Σάββατο 14 Μαρτίου 2020

Τοποθέτηση Μητροπολίτου Μόρφου κ. Νεοφύτου για εκκλησιαστικές ακολουθίες και Κορωνοϊό



Μὲ ἀφορμὴ τὴν ὑπέρμετρη ἀνησυχία, ποὺ ἔχει ἐκδηλωθεῖ τὶς μέρες αὐτὲς καὶ τὸ συναφὲς κλίμα, ἕνεκα τῆς ἐπισήμανσης κρουσμάτων τῆς μεταδοτικῆς ἀσθένειας τοῦ λεγομένου κορωνοϊοῦ καὶ στὴν Κύπρο μας, θὰ ἐπιθυμούσαμε νὰ μεταφέρουμε στὸ χριστεπώνυμο πλήρωμα τῆς καθ᾽ ἡμᾶς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Μόρφου τὰ ἑξῆς.
Καταρχήν, ὅπως ἀναφέρουμε καὶ σὲ πρόσφατη Ἐγκύκλιό μας, «ἕνεκα τῆς πλήθυνσης τῶν ἁμαρτιῶν μας καὶ τῆς συνεπαγομένης αὔξησης τῆς πειρασμικῆς ἐνέργειας στὸν κόσμο, ἔχουν συναυξηθεῖ καὶ οἱ ποικίλες ἀσθένειες, ἀσφαλῶς κατὰ παραχώρηση Θεοῦ, ποὺ ἐπιτρέπει τὶς ὅποιες δοκιμασίες γιὰ νὰ μᾶς ὁδηγήσει σὲ μετάνοια καὶ ἐπιστροφὴ στὸ θέλημά Του… Ἀλλὰ ἡ Ἐκκλησία μας μᾶς δίνει πολλὰ ὅπλα πνευματικά, γιὰ νὰ ἀμυνθοῦμε ἐνώπιον καὶ τῆς ἀσθένειας αὐτῆς, ἀλλὰ καὶ κάθε δοκιμασίας, καὶ νὰ ἐξιλεώσουμε τὴν ἀγαθότητά Του. Πρώτιστο ὅπλο ἡ εἰλικρινής μας μετάνοια καὶ Ἐξομολόγηση, καὶ ἡ διόρθωση τῆς ἁμαρτωλῆς μας ζωῆς. Καὶ μαζί, ἡ θερμὴ προσευχὴ γιὰ ὅλο τὸν κόσμο, γιὰ τὸν παναθρώπινο πόνο, ἡ ἐλεημοσύνη, ἡ συγχωρητικότητα τῶν ἄλλων, ἡ ἀγάπη, ἡ ἐνάρετη ζωή, ἡ ἐνσυνείδητη μετοχὴ στὴν Θεία Κοινωνία…».

Β΄ Κυριακή των Νηστειών


Ως συνέχεια της Α΄ Κυριακής των Νηστειών, κατά την οποία γιορτάσαμε την αναστήλωση των ιερών εικόνων, η Εκκλησία μας όρισε την επόμενη Κυριακή να τιμάται η μνήμη του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, που υπήρξε ένας ομολογητής επίσκοπος της πόλης της Θεσσαλονίκης τον 14ο αιώνα.
Ο άγιος Γρηγόριος γεννήθηκε στη δύση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, το 1297 και από πολύ νέος κατέφυγε στο Άγιο Όρος. Ήταν περίπου 40 ετών όταν ήρθε από το Άγιο Όρος στη Θεσσαλονίκη. Κι αυτό για να πολεμήσει τις αιρετικές διδασκαλίες ενός μοναχού, του Βαρλαάμ, που χλεύαζε κάποιες από τις διδασκαλίες των Πατέρων. Ο Βαρλαάμ υποστήριζε ότι ο Θεός προσεγγίζεται με τρόπο φιλοσοφικό και διανοητικό και υποτιμούσε την ασκητική ζωή και την νοερά καρδιακή προσευχή. Ο Γρηγόριος αντέκρουσε αποτελεσματικά την αίρεση και έγραψε ομιλίες και βιβλία γύρω από τα θέματα αυτά. Υποστήριξε ότι ο Θεός κατοικεί στην καρδιά του ανθρώπου που την έχει καθαρίσει με την άσκηση και την μετοχή στα μυστήρια της Εκκλησίας από τα πάθη και τους λογισμούς. Η καρδιακή προσευχή η οποία γίνεται μέσω της επανάληψης των απλών λόγων «Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με» καθαρίζει την καρδιά, φωτίζει τον νου και καθιστά τον άνθρωπο οίκο του Αγίου Πνεύματος.

