Σάββατο 6 Μαΐου 2023

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΥΤΟΥ [:Ἰω. 5,1-16] Ο ΙΕΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΥΤΟΥ ΤΗΣ ΒΗΘΕΣΔΑ [ὑπομνηματισμός τῶν ἐδαφίων Ἰω. 5,1-22]

 


ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΥΤΟΥ [:Ἰω. 5,1-16]

Ο ΙΕΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΥΤΟΥ ΤΗΣ ΒΗΘΕΣΔΑ

[ὑπομνηματισμὸς τῶν ἐδαφίων Ιω.5,1-22]

«Μετὰ ταῦτα ἦν ἡ ἑορτὴ τῶν Ἰουδαίων, καὶ ἀνέβη ὁ Ἰησοῦς εἰς Ἱεροσόλυμα (:Ἔπειτα ἀπὸ αὐτὰ ἦταν ἡ ἑορτὴ τῶν Ἰουδαίων, ποὺ ἔπεφτε περίπου ἕνα μῆνα πρὶν τὸ Πάσχα. Κατὰ τὴν ἑορτὴ αὐτὴ ἀνέβηκε ὁ Ἰησοῦς στὰ Ἱεροσόλυμα)»[Ἰω.5,1].Σὲ ποιά ἑορτὴ ἀναφέρεται ὁ Εὐαγγελιστής; Κατὰ τὴν ἄποψή μου, στὴν ἑορτὴ τῆς πεντηκοστῆς[:μεγάλη ἐτήσια ἑορτὴ τῶν Ἰουδαίων ἡ ὁποία στὴν Παλαιὰ Διαθήκη ἀποκαλεῖται Γιορτὴ τοῦ Θερισμοῦ ἢ Γιορτὴ τῶν Ἑβδομάδων (Ἔξοδος 23,16 καὶ 34,22) ἡ ὁποία ἦταν καθαρὰ γεωργικὴ ἑορτή. Ἡ τήρησή της λάβαινε χώρα τὴν πεντηκοστὴ ἡμέρα μετὰ τίς 16 Νισὰν τοῦ Ἰουδαϊκοῦ ἡμερολογίου, τὴν ἡμέρα κατὰ τὴν ὁποία κάθε οἰκογένεια προσέφερε στὸν Θεὸ ἕνα δεμάτι κριθάρι, ποὺ ὑποδήλωνε τὴν ἐπιθυμία γιὰ εἰρηνικὴ σχέση μαζὶ Του (Λευιτικὸ 23,15-16). Οἱ προσφορὲς γιὰ αὐτὴ τὴ γεωργικὴ γιορτὴ γίνονταν μέσῳ τοῦ ἱερατείου ἀρχικὰ στὴν Σκηνὴ τοῦ Μαρτυρίου, ἐνῶ ἀργότερα στὸν Ναὸ στὴν Ἱερουσαλήμ]. Κατὰ τίς ἑορτὲς ὁ Ἰησοῦς ἔμενε συνήθως στὴν πόλη, ἀφενὸς γιὰ νὰ φαίνεται ὅτι ἑορτάζει μαζί τους, καὶ ἀφετέρου γιὰ νὰ προσελκύει στὴν πίστη τὸν ἁπλὸ λαό. Καὶ μάλιστα κατὰ τὴ διάρκεια ἐκείνων τῶν ἡμερῶν συνέρρεαν στὴν πόλη οἱ πιὸ ἀγαθοί, καλοπροαίρετοι, ἁπλοϊκοὶ ἄνθρωποι.

Κυριακή του Παραλύτου – Ερμηνεία της Αποστολικής περικοπής από τον Ιερό Χρυσόστομο

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΥΤΟΥ [:Πράξ.9,32-42]



«Ἐγένετο δὲ Πέτρον διερχόμενον διὰ πάντων κατελθεῖν καὶ πρὸς τοὺς ἁγίους τοὺς κατοικοῦντας Λύδδαν(:καθώς ο Πέτρος περιόδευε σε όλα αυτά τα μέρη, κάποια μέρα κατέβηκε και στους Χριστιανούς που κατοικούσαν στην Λύδδα)»[Πράξ.9,32]. Σαν κάποιος στρατηγός που περιερχόταν τις τάξεις του στρατεύματος επιθεωρώντας, ποιο μέρος ήταν συγκροτημένο, ποιο ήταν σε τάξη πορείας, ποιο χρειαζόταν την παρουσία του.

