Σάββατο 8 Απριλίου 2023

Το πιο εύκολο πράγμα, είναι... - Ελευθέριος Ελευθεριάδης

Το πιο εύκολο πράγμα, είναι να είσαι ο Ιούδας. Λες πως είσαι φίλος, μα όταν βρεις την ευκαιρία, δε διστάζεις για τριάκοντα αργύρια, με ένα φιλί να προδώσεις τους ανθρώπους σου.

Το πιο εύκολο πράγμα, είναι να είσαι ο Πιλάτος. Κάθε φορά που τα πράγματα ζορίζουν, εσύ «νίπτεις τας χείρας σου». Δεν παίρνεις την ευθύνη ούτε για τις πράξεις σου, ούτε για τη ζωή σου.

Το πιο εύκολο πράγμα, είναι να είσαι και εσύ ένας από τους Γραμματείς και τους Φαρισαίους. Για τον κόσμο όλο, τίμιος, δίκαιος, καθαρός, μέσα σου όμως, να κρύβεις μίσος, οργή, ζήλεια, υπερηφάνεια, ασπλαχνία.

Το πιο εύκολο πράγμα είναι να είσαι ο όχλος. Χάβρα Ιουδαίων. Να μην έχεις βούληση. Να μην παίρνεις καμία ευθύνη. Να μην βάζεις το μυαλό σου να σκεφτεί. Απλά να ακολουθείς. Σαν πρόβατο. Και «άρον άρον» να ζητάς να σταυρωθεί, αυτός που μέχρι χθες επευφημούσες.

Το πιο εύκολο πράγμα είναι να είσαι ο Βαραββάς. Να χτίζεις τη δική σου ελευθερία, τη δική σου ζωή, εις βάρος κάποιου άλλου. Το πιο εύκολο πράγμα, είναι να είσαι ο ληστής στα αριστερά. Και ακόμα και εκεί, στην έσχατη στιγμή σου, να μην λες ένα «ήμαρτον», αλλά να βρίζεις, να φωνάζεις, να κατηγορείς και να χλευάζεις άλλους για τα δικά σου λάθη.

Το δύσκολο, είναι να είσαι όπως ο Χριστός…
Να σταυρώνεσαι καθημερινά για χάρη όσων αγαπάς και παρόλα αυτά να ψιθυρίζεις πάνω από το σταυρό:
«Πάτερ, άφες αυτοίς, ου γάρ οίδασι τί ποιούσι».
«Γρηγορεῖτε»!
Με τον Μαθητή της αγάπης, με την Μητέρα Του, με τις Μυροφόρες, με τον Νικόδημο και τον Ιωσήφ, στα δεξιά Του!

Καλή Ανάσταση!

Ελευθεριάδης Ελευθέριος

Η απέχθεια των καναλιών για την Ορθοδοξία

 


Την Κυριακή της Ορθοδοξίας, όλα τα κανάλια, όπως συνηθίζεται καθημερινά, είπαν και έδειξαν διάφορα. Από ανοησίες και χαζομάρες μέχρι θεάματα άκρως επικίνδυνα και ακατάλληλα για τον άνθρωπο!

Πρόβαλλαν αποτυχημένους πολιτικούς και κόμματα, έδειξαν μπάλες, ανώμαλους, απατεώνες, κουτσομπολιά, ανούσια θεάματα, έκαναν πολύωρα και πολυδάπανα αφιερώματα σε πρόσωπα άνευ καμίας ουσίας, βρίζοντας και διακωμωδώντας πολλές φορές τα ιδανικά και τις αξίες μας. Έδειξαν εκπομπές που δεν τις βλέπει κανένας και προπάντων πρόβαλλαν και είπαν πράγματα που βλάπτουν τα παιδιά και τους νέους…

Ἁγίου Λουκᾶ Κριμαίας: Εἰς τήν Κυριακήν τῶν Βαΐων

 


Η Βαϊοφόρος. Φορητή εικόνα του 18ου αιώνα 
στον Ιερό Ναό Αγίων Κυπριανού και Ιουστίνης στο Μένικο

Ἡ Ἱερουσαλὴμ ἦταν γεμάτη κόσμο ποὺ ἦλθε ἀπὸ παντοῦ γιὰ νὰ γιορτάσει τὴ μεγάλη γιορτὴ τοῦ Πάσχα. Ὅλη ἡ πόλη μιλοῦσε γιὰ τὸν μεγάλο προφήτη καὶ θαυματουργὸ ἀπὸ τὴ Ναζαρέτ, ὁ ὁποῖος μόλις τώρα ἔκανε τὸ μεγαλύτερο ἀπὸ ὅλα τὰ ἄλλα ἀμέτρητα θαύματά Του, ἀνέστησε τὸν Λάζαρο, πού τέσσερεις ὁλόκληρες ἡμέρες βρισκόταν στὸν τάφο.

Τὸν περίμεναν νὰ ἔλθει στὴν πόλη καὶ προετοιμάζονταν γιὰ τὴ θερμὴ ὑποδοχή Του. Αὐτός, συνοδευόμενος ἀπὸ τοὺς μαθητές Του, δὲν περπατοῦσε πεζός, ὅπως πάντα, ἀλλά, ξεκινώντας ἀπὸ τὴ Βηθσφαγῆ, ἀνέβηκε σ’ ἕνα γαϊδουροπούλαρο, ὥστε νὰ πληρωθεῖ ἔτσι ὅ,τι εἶχε προφητεύσει ὁ προφήτης Ζαχαρίας: «Χαῖρε σφόδρα, θύγατερ Σιὼν κήρυσσε, θύγατερ Ἱερουσαλήμ· ἰδοὺ ὁ βασιλεύς σου ἔρχεταί σοι, δίκαιος καὶ σώζων αὐτός, πραῢς καὶ ἐπιβεβηκὼς ἐπὶ ὑποζύγιον καὶ πῶλον νέον» (Ζαχ. θ´ 9). Οἱ ἀπόστολοι ἔβαλαν πάνω στὸ γαϊδούρι καὶ τὸ πουλάρι του τὰ ροῦχα τους, ἐνῶ ὁ λαὸς πῆρε κλαδιὰ φοινίκων καὶ ἔστρωνε τὰ ροῦχα του στὸν δρόμο, στὰ πόδια τῶν ζώων, κραυγάζοντας μὲ μεγάλη χαρά: «Ὡσαννά, εὐλογημένος ὁ ἐρχόμενος ἐν ὀνόματι Κυρίου, βασιλεὺς τοῦ Ἰσραήλ».Οἱ Ἀρχιερεῖς, οἱ Φαρισαῖοι καὶ οἱ Γραμματεῖς ἄκουγαν μὲ τρόμο τὶς κραυγὲς αὐτές, ποὺ προανάγγελλαν τὴν πτώση τῆς πνευματικῆς τους ἐξουσίας στὸν λαό.

