Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2024

Κυριακή ΙΑ΄ Λουκά – Ο άγιος Κύριλλος Αλεξανδρείας για την παραβολή του Μεγάλου Δείπνου


ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΑ΄ΛΟΥΚΑ [:Λουκ. 14,16-24]


«Ἄνθρωπός τις ἐποίησε δεῖπνον μέγα· καὶ ἀπέστειλε τὸν δοῦλον αὐτοῦ τῇ ὥρᾳ τοῦ δείπνου εἰπεῖν τοῖς κεκλημένοις· ἔρχεσθε, ὅτι ἤδη ἕτοιμά ἐστι πάντα (:Κάποιος άνθρωπος έκανε μεγάλο βραδινό συμπόσιο και κάλεσε πολλούς. Και την ώρα του δείπνου έστειλε το δούλο του για να πει στους καλεσμένους: “Ελάτε και μην αναβάλλετε, διότι είναι πλέον όλα έτοιμα”)»[Λουκ.14,16-17].

Ας εξετάσουμε με λεπτομέρεια πριν από τα άλλα, ποια ακριβώς ήταν η αιτία, ώστε να μην καλεί σε γεύμα μάλλον, αλλά σε δείπνο πολλούς και μάλλον πριν από αυτό, ποιος άνθρωπος μπορεί να εννοηθεί από εμάς ο οποίος έστειλε τον υπηρέτη του να καλέσει για το δείπνο και ποιος είναι εκείνος που κάλεσε στο δείπνο, και ποιοι είναι γενικά εκείνοι που κλήθηκαν βέβαια, αλλά περιφρόνησαν την πρόσκληση.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΑ΄ ΛΟΥΚΑ [: Β΄ Τιμ. 1, 8-18] ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΠΕΡΙΚΟΠΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ

ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΑ΄ ΛΟΥΚΑ [: Β΄ Τιμ.1, 8-18]

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΠΕΡΙΚΟΠΗΣ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ

«Μὴ οὖν ἐπαισχυνθῇς τὸ μαρτύριον τοῦ Κυρίου ἡμῶν μηδὲ ἐμὲ τὸν δέσμιον αὐτοῦ, ἀλλὰ συγκακοπάθησον τῷ εὐαγγελίῳ κατὰ δύναμιν Θεοῦ,(:Αφού λοιπόν ο Θεός μάς έδωσε χάρισμα ανδρείας και δυνάμεως, μην ντραπείς να ομολογείς τη μαρτυρία για τον Κύριό μας, τον Εσταυρωμένο Χριστό. Μην ντραπείς ακόμη ούτε για μένα που έχω φυλακιστεί για τον όνομά Του, αλλά κακοπάθησε μαζί μου για χάρη του Ευαγγελίου με τη δύναμη που δίνει ο Θεός), τοῦ σώσαντος ἡμᾶς καὶ καλέσαντος κλήσει ἁγίᾳ, οὐ κατὰ τὰ ἔργα ἡμῶν, ἀλλὰ κατ' ἰδίαν πρόθεσιν καὶ χάριν, τὴν δοθεῖσαν ἡμῖν ἐν Χριστῷ ᾿Ιησοῦ πρὸ χρόνων αἰωνίων, (:Αυτός μας έσωσε και μας κάλεσε με ιερή κλήση που μας αγιάζει. Μας έσωσε και μας κάλεσε όχι για τα έργα μας, αλλά γιατί ο Ίδιος είχε την αγαθή θέληση και μας πρόσφερε τη χάρη Του λόγω της σχέσεώς μας με τον Ιησού Χριστό.

Μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Ελευθερίου και της μητρός αυτού Ανθίας (15 Δεκεμβρίου)

Εις τον Ελευθέριον

Eλευθέριος ως αδουλόνους φύσει,
Σπάθας θεωρών ουκ εδουλούτο πλάνη.
Δίον Eλευθέριον δεκάτη πέφνε φάσγανα πέμπτη.

Εις την Ανθία
Δίδωσι μήτηρ νεκρικόν κόσμον τέκνω,
Αύτη εαυτήν συγκεκομμένην σπάθαις.

Μαρτύριο Αγίου Ελευθερίου. Μικρογραφία (Μινιατούρα) στό Μηνολόγιο του Βασιλείου Β ‘
Oύτος ήτον από την πόλιν της Pώμης, εν έτει ριζ΄ [117], πολλά νέος κατά την ηλικίαν, ορφανός από πατέρα, μητέρα δε μόνην έχων, ονομαζομένην Aνθίαν. H οποία εδιδάχθη από τον Aπόστολον Παύλον την εις Xριστόν πίστιν. Oύτος λοιπόν όταν ήτον ακόμη παιδίον επροσφέρθη από την μητέρα του εις τον Eπίσκοπον της Pώμης Aνίκητον. Kαι από εκείνον έμαθε τα ιερά γράμματα, και εσυναριθμήθη με το τάγμα των κληρικών, ήτοι έγινεν Aναγνώστης. Όταν δε έγινε δεκαπέντε χρόνων, εχειροτονήθη Διάκονος. Kατά δε τον δέκατον όγδοον χρόνον της ηλικίας του εχειροτονήθη Iερεύς, και εις τον εικοστόν χρόνον εχειροτονήθη Eπίσκοπος του Iλλυρικού, πολλά πρότερον εργασάμενος θαύματα διά την υπερβάλλουσαν αρετήν του1. Eπειδή δε επίστρεφεν εις την πίστιν του Xριστού πολλούς Έλληνας διά μέσου της διδασκαλίας του, τούτου χάριν εφέρθη έμπροσθεν του βασιλέως Aδριανού. Kαι τον Xριστόν Θεόν αληθινόν ανακηρύξας, κατά προσταγήν του βασιλέως βάλλεται επάνω εις ένα χάλκινον και πεπυρωμένον κρεββάτι, υποκάτω εις το οποίον ήτον εστρωμένη φωτία. Έπειτα εξαπλόνεται επάνω εις μίαν εσχάραν πολλά αναμμένην. Kαι μετά ταύτα βάλλεται μέσα εις ένα πυρωμένον τηγάνι γεμάτον από λάδι και οξύγγι και πίσσαν. Υπό της θείας όμως χάριτος διεφυλάχθη από όλα αυτά αβλαβής.

Αν είχα αγάπη…


Αββά Δωρόθεου, περί του μη κρίνειν τον πλησίον

Αν είχα αγάπη και συμπαθούσα και πονούσα το πλησίον μου, δεν θα είχα το νου μου στα ελαττώματα του πλησίον… η αγάπη θα σκέπαζε κάθε σφάλμα, όπως ακριβώς έκαναν οι άγιοι, όταν έβλεπαν τα ελαττώματα των ανθρώπων.

Διότι μήπως είναι τυφλοί οι άγιοι και δεν βλέπουν τα αμαρτήματα;

Και ποιος μισεί τόσο πολύ την αμαρτία όσο οι άγιοι;

Να σταματήσει εδώ η ανεκδιήγητη εθνική προσβολή στο ΠΑΜΑΚ

Δυσκολεύομαι να πιστέψω τα όσα ακούω και διαβάζω από το πρωί: από ραδιόφωνα, τηλεφωνήματα, έντυπα, μηνύματα και διαμαρτυρίες, των οποίων γίνομαι δέκτης συνεχώς σχετικά με τα όσα όντως απίστευτα συμβαίνουν στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Γράφει η Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη

Πρόκειται για το Πανεπιστήμιο, που είχα την τιμή να είμαι τρεις φορές πρύτανης και στο οποίο είχα το προνόμιο να δώσω το συμβολικό όνομα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, έχοντας όλη τη Θεσσαλονίκη στο πλευρό μου. Πρόκειται για το δεύτερο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, που με τη βοήθεια του τότε υφυπουργού Παιδείας Στέλιου Παπαθεμελή ανεγέρθηκε το υπέροχο κτίριο του (οδυνηρή πληροφόρηση: το Πανεπιστήμιο απαξίωσε να του απονείμει την προσήκουσα τιμή και αναγνώριση).