Β΄ στάση των Χαιρετισμών

Η δεύτερη Παρασκευή της Μεγάλης Σαρακοστής ψάλλεται η Β΄ στάση των Χαιρετισμών. Ακούγονται οι επόμενοι 6 Οίκοι. Αυτοί αναφέρονται στην Παναγία μας, σε σχέση όμως με το γεγονός της Γέννησης και μέχρι την Υπαπαντή.


Η μνήμη της Οσίας και Θεοφόρου μητρός ημών Υπομονής, τελείται τη 13η Μαρτίου και 29η Μαΐου.

Από τις εκδόσεις ‘Ορθόδοξος Κυψέλη', (Πνευματικά Ορθόδοξα Μηνύματα Σωτηρίου Οικοδομής).

Η Αγία Υπομονή, κατά κόσμον Ελένη Δραγάση, και αργότερα, ως σύζυγος του Μανουήλ Β' Παλαιολόγου, «Ελένη η εν Χριστώ τω Θεώ αυγούστα και αυτοκρατόρισσα των Ρωμαίων η Παλαιολογίνα», ήταν θυγατέρα του Κωνσταντίνου Δραγάση, ενός από τους πολλούς ηγεμόνες - κληρονόμους του μεγάλου Σέρβου κράλη (=βασιλιά) Στεφάνου Δουσάν. Καταγόταν από βασιλική και ευλογημένη γενιά. Στους προγόνους της συγκαταλέγονται άνθρωποι που αγίασαν (π.χ. ο Στέφανος Νεμάνια, σέρβος βασιλέας και κτίτορας της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου του Αγίου Όρους = όσιος Συμεών ο Μυροβλύτης). Ο Κωνσταντίνος Δραγάσης ανέλαβε την ηγεμονία του σημερινού βουλγαρικού τμήματος της βορειο - ανατολικής Μακεδονίας, στην περιοχή μεταξύ των ποταμών Αξιού και Στρυμώνος.
Η γέννησή της τοποθετείται στα αμέσως μετά τον θάνατο το Δουσάν χρόνια. Η ανατροφή, η μόρφωση, η αγωγή της, ήταν διαποτισμένα με ό,τι ανώτερο υπαγόρευε το βυζαντινό ιδεώδες, διότι οι Σέρβοι είχαν επηρεαστεί πολύ από τον βυζαντινό πολιτισμό. Ένοιωθε τον εαυτό της περισσότερο ταυτισμένο με τον πολιτισμό και κυρίως με την εθνική συνείδηση της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Συναισθηματικά και ουσιαστικά έρρεπε μάλλον προς το Βυζάντιο, του οποίου επέπρωτο να γίνει Αυγούστα και Αυτοκρατόρισσα, περά προς την γενέθλιο σερβική πατρίδα.
Κοντά σ' αυτά και πάνω απ' αυτά, γαλουχήθηκε με την πατροπαράδοτη στην οικογένειά της, ακράδαντη ορθόδοξη πίστη στο Θεό. Αυτή η πίστη είναι που θα την οδηγεί, θα την φωτίζει, και θα την εμπνέει στην πολυτάραχη γεμάτη θλίψεις και δοκιμασίες ζωή της. 
Υπολογίζεται νάταν 19 περίπου χρονών όταν παντρεύτηκε τον Μανουήλ Β' Παλαιολόγο (τέλη του 1390), λίγους μήνες πριν γίνει Αυτοκράτορας.

