Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2023

Άγιος Ιωάννης Βατάτζης, ο ελεήμων Βυζαντινός Αυτοκράτορας

 ο θρύλος του «Μαρμαρωμένου Βασιλιά», ο οποίος θα φανεί για να ελευθερώσει ξανά την Βασιλεύουσα, είναι συνδεδεμένος με τον άγιο Ιωάννη Βατάτζη!    


ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού

Ανάμεσα στους πολλούς ευσεβείς αυτοκράτορες του Βυζαντίου ξεχωρίζει ο Ιωάννης Γ΄ Δούκας Βατάτζης, ο οποίος υπήρξε ένας από τους ενδοξότερους βασιλείς, και άγιος της Εκκλησίας μας και μάλιστα έχει την προσωνυμία του Ελεήμονος.

Γεννήθηκε στο Διδυμότειχο το 1193 από γονείς επιφανείς και ευσεβείς. Ο πατέρας του Βασίλειος και ήταν ο Δούκας του θέματος των Θρακησίων και δομέστικος της ανατολής. Η μητέρα του Αγγελίνα ήταν κόρη του Ισαακίου, γιού του Κωνσταντίνου Αγγέλου, και της Θεοδώρας Κομνηνής, κόρης του Αλεξίου Α΄ Κομνηνού.

 Έζησε σε καιρούς τραγικούς για το θεόσωστο κράτος, αφού οι αιρετικοί δυτικοί, μη μπορώντας να υποτάξουν διαφορετικά την Εκκλησία στην εξουσία του αιρεσιάρχη πάπα, έκαναν τις φοβερές σταυροφορίες, με σκοπό δήθεν την απελευθέρωση των Αγίων Τόπων από τους μουσουλμάνους Σαρακηνούς, αλλά στην ουσία να καθυποτάξουν την Ορθοδοξία στον παπισμό, δια της βίας.  

Λόγοι και Διδαχές του Αγίου Γεωργίου Καρσλίδη



 …Από τον ‘Οσιο Γεώργιο Καρσλίδη μόνο καλό λόγο θα άκουγες. Πρώτα να προσεύχεστε, η πρώτη λέξη του ήταν η προσευχή, γιατί «η προσευχή, έλεγε, είναι δύναμη, θεραπεία. Και σε μένα που έρχεστε να πάρετε ευχή και εγώ προσεύχομαι για εσάς. Με την προσευχή και την πίστη γίνονται όλα. Άμα δεν πιστεύετε, ότι και να κάνετε είναι άδειο (εύκαιρο, έτσι το έλεγε στα Ποντιακά), άδικα κουράζεστε, αν όμως πιστεύετε, θεραπεύεστε».

Να έχετε πραότητα και αν σας προσβάλλη ο άλλος, , να μη θέλετε να τον εκδικηθείτε, αλλά να τον συγχωρείτε και να του δείχνετε καλοσύνη. Γιατί, παιδιά μου, από το καλό έρχεται καλό, από το κακό ποτέ δεν έρχεται καλοσύνη. Γι’ αυτό και σεις μη μαλώνετε με έναν άνθρωπο, που θα σας πειράξη, γιατί θα πληθύνη το κακό, αλλά δείξετε του καλοσύνη για να ηρεμήση και να έχετε μισθό από τον Θεόν. “Αλλήλων τα βάρη βαστάζετε” μας λέγει ο Χριστός».

«Ο Θεός φροντίζει για όλους. Η απελπισία είναι σχεδόν απιστία».

«Δεν αντέχω να βλέπω το κακό. Όλοι είμαστε αμαρτωλοί. Και μόνο που στη γη πατάμε και σάρκα φοράμε κάθε βήμα μας είναι και αμαρτία».

«Μέσα στην αμαρτία κυλιέται ο κόσμος και δεν το καταλαβαίνει. Αυτά με κουράζουν, δεν αντέχω».

Γερόντισσα Γαλακτία: «Ο αϊ Γιώργης έχει μεγάλη δύναμη και όπου του φωνάζουνε πάει… Τρέχει συνέχεια…»

 


Μητροπολίτης Μόρφου: Ο αϊ Γιώργης γιατί αγαπιέται τόσο; 

Γερόντισσα: Γιατί παιδί μου έχει μεγάλη δύναμη και όπου του φωνάζουνε πάει… Τρέχει συνέχεια… Δεν σταματά καθόλου…Έρχονται κάθε βράδυ άγιοι… Μπουλούκι καμιά φορά… Τι ωραία νοιώθω… Κουβεντιάζουμε… τους ασπάζομαι… … Έρχεται αναμπουμπούλα. Ξεγυμνωσια και βρομιά στον κόσμο. Κανείς δεν μιλάει. Έρχεται η θεία δικαιοσύνη. Λίγο θα κρατήσει το κακό στην Ελλάδα. Μετά δόξα. Παντού ο Θεός. Μετά κάθε μέρα δοξολογία στον Θεό. Κάθε μέρα… και μια μέρα οι πιο πολλοί θα γονατίσουνε ενώπιον Του… 

Οι καβαλάρηδες. Αυτός ο Μέγας Γεώργιος. Ο Νικήτας! Ο Δημήτριος! Ο μαυριδερός Μηνάς, το θηρίο, ο πλαταράς! Ξέρετε τι δύναμη έχει αυτός. Μεγάλη και φοβερή δύναμη ο Μηνάς. Αυτός είναι ψαρός λιγάκι πιο μεγάλος από τους άλλους. Τώρα- μου λένε- τρέχουνε προς τα μέσα… ανατολικά… Μάχονται τους γραντισμένους (δαιμονισμένους) που σφάζουνε τους χριστιανούς.. Εκεί θα ξεβγάλουνε όλα τα παράσιτα του σατανά…Έχουνε οι καβαλάρηδες ξεσηκωθεί με πολλές Ουράνιες Δυνάμεις…

