Σάββατο 20 Μαΐου 2023

«ΝΙΚΗ»: Η ΜΙΚΡΑ ΖΥΜΗ;

 


Από «ΗΓΓΙΚΕΝ ΤΟ ΠΟΘΟΥΜΕΝΟΝ»

Εδώ και 15 χρόνια, βιώνουμε σαν χώρα και λαός μια μακρόσυρτη οικονομική κρίση, απόρροια της απεμπόλησης των διαχρονικών μας αξιών. Ένα δράμα χωρίς λύτρωση, έναν εξοντωτικό αργό θάνατο, ύπουλο και διαβρωτικό και μια σταύρωση χωρίς ανάσταση.

Άρχισε με την υπαγωγή της χώρας μας στα μνημόνια. Οι μειώσεις μισθών και οι λοιπές περικοπές δεν ήταν αρκετές να αφυπνίσουν τον καθεύδοντα λαό μας που επί δεκαετίες έζησε μ’ επίπλαστη ευημερία για να φτάσει στο τέλος του «ονείρου» ένα άδειο σακί. Χωρίς αξίες και αλωμένος από την κομματικοκρατία και το προσωπικό συμφέρον του καθενός.

Με τις πρώτες σοκαριστικές μειώσεις μισθών υπήρξε μια ενστικτώδης αντίδραση και υπήρξαν συγκεντρώσεις δυναμικές. Η πιο δυναμική εξ’ αυτών ανακόπηκε με την προβοκάτσια της Μαρφίν ενώ σε όλες ο παρακρατικός ρόλος των «μπράβων» του ΚΚΕ που ντεμέκ περιφρουρούσαν τις συγκεντρώσεις αλλά στην ουσία το μόνο που περιφρουρούσαν ήταν την Βουλή, ήταν καταφανής…

Τὰ καμώματα τῶν δαιμόνων μὲ τὴ Γερόντισσα Γαλακτία

«ΟΙ ΔΑΙΜΟΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΤΑ! ΤΕΛΕΙΩΣ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΜΕΝΟΙ»

ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΑ ΓΑΛΑΚΤΙΑ: «Οἱ δαίμονες εἶναι τέρατα… Τελείως παραμορφωμένοι… Δὲν καταδέχονται νὰ δείχνουν τὴν ἀσχήμια τους ἀλλὰ σ’ ἐμένα ἔρχονται ὅπως εἶναι… Εἰδικὰ τὰ βράδια… Ὅταν κάθε βράδυ μιλῶ στὸ τηλέφωνο μὲ τὸν Ἀντώνη μου (Μωραϊτάκη) νάτους! Μὲ τριγυρίζουν ἀλλὰ δὲν μὲ αγγίζουν… Κάνουν κάτι σκέρτσα (παράξενες κινήσεις)… Σοῦ ’ρχεται νὰ γελάς… Τὸ λέω στὸν Ἀντώνη καὶ τοὺς περιγράφω… Κάποια στιγμὴ χαϊδεύω μὲ τὸ χέρι μου τὴν εἰκόνα τοῦ Ἀρχαγγέλου ποὺ ἔχω δίπλα μου… Τοὺς κοιτάζω ταυτόχρονα μὲ αὐστηρότητα καὶ φεύγουν πανικόβλητοι… Φεύγουν ἀπὸ τὸ δυτικὸ κλειστὸ παράθυρο… Ὁ Ἀντώνης τὸ συνήθισε νὰ τοῦ τὸ λέω… Ἕνα βράδυ ποὺ μιλοῦσα μὲ τὸν π. Ἀντώνιο, εἶδα νὰ μὲ πλησιάζει ἕνας ἄγριος ὁλόμαυρος σὰν αράπης… Τὸ εἶπα στὸν π. Ἀντώνιο καὶ ἀπότομα μοῦ εἶπε “καληνύχτα” καὶ ἔκλεισε τὸ τηλέφωνο… Μετὰ γελοῦσα… Εἶπα στὸν μαῦρο μουσαφίρη: “Εἶδες τί μοῦ ἔκανες; Μὲ διέκοψες μὲ τὸ παιδί μου! Χάσου!” χάιδεψα τὴν Παναγία ποὺ εἶχα δίπλα μου καὶ ἔγινε καπνός!

