Σάββατο 16 Απριλίου 2022

Ιερού Χρυσοστόμου, Στον τετραήμερο Λάζαρο (Περί του ομοουσίου)

 


Ιερού ΧρυσοστόμουΠΕΡΙ ΤΟΥ ΟΜΟΟΥΣΙΟΥ

Ομιλία Θ: ΣΤΟΝ ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΟ ΛΑΖΑΡΟ


      Ο Λάζαρος σήμερα με την ανάστασή του από τους νεκρούς, μάς χαρίζει τη λύση πολλών και διαφόρων σκανδάλων. Πραγματικά δεν ξέρω πώς το ανάγνωσμα αυτό έδωσε και στους αιρετικούς λαβή και στους Ιουδαίους αφορμή για αντιλογία, όχι επειδή πραγματικά υπάρχει τέτοια αφορμή, μακριά μια τέτοια σκέψη, αλλά επειδή εκείνοι είναι κακόψυχοι. Πολλοί δηλαδή από τους αιρετικούς λένε ότι ο Υιός δεν είναι όμοιος με τον Πατέρα. Γιατί; «Διότι χρειάστηκε», λένε, «ο Χριστός να προσευχηθεί για να αναστήσει τον Λάζαρο· εάν δεν προσευχόταν δεν θα μπορούσε να αναστήσει τον Λάζαρο. Και πώς», λένε, «μπορεί να είναι όμοιος εκείνος που προσευχήθηκε με εκείνον που δέχθηκε την παράκληση; Διότι ο μεν Υιός προσεύχεται, ενώ ο Πατέρας δέχτηκε την προσευχή από εκείνον που τον παρακαλούσε». Βλασφημούν όμως αυτοί μην μπορώντας να καταλάβουν ότι η προσευχή έγινε από συγκατάβαση και εξαιτίας της πνευματικής αδυναμίας των παρευρισκομένων εκεί.

«Εάν ζούσαμε πατερικά, θα είχαμε όλοι πνευματική υγεία, την οποία θα ζήλευαν και όλοι οι ετερόδοξοι, και θα άφηναν τίς αρρωστημένες τους πλάνες»

 


Ἁγίου Παϊσίου Ἁγιορείτου

Ἐὰν ζούσαμε πατερικά, θὰ εἴχαμε ὅλοι πνευματική ὑγεία, τὴν ὁποία θὰ ζήλευαν καὶ ὅλοι οἱ ἑτερόδοξοι, καὶ θὰ ἄφηναν τὶς ἀρρωστημένες τούς πλάνες καὶ θὰ σώζονταν δίχως κήρυγμα. 

Τώρα δὲν συγκινοῦνται ἀπὸ τὴν ἁγία μας πατερική παράδοση, γιατί θέλουν νὰ δοῦν καὶ τὴν πατερική μας συνέχεια, τὴν πραγματική μας συγγένεια μὲ τούς Ἁγίους μας.

Αὐτὸ ποὺ ἐπιβάλλεται σὲ κάθε Ὀρθόδοξο εἶναι νὰ βάζη τὴν καλή ἀνησυχία καὶ στούς ἑτερόδοξους, νὰ καταλάβουν δηλαδή ὅτι βρίσκονται σὲ πλάνη, γιὰ νὰ μήν ἀναπαύουν ψεύτικα τὸν λογισμό τους, καὶ στερηθοῦν καὶ σ’ αὐτήν τὴν ζωή τὶς πλούσιες εὐλογίες τῆς Ὀρθοδοξίας καὶ στὴν ἄλλη ζωή τὶς περισσότερες καὶ αἰώνιες εὐλογίες τοῦ Θεοῦ.

Ἔρχονται ἐκεῖ στὸ Καλύβι μερικά παιδιά Καθολικά μὲ πολύ καλή διάθεση, ἕτοιμα νὰ γνωρίσουν τὴν Ὀρθοδοξία.

«Θέλουμε κάτι νὰ μᾶς πῆς, γιὰ νὰ βοηθηθοῦμε πνευματικά», μοῦ λένε.