Κάθε μέρα! Κάθε πρωί έπρεπε με πολύ ευλάβεια να περιμενω να περάσει από όλες τις εικόνες. Προσκυνούσε και κουβεντιαζε στους Αγίους… Πριν το φαγητό, πήγαινε και προσκυνούσε τις πολλές εικόνες που ήταν κολλημένες στο ψυγείο της. Εκεί συνομιλούσε συνήθως με τον αϊ- Γιώργη… Έβλεπε τους Αγίους και τους περιέγραφε με κάθε λεπτομέρεια. Ειδικά τα τελευταία χρόνια της ζωής της που ήταν τελείως κοπελάκι στην καρδιά και δεν καταλάβαινε ότι την θαυμάζαμε. Ειδικά παρίστανε το άλογο του αϊ Γιώργη. “Ανεβαίνω- έλεγε- σ’ αυτό και με γυρίζει, αλλά δεν υπάρχει τρόπος να σας μεταφέρω εικόνες και φωτογραφίες από τους μυστηριώδεις κόσμους που με πάει…”. Διήγηση κ. Ριρίκας, 

(Από το βιβλίο: Ἡ ὁσία Γερόντισσα Γαλακτία τῆς Κρήτης,σελ 226, ἐκδ. “Θεομόρφου” της Ἱ. Μ. Μόρφου)

πηγή: https://simeiakairwn.wordpress.com/2023/11/02/%CE%B3%CE%B5%CF%81%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B9%CF%83%CF%83%CE%B1-%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%AF%CE%B1-%CE%BF-%CE%B1%CF%8A-%CE%B3%CE%B9%CF%8E%CF%81%CE%B3%CE%B7%CF%82-%CE%AD%CF%87%CE%B5%CE%B9/

Καταγγελία Ἐνώπιον τοῦ "Ἐθνικοῦ Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης"


Τῆς Ἀστικῆς Μὴ Κερδοσκοπικῆς Ἑταιρείας, μὲ τὴν ἐπωνυμία «ΕΣΤΙΑ ΠΑΤΕΡΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ», ποὺ ἑδρεύει στὸ Μαρούσι Ἀττικῆς, ἐπὶ τῆς ὁδοῦ Θέσπιδος ἀρ. 11 


ΚΑΤΑ 

Τοῦ τηλεοπτικοῦ σταθμοῦ μὲ τὴν ἐπωνυμία Ἄλφα Δορυφορικὴ Τηλεόραση ΑΕ καὶ τὸ διακριτικὸ τίτλο ALPHA, ποὺ ἑδρεύει στὴν Κάτω Κηφισιὰ Ἀττικῆς ἐπὶ τῆς ὁδοῦ Βιλτανιώτη ἀρ. 36 


Ὁ τηλεοπτικὸς σταθμὸς ALPHA προβάλλει σὲ ὧρες ὑψηλῆς τηλεθέασης γιὰ ὅλες τὶς ἡλικίες καὶ συγκεκριμένα... στὶς 21.00 κάθε Παρασκευή, μία σειρὰ μυθοπλασίας μὲ τὸν τίτλο «φόνοι στὸ καμπαναριὸ» καὶ ὑπότιτλο «μιὰ θεϊκὴ κωμωδία», ὅπου ἡ ἱστορία ἐκτυλίσσεται σὲ ἕνα γυναικεῖο ὀρθόδοξο μοναστήρι, ὅπου συμβαίνουν διάφορα εὐτράπελα, μὲ τὰ ὁποῖα διακωμωδεῖται ὁ θεσμὸς τοῦ μοναχισμοῦ καὶ οἱ χιλιάδες ὀρθόδοξοι μοναχοὶ καὶ μοναχὲς ἀνὰ τὴν Ἑλλάδα καὶ τὸν κόσμο. 

Ἐπιπλέον, διακωμωδοῦνται σημαντικὲς πτυχὲς τῆς ὀρθοδόξου πίστεως, ὅπως οἱ ἱερὲς εἰκόνες, τὰ ἅγια λείψανα, οἱ ἱερὲς ἀκολουθίες. Οἱ μοναχὲς παρουσιάζονται σὰν νὰ εἶναι ἀλλοπρόσαλλα ἄτομα ποὺ βλέπουν ὁράματα ἢ πιστεύουν σὲ λαϊκὲς δεισιδαιμονίες ἀσύμβατες μὲ τὴν ὀρθόδοξη πίστη, ὅπως ἡ προστασία ἀπὸ τὰ σκόρδα. 

Ἡ ὡς ἄνω κωμωδία, ἀποτελεῖ πρόκληση γιὰ τὸ θρησκευτικὸ συναίσθημα ἑκατομμυρίων Ἑλλήνων, ἀλλὰ καὶ γιὰ κάθε δημοκρατικὸ ἄνθρωπο ποὺ ἀπορρίπτει τὶς ὁποιεσδήποτε θρησκευτικὲς διακρίσεις καὶ χλευασμούς, ὡς ἀναχρονιστικὲς καὶ ρατσιστικές. 

Πώς οι «Έξυπνες Πόλεις» θα κλειδώσουν την ανθρωπότητα μέσα σε υπαίθρια «στρατόπεδα συγκέντρωσης»

 Τι μπορούμε να κάνουμε για να σταματήσουμε αυτή την τρέλα;




από Prime News 24/10/2023

της Patricia Harrity


Η οργάνωση Stop World Control προειδοποιεί την ανθρωπότητα για την ατζέντα της παγκόσμιας κυριαρχίας. “Είμαστε το 99%, οι τύραννοι είναι μόνο το 1%. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι από εμάς δεν κάνουν τίποτα”. Υποστηρίζουν: “Η πλειοψηφία αρνείται ακόμη και να δει αυτό που βρίσκεται ακριβώς μπροστά στη μύτη της”.

Ακολουθεί μια δημοσίευση από το Stop World Control όπου τονίζουν τον πραγματικό και άμεσο κίνδυνο των Έξυπνων Πόλεων και προειδοποιούν ότι αν δεν κάνουμε τίποτα γι’ αυτές και “παραμείνουμε σε αυτή την κραυγαλέα κατάσταση ανοησίας, θα βυθιστούμε στον πιο φρικτό εφιάλτη που έχει δει ποτέ αυτός ο κόσμος”

Μια Έξυπνη Πόλη είναι ένα αστικό περιβάλλον με πανταχού παρούσες τεχνολογίες παρακολούθησης και συλλογής δεδομένων που θα παρακολουθούν και θα καταγράφουν ακόμη και τα πιο οικεία, προσωπικά στοιχεία του καθενός.