Θράσος χωρίς όρια: Αίτημα διδασκαλίας της «μακεδονικής»… στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας!

 


Η «Εστία» αποκαλύπτει το προκλητικό έγγραφο – Την ώρα που τα Σκόπια αναθεωρούν το Σύνταγμά τους και αναγνωρίζουν «βουλγαρική μειονότητα», η Ελλάδα εξευτελίζεται, ελέω της συμφωνίας των Πρεσπών

Το έγγραφο με αριθμό πρωτοκόλλου εισερχομένων «545» έπεσε σαν κεραυνός στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Το λεγόμενο «Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα» είχε το θράσος να ζητήσει να διδάσκεται στο ανώτατο αυτό εκπαιδευτικό ίδρυμα και η λεγομένη «μακεδονική» γλώσσα.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ [:Φιλιπ. 4,4-9] ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΠΕΡΙΚΟΠΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ

 


ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ [:Φιλιπ. 4,4-9]

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΠΕΡΙΚΟΠΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ

«Χαίρετε ἐν Κυρίῳ πάντοτε· πάλιν ἐρῶ, χαίρετε. τὸ ἐπιεικὲς ὑμῶν γνωσθήτω πᾶσιν ἀνθρώποις. ὁ Κύριος ἐγγύς. μηδὲν μεριμνᾶτε, ἀλλ᾿ ἐν παντὶ τῇ προσευχῇ καὶ τῇ δεήσει μετὰ εὐχαριστίας τὰ αἰτήματα ὑμῶν γνωριζέσθω πρὸς τὸν Θεόν. καὶ ἡ εἰρήνη τοῦ Θεοῦ ἡ ὑπερέχουσα πάντα νοῦν φρουρήσει τὰς καρδίας ὑμῶν καὶ τὰ νοήματα ὑμῶν ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ (:νὰ χαίρεστε πάντοτε μὲ τὴ χαρὰ ποὺ προέρχεται ἀπὸ τὴν ἕνωση καὶ τὴν κοινωνία μας μὲ τὸν Κύριο. Πάλι θὰ πῶ, νὰ χαίρεστε. Ἡ ἐπιείκειά σας καὶ ἡ ὑποχωρητικότητά σας ἂς γίνει γνωστὴ σὲ ὅλους τοὺς ἀνθρώπους, καὶ σὲ αὐτοὺς ἀκόμη τοὺς ἀπίστους. Ὁ Κύριος πλησιάζει νὰ ἔλθει, καὶ Αὐτὸς θὰ ἀποδώσει στὸν καθένα ὅ,τι τοῦ ἀνήκει. Μὴν κυριεύεστε ἀπὸ ἀγωνιώδη φροντίδα γιὰ τίποτε, ἀλλὰ γιὰ καθετὶ ποὺ σᾶς παρουσιάζεται, νὰ κάνετε γνωστὰ τὰ αἰτήματά σας στὸν Θεὸ μὲ τὴν προσευχὴ καὶ τὴ δέηση, οἱ ὁποῖες πρέπει νὰ συνοδεύονται καὶ μὲ εὐχαριστία γιὰ ὅσα ὁ Θεός μᾶς ἔδωσε. Καὶ ἔτσι, ὅταν διώχνετε κάθε μέριμνα καὶ ἐμπιστεύεστε τὸν ἑαυτό σας στὴ θεία Πρόνοια, ἡ εἰρήνη ποὺ ἔχει ὁ Θεὸς καὶ τὴ μεταδίδει στοὺς δικούς Του, τῆς ὁποίας τὴν τελειότητα δὲν μπορεῖ νὰ νιώσει κανένας νοῦς, εἴτε ἀνθρώπινος εἴτε ἀγγελικός, θὰ φρουρήσει τίς καρδιές σας καὶ τίς σκέψεις σας, ἐφόσον μένετε ἑνωμένοι μὲ τὸν Ἰησοῦ Χριστό)» [Φιλιπ. 4,4-7].

Δημήτρης Νατσιός: Γιατί πολυτιμότερο πράγμα από την Ορθοδοξία δεν υπάρχει στον κόσμο…

Δεν ξυπνάει ο Έλληνας, δεν λυτρώνεται από τον λήθαργο, αν δεν του θυμίσεις και του δείξεις ποιες είναι οι ρίζες του, από πού κρατάει η φύτρα του και αν δεν του δώσεις να γευτεί από τους αθάνατους καρπούς του μοναδικού στον κόσμο γενεαλογικού του δέντρου. Ρίζα αυτού του δέντρου είναι η ζωντανή μας πίστη, η Εκκλησία, την οποία οι ποικιλώνυμοι εχθροί της, πάσης μορφής και χρώματος, την βλέπουν σαν εμπόδιο. Το βόσκημα των παθών, η ηδονοθηρία, η αμαρτία δεν αντέχουν το «ράσο», που πάντα στάθηκε ο Κυρηναίος του Γένους.

“Αν δώσεις μια οδοντογλυφίδα σε έναν Νεοέλληνα, να καθαρίσει τα δόντια του, τότε θα ανακαλύψει ψίχουλα από τα πρόσφορα που έφαγε και μεγάλωσε κάποτε η οικογένειά του”, έλεγε παλιός θυμόσοφος επίσκοπος.

Ο Δημήτρης Νατσιός στην εκπομπή του Ιωάννη Παπαδημητρίου στο πρόγραμμα του 3XY RADIO ELLAS



Ο αγαπητός ομογενής δημοσιογράφος κ. Ιωάννης Παπαδημητρίου με καταγωγή από την Φλώρινα μας, φιλοξένησε τον Πρόεδρο της ΝΙΚΗΣ  στην ραδιοφωνική εκπομπή του στο Radio Εllas στην Μελβούρνη. Στην ανάρτησή του στο Facebook σημειώνει τα εξής: 

"Με την ΝΙΚΗ …..

