Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023

Ευωδία του Έπους του '40

 Φοβάμαι μήπως χάσουμε σήμερα το ύψωμα.
Και τι θα δικαιολογηθώ ύστερα εγώ στους μαθητές μου, άμα γυρίσω στο σχολείο;


του Δημήτρη Νατσιού, Προέδρου της ΝΙΚΗΣ

Ας ευωδιαστούμε για λίγο από το μεγαλείο της γενιάς του '40. Τότε που ένας λαός αγωνιζόταν στις αετορράχες της Πίνδου -όχι «για να λιώσει τα κεφάλια» των εχθρών, όπως ουρλιάζει ο  Τούρκος- αλλά για τιμή και αξιοπρέπεια.

Διαβάζω: «Η εχθρική αντεπίθεση του Μαρτίου έχει εκδηλωθεί. Το 731 έχει μεταβληθεί σε ηφαίστειο. Οι φαντάροι μας, πεσμένοι με την κοιλιά στους λάκκους των οβίδων, πυροβολούν, χωρίς διακοπή, για να συγκρατήσουν το εχθρικό πεζικό. Ο δάσκαλος – έτσι έχει βαφτίσει τον διοικητή του ο λόχος, γιατί δημοδιδάσκαλος είναι το επάγγελμά του – με προβιές και επιδέσμους, γύρω από τα κρυοπαγημένα πόδια του, αντί για παπούτσια, χωρίς να προφυλάγεται τρέχει νευριασμένος από διμοιρία σε διμοιρία και δίνει οδηγίες.

– Μην πυροβολείτε στα στραβά, παιδιά! Μην ξοδεύετε ασκόπως τις χειροβομβίδες σας, τους λέει. Κι όταν ο ταγματάρχης του φωνάζει να μην εκθέτει τόσο τον εαυτό του, ο δάσκαλος του απαντάει:

Φοβάμαι μήπως χάσουμε σήμερα το ύψωμα. Και τι θα δικαιολογηθώ ύστερα εγώ στους μαθητές μου, άμα γυρίσω στο σχολείο;» (Χρ. Ζαλοκώστα, «Πίνδος», εκδ. «Εστία», σελ. 194).

Ἅγιος Παΐσιος: "Μᾶς πήγαιναν στὴν Ἐκκλησία οἱ δάσκαλοι στὶς γιορτές, καὶ ἃς χάναμε κανένα μάθημα. Σκοπὸς τους τώρα εἶναι νὰ ἀπομακρύνουν τὰ παιδιὰ ἀπὸ τὴν Ἐκκλησία"

 

ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΪΣΙΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ ΛΟΓΟΙ Α’,
ΙΕΡΟΝ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟΝ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΘΕΟΛΟΓΟΣ»
ΣΟΥΡΩΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 1999

Μικρὸ παιδάκι, πόσο μὲ βοηθοῦσε ποὺ πήγαινα στὴν Ἐκκλησία! Εἴχαμε καλὸ δάσκαλο στὸ Δημοτικὸ καὶ μᾶς βοηθοῦσε καὶ αὐτός. Μᾶς μάθαινε ἐθνικὰ ἄσματα καὶ ἐκκλησιαστικοὺς ὕμνους. Στὴν Ἐκκλησία τὶς Κυριακὲς ψάλλαμε τὴν Δοξολογία, «Ταῖς πρεσβείαις….», «Ἅγιος ὁ Θεός», τὸ Χερουβικό.
- Καὶ τὰ κοριτσάκια ψάλλανε;...
- Ναί, ὅλα μαζί τα παιδιά. Παλιά, ἡ Ἐκκλησία ἦταν δίπλα στὸ σχολεῖο καὶ παίζαμε γύρω ἀπὸ τὴν Ἐκκλησία, στὴν αὐλή της. Μᾶς πήγαιναν στὴν Ἐκκλησία οἱ δάσκαλοι στὶς γιορτές, καὶ ἃς χάναμε κανένα μάθημα. Προτιμοῦσε ὁ δάσκαλος νὰ χάση μιὰ ὥρα, γιὰ νὰ λειτουργηθοῦν τὰ παιδιά. Ἔτσι τὰ παιδιὰ διδάσκονταν, ἁγιάζονταν, γίνονταν ἀρνάκια. Εἴχαμε καὶ ἕναν δάσκαλο Ἑβραῖο, ἀλλὰ θρησκευτικὰ δὲν μᾶς δίδασκε• ἐρχόταν μιὰ δασκάλα καὶ μᾶς ἔκανε θρησκευτικά. Παρ’ ὅλο ὅμως ποὺ ἦταν Ἑβραῖος, μᾶς πήγαινε μέχρι τὴν Ἐκκλησία. Καὶ στὴν Ἐκκλησία ὅλα τα παιδιὰ στεκόμασταν ὄρθια, ἥσυχα.