Ο στόχος είναι να γνωρίζουν τα πάντα για όλους: τι τρώτε και πίνετε, πού πηγαίνετε, τι αγοράζετε, ποιους συναντάτε, τι σκέφτεστε, πώς αισθάνεστε, τις απόψεις σας, τις συνήθειές σας, την κατάσταση της υγείας σας και του εμβολιασμού σας κ.ο.κ.

Και την παραμικρή λεπτομέρεια. Η αιτιολόγηση για αυτή την ολοκληρωτική επιτήρηση είναι ότι είναι υποτίθεται απαραίτητη για να “σωθεί ο πλανήτης” από την κλιματική αλλαγή. Εγγυώνται επίσης ότι θα κάνει τη ζωή σας πιο συνδεδεμένη, ασφαλέστερη και υγιέστερη.

Κάθε πτυχή της ζωής σε μια έξυπνη πόλη θα παρακολουθείται από μια μεγάλη ποικιλία τεχνολογιών συλλογής δεδομένων: SMART Φώτα, SMART Πόλοι, SMART Αυτοκίνητα, SMART Γειτονιές, SMART Σπίτια, SMART Συσκευές, SMART Ενέργεια, SMART Μεταφορές και πολλές άλλες τεχνολογίες SMART. Μαζί θα σχηματίσουν ένα πανταχού παρόν πλέγμα επιτήρησης, που θα συλλέγει συνεχώς όλες τις πληροφορίες για κάθε μικρή λεπτομέρεια της ζωής των ανθρώπων.

Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023

"Οδεύουμε προς ιστορική ευθανασία". Ο κ.Νίκος Παπαδόπουλος για το δημογραφικό και το μέγα άγος των εκτρώσεων.

 

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι: 75.000 γεννήσεις την προηγούμενη χρονιά στην πατρίδα μας, 146.000 θάνατοι και 400.000 εκτρώσεις! Οδεύουμε προς ιστορική ευθανασία! Η Πολιτεία πρέπει να ενημερώσει τους πολίτες και ειδικά τα νέα κορίτσια για τις καταστρεπτικές συνέπειες της έκτρωσης. Να βοηθήσουμε με την ψυχή μας τα νέα παιδιά να κάνουν οικογένεια, για να σωθεί η πατρίδα και το έθνος. Το δημογραφικό μας πρόβλημα δεν λύνεται με την αντικατάσταση των Ελλήνων από άλλα έθνη. 

Η εισήγηση του Δρ. ιατρού καρδιοχειρουργού Νίκου Παπαδόπουλου, βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης της ΝΙΚΗΣ, στην Επιτροπή για την Παρακολούθηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης (31/10/2023).

Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023

Μόρφου Νεόφυτος: Σαρανταλείτουργο καὶ Ψαλτήρι… (29.10.2023)

 

Κήρυγμα Μητροπολίτου Μόρφου κ. Νεοφύτου κατὰ τὴ Θεία Λειτούργια τὴν Κυριακὴ Ζ΄ Λουκᾶ, ποὺ τελέσθηκε στὸν ἱερὸ ναὸ Ἁγίου Χαραλάμπους τῆς κοινότητας Δένειας τῆς μητροπολιτικῆς περιφέρειας Μόρφου (29.10.2023).

Ψάλλει ὁ πρωτοψάλτης τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Μόρφου κ. Μάριος Ἀντωνίου.

πηγή: https://immorfou.org.cy/

«Τὸ ἔλεός σου καταδιώξει με πάσας τὰς ἡμέρας τῆς ζωῆς μου»




Ὁ ἱερὸς Ψαλμωδὸς στὸν ὑπέροχο εἰ­κοστὸ δεύτερο (κβ΄) Ψαλμὸ παρου­σιάζει τὸν Κύριο ὡς Καλὸ Ποιμένα, ποὺ ποιμαίνει μὲ ἀγάπη καὶ στοργὴ τὰ λογικὰ πρόβατά Του καὶ φροντίζει τίποτε νὰ μὴ μᾶς λείψει: «Κύριος ποιμαίνει με, καὶ οὐδέν με ὑστερήσει» (στίχ. 1).

Μία ἀπὸ τίς ὡραιότερες ἀπεικονίσεις ποὺ χρησιμοποιεῖ εἶναι αὐτὴ μὲ τὴν ὁποία παρουσιάζει τὸ ἔλεος τοῦ Θεοῦ ὡς ἀκούραστο δρομέα ποὺ καταδιώκει τὸν ἄν­θρωπο, γιὰ νὰ τὸν λυτρώσει καὶ νὰ τὸν σώ­­σει: «Τὸ ἔλεός σου καταδιώξει με πάσας τὰς ἡμέρας τῆς ζωῆς μου» (στίχ. 6).

Η Ιερά Μονή Σταυροβουνίου για την Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση στην Κύπρο


ΠΕΡΙ «ΣΕΞΟΥΛΙΚΗΣ ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΕΩΣ» ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Ἀποφράδες ἡμέρες γιὰ τὴν Κύπρο μας, ἡ 25η Μαΐου καὶ 2α Δεκεμβρίου 2022, ἀφοῦ ἡ Κυπριακὴ Βουλή, ἀπερισκέπτως ἐψήφισε νόμους σχετικὰ μὲ τὴν σεξουαλικὴ διαπαιδαγώγησι στὰ σχολεῖα, σὲ ὅλες τὶς ἡλικίες, προκαλοῦσα ἔτσι θλίψι καὶ πόνο σὲ κάθε λογικὰ σκεπτόμενον ἄνθρωπον.

Μὲ πρόσχημα δῆθεν τὴν ἀποφυγὴν σεξουαλικῆς κακοποιήσεως, προχωροῦμε σὲ ξένες πρὸς τὴν διαχρονικὴν Ὀρθόδοξον Παράδοσίν μας διδαχές, ποὺ θὰ ὁδηγήσουν μὲ μαθηματικὴ ἀκρίβεια, σὺν τοῖς ἄλλοις, καὶ σὲ ὠμὴ προπαγάνδα ὑπὲρ τοῦ πανσεξουαλισμοῦ, τοῦ τρανσεξουλισμοῦ, καὶ γενικῶς τῆς κάθε σεξουαλικῆς διαστροφῆς, μὲ ἀπρόβλεπτες συνέπειες στὶς ἀθῶες παιδικὲς ψυχὲς καὶ στὴν κοινωνία ἐν γένει.

