Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2025

Άγιος Χαράλαμπος ο Ιερομάρτυρας – Ο προστάτης των λοιμωδών νόσων (10 Φεβρουαρίου)


Κατηξιώθης, Χαράλαμπες, ἐκ ξίφους,
Καὶ λαμπρότητος καὶ χαρᾶς τῶν Μαρτύρων.
Τῇ δεκάτῃ Χαράλαμπες, ἐὸν ἐτμήθης ἀπὸ λαιμόν.

Ο Άγιος Χαράλαμπος υπήρξε Ιερομάρτυρας της Χριστιανοσύνης. Η μνήμη του εορτάζεται σε Ανατολή και Δύση στις 10 Φεβρουαρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι και όσες φέρουν τα ονόματα Χαραλάμπης, Χαραλαμπία και Χαρίλαος.

Σύμφωνα με τους συναξαριστές, ο Χαραλάμπος γεννήθηκε και έζησε στη Μαγνησία της Μικράς Ασίας, επί αυτοκράτορος Σεπτιμίου Σεβήρου (192-211). Όταν ο ρωμαίος αυτοκράτορας εξαπέλυσε απηνείς διωγμούς κατά των Χριστιανών, ο Χαράλαμπος, που ήταν τότε ιερέας, συνελήφθη με διαταγή του έπαρχου Λουκιανού. Ο ίδιος ο Λουκιανός τον υπέβαλε σε φρικτά βασανιστήρια για να αρνηθεί την πίστη του. Όταν ο Χαράλαμπος διακήρυξε με παρρησία την πίστη του, ο Λουκιανός προσπάθησε με το ξίφος του να πληγώσει το σώμα του. Όμως, ως εκ θαύματος, το χέρι με το οποίο κρατούσε το ξίφος αποκόπηκε κι έμεινε κρεμασμένο στο σώμα του Χαράλαμπου.

Ο Χριστός και ο «μασκαράς» εαυτός μας Σκέψεις στο άνοιγμα του Τριωδίου

Ανοίγει το Τριώδιο. Οι μάσκες του κόσμου θα βγουν απ’ τα πατάρια ή θ’ αγορασθούν από τα εποχιακά καταστήματα. Απ’ την άλλη, στην Εκκλησία δεν έχει μάσκες. Τα πάντα φωτεινά κι αγιασμένα, δε χρειάζεται τίποτε να κρυφτεί. Ο Χριστός μας διδάσκει ακριβώς το αντίθετο απ’ το φρόνημα του κόσμου. Πως να βγάζουμε δηλαδή τις μάσκες και να ‘μαστε αληθινοί.

Χωρίς Αλήθεια, δεν υπάρχει ελευθερία. Χωρίς Αλήθεια, βγαίνουν οι μάσκες απ’ το πατάρι.Κι οι μάσκες πάντα εκβιάζουν.
Για να διατηρήσουμε τις μάσκες πρέπει να “παίξουμε θέατρο”. Να χάσουμε την Αλήθεια να υποκριθούμε. Χάνοντας όμως την Αλήθεια, χάνουμε και την ελευθερία.

Άρα, όταν υποκρινόμαστε, γινόμαστε σκλάβοι της μάσκας που φοράμε.

Στην Εκκλησία όμως δεν υπάρχουν μάσκες γιατί μας ελευθέρωσε ο Χριστός χαρίζοντάς μας όχι μιαν αλήθειά αλλά Την Αλήθεια. Γι’ αυτό, ο μασκαράς κόσμος -με το κοσμικό φρόνημα-, τρέμει τον Χριστό γιατί ο Χριστός φωτίζει ό, τι κρύβουν οι μάσκες.

ΟΜΙΛΙΑ π. Γεωργίου Σχοινά με θέμα: Πνευματικές Εμπειρίες από τις γνωριμίες μου με Αγίους Γέροντες. (βίντεο)

 

Από την Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου έως την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024, θα πανηγυρίζει ο ναός που βρίσκεται κάτω από τον Ιερό Ναό του Αγίου Ελευθερίου οδού Αχαρνών, ο οποίος είναι αφιερωμένος στην Υπαπαντή του Κυρίου μας. Οι εορταστικές εκδηλώσεις θα διαρκέσουν 7 ημέρες. Κατά τη διάρκειά τους, οι πιστοί θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες πνευματικές ομιλίες και να συμμετέχουν στις προγραμματισμένες Ιερές Ακολουθίες και Θείες Λειτουργίες.

πηγή: https://koukfamily.blogspot.com/

«Ὁ Θεός, ἱλάσθητί μοι τῷ ἁμαρτωλῷ καί ἐλέησόν με».


(Ἀποσπάσματα ἀπό κήρυγμα τοῦ πατρός Θεοδώρου Ζήση, ὁμοτίμου καθηγητοῦ Πατρολογίας τοῦ Α.Π.Θ.)

Μέ βάση τήν Παραβολή τοῦ Τελώνου καί τοῦ Φαρισαίου, μποροῦμε νά ἀντλήσουμε τά ἑξῆς σπουδαῖα καί μεγάλα μηνύματα:

...Πρῶτον, ὅτι ἡ ὑπερηφάνεια ἀχρηστεύει καί ἀφανίζει τήν ἀρετή, ἐνῷ ἡ ταπείνωση ἀφανίζει τήν ἁμαρτία καί μᾶς σώζει.

