Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023

ΚΥΡΙΑΚΗ Ι΄ ΛΟΥΚΑ [:Εφεσ. 6,10-17] ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΠΕΡΙΚΟΠΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ


ΚΥΡΙΑΚΗ Ι΄ ΛΟΥΚΑ [:Εφεσ. 6,10-17]

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΠΕΡΙΚΟΠΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ

«Τὸ λοιπόν, ἀδελφοί μου, ἐνδυναμοῦσθε ἐν Κυρίῳ καὶ ἐν τῷ κράτει τῆς ἰσχύος αὐτοῦ(:Η προτροπή λοιπόν που μένει να σας κάνω, αδελφοί μου, είναι να ενισχύεστε με τη δύναμη που σας δίνει η κοινωνία σας με τον Κύριο και που πηγάζει από την πανίσχυρη δύναμή Του)»[Εφ.6,10]. Όταν πρόκειται να τελειώσει ο λόγος, πάντοτε χρησιμοποιεί αυτόν τον τρόπο.

     Δεν έλεγα καλά από την αρχή ότι η οικία του καθενός είναι ολόκληρο στρατόπεδο; Διότι ιδού, αφού παρέταξε όλες τις εξουσίες, στη συνέχεια τούς εξοπλίζει καλώς και τους οδηγεί σε πόλεμο. Εάν βέβαια δεν αρπάζει κανείς την εξουσία του άλλου, αλλά ο καθένας μένει στο αξίωμά Του, όλα θα είναι διευθετημένα καλώς. «Ἐνδυναμοῦσθε ἐν Κυρίῳ καὶ ἐν τῷ κράτει τῆς ἰσχύος αὐτοῦ(:Να ενισχύεστε με τη δύναμη που σας δίνει η κοινωνία σας με τον Κύριο και που πηγάζει από την πανίσχυρη δύναμή Του)», λέγει· δηλαδή ελπίζοντας σε Αυτόν για την βοήθειά Του. Επειδή, λοιπόν, παρήγγειλε πολλά που έπρεπε να γίνουν, «μη φοβάστε», λέγει, «στηρίξτε την ελπίδα σας στον Κύριο, και όλα θα τα ανακουφίσει». «Ἐνδύσασθε τὴν πανοπλίαν τοῦ Θεοῦ πρὸς τὸ δύνασθαι ὑμᾶς στῆναι πρὸς τὰς μεθοδείας τοῦ διαβόλου(:Ντυθείτε ολόκληρο τον οπλισμό με τον οποίο οπλίζει ο Θεός τους στρατιώτες Του, για να μπορείτε να αντιστέκεστε στα πανούργα τεχνάσματα του διαβόλου)»[Εφ.6,11]. Δεν είπε «στις μάχες», ούτε «στους πολέμους», αλλά «στα τεχνάσματα». Διότι ο εχθρός δεν μας πολεμάει ούτε απλά, ούτε φανερά αλλά με τεχνάσματα. Και τι σημαίνει «μεθοδεία»; «Μεταχειρίζομαι τέχνασμα» σημαίνει «παραπλανώ και με επινοήσεις καταβάλλω κάποιον», πράγμα που γίνεται και στην περίπτωση των τεχνασμάτων και με λόγια και με έργα, και με παλαιστικά τεχνάσματα, σε εκείνους οι οποίοι μας παραπλανούν. Επεξηγώ τι εννοώ: Ποτέ δεν παρουσιάζει φανερά τα αμαρτήματα ο διάβολος, την ειδωλολατρία δεν την λέγει, αλλά διαφορετικά παριστάνει τούτο μεταχειριζόμενος τεχνάσματα, δηλαδή, παριστάνει πιθανόν τον λόγο και χρησιμοποιεί επικαλύμματα.

Κυριακή Ι΄ Λουκά - Ο άγιος Κύριλλος Αλεξανδρείας για τη θεραπεία της συγκύπτουσας

 ΚΥΡΙΑΚΗ Ι΄ΛΟΥΚΑ [:Λουκά 13,10-17]

             Ο ΑΓΙΟΣ ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ  ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΚΥΠΤΟΥΣΑΣ


«Καὶ ἰδοὺ γυνὴ ἦν πνεῦμα ἔχουσα ἀσθενείας ἔτη δέκα καὶ ὀκτώ καὶ ἦν συγκύπτουσα καὶ μὴ δυναμένη ἀνακῦψαι εἰς τὸ παντελές(:εκεί βρισκόταν και μία γυναίκα που υπέφερε δεκαοκτώ χρόνια από μια ασθένεια εξαιτίας κάποιου πονηρού πνεύματος. Και γι’ αυτό ήταν σκυμμένη διαρκώς με κυρτωμένο το σώμα της και δεν μπορούσε καθόλου να σηκώσει όρθιο το κεφάλι της)»[Λουκ.13,11].

Υπήρχε στη Συναγωγή μία γυναίκα που εξαιτίας της ασθένειάς της επί δέκα οκτώ χρόνια ήταν διαρκώς σκυμμένη προς το έδαφος. Και αυτό ωφελεί όχι και λίγο εκείνους που σκέπτονται σωστά· γιατί πρέπει εμείς να συλλέγουμε από παντού αυτό που είναι χρήσιμο. Μπορούμε λοιπόν και από αυτό να δούμε και ότι ο Σατανάς δέχεται πολλές φορές την εξουσία ενάντια σε κάποιους, οι οποίοι προφανώς αμαρτάνουν και αντί των αγώνων της ευσέβειας προτιμούν τη ραθυμία, τους οποίους όταν τους κυριεύσει, τους προκαλεί πολλές φορές τέτοιες σωματικές ασθένειες, επειδή είναι τιμωρός και πολύ σκληρός. Και του επιτρέπει αυτό κατά πολύ μεγάλη οικονομία ο παντεπόπτης Θεός, με σκοπό, καταπονημένοι από το βάρος της δυστυχίας τους, να προτιμήσουν να μεταπηδήσουν προς τα καλύτερα.

