Σάββατο 9 Ιουλίου 2022

Κυριακή Δ΄ Ματθαίου - Υπομνηματισμός της Ευαγγελικής περικοπής από τον Ιερό Χρυσόστομο

ΚΥΡΙΑΚΗ Δ΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ [:Ματθ.8,5-13] 

Ο ΙΕΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΔΟΥΛΟΥ ΤΟΥ ΕΚΑΤΟΝΤΑΡΧΟΥ

   «Εἰσελθόντι δὲ αὐτῷ εἰς Καπερναοὺμ προσῆλθεν αὐτῷ ἑκατόνταρχος παρακαλῶν αὐτὸν καὶ λέγων· Κύριε, ὁ παῖς μου βέβληται ἐν τῇ οἰκίᾳ παραλυτικός, δεινῶς βασανιζόμενος (:και όταν ο Ιησούς μπήκε στην Καπερναούμ, ήλθε κοντά Του ένας εκατόνταρχος, ο οποίος Τον παρακαλούσε και Του έλεγε: “Κύριε, ο δούλος μου είναι κατάκοιτος και παράλυτος στο σπίτι και βασανίζεται από τρομερούς πόνους”)»[Ματθ.8,5-6].

Κυριακή Δ΄ Ματθαίου - Ερμηνεία της Αποστολικής περικοπής από τον Ιερό Χρυσόστομο

 


ΚΥΡΙΑΚΗ Δ΄ΜΑΤΘΑΙΟΥ [:Ρωμ. 6,18-23]

 «Ἐλευθερωθέντες δὲ ἀπὸ τῆς ἁμαρτίας ἐδουλώθητε τῇ δικαιοσύνῃ (:Κι έτσι, αφού ελευθερωθήκατε από την αμαρτία, γίνατε δούλοι στην αρετή )»[Ρωμ.6,18]. Εδώ δείχνει δύο δωρεές του Θεού, και την απελευθέρωση από την αμαρτία, και την υποδούλωση στην αρετή, πράγμα που είναι καλύτερο από κάθε ελευθερία. Γιατί ο Θεός έκανε το ίδιο, όπως θα έκανε κάποιος αν, παραλαμβάνοντας ένα ορφανό παιδί που μεταφέρθηκε από τους βαρβάρους στην χώρα τους, δεν το ελευθέρωνε μόνο από την αιχμαλωσία, αλλά και γινόταν γι΄αυτό πατέρας προνοητικός και το ανέβαζε στην πιο μεγάλη τιμή. Αυτό ακριβώς έγινε και σε μας. Γιατί όχι μόνον μας ελευθέρωσε από τα παλαιά κακά, αλλά και σε αγγελική ζωή μας οδήγησε, και άνοιξε για μας δρόμο άριστης διαγωγής, αφού μας παρέδωσε στην ασφάλεια της αρετής, θανάτωσε τα παλαιά κακά, νέκρωσε τον παλαιό μας άνθρωπο και μας οδήγησε στην αιώνια ζωή[…].

Τα χέρια που θεραπεύουν μην τα δένεις με αλυσίδες...

 


Τα χέρια που θεραπεύουν μην τα δένεις με αλυσίδες,

στα χέρια που απαλύνουν τον πόνο 

μην  περνάς χειροπέδες…

Είναι αυτά που κάποιο βράδυ σε εξέτασαν στα Επείγοντα,

αυτά που δρόσισαν με κομπρέσες το μέτωπό σου,

άλλαξαν τις γάζες και περιποιήθηκαν το τραύμα σου…

Εκείνα που σου έδωσαν το φάρμακο για να γίνεις καλά

που σε ξεδίψασαν βάζοντας τον ορό στο κρεββάτι …

Τα κοιτούσες τότε απελπισμένα, 

περίμενες να σου φέρουν τη σωτηρία,

να σε κρατήσουν στη ζωή, να σου πάρουν την οδύνη…

Μη δένεις τα χέρια που σε κράτησαν ζωντανό,

αυτά που θέλαν το καλό σου,

μη τους περνάς αλυσίδες, γιατί φοβάμαι….

Φοβάμαι πως αύριο, όταν θα τα χεις διώξει,

δεν θα τα βρεις ξανά

πάνω απ το σώμα σου, στο προσκεφάλι σου,

δεν θα είναι εκεί, να σου κρατούν το χέρι…

Φοβάμαι πως αύριο θα χεις μείνει μονάχος…

Εσύ και ο πόνος...


Κορίννα Φραγκιαδάκη 8.7.2022

πηγή: https://amfoterodexios.blogspot.com/

ΙΠΠΟΤΕΣ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ (25. ΟΙ ''ΧΟΝΤΡΟΚΕΦΑΛΟΙ'')

 ΙΔΡΥΜΑ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ



Γεώργιος Χ. Μόδης


Εκλεκτά Διηγήματα

25. ΟΙ «ΧΟΝΤΡΟΚΕΦΑΛΟΙ»


Δυο γυναίκες μπήκαν στο σπίτι του Παπαγιάννη, του Έλληνα παπά της Νερέτης (Πολυποτάμου), αφού έριξαν μια ερευνητική ματιά γύρω τους.