Σε κίνδυνο χριστιανικοί ναοί και μονές στην Συρία – Η Παναγία Σεϊδανάγια και το θαύμα που συγκλόνισε τη Μέση Ανατολή και όχι μόνο!


Ιερές Μονές στη Συρία σε κίνδυνο – Ο κίνδυνος για τη Χριστιανική κληρονομιά στη μετά Άσαντ εποχή

Η Συρία, μια χώρα με βαθιές πολιτιστικές και θρησκευτικές ρίζες, αποτελεί εδώ και αιώνες έναν τόπο συνάντησης θρησκειών και πολιτισμών. Οι χριστιανικοί ναοί και μοναστήρια της, όπως η Μονή της Παναγίας Σεϊδανάγιας, η Μονή του Αγίου Συμεών του Στυλίτη και η Μονή της Αγίας Θέκλας στη Μααλούλα, έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της χριστιανικής πίστης στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, οι πολυετείς συγκρούσεις και οι πολιτικές αλλαγές που ακολούθησαν την κρίση στη Συρία θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο αυτά τα ανεκτίμητα μνημεία.

Οι απειλές για τη Χριστιανική κληρονομιά στη μετά Άσαντ εποχή

«Να είστε σίγουροι ότι, στους καιρούς μας, είναι πράξη ομολογίας πίστης να λέμε ότι ο Ιησούς Χριστός είναι Κύριος ο Θεός μας»


Γέροντας Εφραίμ Φιλοθεΐτης

«Να είστε σίγουροι ότι, στους καιρούς μας, είναι πράξη ομολογίας πίστης να λέμε ότι ο Ιησούς Χριστός είναι Κύριος ο Θεός μας. Οι δυνάμεις του σκότους δεν το θέλουν αυτό.

Η ζωή μου ήταν μια κόλαση μιας πάλης. Μόνο το όνομα του Χριστού και της Μητέρας του Θεού με βοήθησε να το ξεπεράσω όλο αυτό. Και όποιος δεν καλεί κάθε μέρα το όνομα του Χριστού και της Μητέρας του Θεού δεν μπορεί να λέγεται Χριστιανός.

Οι Άγιοι Πατέρες, που φωτίστηκαν, μας άφησαν αυτές τις μικρές προσευχές. Λίγα λόγια: «Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησον ημάς» και «Υπεραγία Θεοτόκε σώσον ημάς. » Δεν χρειάζεται να διαβάζουμε εγκυκλοπαίδειες, όχι πολλά βιβλία. Με αυτές τις δύο σύντομες προσευχές, όλοι οι Χριστιανοί μπορούν να σωθούν.

Είθε ο Κύριος να σας χαρίσει, γνωρίστε το Άγιο Πνεύμα. Εργαστείτε και οικοδομήστε τον Κύριο μέσα σας, τηρώντας τις εντολές του ευαγγελίου και διατηρώντας την ειρήνη στις καρδιές σας. Να έχετε αγάπη, καλή κατανόηση, και πάντα να επικαλείστε το όνομα του Χριστού και της Θεοτόκου. Οι Άγιοι Άγγελοι να σας συνοδεύουν πάντα!

πηγή: https://simeiakairwn.wordpress.com/

13 Δεκεμβρίου 1803: η θυσία στο Κούγκι


Ποίημα του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη

Ο Σαμουήλ στο Κούγκι

Καλόγερε, τι καρτερείς κλεισμένος μες στο Κούγκι;
Πέντε νομάτοι σου ‘μειναν κ’ εκείνοι λαβωμένοι!
Κι είναι χιλιάδες οι εχθροί που σ’ έχουνε ζωσμένον!
Έλα να δώσεις τα κλειδιά, πέσε να προσκυνήσεις,
κι αφέντης ο Βελή Πασάς δεσπότη θα σε κάμει!
Έτσι ψηλά απ’ το βουνό φωνάζει ο Πήλιος Γούσης.
Κλεισμένος μες στην εκκλησιά βρίσκετ’ ο Σαμουήλης,
κι αγέρας παίρνει τη φωνή του Πήλιου του προδότη.

Ανακαλύφθηκε η μοναδική προσωπογραφία του τελευταίου Αυτοκράτορα του Βυζαντίου


Στο Καθολικό της Παλαιάς Μονής Ταξιαρχών Αιγιαλείας, μόλις 15 χλμ από το Αίγιο, διατηρούνται δυο στρώματα τοιχογραφιών, υψηλής καλλιτεχνικής ποιότητας, των ύστερων βυζαντινών χρόνων, που αντανακλούν τις αισθητικές τάσεις της Κωνσταντινούπολης. Κατά τις εργασίες συντήρησής τους, η αρχαιολόγος Δρ. Αναστασία Κουμούση, Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας, εντόπισε στο δεύτερο στρώμα τοιχογράφησης, το οποίο βάσει τεχνοτροπικών κριτηρίων χρονολογείται με ασφάλεια, στα μέσα του 15ου αιώνα, τη μοναδική προσωπογραφία του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου Κωνσταντίνου ΙΑ’ Παλαιολόγου.

Πιο κοντά στο χάραγμα η Κίνα. Πληρώνεις απλά κουνώντας το χέρι σου – Το βίντεο κάνει τον γύρο του κόσμου


Η Κίνα παρουσιάζει το νέο σύστημα χωρίς κάρτα που επιτρέπει τις πληρωμές με σάρωση του χεριού.

Μια παράξενη νέα μορφή τεχνολογίας «tap and pay» έχει επικρατήσει στην Κίνα, με τους πελάτες να σκανάρουν την παλάμη του χεριού τους στο ταμείο. Η νέα μέθοδο πληρωμής χωρίς κάρτα απαιτεί κάτι περισσότερο από ένα κτύπημα με το χέρι.

Χάρη στο νέο σύστημα, Weixin Palm Payment , οι άνθρωποι στην ηπειρωτική Κίνα μπορούν να σαρώσουν τις παλάμες τους για να πάρουν το μετρό ή να εισέλθουν σε ένα κτίριο γραφείων όπου εργάζονται.

Γιατί ἀποξηλώνεται ὁ τροῦλος τῆς Ἁγίας Σοφίας;

Πραγματική φωτό  το Ῥωμαίικου Ὁδοιπορικο

Ὁ ἐμβληματικὸς τροῦλος τῆς Ἁγίας Σοφίας, γνωστὸς γιὰ τὴν ἐντυπωσιακή του ἀρχιτεκτονικὴ καὶ τὰ μοναδικὰ ψηφιδωτά του, ἀποσυναρμολογεῖται στὸ πλαίσιο τῶν ἔργων ἀποκατάστασης ποὺ πραγματοποιοῦνται στὸ ἱστορικὸ μνημεῖο. Ἡ διαδικασία αὐτὴ ἀποτελεῖ μέρος ἑνὸς εὐρύτερου σχεδίου συντήρησης, τὸ ὁποῖο ξεκίνησε πέρυσι καὶ κρίνεται ἀπαραίτητο γιὰ τὴ διατήρηση τῆς δομικῆς σταθερότητας καὶ τῆς ἱστορικῆς αὐθεντικότητας τοῦ τρούλου.