Πνευματικές παραινέσεις Ὁσίου Ἰσαὰκ τοῦ Σύρου


Τοῦ Ἀββᾶ Ἰσαὰκ τοῦ Σύρου

Καὶ ἐὰν δὲν μπορεῖς νὰ νηστεύσεις δυὸ ἡμέρας νήστευσον τουλάχιστον ἕως τὸ ἑσπέρας, καὶ ἐὰν δὲν ἠμπορεῖς πάλιν ἕως τὸ ἑσπέρας φυλάττου τουλάχιστον ἐκ τοῦ χορτασμοῦ τῆς κοιλίας, καὶ ἐὰν δὲν ὑπάρχεις ἅγιος κατὰ τὴν καρδίαν, γίνε καθαρὸς κατὰ τὸ σῶμα. Καὶ ἐὰν δὲν πενθεῖ ἡ καρδία σου ἂς πενθεῖ τὸ πρόσωπόν σου, καὶ ἐὰν δὲν ἠμπορεῖς νὰ ἐλεήσεις ὁμίλει τουλάχιστον ὡς ἁμαρτωλός. Καὶ ἐὰν δὲν ὑπάρχεις εἰρηνοποιὸς μὴ γίνου τουλάχιστον φιλοτάραχος. Καὶ ἐὰν δὲν ὑπάρχεις ἱκανὸς καὶ ἔμπειρος γίνου ἄοκνος κατὰ τὸ φρόνημα. Καὶ ἐὰν δὲν ὑπάρχεις νικητὴς μὴ ὑψηλοφρόνει κατὰ τῶν πταιόντων καὶ ὑπευθύνων. Καὶ ἐὰν δὲν δύνασαι νὰ φράξεις τὸ στόμα τοῦ καταλαλοῦντος κατὰ τοῦ ἀδελφοῦ αὐτοῦ, φύλαξον τουλάχιστον τὸ σὸν καὶ μὴ συμφωνήσεις μετ᾿ αὐτοῦ...

Αυτά είναι αληθινά Χριστούγεννα


-Πήγαινε παιδάκι μου σ’ έναν παπά να εξομολογηθείς. Ν’ αναπνεύσει η ψυχή σου. Να κοινωνήσεις τον Χριστό, να ζήσεις αληθινά Χριστούγεννα.

-Τι να του πω; Ντρέπομαι.

-Τι να του πεις; Δεν ξέρω… Ν’ ανοίξεις την καρδιά σου. Να εγώ ξέρεις τι του λέω; Για τον εγωισμό και τη φιλαυτία μου. Την τεμπελιά και σκληροκαρδία μου. Για τους θυμούς και τσακωμούς με τα παιδιά και τη γυναίκα μου. Του λέω για τις φορές εκείνες που βαριέμαι να πάω εκκλησία. Τις άλλες που βλέπω κάποιον ζητιάνο και τον αποστρέφομαι.

Πως δυσκολεύομαι να συγχωρήσω όσους μου κάνουν κακό και που πολλές φορές παρασύρομαι, σχολιάζω και κατακρίνω άλλους ανθρώπους. Πως αντί να είμαι ευγνώμων για όσα καλά μου δίνει ο Θεός γκρινιάζω και μουρμουράω.

Όποιος έχει υποφέρει πολύ, μοιάζει μ ' εκείνον που ξέρει πολλές γλώσσες.Μπορεί έτσι να καταλάβει πολλούς και να τον καταλάβουν....

πηγή: https://yiorgosthalassis.blogspot.com/

Εξωτερική πολιτική «Χατζατζάρηδων»: Από το «Μητσοτάκης γιοκ», φτάσαμε στο «ελληνικές θέσεις γιοκ»


Φιάσκο που παρουσιάζεται ως «επιτυχία» η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν - Υποχωρήσεις, ατολμία και ατελείωτοι.. τεμενάδες 

 Γράφει ο Ελευθέριος Ανδρώνης 

 Πριν ακόμα μπει στο αεροπλάνο για να επιστρέψει στη χώρα του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τα «πετσωμένα» ελληνικά ΜΜΕ ξεκίνησαν να θριαμβολογούν για την «επιτυχία Μητσοτάκη» (!), εμφανίζοντας πηχυαίους τίτλους για «επίθεση φιλίας», «ήρεμα νερά», «νέα εποχή ειρήνης» και «αδερφοποίηση» των δύο πλευρών. 

 Κάποιοι μάλιστα έφτασαν σε τέτοιο παροξυσμό νεοραγιαδισμού, που διατύπωσαν την άποψη ότι «η Ελλάδα κέρδισε χρόνο» ειρήνης, σαν να πανηγυρίζουν ότι μας «ελέησε» ο Σουλτάνος! 

 Είχε πράγματι κάποιο κέρδος για τη χώρα μας η επίσκεψη Ερντογάν; Μόνο για εκείνον που κουβαλά τέτοια μυαλά που τον κάνουν να θεωρεί ως διπλωματικό «κέρδος», το «πάλι καλά που δεν πάθαμε και τίποτα». 

Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023

Καμία εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής


Ζήσαμε σήμερα άλλη μία προσπάθεια της Αθήνας να συμμαζέψει την εικόνα των σχέσεών μας με την επιθετική γείτονα.

Ο ερχομός του Ερντογάν στη χώρα μας εξυπηρετεί προφανώς την ανάγκη του για μία καλή έξωθεν μαρτυρία, εξυπηρετεί την εξασφάλιση της χώρας του από δυσμάς (από όπου προσπαθώντας να αποστασιοποιηθεί φοβάται μήπως υποστεί ζημίες), εξυπηρετεί τα ασθμαίνοντα σχέδιά του για εξοπλισμό της Πολεμικής του Αεροπορίας (αφού οι δυνητικώς άμεσα απειλούμενοι χαριεντίζονται μαζί του), εξυπηρετεί και την χαλάρωση των αμυντικών ανακλαστικών των Ελλήνων απέναντι στον αναθεωρητισμό του. Για τα τυχόν κέρδη της δικής μας πλευράς θα πρέπει μάλλον να ψάξουμε πολύ: δύο φορές μέσα στα μούτρα μας ανέφερε τουρκική μειονότητα στη Θράκη (και φυσικά δεν ...πείστηκε από την εύλογη αντίδραση του Μητσοτάκη), μίλησε πάλι για το Αιγαίο με τα γνωστά περί θάλασσας που μας ενώνει (σαν να μην είναι σχεδόν καθ΄ ολοκληρίαν ελληνικό), για την Κύπρο επανέλαβε τα περί λύσης με βάση τις πραγματικότητες (της Κατοχής και του εποικισμού) κι άλλωστε ο Μητσοτάκης το είχε προσπεράσει με μια τυπική φράση. Εκατέρωθεν δεν ειπώθηκε λέξη για casus belli ή για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ή για τις γκρίζες ζώνες. Τις διμερείς συμφωνίες μένει να τις δούμε. Η ανάπτυξη του διμερούς εμπορίου δεν μας λέει τίποτε όταν έχουμε όχι μόνο μεγάλο έλλειμμα αλλά και εξαγωγές με τόσο χαμηλή προστιθέμενη αξία, σε αντίθεση με την άλλη πλευρά. Δώσαμε και τη βίζα για τα νησιά, πράγμα που χρόνια επιζητούσε η Τουρκία, τι πήραμε ως αντάλλαγμα; Τίποτε δεν μάθαμε. Κλείσαμε και το Λαύριο και πήραμε τα ...εύσημα του Τούρκου προέδρου, μαζί με την επισήμανση να μην το ...επιτρέψουμε κάπου αλλού! Τι κερδίσαμε επί του πεδίου ως Ελλάδα, αυτό είναι το ερώτημα, γιατί η Τουρκία κέρδισε ήδη πράγματα απτά, χωρίς να υποχωρήσει σε οτιδήποτε. Την δίμηνη μείωση των λαθροροών που κάλλιστα τον άλλον μήνα μπορεί να ανατραπεί; Ή την πρόσκληση στην Άγκυρα; Κακά τα ψέμματα, το "κλίμα" στις Ε/Τ σχέσεις ήταν και παραμένει άθλιο και επιδεινούμενο, ο "καιρός" των Ε/Τ μόνο έχει αλλάξει παροδικά επειδή το θέλησε η άλλη πλευρά, κρίνοντας πως αυτό την συμφέρει. Στον τόπο μας εξακολουθεί να λείπει δραματικά μια συνεκτική εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση (και) της τουρκικής απειλής.