Μακαριστός Μητροπολίτης Φλωρίνης Αυγουστίνος Καντιώτης: «Μέσα μας ὑπάρχει ἕνας ἄλλος «Λυαῖος», ποὺ πρέπει νὰ τὸν νικήσουμε. Εἶναι τὰ πάθη μας…»


Άγιος Δημήτριος ο Μυροβλύτης. Τοιχογραφία στο Πρωτάτο – Καρυές

Ἤμουν πέντε χρονῶν παιδὶ στὸ χωριό μου τὸν Ὀκτώβριο τοῦ 1912 καὶ χτύπησαν οἱ καμπάνες.
―Μάνα, λέω, γιατί χτυπᾶνε σήμερα οἱ καμπάνες;
Δακρυσμένη ἡ μητέρα μου λέει:
―Ὁ ἅγιος Δημήτριος ἔκανε τὸ θαῦμα του.
―Ποιό θαῦμα;
―Πήραμε τὴ Θεσσαλονίκη τὴν ἅγια αὐτὴ ἡμέρα τῆς μνήμης του!…

Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023

Ας μην φοβόμαστε όταν ακούμε για πολέμους και άλλα φοβερά γεγονότα, διότι όλα αυτά πρέπει να συμβούν

Γέροντας ΙΟΥΣΤΙΝΟΣ ΠΙΡΒΟΥ

Για τον αληθινό χριστιανό δεν έχει σημασία πότε θα έλθει ένας πόλεμος ή ένας διωγμός. «Σε καιρούς διωγμών οι χριστιανοί πρέπει να συνάζονται γύρω από τους ιερείς...

Η Θεία Λειτουργία και τα Τίμια Δώρα θα δίνουν στους χριστιανούς την δύναμη για να υπομείνουν στην πείνα και θα τους διαφυλάσσουν από κάθε κακό,κάτω από την σκέπη και την προστασία της Υπεραγίας Θεοτόκου. Επίσης, είναι ανάγκη να λένε την Ευχή στον Ιησού και να προσεύχονται στην Παναγία,λέγοντας: Υπεραγία Θεοτόκε,σώσον ημάς ή Τη Υπερμάχω Στρατηγώ.

Ελευθέριος Ανδρώνης: Σε κάθε μπαλκόνι να ανεμίσει περήφανα και μια Ελληνική σημαία, σε πείσμα όσων τη θεωρούν σύμβολο του «χθες»


Όλα τα σπίτια ας υποδεχτούν με μια Ελληνική σημαία την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου - Είναι χρέος μας να απαντήσουμε σε όσους αποδομούν τη γαλανόλευκη


Με την έλευση της φετινής Εθνικής Επετείου του «ΟΧΙ», είναι ευκαιρία να δώσουμε μια συμβολική απάντηση σε όσα «απολειφάδια» του διεθνισμού θεωρούν «ξεπερασμένη» την τιμή στην ελληνική σημαία. Είναι ευκαιρία να δώσουμε ένα δυνατό στίγμα αντίστασης στα σχέδια τους.

Αν αυτοί προσπαθούν να κατεδαφίσουν την εθνική παιδεία, εμείς θα την αναστηλώνουμε μέσα από τις οικογενειακές εστίες μας.

Ἡρωΐδες στὸ Ἔπος τοῦ 1940-41 : α) Οἱ Γυναῖκες τῆς Πίνδου β) Οἱ Ἀδελφὲς Νοσοκόμες (Ἐγκύκλιος Μητροπολίτου Ἀνδρέου).


ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ

ΔΡYΪΝΟΥΠΟΛΕΩΣ, ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ & ΚΟΝΙΤΣΗΣ
Ἀριθ. Πρωτ.: 587

Ἐν Δελβινακίῳ τῇ 16ῃ Ὀκτωβρίου 2023

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 253 η

Θέμα: Ἡρωΐδες στὸ Ἔπος τοῦ 1940-41 : α) Οἱ Γυναῖκες τῆς Πίνδου β) Οἱ Ἀδελφὲς Νοσοκόμες.