«Κοιτάξτε, τούς λέω∙ πάρτε τὴν Ἐκκλησιαστική Ἱστορία καὶ θὰ δῆτε ὅτι κάποτε ἤμασταν μαζί καὶ μετά ποῦ φθάσατε. Αὐτὸ πολύ θὰ σᾶς βοηθήση. Κάντε αὐτό, καὶ ἄλλη φορὰ θὰ συζητήσουμε πολλά».

Από το βιβλίο: Αγίου Παϊσίου Αγιορείτου: ΛΟΓΟΙ Α' "Με Πόνο και Αγάπη"

πηγή: https://simeiakairwn.wordpress.com/

Ο Άγιος Λάζαρος και η σημασία της θαυμαστής του Ανάστασης

 


Το Σάββατο της ΣΤ΄ εβδομάδος των Νηστειών η αγία μας Εκκλησία όρισε να εορτάζουμε την θαυμαστή ανάσταση του Λαζάρου. Καθόλου τυχαία.

Το θαυμαστό αυτό γεγονός συμπίπτει χρονικά με την είσοδο του Κυρίου μας στην Ιερουσαλήμ και επίσης το γεγονός της εκ νεκρών αναστάσεως του Λαζάρου είναι το προμήνυμα και της δικής Του πανένδοξης ανάστασης! 

Κάλαντα τοῦ Αγίου Λαζάρου

 


Τὸ Σάββατο τοῦ Λαζάρου, τὸ ἔχει περιβάλει ὁ λαός μας μὲ ὄμορφα παλαιά ἔθιμα. Ἐξ αὐτῶν τὰ κάλαντα τραγουδοῦν μόνο κορίτσια, οἱ λεγόμενες «Λαζαρίνες». Ἀπὸ τὴν προηγούμενη ἡμέρα ἔχουν συλλέξει ἄνθη καὶ μὲ αὐτὰ ἔχουν στολίσει καλαθάκια μὲ τὰ ὁποῖα γυρνοῦν ἀπὸ σπίτι σὲ σπίτι καὶ τραγουδοῦν:


Ἦρθε ὁ Λάζαρος, ἦρθαν τὰ Βάγια,
ἦρθε τῶν Βαγιῶν ἡ ἑβδομάδα.
Ξύπνα Λάζαρε καὶ μὴν κοιμᾶσαι,
ἦρθε ἡ μέρα σου καὶ ἡ χαρά σου.
Ποῦ ἤσουν Λάζαρε; Ποῦ ἤσουν κρυμμένος;
Κάτω στοὺς νεκρούς, σὰν πεθαμένος.
Δὲ μοῦ φέρνετε, λίγο νεράκι,
πού ῾ν᾿ τὸ στόμα μου πικρὸ φαρμάκι.
Δὲ μοῦ φέρνετε λίγο λεμόνι,
Πού ῾ν᾿ τὸ στόμα μου, σὰν περιβόλι.
Ἦρθε ὁ Λάζαρος, ἦρθαν τὰ Βάγια,
ἦρθε ἡ Κυριακὴ ποὺ τρῶν᾿ τὰ ψάρια.
Σήκω Λάζαρε καὶ μὴν κοιμᾶσαι,
ἦρθε ἡ μάνα σου ἀπὸ τὴν πόλη,
σοῦ ῾φέρε χαρτὶ καὶ κομπολόι.
Γράψε Θόδωρε καὶ σὺ Δημήτρη,
γράψε Λεμονιὰ καὶ Κυπαρίσσι.
Τὸ κοφνάκι μου θέλει αὐγά,
κι ἡ τσεπούλα μου θέλει λεφτά.
Βάγια, Βάγια καὶ Βαγιῶ.
τρῶνε ψάρι καὶ κολιό.
Καὶ τὴν ἄλλη Κυριακή,
τρῶνε τὸ ψητὸ τ᾿ ἀρνί.

πηγή: https://yiorgosthalassis.blogspot.com/

Παρασκευή 15 Απριλίου 2022

H προσευχή του Γέροντα Ευμένιου Σαριδάκη

 


Ο Γέροντας Πορφύριος έλεγε για τον Γέροντα Ευμένιο: «Να πηγαίνετε να παίρνετε την ευχή του Γέροντα Ευμένιου, γιατί είναι ο κρυμμένος Άγιος των ημερών μας. Σαν τον Γέροντα Ευμένιο βρίσκει κανείς κάθε διακόσια χρόνια».