Πρόσεχε ότι αυτός παντού περιτρέχει, και παντού πρώτος βρίσκεται. Όταν επρόκειτο να εκλεγεί ο απόστολος, αυτός ήταν πρωτοστάτησε· όταν έπρεπε να μιλήσουν στους Ιουδαίους, ανάλαβε τον λόγο για να τους δείξει ότι δεν ήταν μεθυσμένοι όταν έπρεπε να θεραπεύσουν τον χωλό [Πράξ.3, 2-8], όταν έπρεπε να μιλήσουν [Πράξ.3, 12-26] αυτός πρωτοστατεί των άλλων· όταν έπρεπε να μιλήσουν προς τους άρχοντες[ Πράξ.4, 8-20.5, 29-32], αυτός μιλάει· όταν προς τον Ανανία [Πράξ.5, 1-11], όταν και από την σκιά του ακόμη γινόταν θεραπείες [Πράξ.5,14-15:«Μᾶλλον δὲ προσετίθεντο πιστεύοντες τῷ Κυρίῳ πλήθη ἀνδρῶν τε καὶ γυναικῶν, ὥστε κατὰ τὰς πλατείας ἐκφέρειν τοὺς ἀσθενεῖς καὶ τιθέναι ἐπὶ κλινῶν καὶ κραβάττων, ἵνα ἐρχομένου Πέτρου κἂν ἡ σκιὰ ἐπισκιάσῃ τινὶ αὐτῶν (:έτσι ολοένα και περισσότερο προσελκύονταν πλήθη ανδρών και γυναικών, οι οποίοι πίστευαν στον Κύριο και γίνονταν μέλη της Εκκλησίας, αυξάνοντας κατά πολύ τον αριθμό των πιστών. Τόσο πολύ μάλιστα τους σεβόταν ο λαός, ώστε έβγαζαν τους αρρώστους από τα σπίτια τους στις πλατείες και τους έβαζαν πάνω σε πολυτελή κρεβάτια οι πλουσιότεροι, και σε φτωχικά και πρόχειρα φορεία οι φτωχότεροι, έτσι ώστε, όταν θα περνούσε από το πλήθος εκείνο ο Πέτρος, να πέσει έστω και η σκιά του σε κάποιον από τους αρρώστους αυτούς για να τον θεραπεύσει)»], αυτός επίσης πάντοτε πρωτοστατούσε. Και όπου μεν υπήρχε κίνδυνος, αυτός ήταν παρών, καθώς και όπου έπρεπε να διευθετηθούν προβλήματα, ενώ όπου υπήρχε γαλήνη, βρίσκονται όλοι μαζί· τόσο πολύ δεν απαιτούσε τιμή μεγαλύτερη από τους άλλους. Πάλι όταν έπρεπε να γίνει θαύμα, αυτός τρέχει πρώτος· και σε αυτή πάλι την περίπτωση αυτός πάλι υποφέρει και οδοιπορεί.

Παναγία σε γερόντισσα Σοφία: «Να κηρύττεις μετάνοια». Προφητεία για 3ο παγκόσμιο πόλεμο

 


Η Αγία Σοφία της Κλεισούρας είχε επισκέψεις από την Παναγία. Της έλεγε να κηρύξει μετάνοια γιατί θα γίνει ο 3ος παγκόσμιος πόλεμος και θα αφανίσει τα 3/4 της γης.

«Με δείχνει ο Κύριος χωράφια και αγκάθια. Αυτή είναι η γη που ζούμε εδώ. Και με λέει: βλέπεις αυτά τα αγκάθια; Αυτά είναι η αμαρτία, αυτά όλα θα καθαριστούν. Θα γίνει μεγάλο κακό αλλά θα καθαριστεί ο κόσμος.

Η Ελλάδα, αν κρατήσει την πίστη, θα σωθεί από το κακό πού πρόκειται να ’ρθεί. Αν όμως δεν κρατήσει την πίστη, θα καταστραφεί… Θα πέσουν όλοι οι δαίμονες επάνω της… Θα ’ρθεί το κακό και θα χωρίσει το στάρι απ’ την ήρα, τα πρόβατα απ’ τα ερίφια….