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΤΥΦΛΟΥ [:Ιω.9,1-38] Ο ΙΕΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΕΚ ΓΕΝΕΤΗΣ ΤΥΦΛΟΥ

 

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΤΥΦΛΟΥ [:Ιω.9,1-38]


Ο ΙΕΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΕΚ ΓΕΝΕΤΗΣ ΤΥΦΛΟΥ

«Καὶ παράγων εἶδεν ἄνθρωπον τυφλὸν ἐκ γενετῆς. καὶ ἠρώτησαν αὐτὸν οἱ μαθηταὶ αὐτοῦ λέγοντες· ῥαββί, τίς ἥμαρτεν, οὗτος ἢ οἱ γονεῖς αὐτοῦ, ἵνα τυφλὸς γεννηθῇ; (: καθώς ο Ιησούς περνούσε από το κέντρο της πόλεως, είδε έναν άνθρωπο που είχε γεννηθεί τυφλός. Τότε οι μαθητές Του Τον ρώτησαν: ‘’Διδάσκαλε, ποιος αμάρτησε για να γεννηθεί ο άνθρωπος αυτός τυφλός; Αμάρτησε ο ίδιος, όταν ήταν ακόμη μέσα στην κοιλιά της μητέρας του, ή αμάρτησαν οι γονείς του και τιμωρείται αυτός για τις αμαρτίες τους;’’)»[Ιω.9,1].

Μέγας Κωνσταντίνος: Ο Μεγάλος της Εκκλησίας και της Ιστορίας

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου - Καθηγητού


    
Στις 21 Μαΐου η Εκκλησία μας εορτάζει και πανηγυρίζει λαμπρά τη μνήμη των αγίων ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης. Τόσο ο Μέγας Κων/νος, όσο και η αγία μητέρα του Ελένη ανήκουν στις μεγάλες προσωπικότητες της Εκκλησίας μας, διότι η συμβολή τους για την κατάπαυση των διωγμών και την εδραίωση της Εκκλησίας υπήρξε καθοριστική. Επίσης ο Μέγας Κωνσταντίνος δεν είναι μεγάλος μόνο για την Εκκλησία μας, αλλά και για την παγκόσμια ιστορία, διότι ανήκει στους μεγάλους ηγέτες όλων των εποχών, έχοντας βάλλει τη δική του σφραγίδα στη ροή των ιστορικών πραγμάτων, και για τούτο δικαία του απονεμήθηκε ο τίτλος του μεγάλου.
    Ο Μέγας Κωνσταντίνος ήταν γιος του ελληνοϊλλυρικής καταγωγής Ρωμαίου αξιωματούχου Κωνστάντιου Χλωρού, ο οποίος κατόπιν ανακηρύχτηκε Καίσαρας και Αύγουστος και ανέλαβε τη διοίκηση των δυτικών επαρχιών της απέραντης αυτοκρατορίας. Η μητέρα του Ελένη, ελληνικής καταγωγής, από το Δρέπανο της Βηθυνίας της Μ. Ασίας, στολισμένη με εξαιρετικό κάλλος σώματος και ψυχής, ασπάστηκε νωρίς τον Χριστιανισμό, ο οποίος βρισκόταν ακόμη σε απηνή διωγμό από τους ειδωλολάτρες αυτοκράτορες, τα σκοταδιστικά ειδωλολατρικά ιερατεία και τους δεισιδαίμονες όχλους. Το 274 γέννησε τον Κωνσταντίνο στην πόλη Ναϊσό, σημερινή Νίσσα της Σερβίας.

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ… ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΕΡΘΕΙ Η ΝΙΚΗ

Ομιλία στην ομώνυμη εκδήλωση της Νίκης στα Χανιά, 19/5/2023.