Πέμπτη 14 Απριλίου 2022

Το πιο εύκολο πράγμα

 


Το πιο εύκολο πράγμα, είναι να είσαι ο Ιούδας. Λες πως είσαι φίλος, μα όταν βρεις την, δε διστάζεις για τριάκοντα αργύρια, με ένα φιλί τους ανθρώπους σου να τους  προδώσεις.

Το πιο εύκολο πράγμα, είναι να είσαι ο Πιλάτος. Κάθε φορά που τα πράγματα ζορίζουν, “νίπτεις τας χείρας σου”. Δεν παίρνεις την ευθύνη ούτε για τις πράξεις σου, ούτε για τη ζωή σου.

Το πιο εύκολο πράγμα, είναι να είσαι και εσύ ένας από τους Γραμματείς και τους Φαρισαίους. Για τον κόσμο όλο, τίμιος, δίκαιος, καθαρός, μέσα σου όμως, να κρύβεις, μίσος, οργή, ζήλια, υπερήφανη, ασπλαχνία.

Το πιο εύκολο πράγμα είναι να είσαι όχλος. Χάβρα Ιουδαίων. Να μην έχεις βούληση. Να μην παίρνεις καμία ευθύνη. Να μην βάζεις το μυαλό σου να σκεφτεί. Απλά να ακολουθείς. Σαν πρόβατο. Και “άρον-άρον” να ζητάς να σταυρωθεί, αυτός που μέχρι χθες επευφημούσες.

Το πιο εύκολο πράγμα είναι να είσαι ο Βαραββάς. Να χτίζεις τη δική σου ελευθερία, τη δική σου ζωή, εις βάρος κάποιου άλλου.

Το πιο εύκολο πράγμα, είναι να είσαι ο ληστής στα αριστερά. Και ακόμα και εκεί, στην έσχατη στιγμή σου, να μην λες ένα “ήμαρτον” αλλά να βρίζεις, να φωνάζεις, να κατηγορείς και να χλευάζεις άλλους για τα δικά σου λάθη. 

Το δύσκολο, είναι να είσαι ο Χριστός. Να σταυρώνεται καθημερινά για χάρη όσων αγαπάς και παρόλα αυτά να ψιθυρίζεις πάνω από το σταυρό “Πάτερ, άφες αυτοίς, ου γάρ οίδασι τί ποιούσι”...

πηγή: https://panagia-ierosolymitissa.blogspot.com/

Αγιοκατάταξη Γέροντος Ευμενίου Σαριδάκη

 


Στην αγιοκατάταξη του Γέροντος Ευμενίου Σαριδάκη, προχώρησε σύμφωνα με πληροφορίες της Romfea, η Σύνοδος του Φαναρίου.
Ο Γέροντας Ευμένιος συμπεριλήφθηκε στο αγιολόγιο της Ορθόδοξου Εκκλησίας, κατόπιν εισήγησης της Κανονικής Επιτροπής.

Λίγα λόγια για τον Γέροντα:

Ο π. Ευμένιος γεννήθηκε το 1931 στην Εθιά Μονοφατσίου του νομού Ηρακλείου Κρήτης και ήταν το όγδοο παιδί μιας φτωχής & πιστής οικογένειας.
Έγινε μοναχός σε ηλικία 17 χρονών, αγωνίστηκε για την καλλιέργεια της ψυχής του με αγάπη και προσευχή και δοκιμάστηκε σκληρά και από την ασθένεια της λέπρας, αλλά και αργότερα, ενώ ήταν ήδη ιερέας, από δαιμονική επιρροή, με την οποία βασανίστηκε ψυχοσωματικά και ελευθερώθηκε μετά από πολλές προσευχές, αγρυπνίες και εξορκισμούς σε μοναστήρια της Κρήτης, όπως στις μονές Κουδουμά και Παναγίας Καλυβιανής.