Ἀγαπητοί μου Χριστιανοί,

-Α-

Ὑπάρχουν ἡμέρες, ποὺ ὅσο κι’ ἄν περνοῦν τὰ χρόνια, δὲν λησμονοῦνται. Ἀντίθετα κερδίζουν σὲ τιμὲς καὶ δόξα. Ἀνάμεσά τους, μεγάλη καὶ σπουδαία, εἶναι ἡ 28η Ὀκτωβρίου 1940, ποὺ μᾶς θυμίζει τὴν κοσμοϊστορική μας Νίκη ἐναντίον τῆς φασιστιστικῆς Ἰταλίας. Νίκη, ποὺ ἀναπτέρωσε τὸ κατατρομαγμένο φρόνημα τῆς Εὐρώπης, ἀλλὰ καὶ ὁλόκληρης τῆς ἀνθρωπότητας. Νίκη, ποὺ ἀπέδειξε ἀνίσχυρα τὰ χιλιάδες μαχητικὰ ἀεροπλάνα, τὸν τρομερὸ ἰταλικὸ πολεμικὸ στόλο, τὸ ἄφθονο πολεμικὸ ὑλικὸ καί, κυρίως, τὶς “ἑπτὰ ἑκατομμύρια λόγχες”, ὅπως ἐκόμπαζε ὁ ἀλαζόνας Μπενίτο Μουσολίνι. Νίκη, ποὺ δὲν ὑπολόγισε ἀκόμη, ὅτι ὁ Ἰταλὸς Δικτάτορας εἶχε κοντά του τὴν τρομερὴ πολεμικὴ μηχανὴ τῆς ναζιστικῆς Γερμανίας, ἡ ὁποία, ἐκείνη τὴν ἐποχή, πατοῦσε μὲ τὴν βαρειά της μπότα ὁλόκληρη τὴν Εὐρώπη καὶ εἶχε σύμμαχό της τὸν φόβο ποὺ ἐπάγωνε τὶς ἀνθρώπινες καρδιές. Κι’ αὐτὴ ἡ μεγαλειώδης Νίκη ἦταν ἀποτέλεσμα τῆς ἀκλόνητης χριστιανικῆς πίστεως, τῆς φιλοπατρίας, τῆς λατρείας πρὸς τὴν Ἐλευθερία, τῆς ὁμόνοιας καὶ τῆς ἑνότητας τοῦ λαοῦ μας, καθὼς καὶ τῆς ἀταλάντευτης ἀποφάσεως τῶν Ἑλλήνων, ἀκόμη καὶ νὰ πεθάνουν γιὰ τὴν Ἑλλάδα.

Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023

Πεσόντες Νομού Φλωρίνης κατά τον πόλεμο του 1940-41

Στις 28 Οκτωβρίου 1940, με την κήρυξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου, οι νέοι της Φλώρινας, όπως και σε όλη την Ελλάδα κλήθηκαν στα όπλα υπέρ βωμών και εστιών. Υπηρέτησαν και μεγαλούργησαν κυρίως με το 33ο και το 28ο Σύνταγμα Πεζικού, αλλά και σε άλλες μονάδες και σχηματισμούς.

Ωστόσο, 293 από αυτούς δεν επέστρεψαν. Νέα παιδιά, έπεσαν μαχόμενοι στον υπέρ της Ελευθερίας αγώνα. Η Πατρίς και η Φλώρινα ευγνωμονούσα κλίνει το γόνυ, και βάζει μετάνοια στην μνήμη τους.

Τα ονόματα τους βρίσκονται στα αρχεία του Γενικού Επιτελείου Στρατού, αλλά κυρίως στις καρδιές και στις προσευχές μας. Οι μεγάλοι "απόντες" παρελαύνουν στο "Προσκλητήριο Πεσόντων", στο ακόλουθο βίντεο που επιμελήθηκε συντοπίτης μας και φίλος του Ιστολογίου:



Η αρχαία στάμνα με το αίμα του Αγίου Δημητρίου!

Η αρχαία στάμνα με το αίμα του Αγίου Δημητρίου!

– Αποστόλου Σπύρου.

Στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου στην Θεσσαλονίκη φυλάσσεται ένα από τα σημαντικότερα κειμήλια της Ορθοδοξίας. Πρόκειται για το ιερό κεράμιο, μία αρχαία στάμνα, που εμπεριέχει μέσα χώμα και αίμα από το μαρτύριο του προστάτη της πόλης.

Κατά καιρούς, είτε τυχαία είτε ύστερα από αρχαιολογική έρευνα, βρέθηκαν διάφορα φιαλίδια, τα οποία προέρχονταν από τον τάφο του Αγίου Δημητρίου. Τα φιαλίδια αυτά προορίζονταν για να διαφυλάττουν μέσα οι προσκυνητές μύρο η χώμα διαποτισμένο από το μύρο του Αγίου Δημητρίου.

Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023

Άγιε Δημήτριε το μύρο σου

 

                                                            https://youtu.be/v2NudgwxPzk?t=12

Ο διάκονος για μια στιγμή σάστισε: Ο Άγιος μυροβλύζει…!


Στην ανάρτηση αυτή θα αναφερθούμε στο θαύμα της μυρόβλησης του Αγίου Δημητρίου, εντός του Ιερού Ναού του στη Θεσσαλονίκη, κατά το έτος 1987, όπως την διηγείται ο τότε διάκονος του Ναού και σημερινός Εφημέριος του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Σαράντα Εκκλησιών Θεσσαλονίκης, π. Χρήστος Κότιος.

Ήταν 26 Οκτωβρίου 1987. Ώρα περασμένες δέκα το βράδυ. Η Θεσσαλονίκη γιόρταζε την μνήμη της αθλήσεως του πολιούχου της Αγίου Δημητρίου καθώς και τα ελευθέριά της από την περίπου πεντακοσίων ετών (1430-1912) καταδυναστεία των Οθωμανών. Ο ναός του Αγίου Δημητρίου με ανοιχτές τις πόρτες δεχόταν τους νυχτερινούς προσκυνητές, που γονάτιζαν μπροστά στην ασημένια λάρνακα με τα άγια λείψανα του Μυροβλύτου. Την ώρα εκείνη δεν θα ήταν περισσότεροι από τριάντα με σαράντα άνθρωποι στον ναό. Μια ομήγυρις περίπου δέκα γυναικών, μπροστά στην λάρνακα, έψελνε την παράκληση του Αγίου. Μοναδικός κληρικός που παρευρισκόταν, ο νεαρός και νεοχειροτονηθείς διάκονος του ιερού ναού μαζί με την διακόνισσα-σύζυγό του. Ο τότε προϊστάμενος του ναού και νυν μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων, τους είχε παραγγείλει να βρίσκονται εκεί και να τον περιμένουν.

Δικαίωμά μας ἡ… ἁμαρτία;



Κ. Γ. Παπαδημητρακόπουλος

Μὲ πολλοὺς τρόπους παρουσιάζεται στὴ ζωή μας ἡ ἁμαρτία, καλοί μου φίλοι. Τώρα χρησιμοποιεῖ ἕναν ἄλλο, ἐντελῶς σύγχρονο καὶ τέλεια ἐπικίνδυνο τρόπο. Ὅτι τάχα αὐτὴ εἶναι «γοῦστο μας καὶ καπέλο» μας, ὅπως λέμε, δηλαδὴ δικαίωμά μας! Καὶ μάλιστα ἀναφαίρετο (= δὲν μπορεῖ νὰ μᾶς τὸ ἀφαιρέσει κανείς)!

* * *

Ἆραγε τί σημαίνει αὐτὸ ἀκριβῶς; Σημαίνει ὅτι, ὡς δικαίωμα ποὺ θέλει νὰ πιστεύουμε ὅτι εἶναι ἡ ἁμαρτία…

• Τὴν διεκδικοῦμε!

ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΛΑΜΑ: ΣΤΟΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΑ ΚΑΙ ΜΥΡΟΒΛΗΤΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟ


«Ἐμοὶ δὲ λίαν ἐτιμήθησαν οἱ φίλοι σου, ὁ Θεός, λίαν ἐκραταιώθησαν αἱ ἀρχαὶ αὐτῶν(:Από εμένα με μεγαλοπρέπεια τιμήθηκαν οι φίλοι Σου, Θεέ μου, και οι αρχές της καταβολής και της ύπαρξής τους και εν γένει η δύναμη και επιρροή τους κάτω από το προστατευτικό Σου χέρι υπήρξαν εξόχως ισχυρές και αδιάσειστες)»[Ψαλμ.138,14], λέγει εκείνος ο Δαβίδ, ο πιο θεόπνευστος από τους ψαλμωδούς που υπήρξαν ποτέ. Αρχές του χορού των Αποστόλων είναι οι κορυφαίοι, του καταλόγου των προφητών όσοι κατονομάστηκαν ότι είχαν αξιωθεί την θεοπτία, των δε ιερών διδασκάλων και όλης της ομηγύρεως των οσίων όσοι ονομάστηκαν μεγάλοι σύμφωνα με την υπόσχεση του κοινού Σωτήρος όλων μας[ βλ. Ματθ.5,19: «Ὃς ἐὰν οὖν λύσῃ μίαν τῶν ἐντολῶν τούτων τῶν ἐλαχίστων καὶ διδάξῃ οὕτω τοὺς ἀνθρώπους, ἐλάχιστος κληθήσεται ἐν τῇ βασιλείᾳ τῶν οὐρανῶν· ὃς δ᾿ ἂν ποιήσῃ καὶ διδάξῃ, οὗτος μέγας κληθήσεται ἐν τῇ βασιλείᾳ τῶν οὐρανῶν(: Αφού λοιπόν οι εντολές έχουν κύρος και ισχύ ακατάλυτη, οποιοσδήποτε παραβεί μία κι από εκείνες ακόμη τις εντολές μου που φαίνονται πολύ μικρές και διδάξει έτσι τους ανθρώπους, να τις θεωρούν δηλαδή μικρές κι ασήμαντες, θα κηρυχθεί ελάχιστος και τελευταίος στην Βασιλεία των ουρανών. Εκείνος όμως που θα εφαρμόσει όλες ανεξαιρέτως τις εντολές και θα διδάξει και τους άλλους να τις τηρούν, αυτός θα ανακηρυχθεί μεγάλος στην Βασιλεία των ουρανών. Κι αυτές λοιπόν τις εντολές που οι γραμματείς και οι Φαρισαίοι παραμερίζουν με τις ανθρώπινες παραδόσεις τους, πρέπει να τις προσέχετε και να τις εφαρμόζετε)»], όπως και των μαρτύρων του Χριστού οπωσδήποτε οι μεγαλομάρτυρες.

Η μόδα των DINK που εξαπλώνεται στον κόσμο – Ποια είναι η νέα μορφή οικογένειας


Σχόλιο ΕΡΩ:

Μια σημαντική πτυχή που διαφεύγει από το άρθρο αυτό είναι ότι είναι ιστορικά αποδεδειγμένο πως τα έθνη που γερνούν ηλικιακά ζώντας στην ευμάρεια είναι καταδικασμένα να υποταχθούν σε έθνη με νεανικό πληθυσμό που ζουν στερημένα αγαθών αφού αυτός είναι ο μόνος τρόπος ακριβώς για να αποκτήσουν πρόσβαση στα αγαθά που τους λείπουν. Η απώλεια της ευμάρειας μάλιστα προηγείται της υποδούλωσης…

«Είναι σχεδόν “πολυτέλεια” να μπορεί κάποιος να κάνει παιδιά στις μέρες μας»

Ένας νέος όρος κατακλύζει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αυτός είναι το DINK, ή αλλιώς Dual income, no kids, που αναφέρεται σε ζευγάρια που συγκατοικούν, έχουν δύο εισοδήματα αλλά δεν έχουν παιδιά. Μια παραλλαγή του DINK είναι το DINKWAD, ζευγάρια με διπλό εισόδημα χωρίς παιδιά – αλλά με σκύλο.

«Φόνοι στο καμπαναριό» – «Ο μοναχισμός χλευάζεται μέσα στην Ορθόδοξη Ελλάδα»


Κόμμα ΝΙΚΗ: Σφοδρή αντίδραση για τη σειρά «Φόνοι στο καμπαναριό» – «Ο μοναχισμός χλευάζεται μέσα στην Ορθόδοξη Ελλάδα»

Παρέμβαση του ΕΣΡ ζητάει η ΝΙΚΗ - «Ο δήθεν πνευματικός και καλλιτεχνικός κόσμος, φροντίζει να πετροβολάει ό,τι έχει απομείνει όρθιο»

Συντάκτης: Παντελής Λαμψιώτης

Μια ανακοίνωση – καταπέλτη εξέδωσε το κόμμα ΝΙΚΗ, εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία του για τη σειρά του Alpha, «Φόνοι στο καμπαναριό», η οποία έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων λόγω του φαιδρού τρόπου που παρουσιάζει 5 ορθόδοξες μοναχές, αφού η πλοκή της τηλεοπτικής σειράς εκτυλίσσεται κατά το μεγαλύτερο μέρος μέσα σε ένα μοναστήρι που γίνεται ένας φόνος νεαρού άνδρα.

Να μην φοβάσαι. Να μην φοβάσαι τίποτα και κανέναν. - Ελευθέριος Ελευθεριάδης


Να μην φοβάσαι. Να μην φοβάσαι τίποτα και κανέναν.

Ο φόβος παραλύει τον άνθρωπο. Τον κάνει ευάλωτο. Τον αδρανοποιεί.

Κλείσε τα μάτια και τα αυτιά σου σε ό,τι προσπαθεί να σε ταράξει. Βγάλε από τη ζωή σου όποιον προσπαθεί να σε φοβίσει.

