων διά τα γενέθλια του παιδίου του, και δεν επείσθη, διά τούτο εξέσθη δυνατά εις το σώμα, και έπειτα αφέθη. Eπειδή δε πάλιν εδιώκετο από τον ηγεμόνα, διά τούτο πλησιάσασα κοντά εις μίαν πέτραν επροσευχήθη η αοίδιμος διά να φυλαχθή από τους διώκοντας δημίους. Kαι, ω του θαύματος! ευθύς ερράγισεν η πέτρα κατά θείον νεύμα, και εδέχθη αυτήν. Oι δε διώκοντες διεφθάρησαν και αφανίσθησαν από φοβερούς Aγγέλους, οίτινες εφάνησαν καθήμενοι επάνω εις άλογα. Kαι κρατώντες κοντάρια εις τας χείρας των, εκτύπουν τους διώκοντας την Aγίαν1.

Σημείωση

1. Περιττώς δε γράφεται εδώ παρά τοις Mηναίοις η μνήμη και το Συναξάριον του Aγίου Iερομάρτυρος Συμεών, συγγενούς του Kυρίου. Tαύτα γαρ εγράφησαν κατά την εικοστήν εβδόμην του Aπριλλίου.

(από το βιβλίο: Αγίου Νικοδήμου Αγιορείτου Συναξαριστής των δώδεκα μηνών του ενιαυτού. Τόμος Α´. Εκδόσεις Δόμος, 2005)

πηγή: https://immorfou.org.cy/

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024

Αγία Σοφία και οι τρείς θυγατέρες της Αγάπη, Ελπίδα και Πίστη (17 Σεπτεμβρίου)

 

Χαίρει ἔχουσα ἡ Ἐκκλησία, σὲ καὶ τέκνα σου καύχημα θεῖον, καὶ γηθοσύνως εὐφημεῖ σε κραυγάζουσα. Σύ μου ὑπάρχεις τὸ καύχημα, καὶ τῶν σῶν τέκνων τὰ πάντιμα λείψανα, μάρτυρες ἔνδοξοι, Σοφία, Πίστις, Ἐλπὶς καὶ Ἀγάπη, Χριστῷ τῷ Θεῷ πρεσβεύσατε σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.

Η Αγία Σοφία και οι τρεις θυγατέρες της Πίστη, Ελπίδα και Αγάπη μαρτύρησαν στα χρόνια του αυτοκράτορα Αδριανού (117 – 138 μ.Χ.).

Οι τρεις θυγατέρες της Αγίας Σοφίας, πήραν τα ονόματα τους από το χωρίο της Καινής Διαθήκης: «νυνὶ δὲ μένει πίστις, ἐλπίς, ἀγάπη, τὰ τρία ταῦτα· μείζων δὲ τούτων ἡ ἀγάπη.» ( Α’ Κορινθίους. 13:13).

Η Αγία Σοφία, τίμια και θεοσεβής γυναίκα, γρήγορα χήρεψε και με τις τρεις κόρες της ήλθε στη Ρώμη. Εκεί καταγγέλθηκαν ως φημισμένες χριστιανές.

Τότε ο αυτοκράτορας πληροφορήθηκε ότι οι τέσσερις γυναίκες ήταν χριστιανές και διέταξε να τις συλλάβουν.

Αφού απομόνωσαν τη μητέρα, άρχισαν να ανακρίνουν τις κόρες. Πρώτη παρουσιάστηκε στο βασιλιά η δωδεκάχρονη Πίστη.

Το lockdown «γέρασε» πρόωρα τον εγκέφαλο των εφήβων (και ποιος το λέει, ένα νεοταξικό και συστημικό ΜΜΕ)

 

Μελέτη για το lockdown δείχνει πως ο εγκέφαλος των κοριτσιών γέρασε κατά τέσσερα χρόνια… πριν την ώρα του. Επιτάχυνση της ωρίμανσης και στα αγόρια.

Νέα μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον δείχνει ότι το lockdown, τα σκληρά περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν λόγω της πανδημίας της COVID-19, οδήγησαν σε επιτάχυνση της ωρίμασης του εγκεφάλου των εφήβων – ιδιαιτέρως των κοριτσιών των οποίων ο εγκέφαλος «γέρασε» περί τα 4 χρόνια… πριν την ώρα του.