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020

Στα άγια δισκοπότηρα οφείλουμε την λευτεριά μας


Γράφει ο Δημήτρης Νατσιός 
Στην άκρη μιας μικρής λίμνης ξεδιψούσαν κάποια περιστέρια. Λίγο πιο πέρα, αναπηδούσαν έξω από το νερό, παίζοντας, λίγα βατράχια.
 Ξαφνικά κάποιος έριξε μια μεγάλη πέτρα. Τα νερά αναταράχτηκαν. Τότε, τα μεν περιστέρια υψώθηκαν στον ουρανό, οι δε βάτραχοι όρμησαν και βούτηξαν στη λάσπη, κοάζοντας, και δεν ξαναφάνηκαν. Ο μύθος είναι του Μεγάλου Βασιλείου, του ουρανοφάντορος…. Συμβαίνει αυτό που συμβαίνει, με τον λεγόμενο κορονοϊό. Έπεσε μια τρανή κοτρόνα στην λίμνη της αφασίας και της περιρρέουσας ευδαιμονίας. Ταράχτηκαν πολλοί και πολύ. Ταράχτηκαν οι εκκλησιομάχοι της αγραβάτωτης θολοκουλτούρας. Ταράχτηκαν και οι αβροδίαιτοι τζιτζιφιόγκοι των τηλεοπτικών αναθυμιάσεων, οι βάτραχοι της τιποτολογίας. Πώς αντιδρούν; Βούτηξαν στη λάσπη και κοάζουν: φταίει η Θεία Κοινωνία. Τα περιστέρια όμως, τα παιδιά του Χριστού μας, πετούν ψηλά, υψιπέτες αετοί. Τα ίδια λασπώδη βατράχια βάλλουν και κατά των Ενόπλων Δυνάμεων της Πατρίδας που την υπερασπίζονται και αποκρούουν τα μαινόμενα ταγκαλάκια του τουρκοερτογάν στον Έβρο. Χωμένοι στον βούρκο τους ψελλίζουν τις συνήθεις μαγαρισιές: οι φασίστες -οι Ένοπλες Δυνάμεις μας- δεν αφήνουν τους ταλαίπωρους Πακιστανούς και Αφγανούς να κυριεύσουν την Πατρίδα… Πιάνουμε την μύτη, μας πνίγει η δυσωδία τους…. Και αναρωτιέσαι περίλυπος: μα υπάρχουν Έλληνες που στηρίζουν και ψηφίζουν αυτό το καρκίνωμα;

Μια προσωπική εμπειρία για το θέμα της Θείας Κοινωνίας

Του Σεβ. Μητροπολίτη Ναϊρόμπης κ. Μακαρίου | Romfea.gr 

Θα ήθελα, λόγω της δημιουργηθείσας κατάστασης με την παρουσία της νόσου από την Κίνα που τρομοκράτησε τον κόσμο και αριθμεί μερικές χιλιάδες θύματα παγκοσμίως, να σημειώσω τις ταπεινές μου σκέψεις, για να καθησυχάσω μερικούς που έστω κάνουν τη σκέψη ότι η νόσος – επιδημία αυτή μπορεί να μεταδοθεί μέσω της Θείας Κοινωνίας, όταν δηλ. εμείς κοινωνούμε σώμα και αίμα Κυρίου. 
Τα δύσκολα χρόνια που περάσαμε όσοι εκείνη την εποχή δηλ. τις δεκαετίες 1980 – 1990 και εξής στην Αφρική, όταν εμφανίστηκε η θανατηφόρος νόσος του AIDS και ιδιαίτερα στον χώρο της Ανατολικής Αφρικής, όπου κυριολεκτικά θέριζε και θανάτωσε εκατομμύρια ανθρώπους, κυρίως νέους, ενθυμούμαι έντονα πόσο επηρεάστηκαν οι Αφρικανοί, όταν διαδόθηκαν πληροφορίες για τυχόν επικίνδυνη περίπτωση της μετάδοσης της Θείας Μεταλήψεως δηλ. του σώματος και αίματος του Κυρίου μας. 
Την εποχή εκείνη βλέπαμε επί καθημερινής βάσης πόσοι δικοί μας άνθρωποι έχαναν τη ζωή τους και υπήρχε μια τρομοκρατία στις συνειδήσεις των ανθρώπων, στις σκέψεις και στις ενέργειές τους. Ήταν τόσος ο φόβος και ο τρόμος, αφού μπροστά στα μάτια μας βλέπαμε καθημερινά να μας φεύγουν αγαπημένα μας πρόσωπα. 

