Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021

Η Αγία Μεγαλομάρτυς Βαρβάρα προστάτις των παρθένων, των ψυχορραγούντων, των πυροβολητών

 


Η Αγία Βαρβάρα έζησε κατά τα χρόνια που αυτοκράτορας ήταν ο διώκτης των χριστιανών Διοκλητιανός (284-305). Γεννήθηκε στην Ηλιούπολη (σημερινό Μπάαλμπεκ) του Λιβάνου και υπήρξε θυγατέρα του πλουσίου ειδωλολάτρη και τοπάρχη Διόσκορου.

Η κόρη ήταν πολύ όμορφη και καθώς ήταν ορφανή από μητέρα και χωρίς αδέλφια, ο πατέρας της την πρόσεχε ιδιαιτέρως. Ήθελε να την κρατήσει ανύπανδρη, απομακρυσμένη από τις βιωτικές μέριμνες και τις ανθρώπινες συντυχίες. Γι’αυτόν τον λόγο έκτισε ένα ψηλό πύργο και την απομόνωσε εκεί. Μια χριστιανή θεραπαινίδα ανέλαβε την ανατροφή και διαπαιδαγώγησή της και απ’αυτήν σίγουρα μυήθηκε στην κατά Θεόν ζωή.

π. Συμεών Κραγιοπούλου (†) Πνευματικὰ Μηνύματα 2021


 

Ἡ Κατὰ Θεὸν Ὑπακοή - Συνέντευξη μὲ τὸν π. Ἀρσένιο Βλιαγκόφτη Μέρος Α':



 Ο π. Αρσένιος Βλιαγκόφτης γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1956. Eίναι πτυχιούχος της φιλοσοφικής και της θεολογικής σχολής Α.Π.Θ. και διδάκτωρ Θεολογίας Α.Π.Θ. Από το 1987 εγκαταβιώνει στην Ιερά Μoνή Οσίου Αρσενίου του Καππαδόκου Βατοπαιδίου Χαλκιδικής. Το 1991 ορίσθηκε εντεταλμένος της Ιεράς Μητρόπολης Κασσανδρείας για θέματα αιρέσεων και έχει λάβει μέρος σε όλες τις ετήσιες Πανορθόδοξες Συνδιασκέψεις για την αντιμετώπιση των αιρέσεων. Πολλές φορές ως εισηγητής. Είναι αντιπρόεδρος του Πνευματικού Συμβουλίου της "Πανελληνίου Ένωσης Γονέων" που είχε ιδρύσει ο μακαριστός π. Αντώνιος Αλεβιζόπουλος για την αντιμετώπιση των αιρέσεων. Επίσης είναι πρόεδρος του Πνευματικού Συμβουλίου της αντιστοίχου Ενώσεως στη Βόρειο Ελλάδα με τον τίτλο «Πρωτοβουλία Γονέων Βορείου Ελλάδος». Είναι Σύμβουλος εκδόσεως του περιοδικού «Παρακαταθήκη», που στοχεύει στη διατήρηση και προβολή της Ελληνορθοδόξου παραδόσεως μας.

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021

Πάπας και Ορθοδοξία

 Λουκάς Αθανασιάδης

Με αφορμή την επίσκεψη του ποντίφηκος Ρώμης
στη Νήσο των Αγίων και την Ελλάδα.

Δεν γνωρίζω τι σημασία μπορεί να έχει το κείμενό μου αυτό, ενόψει της μετάβασης του ποντίφηκα Ρώμης στην Κύπρο και την Ελλάδα μας —για λόγους καθαρά πολιτικούς και propaganda fidei—, μέσα σε μιά κοινωνία εκκοσμικευμένη, δογματικά αποχρωματισμένη και, τα τελευταία δύο χρόνια, ιδιαίτερα ταλαιπωρημένη, απογοητευμένη και συγχυσμένη… Θεώρησα όμως καλό, με αφορμή το γεγονός αυτό, που κινητοποίησε Κυβερνήσεις, αστυνομίες, κόσμο, να χαράξω τις γραμμές αυτές, μάλλον να πω δυο λόγια προοιμιάζοντας ένα ωραιότατο, τεκμηριωμένο και θεολογικώτατο κείμενο της σοφής και σεβαστής Γερόντισσας μοναχής Ευθυμίας, Ηγουμένης της Ιεράς Μονής Αγίου Κοσμά Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας. Κι αυτά πάλιν τα προιμιακά μου είναι… κλεψιμέϊκα —η μόνη κλοπή που, όχι μονάχα επιτρέπεται, αλλ᾽ είναι και ευλογημένη!— δηλαδή παραθέματα αγίων Πατέρων σχετικά με τους Δυτικούς χριστιανούς, τις πλάνες και αιρέσεις τους. 