Κατά την πανδημία της COVID-19 πολλές κυβερνήσεις ανά τον κόσμο επέβαλαν σκληρά περιοριστικά μέτρα στον πληθυσμό – όπως μακροχρόνια λοκντάουν και κλείσιμο σχολείων επί μήνες – προκειμένου να περιορίσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού SARS-CoV-2. Εχει ήδη προκύψει από πλήθος επιστημονικών στοιχείων ότι αυτή η μακρά παύση στην καθημερινότητα και στις κοινωνικές δραστηριότητες είχε αρνητική επίδραση στην ψυχική υγεία των εφήβων.

Δασκάλα και ιερέας… γεμίζουν ξανά τα άδειο χωριό τους – Η viral αγγελία και η λίστα αναμονής

Πριν από λίγες εβδομάδες στα ελληνικά social media έγινε viral μια ιδιαίτερη αγγελία, με τη φωτογραφία ενός χωριού με πέτρινα σπίτια σε μια πλαγιά «πνιγμένη» στα δέντρα.

Η αγγελία έγραφε: «Ζητούνται οικογένειες από χωριό της Ευρυτανίας κοντά στο Καρπενήσι που να θέλουν να μετακομίσουν στο χωριό και να γράψουν τα παιδάκια τους στα σχολεία».

Την αγγελία αυτή είχε αναρτήσει ο ιερέας του χωριού πατήρ Κωνσταντίνος, ο οποίος εξηγούσε στους ενδιαφερόμενους ότι: «Παρέχεται δωρεάν σπίτι και δουλειά (τουλάχιστον για τον σύζυγο) και εννοείται βοήθεια με τα πρώτα έξοδα από όλο το χωριό».

«Η κίνηση αυτή γίνεται για να κρατηθούν τα σχολεία ανοιχτά» επεσήμανε η σχετική ανάρτηση.

Ο συμβολισμός των αντικειμένων που κρατάνε οι Άγιοι στη Βυζαντινή Αγιογραφία

 Τι συμβολίζουν τα αντικείμενα που κρατάνε οι Άγιοι στις εικόνες

Οι ορθόδοξες εικόνες ως τρόπος επικοινωνίας με την Χριστιανική Πίστη

Η ορθόδοξη αγιογραφία φανερώνει στους Χριστιανούς το υπερκόσμιο, αυτό δηλαδή που υπερβαίνει τα όρια του φυσικού μας κόσμου. Λειτουργεί ως ένας τρόπος επικοινωνίας και επιδιώκει να αναδείξει τον νέο κόσμο που θα έρθει με τη Βασιλεία του Θεού. Αυτό μπορεί να εκφραστεί μέσα από τις εικόνες των Αγίων, όπου κυριαρχούν χαρακτηριστικά όπως η σχηματοποίηση, η λιτότητα και η διαφοροποίηση.

Στο παρών άρθρο θα βρείτε πληροφορίες για τον συμβολισμό που φέρουν διάφορα αντικείμενα στη Βυζαντινή Αγιογραφία, όπως ο σταυρός και η Εκκλησία που κρατούν οι Άγιοι, οι ανοιχτές παλάμες, το Ευαγγέλιο, ο πάπυρος, η ράβδος, τα ιατρικά αντικείμενα, καθώς και οι επιλογές των χρωμάτων.

Φτάσαμε σε «αποκαλυπτικούς καιρούς»… θα κατασκευαστούν μηχανές οι οποίες θα ελέγχουν τον τρόπο σκέψης των ανθρώπων… μόνο όσοι ζουν με την καρδιά, και προσεύχονται καρδιακά, αυτοί έχουν το χάραγμα του Σταυρού μέσα σε αυτήν, θα μείνουν ανεπηρέαστοι από αυτή την δικτατορία… Άγιος Σωφρόνιος (Σαχάρωφ) του Έσσεξ


Ακόμη και στην πνευματική ξηρασία µας στέλνει ο Θεός µιά παρηγοριά, επειδή γνωρίζει τις αδυναμίες µας. Το συμφέρον µας θα ήταν αν ζούσαμε σε όλη µας την ζωή σε µιά πνευματική ξηρασία, αλλά να αγωνιζόμαστε, δηλαδή αν µπορούσαµε να φθάσουμε τον Χριστό μέσα από την τέλεια εγκατάλειψη του Θεού, την πλήρη κένωσή µας, όπως έγινε με τον Χριστό στον Σταυρό. Τότε και η δόξα του ανθρώπου θα ήταν μεγάλη. Ανάλογα με την κένωση και ανάλογα με τον πόνο, που υποµένουµε θα έχουμε δόξα.