Μου είπε η Παναγία πώς εκείνα πού είναι στα Ιερά Βιβλία των εκλεκτών του Υιού μου έρχονται όλα με τη σειρά να γίνουν. Τρίτος πόλεμος θα γίνει… Θα καταστραφούν τα τρία τέταρτα της ανθρωπότητας… Θα σωθεί μόνο το ένα τέταρτο…»

πηγή: https://immorfou.org.cy/

Το φωτεινό παράδειγμα του πολυάθλου Δίκαιου Προφήτη Ιώβ - Γέροντας Εφραίμ Φιλοθεΐτης



Σήμερα (6/5) εορτάζει η Ορθόδοξος Εκκλησία μας τον άγιο και πολύαθλο Ιώβ, τον δίκαιο Ιώβ. Γιατί;

Γιατί πολυ-άθλησε, έκανε πολλές αθλήσεις. Πήρε πολλά στεφάνια, έφερε πολλές νίκες.

Πού; Στου βίου τη θάλασσα.

Και βλέπουμε εκεί στη βιογραφία του, ότι αυτός ο Άγιος, στην εποχή που ζούσε, στα χρόνια εκείνα, που δεν υπήρχε Ορθόδοξος Εκκλησία, δεν είχε κατέβει ο Χριστός, δεν είχε σαρκωθεί ο Θεός Λόγος, δεν είδε ο κόσμος τη ζωή του Χριστού, δεν είδε τον Θεό εν σαρκί, δεν είδε τα θαύματά του, δεν είδε τίποτε. Και όμως με μία απλή πίστη στον Δημιουργό, στον Πλάστη, έγινε αυτός Μέγας Άτλας του Θεού.

Με μια απλή πίστη, βλέποντας την δημιουργία, την λειτουργία της δημιουργίας, έβλεπε τον πάνω κόσμο, τους αστέρες, τις εποχές και όλα τα είδε να λειτουργούν άψογα, από αμνημονεύτους αιώνες, χωρίς να παραστρατεί κάποιο δημιούργημα από τη δημιουργία του, ούτε στο ελάχιστο. Πώς είναι δυνατόν, είπε, υλικά πράγματα να είναι φτιαγμένα με τέτοια επιστήμη και να λειτουργούν με τέτοια ακρίβεια επιστημονική χωρίς να υπάρχει Δημιουργός; Η λογική, η συνείδηση, του υπέβαλαν ακράδαντη πίστη. Με αυτή την επίγνωση, της πίστεως προς τον Κτίστη, αυτός έγινε ένας μεγάλος πιστός. Σ’ αυτή την πίστη επάνω θεμελιώνοντας και πατώντας αντιμετώπισε τον μεγάλο Δράκοντα, τον απατεώνα Διάβολο.

Οσία Σοφία η εν Κλεισούρα ασκήσασα (6 Μαΐου)

 


Χάριτι σοφισθεῖσα, Σοφία θείᾳ,
Σοφῶς ἤσκησας ἄρτι, ἐν τῇ Κλεισούρᾳ.

Η Οσία Σοφία Χοτοκουρίδου, το γένος Αμανατίου Σαουλίδου, γεννήθηκε το 1883 μ.Χ. στο χωριό Σαρή-ποπά (ή Σαρή-παπά) της επαρχίας Αρδάσης Τριπόλεως, Νόμου Τραπεζούντας του Πόντου. Το 1907 μ.Χ. παντρεύεται με τον Ιορδάνη Χοτοκουρίδη στο χωριό Το(γ)ρούλ της επαρχίας Αρδάσης και μετά από τρία χρόνια, το 1910 μ.Χ., απέκτησε ένα παιδί. Έπειτα από δύο χρόνια, χάνει το παιδί της το οποίο βρίσκει τραγικό θάνατο, αφού φαγώθηκε από χοίρους, ενώ δυο χρόνια μετά, το 1914 μ.Χ. χάνει και τον άντρα της τον οποίο τον πήραν οι Τούρκοι στα τάγματα εργασίας, όπου και μάλλον απεβίωσε.