Το θαύμα υπήρχε, υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει...


Γράφει ο Θεολόγος Παπαδόπουλος
Μοριακός βιολόγος 

Από τα φοιτητικά μου χρόνια προσπαθώ, μεταξύ άλλων, ένα πράγμα. Να μην συγχέω τα θέματα πίστεως με ζητήματα επιστήμης. 
Να μην τα αναλύω προσπαθώντας να αποδείξω τα αναπόδεικτα και να τα τεκμηριώσω με επιστημονικές πρακτικές. Είναι και ανώφελο και εσφαλμένο. 
Διότι το υπέρλογο της πίστεως δεν εμπίπτει στο πλαίσιο της λογικής του πειράματος. 
Άλλωστε η ομολογία της πίστεως αποκαλύπτεται κυρίως με το παράδειγμα μας και τη ζωή μας και όχι με τα λόγια μας. 
Για τον Ορθόδοξο Χριστιανό μέσα στο Άγιο Ποτήριο βρίσκεται η Ζωή, το Σώμα και το Αίμα του Χριστού. 
Για όλους τους άλλους άρτος και οίνος. Τι σημαίνει αυτό; 
Αν το πάμε στο εργαστήριο θα επιβεβαιωθεί ότι όντως άρτος και οίνος είναι κι όχι αίμα και σώμα ανθρώπινο. 
Άρα για την Πολιτεία ένας ενοριακός ναός είναι απλά ο χώρος συνάθροισης ανθρώπων που μερικοί από αυτούς κοινωνούν από κοινό ποτήριο με το ίδιο κουτάλι. Τέλος. 
Πάμε τώρα στην ανάλυση. 
Ένας μη ελεγμένος ασθενής ή φορέας του CoViD-19 που χρησιμοποιεί τα μέσα μεταφοράς σε ώρα αιχμής δεν είναι δημόσιος κίνδυνος; Είναι. Άρα κόβονται οι δημόσιες συγκοινωνίες. Ένας ασθενής φούρναρης που ζυμώνει και πουλά ψωμί δεν είναι δημόσιος κίνδυνος; Είναι. 
Ένας που φτιάχνει καφέ και τον δίνει σε εκατοντάδες ανθρώπους καθημερινά απλά κλείνοντας το πλαστικό καπάκι ή πιάνοντας το καλαμάκι δεν είναι δημόσιος κίνδυνος; Είναι. 

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020

Ο Θεός ας μας συγχωρέσει…


Ως μέλος της Μίας Αγίας Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας λαμβάνω το θάρρος να εκθέσω κάποιους δικούς μου προβληματισμούς που προέκυψαν από τις ειδήσεις των ημερών μας. Σαν παιδί που βλέπει τη μάνα του άρρωστη να υποφέρει στο κρεβάτι του πόνου, έτσι και εγώ πονώ σαν βλέπω τη Μητέρα μας να πολεμείται από «πιστούς» και απίστους. Η αγάπη και η συνείδησή μου εμποδίζει την γλώσσα μου να σωπάσει. Ας ακουστεί λοιπόν ο λόγος μου σαν κραυγή αγωνίας και αγανάκτησης ενός απλού χριστιανού.
          Έφτασε λοιπόν η ημέρα όπου η μάστιγα των ημερών μας χτυπάει και την πόρτα της Εκκλησίας. Ο γνωστός σε όλους μας κορονοϊός είναι ένα ακόμα φαινόμενο που καλείται η εκκλησία μας να αντιμετωπίσει. Δυστυχώς όμως οι φωνές οι οποίες θα μας δώσουν θάρρος και θα ενισχύσουν την πίστη μας ώστε να διέλθουμε ακλόνητοι από αυτόν τον χείμαρρο, είναι ελάχιστες. Αντιθέτως, οι φωνές που με κάθε τρόπο διώκουν τον Χριστό με την εκκλησία μας γίνονται όλο και περισσότερες. Αποτέλεσμα είναι να βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου ο σημερινός «χριστιανός» αμφιβάλλει για την πίστη του. Φοβάται να πάει στην εκκλησία. Φοβάται να μεταλάβει το Σώμα και το Αίμα του Χριστού. Πραγματικά όμως, αν η Πηγή της Ζωής μπορεί να είναι ταυτόχρονα πηγή ασθένειας και θανάτου, τότε μεταλαμβάνουμε έναν τύπο του Χριστού ή ένα σύμβολο του Πάθους και της Αναστάσεως. Επειδή όμως είναι βασική δογματική διδασκαλία μας ότι ο ίδιος ο Χριστός προσφέρει αδιαλείπτως το Σώμα και το Αίμα του, δεν πρέπει εμείς πιστοί να αμφιβάλλουμε (αν βέβαια είμαστε πραγματικά πιστοί).