πηγή: https://www.nikh.gr/

Γέροντας Εφραίμ της Αριζόνας: “Η πίστις θα κλονισθή μέχρι τα θεμέλια. Τα επόμενα χρόνια, θα είναι τα τελευταία και ένδοξα…”


“Όσοι λένε την ευχή του Ιησού (Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με), αυτοί θα ξεπεράσουν όσα έρχονται με τη βοήθεια του Θεού… ”

Τα δεινά χρόνια πλησιάζουν. Όταν δούμε πολέμους και σεισμούς και διάφορα γεγονότα, εγγύς το τέλος. Περιμένουμε πολλά να μας συμβούν σύμφωνα με τις προφητείες των αγίων, εις τους εσχάτους χρόνους θα συμβούν μεγάλα γεγονότα. Και ο λόγος του Θεού και των αγίων είναι αλήθεια.

Το άθλημα, το οποίον περιμένουμε να δώσουμε είναι για την πίστι στην Θεανθρωπία του Ιησού, αφού βέβαια πιστεύουμε ότι ο Χριστός ήτο Θεός κι έγινε άνθρωπος κι ότι κατέβηκε στη γη, να δώση τη λύτρωσι και να διώξη το σκοτάδι της απιστίας και της αθεΐας. Κι εμείς σαν στρατιώτες του Χριστού μας, αφού αποτελούμε το στράτευμα του Χριστού, οφείλουμε να προετοιμαστούμε, να οπλισθούμε. Ένα κράτος, όταν αντιληφθή ότι κάποιο άλλο κράτος ετοιμάζει επίθεσι αρχίζει την προετοιμασία της άμυνας και της αντεπιθέσεως. Ούτω πως και εμείς. Και η προετοιμασία είναι γνωστή.

Ὁ προφητικὸς λόγος τοῦ μακαριστοῦ Γέροντα Εφραὶμ τῆς Ἀριζόνας

 

Κήρυγμα Ἠγουμένου Ἱ.Μ. Φιλοθέου Ἀρχιμ. Νικοδήμου στὶς 11 Ἰανουαρίου 2020 (29 Δεκεμβρίου 2019, κατὰ τὸ Ἁγιορείτικο ἡμερολόγιο), στὴν ἱερὰ μονὴ Καρακάλλου Ἁγίου Ὄρους μὲ τὴν εὐκαιρία τῆς μνήμης τοῦ Ἁγίου Ὁσιομάρτυρος Γεδεὼν τοῦ Καρακαλληνοῦ.

Ὁ Ἡγούμενος τῆς Ἱ.Μ. Φιλοθέου Ἀρχιμ. Νικόδημος ἀναφέρθηκε τὴν ὥρα τῆς τράπεζας στὸν ἀείμνηστο γέροντα Ἐφραὶμ Ἀριζονίτη. Στὴ σύντομη ὁμιλία του εἶπε, μεταξὺ ἄλλων: «Κάποια στιγμὴ ὁ Γέροντας Ἐφραὶμ εἶδε τὸν Χριστὸ μὲ τὴν Παναγία. Ἐπειδὴ ὁ Γέροντας ἔκανε πολὺ προσευχὴ γιὰ τὴν πατρίδα μας πάντα, εἶδε ὅτι ἡ Παναγία παρακαλοῦσε τὸ Χριστὸ νὰ σκεπάσει τὴν Ἑλλάδα, ἀλλὰ ὁ Χριστὸς ἀρνοῦνταν. Ἀρνοῦνταν γιὰ τὴν ἁμαρτία καὶ εἰδικὰ γιὰ τὶς σαρκικὲς ἁμαρτίες. Οἱ Εὐρωπαῖοι, οἱ ξένοι δὲν ἔχουν σχέση μὲ ἐμᾶς τοὺς Ὀρθοδόξους. Ἐμεῖς οἱ Ὀρθόδοξοι καὶ οἱ Ἕλληνες εἰδικὰ ἔχουμε ἄλλη παράδοση. Τον παρακαλοῦσε ἡ Παναγία, ὅμως ὁ Χριστὸς ἀρνοῦνταν. Μὰ παιδί μου εἶναι δικοί μας, ἦταν δικοί μας, τοὺς σκεπάζαμε καὶ τοὺς βοηθούσαμε ὅσο μᾶς λάτρευαν, τώρα μᾶς ξέχασαν οἱ Ἕλληνες. Προσπαθοῦσε ἡ Παναγία, ὁ Χριστὸς ἀρνοῦνταν. Πρὶν ἀποχωρήσει ὁ Χριστὸς εἶπε, ἐγὼ θέλω νὰ τοὺς σώσω ἀλλὰ νὰ δῶ μετάνοια. Φεύγει ὁ Χριστός, μένει ἡ Παναγία μόνη της καὶ μὴ ἔχοντας τί ἄλλο νὰ κάνει, ἔβγαλε τὸ ὠμοφόριό της καὶ σκέπασε τὴν Ἑλλάδα» ὅπως ἀνέφερε μὲ ἔκδηλη συγκίνηση ὁ Ἀρχιμ. Νικόδημος.