Φωτογραφίες παιδιών στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Ίσως η αρχή ενός φρικτού μέλλοντος!


Μια μικρού μήκους ταινία για το που μπορεί να οδηγήσει η απρόσεκτη - επιπόλαια δημοσίευση φωτογραφιών παιδιών στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και γενικότερα στο Διαδίκτυο. Ότι ανεβαίνει στο διαδίκτυο μένει για πάντα εκεί, ακόμα και αν φαινομενικά αυτός που το ανέβασε το κατεβάσει.

 

https://youtu.be/dBlbe8EUTlY

πηγή: https://panagia-ierosolymitissa.blogspot.com/

Δεν πρέπει να απέχουμε από τη μετοχή μας στη Θεία Κοινωνία


Παρόλα αυτά δεν πρέπει να απέχουμε από τη μετοχή μάς στή Θεία Κοινωνία, μόνο και μόνο επειδή έχουμε έντονο το συναίσθημα της αμαρτωλότητάς μας.

Απεναντίας, θα πρέπει να προσερχόμαστε και να κοινωνούμε με περισσότερη λαχτάρα και δίψα, για να βρούμε σ’ Αυτήν την υγεία τής ψυχής και την καθαρότητα τού πνεύματος. Πάντοτε όμως με ταπείνωση και πίστη και κρίνοντας συνεχώς τούς εαυτούς μας ως ανάξιους μιας τέτοιας Χάρης.

Στη Θεία Κοινωνία πρέπει να αναζητούμε μάλλον το φάρμακο για τις πληγές και τα τραύματά μας. Αν περιμένουμε να φθάσουμε σε τέτοιο πνευματικό ύψος και καθαρότητα, ώστε να θεωρήσουμε τον εαυτό μάς ως ικανό και άξιο τής μετοχής μάς στα Άγια Μυστήρια, τότε πραγματικά δεν θα ήμασταν σε θέση να κοινωνήσουμε ούτε μια φορά το χρόνο.

Αγίου Κασσιανού – «Συνομιλίες με τους Πατέρες της ερήμου»

πηγή: simeiakairwn.wordpress.com

Όσιος Γαβριήλ ο διά Χριστόν σαλός περί εσχάτων και Αντιχρίστου

«Στους εσχάτους καιρούς οι οπαδοί του Αντιχρίστου θα πηγαίνουν στην εκκλησία, θα βαπτίζονται, θα κηρύττουν για τις ευαγγελικές εντολές. Όμως μην τους πιστεύετε.»



Δίδασκε ο Γέροντας: στους εσχάτους καιρούς τους ανθρώπους θα τους σώσουν η αγάπη, η ταπείνωση και η καλωσύνη. Η καλωσύνη ανοίγει τις πύλες του Παραδείσου, η ταπείνωση οδηγεί μέσα σ’ αυτόν, αλλά η αγάπη εμφανίζει τον Θεό.

Όλους, όσοι πήγαιναν σ’ αυτόν για ευλογία, τους παρακαλούσε κλαίγοντας: να κάνετε το καλό για να σας σώσει η καλωσύνη σας. Η γή κατά το ήμισυ έγινε Άδης. Ο Αντίχριστος στέκεται στην πόρτα και δεν τη χτυπά απλώς, αλλά ορμά μέσα. Εσείς θα τον δείτε τον Αντίχριστο. Θα προσπαθήσει να βασιλεύσει σε όλον τον πλανήτη. Παντού θα γίνονται διωγμοί… μη μένετε χώρια. Κρατηθείτε μαζί, δέκα-δεκαπέντε μαζί. Βοηθείτε ο ένας τον άλλον.

Στους εσχάτους χρόνους να μην κοιτάτε τον ουρανό. Μπορεί να πλανηθείτε από τα ψευδοσημεία που θα παρουσιάζονται εκεί. Θα εξαπατηθείτε και θα απολεσθείτε…

Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023

π. Ἀρσένιος Βλιαγκόφτης: "Ἡ ἀνδρεία τοῦ '40 καὶ ἡ ἀφωνία του σήμερα"

 

Ἐκπομπὴ μὲ τὸν π. Ἀρσένιο Βλιαγκόφτη
[Κυριακή, 29 Ὀκτωβρίου 2023]


Εκείνο το άγγιγμα...

 Γράφει ο Νώντας Σκοπετέας 

 Τις ο αψάμενός μου; Αναρωτήθηκε ο Θεάνθρωπος Ιησούς περπατώντας ανάμεσα στο πλήθος που τον συνέθλιβε… 

 Αρκεί ένα άγγιγμά Του, να θεραπεύσει, να φωτίσει, να ουρανοδρομήσει… 

 Μα πριν αυτό το άγγιγμα το Θεϊκό, πρέπει να υπάρξει ένα δικό μας, ταπεινό γεμάτο ζέση και πίστη. Σαν ένα ευλογημένο προαπαιτούμενο, το να βιωθεί εκείνο το «τα αδύνατα για τους ανθρώπους δυνατά παρά τω Θεώ εστίν»… Να βιωθεί η αίσθηση της πατρικής απέραντης και θυσιαστικής Αγάπης, που αν το ζητήσουμε και μόνο τότε, θα υπερβεί τον νού και τη λογική, πάντοτε προς το συμφέρον της ψυχής… Και τότε είναι που θα πλησιάζουμε συνεχώς και θα ακουμπάμε σαν άλλη Αγία Βερονίκη το κράσπεδο των ιματίων Του. Σε μια εικόνα χάρτινη, που θα κατασπαζόμαστε, σε ένα απειροελάχιστο μυρίπνοο απομεινάρι Αγίου, με το οποίο θα σταυρώνουμε το πονεμένο σώμα και την βασανισμένη ψυχή μας… Όση πίστη το συνοδεύει αυτό το άγγιγμα, τόση θα είναι και η Θεία επέμβασή Του. Με έναν άλλο τρόπο, γίνεται εδώ το ζήτημα ποσοτικό. Μόνο που το μέτρο που θέτει ο Κύριος δεν ζυγίζεται, μα αυτεξουσίως και μόνο βιώνεται… Ο κόκκος σινάπεως δεν είναι μονάδα μέτρησης, μα σύμβολο ειλικρίνειας και αλήθειας, σήμα κατατεθέν της ανυπόκριτης αγάπης προς τον Κύριον και Θεό μας. Τότε τούτο το άγγιγμα θα γίνει… λυτήριο των αμπλακημάτων μας και των φριχτών αποστασιών μας, που σαν δεσμά κρατούν δεμένα και ανήμπορα τα χέρια Εκείνου που συνέτριψε τους αιώνιους μοχλούς του Θανάτου… 