Η λέπρα τον έφερε στο Νοσοκομείο Λοιμωδών στην Αγία Βαρβάρα Αθηνών. Εκεί θεραπεύτηκε αλλά, βλέποντας τον ανθρώπινο πόνο, αποφάσισε να παραμείνει στο Νοσοκομείο ως ιερέας, για να βοηθήσει όσο μπορούσε την ανακούφιση των συνανθρώπων του!
Ο Γέροντας Πορφύριος έλεγε για τον Γέροντα Ευμένιο: «Να πηγαίνετε να παίρνετε την ευχή του Γέροντα Ευμένιου, γιατί είναι ο κρυμμένος Άγιος των ημερών μας. Σαν τον Γέροντα Ευμένιο βρίσκει κανείς κάθε διακόσια χρόνια».

Στο Νοσοκομείο Λοιμωδών ευτύχησε να γνωρίσει το λεπρό άγιο μοναχό Νικηφόρο, που, αν και τυφλός από την ασθένειά του, έγινε μεγάλος πνευματικός πατέρας των χριστιανών και δάσκαλος του Γέροντα Ευμένιου.
Τα δύο τελευταία χρόνια της ζωής του τα πέρασε στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και την 23η Μαίου 1999 παρέδωσε το πνεύμα του στον Κύριο και τάφηκε, σύμφωνα με την επιθυμία του, στον τόπο που γεννήθηκε (στην Εθιά).

πηγή: https://yiorgosthalassis.blogspot.com/

Τρεις φορές γεννιόμαστε.

 

«Τρεις φορές, θα λέγαμε, γεννιόμαστε. Την πρώτη, όταν βγαίνουμε από τους μητρικούς κόλπους, οπότε από γη ερχόμαστε πάλι σε γη. Με τις άλλες δύο γεννήσεις όμως ανεβαίνουμε από τη γη στον ουρανό. Και απ’ αυτές η μία, που πραγματοποιείται με το άγιο βάπτισμα, συντελείται από τη θεία χάρη. Αυτή την ονομάζουμε, και είναι πραγματικά, «παλιγγενεσία» (δηλαδή αναγέννηση). Η άλλη πάλι συντελείται από τη μετάνοιά μας και τους κόπους της αρετής. Σ’ αυτή βρισκόμαστε τώρα»  (οσία Συγκλητική, από τον Μικρό Ευεργετινό, έκδ. Ι. Μ. Παρακλήτου).

Τετάρτη 13 Απριλίου 2022

Ανοιχτή επιστολή υγειονομικών σε απεργία πείνας προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο

 ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

   

  1. Ζωής Βαϊοπούλου του Ιωάννη, απεργού πείνας έξω από το Υπουργείο Υγείας, προσωρινά διαμένουσας στην Αθήνα, οδός Αριστοτέλους αρ. 17

  2. Λάμπρου Τσιάπαλη του Κωνσταντίνου, απεργού πείνας έξω από το Υπουργείο Υγείας, προσωρινά διαμένοντος στην Αθήνα, οδός Αριστοτέλους αρ. 17

  3. Περικλή Καρολίδη του Δημητρίου, απεργού πείνας έξω από το Υπουργείο Υγείας, προσωρινά διαμένοντος στην Αθήνα, οδός Αριστοτέλους αρ. 17

  4. Ειρήνης Κατάκου του Παναγιώτη, απεργού πείνας έξω από το Υπουργείο Υγείας, προσωρινά διαμένουσας στην Αθήνα, οδός Αριστοτέλους  αρ. 17

ΠΡΟΣ

Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο

…………………………………..

Μακαριώτατε

A. Είμαστε υγειονομικοί, οι οποίοι είχαμε αρχικά τεθεί σε αναστολή από το Υπουργείο Υγείας από την 1-9-2022 μέχρι την 31-3-2022 γιατί  δεν είχαμε κάνει το πειραματικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού που συνιστά ο δικηγόρος κ. Πλεύρης και η Επιτροπή, στην οποία έχει δοθεί το ακαταδίωκτο! Εμείς οι υγειονομικοί σε αναστολή(που παλιά μας χειροκροτούσαν όλοι από τα μπαλκόνια τους, όταν διακινδυνεύαμε τη ζωή μας για να σώσουμε τους ασθενείς μας), από την 21-3-2022 ξεκινήσαμε απεργίας πείνας έξω από το Υπουργείο Υγείας στην προσπάθειά μας μήπως ευαισθητοποιηθεί ο Υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης ή έστω η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Κα Γκάγκα, η οποία τυγχάνει συνάδελφός μας(αυτό το έχουμε γνωστοποιήσει επίσημα τόσο στον Υπουργό Υγείας, όπως προκύπτει από τα έγγραφά μας που έλαβαν αρ. πρωτ. 1168/21-3-2022, 1169/21-3-2022, 1170/21-3-2022, 1171/21-3-2022, 1240/28-3-2022 όσο και στην Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, όπως προκύπτει από τα έγγραφά μας που έλαβαν αρ. πρωτ. 137/21-3-2022, 138/21-3-2022, 139/21-3-2022, 140/21-3-2022, και 144/28-3-2022).  Σημειωτέον ότι αρχικά ήμασταν έξι(6) απεργοί πείνας και πλέον μείναμε τέσσερις(4) αφού η Σοφία και ο Νίκος κατέρρευσαν.