πηγή: https://immorfou.org.cy/

Ἡ ἐπέλαση τῆς γιόγκα στά ἑλληνικά σχολεῖα καί στά νηπιαγωγεῖα


ΕΣΤΙΑ ΠΑΤΕΡΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ
ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Θέσπιδος 11 ΜΑΡΟΥΣΙ
ΤΗΛ. 210 8025211 estiapm@gmail.com

Ὅταν ἡ Ἑστία Πατερικῶν Μελετῶν εἶχε διοργανώσει τό ἔτος 2015 ἡμερίδα κατά τῆς γιόγκα[i], εἶχε τονιστεῖ ἀπό τούς ὁμιλητές ὁ μεγάλος κίνδυνος εἰσχώρησης τῆς γιόγκα στά σχολεῖα, ἀκόμα καί ἄν δέν εἶναι ἐπίσημα ἐνταγμένη στά προγράμματα σπουδῶν.

Δυστυχῶς, οἱ τότε ἀνησυχίες μας καθημερινά ἀποδεικνύονται βάσιμες, ἀφοῦ συνεχῶς ἀκοῦμε νέες περιπτώσεις ἄσκησης διαλογισμοῦ στά σχολεῖα, στά νηπιαγωγεῖα, ἀκόμα καί στούς παιδικούς σταθμούς! Ἐνδεικτικά ἀναφέρουμε ὅτι γνωστό ἰδιωτικό σχολεῖο τῆς Ἀττικῆς, ἀνήρτησε πρόσφατα φωτογραφίες μικρῶν μαθητῶν νά «χαλαρώνουν» μέ ἀσκήσεις γιόγκα[ii]!

Τα Γυμνάσια Συβρίτου και Κράνας και η ερήμωση της υπαίθρου


Θεόδωρος Ι. Ρηγινιώτης

Τα Γυμνάσια Συβρίτου και Κράνας δεν πρέπει να κλείσουν, ούτε όμως και να παραμείνουν ως έχουν, μοιάζοντας με σκιές του παρελθόντος τους ή με ετοιμοθάνατους ασθενείς.

Δεν πρέπει να κλείσουν, όσο και αν ελαττώνονται οι μαθητές τους, διότι:

(α) το κλείσιμο των σχολείων συντελεί ακόμη περισσότερο στην υποβάθμιση της υπαίθρου και την εγκατάλειψή της ακόμη και από τους τελευταίους κατοίκους της,

(β) τα σχολεία εύκολα κλείνουν, αλλά πολύ δύσκολα ξανανοίγουν (ΑΝ ξανανοίγουν ποτέ), ώστε κι αν ακόμη στο μέλλον αυξηθεί ο αριθμός των μαθητών στην περιοχή, η πείρα λέει ότι τα σχολεία δεν θα ξαναλειτουργήσουν, αλλά τα παιδιά θα συνεχίσουν να μετακινούνται στα σχολεία με τα οποία «συγχωνεύτηκαν».

Γέροντας Εφραίμ Φιλοθεΐτης: Μην ντρέπεσαι να πεις τις αμαρτίες σου


Η μετάνοια εκφράζεται σαν ομολογία των αμαρτημάτων, σαν εξαγόρευσις.

Μη ντρέπεσαι να πης τις αμαρτίες σου. Κάποτε θα γίνη η αποκάλυψις των αμαρτημάτων μας.

Ή θα τις αποκαλύψουμε εμείς, μόνοι μας, μπροστά σ’ ένα πρόσωπο, στον πνευματικό, ή θα τις αποκάλυψη ο Θεός την ήμερα εκείνη μπροστά σ’ όλους τους αγγέλους και τους ανθρώπους.

Αν προλάβουμε πρώτοι να κατηγορήσουμε τον εαυτόν μας με την μετάνοια, εξαλείφονται όλες οι αμαρτίες μας και αθωωνόμαστε.

πηγή: https://simeiakairwn.wordpress.com/

Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023

Το κίνημα ΛΟΑΤΚΙ απαγορεύθηκε στην Ρωσσία· χαρακτηρίσθηκε εξτρεμιστικό.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσσίας κήρυξε εχθές το διεθνές κίνημα ΛΟΑΤΚΙ εξτρεμιστικό, απαγορεύοντας τις δραστηριότητές του στην χώρα.

Το Δικαστήριο έκανε έτσι αποδεκτό το αίτημα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αναφέρει το RIA-Novosti.

Σύμφωνα με το Υπουργείο, το κίνημα περιέχει «στοιχεία και εκδηλώσεις εξτρεμιστικού προσανατολισμού, συμπεριλαμβανομένης της υποκίνησης κοινωνικού και θρησκευτικού μίσους».

Η απόφαση τέθηκε άμεσα σε ισχύ.

ΕΟΡΤΑΖΕΙ ΚΑΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ Ο Ι.Ν ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ ΑΧΛΑΔΑΣ

 

«Πάνω απ’ όλα παιδιά μου, να κρατήσουμε την πίστη μας στον Κύριο, και ας έρθουν μέρες δύσκολες και ας έρθουν μέρες δοκιμασίας…»


Γέρων Αμβρόσιος Λάζαρης

…-Παιδί μου, οι μοναχοί είναι άνθρωποι. Υπάρχουν και καλοί και κακοί. Εμείς θα έχουμε πυξίδα στη ζωή μας τους καλούς, σαν τον Γέροντα Παΐσιο, τον Γέροντα Πορφύριο, τον Γέροντα Ιάκωβο.

Δεν είμαστε άξιοι να κρίνουμε κανέναν, ούτε τους κακούς. Μπορεί ένας αμαρτωλός να πει αύριο ένα «ήμαρτον» και να τον συγχωρήσει ο Θεός και να πάει πιο γρήγορα στον Παράδεισο από σένα. Γι’ αυτό, μην κρίνεις.

Αυτά που θα δουν τα μάτια μας και θ’ ακούσουν τ’ αυτιά μας από εδώ και πέρα, δεν θα τα έχουμε ποτέ ξαναδεί ούτε ξανακούσει. Μέσα στην επόμενη εικοσαετία θα γίνουν φοβερά πράγματα.

Τι μπορεί να προσφέρει σε εμένα τον νέο πάτερ η νηστεία;


Ευλογημένε μου αδερφέ η νεότητα είναι η πιο σημαντική περίοδος της ζωής μας, ειδικά από την ηλικία της ενηλικίωσης και μέχρι τα 35 έτη χτίζεται το θεμέλιο της ζωής μας αλλά και η ολοκλήρωση του χαρακτήρα μας.