Τι να κάνω αν αισθανθώ ανησυχία και ταραχή, αβεβαιότητα και ανασφάλεια;


Ὁσίου Θεοφάνους τοῦ Ἐγκλείστου

Δόξα τῷ Θεῷ! Μέ τήν προσευχή ἔχεις ἀρχίσει νά ἀντιστέκεσαι στίς ἀνησυχίες σου ἤ μᾶλλον στόν ἐχθρό πού τίς προκαλεῖ καί νά ξαναβρίσκεις τήν εἰρήνη σου.

Ὁ Κύριος ἄς σέ βοηθήσει νά συνεχίσεις ἔτσι.

Τί καταιγίδα ἦταν αὐτή! Ὁ “πονηρός” ζήτησε νά σέ δοκιμάσει σάν τό σιτάρι στό κόσκινο. Καί ποῦ δέν σέ πέταξε! Ὁ Κύριος τοῦ ἐπέτρεψε νά σέ ψιλοκοσκινίσει τινάζοντάς σε, μιά ἀπό δῶ καί μιά ἀπό κεῖ. Μά ἡ Χάρη τοῦ Θεοῦ τελικά σέ γλίτωσε.

Τα αλφαβητάρια της παιδικής μας ηλικίας και ο καλλιτέχνης που τα ζωγράφισε


Η ιστορία του ανθρώπου πίσω από τα αλφαβητάρια

Ο Κώστας Γραμματόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1916 και καταγόταν από την Κωνσταντινούπολη. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών κατά τα έτη 1934-1940, έχοντας καθηγητή ζωγραφικής τον Ουμβέρτο Αργυρό και χαρακτικής τον Γιάννη Κεφαλληνό.

Αυτή είναι η ιστορία του, όπως παρουσιάστηκε από την ιστοσελίδα citypatras.gr και την Κορίνα Φαρμακόρη.

Αποκολοκύνθωση



Βλέπω τα γειτονάκια ντυμένα φαντασματάκια και τα ακούω να φαφουτίζουν «τρικ ορ τριτ;» ( =φάρσα ή κέρασμα;)…

Γονείς λιγωμένοι τα συνοδεύουν καμαρωτοί σε πριν από την ώρα τους χάλογουην πάρτυζ… Δεν κρατιόμαστε.

Καημένη Ελλάδα… Γεμίσαμε αμερικανάκια και φαντάσματα Ελληνόπουλων.

Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023

Τα πνευματικά θεμέλια των αγωνιστών του έπους του '40

Πανηγυρικός λόγος από τον κ.Δημήτριο Παπαδόπουλο, γνωστό λόγιο συμπολίτη μας, φιλόλογο και μουσικολόγο, στην κεντρική εκδήλωση για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, που έλαβε χώρα στην αίθουσα του Φ.Σ.Φ. "Ο Αριστοτέλης".



Αντιμετωπίζουμε για μιαν ακόμη φορά την πρόκληση της γιορτής που, απαιτητική όπως πάντα,  προβάλλει ενώπιόν μας, διεκδικώντας τη θέση της στον κοινό μας βίο, φορτωμένο με τόσες μέριμνες.  πρόκληση για τον πατριωτισμό, το ήθος, την ανθρωπιά, με μια λέξη για τον πολιτισμό μας –κι είμαστε  εμείς που σερνόμαστε μπρος στο φοβερό κριτήριο της Ιστορίας, “ενώπιος ενωπίω”, μπροστά σε ό,τι μας  δόξασε αλλά και σε ό,τι μας ελέγχει, σε ό,τι μας φοβίζει: απωθημένες ενοχές, χρόνια τραύματα, όνειρα  προδομένα και στοιχειωμένα οράματα, όλα γνωρίσματα μιας ταλαιπωρημένης ταυτότητας, συμπτώματα  της παθογένειας του συλλογικού μας ασυνείδητου –κι όλα να μας θέτουν μπροστά σε ευθύνες, να  θυμίζουν όσα θα θέλαμε να λησμονήσουμε. “Στάζει τη μέρα, στάζει τη νύχτα, μνησιπήμων πόνος”, για  να δανειστώ το στίχο του Ποιητή.

Δεν είναι στις προθέσεις μου να αναφερθώ αναλυτικά στο χρονικό και τα γεγονότα του πολέμου. Εξάλλου, σε λίγο θα μας μεταφέρει πολύ πιο πιστά στην ατμόσφαιρα του πολέμου και στο κλίμα των  ημερών ο έξοχος συμπολίτης μας, πολεμιστής του αλβανικού μετώπου και μαέστρος, αείμνηστος Δημήτρης  Λιώτσης, με το “Χρονικό” του, το οποίο μας συγκλονίζει κάθε φορά που το ακούμε, εύχομαι δε η μνήμη του να γαλουχεί συνεχώς τις νεότερες γενιές των  Φλωρινιωτών.