«Ποτές μου δεν εζήλεψα σ’ αμπέλια, σε περβόλια,
όσο ζηλεύγω τσ’ εδικούς όντε συμπορπατούνε.
Προπάντω να ’ναι κι αδερφοί γ-ή να ’ν’ πρωτοξαδέρφοι,
π’ αν είναι θλίψη, θλίβουνται, χαρά και χαίρουνταί τη
κι αν πάνε και στον πόλεμο, Χάροντα δε φοβούνται…»

Αδερφοί και φίλοι,
Κρήτη είν’ επαέ και ταίριαζε ν’ αρχίσομε μ’ ένα ριζίτικο. Και ταιριάζει περισσότερο, αυτά τα τραγούδια να μην τα τραγουδούμε μόνο, μα και να τα κάνομε πράξη. Και αυτό πρωτίστως κάνομε εδώ απόψε: ήρθαμε να συναντήσομε τους αδερφούς μας.
Μεθαύριο (21 Μαΐου) είναι η επέτειος της Μάχης της Κρήτης. Σήμερα (19 Μαΐου) η ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων. Ό,τι πούμε κι ό,τι τραγουδήσομε σήμερα, αφιερωμένο στους μάρτυρες και τους εθνομάρτυρες του Γένους μας.

Παρασκευή 19 Μαΐου 2023

Γενοκτονία στον Εύξεινο Πόντο… εκεί Έλλενοι επέθαναν

 


«Αν εξεράθη το κλαδί, πάντα χλωρή ειν’ η ρίζα» 
 Αριστοτέλης Βαλαωρίτης. 

 Γράφει ο Δημήτρης Νατσιός 

 Γενάρης του 1952, πέρα από τον Άγιο Νικόλαο και πάνω στους πρόποδες του Πάικου βρέθηκε μισοφαγωμένη από άγρια θηρία του βουνού η ενενηντάχρονη γριούλα Παλάσα Παχατουρίδου. Κανένας συγχωριανός της δεν παραξενεύτηκε. Γνώριζαν καλά το δράμα της μεγαλοκυράς από την Χαμενία του Καρς πάνω στον Καύκασο. Η δύστυχη έχασε δέκα γιους λεβέντες και τον άνδρα της στην Μικρασιατική Καταστροφή. Τελευταία είχε χάσει και το μυαλό της. Αναζητούσε κάθε μέρα να βρει το δρόμο για την μεγάλη επιστροφή στην “πατρίδα”. Εκείνο το βράδυ έψαχνε το δρόμο για την γη που ήταν σπαρμένη με τα κόκαλα των παιδιών της… 

O Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης για τις εκλογές και το πολιτικό ήθος



Για τους «Χαλασοχώρηδες», ή 
Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης εκλογές και πολιτικό ήθος

Στέλιος Κούκος

Κάθε φορά που πλησιάζουν εκλογές, το μυαλό μου πάει στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη και το διήγημά του «Οι Χαλασοχώρηδες». Ο ίδιος το αποκαλεί «μικρά μελέτη» – άλλωστε είναι εκτεταμένο και καταλαμβάνει 61 σελίδες στην κριτική έκδοση του Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλου και των εκδόσεων Δόμος. Θα μπορούσε όμως κάποιος να το χαρακτηρίσει και νουβέλα.

Όπως και να έχει, οι «Χαλασοχώρηδες» αποτελούν κορυφαίο, γλαφυρότατο δοκίμιο πολιτειολογίας, που θα έπρεπε να διδάσκεται σε σχολές πολιτικών επιστημών, δημοσιογραφίας, κοινωνιολογίας, λαογραφίας ή ακόμα και φιλοσοφίας ή θεολογίας. Παρ’ όλα αυτά, μη νομίσετε ότι το κείμενο αυτό αποτελεί ένα πληκτικό δοκιμιακό έργο – κάθε άλλο. Νομίζω πως το χιούμορ, η λεπτή ειρωνεία, ακόμα και το σπαρταριστό γέλιο τις περισσότερες φορές υπερισχύουν, δίνοντας ένα ιδιαίτερα ζωντανό και απολαυστικό έργο. Και βεβαίως ο αναγνώστης μπορεί να διαπιστώσει πως εδώ έχουμε ένα πραγματικό λογοτεχνικό έργο και όχι μια εξωραϊσμένη… λογοπλοκή που θέλει να παρουσιάζεται ως λογοτεχνία.