«Θα παύση ο εύκολος χριστιανισμός, ο χριστιανισμός της δεκάρας, και θα 'ρθή ο χριστιανισμός του αίματος»

 



(Άλλο ένα προφητικό κήρυγμα από τα πολλά του μακαριστού Μητροπολίτου Φλωρίνης π. Αυγουστίνου Καντιώτου)

 
Δὲ μοῦ λέτε, τί θὰ πῇ ὁμολογία πίστεως;

Τὸ πρωῒ ἤρθατε στὴν ἐκκλησία.
Σᾶς ἐρωτῶ· ἤτανε κανένας χωροφύλακας μπροστὰ στὴν πόρτα καὶ σᾶς ἔλεγε ἄλτ;
Ἦταν κανένας χωροφύλακας, ὁ ὁποῖος ἔπαιρνε τὰ στοιχεῖα σας;
Σᾶς ῥωτοῦσε πῶς λέγεστε καὶ σημείωνε τὸ ὄνομά σας;
Ὑπάρχει κανένας νόμος ποὺ νὰ σᾶς ἀπαγορεύῃ τὸν ἐκκλησιασμὸ καὶ νὰ σᾶς τιμωρῇ μὲ πρόστιμο ἢ μὲ φυλάκισι τὴν ἑπομένη ἡμέρα;
Μήπως σᾶς τιμωροῦν μὲ ἐξορία ἢ μὲ ἀποκοπὴ τῆς κεφαλῆς;
Ἐλεύθεροι εἶσθε.
Δὲν στοιχίζει τίποτα ὁ ἐκκλησιασμὸς σήμερα.
Δὲν ὑπάρχει χωροφύλακας στὴν πόρτα, οὔτε σημειώνουν τὸ ὄνομά σου, οὔτε σὲ ἀπολύουν ἀπὸ τὴ θέσι σου γιατὶ ἐκκλησιάζεσαι.
Εἶσθε ἐλεύθεροι νὰ πᾶτε στὴν ἐκκλησία.
Καὶ ὅμως δὲν πηγαίνετε.
Πολὺ καλά!
Γιά φαντασθῆτε νὰ βγῇ μία διαταγὴ ποὺ νὰ λέῃ, ὅτι ὅποιος πάῃ στὴν ἐκκλησία θὰ συλλαμβάνεται.
Ἔρχονται οἱ ἡμέρες αὐτές, σημειώσατέ το.
Διαβάστε Ἀποκάλυψι.
Θὰ παύσῃ ὁ εὔκολος χριστιανισμός, ὁ χριστιανισμὸς τῆς δεκάρας, καὶ θὰ ᾿ρθῇ ὁ χριστιανισμὸς τοῦ αἵματος.

πηγή: https://yiorgosthalassis.blogspot.com/

Το Μαρτύριο, οι Μάρτυρες, οι Άγγελοι και η προτροπή γιά νέους Αγίους

Αλήθεια αδελφοί μου, πώς τιμάται ένας Άγιος της Εκκλησίας μας; Ή μάλλον πώς πρέπει να τιμούμε εμείς οι σημερινοί Νεοέλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί, την Μεγαλομάρτυρα Αγία Βαρβάρα; Και μάλιστα εμείς που εκκλησιαζόμαστε στον Ιερό Ναό της;

Πολλές φορές έχουμε πει ότι τους Αγίους τους τιμάμε όταν μιμούμεθα το φρόνημά τους. Όταν ακολουθούμε τον τρόπον της ζωής τους. Όταν καλλιεργούμε τις δικές τους αρετές και ειδικά την έμπρακτη πίστη τους, που έφτανε μέχρι την ομολογία και το μαρτύριο.
Την βοήθεια για την μίμηση των Αγίων, μας την προσφέρει η Αγία μας Εκκλησία με τα σωστικά της Μυστήρια, το Βάπτισμα, το Χρίσμα, τη Θεία Ευχαριστία και την Ιερά Εξομολόγηση, καθώς επίσης και με την ακριβή τήρηση των Ευαγγελικών εντολών και την καλλιέργεια των θειοτάτων αρετών.
Οι Πατέρες λένε ότι στους εσχάτους καιρούς που τα αγιασμένα παραδείγματα θα λείπουν από τις κοινωνίες των ανθρώπων, και θα βασιλεύει και θα επικρατεί τότε η υλοκρατία, η ειδωλολατρία, ο πανσεξουαλισμός και ο σατανισμός ή η σατανολατρεία, τότε οι ολίγοι σωζόμενοι χριστιανοί, το μικρό ποίμνιον, θα λάβουν δόξα και τιμή μαρτύρων.

