Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2023

Ο Άγιος Νεκτάριος και ο Παύλος Μελάς

 

Συνηθίζω, όταν αναζητώ βιογραφικά στοιχεία και πληροφορίες για κάποιον επιφανή του Γένους μας, να προσφεύγω στο παλιό και λαμπρό εγκυκλοπαιδικό λεξικό του «ΗΛΙΟΥ». Τώρα με τα κινητά διαδίκτυα, μοναδική σχεδόν πηγή πληροφοριών είναι ο ιστότοπος με το περίεργο όνομα «ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ» ο οποίος συνοδεύεται με αρκετά νεοταξικά καρυκεύματα.

Προσέφυγα, λοιπόν, στο λεξικό του «ΗΛΙΟΥ» αναζητώντας το γενεαλογικό δέντρο του Παύλου Μελά. Διαβάζω στο λήμμα «Μελάς» σε κομψά ελληνικά: «Μεγάλη αρχοντική οικογένεια των Ιωαννίνων, της οποίας πλείστα μέλη διεκρίθησαν εις τα γράμματα και τας επιστήμας, εις τον στρατό την πολιτικήν και την διπλωματίαν, σημαντικάς δε εθνικάς υπηρεσίας παρέσχον εις την πατρίδα πολύ προς της εκρήξεως του Ιερού Αγώνος, κατ’ αυτόν, και μετά την αποκατάστασιν του κράτους». Αρχοντική οικογένεια, όχι γιατί είχε μεγάλη οικονομική επιφάνεια, αλλά διότι τα μέλη της «παρέσχον σημαντικάς εθνικάς υπηρεσίας». Τω καιρώ εκείνω οι παλιές αρχοντικές οικογένειες, αμιλλώνται ποια θα ευεργετήσει περισσότερο την πατρίδα. Τω καιρώ ετούτω οι αρχοντοχωριάτες, οι νεόπλουτοι σαλταδόροι και δανειοσυντήρητοι διαγωνίζονται για το ποιος θα προξενήσει μεγαλύτερη ζημιά στην πατρίδα. Οι Μελάδες και όλες οι οικογένειες των εθνικών ευεργετών ήταν αρχοντάνθρωποι, έτσι ονομάζει ο λαός μας τους γενναιόδωρους, τους φιλότιμους. Αρχονταρίκι ονομάζεται στα μοναστήρια η αίθουσα υποδοχής και φιλοξενίας των προσκυνητών, γιατί και η Εκκλησία μας μας θέλει αρχοντάνθρωπους και όχι μίζερα, οικτρόβια και αξιολύπητα ανθρωπάρια. («Ό,τι και να κάνουμε ταπείνωση – αγάπη – αρχοντιά χρειάζεται» έλεγε και ξανάλεγε ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης). Ο Παύλος Μελάς ονομάστηκε Παύλος, και όχι Γεώργιος όπως έλεγαν τον παππού του, προς τιμήν του αδελφού του παππού του, Παύλου, ο οποίος υπηρετούσε στα τάγματα των Σουλιωτών υπό τον Μάρκο Μπότσαρη και «έπεσε» ηρωικώς μαχόμενος κατά την Έξοδο του Μεσολογγίου. Με τέτοιο όνομα πώς να μην έχει ηρωικό, λεβέντικο θάνατο ο αετός της Μακεδονίας μας;

Άγιος Παΐσιος: Μόλις σβήσει η οικογένεια, θα σβήσει ο κόσμος

 


Πολύ βοηθάει στην ομόνοια της οικογενείας, ο άνδρας να αγαπάει την γυναίκα του περισσότερο από την μητέρα του και από κάθε αγαπητό και συγγενικό του πρόσωπο. Να αγαπάς την γυναίκα σου πιο πολύ από τον εαυτόν σου. Με έργα, όχι με λόγια. Και να μη της μιλάς ποτέ άσχημα, γιατί καμμιά φορά η γλώσσα σκοτώνει και καταστρέφει την αγάπη. Όταν κάποιος είναι νευριασμένος, καλύτερα να μην του μιλήσεις καθόλου, έστω και με καλό τρόπο. Διότι μοιάζει με τον πληγωμένο, που δεν δέχεται ούτε και το χάδι, γιατί ερεθίζει τις πληγές του.