Γέροντας Αμβρόσιος Λάζαρης: «Αλίμονο σ’ εκείνον, που σε κατηγορεί άδικα, ενώ δεν έπρεπε να σε κατηγορεί!»

 


Γιατί οι άνθρωποι, είτε καλοί είτε κακοί, επιθυμούν την αγάπη;

– Γιατί η αγάπη είναι ζωή και τη ζωή τη θέλουν όλοι.

****

Όταν κάνεις τις εργασίες όλη μέρα και έχεις στο μυαλό σου τον θεό, είναι είδος προσευχής αυτό;

– Αυτό είναι το καλύτερο. Γιατί ο νους σου είναι προσηλωμένος στον Κύριο και προσεύχεσαι συνάμα. Και λες: «Κύριε, βοήθησε και μένα, βοήθα και αυτόν και τον τάδε. Βοήθα, σε παρακαλώ». Εργάζεσαι έργον καλοσύνης, δεν εργάζεσαι πονηριά και έχεις επικοινωνία με τον θεό.

«Wikileaks»: Οι Αμερικανοί ήλπιζαν να πεθάνει ο Χριστόδουλος για να περάσουν το Σκοπιανό Απόρρητα τηλεγραφήματα

 

Έξω φρενών ήταν οι Αμερικάνοι με την ανένδοτη στάση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου στο Σκοπιανό,
όπως προκύπτει από απόρρητα τηλεγραφήματα της Αμερικανικής Πρεσβείας που έχει δημοσιοποιήσει το Wikileaks!

Είναι τρελοί αυτοί οι Χριστιανοί...

 


Είναι τρελλοί αυτοί οι Χριστιανοί,
κόντρα στη νέα εποχή,
κόντρα σε προπαγάνδα και κάθε προσβολή,
κινούμενοι αντίθετα μέσα σε πλήθη αποχαυνωμένα,
στοιχισμένα για σφαγή.

ΚΑΙ ΟΜΩΣ,

ΑΥΤΟΙ οι Χριστιανοί φωνάζουνε και αναφωνούν “Χριστός Ανέστη”,
στου ζόφου της εποχής και λίγο πριν το γενικό κατακλυσμό,
αναφωνούν και ομολογούν “Αληθώς ο Κύριος Ανέστη”,
σαν από άλλη εποχή.

Πέμπτη 18 Μαΐου 2023

Ἀντιβλασφημικὸς ἀγὼν - ΠΑΝΤΟΥ ΑΝΤΙΒΛΑΣΦΗΜΙΚΑΙ ΟΜΑΔΕΣ

Πρὸ ἐτῶν εἰς τὴν Φλώριναν, τὴν ἀκραίαν αὐτὴν πόλιν τῆς Πατρίδος μας, τὸν προμαχῶνα τῆς Δυτικῆς Μακεδονίας, Χριστιανοί, μὴ ὑποφέροντες νὰ βλασφημῆται δημοσίᾳ εἰς τὰς ὁδοὺς καὶ τὰς πλατείας τὴς πόλεώς των τὸ ὄνομα, τὸ ὑπὲρ πᾶν ὄνομα τοῦ Εὐλογητοῦ Κυρίου, ἀπεφάσισαν νὰ κατέλθουν εἰς ἀγῶνα. Τὴν Κυριακὴν τοῦ Θωμᾶ, συνῆλθον εἰς πρώτην σύσκεψιν, ἐπεκαλέσθησαν τὴν βοήθειαν τοῦ Παντοδυνάμου Κυρίου καὶ ἔθεσαν τὰ θεμέλια μιᾶς ἀντιβλασφημικῆς ὀργανώσεως, εἰς τὴν ὁποίαν ἐνεγράφησαν ἄνδρες καὶ γυναῖκες, νέοι καὶ νεανίδες, Χριστιανοὶ ποθοῦντες τὴν δόξαν τοῦ Κυρίου. Ἡ ὀργάνωσις, ἡ ὁποία ἐντὸς ὀλίγου ἐνεφανίσθη καὶ ὡς ἀνεγνωρισμένον σωματεῖον, ἤρχισε νὰ ἐκδίδῃ καὶ μικρὰν θρησκευτικὴ ἐφημερίδα ὑπὸ τὸν τίτλον «Ὁ Ἀρχιστράτηγος Μιχαήλ».