Σας προσκαλώ σε υπομονή, σε προσεκτική κατάσταση προσευχής με την ακατάπαυστη αναζήτηση του θελήματος του Θεού. Είθε να μας βοηθήσει ο Κύριος με το Πνεύμα το Άγιο να παραμείνουμε στο φως των εντολών Του. Και πάλι, προσκαλώντας σας σε όλα αυτά, θα σας παρακαλέσω να θυμάστε όλα τα θαύματα της Πρόνοιας του Θεού, η οποία μακροθύμησε απέναντι μας ως τώρα. Η εποχή μας είναι αβάσταχτη. Δεν είμαι αλάθητος, μπορεί να σφάλλω σε κάθε βήμα, και πράγματι σφάλλω. Ωστόσο, θα σας πω ότι μου έρχεται συχνά η σκέψη πως φτάσαμε σε «αποκαλυπτικούς καιρούς».

Έλον Μασκ: Και πάλι έκπληκτος με τη δημογραφική αυτοκτονία της Ελλάδας – «Ουόου, διπλάσιοι οι θάνατοι σε σχέση με τα μωρά που γεννήθηκαν»!

 

Περισσότερο... ασχολείται ο Έλον Μασκ με την εγχώρια υπογεννητικότητα, παρά η ελληνική κυβέρνηση - Παράδειγμα προς αποφυγήν η Ελλάδα

Συντάκτης: Πέτρος Δημόπουλος

Δεν είναι η πρώτη, αλλά η δεύτερη φορά μέσα στο 2024 που ο Έλον Μασκ σχολιάζει έκπληκτος την τρομακτική δημογραφική κατάρρευση που συμβαίνει στην Ελλάδα. Και θα έπρεπε σίγουρα να μας προβληματίζει γιατί ένας δισεκατομμυριούχος Αμερικανός φαίνεται να δείχνει περισσότερη ευαισθητοποίηση για το ελληνικό ζήτημα, απ’ ότι δείχνουν τα κόμματα εξουσίας στην Ελλάδα που συμπεριφέρονται σαν να μη συμβαίνει τίποτα.

Ο ιδιοκτήτης του μέσου κοινωνικής δικτύωσης «Χ» και ισχυρός άνδρας των Space X και Tesla, Έλον Μασκ, αναδημοσίευσε στο προφίλ του μια ανάρτηση άλλου χρήστη στην οποία αναφέρεται ότι ο πληθυσμός της Ελλάδας αναμένεται να καταρρεύσει κατά 25% έως το 2070, εν σχέσει με αντίστοιχη πρόβλεψη μείωσης μόλις 4% για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024

Έρευνα αποτύπωσης γνώμης γονέων για το μάθημα της σεξουαλικής αγωγής

 


15 Σεπτεμβρίου 2024

Αξιότιμοι κύριοι/κυρίες

Το Σωματείο Αλληλεγγύη Γονέων το οποίο δραστηριοποιείται στην Κύπρο με σκοπό την διαφύλαξη του θεσμού της παραδοσιακής οικογένειας και την προστασία των παιδιών από ακατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό στα σχολικά μαθήματα, διενήργησε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 έρευνα αποτύπωσης γνώμης γονέων μαθητών για το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. Τα αποτελέσματα πιστεύουμε είναι ενδιαφέροντα και σας τα κοινοποιούμε με την παράκληση αν συμφωνείτε κι εσείς να τα δημοσιοποιήσετε στο ιστολόγιο σας.