¨Όχι.

Δε θέλει το καλό σου άνθρωπος που σκόπιμα πασχίζει να σε αναστατώσει.

Όπου υπάρχει ταραχή, δεν υπάρχει Άγιο Πνεύμα… Να το θυμάσαι καλά αυτό.

Να μην φοβάσαι. Να μην φοβάσαι τίποτα και κανέναν.

Πρόσεχε τις σκέψεις σου. Αυτές που επεξεργάζεσαι. Αυτές με τις οποίες πιάνεις μέσα σου κουβέντα.

Από τις σκέψεις ξεκινάνε όλα τα συναισθήματα. Από τις σκέψεις ξεκινάει και ο φόβος.

Ό,τι καλλιεργεί ο άνθρωπος από αυτό παίρνει καρπούς.

Ειρήνη καλλιεργείς; Ειρήνη θα σου έρθει.

Φόβο καλλιεργείς; Όλο και πιο φοβισμένος θα σαι.

Να μην φοβάσαι. Να μην φοβάσαι τίποτα και κανέναν.

Και αν όμως καμιά φορά πέσεις στην παγίδα και λίγο φοβηθείς, μην απελπίζεσαι.

Απλά σιγοψιθύρισε εκείνο το: ‘’… θαρσείτε, Eγώ νενίκηκα τον κόσμον…’’.

Υποκρισία: H EE τόσα χρόνια έχει κάνει δόγμα την «ενσωμάτωση», και τώρα θυμήθηκε ότι «άλλο πρόσφυγας και άλλο μετανάστης»!

Στην σκιά των τρομοκρατικών επιθέσεων σε ευρωπαϊκές χώρες και της πολεμικής ανάφλεξης στη Μ. Ανατολή, η ΕΕ «τρέχει» για να κλείσει κενά ασφαλείας, όμως είναι πολύ αργά...


Συντάκτης: Ελευθέριος Ανδρώνης

Στη σκιά των εκρηκτικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και των τρομοκρατικών επιθέσεων σε Βέλγιο και Γαλλία, το Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ αποφάσισε να κατέβει από τα διεθνιστικά «ροζ σύννεφα» στα οποία κατοικοέδρευε και να επανεξετάσει τις διαδικασίες απέλασης των παράνομων μεταναστών.

Έτσι σε συνεργασία των 27 κρατών – μελών, αναζητείται μια κοινή γραμμή για να επιτευχθούν ταχύτερες και πιο συντονισμένες επιστροφές παράνομων μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους.

Δημογραφικό: Ο Συνταγματάρχης με τα 11 παιδιά μιλά για την ευτυχία της μεγάλης οικογένειας - «Μας λένε θεότρελους»


«Το αν θα αποκτήσεις παιδιά, είναι καθαρά πνευματικό και όχι οικονομικό θέμα» υπογραμμίζει στο protothema.gr ο Συνταγματάρχης Μηχανικού, Παναγιώτης Σπυρόπουλος

«Δώστε μου καλύτερες οικογένειες για να σας δώσω ένα καλύτερο κόσμο έλεγε ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος και αυτό είναι, πέρα από ένα δικό μου προσωπικό στοίχημα, θα έλεγα και ένα εθνικό χρέος, το οποίο, όχι μόνο εγώ αλλά και αρκετοί συνάδελφοι μου, που έχουν πολυμελής οικογένειες, προσφέρουν προς την πατρίδα» είναι τα πρώτα λόγια που χρησιμοποιεί, μιλώντας στο Πρώτο Θέμα, ο αξιωματικός με τη μεγαλύτερη οικογένεια τόσο στις Ένοπλες Δυνάμεις όσο και στα Σώματα Ασφαλείας, προκειμένου να περιγράψει τις προκλήσεις αλλά και τις δυσκολίες να μεγαλώνεις 11 παιδιά κάτω από την ίδια στέγη.

Ένα σημείο των καιρών


Όσοι ασχολούνται με τα «σημεία των καιρών» είναι πεπεισμένοι ότι βρισκόμαστε στους «έσχατους καιρούς». Τα προβαλλόμενα «σημεία» δεν είναι φανταστικά και η λογική ανάλυση φαίνεται πως τα ενθαρρύνει.