Τρίτη 12 Απριλίου 2022

ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥΣ Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ - Π. ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΚΑΡΠΑΘΙΟΥ

 


πηγή: https://ellasnafs.blogspot.com/

Γέροντας Εφραίμ Αριζόνας: «Μόλις ξυπνάμε, η ευχή να παίρνει την πρώτη θέση»

 


«Να προσευχόμαστε με το όνομα του Χριστού, χωρίς να αμελούμε και χωρίς να χάνουμε χρόνο.

Να έχουμε βία, να μην αφήνουμε τον ύπνο και την ραθυμία να μας καταλαμβάνει, αλλά να δίνουμε τον εαυτό μας με προθυμία στα πνευματικά.

Μόλις ξυπνάμε, η ευχή να παίρνει την πρώτη θέση. Στην εκκλησία να πηγαίνουνε με πολλή προθυμία, κι έτσι να διανύσουμε το στάδιο αυτό με όσο γίνεται μεγαλύτερη απόδοση.

Επίσης η νηστεία μαζί με τον σωματικό κόπο βοηθεί στην συγχώρηση των αμαρτημάτων και στην κάθαρση. Όταν κοπιάζουμε με τη νηστεία, με τις γονυκλισίες, με τις προσευχές, με τον κόπο της καρδιάς και του νου, αυτός ο κατά Θεόν κόπος είναι άγιος και έχει πολύ μισθό από τον Θεό, γιατί αξιωνόμαστε στεφάνου και δόξης και τιμής. Τα δαιμόνια φοβούνται πολύ την νηστεία, διότι η νηστεία είναι ο καθαιρέτης αυτών».

Γέροντας Εφραίμ Αριζόνας

πηγή: https://simeiakairwn.wordpress.com/

Ένα γράμμα προς τους Έλληνες (Από τους υγειονομικούς απεργούς πείνας)

 


Φίλες και φίλοι, σ’ αυτό το γράμμα θα ήθελα να σας πω δυο λόγια για όσα σας κρύβουν οι τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα εδώ και επτά μήνες.
Εδώ και επτά ολόκληρους μήνες 7500+2500 γιατροί, νοσηλευτές, φυσιοθεραπευτές, τραυματιοφορείς, μικροβιολόγοι, ακτινοθεραπευτές, οδηγοί ασθενοφόρων, καθαρίστριες, παρασκευαστές, γενετιστές, φαρμακοποιοί και κάθε είδους επαγγελματίες υγείας, που στελεχώνουν εδώ και δεκάδες χρόνια το εθνικό σύστημα υγείας και κάθε είδους δομές υγείας αλλά και ιδιωτικές κλινικές, ιατρεία, φαρμακεία και μικροβιολογικά εργαστήρια της γειτονιάς σας, έχουν καταδικαστεί χωρίς δίκη σε θάνατο δια της πείνας, χωρίς καν προηγούμενη ακρόαση και χωρίς διάπραξη εγκλήματος.

Tο χειροκρότημα στον ναζισμό σε ποια πλευρά της ιστορίας ανήκει;



 Eλευθέριος Ανδρώνης



H κυβέρνηση φάνηκε συνεπής στην μέχρι τώρα πορεία της. Με τα ενθουσιώδη χειροκροτήματα στον ναζισμό, από την υπέροχη «ποιότητα ζωής», φτάσαμε σε μια «καταπληκτική ποιότητα» Βουλής...