Σήμερα είχα την ευλογία από τον Θεό να έχουμε και να φιλοξενούμε κοντά μας στο μακεδονικό πρόγραμμα του 3XY RADIO ELLAS  τον δάσκαλο , Θεολόγο συγγραφέα , και Ιδρυτικό Πρόεδρο της ΝΙΚΗΣ κ Δημήτριο Νατσιό με καταγωγή από την όμορφη Κατερίνη , αληθινό , με απέραντη αγάπη σε ΧΡΙΣΤΟ πατρίδα και οικογένεια ,  μια όαση ελπίδας σε αυτόν το τόπο που αγαπάμε όλοι, την αγαπημένη Ελλάδα…… στις ερχόμενες εκλογές ευχόμαστε και προσευχόμαστε Ο ΧΡΙΣΤΟΣ να αναδείξει έναν νέο Καποδίστρια που τόσο χρειάζεται αυτός ο τόπος , και αυτό εξαρτάται και από εμάς όλους , απλά μέχρι την ημέρα τον εκλογών να παρακολουθήσετε τις ιδέες και τις τοποθετήσεις του κ Δημητρίου Νατσιού αξίζει τον κόπο !!! "

Κάποιες πληροφορίες για τον Σταθμό 3XY RADIO ELLAS  

Ο Σταθμός 3XY RADIO ELLAS  ανήκει στην οικογένεια Σταμούλη, ιδρυτής είναι ο αείμνηστος Σπύρος Σταμούλης με καταγωγή από την Βόρειο Ήπειρο, εκπέμπει όλο το 24ωρο, και  τα τελευταία 26 χρόνια στηρίζει την Ελληνική παροικία στην διασπορά.


Ο κ. Παπαδημητρίου αναφέρει χαρακτηριστικά:

" Εμείς ως Μακεδονικό πρόγραμμα ´Ελλην γένος εἰμὶ τὠ αρχαῖον με την χάρη του Θεού είμαστε 25 χρόνια αγωνιζόμενοι για τον ΧΡΙΣΤΟ την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ=ΕΛΛΑΔΑ και την οικογένεια , είμαστε απλοί στρατιώτες του ΧΡΙΣΤΟΥ και της πατρίδας , πτυχία, δημοσιογραφίας δεν έχω, αυτά που μου χάρισε Ο ΧΡΙΣΤΟΣ μέσω των γονιών μου, του μακαριστού πατρός  Αυγουστίνου και των άξιων δασκάλων μας, οι οποίοι μας παρέδωσαν ανόθευτες τις αξίες μας τις οποίες παραδίδουμε  με τη σειρά μας  στους Έλληνες αδελφούς και όχι μόνο. "



Πέμπτη 6 Απριλίου 2023

Γιατί αυτή η αρρωστημένη θρησκευτικότητα;

 


Αρχίζουμε και ξεπερνάμε και τους ειδωλολάτρες… Έχουμε φύγει μπροστά κατά πολύ...

Το Ορθόδοξο βίωμα έχει δώσει τη θέση του στη "μαγική" λατρεία. Μια επιφανειακή επαφή με τον Θεό, συνήθως για κοινωνιολογικούς λόγους και ‘ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα’. Βγάλε από την Ορθόδοξη πίστη την προσωπική σχέση με το Πρόσωπο του Χριστού και μόλις έφτιαξες μια πολύ ωραία ειδωλολατρική θρησκεία. Συναλλαγή, τυπικότητα ... και εντάξει πήραμε την ευλογία στο τσεπάκι μας.

Γιατί λέμε την εβδομάδα πριν τη Μεγάλη, «βουβή» ή «κουφή»;

 


Η δική μας πορεία προς τα Ιεροσόλυμα

 

1. Εισαγωγή 

Εκκλησιαστικά, αγαπητοί αναγνώστες, διανύουμε τη λεγόμενη «Κουφή ή Βουβή Εβδομάδα», την τελευταία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και προ της Μεγάλης Εβδομάδας. Είναι δική μας πορεία προς τα Ιεροσόλυμα. Πλησιάζει η δική μας ώρα ν’ ακολουθήσουμε Τον Δρόμο Του Χριστού για τον δικό μας Γολγοθά.

Πορεία δύσκολη σε καιρούς δύσκολους, έχοντας δρόμο ανήφορο που πέρα από το δικό μας φορτίο σηκώνουμε και το φορτίο των σταυροτήδων του Λαού μας, που πρέπει να συχωρέσουμε και να προσευχόμαστε και για αυτούς. Ο Άγιος Θεός να είναι δίπλα μας, πολλά τα δύσκολα.. Βουβή και καρτερία να μην χαθούμε στα εμάς.

Καλή Σταυραναστάσιμη Πορεία.

Γέροντας Ιωσήφ Βατοπαιδινός: Πώς μπορεί να θεραπευτεί ο ασθενής χαρακτήρας που εύκολα πέφτει στην κατάκριση;

 

Πώς μπορεί να θεραπευτεί ο ασθενής χαρακτήρας που εύκολα πέφτει στην κατάκριση;

Kάθε ανθρώπινος χαρακτήρας θεωρείται ασθενής, όταν απουσιάζει απ αυτόν η θεία Χάρη, που τελειοποιεί και συνέχει τα πάντα, αφού «τά ασθενή θεραπεύει και τα ελλείποντα αναπληροί».

Aυτό τονίζει και ο Kύριός μας, όταν λέει ότι «χωρίς εμού ου δύνασθε ποιείν ουδέν» ( Ιω. 15,5).

ΝΗΣΤΕΨΑ, ΑΛΛΑ ΑΠΟ... ΑΡΕΤΕΣ!

 


ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΡΟ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ

«Ἐκ πάντων ἐνήστευσα κατορθωμάτων, εἰς κόρον ἀπήλαυσα τῶν σφαλμάτων, Κύριε· νῦν οὖν πεινῶντά με, σωτηριώδους καί σεπτῆς ἔμπλησον βρώσεως» (ὠδή α΄ ἦχος α΄)

(Νήστεψα ἀπό ὅλα τά κατορθώματα, ἀπόλαυσα μέχρι κορεσμοῦ τά σφάλματα, Κύριε. Τώρα λοιπόν πού πεινάω, γέμισέ με ἀπό τή σωτήρια καί ἱερή σου βρώση).

Η Θεσσαλονίκη έδωσε σύνθημα αντίστασης στο ξεπούλημα του νερού: Ο λαός «ξυπνά» για να μην πούμε το νερό – νεράκι

 


Η λαοθάλασσα στη Θεσσαλονίκη έδωσε αισιόδοξο μήνυμα για την προστασία του νερού από τα αρπακτικά της αγοράς - Ο λαός σηκώνει ανάστημα απέναντι στο μεγάλο ξεπούλημα 

Γράφει ο Ελευθέριος Ανδρώνης 

 Ο ελληνικός λαός αποκτά και πάλι σφυγμό ζωής, μετά από πολλά έτη παθητικότητας και ανοχής απέναντι σε όσους τον τυραννούν. Μετά την πανελλήνια «έκρηξη» κινητοποιήσεων που προκάλεσε το έγκλημα στα Τέμπη, η Θεσσαλονίκη βούλιαξε στην ανοιχτή συναυλία – κινητοποίηση που έγινε κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού. 