Ο Απόστολος Παύλος γράφοντας στο μαθητή του Τιμόθεο για τις «έσχατες μέρες», του παραθέτει τα χαρακτηριστικά που θα έχουν τότε οι άνθρωποι. Θα είναι, του γράφει, «φίλαυτοι, φιλάργυροι, αλαζόνες, υπερήφανοι, βλάσφημοι, απειθείς στους γονείς τους, αχάριστοι, ασεβείς, άστοργοι, αδιάλλακτοι, άσωτοι, άγριοι, εχθροί του καλού, προδότες, αυθάδεις, φουσκωμένοι από εγωισμό. Θα αγαπάνε πιο πολύ την ηδονή παρά το Θεό». (Β΄ Τιμ.3, 2-4). Και καταλήγει και σε ένα άλλο γνώρισμά τους που, εξ αιτίας αυτού, τον προτρέπει να τους αποφεύγει. «Θα δείχνουν ότι έχουν ευσέβεια, αλλά θα έχουν αρνηθεί τη δύναμή της με τις πράξεις τους». (Β΄ Τιμ. 3,5).

Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023

Εκοιμήθη ο Χρόνης Αηδονίδης


Εκοιμήθη σήμερα, πλήρης ημερών, στα 95 του χρόνια ο μεγάλος ερμηνευτής της παραδοσιακής μας μουσικής, Χρόνης Αηδονίδης.

Ο Χρόνης Αηδονίδης γεννήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου του 1928, στην Καρωτή του Διδυμότειχου, γιος του ιερέα Χρήστου και της Χρυσάνθης Αηδονίδη. Εκεί πέρασε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια κι εκεί έμαθε τα πρώτα του τραγούδια και μυήθηκε στον κόσμο της παραδοσιακής μουσικής, πρώτα από τη μητέρα του. Στην Βυζαντινή μουσική μαθήτευσε πρώτα δίπλα στον πατέρα του, και μετέπειτα κοντά σε μεγάλους δασκάλους.

Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του το πέρασε στην Αθήνα, υπηρετώντας με αφοσίωση με μεράκι την αυθεντική παραδοσιακή μουσική μας, και συμβάλλοντας στην ανάδειξή της ως ύψιστη πολιτιστική κληρονομιά. Ήταν γνωστός σε όλους και εξαιρετικά αγαπητός για το ήθος και την ποιότητα του χαρακτήρα και της τέχνης του.

Το τραγούδι του ξεχώριζε κατά τρόπο μοναδικό για την ευγένεια, την λεπτότητα, την ταπεινότητα, την μεστότητα, αλλά και το αυθεντικά περίτεχνο ύφος.

Για τον Χρόνη Αηδονίδη έχει μιλήσει (από την θέση του Πρωτοσύγκελου Αλεξανδρουπόλεως) ο νεοεκλεγείς επίσκοπος Φλωρίνης Ειρηναίος:



Ἅγιος Νικόδημος ὁ Ἁγιορείτης: Περὶ τῆς συνεχοῦς μεταλήψεως


Ουράνια Θεία Λειτουργία. Τοιχογραφία στην Ιερά Μονή Παναγίας Ασίνου

Ἅγιος Γρηγόριος ὁ Θεολόγος: ὅταν καλῶς καὶ ἀξίως μεταλαμβάνουν τὸ ἱερὸ καὶ πανάγιο Σῶμα τοῦ Κυρίου μας, αὐτὸ γίνεται ὅπλο γιὰ ὅσους πολεμοῦνται καὶ ἐπαναστροφὴ γιὰ ὅσους ἔχουν ἀπομακρυνθεῖ ἀπὸ τὸν Θεό. Ἐνδυναμώνει τοὺς ἀσθενεῖς, εὐφραίνει τοὺς ὑγιεῖς, θεραπεύει τὶς ἀσθένειες, διαφυλάσσει τὴν ὑγεία. Μὲ τὴ Θεία Μετάληψη διορθωνόμαστε εὐκολότερα καὶ γινόμαστε περισσότερο μακρόθυμοι καὶ ὑπομονετικοὶ στοὺς πόνους καὶ στὶς θλίψεις. Μᾶς καθιστὰ περισσότερο θερμοὺς στὴν ἀγάπη, λεπτοὺς στὴ γνώση, πρόθυμους στὴν ὑπακοή, ὀξεῖς καὶ γρήγορους στὴν ἐνέργεια τῶν χαρισμάτων. Σὲ ὅσους δὲ δὲν μεταλαμβάνουν συχνὰ συμβαίνουν τὰ ἀντίθετα, ἀφοῦ δὲν εἶναι σφραγισμένοι μὲ τὸ Τίμιο Αἷμα τοῦ Κυρίου μας. Σφάζεται τότε τὸ Πρόβατο καὶ μὲ τὸ Τίμιο Αἷμα Του σφραγίζονται ἡ πράξη καὶ ἡ θεωρία, δηλαδὴ ἡ ἕξη καὶ ἡ ἐνέργεια, οἱ παραστάδες τῶν δικῶν μου θυρῶν, τῶν κινήσεων τοῦ νοός. Αὐτὰ ἀνοίγονται καλῶς στὴ θεωρία καὶ κλείνονται πάλι σὰν θύρες ἀπὸ τὴ θεωρία τῶν ὑψηλότερων καὶ ἀκατάληπτων νοημάτων.