Οἱ τουρκικὲς ἀρχὲς δηλώνουν πὼς θὰ διατηρήσουν ἀνέπαφα τὰ ἐσωτερικὰ ψηφιδωτά, ἑστιάζοντας ἀποκλειστικὰ στὴν ἐξωτερικὴ πλευρά τοῦ τρούλου. Τὴν ἐπίβλεψη τῶν ἔργων ἔχει ἀναλάβει εἰδικὴ διεθνὴς ἐπιτροπή, δεδομένου ὅτι ἡ Ἁγία Σοφία ἀποτελεῖ μνημεῖο παγκόσμιας κληρονομιᾶς τῆς UNESCO. Παράλληλα, ἡ Γενικὴ Διεύθυνση Ἱδρυμάτων τῆς Τουρκίας ἔχει δεσμευτεῖ νὰ συνεργαστεῖ μὲ τὶς διεθνεῖς ἐπιτροπὲς καὶ νὰ σεβαστεῖ τὴν ἱστορικὴ σημασία τοῦ τρούλου.

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2024

Διήμερες λατρευτικές εκδηλώσεις στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνα Αχλάδας


Χθες, τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Πολυϊερατικός Εσπερινός και Αρτοκλασία, όπου τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτης π. Νικηφόρος Μανάδης. 

Σήμερα το πρωί, ανήμερα της εορτής, τελέστηκε όρθρος και Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ.κ Ειρηναίου, ο οποίος κήρυξε τον Θείο Λόγο. 

Οι παγίδες του Tik Tok για τα παιδιά


Σύμφωνα με έρευνα της ιστοσελίδας «Defend Young Minds», πίσω από τα διασκεδαστικά χορευτικά βίντεο και τις viral επιδείξεις, το TikTok κρύβει ένα πρόσωπο που μπορεί να βάλει σε δύσκολα μονοπάτια τα παιδιά. Αυτό γίνεται μέσα από τα εικονικά νυχτερινά club, τους εθιστικούς αλγόριθμους, τα βλαβερά φίλτρα ομορφιάς που καταστρέφουν την αυτοεκτίμηση, πραγματικούς κινδύνους που κάνουν πολλούς γονείς να αναρωτιούνται: «Είναι το TikTok ασφαλές για τα παιδιά μας»;

Αρκετά στοιχεία που προέρχονται από έρευνες στις ΗΠΑ, αποκαλύπτουν ότι το TikTok δίνει προτεραιότητα στα κέρδη παρά στην ασφάλεια και για το λόγο αυτό επιτρέπει στα βλαβερά του στοιχεία να παραμένουν, ακόμη και αν οι δημιουργοί του γνωρίζουν ότι βάζουν τα παιδιά σε μπελάδες.

Όμως ας αναλύσουμε ακριβώς τί εννοούμε.

Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΔΙΩΚΕΤΑΙ!


Ένα φαινόµενο που πάει να εξελιχθεί σε εφιάλτη. Ο διωγµός των χριστιανών αυξάνεται παγκοσµίως, στον αραβικό κόσµο έχει µετατραπεί σε µάστιγα, οι χριστιανοί απειλούνται µαζικά λόγω της πίστης τους, αρκετές φορές διώκονται βάναυσα και απειλούνται µε θάνατο.

Σε µελέτη που έφερε στην επιφάνεια το ερευνητικό κέντρο “Pew Research Center” αναφέρει ότι οι διώξεις των χριστιανών αυξάνονται από χρόνο σε χρόνο, από τα στοιχεία δε που µας παρέχει, δείχνει ότι οι χριστιανοί είναι η πλέον διωκόµενη οµάδα στον πλανήτη.

«Το Δείπνο του Βοσκού»: Η υπέροχη χριστιανική ταινία με 78 βραβεία, που «εξορίστηκε» από κινηματογράφους και φεστιβάλ της Ελλάδας!

Αδιανόητος φασισμός - Ο πρωταγωνιστής Κωστής Σαββιδάκης αποκάλυψε ότι «έκοψαν» την ταινία σε φεστιβάλ, επειδή είναι χριστιανική!


Συντάκτης: Ελευθέριος Ανδρώνης

Στο διάστημα που διανύουμε, οι κυβερνώντες εμφανίζουν μια εναλλακτική «πραγματικότητα» στον ελληνικό λαό, κατά την οποία δεν εφαρμόστηκε… ποτέ η woke ατζέντα στην Ελλάδα.

Σε αυτήν την παράκρουση ψεύδους που σίγουρα θαυμάζει μέχρι και ο… άρχοντας του ψεύδους, μαθαίνουμε ότι λογικά:

Τα «Αγόρια στο ντους» μάλλον προβλήθηκαν σε παιδιά κάποιας άλλης… χώρας και εγκρίθηκε σε κάποια πλατφόρμα άλλου υπουργείου Παιδείας. Όχι του ελληνικού πάντως.

Όταν μας βρίζει και μας προκαλεί κάποιος συνεχώς…


Γέροντας Εφραίμ της Σκήτης του Αγίου Ανδρέα

“Όταν μας βρίζει και μας προκαλεί κάποιος συνεχώς, θα τον παρακαλέσουμε με ωραίο τρόπο χωρίς να τον θίξουμε, να σταματήσει, γιατί βλασφημείται ο Θεός (αφού είμαστε περιουσία Του)…

Και αν δεν συμμορφωθεί, σιωπηλά αποχωρούμε και φεύγουμε.

Μόνο έτσι θα βγούμε νικητές.

Αν όμως έρθουμε σε αντιπαράθεση μαζί του, το μόνο που θα καταφέρουμε, είναι να ανάψουμε περισσότερο τη φωτιά.

Λένε οι Πατέρες:

»Ό,τι και αν κάνετε, την ειρήνη της καρδιά σας μόνο να μην χάσετε…»

Και αν την χάσετε, γρήγορα να την ξαναβρείτε.

Γιατί η ειρήνη στην καρδιά σας, είναι το θεμέλιο του πνευματικού αγώνα.”

πηγή: https://simeiakairwn.wordpress.com/

Μνήμη των Aγίων Mαρτύρων Eυστρατίου, Aυξεντίου, Eυγενίου, Mαρδαρίου, και Oρέστου (13 Δεκεμβρίου)

Tον Eυστράτιον και συνάθλους δις δύω, 
Άπαξ δύω κτείνουσι πυρ τε και ξίφος.

Tους γε συν Eυστρατίω δεκάτη τρίτη έκτανεν άορ.

Άγιος Ευστράτιος (13ος αι.). Τοιχογραφία στο Πρωτάτο του Αγίου Όρους

Oύτοι οι Άγιοι ήτον κατά τους χρόνους Διοκλητιανού και Mαξιμιανού των ασεβών βασιλέων, και Λυσίου δουκός, επιτροπεύοντος της επαρχίας Λιμιτανέων, και Aγρικολάου διοικούντος όλην την επαρχίαν της Aνατολής, εν έτει σϟϛ΄ [296]. Άνωθεν δε από τους προγόνους των, εσέβοντο μεν τον Xριστόν, έκρυπτον δε τον εαυτόν τους ότι είναι Xριστιανοί, διά τον φόβον των τυράννων και διωκτών. Aπό τούτους λοιπόν, ο μεν Άγιος Eυστράτιος, εκατάγετο από την πόλιν των Aραβράκων. Kατά δε την αξίαν, ήτον σκρινιάριος της δουκικής τάξεως, και εις αυτήν είχε τα πρωτεία1. Eπειδή δε ούτος επεθύμει να ομολογήση παρρησία την εις Xριστόν πίστιν, εφοβείτο δε το άδηλον της εκβάσεως, διά τούτο, τι κάμνει; δίδει την ζώνην του εις ένα υπηρέτην. Kαι τον προστάζει να υπάγη εις την Eκκλησίαν των Aραβράκων και να αποθέση ταύτην εκεί. Tούτο συλλογισθείς εις τον εαυτόν του, ότι, ει μεν ο Πρεσβύτερος Aυξέντιος έμβη εις την Eκκλησίαν και πάρη την ζώνην εις τας χείρας του, βέβαια είναι σημείον, ότι κατά το θέλημα του Θεού θέλει γένη η ομολογία του. Όθεν και πρέπει να μη δειλιάση κανένα βάσανον. Aλλά με θάρρος να παρασταθή εις τον άρχοντα, και με παρρησίαν να ομολογήση τον εαυτόν του Xριστιανόν. Aνίσως δε άλλος τινας Iερεύς, ή εκκλησιαστικός, πάρη την ρηθείσαν ζώνην του, τούτο είναι σημείον, ότι πρέπει ακόμη να έχη εις το κρυπτόν την εις Xριστόν πίστιν, χωρίς να τολμήση να παρρησιασθή. Eπειδή δε ο Πρεσβύτερος Aυξέντιος επήρε την ζώνην, υπέλαβεν ο Άγιος, ότι καλώς έχει να αποβή εις αυτόν η ομολογία της πίστεως2.