Ένας άνθρωπος όμως δεν ολοκληρώνεται μόνο με τις υλικές επιτυχίες και κατακτήσεις αλλά και πνευματικά.
Βλέπεις το όμορφο δώρο χαρακτηρίζεται έτσι ως όμορφο από το περιεχόμενο του και όχι από το περιτύλιγμα, έτσι ένας άνθρωπος χαρακτηρίζεται όμορφος όχι από την εξωτερική εφήμερη ομορφιά του αλλά από την ψυχική ομορφιά και πλούτο που περιέχει η πνευματική του υπόσταση.

Το Εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου που προστάτευσε το Θωρηκτό «Αβέρωφ» – Το μοναδικό πλοίο που έχει ναό στο κατάστρωμα


Είναι το μοναδικό πλοίο που έχει ναό στο κατάστρωμα. Δεν υπέστειλε ποτέ την ελληνική σημαία και δεν έχασε καμία μάχη. 

 Ο Αγιος Νικόλαος θεωρείται ο προστάτης των ναυτικών, διότι στον βίο του αναφέρονται θαύματα που έχουν σχέση με τη θάλασσα. Δεν είναι τυχαίο που στα πλοία, εμπορικά και πολεμικά, υπάρχει η εικόνα του. Στο θωρηκτό «Αβέρωφ» όμως βρίσκεται ένα εκκλησάκι αφιερωμένο στον Αγιο Νικόλαο. Για κάποιους αυτό προστάτευσε το πλοίο και ήταν ο λόγος που δεν έχασε ούτε μία μάχη. 

 «Τα χριστιανικά αισθήματα της τότε ελληνικής κοινωνίας αλλά και οι προσωπικές πεποιθήσεις των αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού και όχι μόνο του Π. Κουντουριώτη φρόντισαν ώστε στο νέο εύδρομο του στόλου, το θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ», να υπάρχει εκκλησία επί του καταστρώματος, παρότι δεν προβλεπόταν από τα αρχικά σχέδια του πλοίου, τα οποία προσαρμόστηκαν κατόπιν σχετικής επιθυμίας και παραγγελίας του Πολεμικού Ναυτικού» περιγράφει ο αρχιμανδρίτης Ιουστίνος Μαρμαρινός, συνταγματάρχης (ΣΙ) ιερέας ΓΕΝ. 

Άγιος Αμβρόσιος Μεδιολάνων: Ο Ασυμβίβαστος Επίσκοπος

Η δυτική εκκλησία, όσο ήταν Ορθόδοξη, είχε αναδείξει μεγάλες πατερικές μορφές, εφάμιλλους των αγίων Πατέρων της Ανατολής. Επειδή μιλούσαν την λατινική γλώσσα, τους ονομάζουμε Λατίνους Πατέρες. Ένας από αυτούς υπήρξε ο άγιος Αμβρόσιος επίσκοπος Μεδιολάνων, του σημερινού Μιλάνου της Ιταλίας.

Γεννήθηκε περί το 340 στην πόλη Τρέβηρα της Γερμανίας. Ο πατέρας του ονομαζόταν Αμβρόσιος και ήταν ένθερμος χριστιανός και ανήκε σε ευγενή οικογένεια. Μάλιστα η οικογένειά του είχε καταλάβει ύπατα πολιτικά αξιώματα. Ο ίδιος ήταν διοικητής της Γαλλίας. Όταν πέθανε ο πατέρας του ήταν ακόμη παιδί και η μητέρα του εγκαταστάθηκε στη Ρώμη, όπου αφιερώθηκε στην επιμέλεια του παιδιού της. Είχε την ευχέρεια να του δώσει σπουδαία μόρφωση, μα περισσότερο από την κοσμική γνώση φρόντισε να τον μορφώσει πνευματικά. Τον κατήχησε στην χριστιανική πίστη και του δίδαξε τις χριστιανικές αρετές.

Ο Αμβρόσιος έδειξε ασυνήθιστη επιμέλεια και επίδοση στις σπουδές του. Σπούδασε λατινική και ελληνική φιλολογία, φιλοσοφία και νομική. Παράλληλα αναδείχτηκε άρτια προσωπικότητα, στολισμένος με ήθος, σεμνότητα, πραότητα και σοβαρότητα. Ξεχώριζε από τους συμμαθητές του ειδωλολάτρες, οι οποίοι ήταν βουτηγμένοι στην ακολασία και στις ασέλγειες.

Στικ νικοτίνης: Η νέα μόδα «εφιάλτης» για γονείς και παιδιά


Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει η είδηση ότι στικάκια νικοτίνης, είχαν σαν αποτέλεσμα τρεις μαθητές Γυμνασίου στην Κρήτη να καταλήξουν ημιλιπόθυμοι στις τουαλέτες. Τι επισημαίνουν οι ειδικοί.

Λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη πως τρεις μαθητές Γυμνασίου στην Κρήτη λιποθύμησαν από στικ νικοτίνης, μια μητέρα από τη Βέροια αποκαλύπτει στο Live News πως αυτή η επικίνδυνη «μόδα» έκανε την εμφάνιση της και στο σχολείο των παιδιών της.

«Ήταν 2-3 παιδιά στο σχολείο που πήρανε. Δεν σημαίνει ότι ήταν ούτε αλητάκια, ούτε τίποτα, από καλές οικογένειες. Τα πουλάνε λέει ακόμα και στα περίπτερα. Τα προμηθεύονται πάρα πολύ εύκολα τα παιδιά», είπε η μητέρα των μαθητών.

Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023

Άγιος Νικόλαος Αρχιεπίσκοπος Μύρων της Λυκίας


Ο Κύριος, στὴν ἐπὶ τοῦ Ὄρους ὁμιλία του, εἶπε: «Γίνεσθε οἰκτίρμονες, καθὼς καὶ ὁ πατὴρ ὑμῶν οἰκτίρμων ἐστι» (Λουκᾶ, στ’ 36). Νὰ γίνεσθε δηλαδή, σπλαγχνικοὶ πρὸς τὸν πλησίον καὶ συμπονετικοὶ στὶς δυστυχίες του καὶ τὶς ἀνάγκες του, καθὼς καὶ ὁ οὐράνιος Πατέρας σας εἶναι εὐσπλαχνικὸς πρὸς ὅλους. Μιὰ τέτοια προσωποποίηση τῆς χριστιανικῆς εὐσπλαχνίας ὑπῆρξε καὶ ὁ Ἅγιος Νικόλαος.