Άγιος Παΐσιος: «Όλοι οι μεγάλοι έχουν τα δικά τους σχέδια. Θέλουν δε θέλουν όμως, προωθούν το σχέδιο του Θεού»


Όλο το κακό σήμερα προέρχεται από την απιστία.

Μεγάλο πράγμα η πίστη! Βλέπετε, και ο Απόστολος Πέτρος με την πίστη βάδισε πάνω στα κύματα. Μόλις όμως μπήκε η λογική, άρχισε να βουλιάζη … Με την προσευχή δυναμώνει η πίστη.

Να παρακαλούμε τον Χριστό να μας προσθέση πίστη και να μας την αυξήση. Στον Χριστό τί είπαν οι Απόστολοι; «Πρόσθες ημίν πίστιν» δεν είπαν; Όταν λές «πρόσθες», σημαίνει ότι εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου στον Θεό.

Ὄψεις ἀποκρυφισμοῦ: Τά Φυλακτά

 


Γράφει ο Πρωτ. Βασίλειος Α. Γεωργόπουλος, Λέκτορας Θεολογικῆς Σχολῆς Α.Π.Θ 

 Τά φυλακτά εἶναι μία πανάρχαια πρακτική, πού χρησιμοποιοῦνταν σέ πλῆθος παγανιστικῶν λατρειῶν καί χώρων ὡς μέσα προστασίας, ὑποτιθέμενου ἐλέγχου τῶν πνευμάτων ἤ καί αὐτῶν τῶν φυσικῶν δυνάμεων. 

 Στήν ἀρχαία Αἴγυπτο λ.χ. τό πλέον διαδεδομένο φυλακτό ἦταν τό λεγόμενο ”Μάτι τοῦ Ὥρου”, ἐνῶ στήν ἀρχαία Ἑλλάδα ἦταν γνωστά ὡς περιάμματα καί περίαπτα. Τά φυλακτά ὅμως σήμερα εἶναι παρόντα καί στόν ἀποκρυφιστικό χῶρο καί μάλιστα μέ πολλές μορφές. 

Χειροτονητήριος λόγος του μητροπολίτου Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας κ.κ. Ειρηναίου



ΧΕΙΡΟΤΟΝΗΤΗΡΙΟΣ ΛΟΓΟΣ

ΕΨΗΦΙΣΜΕΝΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ

ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΠΡΕΣΠΩΝ ΚΑΙ ΕΟΡ∆ΑΙΑΣ

κ.κ. ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ


Μακαριώτατε Πάτερ καὶ ∆έσποτα,

Σεβασμιώτατοι Ἅγιοι Ἀρχιερεῖς,

Ἐνδοξώτατε Ἀρχηγέ τοῦ Γ.Ε.Σ.,

Ἐξοχώτατοι Ἄρχοντες,

Εὐλαβέστατοι ἱερεῖς,

Ὁσιώτατοι μοναχοί καὶ μοναχές,

Πιστὲ καὶ εὐλογημένε λαέ τοῦ Θεοῦ·

Ὕμνο δοξολογίας καὶ προσευχὴ εὐχαριστίας ἀναπέμπω στὸν Τριαδικό μας Θεό, διότι σήμερα ἐνώπιόν Σας μὲ ἀξιώνει λόγῳ τοῦ ἀπείρου ἐλέους Του νὰ λάβω τὸν τρίτο τῆς ἱερωσύνης βαθμὸ ἀπὸ τὰ τίμια χέρια Σας.

Κατανοῶ ἀπόλυτα μὲ ὅση δύναμη ἔχω καὶ γνωρίζω ὅτι αὐτὴν τὴν ξεχωριστὴ καὶ μοναδικὴ στιγμὴ τῆς ζωῆς μου βρίσκομαι μπροστὰ Σᾶς μόνο ἐπειδὴ μὲ ἀξιώνει ἡ Χάρις τοῦ Θεοῦ καὶ ἔχω βαθειὰ τὴν συναίσθηση τῆς ἀναξιότητας καὶ τῆς ἀτέλειάς μου.