Σάββατο 7 Μαρτίου 2020

Α΄ Νηστειών – Κυριακή της Ορθοδοξίας: «Ορθοδοξία. Μια Ανεπανάληπτη Γνωριμία»

   Πρώτη Κυριακή των Νηστειών και η Εκκλησία πανηγυρίζει το θρίαμβο της Ορθοδοξίας δια της ανάμνησης της Αναστήλωσης των ιερών εικόνων. Η σημερινή ευαγγελική περικοπή θεματολογικά σχετίζεται άμεσα με το περιεχόμενο που κρύβει η πανήγυρη της σημερινής Κυριακής. Η Ορθοδοξία ως έννοια και ως όρος έχει ευρεία σημασία, η οποία αναπτύσσεται στη σημερινή ευαγγελική περικοπή. Ορθοδοξία σημαίνει την ορθή δόξα, αντίληψη, πίστη περί Θεού. Ο Φίλιππος και ο Ναθαναήλ αυτό ακριβώς ψάχνουν και αναζητούν μέσα στις Γραφές και το ανακαλύπτουν μετά την αποκάλυψη του Χριστού στην Γαλιλαία των Εθνών.

         Ο Χριστός εισέρχεται στη Γαλιλαία και συναντά τον Φίλιππο. Στην προσταγή του Ιησού να τον ακολουθήσει, ο Φίλιππος μαγνητίζεται από την θεία παρουσία του και γίνεται μαθητής του. Ο ευαγγελιστής δεν μας παραθέτει κάποιο διάλογο που ίσως έλαβε χώρα, αλλά την αντίδραση του Φιλίππου στην κλήση του Ιησού. Ο μαθητής βρήκε αυτό που ζητούσε, τον Θεό του, και αυτό επιθυμεί και για τους φίλους του. Γι’ αυτό στη συνέχεια απευθύνεται προς το φίλο του Ναθαναήλ θέλοντας να του προσφέρει την ευκαιρία για μια μοναδική γνωριμία. Ο Φίλιππος λοιπόν, μετά την κλήση του Ιησού γίνεται ιεραπόστολος ώστε να βιώσουν κι άλλοι την αύρα της θεότητος και της ζωής του ζωοδότη Χριστού. Αυτό που έζησε χωρίς να μπορεί να το περιγράψει επιθυμεί να το βιώσουν κι άλλοι.

Sir Steven Runciman. Ο μέγιστος Βυζαντινολόγος του 20ού αιώνα

Η συνέντευξη πού ακολουθεί δόθηκε από το σέρ Στήβεν Ράνσιμαν, στο Ελσισιλντς της Σκωτίας, στον πατρογονικό πύργο του, τον Οκτώβρη του 1994, για λογαριασμό της ΕΤ3 στις δημοσιογράφους Χρύσα Αράπογλου και Λαμπρινή Χ. Θωμά. Για τεχνικούς λόγους, δεν «βγήκε» ποτέ στον αέρα. Και οι δύο δημοσιογράφοι θεωρούν τη συνέντευξη αυτή από τις πιο σημαντικές της καριέρας τους, μία και ανήκει στο είδος των «συζητήσεων» πού σε διαμορφώνουν και δεν ξεχνάς ποτέ. Θεωρούν ότι πρέπει να δεί το φώς της δημοσιότητας, έστω και με μία τόσο θλιβερή αφορμή, όπως ο θάνατος του μεγάλου φιλέλληνα.
Δημοσιογράφος: Πώς νοιώθει ένας άνθρωπος πού ασχολείται τόσο χρόνια με το Βυζάντιο; Κουραστήκατε;
Ράνσιμαν: Δύσκολο να απαντήσω. Το ενδιαφέρον μου ποτέ δεν εξανεμίστηκε. Όταν άρχισα να μελετώ το Βυζάντιο, υπήρχαν πολλοί λίγοι άνθρωποι σ’ αυτή τη χώρα (σ.σ. τη Μεγάλη Βρετανία) πού ενδιαφέρονταν, έστω και ελάχιστα, για το Βυζάντιο. Μ’ αρέσει να πιστεύω πώς «δημιούργησα» ενδιαφέρον για το Βυζάντιο. Αυτό πού με ικανοποιεί, ιδιαίτερα σήμερα, είναι ότι πλέον υπάρχουν αρκετοί, πολλοί καλοί εκπρόσωποι (σ.σ. της σπουδής του Βυζαντίου) στη Βρετανία. Μπορώ να πώ ότι αισθάνομαι πατρικά απέναντί τους. Είμαι ευτυχής, λοιπόν, πού επέλεξα το Βυζάντιο ως το κύριο ιστορικό μου ενδιαφέρον.
Δ: Κι ήταν ελκυστικό για σάς όλα αυτά τα χρόνια;
Ρ: Πιστεύω πώς κάθε γεγονός της ιστορίας, αν αρχίσεις να το μελετάς σε βάθος, μπορεί να γίνει συναρπαστικό. Το δε Βυζάντιο το βρίσκω εξαιρετικά συναρπαστικό, γιατί ήταν ένας αυθύπαρκτος πολιτισμός. Για να μελετήσεις το Βυζάντιο, πρέπει να μελετήσεις την τέχνη, να μελετήσεις τη θρησκεία, να μελετήσεις έναν ολόκληρο τρόπο ζωής, πού είναι πολύ διαφορετικός από τον σημερινό.