Μόλις σβήσει η οικογένεια, θα σβήσει ο κόσμος. Όταν χαλάσει η οικογένεια, θα χαλάσει και ο κλήρος και ο μοναχισμός και όλα.

πηγή: https://simeiakairwn.wordpress.com/

Ἀνάβοντας τὸν ἀναπτήρα τῶν ἁγίων – ΚΣΤ΄ (26η) Πνευματικὴ Σύναξη Διαλόγου μὲ τὸν Μόρφου Νεόφυτo (05.10.2023)

 


Ἡ KΣΤ’ Πνευματικὴ Σύναξη Διαλόγου μὲ τὸν Μητροπολίτη Μόρφου κ. Νεόφυτο, πραγματοποιήθηκε στις 5 Ὀκτωβρίου, 2023 στὸν ἱερὸ ναὸ Παναγίας Χρυσελεούσης στὴν κοινότητα Ἀκακίου τῆς μητροπολιτικῆς περιφέρειας Μόρφου.

Οἱ ἐρωτήσεις νὰ ἀποστέλλονται στὴν ἡλεκτρ. διεύθυνση: anavontastonanaptiratonagion@gmail.com

πηγή: https://immorfou.org.cy/

Ἡ κατάργηση τῆς κυριακάτικης ἀργίας καί τό ἀπαιτούμενο μποϊκοτάζ


ΕΣΤΙΑ ΠΑΤΕΡΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ
ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Θέσπιδος 11 ΜΑΡΟΥΣΙ
ΤΗΛ. 210 8025211 estiapm@gmail.com

«Ἐκεῖνο τό κέρδος ὁπού γίνεται τήν Κυριακήν εἶνε ἀφωρισμένο καί κατηραμένο» ( Ἅγ. Κοσμᾶς ὁ Αἰτωλός)

Δέν προλαβαίνουμε νά μετρᾶμε ἀντιχριστιανικούς νόμους ἀπό τίς κυβερνήσεις πού ὁρκίστηκαν στό Εὐαγγέλιο νά ὑπηρετοῦν τόν ἑλληνικό λαό. Τελευταῖο χρονικά χτύπημα, ἡ κατάργηση τῆς Κυριακῆς ἀργίας στό χῶρο τῆς βιομηχανίας καί σέ ἄλλους κλάδους, σέ συνέχεια τῆς συστηματικῆς συρρίκνωσης τῆς ἱερῆς ἀργίας, μέ τή μέθοδο τοῦ βρασμένου βατράχου, μέχρι τήν ὁλοσχερῆ κατάργησή της.

Ο Φραγκίσκος ζητά υποχρεωτικές παγκόσμιες πολιτικές «κλιματικής αλλαγής»

 


Ο πάπας Φραγκίσκος δημοσίευσε το δεύτερο έγγραφό του για το θέμα της «κλιματικής αλλαγής», καταδικάζοντας τις «ανθρωπογενείς κλιματικές αλλαγές» και ζητώντας να ληφθούν «υποχρεωτικά» μέτρα σε όλο τον κόσμο για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Πρέπει να υπάρχουν «δεσμευτικές μορφές ενεργειακής μετάβασης που να πληρούν τρεις προϋποθέσεις: να είναι αποτελεσματικές, υποχρεωτικές και άμεσα υπό παρακολούθηση», έγραψε ο Φραγκίσκος, περιγράφοντας τις ελπίδες του για την επερχόμενη διάσκεψη του COP28 (των Ηνωμένων Εθνών) για την «κλιματική αλλαγή», την οποία χαρακτήρισε ως μια δυνητικά «ιστορική». Εκδήλωση."

Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2023

Γέροντας Θαδδαίος: Οι δυνάμεις του κακού προσπαθούν να ενώσουν την ανθρώπινη φυλή για να δημιουργήσουν μια...


Γέροντας Θαδδαίος της Βιτόβνιτσα

Ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ήδη αρχίσει. Τώρα οι δυνάμεις του κακού προσπαθούν να ενώσουν την ανθρώπινη φυλή για να δημιουργήσουν μια "νέα παγκόσμια τάξη" για την άφιξη του αντιχρίστου. Αλλά δεν δουλεύει, αναρωτιούνται - γιατί, επειδή εξυπηρετούν πιστά τον διάβολο;
Καταγγέλλουν σε αυτόν ότι δεν μπορούν να ολοκληρώσουν την υπόθεση λόγω των Ορθοδόξων. Και ο ίδιος ο διάβολος διαμαρτύρεται επίσης ότι δεν μπορεί να εκπληρώσει το σχέδιο του για χάρη των Ορθοδόξων.