Δόξα τῷ Θεῷ τῷ ἐγείροντι τὰ πνεύματα εἰς τὸν ἀγῶνα!

Μην αφήνεις να περνάνε άσκοπα οι μέρες της ζωής σου... - Ελευθέριος Ελευθεριάδης



Ο χρόνος που σου δόθηκε δεν είναι για να γκρινιάζεις. Ούτε για να μαλώνεις. Ούτε για να κρίνεις. Ούτε για να κατηγορείς.

Ο χρόνος που σου δόθηκε είναι για να μάθεις να αγαπάς. Για να χαίρεσαι. Να δοξολογείς. Για να μάθεις να συνυπάρχεις.

Βλέπω ανθρώπους να περνάει μέσα από τα χέρια τους μια ολόκληρη ζωή και αυτοί να μην παίρνουνε τίποτα χαμπάρι.

Πόσο λυπηρό.
Να φτάνεις ένα βήμα πριν το ‘’πέρασμα’’ και να μην ξέρεις γιατί υπάρχεις.

Για να αγαπάς, να χαίρεσαι και να δοξολογείς.
Για αυτό σου δόθηκε ο χρόνος Άνθρωπε.
Για να μάθεις να συνυπάρχεις.

Χριστός Ανέστη.

ΙΠΠΟΤΕΣ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ (39. ΠΡΟΣ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ)

 ΙΔΡΥΜΑ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ


Γεώργιος Χ. Μόδης

Εκλεκτά Διηγήματα: 39. ΠΡΟΣ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ


Το πρώτο δεκαήμερο του Απρίλη κατορθώσαμε να ξεκινήσουμε. Είχε πια αρχίσει να στερεώνει τη βασιλεία του ο λυτρωτής ήλιος, που κάθε μέρα τον καλούσε ο Μανώλης με το λαϊκό τραγούδι της Κρήτης, όπου ένας αετός βρεγμένος και χιονισμένος – το σκλαβωμένο γένος – παρακαλεί από μια ψηλή βουνοκορφή το άστρο της ημέρας νʼ ανατείλει «για να λυώσουν τα χιόνια απʼ τα φτερά και τα κρύσταλλα απʼ τα κράνυχά του». Μαζί μας είχε συνενωθεί και ο Καραβίτης με τα λείψανα του σώματος του και λίγοι αδέσποτοι αντάρτες, που ανέβαζαν την όλη δύναμη σε 30 άνδρες. Απʼ τους δικούς μας έμεινε εκεί για να συνεχίσει τη δράση του σε νέο πεδίο με τον Ρακοβίτη ο Ηλίας ο μαθητής. Ύστερα από ένα μήνα σκοτώθηκε σε μια επίθεση εναντίον κάποιου Βουλγαροχωριού.

Τετάρτη 17 Μαΐου 2023

ο Χριστός πολιτεύεται!…

 

Παπα - Ηλίας Υφαντής

Μετά την Πρωτοχρονιά ο μακαριστός Μητροπολίτης της Αίγινας, αείμνηστος Ιερόθεος, συνήθιζε να μας καλεί στο μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου, για να κόψουμε τη βασιλόπιττα.