Ἔδρασε τὴν ἐποχὴ τῶν αὐτοκρατόρων Διοκλητιανοῦ, Μαξιμιανοῦ καὶ Μεγάλου Κωνσταντίνου. Στὴν ἀρχὴ ἀφιερώθηκε στὸν ἀσκητικὸ βίο, λόγω ὅμως τῆς ξεχωριστῆς ἀρετῆς του τιμήθηκε, χωρὶς νὰ τὸ ἐπιδιώξει, μὲ τὸ ἀξίωμα τοῦ ἀρχιεπισκόπου Μύρων. Ἀπὸ τὴν θέση αὐτὴ καθοδηγοῦσε μὲ ἀγάπη τὸ ποίμνιό του καὶ ὁμολογοῦσε μὲ παρρησία τὴν ἀλήθεια.

Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος: Ἅγιος Νικόλαος, ὁ ἅγιος τῶν ἀδικημένων καὶ τὸ Ψαλτήρι

 


https://youtu.be/isp3kyNBPFM

Άγιος Λουκάς Κριμαίας: Όπως υπάρχουν εννέα τάγματα αγίων αγγέλων το ίδιο και στην στρατιά των πονηρών πνευμάτων υπάρχουν ανώτερα και κατώτερα τάγματα

 Ούτε με τις δικές μας δυνάμεις, ούτε με το δικό μας νου και το ζήλο μας μπορούμε να πολεμήσουμε και να νικήσουμε αυτή την καταραμένη σκοτεινή στρατιά, αλλά μόνο με τη δύναμη του θεού, με τη βοήθειά Του

Η ζωή όλων των μακάριων εκείνων ανθρώπων, οι οποίοι με όλη την καρδιά τους αγάπησαν τον Κύριο Ιησού Χριστό και σταθερά ακολουθούν την τε θλιμμένη οδό, δια της στενής πύλης, όπως τους έδειξε Εκείνος, είναι γεμάτη αγώνα, πολύ δύσκολο αγώνα.

Τι αγώνα; Όχι με την σάρκα και το αίμα, όχι με τους ανθρώπους, αλλά με τα πνεύματα τα πονηρά εις τους ουρανούς. Η πάλη αυτή είναι πάρα πολύ δύσκολη και μακάριοι οι άνθρωποι εκείνοι, που είναι σταθεροί στον αγώνα τους.

Άφαντα τα νησιά του Αιγαίου από χάρτη ελληνικού πανεπιστήμιου ενώ η Κύπρος μοιάζει να είναι συνέχεια του τουρκικού εδάφους!

Το τριήμερο συνέδριο του Ιδρύματος Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου έδωσε την αφορμή για μια επίδειξη δουλικότητος της ελληνικής πλευράς προς την Τουρκία. Επρόκειτο για το Athens Security Forum, το οποίο πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα της Λέσχης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, και κατά την διάρκεια του οποίου η παρέμβαση της τουρκικής πρεσβείας οδήγησε τους οργανωτές να αλλοιώσουν τον χάρτη της Ευρώπης στην προμετωπίδα και το λογότυπο του συνεδρίου, και να προσθέσουν και την Τουρκία σε αυτόν. 

Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023

Δεξί χέρι του Υπουργείου Παιδείας το "Πολύχρωμο Σχολείο"

Δεξί χέρι του Υπουργείου Παιδείας το "Πολύχρωμο Σχολείο", που εκπαιδεύει νήπια με drag queens και παιδιά δημοτικού σε «γάμους» ομοφυλοφίλων και σε παρελάσεις «υπερηφανείας».

https://youtu.be/UDKVtjylg3Q

«Νομιμοποιούν» την υιοθεσία ομοφύλων ζευγαριών στην εκπαιδευτική ύλη των δημοτικών σχολείων!


Οδηγίες στους δασκάλους να αποφεύγουν τους όρους «μητέρα» και «πατέρας»!

Την ώρα που το θέμα της νομιμοποιήσεως των γάμων και της τεκνοθεσίας των ομοφύλων προκαλεί τριγμούς στο εσωτερικό της ΝΔ, τα παιδιά του δημοτικού (!) μαθαίνουν να εξοικειώνονται με την ιδέα της οικογένειας με γονείς του ιδίου φύλου, αμφισβητώντας ακόμη και την έννοια του βιολογικού φύλου, ενώ οι ιερές λέξεις “μητέρα και πατέρας” αντικαθίστανται από την λέξη “κηδεμόνας ή γονέας”! Και αυτό δεν είναι προσωπική εκτίμηση, αλλά αναφέρεται ξεκάθαρα στο εκπαιδευτικό υλικό που προτείνει το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής για την διδασκαλία των μαθητών της Ε΄και ΣΤ’ Δημοτικού στα νεοεισερχόμενα Εργαστήρια Δεξιοτήτων.

Αναστάσιος Λαυρέντζος: Φοβικός κατευνασμός (ηχητικό)

 

από το κανάλι Σάββας Καλεντερίδης

Ο Αναστάσιος Λαυρέντζος, που διδάσκει Διαχείριση Κινδύνων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αναλύει με αφορμή το άρθρο του στο slpress.gr ".

Γιατί οι πρώην αποικιοκράτες κράτησαν χαμένες στους ωκεανούς νησίδες", πως η εμμονή των παλαιών αποικιοκρατικών δυνάμεων να διατηρούν αυτά τα απομονωμένα νησιά υπό τον έλεγχό τους, δείχνει πόσο σημαντικό είναι να κατέχεις ξηρά μέσα στη θάλασσα. Γιατί μέσω αυτής, όπως εξηγεί αποκτάς τον έλεγχο εκμετάλλευσης μιας τεράστιας θαλάσσιας έκτασης, η οποία κατά περίπτωση μπορεί να κρύβει μεγάλες εκπλήξεις.

Αγ. Σάββας ο Ηγιασμένος


ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητού

Ανάμεσα στους μεγάλους αγίους της Εκκλησίας μας σημαντική θέση κατέχουν οι μεγάλες ασκητικές και μοναχικές μορφές. Ένας από αυτούς είναι και ο άγιος Σάββας ο Ηγιασμένος.