Η νεαρή χήρα κατέφυγε στα βουνά, όπου ζούσε ασκητικά, με μεγάλη νηστεία. Εκεί της εμφανίστηκε ο Άγιος Γεώργιος και την προειδοποίησε για επικείμενη επιδρομή των Τσετών. Η Σοφία ενημέρωσε τους συγχωριανούς της, που κρύφτηκαν και απέφυγαν τον κίνδυνο.

Όταν κάποιοι δεν είναι αδιάφοροι, αλλά πονούν και θρηνούν για ένα αγέννητο παιδί

 


Ελευθέριος Ανδρώνης


Για αυτούς που δεν εκτιμούν το ανεκτίμητο δώρο της ζωής, η απώλεια ενός κυοφορούμενου εμβρύου δεν στοιχίζει απολύτως τίποτα, άλλα απεναντίας, βλέπουν τη διακοπή κύησης σαν… λύτρωση και ελευθερία.

Για άλλους, το να φύγει από τη ζωή ένα κυοφορούμενο μωράκι, είναι αιτία μεγάλης οδύνης και πένθους. Διότι αναγνωρίζουν ότι έφυγε μια ανθρώπινη ζωή που έχει ψυχή αθάνατη, δεν ξεχωρίζουν συμφεροντολογικά τον άνθρωπο προ γεννήσεως και μετά γεννήσεως, άλλα βλέπουν το θαύμα της ζωής να συντελείται αδιάκοπα, από τη στιγμή της σύλληψης και σε όλη τη διάρκεια της κύησης έως τη γέννηση.

Πέμπτη 4 Μαΐου 2023

Αββάς Παµβώ: «Παιδί µου, σ’ αυτούς τους καιρούς όποιος σώσει την ψυχή του, και προτρέψει και άλλους να σωθούν, θα ονοµασθεί Μέγας στο βασίλειο του Ουρανού»

 


Από τον Ευεργετινό. Αββάς Παµβώ (303-374)

…«Και θα σου πω το εξής παιδί µου (λέγει προς τον µαθητή του), ότι θα έρθουν µέρες που οι Χριστιανοί θα προσθέτουν και θα αφαιρούν, και θα τροποποιούν τα βιβλία των ιερών Ευαγγελιστών, και των Αγίων Αποστόλων, και των θείων Προφητών και των Αγίων Πατέρων.

Θα υποτονίζουν τις άγιες Γραφές, και θα συνθέτουν τροπάρια, ύµνους και γραπτά τεχνιέντως. Ο νους τους θα διαχυθεί από αυτά και θα αποµακρυνθεί από το Ουράνιο Πρότυπό του. Γι’ αυτούς τους λόγους οι άγιοι πατέρες είχαν προγενέστερα παροτρύνει τους µοναχούς της ερήµου, να καταγράψουν τους βίους των Πατέρων όχι σε περγαµηνές, αλλά σε χαρτί, διότι η ερχοµένη γενιά θα τους αλλάξει για να συµπίπτουν µε τις προσωπικές τους προτιµήσεις. Ώστε, όπως βλέπεις, το κακό που θα έρθει θα είναι τροµερό».

Τότε ο µαθητής είπε:

ΗΠΑ: Έφηβος αποβλήθηκε απ' το σχολείο, γιατί φορούσε μπλουζάκι που έγραφε «υπάρχουν μόνο δύο φύλα»

 


Το σλόγκαν έκανε τους συμμαθητές του να νιώσουν «ανασφάλεια» υποστήριξαν οι καθηγητές του 12χρονου - «Όπως οι ΛΟΑΤΚΙ+ έχουν δικαίωμα έκφρασης, έτσι κι εγώ»

«Τhere are only two genders» (υπάρχουν μόνο δύο φύλα). Αυτές οι πέντε λέξεις στο Τ-shirt ενός 12χρονου σε Γυμνάσιο της Μασαχουσέτης στάθηκαν αφορμή για να αποβληθεί από το μάθημα Γυμναστικής.

Όπως αναφέρουν τα αμερικανικά ΜΜΕ «Fox News» και «Νew York Post, οι γονείς του μαθητή Λίαμ Μόρισον έγιναν πυρ και μανία όταν οι καθηγητές του σχολείου έκριναν ότι το μακό μπλουζάκι που έγραφε ότι υπάρχουν «μόνο δύο φύλα», έκανε τους συμμαθητές τους να αισθάνονται «ανασφάλεια» - όσους δηλαδή ανήκουν και στηρίζουν την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+.