Επομένως, οι Ορθόδοξοι υποφέρουν από την επίθεση του παγκόσμιου κακού.

Και όμως, εφ 'όσον υπάρχουν ταπεινά και προσευχητικα πνεύματα ανάμεσα σε εμάς που συνεχώς προσευχόμαστε ότι ο Κύριος δεν θα επιτρέψει το κακό, για χάρη τέτοιων ψυχών δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί το σατανικό σχέδιο, για χάρη τους και για χάρη αθώων παιδιών ο ήλιος ακόμα λάμπει και ο Θεός μας ευλογεί.

Πρεσβύτερος Θαδδαίος Vitovnitsky

πηγή: https://panagia-ierosolymitissa.blogspot.com/

Αναστάσιος Λαυρέντζος: Κάθε χρόνο εξαφανίζεται μια πόλη στην Ελλάδα! Πεθαίνουμε...

 


από το κανάλι Σάββας Καλεντερίδης 

 Ο Αναστάσιος Λαυρέντζος, που έχει εργαστεί ως διευθυντικό στέλεχος στον τομέα Διαχείρισης Κινδύνων σε μεγάλους ελληνικούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και συνεργάζεται με διεθνείς ελεγκτικούς οίκους ως σύμβουλος επιχειρήσεων και διδάσκει Διαχείριση Κινδύνων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, είναι ο ο συγγραφέας των πλέον επίκαιρων βιβλίων για το δημογραφικό με τα βιβλία: «Η Θράκη στο μεταίχμιο» και «Σιωπηρή Άλωση - Το Δημογραφικό και το Μεταναστευτικό πρόβλημα της Ελλάδας».

Συναξάρι τῆς ἁγίας νεομάρτυρος Χρυσῆς, τῆς ἐξ Ἀλμωπίας (13 Οκτωβρίου)

Αγία Χρυσή. Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου Βελβεντού (1807 μ.Χ.)


Ὁ μέγας ἐγκωμιαστής τῶν μαρτύρων, ἅγιος Ἰωάννης ὁ Χρυσόστομος, τιμῶντας τή μνήμη κάποιας ἀρχαίας μάρτυρος τῆς ἐποχῆς του γράφει· «Εὐλογητός ὁ Θεός· καί γυναῖκες θανάτου λοιπόν καταπαίζουσι, καί κόραι καταγελῶσι τελευτῆς, καί παρθένοι κομιδῇ νέαι καί ἀπειρόγαμοι εἰς αὐτά σκιρτῶσι τοῦ ἅδου τά κέντρα, καί οὐδέν πάσχουσι δεινόν». Γυναῖκες καί μάλιστα κόρες, λέγει ὁ ἱερός Πατήρ, περιφρονοῦν τό θάνατο. Ἡ σπουδαία αὐτή πνευματική κατάσταση δέν εἶναι ἀποτέλεσμα τῆς ἀνθρώπινης φύσεως, ἀλλά τῆς χάριτος τοῦ Θεοῦ. Πολλές ἀπό τίς μάρτυρες τοῦ Χριστοῦ εἶχαν δυό πολύτιμα στολίδια. Τό ἕνα ἦταν ἡ παρθενία καί τό ἄλλο τό μαρτύριο. Μέ τά δύο αὐτά στολίδια παρουσιάσθηκαν στό Δεσπότη Χριστό κι ἀπολογήθηκαν γιά τό βίο τους. «Δι’ ἐκεῖνο τό πρόβατον αὗται αἱ δαμάλεις ἐσφάγησαν». Ὁ θάνατος τοῦ Κυρίου εἶχε πολλούς καρπούς. Θυσιάσθηκε γιά τή σωτηρία μας τό πρόβατο Ἰησοῦς Χριστός καί γι’ αὐτό ἔχουμε χιλιάδες μάρτυρες, ἄνδρες καί γυναῖκες. Μάρτυρες δέν ἔχουμε μόνο στήν ἀρχαία ἐποχή, ἀλλά καί στά νέα χρόνια. Μετά τήν ἅλωση τῆς πόλεως πάρα πολλοί χριστιανοί βρῆκαν μαρτυρικό θάνατο, γι’ αὐτό καί ὀνομάσθηκαν Νεομάρτυρες. Οἱ Νεομάρτυρες εἶναι ἄνθρωποι τῆς καθημερινῆς ζωῆς, φίλοι καί γνωστοί στούς κατοίκους τῶν πόλεων, ὅπου διέμεναν. Στίς τάξεις τῶν Νέο-μαρτύρων βλέπουμε Πατριάρχες, ἱερεῖς, μοναχούς, μεροκαματιάρηδες, μπακάληδες, ναυτικούς, ναῦτες, κηπουρούς, ἄρχοντες, πλούσιους, μορφωμένους, ἄνδρες καί γυναῖκες. Παραδείγματα γυναικῶν, πού μαρτύρησαν, μποροῦμε νά ἀναφέρουμε μερικά: Ἡ ἁγία Ἀκυλίνα ἀπό τό Ζαγκλιβέρι, ἡ ἁγία Ἀργυρῆ ἀπ’ τήν Προύσσα, ἡ ἁγία Εἰρήνη στή Θέρμη τῆς Μυτιλήνης, ἡ ἁγία Κυράννα ἀπό τό χωριό Ἀβυσσώκα Θεσσαλονίκης, ἡ ἁγία Παρθένα ἡ Ἐδεσσαία, ἡ ἁγία Φιλοθέη ἡ Ἀθηναία κ.ἄ. Ἀνάμεσα στίς νύμφες αὐτές τοῦ Χριστοῦ ἀναμφιβόλως στίς πρῶτες θέσεις εἶναι καί ἡ ἁγία Χρυσῆ, πού μαρτύρησε στό χωριό Χρυσῆ τῆς Ἀλμωπίας.