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΠΡΕΣΠΩΝ & ΕΟΡΔΑΙΑΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 113η – Κυριακὴ τῆς Ὀρθοδοξίας

Πρός τόν Ἱερό Κλῆρο,
τίς Μοναστικές Ἀδελφότητες
καί τόν εὐσεβῆ λαό
τῆς Μητροπολιτικῆς περιφερείας μας.

Ἀγαπητοί μου.

Σήμερα, Κυριακὴ τῆς Ὀρθοδοξίας, ψάλλεται ἀπὸ μυριάδες στόματα ὁ ὑπέροχος δοξολογικὸς ὕμνος στὸ Μοναδικὸ πρόσωπο καὶ στὸ Ὄνομα τὸ ὑπὲρ πᾶν ὄνομα. Ἀκούγεται ὁ ὕμνος, «Τὴν ἄχραντον εἰκόνα σου προσκυνοῦμεν ἀγαθέ…» καὶ ἀπευθύνεται πρὸς τὸν μόνο προσκυνητὸ Κύριό μας.

Ἡ εἰκόνα τοῦ Κυρίου μας ποὺ πανηγυρίζουμε σήμερα τὴν ἀναστήλωσί της προφητεύθηκε μὲ ὅλες τὶς λεπτομέρειές της πρὸ αἰώνων. Γι’ αὐτὴν ἐλάλησαν «ἅγιοι τοῦ Θεοῦ ἄνθρωποι» (Β’Πέτρου 1,21). Καὶ αὐτὴν «ἐπεθύμησαν νὰ ἰδοῦν προφῆτες καὶ δίκαιοι» (Ματθαίου 13,17). Ὁ Κύριός μας «εἶναι εἰκὼν τοῦ Θεοῦ τοῦ ἀοράτου, πρωτότοκος πάσης τῆς κτίσεως» (Κολασσαεῖς 1,15). «Αὐτὸς εἶναι ἡ κεφαλὴ τοῦ σώματος τῆς ἐκκλησίας» (Κολασσαεῖς 1,18).

Αὐτὴν τὴν εἰκόνα εἶδε ὁ μέγας Ψαλμωδὸς Δαυΐδ καὶ ἔκθαμβος συνέθεσε τὸν Ψαλμὸ 44. «Ὡραῖος κάλλει παρὰ τοὺς υἱοὺς τῶν ἀνθρώπων»! Πόσα δισεκατομμύρια ἄνθρωποι πέρασαν ἀπὸ τὸ πρόσωπο τῆς γῆς; Ἂν ὅλοι αὐτοὶ σταθοῦν ἀπὸ τὴν μιὰ μεριὰ τῆς ζυγαριᾶς καὶ σταθῆ μόνο ὁ Ἕνας ἀπὸ τὴν ἄλλη, θὰ τοὺς νικήση.

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020

Η Ανάμνηση του Θαύματος κολλύβων του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος.