Μ. Μόρφου Νεόφυτος: «Πῶς ἀντιμετωπίζουν οἱ χριστιανοὶ τὶς λοιμώδεις ἀσθένειες καὶ τὶς ἐπιδημίες;» (ηχητικό)







Ποιμαντικὸς λόγος Μητροπολίτου Μόρφου κ. Νεοφύτου κατὰ τὴ διάκεια τῆς Ἀγρυπνίας πάντων τῶν ἐν μητροπόλει Μόρφου διαλάμψαντων ἁγίων, ποὺ τελέσθηκε στὸν ἱερὸ ναὸ Ὁσίων Βαρνάβα καὶ Ἱλαρίωνος στὸ χωριὸ Περιστερῶνα τῆς μητροπολιτικῆς περιφέρειας Μόρφου (28-29.2.2020). Ψάλλει χορὸς ἱεροψαλτῶν μὲ χοράρχει τὸν πρωτοψἀλτη τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Μόρφου κ. Μάριο Ἀντωνίου.

Τρία αγαθά από τον Έβρο: κατάρρευση μυθεύματος «ανοιχτών συνόρων», και «φόβου της Τουρκίας», και επαναφορά κοινωνικής ομόνοιας. Γράφει ο Ανδρέας Σταλίδης.

Η περασμένη εβδομάδα απετέλεσε σημείο καμπής στην μάχη αξιών οπισθοφυλακής, που διεξάγεται στην ελληνική κοινωνία. Σηματοδοτεί μία τεράστια αλλαγή στην πολιτική ορολογία και στη διαμόρφωση της άποψης της κοινής γνώμης. Ήδη στην προηγούμενη εβδομάδα λέγαμε στην στήλη αυτή ότι ως προς τις αυξημένες ροές από την Τουρκία το δίπολο της πολιτικής αντιπαράθεσης ήταν οι υποσχέσεις της κυβέρνησης και η αδυναμία να τις υλοποιήσει. Συμπληρώναμε ότι με το κλείσιμο των συνόρων στον Έβρο, το δίπολο εξαφανίστηκε και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απομονώθηκε.
Στο μεταξύ, ο πρώην πρωθυπουργός κ. Τσίπρας άδειασε όσους από το κόμμα του τοποθετήθηκαν πριν από αυτόν. Είπε επί λέξη: «Από τη στιγμή που υπάρχει μαζική απόπειρα εισβολής ορθώς έκλεισαν τα σύνορα». Ο δε πρωθυπουργός, ενώπιον της Ευρωπαϊκής ηγεσίας, από τα ελληνοτουρκικά και ευρωτουρκικά σύνορα μίλησε ξεκάθαρα για «ασύμμετρη απειλή», η οποία «παίρνει τη μορφή της επιβολής του εθνικού μας εδάφους», καθώς και για την «υποχρέωση να περιφρουρίσει την ακεραιότητα και την κυριαρχία της χώρας».

Τρίτη 10 Μαρτίου 2020

Αγιοκατατάξεις Οσίων Γερόντων Ιωσήφ του Ησυχαστού, Δανιήλ Κατουνακιώτη, Εφραίμ Κατουνακιώτη

 


Αγιοκατάχθηκαν οι Αγιορείτες, Εφραίμ Κατουνακιώτης,
Δανιήλ Κατουνακιώτης
και ο Ιωσήφ Ησυχαστής, 

Κατ’ αυτήν την ημέρα, όπου οι καμπάνες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Χερσονήσου του Άθωνα, ηχούν χαρμόσυνα για το νέον Άγιον της Πίστεως και γνήσιο τέκνο του Περιβολιού της Παναγίας, το Πρακτορείο «ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ» αναφέρεται στην σπουδαιότερη πνευματική κληρονομιά, την οποία παραδίδει ο Άγιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής προς τις επόμενες γενεές και η οποία έγκειται στην επαναφορά της διδαχής της νοεράς προσευχής και την φιλόπονο καλλιέργεια της ευχής: «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με».