Η εμφάνιση του Αγίου Σπυρίδωνος και ο Άγιος Παΐσιος


Άγιος Σπυρίδωνας, η μνήμη του οποίου εορτάζεται στις 12 Δεκεμβρίου, είχε κάνει το θαύμα του στο Αγιο Ορος και στον Γέροντα Παϊσιο.

Διαβάστε το περιστατικό:
«Κάποτε στο Κουτλουμουσιανό Κελί του Αγίου Σπυρίδωνος, το Κερκυραίικο, ενώ είχε πλησιάσει η εορτή του Αγίου, δεν είχαν βρει ακόμη ψάρια και οι Πατέρες ανησυχούσαν.
Τα Καλογέρια έλεγαν στον Γέροντα να αγοράσουν βακαλάο, μια που δεν βρήκαν ψάρια.

Ο Γέροντας Παίσιος τους έλεγε:

Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024

Γιατί εικονίζεται ο Άγιος Σπυρίδων με το φλεγόμενο κεραμίδι στο χέρι;Το Θαύμα αποδείξεως της Τριαδικότητας του Θεού


Αξίζει πραγματικά να το διαβάσετε … είναι συγκλονιστικό

Λίγα γράμματα έμαθε ο άγιος, όπως είδαμε. Τούτο, όμως, δεν τον εμπόδισε από του να προσέλθει και να λάβει μέρος στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο που συνεκάλεσε ο Μέγας Κωνσταντίνος τα 325 μ.Χ., για να αποστομώσει και καθαιρέσει τον Άρειο. Ο τρομερός αυτός αιρετικός, όπως ξέρουμε, δίδασκε ότι ο Χριστός δεν είναι Θεός, αλλά δημιούργημα και πλάσμα του Θεού. Κι η αιρετική του αυτή διδασκαλία είχε προκαλέσει αληθινό σάλο κι είχε συνταράξει ολόκληρη τη Χριστιανική Εκκλησία.

Στη σύνοδο αυτή από τη μια μεριά είχε παραταχθεί ο Άρειος με τους ικανούς ρήτορες και οπαδούς του επισκόπους. Κι ήταν αυτοί ο Νικομήδειας Ευσέβιος, ο Νικαιας Θεαγένης και ο Χαλκηδόνος Μακάριος. Μαζί μ’ αυτούς, με την άδεια του Βασιλιά, προσήλθαν και παρεκάθησαν στη σύνοδο και αρκετοί φιλόσοφοι ομοϊδεάτες του Αρείου και υπερασπιστές του. Ανάμεσα σ’ αυτούς ξεχώριζε κι ένας Έλληνας φιλόσοφος, ο Ευλόγιος, που στη διαλεκτική τέχνη, την ευστροφία του λόγου και τα σοφίσματα εθεωρείτο ανίκητος.

Ὁ ἅγιος Σπυρίδων, ἐπίσκοπος Τριμιθοῦντος, ὁ θαυματουργὸς (12 Δεκεμβρίου)

Ἀρχιμανδρίτου Φωτίου Ἰωακεὶμ

Άγιος Σπυρίδωνας, Επίσκοπος Τριμυθούντος, ο Θαυματουργός. Τοιχογραφία στην Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού Αγιασμάτι παρά την Πλατανιστάσα
Ὁ θεοφόρος πατὴρ ἡμῶν Σπυρίδων ὁ πολυθαύμαστος, τὸ θρέμμα τῆς νήσου τῶν ἁγίων Κύπρου, ὁ πολιοῦχος τῆς Κέρκυρας καὶ τὸ καύχημα σύνολης τῆς Ὀρθόδοξης Ἐκκλησίας, ἀποτελεῖ ἀναμφίβολα ἕνα ἀπὸ τοὺς λαοφιλέστερους ἁγίους, χάρη στὴν ὑψηλὴ ἀρετή, τὸ εὐσυμπάθητο καὶ τὴν ταχεία ἀνταπόκρισή του στὸν ἀνθρώπινο πόνο καὶ τὰ ἀναρίθμητα ἀνὰ τοὺς αἰῶνες θαύματά του.

Ο ἅγιος εὐμοίρησε νὰ ἔχει ἀρκετὲς ἀναφορὲς στὸ πρόσωπο καὶ τὴ βιοτή του ἀπὸ πρώιμους ἐκκλησιαστικοὺς πατέρες καὶ ἱστορικούς, καθὼς καὶ ἀξιόπιστες βιογραφίες ἀπὸ δόκιμους συγγραφεῖς, ποὺ μᾶς διέσωσαν ἔτσι τὰ πλεῖστα τῆς ἰσάγγελης ἐπὶ γῆς πολιτείας του. Μὲ πρῶτο τὸν Μέγα Ἀθανάσιο (348), ἀναφέρονται ἐφεξῆς περιστασιακὰ στὸν θαυματουργὸ ποιμένα τῆς Τριμιθοῦντος καὶ οἱ ἱστορικοὶ Ρουφῖνος (402-403), Σωκράτης (περ. 440), Σωζομενὸς (περ. 444), Γελάσιος Κυζίκου (περ. 475), κ.ἄ. Πληροφορίες γιὰ τὸν ἅγιο μᾶς παρέχει ἐπίσης ὁ Βίος τῶν ἁγίων ἀρχιεπισκόπων Κωνσταντινουπόλεως τοῦ 4ου αἰ. Μητροφάνους καὶ Ἀλεξάνδρου. Μία πρώτη βιογραφία τοῦ ἁγίου σὲ ἰαμβικοὺς στίχους, ποὺ σήμερα ἔχει ἀπωλεσθεῖ, γράφηκε σὲ πρώιμη ἐποχὴ (πρὶν τὸν 7ο αἰ.) καὶ ἀποδίδεται στὸν μαθητή του, ἅγιο Τριφύλλιο, ἐπίσκοπο Λήδρων (σήμ. Λευκωσίας) τῆς Κύπρου. Τὸ ἔργο αὐτό, μαζὶ μὲ τὶς γνωστὲς γραπτὲς πηγὲς καὶ προφορικὲς παραδόσεις, ποὺ συνέλεξε περιστασιακά, ἐνσωμάτωσε στὸν ἀρχαιότερο ἴσως, ἀλλὰ σίγουρα σημαντικώτερο σωζόμενο Βίο τοῦ μεγάλου πατρὸς ὁ ἐπίσκοπος Πάφου Θεόδωρος (7ος αἰ.), ποὺ τὸν ἐξεφώνησε ὡς πανηγυρικὴ ὁμιλία σὲ ἀρχιερατικὸ συλλείτουργο στὴν Τριμιθοῦντα στὶς 12 Δεκεμβρίου τοῦ ἔτους 655. Σώζεται ἐπίσης ἀκόμη ἕνας προμεταφραστικὸς ἀνώνυμος Βίος τοῦ ἁγίου, προφανῶς τῆς ἰδίας περιόδου, ποὺ πιθανολογεῖται ὡς ἔργο του ἁγίου Λεοντίου, ἐπισκόπου Νεαπόλεως τῆς Κύπρου. Οἱ μεταγενέστεροι ἐπώνυμοι καὶ ἀνώνυμοι μεταφραστικοὶ Βίοι (ὅπως αὐτὸς ἀπὸ τὸν ἅγιο Συμεὼν τὸν Μεταφραστὴ) ἐξαρτῶνται ἄμεσα καὶ ἀρύονται ἀπὸ τὸ ἀνωτέρω ἔργο τοῦ Πάφου Θεοδώρου. Σώζονται ἐπίσης παλαιὲς μεταφράσεις τοῦ βίου του ἁγίου στὴ γεωργιανὴ καὶ τὴν ἀραβικὴ γλώσσα.