Στο χωριό υπήρχε και Βουλγάρικη μερίδα, που είχε δικό της παπά.

Οι δύο γυναίκες είχαν τυλιγμένα χαμηλά τα μανδήλια ολόγυρα απʼ τα πρόσωπά τους για να μην τις ξεχωρίσει κανείς εύκολα. Ήσαν όμως χαρούμενες.

- Έχομε ένα γράμμα για σένα παπούλη, είπε η Μήτσαινα που ήταν μεγαλύτερη και είχε τον άνδρα της στην Αμερική. Ευθύς έπειτα επρόσθεσε μʼ ένα χαρακτηριστικό χαμόγελο:

Γέρων Θαδδαίος: Πώς θα ακτινοβολεί από μέσα μας το Βασίλειο των Ουρανών

 


Για την ατμόσφαιρα του Ουρανού και για την ατμόσφαιρα της κόλασης

Από τον άνθρωπο που φέρει μέσα του το Βασίλειο των Ουρανών ακτινοβολούν άγιες σκέψεις, θεϊκές σκέψεις.

Το Βασίλειο των Ουρανών δημιουργεί μέσα του τη νοητή ατμόσφαιρα του Ουρανού, σε αντίθεση από τη νοητή ατμόσφαιρα της κόλασης (του χάους των σκέψεων), που ακτινοβολεί ο άνθρωπος που φέρει μέσα στην καρδιά του την κόλαση.

Οι συμφορές και οι κίνδυνοι διδάσκουν την προσευχή

 


«Οι συμφορές και οι κίνδυνοι δίδαξαν πολλούς να προσεύχονται. Μ’ επισκέφτηκε κάποτε στην αποθήκη τροφίμων ένας στρατιωτικός, που κατευθυνόταν στη Θεσσαλονίκη. Η ψυχή μου τον αγάπησε και του λέγω: «Προσεύχου στον Κύριο να λιγοστέψουν οι θλίψεις». Κι αυτός απαντά: «Ξέρω να προσεύχομαι. Το έμαθα στον πόλεμο, όταν ήμουν στις μάχες. Παρακαλούσα θερμά τον Κύριο να με φυλάξει ζωντανό. Τα βόλια έπεφταν, τα βλήματα έσκαζαν και λίγοι έμειναν στη ζωή. Αν και πήγα πολλές φορές στη μάχη, ο Κύριος με φύλαξε». Ενώ τα έλεγε αυτά, έδειχνε πως προσευχόταν και από τη στάση του σώματός του φαινόταν πως ήταν όλος βυθισμένος στον Θεό» (Οσίου Σωφρονίου, Ο άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης, Ι. Μ. Τιμίου Προδρόμου, Έσσεξ Αγγλίας). 

Ελευθέριος Ανδρώνης: Ευλογημένοι στην τοποθεσία Ελλάδα: Μεγαλόκαρδος ο πρωθυπουργός που επιτρέπει σε εφημερίδες να υπάρχουν ακόμα

 



Δηλώνουμε ευγνώμονες που δεν έχουμε γίνει ακόμη Βόρεια Κορέα στην ενημέρωση, άλλα κοντεύουμε. Ο πρωθυπουργός φροντίζει και γι' αυτό.
 

Ενάμιση μήνα μετά τα διθυραμβικά σχόλια των «πετσωμένων» ελληνικών μέσων ενημέρωσης για την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο όπου έκαναν ρεπορτάζ μέχρι και για το πόσες φορές χτύπησαν παλαμάκια οι γερουσιαστές, ήρθε η χθεσινή ομιλία που έκανε ο πρωθυπουργός στο Ευρωκοινοβούλιο, η οποία έφερε την απότομη προσγείωση στην ευρωπαϊκή και ελληνική πραγματικότητα.

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022

Δημήτρης Νατσιός : Αριστεύουμε σε… θλιβερές πρωτιές

 


«Και λευτερωθήκαμεν από τους Τούρκους και σκλαβωθήκαμεν εις ανθρώπους κακορίζικους, όπου ήταν η ακαθαρσία της Ευρώπης».

Μακρυγιάννης

Στα «Σημειώματα» που μας κληροδότησε ο Διονύσιος Σολωμός για την «Γυναίκα της Ζάκυθος» περιέχεται και μια έξοχη και παραστατική αποστροφή του για την εικόνα και την πορεία του έθνους. Γράφει: «Πώς πάει το έθνος…πώς πάνε οι δουλειές; Είδες να μαδούν κότα και ο αέρας να συνεπαίρνει τα πούπουλα; Έτσι πάει το έθνος». (Άπαντα, τομ.2, σελ. 40, εκδ. «ΜΕΡΜΗΓΚΑΣ»).

Αν ανοίξεις συζήτηση με έναν συμπολίτη για το κράτος, το έχω παρατηρήσει, πριν από οποιαδήποτε σκέψη του, προτάσσει ένα επίρρημα. Ποιο; Το «δυστυχώς». Δυστυχώς στην παιδεία, δυστυχώς στην οικονομία, στην υγεία, στην πολεοδομία… Κράτος δυστυχίας, κράτος «σκαντζόχοιρος», όπου και να το ακουμπήσεις πληγώνεσαι και πονάς, μαδημένο, με τα πούπουλά του να πετούν «επί πτερύγων ανέμων».