π. Συμεών Κραγιοπούλου (†) Πνευματικὰ Μηνύματα 2021

 


Να ήτανε, λέει, αυτά τα Χριστούγεννα η απαρχή για…

 


Να κλείσουμε τις τηλεοράσεις και να ανοίξουμε ένα βιβλίο…

Να αφήσουμε τα κινητά και να συναντηθούμε στην ανθρώπινη σχέση και επαφή…

Να διαγράψουμε τις σελίδες μας στα κοινωνικά δίκτυα και να ξεγλιστρήσουμε από το κενό και τα αδιέξοδά μας…

Να μη στολίσουμε τα σπίτια και τους δρόμους μας, αλλά τις καρδιές και τη μίζερη ζωή μας…

Μητροπολίτης Ναϊρόμπι Κένυας Μακάριος: “Αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα είναι σατανικά προκατασκευάσματα”

 


Μήνυμα αγάπης και ελπίδας έστειλε μέσω του Focus FM ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναϊρόμπι Μακάριος.

«Πρέπει να είμαστε προσηλωμένοι μόνο στο Θεό. Ίσως δοκιμάζεται η πίστη μας και είναι καιρός πλέον να αντιληφθούμε ότι μόνο εμείς, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, μπορούμε να σώσουμε την ανθρωπότητα. Αυτό περιμένει ο κόσμος. Έτσι το αισθάνομαι» είπε.

Εσωτερικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ξέγραψε τα… Χριστούγεννα!


Μέρος σχεδίου για την... ισότητα, που υποστήριξε και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Κυριολεκτικά χαμός έχει γίνει με εσωτερικό έγγραφο 30 σελίδων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να αποδείξουν πόσο προοδευτικοί είναι εκεί εις τας Βρυξέλλας και πόσο προωθούν την ισότητα.

Το προκλητικό αυτό έγγραφο έφτασε στην ιταλική εφημερίδα «il Giornale» και αμέσως ξέσπασαν σφοδρές αντιδράσεις. Σκοπός του ήταν η προώθηση στη χρήση μιας πιο… ουδέτερης γλώσσας εντός της Κομισιόν, ώστε να είναι πιο φιλική στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.

Πρόκειται για μέρος του σχεδίου «Ένωση της Ισότητας», που υποστήριξε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Σύμφωνα με αυτό, απαλείφονται τα φύλα καθώς καλούν τους αξιωματούχους της Κομισιόν να αναφέρονται όχι σε κύριες και κυρίους αλλά σε αγαπητούς συναδέλφους! Και το προσωπικό επίσης να χρησιμοποιεί τον γενικό όρο «Ms universally»!

Το σημείο όμως που εξόργισε τους πάντες και προκάλεσε και την έντονη αντίδραση του Βατικανού ήταν η αναφορά στους Χριστιανούς και στα Χριστούγεννα.

«Να μην θεωρείτε δεδομένο ότι όλοι είναι Χριστιανοί. Δεν ισχύουν για όλους οι χριστιανικές γιορτές ούτε όλοι οι Χριστιανοί τις γιορτάζουν τις ίδιες ημερομηνίες» και συμβούλευε το προσωπικό της Κομισιόν να αποφεύγει εκφράσεις όπως «Τα Χριστούγεννα μπορούν να προκαλέσουν πολύ στρες» και να προτιμά το «Οι γιορτές μπορούν να προκαλέσουν πολύ στρες»!

Επίσης πρότεινε να μην χρησιμοποιείται η έκφραση «χριστιανικά ονόματα» και να μην χρησιμοποιούνται ονόματα που «προέρχονται από μία θρησκεία»! Ως παράδειγμα δε χρησιμοποίησαν το γελοίο να πει κάποιος «Μαλίκα και Χούλιο» αντί για «Μαρία και Τζον»!

Μέχρι και με εκφράσεις τα έβαλαν οι προοδευτικοί της Επιτροπής, αφού πρότειναν να αποφεύγεται ακόμη και ο αγγλικός όρος «man-made», γιατί στα αγγλικά η λέξη man, γενικότερα σημαίνει και «άνδρας»!