Αγία Μόνικα (4 Μαΐου): Με την υπομονή και με τα δάκρυά της έσωσε το σύζυγο και τον άσωτο γιο της…

 


Αγία Μόνικα μητέρα του Αγίου Αυγουστίνου – Εορτάζει στις 4 Μαΐου

Η Αγία Μόνικα (332-388) γεννήθηκε στην Ταγάστη της Νουμιδίας από χριστιανούς γονείς. Ήταν μητέρα του μεγάλου θεολόγου και φιλοσόφου αγίου Αυγουστίνου. Οι γονείς της την πάντρεψαν το 350 μʼ έναν ειδωλολάτρη, τον Πατρίκιο, άνθρωπο καλοπροαίρετο, αλλά πολύ οξύθυμο και άστατο. Η Μόνικα με την υποταγή και την υπομονή της αγωνίστηκε να τον οδηγήση στον Χριστό. Στις ώρες ηρεμίας έριχνε στην καρδιά του συζύγου της τα σπέρματα του θείου λόγου, κι όταν εκείνος κοιμόταν, αυτή τα πότιζε με τα δάκρυά της προσευχής της.

Πολλές φίλες της έρχονταν στο σπίτι της με έκδηλα στο πρόσωπό τους τα χτυπήματα των συζύγων τους και απορούσαν πώς η Μόνικα, που είχε σκληρό άνδρα, κατάφερνε να ζη μαζί του ειρηνικά και χωρίς ξυλοδαρμούς. Η χαρά της αγίας ήταν απερίγραπτη όταν ο Πατρίκιος έγινε με τον καιρό ένας αληθινός χριστιανός. Με την ίδια υπομονή και μακροθυμία αντιμετώπιζε και την πεθερά της, η οποία ήταν ιδιότροπη και διαρκώς την έβριζε και την ταπείνωνε μπροστά στους ξένους. Τελικά με την αρετή της, της προσείλκυσε την συμπάθεια και την εκτίμησή της.

Τά τῆς πίστεως δέν εἶναι θέμα πλειοψηφίας


Φωτογραφια: Το Τίμιο χέρι του Αγίου Αθανασίου.
Το Τίμιο λείψανο του Αγίου Αθανασίου Θησαυρίζεται στην Ιερά Βασιλική Σταυροπηγειακή Μονή Κύκκου

Τό θέμα δέν εἶναι τί θέλει ἡ πλειοψηφία, ἀλλά τί θέλει ὁ Θεός

Ὁ Μέγας Ἀθανάσιος καθόλου δέν ἐπηρεάσθηκε ἀπό ὅλη τήν κακία πού ἔπεσε ἐπάνω του, ἀπό ὅλους τούς διωγμούς. Καί ὅταν ἀκόμη ἔμεινε σχεδόν μόνος, καί τότε πάλι δέν ἐπηρεάσθηκε. Τά τῆς πίστεως δέν εἶναι θέμα πλειοψηφίας. Νά τό προσέξουμε αὐτό. Τό θέμα δέν εἶναι τί θέλει ἡ πλειοψηφία, ἀλλά τί θέλει ὁ Θεός καί ποιό εἶναι τό θέλημα τοῦ Θεοῦ.
Ὁ ἅγιος Ἀθανάσιος ἦταν πρόθυμος νά κάνει τό θέλημα τοῦ Θεοῦ καί γι᾿ αὐτό δέν καβγάδιζε, ἄς ποῦμε, ἔτσι ὅπως θά ἔκανε ἕνας ἄλλος. Ἦταν πρόθυμος νά σηκώσει τόν σταυρό τοῦ Χριστοῦ, ἦταν πρόθυμος νά ἀκολουθήσει τό θέλημα τοῦ Θεοῦ. Ἐξορία; Ἐξορία. Ἐπιστροφή; Ἐπιστροφή. Πάλι ἐξορία; Πάλι ἐξορία. Κυνηγημένος ἀπό ἐδῶ, κυνηγημένος ἀπό ἐκεῖ. Ὅμως δέν φοβήθηκε καθόλου. Ἔμεινε πιστός στήν ἀλήθεια τοῦ Θεοῦ, πιστός στήν Ὀρθοδοξία. Ἀγωνίσθηκε μέχρι τέλους καί νίκησε.