Ὁ Διάβολος βρίσκει πολλούς τρόπους γιά νά μᾶς ὁδηγήσει μακριά ἀπό τόν Θεό· βρίσκει τό εὐάλωτο σημεῖο τοῦ καθενός ἀπό μᾶς. Ὅταν κανένας εἶναι φιλήδονος, τόν παρασύρει μέ τήν πορνεία. Ὅταν εἶναι ἄσπλαχνος, τόν παρασύρει μέ τήν φιλαργυρία. Μέ τούς ἁγίους καί τούς ἐναρέτους τί γίνεται; Τό εὐάλωτο σημεῖο τῶν ἁγίων καί τῶν ἐναρέτων εἶναι ἡ ὑπερηφάνεια.

Η «Πράσινη Ατζέντα» αφορά την… απαλλαγή της γης από όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους…


Αποκαλύπτοντας τη σκοτεινή ατζέντα των ελίτ: Το Πράσινο Κίνημα ως πέπλο για τον πληθυσμιακό έλεγχο και την εξάλειψη των ανθρώπινων ζωών…

Για όσους προσπαθούν να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή, η καταπολέμηση της αύξησης του πληθυσμού είναι ένας από τους νούμερο ένα στόχους τους. Μας λένε ότι κατά μέσο όρο κάθε επιπλέον άνθρωπος παράγει περίπου 4 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως. Έτσι, πολλοί αληθινοί πιστοί αυτής της ατζέντας είναι πεπεισμένοι ότι η μείωση της αύξησης του πληθυσμού είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορούν να κάνουν για το περιβάλλον…

Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2025

Κυριακή Τελώνου και Φαρισαίου: "Θεός ιλάσθητί μοι τω αμαρτωλώ" - Αρχιμανδρίτης π. Σεβαστιανός Τοπάλης

Σήμερα αγαπητοί αδελφοί, αρχίζει μια μεγάλη Εκκλησιαστική περίοδος κατανύξεως και μετανοίας που ονομάζεται Τριώδιο. Ξεκινά από σήμερα Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου και τελειώνει το μέγα Σάββατο, πριν από την ανάσταση του Κυρίου μας. Βέβαια ο πονηρός απλώνει το δικό του αντί-τριώδιο με συρφετό ειδωλολατρικών εορτών, με καρναβάλια και πομπές, με χορούς και μεθύσια και ανηθικότητα, στα οποία ως χριστιανοί δεν έχουμε καμμιά συμμετοχή.

Όλη η περίοδος περιέχει Εβδομήντα ημέρες δέκα Κυριακές, και χωρίζεται σε τρία μέρη. Οι πρώτες τέσσερις Κυριακές είναι μια προετοιμασία για να εισέλθουμε στη Μεγάλη Σαρακοστή. Ακολουθούν οι πέντε Κυριακές των Νηστειών της Σαρακοστής, και τέλος η Μεγάλη Εβδομάδα. Όλη αυτή η κατανυκτική περίοδος είναι μια σκάλα, που σκαλοπάτι με σκαλοπάτι, Κυριακή με Κυριακή, φτάνουμε στην κορυφή, στην Ανάσταση του Χριστού μας.

Μη φοβάσαι... - Ελευθέριος Ελευθεριάδης


Μη φοβάσαι την αποτυχία… 
Την παραίτηση να φοβάσαι. Την τεμπελιά. Το να μην κάνεις τίποτα. Τότε είναι που είσαι πραγματικά καταδικασμένος.

Μη φοβάσαι το τι θα πει ο κόσμος. 
Το τί γνώμη θα έχουν οι άνθρωποι για σένα… Καθένας, εκ του περισσεύματος της καρδίας μιλάει πάντοτε. Αν έχει μέσα του αγάπη, αγάπη θα δώσει και σε σένα. Αν έχει μέσα του κακό, κακό θα σε κεράσει.

Μη φοβάσαι τη πρόσκαιρη τη μοναξιά... 
Υπάρχουν φορές που πρέπει, που χρειάζεται, να βαδίσεις για λίγο μόνος. Μακριά από ανθρώπους που σε δηλητηριάζουν… Πολύ σύντομα, θα βρεθείς ξανά στο φως, με όμορφη παρέα.

Μη φοβάσαι τον κόπο. 
Τις δυσκολίες. Τον αγώνα... Έτσι ατσαλώνεται ο άνθρωπος. Έτσι αποκτά φρόνημα ανδρείο. Όσο περισσότερο ιδρώνεις στη προπόνηση, τόσο λιγότερο ματώνεις αργότερα στο πόλεμο. Νόμος.

Τέλος, μη φοβάσαι το λάθος. Την αμαρτία. Τη πτώση… 
Την απελπισία να φοβάσαι. Την παραίτηση.

Πιστεύουμε σε ένα Θεό, που χίλιες φορές και αν πέσεις, χίλιες και μία θα σου απλώσει το χέρι για να σηκωθείς.

Πιστεύουμε σε ένα Θεό, που δεν έπαψε να κάμει θαύματα ποτέ Του.