Μην χάνεις την εμπιστοσύνη σου στο Θεό. Προσευχήσου!

Ο Θεός δεν επιτρέπει, έλεγε ο Μέγας Αντώνιος, μεγάλους πειρασμούς στους σημερινούς ανθρώπους, γιατί είναι ασθενέστεροι από τους παλαιότερους και δεν κάνουν υπομονή.

Όταν ο Μέγας Αντώνιος ήταν ακόμη πολύ νέος στην ηλικία κι αρχάριος στην άσκηση, έπεσε σε ακηδία. Αγωνιζόταν ολομόναχος βαθιά στην έρημο, δεν είχε οδηγό κι οι λογισμοί άρχισαν να του φέρνουν σύγχυση. Δεν έχασε όμως την εμπιστοσύνη του στο Θεό.

Γονάτισε και προσευχήθηκε μ’ αυτά τα λόγια:

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Βρέχει θάνατο στον πλανήτη και εμείς τρέχουμε να πιάσουμε κερκίδα

Ο πόλεμος έγινε θέαμα και η ανθρωπιά μας μπήκε σε στρατόπεδα - Ψάχνουμε να βρούμε τη «σωστή πλευρά της ιστορίας» ακόμα και στις κτηνωδίες


Συντάκτης: Ελευθέριος Ανδρώνης

Κάθε πόλεμος είναι και ένας καθρέφτης για την κοινωνία. Όχι μόνο αν αφορά τη χώρα σου, αλλά ακόμα και αν συμβαίνει στη «γειτονιά» σου. Ο λαός μας κατάφερε εν πολλοίς να γίνει δειλός και αιμοβόρος ταυτόχρονα. Αδιάφορος και φυγόπονος για τα εντός συνόρων, άλλα ειδήμονας για τα εκτός.

Ο Έλληνας απαξιώνει τις εκλογές που θα ορίσουν τη μοίρα του ίδιου του τόπου του, άλλα ξάφνου γίνεται στρατηγικός αναλυτής για να λύσει το μεσοανατολικό ζήτημα. Γράφει τα συνταγματικά του δικαιώματα στα παλαιότερα των υποδημάτων του, άλλα ωρύεται στα πληκτρολόγια και τα τηλεοπτικά στούντιο για τα δικαιώματα του Παλαιστίνιου ή του Ισραηλινού. Παζαρεύουν το Αιγαίο πίσω από την πλάτη του, κι εκείνος προβάρει στα social media το εβραϊκό κιπά ή το παλαιστινιακό μαντήλι. Ναι, θα πάρεις μια θέση, θα εκφράσεις μια άποψη, άλλα τα χάλια σου τα είδες καθόλου;

Έξι στους δέκα έφηβους με ψυχολογικές ή σωματικές ενοχλήσεις

Έξι στους 10 έφηβους ανέφεραν εμμένουσες ψυχολογικές ή/και σωματικές ενοχλήσεις, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε για την ψυχική υγεία των εφήβων και ανακοινώθηκε την Τρίτη 10 Οκτωβρίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας.