Απορρίφθηκαν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ασφαλιστικά μέτρα κατά της Ελλάδας για την αναστολή ασύλου


Πρώτη νίκη, με εξαιρετικά υψηλή σημασία για νομικούς αλλά κυρίως πολιτικούς λόγους, πέτυχε σύμφωνα με πληροφορίες η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για το θέμα της απόφασης του ΚΥΣΕΑ που αφορά στην αναστολή της διαδικασίας ασύλου γα ένα μήνα για όσους μπαίνουν παράνομα στη χώρα από την 1η Μαρτίου.
Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα να ληφθούν ασφαλιστικά μέτρα κατά της Ελλάδας για το θέμα της αναστολής ασύλου για έναν μήνα, θεωρώντας προφανώς πως οι λόγοι που το επιβάλλουν βάζουν τα θεμέλια της νομιμότητας μιας τέτοιας απόφασης.
Η απόφαση ελήφθη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, με τη διαδικασία των προσωρινών μέτρων (ασφαλιστικά μέτρα) στα οποία κατέφυγαν 3 Σύροι υπήκοοι, οι οποίοι με Τουρκο δικηγόρο κατέφυγαν σε αυτή την προσφυγή, ζητώντας προστασία από την απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης για λόγους εθνικής ασφάλειας να αναστείλει για όλους τη διαδικασία ασύλου.

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020

Ανακοίνωση Διαρκούς Ιεράς Συνόδου 09.03.2020


«Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, με αίσθημα ευθύνης έναντι του Θεού, της εκκλησιαστικής κοινότητος, αλλά και όσων στέκονται με διάθεση κριτικής ή και αντίθεσης έναντι Αυτής, κατά την σημερινή συνεδρίαση Αυτής συζήτησε, μεταξύ άλλων, και το ζήτημα του νέου κορωνοϊού (Covid-19), για το οποίο έγκαιρα απεστάλη ήδη Εγκύκλιο Σημείωμα προς τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Κρατικές Αρχές, με σκοπό την συμβολή της Εκκλησίας στην προσπάθεια για την πρόληψη διασποράς της νόσου, την οποία προκαλεί ο νέος αυτός ιός. Η Ιερά Σύνοδος κατά την σημερινή συνεδρίαση Αυτής απεφάσισε και πάλι να απευθυνθεί προς τον Ιερό Κλήρο και τον ευσεβή Ορθόδοξο Λαό καί πατρικά να προτρέψει και να επισημάνει τα εξής:

Νέα Υόρκη 08.03.2020:Μεγαλειώδες το συλλαλητήριο των ομογενών μας


Πλήθος ομογενών από διαφορετικές Πολιτείες έδωσε βροντερό "παρών" στο συλλαλητήριο συμπαράστασης στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και τον Έβρο, στέλνοντας ένα ηχηρότατο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση αλλά, κυρίως, καταδεικνύοντας ότι ο ελληνισμός της Αμερικής στέκεται στο πλευρό των νησιών και γενικότερα της πατρίδας.
Ελληνοαμερικανοί κάθε ηλικίας, κρατώντας σημαίες και πλακάτ, αψήφισαν την περριρέουσα ατμόσφαιρα που καθιστά τις μαζικές συγκεντρώσεις επίφοβες, λόγω του κορωνοϊού, δημιούργησε το αδιαχώρητο στην Πλατεία Αθηνών και φώναξε συνθήματα στήριξης για την πατρίδα, τους νησιώτες και τους συνοριοφύλακες στον Έβρο.
Ο Διευθυντής του Hellas FM και πρόεδρος της Παμμακεδονικής Αμερικής ήταν ο συντονιστής του συλλαλητηρίου, δίνοντας τον παλμό και επαναλαμβάνοντας ότι οι ομογενείς είναι ενωμένοι και έτοιμοι να υπερασπιστούν, με κάθε τρόπο, τα συμφέροντα της πατρίδας.