 Η πλατεία Αριστοτέλους πλημμύρισε από κόσμο που βροντοφώναξε το μήνυμα ότι το νερό είναι αδιαπραγμάτευτο δημόσιο αγαθό που δεν επιτρέπεται να μολύνουν τα λερωμένα χέρια κανενός «επενδυτή» και κανενός πολιτικού που κάνει μπίζνες με τις ζωές μας. 

 Την ώρα που ο λαός θρηνούσε για το μακελειό στα Τέμπη και θεωρούσε την ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων ως βασικό παράγοντα για να μετατραπεί το δίκτυο σε παγίδα θανάτου, η κυβέρνηση φρόντισε μέσα σε χρόνο ρεκόρ να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο – έκτρωμα, ώστε να έχει ξεχρεώσει τα απαραίτητα «γραμμάτια» στην ελίτ ενόψει των εκλογών. 

Θεοφάνης Μαλκίδης: 5 Απριλίου 1944: Ένα (ακόμη ατιμώρητο) έγκλημα των Γερμανών κατακτητών στην Κλεισούρα Καστοριάς

 



Την 5η Απριλίου 1944, το 7ο Σύνταγμα της 4ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας των Ες- Ες, με διοικητή τον Κάρλ Σίμερς, τον υπεύθυνο της μαζικής σφαγής αθώων Ελληνίδων και Ελλήνων στην Ερμακιά Εορδαίας με 63 νεκρούς, στους Πύργους Εορδαίας με 368 νεκρούς, στην Υπάτη και Σπερχειάδα με 89 νεκρούς, καθώς και στο Δίστομο με 220 νεκρούς, φθάνει στην Κλεισούρα της Καστοριάς. Οι κατακτητές συγκεντρώνουν τα γυναικόπαιδα και τους ηλικιωμένους στην πλατεία του χωριού και λίγο αργότερα οι σφαγείς βάλλουν με τα πολυβόλα όπλα κατά του άμαχου πληθυσμού. Έπειτα κατευθύνονται προς τα σπίτια, λεηλατούν, βάζουν φωτιά και σκοτώνουν αδιακρίτως, όσες και όσους είχαν γλυτώσει.

Τετάρτη 5 Απριλίου 2023

Αν θες να δεις Ανάσταση... - Ελευθέριος Ελευθεριάδης



‘’Αν θες να δεις Ανάσταση, βάλε το καλά στο νου σου, πως από τον Σταυρό δεν κατεβαίνεις μόνος σου. Από τον Σταυρό σε κατεβάζουν…
Σε κατεβάζουν όταν έχεις πια εξαντληθεί.
Αφού σε έχουνε ποτίσει ξύδι.
Αφού σου έχουνε τρυπήσει τα πλευρά.
Αφού έχουν παίξει στα ζάρια τα υπάρχοντά σου.

Αν θες να δεις Ανάσταση, μην περιμένεις να κατεβείς μοναχός από τον Σταυρό. Άλλοι θα σε κατεβάσουν.
Θα σε κατεβάσουν αφού έχεις πει ‘’τετέλεσται’’.
Αν δεν κατεβείς στον Άδη, Ανάσταση μην περιμένεις…’’.

Ἡ Σαρακοστὴ εἶναι ἡ προετοιμασία μας γιά τὴν ἐπιστροφὴ, τὴν δική μας «διάβαση», τὸ «Πάσχα» μας στὴ νέα ἐν Χριστῷ ζωή

Πατήρ Ἀλέξανδρος Σμέμαν - Μεγάλη Σαρακοστή, πορεία πρὸς τὸ Πάσχα, ἀπὸ τὸ βιβλίο «Μεγάλη Σαρακοστή», ἐκδόσεις Ἀκρίτας, Ἀθήνα 1999

Ὅταν κάποιος ξεκινάει γιὰ ἕνα ταξίδι θὰ πρέπει νὰ ξέρει ποῦ πηγαίνει. Αὐτὸ συμβαίνει καὶ μὲ τὴ Μεγάλη Σαρακοστή. Πάνω ἀπ᾿ ὅλα ἡ Μεγάλη Σαρακοστὴ εἶναι ἕνα πνευματικὸ ταξίδι ποὺ προορισμός του εἶναι τὸ Πάσχα, ἡ Ἑορτὴ Ἑορτῶν». Εἶναι ἡ προετοιμασία γιὰ τὴν «πλήρωση τοῦ Πάσχα, ποὺ εἶναι ἡ πραγματικὴ Ἀποκάλυψη». Γιὰ τὸ λόγο αὐτὸ θὰ πρέπει νὰ...ἀρχίσουμε μὲ τὴν προσπάθεια νὰ καταλάβουμε αὐτὴ τὴ σχέση ποὺ ὑπάρχει ἀνάμεσα στὴ Σαρακοστὴ καὶ τὸ Πάσχα, γιατὶ αὐτὴ ἀποκαλύπτει κάτι πολὺ οὐσιαστικὸ καὶ πολὺ σημαντικὸ γιὰ τὴ Χριστιανικὴ πίστη καὶ ζωή μας.

Τρίτη 4 Απριλίου 2023

Βεβηλώνουν σχεδὸν ἀποκλειστικὰ Ὀρθοδόξους Ναούς!

Ὁ πραγματικός ἀντίπαλος τοῦ πτωτικοῦ κόσμου εἶναι ἡ Ἐκκλησία τοῦ Χριστοῦ, ἡ Ὀρθοδοξία μας καὶ γι’ αὐτὸ εἶναι ὁ μόνιμος στόχος τῶν χριστιανομάχων. Σύμφωνα μὲ τὴν ἐτήσια ἔκθεση τοῦ ὑπουργείου Ἐθνικῆς Παιδείας καὶ Θρησκευμάτων καὶ ἀφορᾶ στὸ 2021, «οἱ βεβηλώσεις θρησκευτικῶν χώρων στὴν Ἑλλάδα ἀφοροῦν στὸ 97,89% σὲ Ὀρθόδοξους ναούς.