Οδοιπορικό στην ορθόδοξη Συρία – Μυρίζει παντού Ελλάδα…



Ο πρωθυπουργός μίλησε με τον Πατριάρχη Αντιοχείας, Ιωάννη Ι και τον διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα υποστηρίξει το Πατριαρχείο στην κρίσιμη περίοδο που θα διέλθει. Ήταν μια επιβεβλημένη κίνηση. Στους κόλπους του Πατριαρχείου περικλείονται οι αραβόφωνοι χριστιανικοί πληθυσμοί της Μέσης Ανατολής, αλλά και ελληνόφωνοι και Έλληνες που ζουν στην περιοχή.

Με το καθεστώς Άσαντ το Πατριαρχείο είχε τη δυνατότητα να αναπτύξει τις δραστηριότητές του αλλά, τώρα, με σκληρούς ισλαμιστές στην εξουσία, περιέρχεται σε δύσκολη φάση. Ιστορικά το Πατριαρχείο είναι συνηθισμένο σε μουσουλμανικό περιβάλλον. Άλλωστε, σε δύο από τις τέσσερις περιόδους της ιστορίας του [πρώτη περίοδος Πρώιμη (37 – 638) – από της ιδρύσεως μέχρι την πρώτη αραβική κατάκτηση της Συρίας – τη Μέση (638 – 1517) (Αραβοκρατία – Φραγκοκρατία) και τη Νεώτερη (1517 – 1927) (Οθωμανική επικυριαρχία) καταλήγοντας στη Σύγχρονη συγκρότησή της] ήταν υπό μουσουλμανική κυριαρχία.

Παίδων «Αγία Σοφία»: ΣΟΚ με την ψυχική υγεία των ανηλίκων – Τουλάχιστον 2 απόπειρες αυτοκτονίας τη μέρα – 570 περιστατικά σε ένα χρόνο!


Κάτι πηγαίνει πολύ λάθος - Όλο και σε νεότερες ηλικίες βυθίζονται στην κατάθλιψη τα ελληνόπουλα - Ποια τα αίτια του φαινομένου

Συντάκτης: Παντελής Λαμψιώτης

Απόλυτο σοκ προκαλούν τα όσα αποκάλυψε η διευθύντρια της Εντατικής του Παίδων «Αγία Σοφία», Χαρίκλεια Μπαρμπαρέσου, για την καταστροφή της ψυχικής υγείας των ανήλικων παιδιών στην Ελλάδα.

Όταν στην περίοδο της πανδημίας όλοι οι «ειδικοί» που είχε επιστρατεύσει η κυβέρνηση υποστήριζαν τα lockdown, υπήρχαν λίγοι επιστήμονες όπως πχ. ο κορυφαίος καθηγητής Ιωάννης Ιωαννίδης, που προειδοποιούσε με στατιστικές προβολές ότι οι συνέπειες των lockdown τα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ χειρότερες από το όποιο όφελός τους. Μία από αυτές τις συνέπειες ήταν και η επιδείνωση της ψυχικής υγείας, με μαζικά φαινόμενα κατάθλιψης και αυτοκτονικών ιδεασμών.

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2024

Η Θεία Κοινωνία θεραπεύει!


Πολλές από τις θαυματουργικές θεραπείες του αγίου Ιωάννου της Κρονστάνδης (1829­-1908), του σύγχρονου κοσμαγάπητου αγίου του ρωσικού βορρά, έγιναν με τη θεία μετάληψη.

Η ιαματική του δύναμη εκδηλωνόταν κυρίως την ώρα της μεταδόσεως των αχράντων Μυστηρίων. Με τη βαθειά πίστη που ενέπνεε, οι ασθενείς κοινωνούσαν πραγματικά «εις ίασιν ψυχής τε και σώματος».

Ο ιερέας Βασίλειος Σούστιν διηγείται πως, όταν ήταν πολύ νέος ακόμα, ο πατέρας του αρρώστησε βαριά από φυματίωση του λάρυγγα. Ο καθηγητής Σιμανόφσκυ δήλωσε πως ο ασθενής έχει ζωή μόνο για δέκα μέρες.

Ο π. Ιωάννης βρισκόταν τότε στην Κρονστάνδη. Του έστειλαν τηλεγράφημα. Σε πέντε μέρες έφτασε.

Προσωπικός αριθμός, ταυτότητα…


Δεν παίρνουμε ούτε νέα ταυτότητα, ούτε προσωπικό αριθμό πολίτη!!!

Εἶναι ἡ πρώτη φορὰ ποὺ ἔχουμε ἀριθμὸ ΠΡΟΣΩΠΟΥ, διότι στὴν μὲν ταυτότητα εἴχαμε: Ἀριθμὸ ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ, στὰ δὲ ΑΦΜ καὶ ΑΜΚΑ εἴχαμε Ἀριθμοὺς ΜΗΤΡΩΟΥ, Φορολογικοῦ ἢ Κοινωνικῆς Ἀσφάλισης ἀντίστοιχα.

Ἐὰν ἐπιβάλλουν ἀριθμοὺς προσώπου, τότε ὁμοιάζουν μὲ τὰ δικτατορικὰ καθεστῶτα ποὺ ἔβαζαν ἀριθμοὺς στοὺς κρατουμένους μὲ τὴ βία (ὑποχρεωτικά, δηλαδή, ὅπως μὲ ἄλλα λόγια λέει ἡ κυβέρνηση ὅτι θέλει σταδιακὰ νὰ ἐφαρμόσει).
***
Εἰδικὰ ἐμεῖς, ὅμως, οἱ Χριστιανοί, ποὺ ἔχουμε βαπτιστεῖ στὸ Ὄνομα τῆς Ἁγίας Τριάδος, ἔχουμε πάρει ΟΝΟΜΑ σύμφωνα μὲ τὸ ὁποῖο προσδιοριζόμαστε, ὄχι ἀριθμό. Ἔχουμε ΟΝΟΜΑ προσώπου. Δὲν θέλουμε ΑΡΙΘΜΟ προσώπου γιὰ νὰ προσδιοριζόμαστε, λόγῳ σεβασμοῦ στὴν Χριστιανική μας ταυτότητα καὶ ὑπόσταση.

Γιὰ τοὺς Χριστιανοὺς πρέπει νὰ εἶναι κατανοητὸ ὅτι ἡ ἀποδοχὴ τοῦ Προσωπικοῦ Ἀριθμοῦ εἶναι ἀνταγωνιστικὴ μὲ τὸ Χριστιανικὸ βάπτισμα. Πρόκειται δηλαδὴ γιὰ (ὕπουλο) ἀντιχριστιανικὸ «ΑΡΙΘΜΟ-ΒΑΠΤΙΣΜΑ»…

Μητροπολίτης Χαλεπίου: «Δεν μας έχουν πειράξει οι αντάρτες»


Μητροπολίτης Χαλεπίου

«Δεν μας έχουν πειράξει, μετά από εννέα ημέρες μπορώ να πω ότι δεν έχουν εκδικητική διάθεση απέναντί μας» δήλωσε το πρωί της Δευτέρας ο Μητροπολίτης Χαλεπίου, Εφραίμ, για τους αντάρτες που ανέτρεψαν το καθεστώς Άσαντ στη Συρία.