Ἀποσπάσματα ἀπό τούς λόγους τοῦ π. Συμεών Κραγιοπουλου

 πηγή: https://yiorgosthalassis.blogspot.com/

ΙΠΠΟΤΕΣ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ (38. ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΜΕΝΟΙ)

 ΙΔΡΥΜΑ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ


Γεώργιος Χ. Μόδης

Εκλεκτά Διηγήματα: 38. ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΜΕΝΟΙ


Δέκα μέρες ύστερα απʼ τη Βουλγαρική ενέδρα ξαναβρεθήκαμε την 5 Νοεμβρίου στη Μπέσιστα πολλά κατά φρένα και θυμόν μερμηρίζοντες κατά της άπιστης Πόλτσιστας. Το αμαρτωλό χωριό είχε γίνει για το σώμα μας ό,τι ήταν η Καρχηδών για τους Ρωμαίους Delenda Πόλτσιστα, θα έλεγαν όλοι οι σύντροφοι, εάν είχαν κάποια ιδέα από Λατινικά...

Εμείναμε στη Μπέσιστα όλη την ημέρα, με την απόφαση να ξεκαθαρίσουμε την ίδια νύκτα όλους τους λογαριασμούς μας με την Πόλτσιστα. Αλλά παρʼ όλη την ανυπομονησία μας να πιούμε το μαύρο αίμα των προδοτών, μας κράτησε και τη νύκτα εκείνη στη Μπέσιστα το μαύρο κρασί της που ήταν περίφημο στο Μορίχοβο.

Ἀντιβλασφημικὸς ἀγὼν - ΔΙΑΚΗΡΥΞΙΣ ΑΝΤΙΒΛΑΣΦΗΜΙΚΗΣ ΟΜΑΔΟΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΟΣ

    Μία ἀπὸ τὰς πλέον διαδεδομένας ἁμαρτίας, αἱ ὁποῖαι μολύνουν τὴν Πατρίδα μας, εἶνε καὶ ἡ βλασφημία. Βλασφημοῦν οἱ Ἕλληνες τὸν Δημιουργὸν τοῦ παντός, τὸν Σωτῆρα Χριστόν, τὴν Ὑπεραγίαν Θεοτόκον, τὸν τίμιον Σταυρόν, τὴν ἀμώμητον Πίστιν, τὰς ἱερὰς κανδήλας, τὰ ὅσια καὶ τὰ ἱερὰ τῆς Θρησκείας μας, μιᾶς Θρησκείας, ἡ ὁποία ὡς γλυκεῖα μήτηρ ἐγαλούχησεν, ἀνέθρεψεν, ἔσωσε τὸν Ἑλληνισμὸν χιλιάκις ἀπὸ τρομεροὺς κινδύνους. Χωρὶς τὴν Θρησκείαν τοῦ Χριστοῦ δὲν θὰ ὑπῆρχε σήμερον ἡ Ἑλλάς.

Τετάρτη 3 Μαΐου 2023

Η ΝΙΚΗ με τον Δημήτρη Νατσιό, έτοιμη για την εκλογική αναμέτρηση

 

Η συμμετοχή της ΝΙΚΗΣ στις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου είναι γεγονός, μετά την έγκριση των συνδυασμών της από τον Άρειο Πάγο.

Με πλήρη πανελλαδική εκπροσώπηση σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες της χώρας, όπως και με συνδυασμό Επικρατείας, διακόσιοι εξήντα (260) υποψήφιοι βουλευτές της ΝΙΚΗΣ διεκδικούν την ψήφο του Ελληνικού Λαού. Η αναλυτική λίστα των υποψηφίων έχει αναρτηθεί στο nikh.gr/ekloges-2023.