Η Εκκλησία 43 ημέρες πριν το Άγιο Πάσχα εορτάζει την Ανάμνηση του Θαύματος κολλύβων του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος. 
          Γνωρίζουμε από την εκκλησιαστική μας παράδοση, ότι ο Ιουλιανός ο Παραβάτης (3ος με 4ος αιώνας), γνωρίζοντας ότι οι Χριστιανοί καθαρίζονται με τη νηστεία κατά την πρώτη εβδομάδα της αγίας Σαρακοστής (καθαρά εβδομάδα), θέλησε να τους μολύνει και να μην επιτευχθεί εκ μέρους τους ο σκοπός της νηστείας, που έκαναν.
        Αποφάσισε, λοιπόν, και διέταξε ώστε κρυφά όλες οι τροφές στην αγορά να ραντισθούν με αίματα ειδωλολατρικών θυσιών, με μόνο σκοπό την μίανση των τροφών των Χριστιανών της περιοχής εκείνης.
         Όμως, ο πανάγαθος Θεός, με την μοναδική Του δύναμη και με την θεία ενέργειά Του, φρόντισε ώστε να φανεί στον ύπνο του τότε Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως Ευδοξίου ο Μάρτυρας Θεόδωρος και να φανερώσει τη δολιοφθορά, που είχε πράξει ο Ιουλιανός ο Παραβάτης.
        Παρήγγειλε ο Άγιος, μέσω του Αρχιεπισκόπου Ευδοξίου, να ενημερωθούν όλοι οι Χριστιανοί και να μην αγοράσουν τρόφιμα από την αγορά, αλλά να αναπληρώσουν την τροφή τους βράζοντας σιτάρι και να φάνε μόνο από αυτό, τα λεγόμενα κόλλυβα, όπως τα έλεγαν στα Ευχάιτα. Έτσι και έγινε.
       Οι Χριστιανοί ενημερώθηκαν και ο άδικος στόχος του ειδωλολάτρη αυτοκράτορα Ιουλιανού ματαιώθηκε. Το δε Σάββατο, ο ευσεβής λαός, που διαφυλάχθηκε αμόλυντος κατά την καθαρά εβδομάδα, απέδωσε ευχαριστίες στον Μάρτυρα άγιο Θεόδωρο.
        Από τότε μέχρι και σήμερα η Εκκλησία μας τελεί κάθε έτος την ανάμνηση αυτού του γεγονότος, προς δόξαν Θεού και τιμήν του Μάρτυρα αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος.


Ότι μας απογοητεύει......

Από ό,τι αγκιστρωνόμαστε αποκλειστικά, αυτό στο τέλος μας απογοητεύει.
Πιανόμαστε από διάφορα οι άνθρωποι.
Θεοποιούμε πρόσωπα, πράγματα ή καταστάσεις.
Και στο τέλος πάντα απογοητευόμαστε.
Απογοητευόμαστε, γιατί δεν καταλάβαμε πως τίποτα από μόνο του δεν αρκεί να καλύψει όλο μας το είναι…
Οι φίλοι, οι δουλειές, οι ασχολίες, οι σύντροφοι ακόμα και τα ίδια τα παιδιά μας, είναι κομμάτια της ζωής, όχι η ίδια η ζωή μας.
Και αυτό δεν είναι κακό. Δεν σημαίνει ότι αξίζουνε πιο λίγο. Κάθε άλλο…
Είναι διαστροφή το να ζητάς από το παιδί να σου καλύψει το κάθε σου κενό. Είναι διαστροφή να περιμένεις να σου καλύψει την κάθε ανασφάλεια ο σύντροφος που έχεις στη ζωή σου…



Ελευθεριάδης Γ. Ελευθέριος

πηγή: e-psyxologos.gr

Μέσα από τα μάτια ενός μικρού παιδιού....


Αυτό που κατάφερε ο Ερντογάν μέσα σε λίγες ημέρες να κάνει στους Έλληνες δεν το κατάφερε ποτέ κανείς πολιτικός στην σύγχρονη ιστορία μας. Να μας ενώσει όλους. Απο μικρά παιδιά μέχρι απομάχους της ζωής που το λέει η ψυχή τους.

Διαβάστε τι γράφει η Μίνα. Μόλις 9 ετών:

"Αγαπητοί συνοριοφύλακες σας παρακαλώ μην αφήσετε τους μετανάστες να περάσουν!!! Είναι ήδη πολλοί! Σας παρακαλώ! Αν πιστεύετε στον Χριστό κάντε προσευχή και θα πάρετε μεγάλη δύναμη! Εγώ 9 ετών και πηγαίνω Γ΄Δημοτικού. Όταν είδα το βίντεο τρόμαξα! Καταλαβαίνω τι τραβάτε! Είδα ότι σας πετάνε φωτιά! Είναι άδικο! Θα ήθελα να σας επισκεφτώ! Με λένε Μίνα! Μην τα παρατήσετε! Διότι θέλω να σπουδάσω και να κάνω παιδιά πρώτα!!! Λυπάμαι πολύ που δεν είμαι εκεί. Κουράγιο!Μην τα παρατάτε! Ξέρω τι τραβάτε! Όμως με λίγη αφιέρωση χρόνου στην προσευχή δεν περνάνε με τίποτα!" 

Τα σχόλια δικά σας.....

Εκοιμήθη σήμερα το πρωί ο “άγιος των φυλακών”, ο αρχιμανδρίτης Γερβάσιος Ραπτόπουλος, φωτισμένη μορφή της Ορθόδοξης Εκκλησίας.