Έχουν σκοπό να μην αφήσουν τίποτε όρθιο στην Ευρώπη και τα έθνη της, αυτοί που δήθεν κόπτονται για την Ευρώπη!

πηγή:  https://aktines.blogspot.com/

Μέρος Γ': Ἡ Πατερική Στάση γιά τά διαβόλια: Συνέντευξη μέ τόν π. Σάββα Ἁγιορείτη, 18-10-2021


 https://youtu.be/JDorJplajik?t=16

Ἡ στυγνή τυραννία φόρεσε προσωπεῖο δημοκρατίας καί ἄρχισε νά παίρνει κεφάλια

 


Γράφει ὁ Ἐλευθέριος Ἀνδρώνης

Ὡς «λαγός» τῆς Κομισιόν λειτούργησε ὁ Κυριάκος Μητσοτάκης, ἀφοῦ ἡ Οὔρσουλα Φόν ντέρ Λάϊεν δήλωσε πώς ἡ Ε.Ε. πρέπει νά σκεφτεῖ σοβαρά τό θέμα τοῦ ὑποχρεωτικοῦ ἐμβολιασμοῦ.
Γιά ἄλλη μιά φορά ὁ Κυριάκος Μητσοτάκης λειτούργησε ὡς «λαγός» τῆς Εὐρώπης, βγαίνοντας μπροστάρης στήν διαγωνισμό ἀπάνθρωπων μέτρων πού γίνεται ἀνάμεσα στά Εὐρωπαϊκά κράτη.

Σέ μιά ἀποφράδα ἡμέρα γιά κάθε ἀξία πού πρεσβεύει τό δημοκρατικό πολίτευμα, ἀποφάσισε νά ἀσελγήσει στά τελευταῖα ἀπομεινάρια συνταγματικότητας πού εἶχαν μείνει ὄρθια... σέ αὐτόν τόν ἔρμο τόπο.

Ἡ στυγνή τυραννία φόρεσε προσωπεῖο δημοκρατίας καί ἄρχισε νά παίρνει κεφάλια. Ἐπιβάλλοντας ἀδίστακτους κεφαλικούς φόρους. Πού ἔχουν τόση σχέση μέ τήν καταπολέμηση τῆς πανδημίας, ὅση ἔχει ὁ Κυριάκος Μητσοτάκης μέ τό πνεῦμα τῆς δημοκρατίας. Καμία.

π. Συμεών Κραγιοπούλου (†) Πνευματικὰ Μηνύματα 2021

 


Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021

π. Συμεών Κραγιοπούλου (†) Πνευματικὰ Μηνύματα 2021


 

Αθηνά Σιδέρη: Τα βιώματα μου με τον Άγιο Πορφύριο


 https://youtu.be/Bd8nWjNdmZQ

ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΙ, Γέροντος Πορφυρίου (Ψηφιακό βιβλίο)

πηγή: https://anthologioxr.blogspot.com/

ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΙ ΑΓΙΟΥ ΠΟΡΦΥΡΙΟΥ ΤΟΥ ΚΑΥΣΟΚΑΛΥΒΙΤΟΥ

 


https://youtu.be/iKvia7-dvrY?t=143

ΔΙΔΑΧΕΣ ΑΓΙΟΥ ΠΟΡΦΥΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ


 https://youtu.be/9lrBkNGLHFU

Καταγγελία της Κίνησης Ορθοδόξων Πολιτών «Παρεμβολή»

 




Σήμερα, 30 Νοεμβρίου 2021, Μαύρη Τρίτη και αποφράδα ημέρα για την πατρίδα μας και τον πολιτισμό μας…

… η Παρεμβολή - Κίνηση Ορθοδόξων Πολιτών, με αίσθημα φρίκης, αλλά και ευθύνης για όσα ακατονόμαστα και απίστευτα συμβαίνουν στην χώρα μας…

 

ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ

α) στην Ελληνική κοινωνία

β) στη Διεθνή κοινότητα

γ) στην Ιστορία και στις επερχόμενες γενεές

 

τη ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΕΚΤΡΟΠΗ της Κυβέρνησης, η οποία τόλμησε σήμερα να επιβάλει υποχρεωτικές ιατρικές πράξεις (και δη τώρα υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, με “εμβόλια” αδειοδοτημένα με αδιαφανείς και συνοπτικές διαδικασίες, διάτρητης ασφάλειας και θολής αποτελεσματικότητος, τα οποία χιλιάδες επαγγελματίες υγείας προτίμησαν να χάσουν την δουλειά τους, παρά να τα κάνουν) στους κατοίκους της χώρας μας, αφου πρώτα