Πραγματικά, εἶναι ἀνησυχητικὴ ἡ κατάσταση ὅσον ἀφορᾶ στὴ βεβήλωση χώρων τῆς Ὀρθόδοξης Ἐκκλησίας στὴν Ἑλλάδα, 373 στὸ σύνολό τους, στὰ ἀστικὰ κέντρα καὶ στὴν ἐπαρχία, (βανδαλισμοί, διαρρήξεις, κλοπές, ἱεροσυλίες, συλήσεις τάφων, ἐμπρησμοὶ καὶ λοιπὲς βεβηλώσεις κ.λπ.). Σὲ σχέση μὲ τὸ 2017 (526), τὸ 2018 (563), τὸ 2019 (504) καὶ τὸ 2020 (370) εἶναι λιγότερα τὰ περιστατικά, ἐνῷ σὲ σχέση μὲ τὸ 2015 (137) καὶ τὸ 2016 (208) εἶναι περισσότερα. Ἐπίσης τὸ 2021 σημειώθηκαν τρία περιστατικὰ ρατσιστικοῦ/ἀντισημιτικοῦ χαρακτήρα κατὰ ἰουδαϊκῶν χώρων, δηλαδὴ τὸ 0,79% ἐπὶ τοῦ συνόλου καὶ δύο περιστατικά, δηλαδὴ τὸ 0,53% ἐπὶ τοῦ συνόλου κατὰ μουσουλμανικῶν.

Δὲν ἀναφέρθηκαν περιστατικὰ σὲ βάρος χώρων ἄλλων θρησκευμάτων. Βέβαια ἀπερίφραστα καταδικαστέα εἶναι καὶ ἡ βεβήλωση χώρων ἄλλων θρησκειῶν, καθὼς οἱ πράξεις βίας, ἀπ’ ὅπου καὶ ἂν προέρχονται, ὅπου καὶ ἂν ἐκδηλώνονται, δείχνουν ἔλλειψη πολιτισμοῦ.

Τὸ γεγονὸς ὅτι στὴ χώρα μας ἡ συντριπτικὴ πλειοψηφία τῶν συμβάντων ἔχουν νὰ κάνουν μὲ ἐπιθέσεις σὲ ναούς, νεκροταφεῖα, μνημεῖα τῆς Ὀρθόδοξης Ἐκκλησίας, δὲν μπορεῖ νὰ θεωρηθεῖ τυχαῖο» (Ἱστ. Ἑξάψαλμος)! Δὲν εἶναι τυχαῖο πὼς οἱ πάντες, ἄθεοι, αἱρετικοί, ἀλλόθρησκοι, ἀναρχικοί, ἀνήθικοι, μηδενιστές, λογῆς ἀνώμαλοι, κ.ἄ. συνασπίζονται, ὅταν θέλουν νὰ πλήξουν τὴν Ἐκκλησία μας. Ὁ διάβολος μὲ τὰ ἐπὶ γῆς ὄργανά του πασχίζει νὰ τὴν γκρεμίσει, ἀλλὰ τὸ μόνο ποὺ κατορθώνει εἶναι νὰ βλάπτει μόνο τοὺς ναούς της, διότι ἡ Ἐκκλησία εἶναι ἀκατάλυτη στοὺς αἰῶνες!

Ορθόδοξος Τύπος

πηγή: https://aktines.blogspot.com/

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Αθωώθηκε ο Μητροπολίτης Μόρφου από όλες τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε σε σχέση με παραβάσεις των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό

Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος παρουσιάστηκε σήμερα 4 Απριλίου, 2023 ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας μαζί με τον συνήγορό του κ. Νίκο Κληρίδη και αθωώθηκε από όλες τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε σε σχέση με παραβάσεις των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό και ειδικότερα ότι παρότρυνε και/ή διήγειρε τους πιστούς να διαπράξουν ποινικά αδικήματα δηλαδή να συμμετάσχουν σε δημόσια συνάθροιση ή συνάθροιση πέραν των δύο ατόμων.

Η αθωωτική απόφαση του Δικαστηρίου αναφέρει τα ακόλουθα:

«[….] Από την ενώπιον μου μαρτυρία, δεν στοιχειοθετείται η αποδιδόμενη στον Κατηγορούμενο παραβατική συμπεριφορά της πρόσκλησης σε δημόσια συνάθροιση ή συνάθροιση πέραν των 2 ατόμων. Εξηγώ. Αν και στα βίντεο φαίνεται μεγάλος αριθμός ατόμων στη λειτουργία στον ποταμό Καρκώτη και μάλιστα με παραδοχή του ιδίου του Κατηγορούμενου σε κατάθεση του, Τεκμήριο 4, μετά το πέρας της τέλεσης του καθαγιασμού αυτός κάθισε και ήρθαν 250 άτομα και όλοι ασπάζονταν το δεξί του χέρι, στην Κατηγορία 1, δηλαδή πρόσκληση σε δημόσια συνάθροιση ή σε συνάθροιση πέραν των 2 ατόμων. Υπήρξε μία πρόσκληση, ένα κάλεσμα, αλλά σε επιτρεπόμενη κατά τις 6/1/21 όταν και τελέστηκε, άσκηση θρησκευτικής λατρείας ή έστω προέκτασης του εκκλησιασμού της ημέρας βάσει του Κανονισμού 2(1)(θ) της Κ.Δ.Π.615/21.

Μία ψυχή έχεις… σου την εμπιστεύτηκε ο Χριστός, πρόσεξέ την!

 


Δημήτριος Παναγόπουλος ο Ιεροκήρυκας

*Όταν ο άνθρωπος απλωθεί επάνω στη θάλασσα (ξαπλώσει δηλ. ανάσκελα) μη κάνοντας καμμία κίνηση, η θάλασσα δεν τον καταπνίγει* (λόγω της άνωσης).

«Κάνει», λέει, «τον νεκρό». Δεν συμβαίνει αυτό; Δεν ξαπλώνουμε επάνω στη θάλασσα και δεν μας πηγαίνει κάτω;

*Εάν η θάλασσα όταν της παραδοθούμε δεν θα μας πνίγει, ο Χριστός θα μας πνίξει; Αλλά που εμπιστοσύνη τέτοια;* Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη τέτοια στον Χριστό… Ούτε και σε αυτούς τους Χριστιανούς. Γι’ αυτό και βλέπετε Χριστιανούς με πολλά εικονίσματα, με πολλά καντήλια, με πολλούς σταυρούς, με πολλά λιβάνια, αλλά πολιτεύονται σαν ορφανά.

Εντομοφαγία και πιθανοί κίνδυνοι για τον άνθρωπο

 


Το κλειδί για μια ζωή που χαρακτηρίζεται από καλή διανοητική λειτουργία, καλή διάθεση και αυξημένη αυτοεκτίμηση επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό και από την τροφή μας. Η Μεσογειακή Διατροφή που είναι συνδεδεμένη με την Ρωμαίικη παράδοσή μας και τον πολιτισμό μας, με ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία, αποτελώντας ταυτόχρονα σημαντικό παράγοντα μακροζωίας, δεν περιλαμβάνει την εντομοφαγία. Τα τελευταία έτη η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε, ως νέες τροφές, κάποια είδη εντόμων και προϊόντα εντόμων, μετά από ειδική επεξεργασία.