Σαράντος Καργάκος: Τι απαιτούν οι ήρωες του ’40-’41

Του Σαράντου Καργάκου

Ο Δημοσθένης που δεν ήταν ιδιαίτερα θωπευτικός έναντι των Αθηναίων πολιτών, τους λέγει σε μια αποστροφή λόγου κάτι, που και για τους τωρινούς Ελληνες είναι ιδιαίτερα διδακτικό: «Νομίζετε τους προγόνους ημών αναθείναι τα τρόπαια, ουχ ίνα θαυμάζητε αυτά θεωρούντες, αλλ’ ίνα μιμήσθε τας εκείνων αρετάς». Με απλά λόγια: Να έχετε υπόψη σας ότι οι πρόγονοί μας έστησαν τα τρόπαια όχι για να τα θαυμάζετε και να τα χαζεύετε αλλά για να μιμείσθε τις πράξεις της παλικαριάς τους.

28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018-2023- ΣΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΟΥ


Γράφει ἡ Καλλιόπη Ταχτσόγλου 

 Α. (Προφήτου Δανιήλ) 

 «...καὶ ἰδοὺ τράγος Αἰγῶν, ἤρχετο ἀπὸ λιβός ἐπὶ προσώπου πάσης τῆς γῆς καὶ οὐκ ἦν ἀπτόμενος τῆς γῆς...καὶ ἦλθεν ἔως τοῦ κριοῦ τοῦ τὰ κέρατα ἔχοντος καὶ ἔδραμε πρὸς αὐτὸν ἐν ὁρμῇ τῆς ἰσχύος αὐτοῦ... καὶ ἐξηγριάνθη πρὸς αὐτὸν καὶ ἔπεσεν τὸν κριὸν καὶ συνέτριψεν ἀμφότερα τὰ κέρατα αὐτοῦ... καὶ ἔριψεν αὐτὸν ἐπὶ τὴν γῆν καὶ συνεπάτησεν αὐτὸν καὶ οὐκ ἦν ὁ ἐξαιρούμενος αὐτὸν ἐκ τῶν χειρῶν αὐτοῦ... Ὁ Κριὸς ὁ ἔχων τὰ κέρατα, βασιλεύς Μήδων καὶ Περσῶν, ὁ Τράγος τῶν Αίγῶν, Βασιλεύς Ἑλλήνων...» 
Βασιλεύς Ἑλλήνων λοιπόν, Ἀλέξανδρος ὁ Μακεδών! 

Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023

Μεγάλο μπράβο στον Δήμο Αγράφων που βάζει τα «γυαλιά» στην κυβέρνηση, για το δημογραφικό: Επίδομα 3.000 ευρώ για κάθε γέννηση παιδιού!

 


Συντάκτης: Πέτρος Δημόπουλος

Δημογραφικό: Αισιόδοξες ειδήσεις όπως αυτή, έρχονται να μας δείξουν ότι στη μάχη για την επίλυση του δημογραφικού προβλήματος αυτό που λείπει από την ελληνική Πολιτεία δεν είναι οι λύσεις, άλλα η πρόθεση. Όταν υπάρχει ειλικρινής θέληση και συνδυάζεται με καινοτόμες ιδέες, τότε μπορούν να επιτευχθούν πραγματικά άλματα στην αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας.

Ένας δήμαρχος ενός μικρού χωριού 377 κατοίκων όπως είναι τα Άγραφα, κατάφερε να «βάλει τα γυαλιά» σε ένα ολόκληρο ελληνικό κράτος που παραμένει αρτηριοσκληρωτικό και δυσκίνητο στο θέμα του δημογραφικού.

Γερόντισσα Γαλακτία: «Εσείς με τον παντοδύναμο Χριστό να ‘στε και μη φοβάστε. Αυτός θα νικήσει..»

 

Γερόντισσα Γαλακτία: Ο Θεός να γλυτώσει τον κόσμο από τις παγίδες του σατανά… μέχρι τώρα, παιδιά μου, πολεμούσαμε μόνο με τα όργανα του καταραμένου.

Και με τση λογισμούς που βάνει. Τώρα, μπήκε και ο ίδιος με όλο το στρατό του μέσα στον κόσμο. Μη φοβάστε όμως. Ούτε να παίζετε μαζί του, ούτε να σας πανικοβάλλει. Μεγάλη δύναμη έχει γιατί κουμαντάρει τηλεοράσεις και όλα τα μέσα τση γης. Όλοι του κάνουνε τα χατίρια και πολεμούνε εκειουσάς που δεν τον ακολουθούνε.

Εσείς με τον παντοδύναμο Χριστό να ‘στε και μη φοβάστε. Αυτός θα νικήσει. Θα τονε φυσήξει και θα φύγει…

πηγή: https://simeiakairwn.wordpress.com/

Φρίκη: Βάζουν τόν Ἅγιο Πορφύριο καί τόν Ἅγιο Παΐσιο νά «διαφωνοῦν» μεταξύ τους!

Ἀρχιμανδρίτου Παύλου Ντανᾶ

Ἱεροκήρυκος


Φρίκη: Βάζουν τόν Ἅγιο Πορφύριο καί τόν Ἅγιο Παΐσιο νά «διαφωνοῦν» μεταξύ τους!

Λύπη καί πόνος καταλαμβάνει τήν ψυχή μας, ὅταν ἀρκετοί ἄνθρωποι τῆς Ἐκκλησίας φέρνουν τούς δύο λαοφιλεῖς καί θεοφόρους Ἁγίους, τόν Ἅγιο Πορφύριο καί τόν Ἅγιο Παΐσιο, «νά διαφωνοῦν» μεταξύ τους.

Τό φοβερό κακό εἶναι ὅτι, ἐμεῖς «οἱ ἐσκοτισμένοι τῇ διανοίᾳ» (Ἐφεσ.4,18), προσπαθοῦμε νά ἑρμηνεύσουμε καί νά ἐξηγήσουμε τούς ἀειλαμπεῖς ἀστέρες τῆς Ἐκκλησίας μας.

Καί οἱ δύο Ἅγιοι εἶχαν ἀγάπη στό Χριστό, στήν Παναγία, στούς Ἁγίους. Ἦταν βαθειά προσηλωμένοι στό Ἱερό Εὐαγγέλιο, στό κήρυγμα τῶν Ἀποστόλων, στίς Ἅγιες Οἰκουμενικές Συνόδους, ἐμπνέονταν καί διδάσκονταν ἀπό τό μαρτυρικό φρόνημα τῶν Ἁγίων, τῶν Μαρτύρων καί τῶν Ὁσίων.