«Είχαμε δυσκολίες τις πρώτες ημέρες αλλά τώρα είναι πιο ήρεμα τα πράγματα. Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι εμείς θα μείνουμε με το ποίμνιο που υπάρχει ακόμα. Συνεχίζουμε, δεν μας είπαν τίποτα αυτοί, ούτε να φύγουμε, αντιθέτως μας είπαν να συνεχίσουμε, να παραμείνουμε εδώ» είπε ο κ. Εφραίμ στο MEGA.

Η Ιερά Σύνοδος σχετικά με την κατάσταση στη Συρία


Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος σε συνέχεια των προσφάτων δηλώσεων του Μακαριωτάτου Προέδρου Αυτής, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ενώπιον της δημιουργηθείσης καταστάσεως στη Συρία, δηλώνει ότι ενημερώνεται επί των εξελίξεων, έχοντας διαρκή επικοινωνία με το Πατριαρχείο Αντιοχείας και εκφράζει την ανησυχία Της για το ποίμνιο αυτού και τους λοιπούς Χριστιανούς της χώρας, ενώ είναι έτοιμη να συνδράμει με οποιαδήποτε βοήθεια ζητηθεί.

Είναι γνωστό ότι η Συ­ρί­α α­πο­τέ­λε­σε λί­κνο του Χρι­στι­α­νι­σμού, α­φού ε­κεί οι μα­θη­τές του Χρι­στού ο­νο­μά­στη­καν γι­α πρώ­τη φο­ρά Χρι­στι­α­νοί και εν­τός των κόλ­πων της αν­δρώ­θη­καν ά­γι­ες μορ­φές με πα­ναν­θρώ­πι­νη α­κτι­νο­βο­λί­α, ό­πως οι ά­γι­οι Ι­ω­άν­νης ο Χρυ­σό­στο­μος, Ι­ω­άν­νης ο Δα­μα­σκη­νός και Συ­με­ών ο Στυ­λί­της.

Μέ πλοηγό τή χριστουγεννιάτικη ὑμνογραφία

Γράφει η Εὐδοξία Αὐγουστίνου, Φιλόλογος - Θεολόγος

Ἡ μεγάλη καί «πρώτη ἑορτή» τῶν Χριστουγέννων, τήν ὁποία μᾶς ἀξιώνει ὁ Κύριος καί φέτος νά ἑορτάσουμε, συγκινεῖ ἰδιαίτερα ἐμᾶς τούς Ἕλληνες μέ τή λαμπρότατη καί θεσπέσια ὑμνολογία της, τόν ἄφθαστο λυρισμό καί τήν ἀνυπέρ­βλη­τη ὡραιότητα, πού δημιουργεῖ κατάνυξη μέσα στίς καρδιές μας. Ἐμπνευσμέ­νοι ἀπό τό ἅγιο Πνεῦμα οἱ ἱεροί ποιητές ὕ­μνησαν τό ὑπερφυέστατο μυστήριο τῆς ἐνανθρωπήσεως τοῦ Κυρίου μας καί κληροδότησαν στήν Ἐκκλησία μας ἀνεπανάληπτα διαιώνια ποιήματα λατρείας καί στόν παγκόσμιο πολιτισμό κορυφαῖα δείγ­ματα ὕψιστης ποιητικῆς τέχνης.

Γέροντας Αμβρόσιος Λάζαρης: Αν ξέρατε τι εργασία κάνει ο Κύριος και πόσο αγωνίζεται για να σώσει μία ψυχή! Δεν περιγράφεται!


Ο Πατήρ, ο Υιός και το Άγιον Πνεύμα, Τριάς ομοούσιος και αχώριστος: Αυτός είναι ο Θεός που λατρεύουμε και δεν Τον αφήνουμε. Μη φοβάσαι, δεν μας τον παίρνει κανένας τον Χριστό.

Τον Κτίστη, που μας έπλασε κι εδώ κάτω μας έστειλε, Αυτόν μόνο να δοξάζουμε μέρα και νύχτα, παιδιά μου. Γιατί Αυτός είναι ο Δημιουργός μας, ο Πλάστης και Πλαστουργός μας, και μας έφερε στη γη για ν’ αξιωθούμε εκείνων των πραγμάτων, που δεν τελειώνουν και ούτε μπορούν να φύγουν από τη θέση τους. Εδώ ο άνθρωπος βαδίζει μέρα και νύχτα μέχρι να πάει να βρει τον Παράδεισο. Κατάλαβες;

Πορφύριε Παγκόσμιε... (Όταν φύγω να τα πείτε 2) Νώντας Σκοπετέας

 

πηγή: https://www.youtube.com/

Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2024

Εορτάζει και Πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός Αγίου Σπυρίδωνα Αχλάδας

Την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου η Αγία μας Εκκλησία τιμά την μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνα επισκόπου Τριμυθούντος του Θαυματουργού και πανηγυρίζει ο φερώνυμος Ενοριακός Ιερός Ναός μας. 


Πρόγραμμα Εορτασμού 

Τέταρτη 11 Δεκεμβρίου 
  • 18:00 Μέγας Πανηγυρικός Πολυιερατικός Εσπερινός και Αρτοκλασία, Προεξάρχοντος του Πρωτοσυγκέλου της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης 

Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 
  • 7:00-10:30 Όρθρος και Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Ιερουργούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας κ.κ. Ειρηναίου 
Θα ακολουθήσει η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας με την συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου. 

Κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων θα τεθεί για προσκύνημα τεμάχιο του Ιερού Μανδύα του Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα από την Κέρκυρα. 

Οι ακολουθίες θα μεταδοθούν σε ζωντανή σύνδεση από τον Ι. Ν του Αγίου Σπυρίδωνα (live) στην σελίδα στο Facebook στο παρακάτω σύνδεσμο https://www.facebook.com/share/RzLdWnngRahaiNZK/?mibextid=LQQJ4d 

Ο Ναός θα παραμένει ανοιχτός για προσκύνημα εώς τις 21:00 

Μετά Τιμής 
το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο

Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2024

Ἡ Ἑλλάδα ἐναγκαλίζεται μὲ τοὺς Τζιχαντιστές σφαγεῖς - οἱ ἐκκλήσεις τοῦ Ἑλληνισμοῦ τῆς Συρίας γιὰ βοήθεια δὲν συγκινοῦν τὴν Ἑλληνικὴ Κυβέρνηση ποὺ ἀρνεῖται τὴν ὕπαρξή του


Γράφει στὸ X ἡ Ἀσπασία Κουρουπάκη, Βουλευτὴς Β1 Βορείου Τομέως Ἀθηνῶν τῆς Νίκης

Ἡ Συρία ἔπεσε. Ἡ Τουρκία δείχνει σὲ ὅλους τὸ γνωστό της πρόσωπο ποὺ στὴν Ἑλλάδα δὲν θέλουμε νὰ δοῦμε. Καταργεῖ τὴ Συνθήκη της Λωζάνης ποὺ ἔθετε τὰ ὅρια τῆς σύγχρονης Τουρκίας.
Ὀθωμανικὲς ὀρδὲς μὲ τουρκικὲς σημαῖες, σημαῖες τῶν κατεχομένων, τῶν Γκρίζων λύκων, τῆς Ἀλ Κάϊντα καὶ τοῦ ISIS, πῆραν τὸν ἔλεγχο τῆς Συρίας. Ἡ Τουρκία ἐπισπεύδει τὴν ἐθνοκάθαρση τῶν κουρδικῶν πληθυσμῶν πρὶν ἀναλάβει στὶς ΗΠΑ ὁ Τρὰμπ καὶ... ξεκινήσει ἡ συζήτηση γιὰ τὴν προοπτικὴ ἵδρυσης Κουρδικοῦ κράτους. Οἱ τζιχαντιστὲς ἐπιβάλλουν τὸ νόμο της Σαρία ποὺ ὁδηγεῖ στὴν τιμωρία καὶ ἐθνοτικὴ κάθαρση τῶν ἀλλόθρησκων, μεταξὺ τῶν ὁποίων καὶ τῶν Ἑλλήνων Χριστιανῶν τῆς Συρίας, τοῦ Νό.1 στόχου τῶν ἰσλαμιστῶν στὰ 13 χρόνια τοῦ πολέμου. Πάρτι τῶν ἰσλαμιστῶν στὴν Εὐρώπη.