Για τα νέα αυτά «τρόφιμα» επισημαίνεται στον φάκελο έγκρισής τους, ότι θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω έρευνες σχετικά με τον κίνδυνο πρόκλησης αλλεργίας από αυτά, καθώς οι τρέχουσες έρευνες δεν είναι πειστικές σχετικά με το κατά πόσο τα τρόφιμα αυτά μπορούν να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση. Εξ άλλου τα έντομα γενικότερα, είναι ευαίσθητα σε μολυσματικές ασθένειες και αποτελούν φορείς πολλών ιώσεων οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις αναφέρονται ως αιτιολογικοί παράγοντες ασθενειών των ανθρώπων και των ζώων. Πρόσφατες μελέτες επίσης αποδεικνύουν ό,τι η χιτίνη και κυρίως το παράγωγό της χιτοζάνη μπορεί υπό συνθήκες να ενεργοποιήσει την δράση καρκινικών κυττάρων ή και την ασθένεια της χολέρας. Συμπερασματικά η εντομοφαγία δεν κρίνεται ασφαλής για τον άνθρωπο.

Θείες εμπειρίες αγιορειτών μοναχών - Γέροντας Εφραίμ Δικαίος Σκήτης Αγίου Ανδρέα

 


πηγή: https://yiorgosthalassis.blogspot.com/

Αγάπη στην Πατρίδα; Ναί!


Τὸ νὰ ἀγαπάει κανεὶς σήμερα τὴν Πατρίδα του, καλοί μου φίλοι, καὶ μάλιστα στὰ λόγια καὶ στὰ ἔργα, σαφῶς κινδυνεύει!

Ἀπ’ τὴ μία ἀπ’ τὶς εἰρωνεῖες τῶν ἄλλων ποὺ σὲ μεγάλο βαθμὸ θὰ δεχθεῖ καὶ ἀπ’ τὴν ἄλλη νὰ χαρακτηρισθεῖ σοβινιστής, ἐθνικιστὴς κ.λπ. Καὶ σπάνια θὰ τὸν πεῖ κάποιος πατριώτη. Σήμερα, βλέπετε, μᾶς ἔχουν μάθει νὰ ἀγαπᾶμε ἄλλα πρά­γματα. Καὶ ὁπωσδήποτε ὅλα τὰ λάθος πράγματα! ‘Ὄχι ὅμως καὶ τὸν Θεὸ καὶ τὴν Πατρίδα μας. Ἡ ἐποχὴ τῆς παγκοσμιοποίησης, τοῦ πολυπολιτισμοῦ καὶ τῆς ἐν γένει ἰσοπέδωσης ποὺ ζοῦμε, δὲν ἐπιτρέπει νὰ σκέπτεται κανεὶς διαφορετικά. Τὸ θέμα αὐτὸ εἶναι βέβαια τεράστιο. Ὡστόσο λέμε νὰ ποῦμε κάποιες σκέψεις, ὅσο γίνεται συνοπτικές, κι αὐτὸ σὰν ξεκίνημα…

Δευτέρα 3 Απριλίου 2023

Ἅγιος Παΐσιος ὁ Ἁγιορείτης: "Νὰ εὐχαριστῆτε τὸν Θεὸ γιὰ ὅλα. Κοιτάξτε νὰ ἀνδρωθῆτε. Σφιχτῆτε λιγάκι. Βλέπω τί μᾶς περιμένει, γι ̓ αὐτὸ πονάω"

 


Ἀπό τό Βιβλίο Ἁγ. Παϊσίου Ἁγιορείτου
ΛΟΓΟΙ Β' «Πνευματικὴ Ἀφύπνιση»