Ο Γερβάσιος (κατά κόσμον Γεώργιος) Ραπτόπουλος γεννήθηκε το 1931 στον Αιμιλιανό Γρεβενών. Το 1950 πέρασε στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ. Εγινε κληρικός και στη συνέχεια χειροτονήθηκε αρχιμανδρίτης. Υπηρέτησε στις Μητροπόλεις Σιδηροκάστρου Σερρών, Θεσσαλονίκης, Σερρών & Νιγρίτης και Κασσανδρείας. Το 1966 ίδρυσε την Αδελφότητα «Η Οσία Ξένη» και το 1978 συστάθηκε η «Διακονία Αποφυλακίσεως Απόρων Κρατουμένων και Φυγοποίνων». Εχει επισκεφτεί όλες τις ελληνικές φυλακές και τα σωφρονιστικά καταστήματα στην Αλβανία, στην Αίγυπτο, στο Ισραήλ, στην Κύπρο, στη Μαδαγασκάρη, στη Ρουμανία, στη Ρωσία, στην Αυστραλία κ.α. 


Η πρώτη επίσκεψη 

Ηταν Κυριακή της Απόκρεω, 5 Μαρτίου 1978, όταν ο πατέρας Γερβάσιος πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη σε σωφρονιστικό κατάστημα για να εμψυχώσει, να συμπαρασταθεί και να ενισχύσει υλικά και πνευματικά τους κρατουμένους. Από τότε έχουν ήδη συμπληρωθεί περισσότερα από 40 χρόνια προσφοράς της Διακονίας των Κρατουμένων «Ο Αγιος Ληστής του Γολγοθά». Ο πατέρας Γερβάσιος, 87χρονος σήμερα, με τη μακριά λευκή γενειάδα είναι πλέον γνωστός σε όλες τις φυλακές της Ελλάδας και σε πολλές του εξωτερικού. Αποκαλείται -κι όχι άδικα- «Αγιος των Φυλακών», καθώς έχει αποφυλακίσει περισσότερους από 16.000 κρατουμένους καταβάλλοντας 5,5 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα που δόθηκαν ως δωρεές από τους πιστούς. Οι κρατούμενοι, τους οποίους έχει βοηθήσει είχαν καταδικασθεί κυρίως σε φυλάκιση μέχρι πέντε χρόνια για αδικήματα όπως απλή απάτη, σωματική βλάβη, κατοχή όπλων, παράνομη υλοτομία και κατοχή μικροποσότητας ναρκωτικών. 

Η κηδεία του θα γίνει αύριο στις 11.30 πμ στην Αδελφότητα της Οσίας Ξένης στην Περαία Θεσσαλονίκης.

Α' ΣΤΑΣΗ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ



Παιδικά / Ζώντας στην Εκκλησία

Χαιρετισμοί στη Θεοτόκο – Η Α΄ Στάση

6 Μαρτίου 2020
Η Ορθόδοξη Εκκλησία κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής τιμά ιδιαίτερα τη Μητέρα του Κυρίου μας, ψάλλοντας κάθε Παρασκευή απόγευμα μια ακολουθία που είναι γνωστή ως «Χαιρετισμοί». Είναι μια ακολουθία πολύ αγαπητή στους χριστιανούς και οι ναοί κάθε πόλης και χωριού γεμίζουν, για να τιμήσουν την Θεοτόκο. 
   Έτσι λοιπόν, το απόγευμα κάθε Παρασκευής, όταν θα πηγαίνεις στους Χαιρετισμούς, καλά θα είναι να έχεις μαζί σου ένα μικρό βιβλιαράκι, για να μπορείς να παρακολουθείς τα τροπάρια που ψάλλονται και τους «Οίκους», που διαβάζει ο ιερέας. Οι «Οίκοι» είναι τα κείμενα που τελειώνουν με το «Χαίρε, Νύμφη Ανύμφευτε» και το «Αλληλούια». Από το «Χαίρε», που ακούγεται 144 φορές στους 24 Οίκους – όσα και τα γράμματα της αλφαβήτας – πήρε το όνομά της η ακολουθία: “Χαιρετισμοί”. 
   Οι Χαιρετισμοί διαβάζονται τις Παρασκευές των 5 πρώτων εβδομάδων της Μεγάλης Σαρακοστής. Τις 4 πρώτες Παρασκευές διαβάζονται έξι Οίκοι κάθε φορά και την 5η Παρασκευή διαβάζονται και οι 24 Οίκοι. 
     Κάθε Παρασκευή, των 5 πρώτων εβδομάδων, θα βλέπεις σ΄ αυτή τη σελίδα μια εικόνα, στην οποία θα φαίνεται η αρχή κάθε Οίκου· θα παρατηρήσεις ότι ακολουθούν αλφαβητική σειρά. Μπορείς να την κατεβάζεις στον υπολογιστή σου και να την τυπώνεις. Ακόμη, επειδή σου είναι δύσκολο να καταλάβεις τα λόγια που θα ακούσεις τον ιερέα να διαβάζει, θα υπάρχει μια ερμηνεία τους. Έτσι θα μπορέσεις να αφουγκραστείς αυτή τη γλυκιά ποίηση –ποιητικό κείμενο είναι ο Ακάθιστος Ύμνος – στη γλώσσα τη δική σου, την καθημερινή, που ακούς από τους γονείς και τους δασκάλους σου. Καλύτερα να ‘χεις τα λουλούδια του Θεού στο παρτέρι σου, να τα θωρείς μπροστά στην πόρτα της αυλής σου, να τα φροντίζεις, να τα χαίρεσαι και να γιομίζεις με την ευωδιά τους, παρά να ‘ναι για σένα όνειρο αινιγματικό.










Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΕΡΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ ΜΕΓΑΛΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ 2020 ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ








ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΕΡΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ
ΜΕΓΑΛΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ 2020

1-3-2020 ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΥΡΙΝΗΣ
ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ (ΣΥΓΧΩΡΗΣΕΩΣ) Ι. Ν. ΑΓ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ
ΕΣΠΕΡΑΣ 18:30 – 19:30

4-3-2020 ΤΕΤΑΡΤΗ Α΄ ΝΗΣΤΕΙΩΝ
ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΗΓΙΑΣΜΕΝΩΝ
ΠΡΩΙ 6:00 – 10:00
ΕΣΠΕΡΑΣ 16:00 – 18:00

6-3-2020 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Α΄ ΝΗΣΤΕΙΩΝ
ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΗΓΙΑΣΜΕΝΩΝ
ΠΡΩΙ: 6:00 – 10:00
ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ Α΄ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ
ΕΣΠΕΡΑΣ 19:00 – 21:00

8-3-2020 ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
ΠΡΩΙ 7:00 – 10:30
Α΄ ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟΣ Ι. Ν. ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΕΣΠΕΡΑΣ 6:00 – 7:30

9-3-2020 (ΑΓΙΩΝ 40α ΜΑΡΤΥΡΩΝ)
ΠΡΩΙ 7:00 – 10:00 (ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΗΓΙΑΣΜΕΝΩΝ)

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
     
Οι στόχοι της δημιουργίας και λειτουργίας του ιστοχώρου μας είναι αυτό να αναδειχθεί σε πόλο συνεχούς επικοινωνίας, σε μέσο ανάδειξης του έργου των ενοριών και κατηχητικών σχολείων της Φλώρινας, σε γέφυρα με την τοπική κοινωνία και σε πυλώνα υποστήριξής της.



Καλή περιήγηση στις αναρτήσεις μας.


Περιμένουμε σκέψεις, κρίσεις, σχόλια στο email που ακολουθεί!

email: perivleptos.fl@gmail.com

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΕΡΟΚΗΡΥΚΩΝ ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΩΝ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ 2020


Ενημέρωση και Μέτρα πρόληψης για τον κορονοϊό Δεν φοβόμαστε- Προστατευόμαστε!






Ενημέρωση και Μέτρα πρόληψης για τον κορονοϊό
Δεν φοβόμαστε- Προστατευόμαστε!
Κατόπιν αιτήματος των Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων των σχολείων της Φλώρινας, σας ενημερώνουμε τα παρακάτω :
Τι είναι ο νέος κορωνοϊός COVID 19
Ο νέος κορωνοϊός COVID 19 αποτελεί ένα καινούργιο στέλεχος της μεγάλης οικογένειας των κορωνοϊών, που δεν είχε ανιχνευθεί πριν από την πρόσφατη επιδημία στην Κίνα, τον Δεκέμβριο του 2019. Στη χώρα μας έφτασε μέσω της μεγάλης εστίας μόλυνσης στη γειτονική μας Ιταλία. Καθήκον μας είναι να ενημερωθούμε σωστά και χωρίς πανικό, για το τι θα πρέπει να κάνουμε.
Πώς μεταδίδεται ο ιός;
Ο ιός COVID 19 προκαλεί αναπνευστική νόσο η οποία μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, συνήθως κατόπιν επαφής με ασθενή, μέσω μικρών σταγονιδίων από τη μύτη ή το στόμα, που εξαπλώνονται όταν ο ασθενής με COVID 19 βήχει, φτερνίζεται ή εκπνέει. Αυτά τα σταγονίδια προσγειώνονται σε αντικείμενα και επιφάνειες γύρω από το άτομο. Έτσι, άλλοι άνθρωποι κολλούν τον κορωνοϊό αγγίζοντας αυτά τα αντικείμενα ή τις επιφάνειες, και εν συνεχεία, και αγκίζοντας τα μάτια, την μύτη, ή το στόμα τους. Μελέτες μέχρι σήμερα δείχνουν ότι ο κορωνοϊός που προκαλεί τη νόσο COVID-19 δεν μεταδίδεται μέσω του αέρα. Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, ο καινούργιος κορωνοϊός μπορεί να επιβιώσει μόνο μερικές ώρες σε επιφάνειες. Η χρήση αντισηπτικών διαλυμάτων είναι αρκετά αποτελεσματική για την καταστροφή του ιού στις επιφάνειες.