Κάποια χρονιά είχε μαζί του και δυο άλλους Μητροπολίτες. Μας έβαλε και διαβάσαμε την ευαγγελική περικοπή της 1ης Σεπτεμβρίου, που είναι η πρωτοχρονιά του εκκλησιαστικού έτους. Σύμφωνα με την οποία περικοπή, ο Χριστός διαβάζει στη συναγωγή της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Ναζαρέτ, τα σχετικά με τον Μεσσία λόγια του Ησαΐα. Που προλέγουν ότι ο Μεσσίας θα καταπιαστεί όχι μόνο με τα πνευματικά, αλλά και με τα παντοειδή προβλήματα των ανθρώπων: Όπως τη φτώxεια,τη σκλαβιά, την αρρώστια και τη γενικότερη αμαρτία, που είναι η ρίζα όλων των προβλημάτων…

Χώρα μειωμένης εθνικής κυριαρχίας η Ελλάδα;

 


Είναι να απορεί κανείς πώς στην προεκλογική αυτή περίοδο οι επικεφαλής των κομμάτων και γνωστά ονόματα της πολιτικής συναγωνίζονται ποιος θα δώσει τα καλύτερα διαπιστευτήρια στο εξωτερικό, για το πως θα χειρισθεί τα εθνικά μας θέματα.

Από την άλλη, στο εσωτερικό, υπάρχει μία αίσθηση ότι η χώρα αφήνεται στο έλεος των πολιτικών επιδιώξεων της Τουρκίας.

Ο Πρωθυπουργός στις 14/4/22 δήλωσε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ότι «η εστία των διαφορών μας με την Τουρκία εδώ και πολλές δεκαετίες, δεν είναι άλλο από την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο» και για το λόγο αυτό προτίθεται να προσφύγει στο Δικαστήριο της Χάγης. Αλήθεια για ποιες θαλάσσιες ζώνες μιλάει; Για το αν δικαιούμαστε να έχουμε χωρικά ύδατα 12 ν.μ. όπως έχει θεσπίσει η Τουρκία στον Εύξεινο Πόντο και στην Ανατολική Μεσόγειο;

Εκπαιδευτικός αντιστέκεται και απαντάει στην "woke" κατρακύλα.

 


Γράφει ο Κώστας Καραΐσκος:

Προχθές, Δευτέρα 15/5/23, παρέλαβα ἀπό τό σχολεῖο μου ἕνα ἠλεκτρονικό μήνυμα γιά τά ἐπιμορφωτικά σεμινάρια τοῦ ΕΚΔΔΑ σέ δημοσίους ὑπαλλήλους καί ἐκπαιδευτικούς σέ σχέση μέ τά δικαιώματα τῶν ἀτόμων ΛΟΑΤΚΙ+. Διαολίστηκα λοιπόν καί χθές ἀπάντησα τόσο στό ΕΚΔΔΑ ὅσο καί στήν Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Ἐκπαίδευσης, μέ τό κάτωθι μήνυμα:

Κυρίες/κύριοι,

Παρέλαβα από την διεύθυνση του σχολείου μου εχθές (15/5/23) το ηλεκτρονικό μήνυμα που αφορούσε το «επιμορφωτικό σεμινάριο» του ΕΚΔΔΑ σχετικά με την προστασία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων. Δεν μπορώ να πω ότι επρόκειτο για έκπληξη, αφού αυτή είναι η κυρίαρχη, άνωθεν κατασκευασμένη (woke) κουλτούρα της δυτικής κοινωνίας, όμως θεώρησα χρέος μου να σας επισημάνω κάποια πράγματα.

Αλήθεια, τι ξεχωρίζει σήμερα έναν Χριστιανό από τον υπόλοιπο λαό;

 


Μπορεί να πηγαίνεις τακτικά εκκλησία,

να διαβάζεις Θεολογικά βιβλία,

να έχεις εικόνες αγίων στο σπίτι σου,

κομποσχοίνια στα χέρια σου,

να δίνεις ελεημοσύνη,

να ακούς ομιλίες θεολογικές,

να ταπεινολογείς

και να μιλάς πνευματικά.