Χειροκρότημα στον ναζισμό: Τι είναι αυτό που έλειπε από τους πολίτες μιας χώρας που όπως έχει διαβεβαιώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διαθέτουν «καταπληκτική ποιότητα ζωής»; Μα φυσικά μια καταπληκτική ποιότητα Βουλής! Άλλωστε το Βουλευτικό Σώμα δεν αντιπροσωπεύει κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα; Η Βουλή δεν είναι ο «καθρέφτης» του πολιτεύματος μας;

Κυριακή 10 Απριλίου 2022

Γιατί λέγεται «Κουφή» ή «Βουβή» εβδομάδα η εβδομάδα πριν το Σάββατο του Λαζάρου

 


H έκτη και τελευταία εβδομάδα της Μεγ. Σαρακοστής ονομάζεται «Εβδομάδα των Βαϊων». Για έξι μέρες πριν το Σάββατο του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαϊων η λατρεία της Εκκλησίας μας ωθεί ν’ ακολουθήσουμε το Χριστό καθώς πρώτος αναγγέλει το θάνατο του φίλου Του και κατόπιν αρχίζει το ταξίδι Του στη Βηθανία και στην Ιερουσαλήμ.

Ἐμβόλιο ζωῆς

 


Σοφία Μπεκρῆ, φιλόλογος-θεολόγος

«Τὸ αἷμα τοῦ Χριστοῦ καθαριεῖ τὴν συνείδησιν ἡμῶν εἰς τὸ λατρεύειν Θεῷ ζῶντι» (Ἑβρ. θ’ 14). Στὸ ἀπόσπασμα ἀπὸ τὴν πρὸς Ἑβραίους ἐπιστολὴ ποὺ διαβάζεται κατὰ τὴν Ε’ Κυριακὴ τῶν Νηστειῶν, ὁ Ἀπόστολος, ἀφοῦ ἀναφέρεται στὸν τρόπο προσφορᾶς θυσιῶν πρὸ Χριστοῦ, τὶς διαφοροποιεῖ ἀπὸ τὴν δική Του θυσία καὶ ἐκφράζει τὴν βεβαιότητά του γιὰ τὴν ἀνωτερότητα τῆς σωστικῆς θυσίας τοῦ Χριστοῦ σὲ σχέση μὲ ὅλες τὶς προηγούμενες, ποὺ ἀποτελοῦσαν βεβαίως προεικόνισή της.

Ποια κατάσταση θα μπορούσε να υπάρχει πιο αμαρτωλή από αυτή;

 


Δεν έχω χριστιανική πίστη. Ούτε στην αθανασία ούτε στο Ευαγγέλιο, γιατί αν είχα τέλεια πεισθεί και πίστευα χωρίς αμφιβολία ότι μετά τον τάφο ξανοίγεται ή αιώνια ζωή και η ανταπόδοση των όσων πράξαμε σ αυτόν τον κόσμο, θα σκεπτόμουνα συνεχώς αυτό, χωρίς διακοπή. Η ιδέα της αθανασίας θα με συνέτριβε κυριολεκτικά και θα ζούσα στην πρόσκαιρη αυτή ζωή σαν ένας ξένος και παρεπίδημος, που έχει πάντα στο νου του τη φροντίδα να αξιωθεί κάποτε να φτάσει στην γλυκεία του πατρίδα.

Σήμερα είμαστε όλοι ναζί…

 


Χαίρεται. 
Καλοπληρωμένες, λαδωμένες αντίχριστες μαριονέτες. 
Καταντήσαμε βολεμένοι, μασκοφορεμένοι, εμβολιασμένοι, νεοναζί, υπερόπτες με ύφος, όλος ο λαός πρώτα όλοι μας και μετά οι δικαίως εκλεγμένοι “χαρτογιακάδες”… 
Το αποτέλεσμα στο κεφάλι μας, για κορώνα πολιτικοί και πνευματικοί οδηγοί μας, καλολαδωμένες, καλοπληρωμένες, αντίχριστες μαριονέτες φουσκωμένες σαν παγόνια, γεμάτες έπαρση για κυβερνήτες, προέδρους, δημοσιογράφους, αλλά και για πνευματικούς ταγούς, γνήσιοι και πανάξιοι αντιπρόσωποι μας, ο καθρέπτης μας.