Τρίτη 3 Μαρτίου 2020

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΕΡΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ Α΄ ΕΒΔΟΜΑΣ ΝΗΣΤΕΙΩΝ (1 - 8 Μαρτίου 2020) ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΝΑΟΥ ΦΛΩΡΙΝΗΣ






ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΕΡΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ
Α΄ ΕΒΔΟΜΑΣ ΝΗΣΤΕΙΩΝ (1 - 8 Μαρτίου 2020)

Κυριακή εσπέρας: 6:00-7:30 μ.μ. Κατανυκτικός Εσπερινός
(Συγχωρήσεως)
               Θα χοροστατήσει ο Σεβασμιότατος

Δευτέρα πρωί: 7:15-9:30 π.μ. Όρθρος – Ώρες – Εσπερινός
  εσπέρας: 5:30 – 6:45 μ.μ. Μέγα Απόδειπνο με τμήμα του Μεγάλου Κανόνος

Τρίτη – Πέμπτη: όπως και τη Δευτέρα

Τετάρτη πρωί: 6:45 – 10:00 π.μ. Όρθρος – Ώρες – Εσπερινός και Θ. Λειτουργία Προηγιασμένων Δώρων
   εσπέρας: 5:30 – 6:45 μ.μ. Μέγα Απόδειπνο με τμήμα του Μεγάλου Κανόνος

Παρασκευή πρωί: 6:45 – 10:00 π.μ. Όρθρος – Ώρες – Εσπερινός και Θ. Λειτουργία Προηγιασμένων Δώρων
         εσπέρας: 7:00 – 8:30 μ.μ. Α΄ Χαιρετισμοί

Σάββατο πρωί: 7:30 – 9:30 π.μ. Όρθρος – Θ. Λειτουργία
   εσπέρας: 5:30 – 6:30 μ.μ. Εσπερινός

Κυριακή (Α΄ Νηστειών – Ορθοδοξίας)
πρωί: 7:00 – 10:30 π.μ. Όρθρος – Θ. Λειτουργία Μ. Βασιλείου – Λιτάνευσις ιερών Εικόνων

ΕΚ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΝΑΟΥ

Σὰν σήμερα, στὶς 3 Μαρτίου 1957, ἄφησε τὴν τελευταία του πνοὴ ὁ μεγαλύτερος ἥρωας τοῦ ἀπελευθερωτικοῦ ἀγώνα τῶν Κυπρίων, Γρηγόρης Αυξεντίου.




Σὰν σήμερα, στὶς 3 Μαρτίου 1957, ἄφησε τὴν τελευταία του πνοὴ ὁ μεγαλύτερος ἥρωας τοῦ ἀπελευθερωτικοῦ ἀγώνα τῶν Κυπρίων, Γρηγόρης Αυξεντίου. Ὁ Αὐξεντίου εἶπε τὸ "μολὼν λαβὲ" μέσα ἀπὸ τὸ κρησφύγετό του, ποὺ βρισκόταν κοντὰ στὴ Μονὴ Μαχαιρᾶ, καὶ πολέμησε μόνος ἐναντίον τῶν 5000 Ἄγγλων στρατιωτῶν ποὺ πῆγαν νὰ τὸν συλλάβουν. Μετὰ ἀπὸ 8 ὧρες σκληρὴ μάχη οἱ πολιορκητές του ἔριξαν βενζίνη καὶ τὸν ἔκαψαν ζωντανό.