Ενημερωτικά αναφέρουμε ότι στην Κύπρο το μάθημα της σεξουαλικής αγωγής διδάσκεται στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση από το 2011 και είναι υποχρεωτικό χωρίς καμμιά επιλογή απαλλαγής ή εξαίρεσης. Το περιεχόμενο του μαθήματος κινείται στα ίδια πλαίσια με το αντίστοιχο μάθημα στην Ελλάδα. Τον Δεκέμβριο 2022 ψηφίστηκε νόμος για υποχρεωτική σεξουαλική αγωγή στην εκπαίδευση, βασισμένης στις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της UNESCO.

Ο Θεός έχει ένα θείο σχέδιο για τον καθένα από μας κι εμείς πρέπει να υποταχθούμε σ’ αυτό Του το σχέδιο

Γέροντας Θαδδαίος της Βιτόβνιτσα

Ο Θεός έχει ένα θείο σχέδιο για τον καθένα από μας κι εμείς πρέπει να υποταχθούμε σ’ αυτό Του το σχέδιο. Πρέπει να αποδεχτούμε τη ζωή όπως μας δίδεται, χωρίς να ρωτάμε, «Γιατί σε μένα;». Πρέπει να ξέρουμε πως τίποτα στη γη ή τον ουρανό δεν συμβαίνει χωρίς τη θέληση του Θεού ή χωρίς την παραχώρησή Του.

Το άγιο θέλημα του Θεού λειτουργεί σε μας μέσα από τους γονείς μας ή μέσα από τους δασκάλους μας ή μέσα από τους εργοδότες μας. Αν χρειάζεται να διορθώσουμε τη συμπεριφορά ενός παιδιού, θα πρέπει να το κάνουμε αυτό με πολλή αγάπη και προσοχή.
Αν το μόνο που έχουμε κατά νου είναι να αλλάξουμε τη ζωή του παιδιού, του έχουμε δώσει ήδη ένα σκαμπίλι με τους λογισμούς μας. Το έχω παρατηρήσει αυτό μέσα από τα χρόνια της θητείας μου ως ηγούμενος. Πολλές φορές έβλεπα κάποιον αδερφό να μη συμπεριφέρεται σωστά, αλλά από τη στιγμή που σκεφτόμουν να τον διορθώσω, ένιωθα ότι του είχα ήδη δώσει ένα σκαμπίλι!
Οι λογισμοί μας μπορεί να είναι πολύ διεισδυτικοί και διαθέτουν μεγάλη δύναμη. Κι αυτό αληθεύει ιδιαίτερα στην περίπτωση των λογισμών των γονέων. Ένας γονιός πρέπει να σηκώνει πολλά και να συγχωρεί τα πάντα. Μπορούμε να βοηθήσουμε τους άλλους μόνο αν κάνουμε καλούς και αγαθούς λογισμούς.

«Όσοι θα παραμείνουν Χριστιανοί μέχρι τέλους θα είναι λίγοι, αλλά θα είναι πιο αποφασισμένοι και σταθεροί στην πίστη τους»


Ἀρχιμανδρίτης Sofian Boghiu

Πιστεύω ότι όσο προχωράμε προς το τέλος του κόσμου, τόσο περισσότερο ο Θεός θα παρεμβαίνει σε αυτό το κομμάτι, όπου λίγοι θα παραμείνουν μαζί Του.

Στην αρχή θα υπάρχουν πολλοί άνθρωποι και πολλοί νέοι που θα Τον πλησιάσουν, αλλά στο τέλος ελάχιστοι θα παραμείνουν στο πλευρό του Χριστού.

Όσοι θα παραμείνουν Χριστιανοί μέχρι τέλους θα είναι λίγοι, αλλά θα είναι πιο αποφασισμένοι και σταθεροί στην πίστη τους. Θα υπάρξουν πολλές διαφωνίες, πολλές αμφιβολίες, πολλή ανασφάλεια και απόρριψη του Θεού. Πολλοί θα τα δώσουν όλα για έναν, δηλαδή θα εγκαταλείψουν τον πλούτο τους, τα αυτοκίνητά τους για να διατηρήσουν την πίστη τους. Θα έχουν μόνο όσα χρειάζονται για να επιβιώσουν, όχι για να πεθάνουν από την πείνα. Και άλλοι θα ζήσουν ειρηνικά.

Μνήμη της Aγίας Mεγαλομάρτυρος και πανευφήμου Eυφημίας (16 Σεπτεμβρίου)

 Yπέρ Θεού κτανθείσαν άρκτου ταις μύλαις,

Eυφημίαις σε χρη στέφειν Eυφημία.
Tη δ’ εκκαιδεκάτη Eυφημίαν έκτανεν άρκος.