Διδάγματα από το έπος του 1940 (γράφτηκε την εποχή των προδοτικών μνημονίων)

 


Tου Αλεξάνδρου Π. Κωστάρα, Ομότιμου καθηγητή Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Θράκης 

 Θυμόμαστε πάλι φέτος, 78 χρόνια μετά, το έπος του 1940. Ήταν τότε που η αλαζονεία των αριθμών και της υπεροπλίας του Άξονα προκάλεσε την Ελλάδα της εποχής, μια Ελλάδα της φτώχειας και της παρακμής, να της προσφέρει «γην και ύδωρ». 

 Βέβαια, οι Ιταλοί εταίροι του Άξονα δεν θα αποτολμούσαν να διατυπώσουν ένα τέτοιο αίτημα, εάν γνώριζαν ότι απευθύνονταν στους απογόνους του Λεωνίδα και των Τριακοσίων. Πίστεψαν ότι οι λεοντόκαρδοι αγωνιστές της Αρχαίας Ελλάδας χάθηκαν στις αλλοτριωτικές διεργασίες της μακραίωνης δουλείας υπό τον οθωμανικό ζυγό και ότι αυτοί που κατοικούν πια στην Ελλάδα δεν ήσαν παρά ένα συνονθύλευμα κατσαπλιάδων και γύφτων. Επομένως, θα έκαναν περίπατο μέσα από τις σκόρπιες πέτρες των αρχαίων ερειπίων. Έτσι τους είχε διαβεβαιώσει ο Φαλμεράγερ με τις θεωρίες του για την εξαφάνιση του αρχαίου ελληνικού Έθνους. 

Μη σας στεναχωρεί ότι η πίστη σας κλονίζεται, ότι είναι λίγη…

 


Ερώτηση από το κοινό:
Ήθελα να ρωτήσω: Λέμε αυτά τα λόγια Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με, όμως δεν είμαστε συγκεντρωμένοι αυτή την ώρα, απλά λέμε τα λόγια. Δεν τα πιστεύουμε πραγματικά;

π. Νίκων: Τι γίνεται; Το ότι δεν πιστεύουμε πραγματικά, όχι δεν είναι [θέμα], απλά είναι λίγη η πίστη μας. Όλα έχουνε κάποια μέτρα. Αυξάνουνε. Ε!, στην αρχή είμαστε λίγο ταπεινοί, θα αγωνιζόμαστε, ταπεινωνόμαστε περισσότερο, περισσότερο, περισσότερο.

Είμαστε λίγο ελεήμονες, ε, στην αρχή δίνουμε κάτι λίγο, βλέπουμε ότι βοηθήσαμε τον άλλον, χαιρόμαστε πιο πολύ, πιο πολύ, πιο πολύ. Νηστεύουμε στην αρχή λίγο, μετά περισσότερο, όλα αυξάνουν, έτσι είναι και η πίστη μας.

Μαρτύριον τῆς ἁγίας ἐνδόξου ὁσιοπαρθενομάρτυρος Ἀναστασίας τῆς Ῥωμαίας (29 Ὀκτωβρίου)

Μνήμη τῆς ἁγίας ἐνδόξου ὁσιοπαρθενομάρτυρος Ἀναστασίας τῆς Ῥωμαίας

Κάρας τομὴν ἤνεγκε ῥώμῃ καρδίας,
Βλάστημα Ῥώμης, Μάρτυς Ἀναστασία.
Τλῆ δὲ Ἀναστασίη ἐνάτη ξίφος εἰκάδι ὀξύ.

Δύο Ἀναστασίες βρίσκουμε στοὺς βίους τῶν Ἁγίων, ποὺ ἦσαν καὶ οἱ δύο ἐπιφανεῖς καὶ ξακουστὲς γιὰ τὴν φήμη τοῦ γένους τους καὶ γιὰ τὴν ὁμολογία τῆς πίστεώς τους, ἦσαν δὲ καὶ οἱ δύο ἀπὸ τὴν περιφανῆ Ῥώμη.

Ἡ πρώτη παντρεύτηκε διὰ τῆς βίας ἀπὸ τοὺς γονεῖς της, καὶ δὲν συνευρέθηκε μὲ τὸν ἄνδρα της, οὔτε κἂν κοιμήθηκε μαζί του, γιατὶ ἦταν εἰδωλολάτρης, μὲ τὴν πρόφασι πὼς ἦταν τάχα ἄῤῥωστη. Ἔτσι φύλαξε ἄφθαρτη τὴν παρθενία της, διότι λίγες ἡμέρες ἀργότερα πέθανε ὁ ἄνδρας της. Ὡς ἐκ τούτου, πέρασε ὅλη τὴ ζωή της ἀσκητικά, μὲ σωφροσύνη καὶ μὲ ὅλες τὶς ἀρετές, δίνοντας ὅλο τὸ βιός της ἐλεημοσύνη στοὺς φτωχούς. Ἐπισκεπτόταν στὰ δεσμωτήρια τοὺς ἁγίους μάρτυρες, τοὺς παρακινοῦσε νὰ ὑπομένουν τὰ βάσανα γιὰ τὸν Κύριο, τοὺς νουθετοῦσε καὶ τοὺς βοηθοῦσε στὶς βιωτικὲς ἀνάγκες τους.
Μαρτύριο Αγίας Αναστασίας Φαρμακολυτρίας. Τοιχογραφία 1547 μ.Χ. Ιερά Μονή Διονυσίου, Άγιον Όρος
Ὅταν πλέον τοὺς ἐφόνευαν οἱ τύραννοι, ἔκλεβε τὰ ἱερά τους λείψανα καὶ τὰ ἐνταφίαζε μὲ εὐλάβεια κι ἀγάπη. Ἐνῶ ἔκανε αὐτὴ τὴν καθημερινὴ ἐργασία, τὄμαθαν οἱ ἀσεβεῖς, καὶ τελειώθηκε διὰ πυρός, ἀνεβαίνοντας πρὸς τὸν Κύριο ὡς ὀσμὴ εὐωδίας. Ἐπιτελοῦμε τὴ μνήμη της στὶς 22 ∆εκεμβρίου.