Δελτίο τύπου της Π.Ο.Ε.Υ. για τις προσαγωγές συναδέλφων στην ΓΑΔΑ... 07/07/22

 

ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ


 Το δικαίωμα στη δημοκρατία γεννήθηκε την στιγμή που γεννήθηκε η ίδια η δημοκρατία.

Η λαϊκή θέληση είναι το θεμέλιο της κρατικής εξουσίας.

Η θέληση αυτή πρέπει να εκφράζεται με τίμιες και παράλληλα δημοκρατικές διαδικασίες, προασπίζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα, μεταξύ των οποίων και η ελευθερία του λόγου και της έκφρασης.

 Δυστυχώς, στη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία, τα αυτονόητα έως τώρα δημοκρατικά μας δικαιώματα κακοποιούνται και καταπατούνται βάναυσα.

Δυστυχώς, εκκολάπτονται στοιχεία άλλων εποχών, με τη φίμωση της αλήθειας, της ελεύθερης έκφρασης και του αυτεξούσιου στο σώμα μας.

Οι διακρίσεις είναι ανεξέλεγκτες σ’ όλη τη χώρα. Όποιος τολμά να εκφράζει ελεύθερα την άποψή του, θεωρείται από γραφικός έως επικίνδυνος και εχθρός του λαού, ενώ πλέον αντιμετωπίζεται ως κοινός κακοποιός.

 Χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται διωκόμενοι, επειδή εξέφρασαν απλά την άποψή τους

Κωνσταντίνος Ι. Βαθιώτης: Το Συμβούλιο της Επικρατείας (διάβαζε: Νομικής Ακρατείας) ως πλυντήριο της έξυπνης δικτατορίας

 


Το επαίσχυντο ξεθώριασμα της διάκρισης των εξουσιών σε φόντο παγκόσμιας υγειονομικής δικτατορίας


Γράφει ο Κωνσταντίνος Ι. Βαθιώτης, τέως Αναπλ. Καθηγητής Νομικής Σχολής Δ.Π.Θ.


Περίληψη: Μιλώντας για μία ακόμη φορά την ίδια ακριβώς γλώσσα με εκείνη που μιλούν τα μέλη της κυβέρνησης (η διάκριση των εξουσιών έχει πάει προ πολλού περίπατο), το Συμβούλιο της Επικρατείας καθαγίασε το πρόστυχο πρόστιμο των 100 € για τους πολίτες ηλικίας άνω των 60 ετών και απέδειξε ότι επέλεξε ξανά να γίνει βαστάζος της «έξυπνης υγειονομικής δικτατορίας». Διαστρεβλώνοντας την ιατρική και την νομική πραγματικότητα, έφτιαξε ένα συνταγματικό κουστουμάκι που ταιριάζει γάντι στους παλιάτσους με το χιτλερικό μουστάκι. Έτσι, διεκδικεί επάξια την μετονομασία του από Συμβούλιο της Επικρατείας σε Συμβούλιο της Νομικής Ακρατείας. Στο κείμενο που ακολουθεί επισημαίνονται οι απαράδεκτες στρεβλώσεις, μέσω των οποίων το εν λόγω δικαστήριο συσκότισε την νομική αλήθεια, εμφανίζοντας, μεταξύ άλλων, την απειλή (threat) ως δήθεν αθώα προσφορά-κίνητρο (offer-incentive) για τον πολυπόθητο εμβολιασμό. Επίσης, αναδεικνύεται η πρωτοβουλία 81 Γερμανών επιστημόνων, στην συντριπτική πλειονότητά τους καθηγητές πανεπιστημίων, οι οποίοι απέστειλαν στους βουλευτές του γερμανικού κοινοβουλίου ένα κείμενο περί της αντισυνταγματικότητας του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τον κορωνοϊό, επικαλούμενοι επτά επιχειρήματα (“Sieben Argumente”). Φυσικά, το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας τούς έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του και, όπως το δικό μας Συμβούλιο, έτσι και αυτό ευλόγησε ως συνταγματικό τον στοχευμένο-υποχρεωτικό εμβολιασμό για συγκεκριμένες ομάδες. Όποιος εξακολουθεί να πιστεύει ότι, αν προσφύγει στην δικαιοσύνη, θα δικαιωθεί, ξεχνά ότι ζει στον θαυμαστό ανάποδο κόσμο της εποχής του κορωνοϊού. Σε αυτόν τον κόσμο, οι δικαστές έχουν μεταλλαχθεί από ανεξάρτητα-αντικειμενικά όργανα απονομής της δικαιοσύνης και προστασίας του πολίτη σε φερέφωνα καταλογισμού του αδίκου και διακινδύνευσης των συμφερόντων του πολίτη!

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022

Υπάρχουν άνθρωποι… - Ελευθεριάδης Γ. Ελευθέριος Ψυχολόγος M.Sc.


Υπάρχουν άνθρωποι που καταλαβαίνουν τη σιωπή σου, πιο πολύ από τα λόγια σου.