Γεννήθηκε το έτος 439 στο χωριό Μουταλάσκη της Καππαδοκίας. Οι γονείς του ονομάζονταν Ιωάννης και Σοφία, οι οποίοι ήταν πλούσιοι και ευσεβείς. Ο πατέρας ήταν στρατιωτικός και κατά συνέπεια ήταν αναγκασμένος να μεταναστεύει. Όταν ο Σάββας ήταν μικρός, αναγκάστηκε να μεταναστεύσει με τη σύζυγό του στην Αλεξάνδρεια, αφήνοντας το παιδί του στην ανατροφή σε κάποιον συγγενή του ονόματι Ερμία. Αλλά ενωρίς τον εγκατέλειψε λόγω της κακής συμπεριφοράς της συζύγου του προς αυτόν. Αποφάσισε να απαρνηθεί τα εγκόσμια, καταφεύγοντας στη Μονή Φλαβιανών, όπου, παρά το νεαρό της ηλικίας του έδειξε ασυνήθιστο ζήλο για τη μοναχική ζωή και την άσκηση. Σε μικρό χρονικό διάστημα ξεπέρασε σε αρετές τους μοναχούς. Μάλιστα άρχισαν να φαίνονται τα σημάδια της αγιότητάς του. Κάποτε κάνοντας το σημείο του σταυρού μπήκε μέσα σε πυρακτωμένο φούρνο, για να σώσει τα ενδύματα των μοναχών, τα οποία είχε λησμονήσει ο φούρναρης, χωρίς να υποστεί την παραμικρή φθορά.

Το άφθαρτο λείψανο του Αγίου Σάββα στους Αγίους Τόπους

 

https://youtu.be/wdUns0dQuQ8

Εκείνος ο οποίος μας είπε να μην μεριμνούμε για το αύριο, Αυτός έχει και την φροντίδα μας..


Κατά την εποχή που ζούσε ο Άγιος Σάββας, έπεσε πείνα μεγάλη και ακρίβεια πολύ σ’ όλη την Παλαιστίνη επί 5 χρόνια και κατά το διάστημα αυτό δεν έβρεξε καθόλου.

Γι’ αυτό στην Παλαιστίνη υπήρχε στεναχώρια μεγάλη στους κοσμικούς αλλά και στους Μοναχούς που ήταν σε κελιά και Μοναστήρια. Ο Άγιος Σάββας διηύθυνε τότε 7 μεγάλα Μοναστήρια, που είχαν μεγάλη στέρηση των αναγκαίων, όμως εκείνος δεν μεριμνούσε για τίποτα, αλλά μόνο στον Θεό είχε εναποθέσει τις ελπίδες του, ζητώντας απ’ Αυτόν βοήθεια. Καλούσε και τους Ηγουμένους των Μοναστηριών και τους συμβούλευε να μην μεριμνούν, ούτε να στενοχωρούνται για τα δεινά, αλλά να ελπίζουν στον Κύριο και Εκείνος θα δώσει σ’ αυτούς τα χρειαζούμενα.

Κλιμάκιο της ΝΙΚΗΣ στην Φλώρινα


ΝΙΚΗ, Κοινότητα Φλώρινας
Δελτίο Τύπου
Φλώρινα, 4/12/2023

Στις 2 και 3 του τρέχοντος μηνός Δεκεμβρίου κλιμάκιο του Πατριωτικού Δημοκρατικού Κινήματος ΝΙΚΗ, με τον Πρόεδρο του κινήματος κ.Δημήτρη Νατσιό και την Βουλευτή κ.Ασπασία Κουρουπάκη, τον κ.Δημήτριο Χιωτακάκο και άλλα στελέχη, διενήργησε διήμερη επίσκεψη στην ακριτική Φλώρινα, με κύριο αντικείμενο την παρουσίαση των θέσεων του Κινήματος για τον Ψηφιακό Ολοκληρωτισμό (νέες ταυτότητες, αχρήματη κοινωνία, κλπ) σε σχετική ενημερωτική εκδήλωση που οργάνωσε η τοπική κοινότητα, όπου και παραχωρήθηκε συνέντευξη τύπου. Την εκδήλωση παρακολούθησαν δεκάδες Φλωρινιωτών, φίλων της ΝΙΚΗΣ, αλλά και πολιτών που προσήλθαν από ανησυχία για τα τεκταινόμενα.

Στα πλαίσια της επίσκεψης είχε την ευκαιρία να λάβει ευλογία από τον νεοενθρονισθέντα επίσκοπο Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας κ.Ειρηναίο, με τον οποίο είχε εγκάρδια και εποικοδομητική συζήτηση για θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Εγκάρδια επίσης συνάντηση σε εμφανώς συγκινητικό κλίμα υπήρξε και με τον εφησυχάζοντα πρώην επίσκοπο π.Θεόκλητο.

Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023

Ο Βίος της Αγίας Βαρβάρας

Η Αγία Βαρβάρα αποτελεί το κόσμημα των μαρτύρων του 3ου αιώνα μ.Χ. Υπάρχουν διχογνωμίες σχετικά με τον τόπο γεννήσεως και μαρτυρίου της. Η Καθολική παράδοση δέχεται ως τόπο καταγωγής της την Νικομήδεια της Μικράς Ασίας, όμως (πιθανόν ορθότερα) η Ορθόδοξη Ανατολική Εκκλησία υποδεικνύει ότι έζησε περί το τέλος του 3ου και αρχές του 4ου μ. Χ. αιώνα, στην Ηλιούπολη της Κοίλης Συρίας. Σήμερα η πόλη αυτή ονομάζεται Βααλβέκ. Ο πατέρας της ονομαζόταν Διόσκορος και ήταν φανατικός ειδωλολάτρης. Ήταν επίσης πολύ πλούσιος, διοικητής της Ηλιούπολης, με μεγάλη πολιτική εξουσία και φανατικός ιερέας της ειδωλολατρίας. Η Βαρβάρα ήταν μοναχοκόρη του Διόσκουρου και υπήρξε μια πανέμορφη κοπέλα. Κατά τον Συμεών τον Μεταφραστή, (Ι΄ αιώνας), «τὸ γὰρ κάλλος αὐτῆς, εἰ καὶ μὴ θεατὀν, ἀλλ' ὅμως ἀκουστὸν ὅν, περιμάχητον αυτῆς ἐποίει γάμον». Όμως, πέρα από την ομορφιά της, διακρινόταν για την ευφυΐα και σωφροσύνη της. Για να μην την βλέπει ο κόσμος, ο πατέρας της έφτιαξε έναν πύργο, ώστε η κόρη του να ζει μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα. Στην χριστιανική πίστη κατήχησε την Βαρβάρα μία ευσεβής χριστιανή γυναίκα. Τη ζωή της μέσα στο ειδωλολατρικό περιβάλλον η Βαρβάρα περνούσε «ἐν πάσῃ εὐσεβείᾳ καὶ σεμνότητι». Αργότερα, ο πατέρας της θέλησε να κατασκευάσει έξω από τον πύργο ένα ωραίο λουτρό. Υπάρχει μια παράδοση κατά την οποία ενώ αρχικά το λουτρό είχε σχεδιαστεί από τον Διόσκορο με δύο παράθυρα, η Βαρβάρα επέμενε να κατασκευαστεί και ένα νότιο τρίτο παράθυρο για να συμβολίζει μυστικά την Αγία Τριάδα. Σ' ένα τροπάριο της ακολουθίας της, στην Ε' ωδή, χαρακτηριστικά αναφέρεται αυτό το γεγονός ως εξής: «θυρίσι τρισί, τὸ λουτρὸν φωτίζεσθαι κελεύσασα, μυστικῶς διέγραψας, βάπτισμα Βαρβάρα τῆς Τριάδος φωτὶ, τῶν ψυχών σελασφόρον, ὑπάρχον καθαρτήριον». Δηλαδή: «διατάζοντας να φωτίζεται το λουτρό με τρία παράθυρα, σχεδίασες με μυστικό τρόπο Βαρβάρα, το βάπτισμα, στο φως της Αγίας Τριάδος, που καθαρίζει και φέρνει λάμψη στις ψυχές».