Έπος του 1940: Οι βόμβες «σφύριζαν» και οι Έλληνες στρατιώτες έκαναν Θεία Λειτουργία

 

ΕΚΕΙΝΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΠΕΡΠΑΤΗΣΕ Ο ΘΕΟΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ

Από το νεανικό περιοδικό Προς τη Νίκη
Περίοπτη θέση μέσα στην πολλαπλή προσφορά της Εκκλησίας στον Αγώνα του ‘ 40 κατέχει ή δράση τών στρατιωτικών ιερέων στο μέτωπο.
Δεκάδες ιερείς φορώντας το χακί διέσχισαν τη γραμμή του πυρός, παρηγορώντας τους τραυματίες και σκορπώντας τόν ενθουσιασμό μέ τά φλογερά τους κηρύγματα.
Εξομολογούσαν πολλές φορές ολόκληρο τό στράτευμα και τόνωναν τήν πίστη τών στρατιωτών.
Και λειτουργώντας αδιάκοπα, πολλές φορές και σέ ώρα βομβαρδισμού, χάριζαν ώρες πνευματικής ανάτασης στους γενναίους πολεμιστές μας.

ΚΥΡΙΑΚΗ Ζ΄ ΛΟΥΚΑ [: Γαλ. 2, 16-20] ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΠΕΡΙΚΟΠΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ



ΚΥΡΙΑΚΗ Ζ΄ ΛΟΥΚΑ [: Γαλ. 2, 16-20]

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΠΕΡΙΚΟΠΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ

«Εἰδότες δὲ ὅτι οὐ δικαιοῦται ἄνθρωπος ἐξ ἔργων νόμου ἐὰν μὴ διὰ πίστεως ᾿Ιησοῦ Χριστοῦ, καὶ ἡμεῖς εἰς Χριστὸν ᾿Ιησοῦν ἐπιστεύσαμεν διότι οὐ δικαιωθήσεται ἐξ ἔργων νόμου πᾶσα σάρξ (:Ἐπειδὴ ὅμως μάθαμε ἀπὸ τὴ δική μας πείρα ὅτι δὲν γίνεται δίκαιος ὁ ἄνθρωπος καὶ δὲν σώζεται μὲ τὴν τήρηση τῶν τυπικῶν διατάξεων τοῦ μωσαϊκοῦ νόμου, ἀλλὰ μόνο μὲ τὴν πίστη στὸν Ἰησοῦ Χριστό, γι᾿ αὐτὸ λοιπὸν καὶ ἐμεῖς πιστέψαμε στὸν Ἰησοῦ Χριστό, γιὰ νὰ γίνουμε δίκαιοι καὶ νὰ σωθοῦμε ἀπὸ τὴν πίστη στὸν Χριστὸ καὶ ὄχι ἀπὸ τὰ ἔργα τοῦ μωσαϊκοῦ νόμου· διότι ὅπως ἀναφέρεται καὶ στοὺς Ψαλμούς, μὲ τὰ ἔργα τοῦ νόμου δὲν θὰ δικαιωθεῖ καὶ δὲν θὰ σωθεῖ κανένας ἄνθρωπος)» [Γαλ. 2,16· ἐρμ. ἀπόδοση Παν. Τρεμπέλα].

Κυριακή Ζ΄ Λουκά - Ερμηνεία της Ευαγγελικής περικοπής από τον Ιερό Χρυσόστομο

 


ΚΥΡΙΑΚΗ Ζ΄ΛΟΥΚΑ [:Λουκ. 8,41-56]




«Ταῦτα αὐτοῦ λαλοῦντος αὐτοῖς ἰδοὺ ἄρχων εἷς προσελθὼν προσεκύνει αὐτῷ λέγων ὅτι ἡ θυγάτηρ μου ἄρτι ἐτελεύτησεν· ἀλλὰ ἐλθὼν ἐπίθες τὴν χεῖρά σου ἐπ᾿ αὐτὴν καὶ ζήσεται(:Κι ενώ τους έλεγε αυτά ο Ιησούς, την ώρα εκείνη κάποιος άρχοντας της συναγωγής Τον πλησίασε και Τον προσκύνησε λέγοντας ότι “η κόρη μου πριν από λίγο πέθανε. Έλα όμως και βάλε το χέρι σου πάνω της και θα ζήσει”)»[Ματθ.9,18].

Τα λόγια τα πρόφτασαν τα έργα, ώστε ακόμη περισσότερο να αποστομωθούν οι Φαρισαίοι· διότι αυτός που ήρθε ήταν αρχισυνάγωγος και το πένθος του ήταν βαρύ· επειδή το είχε μονάκριβο το παιδί και είχε γίνει δώδεκα χρονών, δηλαδή αυτό βρισκόταν στο άνθος της ηλικίας του· αυτό λοιπόν το ανέστησε ευθέως ο Κύριος. Εάν όμως ο ευαγγελιστής Λουκάς λέει ότι απεσταλμένοι από την οικία του αρχισυνάγωγου ήλθαν λέγοντας «μὴ σκύλλε τὸν διδάσκαλον ὅτι τέθνηκεν ἡ θυγάτηρ σου (:Πέθανε η κόρη σου˙ μην κουράζεις άλλο και μην ενοχλείς πια τον διδάσκαλο)»[Λουκ.8,49], ερμηνεύουμε ως εξής, ότι η φράση «ἡ θυγάτηρ μου ἄρτι ἐτελεύτησεν (:η κόρη μου πριν λίγο πέθανε)»[Ματθ.9,18] που είπε ο Ιάειρος, όπως μας αναφέρει ο ευαγγελιστής Ματθαίος, προήλθε από τις σκέψεις που έκανε ο αρχισυνάγωγος, ενώ βάδιζε προς τον Ιησού ή ότι Του το είπε για να παρουσιάσει με δραματικότερο τρόπο την συμφορά του· διότι είναι συνήθεια σε εκείνους που παρακαλούν και ζητούν κάτι, να μεγαλοποιούν με τα λόγια τα βάσανά τους και να λένε κάτι παραπάνω από την πραγματική τους κατάσταση, με σκοπό να αποσπάσουν μεγαλύτερη την συμπάθεια από εκείνους που ικετεύουν.