Άνθρωποι, που στη προσευχή τους λένε το όνομά σου, πριν από το δικό τους.

Υπάρχουν άνθρωποι που προτιμάνε να αρρωστήσουν οι ίδιοι καταπίνοντας τα όσα είχαν να σου πουν, παρά να σε στεναχωρήσουν.

Υπάρχουν άνθρωποι, που στύβουνε το λίγο τους και βγάζουνε πολύ. Άνθρωποι, που πατάνε κάτω την κούρασή τους, για να μπορείς να δεις στο τέλος της ημέρας, ένα χαμόγελό τους.

Υπάρχουν άνθρωποι, που είναι πάντοτε εκεί. Μπορεί όχι με τυμπανοκρουσίες και φωνές. Αλλά είναι εκεί… Παρόντες. Πάντοτε. Εκεί στο πόνο. Εκεί και στη χαρά.

Υπάρχουν άνθρωποι, που παλεύουνε καθημερινά για να είσαι εσύ καλά…

Βαρέθηκα να σου λέω, ξανά και ξανά, ότι πρέπει να τους εκτιμάς.

Προσπάθησε τουλάχιστον να είσαι καλά για χάρη τους.

Αυτό θέλουν αυτοί οι άνθρωποι. Να είσαι καλά…

Προσπάθησε να μαζέψεις λίγο τα μούτρα σου και να πεις ένα ‘’δόξα τω Θεώ’’ για ό,τι έχεις…

Αυτά για απόψε. Καλό βράδυ.

 

Ελευθεριάδης Γ. Ελευθέριος

Ψυχολόγος M.Sc.

Γέρων Σίμων Αρβανίτης: "Ο κόσμος γέμισε αρρώστιες σήμερα, διότι κατήργησαν τις νηστείες"

 


Γέρων Σίμων Αρβανίτης: Αρρώστιες, από κατάργηση των νηστειών. Μια συμβουλή, που έδινε σε όλους ο μακαριστός γέροντας Σίμων, ήταν:  Όποιος νηστεύει τη νηστεία που λέει η εκκλησία μας γίνεται καλά.

Γι' αυτό όλος ο κόσμος είναι γεμάτος αρρώστιες σήμερα, διότι κατήργησαν τις νηστείες. Δύσκολες μέρες. Ο Γέροντας έλεγε πολλά για την κατάσταση της κοινωνίας. Θα έλθουν, έλεγε, πολύ δύσκολες ημέρες.

Αγία Κυριακή +7 Ιουλίου

Σήμερα η Εκκλησία, 7  Ιουλίου, γιορτάζει και τιμά την ιερή μνήμη της αγίας μεγαλομάρτυρος Κυ­ριακής.

Η αγία Κυριακή είναι από τα ιερά θύματα των τελευταίων αρχαίων διωγμών της Εκκλησίας. Μαρτύρησε στα χρόνια του Διοκλητιανού, που βασίλεψε από το 284 ως το 305, Ύστερ’ από λίγα χρόνια, στα 312 και 313 ο Μέγας Κωνσταντίνος με δύο Διατάγματα σταμάτησε τους διωγμούς εναντίον της Εκκλησίας. 

Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ

 


Ὁ ἱερὀς ναός τοῦ ἁγίου Νικολάου στή Νέα Ὑόρκη βρισκόταν στή σκιά, θά λέγανε μερικοί, τῶν περίφημων δίδυμων πύργων. Ἐν πάσῃ περιπτώσει ὅ,τι τοῦ ἔλειπε σέ ὕψος δομικόν τό διέθετε εἰς ὕψος πνευματικόν, γι' αὐτό καί τραβοῦσε τήν προσοχή μπροστά ἀπό τούς δύο γίγαντες μέ τά γυάλινα, ὅπως ἀποδείχθηκε, πόδια. 

Ὁ ἱερός ναός τοῦ ἁγίου Νικολάου καταστράφηκε ὁλοσχερῶς τήν 11η Σεπτεμβρίου 2001, τήν ἡμέρα πού μπῆκε ἡ τελευταία σφραγίδα γιά τήν ἀλλαγή τοῦ κόσμου στό σημερινό ἀπερίγραπτο χάλι του. 

Ἡ ἀρχιεπισκοπή Ἀμερικῆς, τῆς ὁποίας σήμερα ἡγεῖται ὁ τοὐλάχιστον ἀμφιλεγόμενος Ἐλπιδοφόρος (κάποιοι τόν ἀποκαλοῦν Ἐλπιδοκτόνο), ἀποφάσισε νά ἀνεγείρει νέο ναό στή θέση τοῦ παλιοῦ. Στά τέλη τοῦ 2021 ἔγιναν τά θυρανοίξια καί λίγες ἡμέρες πρίν τά ἐγκαίνια. Τυπικά ὅλα ἐντάξει. 

Η προφητική φωνή της Οσίας Σοφίας της Κλεισούρας!

 


Οσία Σοφία της Κλεισούρας (+1974), μία ακόμη προφητική φωνή πού μάς καλεί όλους να μετανοήσουμε…

— Να είστουνε (είστε) καλά. Χαράν να έσετε (έχετε)!