Νέα Ζηλανδία: Θα απαγορευτούν για τους μαθητές τα κινητά τηλέφωνα στα σχολεία


Την ίδια ημέρα που στην Ελλάδα η κοινωνία έχει σοκαριστεί από τις αποκαλύψεις για μαθητές γυμνασίου που αντάλασσαν γυμνές φωτογραφίες συμμαθητριών τους στα κινητά τους τηλέφωνα, η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε την πλήρη απαγόρευση των συσκευών στα σχολεία της χώρας.
Συγκεκριμένα την ανακοίνωση ότι τα κινητά τηλέφωνα θα απαγορευτούν στα σχολεία της Νέας Ζηλανδίας, έκανε σήμερα ο συντηρητικός πρωθυπουργός Κρίστοφερ Λούξον, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια που κυβερνούσε η woke Γιασίντα Αρντερν, παγκοσμίως γνωστή για τα πιο σκληρά περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό, που άφησε όμως τα σχολεία της χώρας να … βυθισθούν!

Τατουάζ: Η ψυχολογία, οι συμβολισμοί και οι συσχετισμοί του

Τεράστια είναι η διάδοση του τατουάζ, των μόνιμα χαραγμένων παραστάσεων στο δέρμα. Πραγματοποιείται με την εισαγωγή μελανιού, βαφών και/ή χρωστικών, ανεξίτηλων ή προσωρινών, σε μία στιβάδα του δέρματος ώστε να σχηματιστεί ένα σχέδιο. Οι καλλιτέχνες τατουάζ δημιουργούν τα σχέδια μέσα από διάφορες διαδικασίες και τεχνικές, παραδοσιακές όπου το τατουάζ γίνεται με το χέρι αλλά και σύγχρονες τεχνικές μηχανικών τατουάζ.(1) 

 Το τατουάζ αντικαθιστά το καθαρό δέρμα με ένα συμβολικό σχέδιο. Μέσα από δυσερμήνευτα συχνά καλλιτεχνήματα οι άνθρωποι εκφράζουν κάτι από τη προσωπικότητά τους. Οι υποστηρικτές του αναφέρουν πως οι συμβολισμοί των παραστάσεων λειτουργούν ευεργετικά για εκείνον που τα φέρει.

Εφτά συμβουλές γάμου


ΕΦΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΑΜΟΥ ΟΤΑΝ ΠΑΝΤΡΕΥΟΜΟΥΝ, πριν χρόνια, ο ιερέας που μας πάντρεψε, ο π. Κωνσταντίνος Στρατηγόπουλος, μας έδωσε 7 συμβουλές. Τις έχω φυλαγμένες από τότε, σαν μικρό θησαυρό. Τις διαβάζω πότε-πότε, όταν βρίσκω “τα δύσκολα”.

1) Ακούμε τους πάντες, αποφασίζουμε μόνοι μας

2) Δεν κατηγορεί ο ένας τον άλλον σε τρίτους (π.χ. στους γονείς). Ο ένας πάντα κάνει το δικηγόρο του άλλου.

Η ΑΑΔΕ διέρρευσε κατά λάθος στοιχεία πολιτών μέσω e-mail! – Έτσι θα «προστατεύουν» τα προσωπικά δεδομένα και με τις ηλεκτρονικές ταυτότητες;

Μια απίστευτη διαρρόη από την ΑΑΔΕ, σε έναν καιρό που προσπαθούν να πείσουν τους πολίτες ότι τα δεδομένα τους είναι ασφαλή με τις ηλεκτρονικές ταυτότητες


Συντάκτης: Ελευθέριος Ανδρώνης

Σε μια εποχή που έχει φουντώσει για τα καλά η συζήτηση για το κατά πόσο είναι ασφαλή τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών στις νέες ηλεκτρονικές ταυτότητες, ένα αδιανόητο επιτελικό φιάσκο έρχεται να αποδείξει ότι δεν υπάρχει καμία σοβαρή ασφάλεια και οι βάσεις δεδομένων είναι εντελώς «διάτρητες» και εκτεθειμένες στο ανθρώπινο λάθος!

Μάλιστα, φαίνεται ότι στο… πολυδιαφημισμένο «ψηφιακό κράτος» της κυβέρνησης Μητσοτάκη, δεν χρειάζονται ούτε καν κακόβουλοι hackers για να υποκλέψουν προσωπικά δεδομένα πολιτών, αφού η ΑΑΔΕ «κατάφερε» (γιατί περί κατορθώματος πρόκειται) να τα κάνει «βούκινο» μόνη της!

Δράσεις και αντιδράσεις


Α. Παπαγιάννης, ιατρός

Παραδοσιακά θεωρούσαμε φυσικό ότι οι άνδρες πρέπει να συμπεριφέρονται σαν άνδρες και οι γυναίκες σαν γυναίκες. Αυτό με τη σειρά του προϋπέθετε ότι σε όλα τα στάδια της ανάπτυξης, από την βρεφονηπιακή μέχρι την ώριμη ηλικία, η όλη παιδεία και η καλλιέργεια της συμπεριφοράς των δυο φύλων ήταν ανάλογη με τον τελικό σκοπό. Πρόχειρο παράδειγμα: τα αγόρια έπαιζαν με στρατιωτάκια και τα κορίτσια με κούκλες. Αυτή ήταν η παραδοσιακή εικόνα και ‘νόρμα’ της κοινωνίας, έστω κι αν δεν της είχαμε δώσει ποτέ ιδιαίτερο όνομα. Έτσι μεγαλώσαμε επί πολλές γενεές, και δεν πάθαμε και τίποτε.