Με ιδιαίτερο σεβασμό στον απόδημο Ελληνισμό, το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΙΚΗΣ προσμετρά δέκα (10) από τους 15 υποψηφίους να διαμένουν στο εξωτερικό, ενώ επικεφαλής του Επικρατείας είναι ο υπερπολύτεκνος αυτοδημιούργητος Γεώργιος Μπαϊραμίδης, σύμβολο της προσήλωσης της ΝΙΚΗΣ στην αξία της Οικογένειας και στην πολιτική προτεραιότητα για το δημογραφικό. Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΙΚΗΣ αποτελεί μια ηχηρή αποδοκιμασία για τις ελληνικές κυβερνήσεις που συστηματικά υποσκάπτουν την ελληνική οικογένεια και τεκνοποιΐα, αλλά και φιμώνουν από την εκλογική διαδικασία τη συντριπτική πλειοψηφία των αδελφών μας Ελλήνων της ομογένειας.

Η Αθήνα υποδέχεται το Άξιον Εστί – Η ιστορία της θαυματουργής εικόνας



Το Άξιον Εστί, η Εφέστια εικόνα της Παναγίας που βρίσκεται στο Πρωτάτο, στις Καρυές του Αγίου Όρους έρχεται στην Αθήνα προς προσκύνηση. Η Παναγία, η Μάνα των Ελλήνων στις δύσκολες στιγμές έρχεται για να γιατρέψει τις πληγές του σώματος και της ψυχής των Ελλήνων που δοκιμάζονται.

Η ημερομηνία έλευσής της είναι η αύριο Τετάρτη, 3 Μαΐου και θα εκτεθεί επί δυο εβδομάδες σε λαϊκό προσκύνημα.

Η εκκοσμίκευση του εκκλησιαστικού μας βίου και η οδύνη των ηδονών

 


Πρωτ. Στέφανος Στεφόπουλος

Η εκκοσμίκευση του εκκλησιαστικού μας βίου και η οδύνη των ηδονών


Είναι, δυστυχώς, αναντίρρητο γεγονός το ότι η κοινωνία μας παραπαίει σε όλους τους τομείς. Στην παιδεία, στην πίστη, στην ηθική, στην εκπαίδευση, στην εργασία, στις τέχνες, παντού.

Διαφθορά, σχετικοποίηση των αιωνίων και κοινά αποδεκτών αξιών και ιδανικών, αντιστροφή ερμηνείας των όρων, άκρατος δικαιωματισμός, αποδόμηση κάθε νοήματος και αλήθειας του Ευαγγελίου, δαιμονική “επικαιροποίηση” του λόγου του Θεού, απιστία, χυδαιοποίηση της έννοιας της ύψιστης χριστιανικής αρετής της αγάπης, σχετικοποίηση της Αλήθειας, έμμεση αλλοίωση δογμάτων, σύγχυση, αποιεροποίηση μυστηρίων όπως ο τίμιος γάμος και η σωτηριώδης βάπτιση ελέω δημοσιότητας και μιάς παρεξηγησιμης ψευδο-προοδευτικής ελίτ- μη κατ’ επίγνωσιν χριστιανικής στη βάση της- και άλλα ων ουκ έστι αριθμός και τέλος.

Τί εἶναι ἡ Θεία Λειτουργία; Α΄ μέρος – Ἀνάβοντας τὸν ἀναπτήρα τῶν ἁγίων… ΚΓ΄ (23η) Πνευματικὴ Σύναξη, 26.04.2023

 


Ἡ KΓ’ Πνευματικὴ Σύναξη Διαλόγου μὲ τὸν Μητροπολίτη Μόρφου κ. Νεόφυτο, πραγματοποιήθηκε στις 26 Ἀπριλίου, 2023 στὸν ἱερὸ ναὸ Παναγίας Χρυσελεούσης στὴν κοινότητα Ἀκακίου τῆς μητροπολιτικῆς περιφέρειας Μόρφου.

πηγή: https://immorfou.org.cy/

Ελευθερίου Κωνσταντίνος: Ψηφιακές Ταυτότητες και Ατζέντα 2030





Στο προηγούμενο άρθρο (λινκ εδώ https://ethnegersis.blogspot.com/2023/04/blog-post_63.html ) μιλήσαμε για το “Σκορ Καλού Πολίτη” και το ολοκληρωτικό καθεστώς παρακολούθησης που υπάρχει στη Κίνα. Πώς όμως δομούνται οι βάσεις για τη δημιουργία ενός τέτοιου κράτους-Λεβιάθαν που έχει “καταπιεί” όλη τη κοινωνία και επιτηρεί την κάθε έκφρασή της; Για να το δούμε αυτό θα μεταβούμε στην Αυστραλία του σήμερα προκειμένου να δούμε πως θέτουν τις βάσεις για τη κατασκευή ενός αντίστοιχου συστήματος.