-Να μετανοάτε, παιδία μου… Να ευτάτε προσευχήν… Νύχταν και ημέραν… οπού περπατείτε, οπού ευρίουστουν (ευρίσκεστε), οπού στέκουστουν, πάντα να λέτε «Χριστέ μ’, να ελεήσ’ με! Με γλυκόν γλώσσαν να μιλάτε με τον Θεόν, να φτάτε προσευχήν».

Είναι οι μετανάστες λύση στο δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας;

 


Εἶναι οἱ μετανάστες λύση στό δημογραφικό πρόβλημα τῆς Ἑλλάδας;

Εστία Πατερικών Μελετών

Οἱ πρόσφατες δηλώσεις τοῦ κ. Πρωθυπουργοῦ περί τῆς λύσης τοῦ δημογραφικοῦ προβλήματος μέ τήν ἔνταξη καί ἄλλων μεταναστῶν στόν κοινωνικό ἱστό τῆς χώρας μας, ἐπιβεβαίωσαν τούς φόβους μας γιά τόν ἀνεύθυνο τρόπο πού χειρίζονται διαχρονικά οἱ ἑλληνικές κυβερνήσεις, τόσο τό μεταναστευτικό ὅσο καί τό δημογραφικό πρόβλημα τῆς Ἑλλάδας.

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022

Επιείκεια και Ανθρωπισμός της Ελληνικής Δικαιοσύνης!

 

Γράφει ο π. Στέφανος Στεφόπουλος


Με αφορμή την τελευταία απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με την συνταγματικότητα των υποχρεωτικών εμβολιασμών και του σχετικού προστίμου, θα ήθελα να θέσω ένα ερώτημα προς τους σεβαστούς Δικαστές του ΣτΕ.

Ο ορισμός της Ρωμιοσύνης.

 


Ο ορισμός της ρωμιοσύνης όπως περιγράφεται από τον Φώτη Κόντογλου.

«Η Ρωμιοσύνη βγήκε από το Βυζάντιο ή, για να πούμε καλύτερα, το Βυζάντιο στα τελευταία χρόνια του στάθηκε η ίδια η Ρωμιοσύνη.
Ακόμα από τον καιρό του Φωκά φανερώνουνται καθαρά τα χαρακτηριστικά της και στα χρόνια των Παλαιολόγων, που ψυχομαχά το βασίλειο, αντρειώνεται η βασανισμένη Ρωμιοσύνη. Η καινούργια Ελλάδα. Μεγάλωσε μέσα στην αγωνία η χριστιανική Ελλάδα, γιατί ο πόνος είναι καινούργια σφραγίδα του Χριστού.
Η Ρωμιοσύνη είναι η πονεμένη Ελλάδα. Η αρχαία Ελλάδα μπορεί να’ τανε δοξασμένη κι αντρειωμένη, αλλά η καινούργια, η χριστιανική, είναι πιο βαθιά, επειδή ο πόνος είναι ένα πράγμα πιο βαθύ κι από τη δόξα κι από τη χαρά κι από κάθε τι.
Οι λαοί που ζούνε με πόνο και με πίστη τυπώνουνε πιο βαθιά τον χαρακτήρα τους στον σκληρό βράχο της ζωής, και σφραγίζονται με μία σφραγίδα που δεν σβήνει από τις συμφορές κι από τις αβάσταχτες καταδρομές, αλλά γίνεται πιο άσβηστη.
Με μία τέτοια σφραγίδα είναι σφραγισμένη η Ρωμιοσύνη».

από το βιβλίο: «Ιωάννης Γ΄Βατάτζης – Ο Άγιος Αυτοκράτορας του Βυζαντίου» (Εκδόσεις Ορθόδοξος Κυψέλη).
*(το απόσπασμα είναι από το βιβλίο του Φώτη Κόντογλου: «Η Πονεμένη Ρωμιοσύνη»).

πηγή: https://yiorgosthalassis.blogspot.com/

Ι. Καποδίστριας: «Πρώτον και σπουδαιότερον των καθηκόντων της Ελληνικής Κυβερνήσεως θεωρώ την θρησκευτική αγωγή του Έθνους»

 


*Ένας πραγματικός ηγέτης του Ελληνικού έθνους, με Ορθόδοξο ήθος, που θα έπρεπε να είναι πρότυπο για όλους τους επόμενους…

Ο Ιωάννης Καποδίστριας συνειδητοποιώντας τη θέση και το ρόλο της Ορθόδοξης χριστιανικής αγωγής του Ελληνικού λαού, μέσα στο γενικότερο εκπαιδευτικό και πολιτικό του έργο, ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδος σε οδηγίες του προς τους δασκάλους της Επικράτειας τόνιζε:

Ἀντιβλασφημικὸς ἀγῶν

 ΦΡΙΚΤΑΙ ΒΛΑΣΗΜΙΑΙ


    Ὁ Χριστός, ἀγαπητοί μου ἀναγνῶσται, ὁ Χριστὸς εἶνε ὁ μεγαλύτερος εὐεργέτης τοῦ κόσμου. Ὁ Χριστὸς εἶνε ὁ Εὐεργέτης. ὁ κορυφαῖος μαθητής του, αὐτόπτης καὶ αὐτήκοος τῆς ζωῆς καὶ τῆς διδασκαλίας του, ὁ ἀπόστολος Πέτρος, εἶπε χαρακτηριστικῶς περὶ τοῦ Χριστοῦ˙ «Διῆλθεν εὐεργετῶν» (Πράξ. 10, 38). Ἡ δὲ εὐεργετικότης τοῦ Χριστοῦ δὲν περιωρίσθῃ εἰς ὡρισμένον τόπον καὶ χρόνον. Ἀλλὰ μετὰ θαυμαστὸν τρόπον, μυστηριώδη τρόπον, μετεδόθῃ, μεταδίδεται καὶ θὰ μεταδίδεται μέχρι συντελείας τῶν αἰώνων εἰς ὅλην τὴν ἀνθρωπότητα. Καὶ οἱ ἄπιστοι κατὰ ἕναν τρόπον ἀπολαύουν τῆς εὐεργεσίας τοῦ Χριστοῦ. Οἱ λόγοι του ὡς ἀκτῖνες ἡλίου διασκορπίζονται εἰς ὅλον τὸν κόσμον. «Οὐκ ἔστιν ὡς ἀποκρυβήσεται τῆς θέρμης αὐτοῦ» (Ψαλμ. 18, 7). Ἀπὸ τὴν θείαν διδασκαλίαν καὶ ζωὴν τοῦ Χριστοῦ λαμβάνουν ἰδέας πολλοὶ ἐκ τῶν λεγομένων μεγάλων, ἀλλʼ ἀποφεύγουν νʼ ἀναφέρουν τὸ ὄνομά του. Δὲν λέγουν ἕνα «εὐχαριστῶ». Δὲν ὑψώνουν τοὺς ὀφθαλμούς των πρὸς τὰ ἄνω. Δὲν εὐλογοῦν τὸν Χριστόν.

Δημήτρης Δασκαλάκης: Ἡ ψηφιακή ταυτοποίηση τῶν πολιτῶν μέσῳ τοῦ κινητοῦ τηλεφώνου ὡς πρόδρομος τῆς ψηφιακῆς ταυτότητας βιομετρικῶν δεδομένων


 Γράφει ὁ Δημήτριος Νικ. Δασκαλάκης, Δικηγόρος Ἀθηνῶν


«Ἐν τῷ κόσμῳ θλῖψιν ἕξετε ἀλλὰ θαρσεῖτε, ἐγὼ νενίκηκα τὸν κόσμον»

(Κατὰ Ἰωάννην Εὐαγγέλιο, Κεφ. ιστ΄, στίχος 33)

«Νήψατε, γρηγορήσατε, ὁ ἀντίδικος ὑμῶν διάβολος ὡς λέων ὠρυόμενος περιπατεῖ ζητῶν τίνα καταπίη»

(Α΄ Καθολικὴ Ἐπιστολὴ Ἀποστόλου Πέτρου, κεφ. Ε΄, στίχος 8)

Ὁ Ὑπουργὸς Ἐπικρατείας καὶ Ψηφιακῆς Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Πιερρακάκης μιλῶντας στὸ ραδιόφωνο τοῦ Σκαϊ 100.3 καὶ στὸν δημοσιογράφο κ. Ἄρη Πορτοσάλτε ἀνακοίνωσε ὅτι ἐντὸς τοῦ Ἰουλίου ἡ ἀστυνομικὴ ταυτότητα καθὼς καὶ τὸ δίπλωμα ὁδήγησης θὰ ὑπάρχουν σὲ ψηφιακὴ μορφὴ στὴν βάση δεδομένων τοῦ Ὑπουργείου Μεταφορῶν ὅπου θὰ μποροῦν οἱ πολῖτες μέσῳ τοῦ gov.gr κάνοντας χρήση εἰδικῆς ψηφιακῆς ἐφαρμογῆς νὰ «κατεβάζουν» τὰ πιὸ πάνω ἔγγραφα στὰ κινητά τους τηλέφωνα.

Τρίτη 5 Ιουλίου 2022

π. Αρσένιος Βλιαγκόφτης - Το αγχολυτικό "μη μεριμνάτε"

 


https://youtu.be/VX7vvb79xXw

Εκπομπή με τον π. Αρσένιο Βλιαγκόφτη [Κυριακή, 3 Ιουλίου 2022]

πηγή: https://panagia-ierosolymitissa.blogspot.com/

Νεκτάριος Δαπέργολας: Σφίγγει ὁ κλοιός ἀπέναντι σέ ὅσους κρατᾶνε πνευματικές Θερμοπύλες

 



Μέσα στόν δαιμονικό ζόφο τῶν τελευταίων χρόνων, εἶναι πολύ «φυσικό» νά κλιμακώνεται καί ὁ πόλεμος ἐναντίον τοῦ ὀρθόδοξου μοναχισμοῦ (καί φυσικά ἐννοῶ τό τμῆμα του πού ἔχει μείνει πραγματικά ὀρθόδοξο, ἀνόθευτο ἀπό τήν οἰκουμενιστική παναίρεση καί ἀπό τίς πρόσφατες κακοδοξίες). Καί ἐννοεῖται ὅτι ὁ πόλεμος δέν προέρχεται μόνο ἀπό τήν ἀντίχριστη πολιτεία, ἀλλά καί ἀπό τά ἀνώτερα ἐκκλησιαστικά κλιμάκια (μαζί πᾶνε ἄλλωστε αὐτά).