ἐκδόσεις ΙΕΡΟΝ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟΝ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ὁ ΘΕΟΛΟΓΟΣ» ΣΟΥΡΩΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Βλέπω τί μᾶς περιμένει, γι ̓ αὐτὸ πονάω
Περνοῦν τὰ χρόνια καὶ τί δύσκολα χρόνια! Δὲν τελείωσαν τὰ θέματα. Βράζει τὸ καζάνι. Ἂν δὲν εἶναι λίγο δυναμωμένος κανείς, πῶς θὰ μπορέση νὰ ἀντιμετωπίση μιὰ δύσκολη κατάσταση; Ὁ Θεὸς δὲν ἔκανε ἀνεπρόκοπους ἀνθρώπους. Πρέπει νὰ καλλιεργήσουμε τὸ φιλότιμο. Ἀλήθεια, Θεὸς φυλάξοι, ἂν γίνη ἕνα τράνταγμα,πόσοι θὰ σταθοῦν ὄρθιοι; Πρὶν ἀπὸ τὸν πόλεμο τοῦ ̓40, στὴν Κόνιτσα, ἐκεῖ ποὺ εἶχα τὸ μαραγκούδικο ἦταν ἡἀγορὰ καὶ ἔφερναν οἱ χωρικοὶ καλαμπόκι, σιτάρι κ.λπ. Μερικοὶ πλούσιοι –τί πλούσιοι, αὐτοὶ δηλαδὴ ποὺ ἔπαιρναν κάποιους τόκους ἀπὸ τὶς Τράπεζες –, ὅταν πήγαιναν οἱ καημένοι οἱ χωρικοὶ τὸ καλαμπόκι στὴν ἀγορά, γιὰ νὰ τὸ πουλήσουν, αὐτοὶ τὸ κλωτσοῦσαν μὲ τὸ πόδι καὶ ρωτοῦσαν...πόσο ἔχει. Ὅταν ἦρθε ὁ πόλεμος καὶ ἀναγκάσθηκαν νὰ τὰ πουλήσουν ὅλα, «καλημέρα» ἔλεγε ὁ ἕνας, «ἔχεις καλαμπόκι;» ρωτοῦσε ὁ ἄλλος. Γι' αὐτὸ τώρα νὰ εὐχαριστῆτε τὸν Θεὸ γιὰ ὅλα. Κοιτάξτε νὰ ἀνδρωθῆτε. Σφιχτῆτε λιγάκι. Βλέπω τί μᾶς περιμένει, γι ̓ αὐτὸ πονάω. Μὴν ἀφήνετε τὸν ἑαυτό σας χαλαρό. Ξέρετε τί τραβᾶνε ἀλλοῦ οἱ Χριστιανοί 5; Στὴν Ρωσία μέσα στὰ κάτεργα. Τί δυσκολίες! Ποῦ πνευματικὰ βιβλία! Ἀφῆστε τὴν Ἀλβανία. Δυστυχία! Δὲν ἔχουν νὰ φᾶνε. Οὔτε Ἐκκλησίες ἄφησαν οὔτε μοναστήρια. Τὰ ὀνόματά τους τὰ ἄλλαξαν καὶ αὐτά, γιατὶ δὲν ἤθελαν νὰ ἀκούγωνται χριστιανικὰ ὀνόματα. Καὶ στὴν Ἀμερικὴ ἀκόμη, οἱ Ὀρθόδοξοι εἶναι λίγοι, σκορπισμένοι σὲ διάφορα μέρη, καὶ ξέρετε τί τραβᾶνε; Νὰ μὴν ὑπάρχη ὀρθόδοξη κοινότητα, νὰ πηγαίνουν μὲ τὸ τραῖνο ὧρες μακριά, γιὰ νὰ ἐκκλησιασθοῦν, νὰ ἔρχωνται στὸ Ἅγιον Ὄρος νὰ συμβουλευθοῦν γιὰ ἕνα θέμα! Εἶναι μεγάλη ἀχαριστία αὐτὸ τὸ χαλαρὸ πνεῦμα ποὺ ὑπάρχει στὴν Ἑλλάδα. Πόσους Ἁγίους θὰ παρουσιάση ὁ Θεὸς στὰ κράτη ποὺ ὑπῆρχε κομμουνισμός! Μάρτυρες! Ἐκεῖνοι εἶχαν ἀποφασίσει τὸν θάνατο. Εἶχαν μεγάλες θέσεις καὶ δὲν συμφωνοῦσαν μὲ τοὺς νόμους, ὅταν ἦταν ἀντίθετοι μὲ τὸν νόμο τοῦ Θεοῦ. «Δὲν συμφωνῶ· σκοτῶστε με, κλεῖστε με φυλακή», ἔλεγαν, γιὰ νὰ μὴν παρασυρθοῦν καὶ οἱ ἄλλοι. Ἐδῶ πολλοί, χωρὶς νὰ ζορίζωνται, δείχνουν τέτοια ἀδιαφορία! Λίγο ἂν περνοῦσαν μιὰ δυσκολία, ἕναν πόλεμο ἢ δύσκολα χρόνια, θὰ ἦταν διαφορετικά. Γιατὶ τώρα εἶναι σὰν νὰ μὴ συμβαίνη τίποτε. Εἶναι –πῶς νὰ τὸ πῆ κανείς; –σὰν ἕνας νὰ ἔρχεται ἀπὸ τὴν Αὐστραλία μὲ τὸ ἀεροπλάνο τὴν ἄνοιξη στὴν Ἑλλάδα καὶ νὰ φεύγη ἀπὸ ̓δῶ τὸ φθινόπωρο γιὰ τὴν Αὐστραλία, ὁπότε φθάνει ἐκεῖ πάλι ἄνοιξη. Ἀπὸ ἄνοιξη σὲ ἄνοιξη, καὶ χειμώνα δὲν βλέπει· δὲν ξέρει οὔτε τί γίνεται τὸν χειμώνα οὔτε ἀπὸ κακοκαιρίες οὔτε τίποτε.–Γέροντα, πῶς μποροῦμε νὰ βοηθήσουμε ἕναν ἄνθρωπο ἀδιάφορο; –Νὰ τοῦ βάλουμε τὴν καλὴ ἀνησυχία, νὰ τὸν προβληματίσουμε, γιὰ νὰ θελήση ὁ ἴδιος νὰ βοηθηθῆ. Μὲ τὸ ζόρι δὲν γίνεται. Πρέπει νὰ διψάη ὁ ἄλλος, γιὰ νὰ τοῦ δώσης νὰ πιῆ νερό. Δῶσε σὲ ἕναν ποὺ δὲν ἔχει ὄρεξη, νὰ φάη μὲ τὸ ζόρι· θὰ τὸ κάνη ἐμετό. Ὅταν ὁ ἄλλος δὲν θέλη, δὲν μπορῶ νὰ τοῦ στερήσω τὴν ἐλευθερία, τὸ αὐτεξούσιο.

5 Εἰπώθηκε τὸν Μάιο τοῦ 1987.

Ἁγ. Παϊσίου Ἁγιορείτου: ΛΟΓΟΙ Β’ «Πνευματικὴ Ἀφύπνιση»

πηγή: http://www.orthodoxia-ellhnismos.gr/

Προβοκάτορες χλευάζουν κληρικούς και πιστούς έξω από την Λαύρα του Κιέβου

 


Του Θάνου Θανόπουλου

Την ώρα που η Ορθοδοξία βαδίζει προς την κορύφωση της Σαρακοστής και τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλο τον κόσμο τελούνται κατανυκτικοί εσπερινοί και προηγιασμένες Θείες Λειτουργίες, στην Ουκρανία οι αδελφοί χριστιανοί βιώνουν το γολγοθά από προβοκάτορες οι οποίοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να τους χλευάσουν και να τους εξουθενώσουν.

Όπως βλέπουμε καθημερινά τις τελευταίες ημέρες, πιστοί ενορίτες και οι πατέρες της Λαύρας υπερασπίζονται με προσευχές το Μοναστήρι τους.

Γερόντισσα Φιλοθέη: Αγάπη και εμπιστοσύνη μεταξύ γονέων και παιδιών

 

Είναι πολύ έντονη η ερημιά και η μοναξιά που βιώνει ο σημερινός άνθρωπος, ακόμη κι αυτός ο χριστιανός, μέσα στην πολυάριθμη έρημο της σύγχρονης ανταγωνιστικής κοινωνίας. Και αυτό συμβαίνει, επειδή έφυγε από το θεμέλιό του, που είναι το να έχει κοινωνία με τον Θεό εν Πνεύματι Αγίω.

Καθώς όμως τα πάντα έχουν εκφυλιστεί και δεν έμεινε τίποτε γνήσιο και καθαρό – ως εκ τούτου όλοι λίγο πολύ είμαστε βεβαρημένοι ψυχολογικά – και αυτή η αληθινή αγάπη, που θα μπορούσε να είναι το μοναδικό εφόδιο στο πολύπλευρο και πολύμοχθο έργο των γονέων, μορφωμένων και μη, έγινε το πιο δυσεύρετο ή, καλύτερα, ανεύρετο αγαθό. Γι’ αυτό είναι ανάγκη να γνωρίζουμε κάποια βασικά πράγματα μέσα από τις ανθρώπινες γνώσεις, για να βοηθηθούμε όλοι μας στην καλύτερη εκπλήρωση της αποστολής μας, όπου μας έταξε τον καθένα ο Θεός.