Συγκεκριμένα, το Περιφερειακό Γραφείο του Π.Ο.Υ. για την Ευρώπη δημοσιεύει τα πιο πρόσφατα ευρήματα για την ψυχική υγεία των εφήβων έτσι όπως αυτά προκύπτουν από τη διακρατική έρευνα με τίτλο «Έρευνα για τις Συμπεριφορές που Συνδέονται με την Υγεία των Εφήβων» (Health Behaviour in School-aged Children, HBSC).

Η έρευνα φέρνει στο φως μια εκτεταμένη και ανησυχητική τάση σε ολόκληρη την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία: την επιδείνωση της ψυχικής υγείας των εφήβων—κυρίως των κοριτσιών.

Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2023

Παιδεία: όχι γράμματα, αλλά «δράσεις»!

 «Μα θα ‘ρθούνε άλλα χρόνια

μ’ όνειρα κι οράματα

δίχως λόγους στα μπαλκόνια
κι άχρηστα προγράμματα»

Ν. Γκάτσος

Γράφει ο Δημήτρης Νατσιός
Δάσκαλος, Κιλκίς

Οι λόγοι, ή καλύτερα, «οι τροπαιούχοι του άδειου λόγου», για να μνημονεύσουμε και τον Παλαμά, σταμάτησαν ευτυχώς να εκτοξεύουν από τα μπαλκόνια τις ουρανομήκεις ανοησίες τους.

Το «μέγα πλήθος» και το «μέγα πάθος» των αρχικομματαρχών μπήκε, ανεπιστρεπτί, στο «χρονοντούλαπο της ιστορίας». (Τι φράση κι αυτή!!!).

Τα «άχρηστα προγράμματα» όμως παραμένουν. Μόνο που στην εκπαίδευση τα βάφτισαν «δράσεις». Δράση. Ιδού η μαγική λέξη που συγκλονίζει τα σημερινά σχολειά. «Κάντε μία δράση», ακούς κι ανατριχιάζεις. Μία δράση για την ξενοφοβία, για τον ρατσισμό, για τον σεβασμό στην ετερότητα. Η νεοεποχίτικη σαχλαμάρα βρήκε πεδίον δόξης λαμπρόν. Μην διδάσκετε, κάντε δράσεις! Ο δάσκαλος που διδάσκει, που μαθαίνει στους μαθητές του γράμματα, για να το πω απλά, είναι ξεπερασμένος, ανεπαρκής, ίσως και επικίνδυνος για το «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ» τους.

Ποτέ μην κρίνεις τους ανθρώπους από το εξώφυλλο

 


Σήμερα, ενώ συνέχιζα το θεάρεστο έργο στο πλημμυρισμένο υπόγειο έσκυψε στο παράθυρο ένα παιδί κάπου 17 χρονών με ξυρισμένο κεφάλι και σκουλαρίκια και στα δύο αυτιά.

«Είμαστε εθελοντές, χρειάζεστε βοήθεια με τα πράγματα;»

Τόσες μέρες έψαχνα να βρω ανθρώπους και να πληρώσω όσα θέλουν για μεροκάματο, προκειμένου να πετάξω τα βαριά πράγματα που με το λασπόνερο έγιναν ασήκωτα και μόνος μου ήταν αδύνατο να το κάνω.

ΝΕΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ

 Γράφει ο Απόστολος Παπαδημητρίου 

Πολύς ο λόγος για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες στον καιρό μας. Εσωστρεφείς στο έπακρο οι μετέχοντες του λεγομένου δυτικού πολιτισμού και με ψευδαίσθηση ασφάλειας, λόγω υπεροχής έναντι εχθρών, που μπορεί να θέσουν σε δοκιμασία την ασφάλειά τους αυτή, δεν έχουν την παραμικρή διάθεση να εξετάσουν τα συμβαίνοντα σε πλανητική κλίμακα απολαμβάνοντες την ευμάρειά σε οχυρά που θεωρούν εξόχως ασφαλή. Καυχώνται για την ανωτερότητα του πολιτισμού τους φθάνοντας μάλιστα κατά καιρούς να αυτοπροβάλλονται ως μέλη ιδιαίτερα προικισμένης φυλής, της λευκής, η οποία με ιδιαίτερα χαρίσματα από τη φύση έχει το προβάδισμα, ώστε να διαδραματίζει ρόλο εξουσιαστή επί των άλλων φυλών. Και ας μην ισχυριζόμαστε ότι οι απόψεις αυτές απηχούν ανθρώπους άλλων εποχών εμφορουμένων από ιδεολογίες ολοκληρωτισμού και φυλετικών διακρίσεων. Τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει, όσο φαίνονται να έχουν αλλάξει. 

Κύπρος -Τοποθέτησις Κινήσεως «Ἀλληλεγγύη Γονέων» περὶ τῆς «σεξουαλικῆς ἀγωγῆς»

Ἂν τελικὰ καταφέρουμε νὰ ἀποσυρθεῖ ὁ νόμος ἢ νὰ μὴν ἐφαρμοστεῖ, λύθηκε τὸ πρόβλημα; Ὄχι. Γιατί ἡ σεξουαλικὴ ἀγωγὴ ὑπάρχει ὡς κανονικὸ σχολικὸ μάθημα στὴ δημοτικὴ καὶ μέση ἐκπαίδευση ἀπὸ τὸ 2011 καὶ εἶναι ὑποχρεωτικὴ ἡ παρακολούθησή του ἀπὸ ὅλους τούς μαθητές. Ἐμᾶς τοὺς γονεῖς, ποὺ φέρουμε τὴν κύρια εὐθύνη διαπαιδαγώγησης τῶν παιδιῶν μας, ποτὲ κανένας δὲν μᾶς ἐνημέρωσε ἐπίσημα γιὰ αὐτὰ τὰ μαθήματα οὔτε ζητήθηκε ἡ συναίνεσή μας, γιὰ νὰ συμμετέχουν τὰ παιδιά μας σὲ αὐτά.

Ἡ σεξουαλικὴ ἀγωγὴ διδάσκεται ἀπὸ ἐκπαιδευτικοὺς στὰ πλαίσια τῶν μαθημάτων Ἀγωγὴ Ὑγείας καὶ Βιολογία, ἀπὸ ἐπισκέπτριες ὑγείας καὶ ἀπὸ ἐθελοντὲς τῆς ΜΚΟ Κυπριακὸς Σύνδεσμος Οἰκογενειακοῦ Προγραμματισμοῦ. Γιὰ τὸ μάθημα αὐτὸ χρησιμοποιοῦνται ἐγχειρίδια ἐκπαιδευτικῶν καὶ μαθητῶν.

Νέος Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας ο Αρχιμ. Ειρηναίος Λαφτσής

 


Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων, που αφορά το Τριπρόσωπο των υποψηφίων για την Ιερά Μητρόπολη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας. Τα αποτελέσματα:
  • Αρχιμ. Ειρηναίος Λαφτσής 63
  • Αρχιμ. Νικόλαος Κλάδης 13
  • Αρχιμ. Στέφανος Δεβρελής 12
Έτσι, νέος Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας εκλέγεται ο Αρχιμ. Ειρηναίος Λαφτσής.


Βιογραφικό Σημείωμα

Ο αρχιμ. Ειρηναίος Λαφτσής γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη το 1974. Χειροτονήθηκε διάκονος το 1997 και πρεσβύτερος το 2002.

Είναι πτυχιούχος της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Θεσσαλονίκης, της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., και είναι κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος της Ιστορίας της Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Δ.Π.Θ. και Μεταπτυχιακού Διπλώματος στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Οικονομικό Δίκαιο στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου «ΝΕΑΠΟΛΙΣ» Πάφου, ενώ φοιτά στο «Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στη Βιοηθική» της Ιατρικής Σχολής του Δ.Π.Θ.

Είναι από το 2000 Διευθυντής του Σταυριδείου Εκκλησιαστικού Ιδρύματος περιθάλψεως χρονίως πασχόντων «Ο Άγιος Κυπριανός». Το 2004 διορίσθηκε Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως και είναι γενικός υπεύθυνος όλων των υπηρεσιών και των δομών της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως.

πηγή: https://neaflorina.gr/