Δεν απαιτείται τόσο ο τόπος, όσο ο τρόπος προσευχής

 


Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος

Ο Θεός δεν νοιάζεται για τον τόπο. Ζητάει μόνο θερμότητα καρδιάς και αγνότητα ψυχής. 

Να, και ο απόστολος Παύλος προσευχήθηκε όχι σε ναό όρθιος ή γονατιστός, αλλά μέσα σε φυλακή πεσμένος ανάσκελα, καθώς τα πόδια του ήταν σφιγμένα στην ξυλοπέδη.

Επειδή, όμως, προσευχήθηκε με θέρμη, αν και πεσμένος, και τη φυλακή έσεισε και τα θεμέλια σάλεψε και το δεσμοφύλακα τράβηξε στην αληθινή πίστη μαζί με όλη την οικογένειά του (Πράξ. 16:25-35). 

Ασκητές μέσα στον κόσμο


Γυ­ναῖ­κα πι­στή ἀλ­λοί­ω­σε τόν ἄν­δρα της 

Μί­α εὐ­λα­βέ­στα­τη γυ­ναῖ­κα εἶ­χε ἄν­δρα ἄ­σω­το, βλά­σφη­μο καί αὐ­ταρ­χι­κό. Ἡ ἴ­δια δυ­σκο­λευ­ό­ταν ὡς σύ­ζυ­γος ἀλ­λά ἔ­κα­νε πολ­λή ὑ­πο­μο­νή. Δέν ζή­τη­σε σάν δι­έ­ξο­δο τόν χω­ρι­σμό οὔ­τε ἀντα­πέ­δι­δε ὅ­σα τῆς ἔ­κα­νε ὁ δύ­στρο­πος σύ­ζυ­γός της. Ἔ­κα­νε τά­μα στήν Πα­να­γί­α νά φο­ρέ­ση σ᾿ ὅ­λη της τήν ζω­ή μαῦ­ρα, ἀρ­κεῖ νά φω­τί­ση τόν ἄν­δρα της νά ἔρ­θη στόν δρό­μο τοῦ Θε­οῦ. Προ­σευ­χό­ταν συ­νε­χῶς καί νή­στευ­ε γι­ά τήν με­τά­νοι­α τοῦ συ­ζύ­γου της. Καί ὁ φι­λάν­θρω­πος Κύ­ριος, «ὁ ποι­ῶν τό θέ­λη­μα τῶν φο­βου­μένων Αὐ­τόν καί τῆς δε­ή­σε­ως αὐ­τῶν ἐ­πα­κού­ων», φώ­τι­σε τόν ἄ­σω­το καί ἔ­γι­νε ὑ­πό­δειγ­μα κα­λοῦ χρι­στια­νοῦ. Με­τε­νό­η­σε, ἐ­ξω­μο­λο­γή­θη­κε, ἔ­κο­ψε τά πά­θη του καί τώ­ρα δέν λεί­πει ἀ­πό τήν Ἐκ­κλη­σί­α. Κά­θε χρό­νο πη­γαί­νει γι­ά σα­ράντα ἡ­μέ­ρες καί ἐρ­γά­ζε­ται χω­ρίς ἀ­μοι­βή σέ μο­να­στή­ρια. Εἶ­ναι γε­μᾶ­τος φλό­γα καί ζῆ­λο γι­ά τόν Χρι­στό. Λέ­ει συ­χνά: «Τώ­ρα πού γνώ­ρι­σα τόν Χρι­στό, νά μοῦ ποῦν νά βά­λω τό κε­φά­λι μου νά μοῦ τό κό­ψουν γι­ά τήν ἀ­γά­πη τοῦ Χρι­στοῦ, τό κά­νω μέ ὅ­λη μου τήν καρ­διά». 

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022

Ελευθέριος Ανδρώνης: «Turkaegean»: Ύπνε που παίρνεις τα (πολιτικά) παιδιά, γιατί πήρες και τούτο(ν);

 



H κυβέρνηση δηλώνει πως πιάστηκε στον ύπνο με το εθνικό στραπάτσο του «TurkAegean» και δεν έχουμε παρά να απαντήσουμε «καληνύχτα σας»...
 

Φιάσκο «Turkaegean»: Κατά πόσο θα πρέπει να μας κάνει εντύπωση το ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης επιχειρεί να φορτώσει σε έναν και μόνο υπάλληλο, την ανυπαρξία του ως προς την προστασία των εθνικών συμφερόντων μας; Το Μαξίμου για δυόμιση χρόνια τώρα, μας έχει μάθει να δείχνει μονίμως κάποιους άλλους με το δάχτυλο, ενόσω η ίδια ασχημονεί στη διακυβέρνηση αυτής της χώρας.