Αιτία της απώλειάς είναι το βόλεμά μας, η καλοπέρασή μας, η αμετανοησία μας και όχι επειδή μένουμε στον κόσμο

 


Πόσο πονάμε για την Σωτηρία μας;
Πόσο κοπιάζουμε για τον Χριστό μας;
Πόσο ποθούμε το Φως, την Αλήθειας, τον Θεόν;

Δεν υπάρχει αδελφοί μου καλογερική πνευματικότητα ή λαϊκή πνευματικότητα. Υπάρχει η Πατερική πνευματικότητα.
Δεν υπάρχει άλλος Χριστός για τους μοναχούς και άλλους για τους λαϊκούς, άλλος για τους νέους και άλλος για τους γέρους. Ένας είναι ο Χριστός για όλους, ένα είναι το Ευαγγέλιο, η ίδια μετάνοια χρειάζεται σε όλους μας, ο ίδιος ζήλος για άσκηση και κάθαρση από τα πάθη μας.
Μην αμνηστεύουμε την νωθρότητα της ζωής μας επειδή μένουμε μέσα στον κόσμο.

Τρίτη 16 Μαΐου 2023

Η Πίστη, είναι όπως η σφραγίδα στο πρόσφορο

 

Είναι τα 5 ελάχιστα υλικά, με τα οποία μπορεί ο άνθρωπος να επιβιώσει. Αλλά και οι 5 κυριότερες αντιστοιχείες σε πνευματικό επίπεδο...

Ανήμερα του Αγίου Θωμά, και μιας που μου βγήκε το αγιορείτικο κι έφτιαξα διάφορα πρόσφορα, είπα να μοιραστώ μαζί σας την εικόνα και μια πολύ όμορφη φυσική θεωρία, σε σχέση με το σημερινό Ευαγγέλιο:

Η Πίστη, είναι όπως η σφραγίδα στο πρόσφορο:

Αν δεν την πατήσεις καλά καλά, μέχρι κάτω, να ξεχειλίσει το ζυμάρι, με την πρώτη ζέστη του φούρνου, το σχέδιο, θα χαθεί.

Εκλογές 2023: Όχι στην παγίδα της αποχής – Το μόνο «μήνυμα» που στέλνει είναι πως παραδίδεις τα «όπλα» αμαχητί!

Εκλογές 2023: Είτε από πολιτική, είτε από πατριωτική, είτε και από πνευματική σκοπιά, η αποχή είναι καταστροφική για τους πολίτες


Συντάκτης: Ελευθέριος Ανδρώνης

Μπαίνοντας στην τελική ευθεία για τις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου, είναι αναγκαίο να θίξουμε τη μεγάλη παγίδα της αποχής που εδώ και πολλά χρόνια ταλανίζει τη χώρα μας.

Ο κόσμος έχει προδοθεί, έχει απογοητευτεί, έχει μουδιάσει, νοιώθει μεγάλη οργή για την κοροϊδία που υφίσταται και είναι λογικό όλο αυτό το αίσθημα αηδίας να μεταφράζεται σε απάθεια ή σε «επανάσταση» δια της αποχής από την εκλογική διαδικασία.

Όμως η αποχή – όχι μόνο δεν είναι λύση – άλλα αποτελεί και πολιτική «κατάρα» που δυστυχώς μας καταδιώκει συνεχώς!

Γεώργιος Τζανάκης: Δύο γαϊδάρων (ἐκλογικὰ) ἄχυρα.