π. Ἀλέξανδρος Σμέμαν - Μεγάλη Σαρακοστή, Ἕνας τρόπος ζωῆς ἀπὸ τὸ βιβλίο «Μεγάλη Σαρακοστή», ἐκδόσεις Ἀκρίτας, Ἀθήνα 1999




π. Ἀλέξανδρος Σμέμαν - Μεγάλη Σαρακοστή, Ἕνας τρόπος ζωῆς 

ἀπὸ τὸ βιβλίο «Μεγάλη Σαρακοστή», ἐκδόσεις Ἀκρίτας, Ἀθήνα 1999




Μὲ τὴν παρακολούθηση τῶν ἀκολουθιῶν, μὲ τὴ νηστεία, ἀκόμα καὶ μὲ τὴν προσευχὴ σὲ τακτὰ διαστήματα δὲν ἐξαντλεῖται ἡ ὅλη προσπάθεια στὴ διάρκεια τῆς Μεγάλης Σαρακοστῆς. Ἢ μᾶλλον γιὰ νὰ εἶναι ὅλα αὐτὰ ἀποτελεσματικὰ καὶ νὰ ἔχουν νόημα, πρέπει να ὑποστηρίζονται καὶ ἀπὸ αὐτὴ τὴν ἴδια τὴ ζωή. Χρειάζεται δηλαδή, ἕνας «τρόπος ζωῆς» ποὺ νὰ μὴν ἔρχεται σὲ ἀντίθεση μὲ ὅλα αὐτὰ καὶ νὰ μὴν ὁδηγεῖ σὲ μία «διασπασμένη» ὕπαρξη. 

Στὸ παρελθόν, στὶς ὀρθόδοξες χῶρες ἡ ἴδια ἡ κοινωνία πρόσφερε μία τέτοια ὑποστήριξη μὲ τὸν συνδυασμὸ ποὺ εἶχε στὰ ἔθιμα, στὶς ἐξωτερικὲς ἀλλαγές, μὲ τὴ νομοθεσία, μὲ τοὺς δημόσιους καὶ ἰδιωτικοὺς κανονισμούς, μὲ ὅλα δηλαδὴ ὅσα περιλαμβάνονται στὴ λέξη πολιτισμός. Κατὰ τὴ Μεγάλη Σαρακοστὴ ὁλοκλήρη ἡ κοινωνία ὑποδεχόταν ἕνα συγκεκριμένο ῥυθμὸ ζωῆς, ὁρισμένους κανόνες ποὺ ὑπενθύμιζαν στὰ ἄτομα-μέλη τῆς κοινωνίας τὴν περίοδο τῆς Σαρακοστῆς. Στὴ Ῥωσία, λόγου χάρη, δὲν μποροῦσε κανεὶς εὔκολα νὰ ξεχάσει τὴ Σαρακοστή, γιατὶ οἱ καμπάνες τῶν ἐκκλησιῶν χτυποῦσαν διαφορετικὰ αὐτὴ τὴν περίοδο· τὰ θέατρα ἔκλειναν καί, σὲ παλιότερους καιρούς, τὰ δικαστήρια ἀνέβαλλαν τὴ λειτουργία τους. Φυσικά, ὅλα αὐτὰ τὰ ἐρεθίσματα ἀπὸ μόνα τους, εἶναι φανερό, ὅτι δὲν ἦταν δυνατὸ νὰ ἀναγκάσουν τὸν ἀνθρωπο νὰ ὁδηγηθεῖ στὴ μετάνοια ἢ σὲ μία πιὸ ζωντανὴ θρησκευτικὴ ζωή. Ἀλλὰ ὅμως δημιουργοῦσαν μία ὁρισμένη ἀτμόσφαιρα – ἕνα εἶδος σαρακοστιανοῦ κλίματος, ὅπου ἡ ἀτομικὴ προσπάθεια γινόταν εὐκολότερη. 

Το διάστημα μέχρι τη Μεγάλη εβδομάδα περιλαμβάνει τις ακόλουθες εορτές:

     Η πρώτη εβδομάδα της Τεσσαρακοστής λέγεται και Καθαρή, επειδή καθαριζόμαστε εσωτερικά με την προσευχή και τη νηστεία, με την οποία στρέφουμε και το σώμα "στην υπηρεσία της ψυχής".
     Η πρώτη Κυριακή της Καθαρής Εβδομάδας λέγεται Κυριακή της Ορθοδοξίας όπου γιορτάζουμε το θρίαμβο της Ορθοδοξίας εναντίον των εχθρών της και την οριστική αναστήλωση των αγίων εικόνων. Η γιορτή αυτή καθιερώθηκε την εποχή της αυτοκράτειρας του Βυζαντίου Θεοδώρας, το έτος 843, όποτε και αναστηλώθηκαν οι άγιες εικόνες.
                                                                                               ........συνεχίζεται