Άγιος Σωφρόνιος του Έσσεξ: "Να έχεις την πρόνοια του Θεού ως μία ομπρέλα και να είσαι από κάτω"


– Κάθε φορά που είχα να κάνω κάτι και που έπρεπε να μην σφάλω με την απόφαση που θα έπαιρνα, ήθελα πάντα να έχω την ευχή του Γέροντα. Γι’ αυτό μερικές φορές ήταν συχνά τα τηλεφωνήματα.

Ένα βράδυ σε ένα τηλεφώνημα δεν μου είπε τίποτα, παρά αναφερόταν με έντονο τρόπο στην αγάπη και την πρόνοια του Θεού. Μου είπε αρκετές φορές την φράση: «Υπάρχει πρόνοια, υπάρχει πρόνοια», μη φοβάσαι- να χαίρεσαι. Να έχεις την πρόνοια του Θεού ως μία ομπρέλα και να είσαι από κάτω.

Ήταν πολύ συγκινητικά όλα αυτά που έλεγε, τα λόγια του ήταν σαφή με αργό καθαρό ρυθμό. Στο τέλος μου είπε:

Ξέρεις τώρα μιλάμε με το τηλέφωνο- έτσι να μιλάς με τον Θεό, σαν να σηκώνεις το τηλέφωνο και να του λες ότι θέλεις απ’ευθείας. Να έχεις πάντα ανοικτή γραμμή, μη σπάσεις ποτέ το καλώδιο αυτό.

Όλα στη ζωή μας ήθελε να τα προσανατολίζει έτσι, ώστε να έχουν πάντοτε σχέση με τον Θεό. Και πάλι μου έβαλε στην καρδιά μου το νόημα και την βασική ουσία της Προσευχής.

*της Δήμητρας Δ. Δαβίτη: «Αναμνήσεις από τον ΓΕΡΟΝΤΑ ΣΩΦΡΟΝΙΟ ΤΟΥ ΕΣΣΕΞ» (Εκδόσεις Άθως – Ε΄ΕΚΔΟΣΗ)

Να πιστεύετε ακράδαντα στην πρόνοια του Θεού για σας, παρά τις όποιες θλίψεις και τους κόπους.
Μη σκέπτεστε ότι υπάρχει κάποιο λάθος …

πηγή: https://simeiakairwn.wordpress.com/

Κυριακή 3 Ιουλίου 2022

Ὅταν ἀπέλασαν τὸν Καντιώτη ἀπὸ τὸ Ἅγιον Ὄρος, διότι ἔβγαλε ἕνα πύρινο ἀντι-Οἰκουμενιστικὸ λόγο!

 


Απόσπασμα ομιλίας του Μητρ. Φλωρίνης π. Αυγουστίνο Καντιώτη στην πανηγύρι της Ι. Μ. Κουτλουμουσιου το 1990 
 
    Ὁ λόγος τοῦ μητροπολίτου Αὐγουστίνου ἄναψε φωτιὲς στοὺς πατριαρχικούς, γι᾽ αὐτὸ ὁ τότε διοικητὴς τοῦ Ἁγίου Ὄρους  Λούλης, κατ᾽ ἐπιθυμίαν τῶν οἰκουμενιστῶν, διέταξε τὴν ἀπέλασι τοῦ ἱεράρχου! Τὸν ξύπνησαν νύκτα, τοῦ ἀνακοίνωσαν ὅτι εἶνε ἀνεπιθύμητος στὸ Ἅγιον Ὄρος, καὶ ζήτησαν ν᾽ ἀναχωρήσῃ ἐκείνη τὴν ὥρα! Φοβοῦνταν νὰ περιμένουν μέχρι τὸ πρωί, μὴ τυχὸν πάρουν εἴδησι γιὰ τὴν ἀπαίσια πρᾶξι τους οἱ μοναχοί καὶ ξεσηκωθοῦν. Τέτοιου εἴδους ἀγάπη καὶ ἀνεκτικότητα ἔχουν οἱ οἰκουμενισταὶ γιὰ τοὺς ὀρθοδόξους· δὲν σεβάστηκαν οὔτε ἕνα γέροντα ἀγωνιστὴ ἱεράρχη!

Σκάσε πια να λες συνεχώς «Δόξα Σοι ο Θεός»! – Συγκλονιστικό! (Βίντεο)

 

https://youtu.be/zZokg2K62PY

πηγή: https://ethnegersis.blogspot.com/

Αμβλώσεις: Απίστευτη μαρτυρία του Αγίου Παϊσίου! (ηχητικό)

 


Ο Γέροντας Παΐσιος στις 11-4-1984, την Τρίτη της Διακαινησίμου, στις 12 τα μεσάνυχτα, είδε ένα όραμα που αναφέρεται στο φοβερό έγκλημα των εκτρώσεων. Το διηγήθηκε σε πολλούς και είναι δημοσιευμένο, αλλά παρατίθεται, επειδή το θέμα είναι μεγάλης σπουδαιότητος, απασχολεί πολλούς και μπορεί ίσως να βοηθήσει κάποια ψυχή.

πηγή: https://koukfamily.blogspot.com/