Η Ομογένεια συγκεντρώνει χρήματα για ενίσχυση φύλαξης των συνόρων


Συναγερμός έχει σημάνει στις τάξεις της Ομογένειας σε όλο τον κόσμο και πρωτοβουλίες στήριξης δείχνουν το φρόνημα , τους άρρηκτους δεσμούς και την προσήλωση στην πατρίδα. Το IHA ξεκίνησε μια πρωτοβουλία συγκέντρωσης χρημάτων αλλά γνωρίζουμε ότι στην προσπάθεια θα ενεργοποιηθούν όλες οι ομογενειακές οργανώσεις της Αμερικής αλλά και από άλλες γωνιές του κόσμου.
Η Ομογένεια και πάλι μπαίνει μπροστά στα εθνικά θέματα.

Άγιοι Σαράντα Μάρτυρες που μαρτύρησαν στη Σεβάστεια

Και οι σαράντα αυτοί Άγιοι ήταν στρατιώτες στο πιο επίλεκτο τάγμα του στρατού του Λικινίου. Όταν αυτός εξαπέλυσε διωγμό κατά των χριστιανών, οι Άγιοι σαράντα συλλαμβάνονται αμέσως από τον έπαρχο Αγρικόλα (στη Σεβάστεια). Στην αρχή τους επαινεί και τους υπόσχεται αμοιβές και αξιώματα, για να αρνηθούν την πίστη τους. Τότε ένας από τους σαράντα, ο Κάνδιδος, απαντά: «Ευχαριστούμε για τους επαίνους της ανδρείας μας. Άλλ’ ο Χριστός, στον όποιο πιστεύουμε, μας διδάσκει ότι στον καθένα άρχοντα πρέπει να του προσφέρουμε ό,τι του ανήκει. Και γι’ αυτό στο βασιλέα προσφέρουμε τη στρατιωτική υπακοή. Αν, όμως, ενώ ακολουθούμε το Ευαγγέλιο, δεν ζημιώνουμε το κράτος, αλλά μάλλον το ωφελούμε με την υπηρεσία μας, γιατί μας ανακρίνεις για την πίστη πού μορφώνει τέτοιους χαρακτήρες και οδηγεί σε τέτοια έργα;» Ο Αγρικόλας κατάλαβε ότι δεν μπορούσε να τους επιβληθεί με ήρεμο τρόπο και διέταξε να τους βασανίσουν. Οπότε, μια παγωμένη χειμωνιάτικη νύχτα, τους ρίχνουν στα κρύα νερά μιας λίμνης. Το μαρτύριο ήταν φρικτό. Τα σώματα άρχισαν να μελανιάζουν. Αλλα αυτοί ενθάρρυναν ο ένας τον άλλο, λέγοντας: «Δριμύς ο χειμών, αλλά γλυκύς ο παράδεισος. Λίγο ας υπομείνουμε και σε μια νύχτα θα κερδίσουμε ολόκληρη την αιωνιότητα».

Πνευματικοί Πατέρες της πόλεως Φλωρίνης


Σεβασμιώτατος π. Θεόκλητος (κατόπιν συνεννοήσεως)     23850 28862

Άγιος Παντελεήμων
π. Ιερόθεος Κοκονός                                                   23850 46993
π. Επιφάνιος Χατζηγιάγκου                                        23850 28223
π. Αιμιλιανός Δημητρίου                                              23850 28864

Άγιος Γεώργιος
π. Ειρηναίος Χατζηευφραιμίδης                                  23850 23817
π. Αναστάσιος Γκερτσάκης                                         6944712184

Αγία Παρασκευή
π. Δημοσθένης Παπαδόπουλος                                  23850 28867

Άγιος Νικόλαος
π. Σωτήριος Παρδάλης                                               23850 22595
π.Αντώνιος Πετρόπουλος                                           23850 22497

Άγιος Δημήτριος
π. Ιωάννης Δημόπουλος                                        23850 26203