 



Ἡ ἐπικράτησις τοῦ Ἀντιχρίστου, δηλαδὴ ἡ ἀπόλυτη ὑποδούλωσις τοῦ ἀνθρώπου, καὶ ἡ παγκόσμια κυριαρχία του θὰ γίνῃ διὰ τῆς κρατικῆς ἐξουσίας, διὰ τῶν κυβερνώντων. Διὰ τῶν ἀρχόντων τῶν δήμων( τῶν λαῶν δηλαδή), τῶν δημάρχων. Αὐτὰ γιὰ τοὺς χριστιανοὺς θεωροῦνται δεδομένα, πιστεύω. «Δημάρχους ἱστᾶ ἐπιτελεῖν τὸ πρόσταγμα». Ὁ σατανᾶς τοῦς ἱστᾷ, τοὺς τοποθετεῖ, γιὰ νὰ ἐπιτελέσουν τὸ πρόσταγμά του. Ὁ ἅγιος Ἐφραίμ ὁ Σῦρος τὸ λέει, στὴν περὶ Ἀντιχρίστου ὁμιλία του. Καὶ ὅλοι οἱ πατέρες βέβαια τὸ ἐξηγοῦν καὶ τὸ ἀναλύουν. Τὰ προστάγματα τοῦ Σατανᾶ χρειάζεται νὰ ψάξουμε γιὰ νὰ δοῦμε ὅτι τὰ ἐπιτελοῦν οἱ ἄρχοντες;

Ὁ ἀπόηχος τῆς πολεμικῆς τοῦ τρόπου τῆς Θείας Μεταλήψεως

 

Τοῦ κ. Β. Χαραλάμπους, θεολόγου

Εἶναι ἀλήθεια ὅτι ἡ πολεμικὴ τοῦ διὰ λαβίδος τρόπου Θείας Μεταλήψεως, ἔχει ἐπηρεάσει ἀρκετοὺς πιστούς. Ἂν καὶ ὁ “ἐπιδημιολογικὸς” τρόμος ποὺ προκάλεσε τὴ δυσπιστία γιὰ τὴ Θεία Κοινωνία, θεωροῦν πολλοὶ ὅτι ἔχει “παρέλθει”, ὡστόσο δὲν εἶναι λίγοι οἱ χριστιανοί, οἱ ὁποῖοι διστάζουν νὰ κοινωνήσουν τῶν Ἀχράντων Μυστηρίων.

Τὰ ἕωλα θεολογικὰ ἐπιχειρήματα ὅσων Κληρικῶν πρότειναν τὴ χρήση πολλῶν λαβίδων, εἶχαν ὡς ἐπακόλουθο τέτοιο ἀπαράδεκτο δισταγμό.

Πολλά δε θέλει ο άνθρωπος… Χριστούγεννα κι Ανάσταση… (Οδυσσέας Ελύτης)

 


Πολλά δε θέλει ο άνθρωπος
να ‘ν’ ήμερος να ‘ναι άκακος

λίγο φαΐ λίγο κρασί
Χριστούγεννα κι Ανάσταση

κι όπου φωλιάσει και σταθεί
κανείς να μην του φτάνει εκεί

Μα ήρθαν αλλιώς τα πράματα
τονε ξυπνάν χαράματα

τον παν τον φέρνουν πίσω μπρος
του τρώνε και το λίγο βιος

κι από το στόμα την μπουκιά
πάνω στην ώρα τη γλυκιά

του τηνε παίρνουνε κι αυτή
χαρά στους που ‘ναι οι δυνατοί!

Χαρά στους που ‘ναι οι Δυνατοί
γι’ αυτούς δεν έχει χόρταση.

Ο Ζελένσκι πρόσφερε στον Πάπα εικόνα της Παναγίας που κρατάει ένα Χριστό Ζοφερό. ”Το Φως του Κόσμου” ο Ζελένσκι το αποδίδει ως Σκότος του Κόσμου

 


Ο Ζελένσκι πρόσφερε στον Πάπα μια εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσας που φιλοτεχνήθηκε από υπολείμματα ενός αλεξίσφαιρου γιλέκου. Μιλιταριστικός χριστιανισμός... Ο Χριστός είναι κατάμαυρος σκουτεινός πίσσα σκοτάδι το Φως του κόσμου ο Ζελένσκι το απέδωσε ως Σκότος ζοφερό. Τι λένε οι Ορθοδοξάρες Φωστήρες και το Φανάρι που τον υποστηρίζουν; Σκοταδισμός σατανισμός… θρησκευτικός αναλφαβητισμός κ.λπ.