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021

π. Συμεών Κραγιοπούλου (†) Πνευματικὰ Μηνύματα 2021

 


Η μορφή του τέρατος


Της Δρ.  Ελένης Παπαδοπούλου, Διδάκτορος Διδακτικής Γλωσσών και Πολιτισμών, Πανεπιστημίου Paris III -  Sorbonne Nouvelle


Ο ηθοποιός Σερβετάλης αποχώρησε από τη θεατρική παράσταση “Ρινόκερος” του Ιονέσκο λόγω των νέων μέτρων που αποκλείουν ανεμβολίαστους και από το θέατρο. Πολλοί οι επικριτές, αλλά ακόμη περισσότεροι οι υποστηρικτές του. Πολλοί είδαν απλά έναν ηθοποιό να φεύγει από μία παράσταση. Καθώς δεν γνώριζαν το έργο, δεν μπορούσαν να κάνουν τη σύνδεση με την πράξη του Σερβετάλη.


Στον “Ρινόκερο” ο Ιονέσκο δείχνει πώς μία κοινωνία ανθρώπων μετατρέπεται σε παχύδερμα. Στην αρχή οι πρώτοι ρινόκεροι σοκάρουν, στη συνέχεια γίνονται περισσότεροι και παύουν να ενοχλούν, μέχρι που στο τέλος όλοι οι φίλοι του ήρωα, όλος ο κόσμος του γίνεται ρινόκερος. Ο ήρωας είναι ο μόνος άνθρωπος του έργου ο οποίος στο τέλος αναφωνεί “δεν θα συνθηκολογήσω”.

Το 2009, λίγο πριν από την τελετή Άγιοκατάταξης του Αγίου Φιλουμένου, συνέβη ένα παράδοξο και θαυμαστό συνάμα γεγονός!

 


Το 2009, λίγο χρονικό διάστημα πριν από την τελετή Άγιοκατάταξης του Αγίου Φιλουμένου στο προσκύνημα : του Φρέατος του Ιακώβ, συνέβη ένα παράδοξο και θαυμαστό συνάμα γεγονός.

Κάποια μέρα μετέβη στον χώρο μία μεγάλη ομάδα αρχιερέων και ιερομόναχων, οι όποιοι τέλεσαν στον ναό τη Θεία Λειτουργία. «Μετά το πέρας της ακολουθίας», διηγείται ό Ηγούμενος του Μοναστηριού π. Ιουστίνος, «κατέβηκα κάτω, για να επιμεληθώ τον ναό.

Μπήκα στο ιερό και, καθώς τακτοποιούσα τις στολές πού χρησιμοποιήθηκαν, πρόσεξα ότι σε μία από τις βιτρίνες υπήρχε κάτι παράξενο. Ήταν ένα μάκτρο ανασηκωμένο, σαν να βρισκόταν από κάτω του ένα πολύ μικρό Άγιο Ποτήριο. Παραξενεύτηκα! Κανείς άλλος έκτος από μένα δεν είχε μπει στο σκευοφυλάκιο, οι βιτρίνες ήταν όλες κλειδωμένες και τα κλειδιά τα κρατούσα εγώ. Άνοιξα με περιέργεια τη βιτρίνα, ανασήκωσα το μάκτρο και είδα από κάτω ένα μικρό ασημένιο ποτήριο, στο όποιο αναγράφονταν τα έξης:

«Ποτήριον αίματος μαρτυρίου έκχυθέν υπέρ οίκου Κυρίου του Αγίου Ίερομάρτυρος Φιλουμένου του Κυπρίου, 16 Νοεμβρίου 1979. Το ποτήριον, o εγώ πίνω, πίετε».

π. Συμεών Κραγιοπούλου (†) Πνευματικὰ Μηνύματα 2021

 


Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021

π. Συμεών Κραγιοπούλου (†) Πνευματικὰ Μηνύματα 2021

 


Η τελευταία φωτογραφία του Αγίου Φιλουμένου 22 Νοεμβρίου 1979 στο Φρέαρ του Ιακώβ

 


Ο άγιος Φιλούμενος προγευόμενος το μαρτύριό του, ήσυχος και χαρούμενος

Η φωτογραφία του κ. Κωνσταντίνου Μεϊμάρη που εικονίζει τον Άγιο νέο ιερομάρτυρα Φιλούμενο τον Κύπριο μπροστά από το Φρέαρ του Ιακώβ, πάρθηκε μια εβδομάδα πριν από το μαρτύριο του στις 22 Νοεμβρίου 1979, ημέρα που η Εκκλησία τιμά τους αγίους Φιλήμονα, Απφία, Άρχιππο, Ονήσιμο και Ιάκωβο (Τσαλίκη) που τότε ακόμα ζούσε. 