Κυριακή 8 Μαρτίου 2020

Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Φλώρινας Θείες Λειτουργίες και Ακολουθίες Μαρτίου 2020



Κυριακή 1 Μαρτίου: 7:30 – ΤΗΣ ΤΥΡΙΝΗΣ 
Δευτέρα 2 Μαρτίου: 07:30 – ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ
Τετάρτη 4 Μαρτίου: 17:30 – ΠΡΟΗΓΙΑΣΜΕΝΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Παρασκευή 6 Μαρτίου: 17:30 – Α΄ Χαιρετισμοί Υπεραγίας Θεοτόκου
Σάββατον 7 Μαρτίου: 07:30 – Των δια κολλύβων θαύματος Αγ. Θεοδώρου

Κυριακή 8 Μαρτίου: 7:15 – Κυριακή Α΄ Νηστειών – ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Δευτέρα 9 Μαρτίου: 07:30 – Τεσσαράκοντα Μαρτύρων ΠΡΟΗΓΙΑΣΜΕΝΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Τετάρτη 11 Μαρτίου: 17:30 – ΠΡΟΗΓΙΑΣΜΕΝΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Παρασκευή 13 Μαρτίου: 17:30 – Β΄ Χαιρετισμοί Υπεραγίας Θεοτόκου

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΕΡΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΝΑΟΥ ΦΛΩΡΙΝΗΣ Β΄ ΕΒΔΟΜΑΣ ΝΗΣΤΕΙΩΝ (8 – 15 Μαρτίου 2020)




Κυριακή εσπέρας: 6:00-7:30 μ.μ. Κατανυκτικός Εσπερινός
στον Ι. Ν. Αγ. Γεωργίου
Δευτέρα (Των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων)
πρωί: 6:45-10:00 π.μ. Όρθρος – Ώραι – Εσπερινός και
Θ. Λειτουργία Προηγιασμένων Δώρων
εσπέρας: 5:30 – 6:15 μ.μ. Μέγα Απόδειπνον

Τρίτη πρωί: 7:15-9:30 π.μ. Όρθρος – Ώραι – Εσπερινός
εσπέρας: 5:30 – 6:15 μ.μ. Μέγα Απόδειπνον

ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΕΡΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ





1.     ΚΑΘΕ ΔΕΥΤΕΡΑ, ΤΡΙΤΗ  & ΠΕΜΠΤΗ
α) 7:30-9:30 π.μ  Όρθρος, Ώρες & Εσπερινός (Άγιος Φανούριος)
β) 5:30-7:00 μ.μ   Μέγα Απόδειπνο

2.     ΚΑΘΕ ΤΕΤΑΡΤΗ
     α) 7:30-9:30 π.μ  Όρθρος, Ώρες (Άγιος Φανούριος)
     β) 5:00-6:30 μ.μ  Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία

Πρόγραμμα Μεγάλης Τεσσαρακοστής Β' Εβδομάδος. Ι. Μονής Αγίου Αυγουστίνου Φλωρίνης



Κυριακή απόγευμα
Κατανυκτικός εσπερινός 6 μ.μ.

Δευτέρα
Πρωί: ΚΛΕΙΣΤΗ Η ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ
Απόγευμα: Μ. Απόδειπνο 4:15-5:15

Τρίτη
Πρωί: Όρθρος & Ώρες 5-8 π.μ.
Απόγευμα: Θ' Ώρα & εσπερινός Μ. Απόδειπνο 5-7 μ.μ.

Συνταγη για Αγιορείτικο χταπόδι στιφάδο της κ. Παπαθανασίου Φανής





Χταπόδι στιφάδο

Υλικά (για 6 μερίδες)

1 χταπόδι 1,5 με 2 κιλά
1,5 κιλό κρεμμύδια ξηρά (στο μέγεθος καρυδιού)
250 γραμμάρια κρασί
200 γραμμάρια λάδι
3 - 5 σκελίδες σκόρδο
5-6 δαφνόφυλλα
μαυροπίπερο σε σπυριά
5-6 καρφιά γαρίφαλο
κανέλα σε ξύλο
πελτές ελάχιστος (προαιρετικά)