                                                            Αγία Ευφημία. Τοιχογραφία του 
                                                        14ου αιώνα στην Ιερά Μονή Γκρατσάνιτσας 
                                                                          στο Κοσσυφοπέδιο

Aύτη ήτον κατά τους χρόνους του βασιλέως Διοκλητιανού, εν έτει σπη΄ [288]. Γεννηθείσα δε από γονείς λαμπρούς κατά τον πλούτον και την δόξαν, μάλιστα δε και εξαιρέτως κατά την εις Xριστόν ευσέβειαν, από αυτούς εδιδάχθη και την εις Xριστόν πίστιν. Όθεν και όλον τον πόθον της η μακαρία είχεν εις τον Xριστόν, και εις αυτόν μόνον επρόσεχεν. Eπειδή δε ο Πρίσκος, όστις έγινεν από τον Διοκλητιανόν ανθύπατος της Aσίας, επρόσταξε να θυσιάσουν όλοι εις τον Άρην, τον εν Xαλκηδόνι τιμώμενον ψευδώνυμον θεόν, διά την αιτίαν ταύτην εκρύπτοντο όλοι οι πιστοί Xριστιανοί. Όθεν ακολούθως και η Aγία αύτη Eυφημία εκρύπτετο μαζί με άλλους τεσσαράκοντα εννέα Xριστιανούς, και έλαμπεν ανάμεσα εις αυτούς με τας αρετάς, ως αστήρ λαμπρότατος.

Eπειδή όμως εφανερώθη τόσον αυτή, όσον και οι μετ’ αυτής Xριστιανοί, διά τούτο επαραστάθησαν εις τον ανθύπατον. Kαι απολογηθέντες εις αυτόν πολλά γνωστικά διά μέσου της Aγίας Eυφημίας, άναψαν τούτον εις μεγάλον θυμόν. Όθεν εξέσθησαν, και με διαφόρους τιμωρίας εβασανίζοντο καθ’ εκάστην, έως εις διάστημα είκοσιν ολοκλήρων ημερών.

Ἡ Παναγία ἡ Προυσιώτισσα στὴν Λαμία: Ὁ ναὸς ποὺ εἶναι σκαμμένος μέσα στὸν βράχο καὶ τὸ θαῦμα τῆς Παναγίας ποὺ ἔσωσε τρένο ἀπὸ ἐκτροχιασμό.


Ο ναός της Παναγίας Προυσιώτισσας στη Λαμία, κρυμμένος στον βράχο, είναι γνωστός για το θαύμα που προσέφερε προστασία στους σιδηροδρομικούς υπαλλήλους.

Στη Λαμία, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν έναν εντυπωσιακό σπηλαιώδη ναό, αφιερωμένο στην Παναγία την Προυσιώτισσα, που βρίσκεται κρυμμένος μέσα σε βράχο στους πρόποδες της Οίτης, όχι μακριά από την πόλη.

Αυτός ο ναός, ο οποίος ανακαινίστηκε από σιδηροδρομικούς υπαλλήλους, προσφέρει μια μοναδική εμπειρία πνευματικής αναζήτησης και αισθητικής απόλαυσης. Στους πρόποδες της Οίτης, κρύβεται ένα υπέροχο μικρό εκκλησάκι, εναρμονισμένο με το πετρώδες τοπίο.

Το θαύμα

Η ιστορική σημασία της Παναγίας Προυσιώτισσας προσελκύει ιδιαίτερη προσοχή, καθώς η ευλογημένη αυτή εικόνα θεωρείται εδώ και καιρό η προστάτιδα των σιδηροδρομικών υπαλλήλων. Υπάρχει μια παράδοση ότι μια αμαξοστοιχία, σε μια παλαιότερη ανατροπή της πάνω από τον γκρεμό προς το σημείο της εκκλησίας, να βγουν όλοι οι επιβάτες και το προσωπικό του σιδηροδρόμου αλώβητοι, κάτι που αποδόθηκε σε θαύμα της Παναγίας.

πηγή: https://panagia-ierosolymitissa.blogspot.com/