Κυριακή 2 Απριλίου 2023

Ποιος συντηρεί τα έμφυλα στερεότυπα;

 


 Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να καταρρίψει τα στερεότυπα του φύλου στην απασχόληση.

Και ισοπεδώνει την πραγματικότητα;

Από «Μαμά, Μπαμπάς και Παιδιά»

Ενδιαφέρον προκαλεί πρόσφατη διαφημιστική καμπάνια για την εξάλειψη των στερεοτύπων του φύλου  στη ζωή και την εργασία*. Δράση ενταγμένη στην αντίστοιχη Ευρωπαϊκή με τίτλο #EndGenderStereotypes**

Γυναίκα πιλότος, άντρας που χτενίζει τη κόρη του, άλλος που πλέκει, γυναίκα πυροσβέστης. Αυτοί οι χαρακτήρες χρησιμοποιήθηκα για τη κατάρριψη των στερεοτύπων του φύλου. Ενδιαφέρον…

Σοφία Μπεκρῆ: Ἐμβόλιο ζωῆς

 

Σοφία Μπεκρῆ, φιλόλογος-θεολόγος


«Τὸ αἷμα τοῦ Χριστοῦ καθαριεῖ τὴν συνείδησιν ἡμῶν εἰς τὸ λατρεύειν Θεῷ ζῶντι» (Ἑβρ. θ’ 14). Στὸ ἀπόσπασμα ἀπὸ τὴν πρὸς Ἑβραίους ἐπιστολὴ ποὺ διαβάζεται κατὰ τὴν Ε’ Κυριακὴ τῶν Νηστειῶν, ὁ Ἀπόστολος, ἀφοῦ ἀναφέρεται στὸν τρόπο προσφορᾶς θυσιῶν πρὸ Χριστοῦ, τὶς διαφοροποιεῖ ἀπὸ τὴν δική Του θυσία καὶ ἐκφράζει τὴν βεβαιότητά του γιὰ τὴν ἀνωτερότητα τῆς σωστικῆς θυσίας τοῦ Χριστοῦ σὲ σχέση μὲ ὅλες τὶς προηγούμενες, ποὺ ἀποτελοῦσαν βεβαίως προεικόνισή της.

Πράγματι, τί σχέση μπορεῖ νὰ ἔχουν οἱ μέχρι τότε προσφερόμενες ζωοθυσίες, καὶ μάλιστα ἑκατόμβες, ἀκόμα καὶ οἱ ἀνθρωποθυσίες, ποὺ γίνονταν γιὰ τὸν ἐξευμενισμὸ τῶν θεῶν, μὲ τὴν ζωηφόρο θυσία τοῦ Χριστοῦ πάνω στὸν Σταυρὸ ποὺ ἔγινε γιὰ τὴν δική μας λύτρωση ἀπὸ τὸ κράτος τῆς ἁμαρτίας καὶ τοῦ θανάτου; Πῶς μπορεῖ νὰ συγκριθῆ ἡ θυσία ἁμαρτωλῶν θυμάτων μὲ τὴν θυσία τοῦ ἀναμάρτητου Σωτῆρος; Ἐὰν τὸ αἷμα ταύρων καὶ τράγων εἶχε τὴν δύναμη νὰ ἐξαγνίσῃ «πρὸς τὴν τῆς σαρκὸς καθαρότητα», πόσο μεγαλύτερη δύναμη μπορεῖ νὰ ἔχῃ τὸ αἷμα τοῦ ἰδίου τοῦ Χριστοῦ ποὺ προσφέρθηκε ὑπὲρ ἡμῶν «εἰς κάθαρσιν καὶ ἁγιασμὸν ψυχῶν τε καὶ σωμάτων», «εἰς ἄφεσιν ἁμαρτιῶν» καὶ «εἰς ζωὴν αἰώνιον»;

Ν. ΔΑΠΕΡΓΟΛΑΣ, “ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΟ”

 


Ἄρχισε λοιπόν ἡ πολιορκία τῆς περίφημης Λαύρας τοῦ Κιέβου ἀπό τά οὐκρανοναζίδια τοῦ σατανιστή Ζελένσκι.

Οι πίκρες που σε μαστιγώνουν είναι γιατί γλυκοφιλάς τον εαυτούλη σου συνεχώς..

 

Όπως όλοι μας, έτσι και εσύ έχεις απέραντο φως μέσα σου. Φως που πηγάζει όχι αφ’ εαυτού σου αλλά από το Φως της Θείας επισκέψεως· αρκεί να ομολογήσεις και να αποδεχθείς το σκοτάδι σου, την ατέλειά σου.

Τότε θα γίνεις μέγας, όταν γίνεις ελάχιστος. Τότε θα υπάρχεις, όταν γίνεις ανύπαρκτος. Τότε θα ειρηνεύσεις, όταν εκουσίως παραδοθείς και χάσεις. Τότε αγιάζεσαι, όταν αποδεχθείς ότι είσαι αμαρτωλός.

Οι πίκρες που σε μαστιγώνουν είναι γιατί γλυκοφιλάς τον εαυτούλη σου συνεχώς. Έαν προσφέρεις στον εαυτό σου το γλυκόπικρο φάρμακο της ταπείνωσης τότε χάνεται η πικράδα των ασθενειών, της προδοσίας, της κακίας. Χάνεται κάθε πίκρα από την ζωή. Όχι γιατί παύουν να υπάρχουν αλλά γιατί εσύ πλέον τα γεύεσαι όλα διαφορετικά.

Όχι, δεν είναι όλα αυτά ουτοπικά. Αυτά τα ζήσανε οι Άγιοί μας που ήτανε από σάρκα και αίμα και οστά όπως όλοι μας. Είχαν όμως και καρδιά. Καρδιά που χτυπούσε αθόρυβα να μην ενοχλεί κανέναν, και δεν ενοχλούνταν από κανέναν. Δεν έκριναν κανέναν, δεν σχολίαζαν κανέναν, δεν ασχολούνταν με κανέναν βάζοντας κακούς λογισμούς. Όλους τους είχανε μέσα στην καρδιά τους…κι έτσι διατηρούσαν την ειρήνη τους.

Ο ταπεινός δεν χρειάζεται να προσπαθήσει πολύ για να ευτυχήσει και να σωθεί, γιατί πλέον δεν ζει ως «εγώ» κολλημένος στο σκοτάδι του μικρόκοσμού του, αλλά πλέον έχει παραδοθεί στο φως του Χριστού ως βίωμα καθημερινό, ως ένα άνοιγμα στον κόσμο της αφθαρσίας που δίνει νόημα βαθύ στον κόσμο της φθοράς.

αρχιμ. Παύλος Παπαδόπουλος

πηγή: /simeiakairwn.wordpress.com