Ο κ. Κωνσταντίνος Μεϊμάρης, τότε Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, στην Έδρα Αρχαιολογίας. Εκείνη την εποχή διενεργούσε ανασκαφές στους Αγίους Τόπους και είχε σχετιστεί πνευματικώς με τον Άγιο τον οποίο είχε ως πνευματικό και εκείνη την ημέρα τον είχε επισκεφθεί με φίλο του θεολόγο για να δουν τον Γέροντα Φιλούμενο και να πάρουν την ευχή του. Μάλιστα ο Γέροντας τους είχε κεράσει καφέ και κατά τη διάρκεια της επισκέψεως ο κ. Μεϊμάρης ζήτησε από τον Γέροντα να τον φωτογραφίσει μπροστά στο Φρέαρ του Ιακώβ. 

πηγή: https://immorfou.org.cy/

Άγιος Φιλούμενος ο Νεοϊερομάρτυρας

 


29 Νοεμβρίου

Από μικρός ο Άγιος Φιλούμενος αγάπησε τον Χριστό. Σε ηλικία δέκα ετών μαζί με τον αδελφό του περίμεναν να αποκοιμηθεί ο μεγαλύτερος τους αδελφός και αυτοί σηκώνονταν και προσεύχονταν κρυφά για ώρες.

Ο Άγιος, κατάγονταν από το χωριό Ορούντα της επαρχίας Μόρφου. Καλή παιδαγωγό και δασκάλα της ευσεβείας είχαν τη γιαγιά τους Λωξάντρα, η οποία τους ζητούσε να της διαβάζουν βίους αγίων. Διαβάζοντας ο Άγιος του Θεού Φιλούμενος, τον βίο του Αγίου Ιωάννου του Καυσοκαλυβίτου, ως άλλος μιμητής εκείνου, έκαυσε τις επιθυμίες του κόσμου τούτου.

Κάθε φορά που στην ιστορία αναμετρήθηκαν αυτές οι έννοιες νικήτρια βγήκε η Ελευθερία

 


“Είμαστε στο χάραγμα ενός πολιτισμού όπου η έγνοια αποφυγής του θανάτου θα οδηγήσει τους ανθρώπους να λησμονήσουν τη ζωή” (Gustave Thibon Γάλλος Φιλόσοφος)


Γράφει ο Gustave Thibon Γάλλος Φιλόσοφος που είχε προταθεί τέσσερις φορές για Νόμπελ Λογοτεχνίας: “Το μην πεθάνεις είναι ένα πράγμα. Το να ζεις είναι ένα άλλο.


Μπαίνουμε σε έναν αιώνα όπου ο άνθρωπος καλλιεργεί και πολλαπλασιάζει όλα τα μέσα για να μην πεθάνει (ιατρική, κονφόρ - ανέσεις, ασφάλειες, διασκεδάσεις) -  όλα αυτά που επιτρέπουν να παρατείνουμε ή να υποφέρουμε την ύπαρξη εντός του χρόνου, αλλά όχι να ζούμε. 


Βλέπουμε την αυγή το αμφίβολο και μπάσταρδο χάραμα  ενός πολιτισμού όπου η αποστειρωμένη έγνοια αποφυγής του θανάτου θα οδηγήσει τους ανθρώπους να λησμονήσουν τη ζωή”... (από το βιβλίο του Notre regard qui manque a la lumiere)



Σήμερα κονταροχτυπιούνται στον κόσμο 2 διαφορετικά κινήματα 2 αντίθετες οπτικές νοοτροπίες και αντιλήψεις φιλοσοφία ζωής. Η μία έχει σύνθημα της Ζωή και η άλλη την Έλλη (Freedom). Kάθε φορά που στην ιστορία αναμετρήθηκαν αυτές οι έννοιες την νικήτρια βγήκε η Eλευθερία... 


πηγή: https://panagia-ierosolymitissa.blogspot.com/



ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΜΕΡΟΣ ΣΤ', ΣΥΝΑΞΗ ΝΕΩΝ