Δευτέρα 2 Μαρτίου 2020

Αλάδωτος σιμιγδαλένιος χαλβάς της κ. Νίνας Ζέζου




Υλικά:

– 2 κούπες σιμιγδάλι χονδρό η ψιλό ή ανάμικτο
– 2 κουταλιές ταχίνι διαλυμένο σε νερό
– 2 ½ κούπες ζάχαρη
– 4 ½ κούπες νερό
– 2 ξύλα κανέλας
– 2-3 γαρυφαλλάκια
– 2-3 βανίλιες
– Το χυμό από μισό λεμόνι (για να μη ζαχαρώσει ο χαλβάς)
– Ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού (προαιρετικά)
– Ξηροί καρποί της προτίμησή σας

Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα βάζω το νερό, τη ζάχαρη, την κανέλα,τα γαρυφαλλάκια, τις βανίλιες και τον χυμό λεμόνι. Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνω τη φωτιά και αφήνω να βράσει για 5 λεπτά.
Αφαιρώ τα κανελογαρύφαλλα από το σιρόπι και αφήνω να κρυώσει..
Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζω το σιμιγδάλι να καβουρντιστεί σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πάρει το χρώμα που θέλω. Αν μας αρέσουν οι ξηροί καρποί τους προσθέτω λίγο πριν ολοκληρωθεί το καβούρδισμα…

Σιγά- σιγά και με προσοχή ρίχνω το αραιωμένο ταχίνι στο σιρόπι και ανακατώνω. Έπειτα ρίχνω το σιρόπι μέσα στη κατσαρόλα με το σιμιγδάλι και ανακατεύω. Προσθέτω και το ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού.
Συνεχίζω και ανακατεύω με ξύλινη κουτάλα, ώσπου το σιμιγδάλι να απορροφήσει όλο το σιρόπι.
Ο χαλβάς μας θα είναι έτοιμος, όταν θα αρχίσει να ακούγεται το γνωστό πλοφ – πλοφ και το σιμιγδάλι αρχίσει να ξεκολλάει από την κουτάλα εύκολα.
Βγάζω από τη φωτιά και σκεπάζω την κατσαρόλα με μία καθαρή πετσέτα και πάνω από την πετσέτα τοποθετώ το καπάκι της κατσαρόλας.

Αφήνω να ησυχάσει 20-30 λεπτά, αδειάζω το χαλβά σε φόρμα που μ’ αρέσει και ξεφορμάρω. Στο τέλος πασπαλίζω από πάνω με κανέλα.


Ιερά Αγρυπνία από τον Σύλλογο Φίλων Αγίου Όρους και Ιερών Μονών Φλώρινας ο Άγιος Παϊσιος


Ο Σύλλογος Φίλων Αγίου Όρους και Ιερών Μονών Φλώρινας ο Άγιος Παϊσιος στέλνει μήνυμα ενότητας Αλληλεγγύης και συμπαράστασης στις Ένοπλες δυνάμεις που μάχονται στην μεθοριακή γραμμή του Έβρου αλλά και της Νησιωτικής ακτογραμμής αυτές τις δύσκολες ώρες που η Πατρίδα μας δέχεται μια ασύμμετρη απειλή εξ ανατολών. Το φρόνημα είναι υψηλό και το ηθικό ακμαίο. Εμάς σαν Σύλλογος πέραν των πνευματικών δραστηριοτήτων μας απασχολούν και τα τεκταινόμενα που αφορούν την Πατρίδα μας.
Καλούμε τα μέλη μας και όλους τους πολίτες τής πόλης μας να παρευρεθούν στην Αγρυπνία που διοργανώνει ο Σύλλογος μας και θα γίνει την 05/03/2020 ημέρα Πέμπτη Στον Ιερό Ναό Αγιου Γεωργίου Φλώρινας και ώρα 8:30 μ.μ εως 12:00 μετά τα μεσάνυχτα ώστε να συνπροσευχηθούμε στην Υπέρμαχο Στρατηγό και Θεοτόκο Μητέρα μας για βοήθεια, ομοψυχία, κουράγιο και δύναμη στις ένοπλες δυνάμεις αλλά και στον Έλληνα απλό πολίτη που επιχειρεί στα σύνορα της Πατρίδας μας.
Στέλνουμε μήνυμα συμπαράστασης στους κατοίκους των συνόρων μας και δηλώνουμε παρόντες στον αγώνα αυτόν, από όποιο πόστο και μετερίζι χρειαστεί να βοηθήσουμε.