Προχωρώντας προς τα Χριστούγεννα


Τι σημαίνει Χριστούγεννα; Λέει ο άγιος Αθανάσιος: «Ο Θεός έγινε άνθρωπος, για να γίνει ο άνθρωπος θεός». Δεν μπορούμε να σταθούμε μόνο στο ένα, ότι ο Θεός έγινε άνθρωπος.

Για όσους το πιστεύουν αυτό –είναι κάποιοι που δεν το πιστεύουν· ας τους αφήσουμε εκείνους– δεν φτάνει αυτό μόνο, ότι έγινε ο Θεός άνθρωπος, αλλά ότι ο σκοπός που έγινε άνθρωπος ο Θεός είναι να κάνει τον άνθρωπο θεό. Και τον κάνει τον άνθρωπο θεό. Δηλαδή ενώνεται με τον άνθρωπο, κοινωνεί με τον άνθρωπο και του δίνει αυτή την άλλη, την άνωθεν ειρήνη, ας πούμε, αυτή τη θεϊκή κατάσταση.

Αυτό αρχίζει ο άνθρωπος να το αισθάνεται από αυτόν τον κόσμο. Στην αρχή λίγο, έπειτα περισσότερο, έπειτα ακόμη περισσότερο, έως ότου ετοιμαστεί και φύγει από εδώ. Φεύγοντας από τον κόσμο αυτό και ιδίως κατά τη δευτέρα παρουσία θα του το δώσει όλο ο Θεός. Θα ενωθεί δηλαδή ολοκληρωτικά ο Θεός με τον άνθρωπο.

ΤΟ ΣΗΜΕΙΟΝ ΤΟΥ ΑΧΑΖ


ΠΡΟΕΟΡΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

ΤΟ ΣΗΜΕΙΟΝ ΤΟΥ ΑΧΑΖ (α)


Η πιο χαρακτηριστικὴ ἴσως προφητεία για την ενανθρώπηση τοῦ Χριστοῦ εἶναι αυτή που αναφέρεται από τον προφήτη Ησαΐα, σε ένα από τα αναγνώσματα του Εσπερινού των Χριστουγέννων. «Ιδού η παρθένος εν γαστρί έξει και τέξεται υιόν και καλέσουσι το όνομα αυτού Εμμανουήλ, ο εστι μεθερμηνευόμενον μεθ’ ημών ο Θεός» (Ματθ. 1, 23. Ησ. 7, 14).

Η προφητεία αυτή εξαγγέλθηκε σε μια εποχή πολύ δύσκολη για τον λαό του Θεού. Οι Ισραηλίτες είχαν διαιρεθεί, μετά τη βασιλεία του Σολομώντα, σε δύο βασίλεια, αντιμαχόμενα συνήθως μεταξύ τους. Το (νότιο) βασίλειο του Ιούδα, και το (βόρειο) βασίλειο του Ισραήλ. Οι βασιλείς όμως και των δύο βασιλείων υπήρξαν, εκτός εξαιρέσεων, ασεβείς.

Μνήμη των Aγίων Mαρτύρων Mηνά του καλλικελάδου, Eρμογένους, και Eυγράφου (10 Δεκεμβρίου)

Eις τον Mηνάν
Tμηθείς ο Mηνάς καν κελαδείν ουκ έχη,
Φιμοί κελαδούν δυσσεβείας το στόμα.

Eις τον Eρμογένη
Tην δυσσέβειαν εκπτύσας Eρμογένης,
Yπήρξε Mάρτυς ευσεβείας εκ ξίφους.

Eις τον Eύγραφον
Tας εκ μαχαίρας Eύγραφε τρώσεις φέρων,
Oξύς Θεού κάλαμος ώφθης ευ γράφων.

Eυκέλαδος δεκάτη Mηνάς ξίφει αυχένα δώκεν.


Μαρτύριον Αγίων Μηνά Καλλικελάδου, Ερμογένους και Ευγράφου. Μικρογραφία (Μινιατούρα) στό Μηνολόγιο του Βασιλείου Β ‘
O Άγιος Mάρτυς Mηνάς ήτον κατά τους χρόνους του βασιλέως Mαξιμίνου εν έτει σλε΄ [235]1. Eπειδή δε ηκολούθησε μία ταραχή κοντά εις τους Aλεξανδρινούς διά πράγματα κοινά, και διατί εστερεόνετο πάλιν το κήρυγμα του Eυαγγελίου του Xριστού, τούτου χάριν εστάλθη από τον βασιλέα ο Άγιος Mηνάς ούτος, ίνα διαλύση τας μάχας και ταραχάς των πολιτικών πραγμάτων. Kαι ακολούθως ίνα φιλιώση εκείνους οπού εχθρεύθησαν αναμεταξύ των. Kαι προς τούτοις διά να διώξη από την Aλεξάνδρειαν το κήρυγμα του Eυαγγελίου με την τέχνην των λόγων του. Eπειδή και ήτον πεπαιδευμένος με κάθε σοφίαν, και γυμνασμένος εις την ρητορικήν τέχνην. Aθηναίος γαρ ήτον και εις τας Aθήνας είχε διατρίψη. Όθεν και ήτον έμπειρος από την ευγλωττίαν των Aθηναίων. Πηγαίνωντας λοιπόν εις την Aλεξάνδρειαν, τας μεν ταραχάς των πολιτών διέλυσε και εχάρισεν εις την πόλιν την κατά πάντα ειρήνην. Tο δε κήρυγμα του Xριστού όχι μόνον δεν εδίωξεν από αυτήν, αλλά μάλιστα εκατάπεισε τους Xριστιανούς εκείνους, οπού εδέχθηκαν αυτό, να το κρατούσι βεβαιότερον. Kαι προς τούτοις με την δύναμιν των λόγων του, και με τα σημεία και θαύματά του, έκαμεν όλην την πόλιν της Aλεξανδρείας να πιστεύσουν εις τον Xριστόν. Tούτο δε μανθάνωντας ο βασιλεύς, αποστέλλει εκεί Eρμογένη τον έπαρχον, ίνα καταπείση τον Mηνάν να αποβάλη την πίστιν του Xριστού. Kαι αν δεν πεισθή, να θανατώση αυτόν με διάφορα βάσανα. Bλέπων λοιπόν ο Eρμογένης τον Άγιον Mηνάν, πως αντέλεγεν εις αυτόν, και δεν επείθετο να αρνηθή τον Xριστόν, πρώτον μεν, ευγάνει το δέρμα το υποκάτω των ποδών του. Δεύτερον δε, ευγάνει τους οφθαλμούς του και τρίτον, κόπτει την γλώσσαν του.

Σύλληψις της Aγίας Άννης, μητρός της Yπεραγίας ημών Θεοτόκου

Oυχ ώσπερ Eύα και συ τίκτεις εν λύπαις.
Xαράν γαρ ένδον Άννα κοιλίας φέρεις.
Tη δ’ ενάτη Mαρίην Θεομήτορα σύλλαβεν Άννα.


Ο ασπασμός των Αγίων Ιωακείμ και Άννας
O Kύριος ημών και Θεός θέλωντας να ετοιμάση διά τον εαυτόν του ναόν ζωντανόν, και οίκον άγιον διά να κατοικήση, απέστειλε τον Άγγελον αυτού (τον οποίον λέγουσιν ότι ήτον ο Γαβριήλ) προς τους δικαίους Iωακείμ και Άνναν. Aπό τους οποίους ηυδόκησε να γεννηθή η κατά σάρκα Mήτηρ αυτού. Kαι τούτον αποστείλας προεμήνυσεν, ότι θέλει συλλάβη η στείρα και γερόντισσα Άννα. Ίνα με την σύλληψιν της στείρας βεβαιώση την εκ της Παρθένου εδικήν του άσπορον σύλληψιν και άφθορον γέννησιν. Kαι λοιπόν συνελήφθη η Aγία Θεοτόκος και Παρθένος Mαρία εν τη κοιλία της Άννης εκ σπέρματος του Iωακείμ. Kαι εγεννήθη, όχι καθώς λέγουσί τινες, επτά μηνών ή χωρίς ανδρός. Άπαγε! Aλλά εννέα τελείων μηνών και εκ συναφείας ανδρός. Πλην εξ επαγγελίας και Aγγέλου προρρήσεως και υπέρ τους νόμους της φύσεως, τόσον διά το άγονον της Άννης, όσον και διά το γηραλέον.

Πέντε χρόνια από την κοίμηση του Γέροντα Εφραίμ της Αριζόνας – Ο Γέροντας που μετέτρεψε τις ερήμους σε «αγιασμένους τόπους»


*Πέντε χρόνια έχουν περάσει από την εις Κύριον εκδημία του μακαριστού Γέροντος Εφραίμ της Αριζόνας, του τελευταίου εν ζωή υποτακτικού του Οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστού και θεμελιωτή του Αγιορείτικου Μοναχισμού στην Αμερική. Να έχουμε τις πρεσβείες του Οσίου Γέροντος Εφραίμ.

Ο μακαριστός και χαρισματικός Γέροντας Εφραίμ (1928 – 8 Δεκεμβρίου 2019), ο Γέροντας της απανταχού Ορθοδοξίας, της Ελλάδας και της Αριζόνας, εκτός από τους διδακτικούς και ωφέλιμους λόγους του, άφησε σε τούτο τον άστατο κόσμο ως ιερή παρακαταθήκη 19 Μοναστήρια, τα οποία όπως και ο φιλόθεος ιδρυτής τους, εκπέμπουν το γνήσιο και ανόθευτο φρόνημα της Εκκλησίας ασκώντας ταυτόχρονα και φιλανθρωπικό έργο στην αμερικάνικη ήπειρο, ακόμη και μετά την κοίμηση του.

Η.Π.Α.: Το Ανώτατο Δικαστήριο απορρίπτει απόπειρα εξαναγκασμού των γιατρών να πραγματοποιούν εκτρώσεις στο Τμήμα Επειγόντων


Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, μετά την κατάρρευση της Roe v.Wade, σκέφτηκε αυτόν τον πλάγιο τρόπο για να επιβάλλει τις εκτρώσεις σε όσες Πολιτείες δεν επιτρέπονται από τη νομοθεσία τους

Από το «Αφήστε με να ζήσω!»

(Decision Magazine). Το Ανώτατο Δικαστήριο των Η.Π.Α. (SCOTUS), στις 7 Οκτωβρίου αρνήθηκε να συζητήσει περίπτωση που σκόπευε μετά από πρόταση των Biden-Harris, να επιβάλει πλαγίως στους γιατρούς των επειγόντων στα νοσοκομεία του Τέξας να κάνουν εκτρώσεις.

Συγκεκριμένα, «το 5ο περιφερειακό εφετείο των Η.Π.Α. ορθά αποφάνθηκε ότι οι ομοσπονδιακοί κυβερνητικοί υπάλληλοι δεν έχουν καμία δουλειά να υποχρεώνουν τους γιατρούς ή τα νοσοκομεία να τερματίζουν τις αγέννητες ζωές». Αυτό δήλωσε ο Matt Bowman, ανώτερος σύμβουλος του χριστιανικού νομικού οργανισμού Alliance Defending Freedom, ADF. Και συνέχισε «Οι γιατροί στα επείγοντα μπορούν - και το κάνουν- να θεραπεύσουν απειλητικές για τη ζωή γυναικολογικές και μαιευτικές παθήσεις όπως είναι η έκτοπη κύηση. Και το κράτος δίνει τα μέσα στους γιατρούς να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να διατηρήσουν τη ζωή της μητέρας. Αλλά η άμβλωση δεν είναι φροντίδα ζωής ή υγείας γιατί τερματίζει τη ζωή του αγέννητου παιδιού και η κυβέρνηση δεν έχει καμία εξουσία να αναγκάσει τους γιατρούς να προχωρούν σε αυτές τις επικίνδυνες επεμβάσεις».

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2024

Εορτάζει και Πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός Αγίου Σπυρίδωνα Αχλάδας


Την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου η Αγία μας Εκκλησία τιμά την μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνα επισκόπου Τριμυθούντος του Θαυματουργού και πανηγυρίζει ο φερώνυμος Ενοριακός Ιερός Ναός μας. 

Πρόγραμμα Εορτασμού 

Τέταρτη 11 Δεκεμβρίου 
  • 18:00 Μέγας Πανηγυρικός Πολυιερατικος Εσπερινός και Αρτοκλασία, Προεξάρχοντος του Πρωτοσυγκέλου της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης 

Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 
  • 7:00-10:30 Όρθρος και Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Ιερουργούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας κ.κ. Ειρηναίου 
Θα ακολουθήσει η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας με την συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου. 

Κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων θα τεθεί για προσκύνημα τεμάχιο του Ιερού Μανδύα του Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα από την Κέρκυρα. 

Οι ακολουθίες θα μεταδοθούν σε ζωντανή σύνδεση από τον Ι.Ν του Αγίου Σπυρίδωνα (live) στην σελίδα στο Facebook στο Παρακάτω σύνδεσμο https://www.facebook.com/share/RzLdWnngRahaiNZK/?mibextid=LQQJ4d 

Ο Ναός θα παραμένει ανοιχτός για προσκύνημα εώς τις 21:00 

Μετά Τιμής 
το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο

Το να μην φιλτράρεις τα λόγια σου δεν σε κάνει ειλικρινή. - Ελευθεριάδης Ελευθέριος


Το να μην φιλτράρεις τα λόγια σου δεν σε κάνει ειλικρινή.
Αγενή σε κάνει…

Το στόμα δεν σου δόθηκε για να προσβάλλεις και να στεναχωρείς ανθρώπους.
Το στόμα, σου δόθηκε για να παρηγορείς. Για να φιλάς. Για να ανακουφίζεις.
Για να νουθετείς τον άλλον μαλακά. Για να τον καθοδηγείς όταν σου το ζητάει.
Το στόμα σου δόθηκε για να χαμογελάς. Για να τραγουδάς. Για να εύχεσαι. Για να διαβάζεις σοφά και άγια, χιλιοειπωμένα λόγια…
Για αυτό σου δόθηκε το στόμα. Για το καλό. Για το αγαθό.
Για να ειρηνεύεις ψυχές και συνειδήσεις.

Για αυτό το λόγο πρόσεχε, το πως το χρησιμοποιείς.
Το να μην φιλτράρεις τα λόγια σου δεν σε κάνει ειλικρινή.
Αγενή σε κάνει…