Άγιος Παΐσιος: «Δεν γνωρίσαμε τον εαυτό μας… Η γνώση του εαυτού μας γεννά την ταπείνωση»

 


  Δεν γνωρίσαμε τον εαυτό μας. Αν τον γνωρίσουμε, η ψυχή μας θα χαίρεται και θα ζητά ταπεινά το έλεος του Θεού. Η γνώση του εαυτού μας γεννά την ταπείνωση.

 Γιατί, όσο περισσότερο γνωρίζει ο άνθρωπος τον εαυτό του, τόσο περισσότερο ανοίγουν τα μάτια της ψυχής του και βλέπει καθαρότερα την μεγάλη του αδυναμία. Γνωρίζει την αθλιότητά του και την αχαριστία του, καθώς και την μεγάλη αρχοντιά και την ευσπλαχνία του Θεοί, οπότε συντρίβεται εσωτερικά, ταπεινώνεται πολύ και αγαπάει τον Θεό πολύ.

«Η Λειτουργία και τα Μυστήρια θα δώσουν δύναμη στους χριστιανούς να προστατευθούν από κάθε κακό…»

 


π. Ιουστίνος Πάρβου

…Ο ίδιος ο π. Ιουστίνος διηγείται, ότι εκείνη η περίοδος της φυλακίσεώς του ήταν περίοδος περισυλλογής, ηρεμίας και αναζητήσεως του εσωτερικού του κόσμου.

Μέσα από την ταλαιπωρία βρήκε πνευματική παρηγοριά. Τότε κατάλαβε την εξάρτησή του από το Θεό, το ότι δεν είναι μόνος του και το ότι μεγαλώνει και ωριμάζει κανείς πνευματικά ανακαλύπτοντας το σκοπό της ζωής μέσα από τις δοκιμασίες και τους πειρασμούς. Υπέφερε το μαρτύριο με χαρά, προσφέροντάς το ως εξιλέωση των δικών του αμαρτιών αλλά και του έθνους του. Έμαθε να προσεύχεται αληθινά μέσα στις κακουχίες και τα βασανιστήρια.

Δευτέρα 1 Μαΐου 2023

Ἅγιος Παΐσιος: Προσευχὴ στὴν ἀρρώστια

 

– Γέροντα, τὸν τελευταῖο καιρὸ ἔχω πρόβλημα μὲ τὴν καρδιὰ καὶ φοβᾶμαι μήπως πάθω κάτι.

– Μὴ φοβᾶσαι. Ὅλοι κάτι πρέπει νὰ ἔχουμε, γιατί, ὅταν ἔχουμε κάτι, καθόμαστε στὰ πόδια τοῦ Χριστοῦ καὶ Τὸν παρακαλοῦμε νὰ μᾶς βοηθήση.

– Γέροντα, σᾶς παρακαλῶ, εὐχηθῆτε νὰ γίνω καλά.

– Δὲν σὲ συμφέρει νὰ κάνω προσευχὴ γι’ αὐτὸ τὸ θέμα. Ἂν κάνης ὑπομονὴ μὲ πίστη στὸν Θεό, θὰ πάρης σύντα­ξη ἀπὸ τὸ Ὑγειονομικὸ τοῦ Θεοῦ, ἡ ὁποία εἶναι μεγαλύ­τερη ἀπὸ τὴν σύνταξη τοῦ ΟΓΑ[1]. Διάβασα κάπου ὅτι ἕνας ἄρρωστος παρακαλοῦσε τὸν Ἅγιο Παντελεήμονα νὰ τὸν κάνη καλά. Ὁ Ἅγιος ὅμως δὲν τὸν θεράπευε καὶ αὐτὸς συνέχιζε νὰ τὸν παρακαλῆ. Τελικὰ θεραπεύθη­κε. Ὅταν πέθανε καὶ πῆγε στὴν ἄλλη ζωή, εἶδε ὅτι ἐξ αἰτίας τῆς θεραπείας του ἔχασε πολλὰ στεφάνια. Τότε εἶπε στὸν Ἅγιο Παντελεήμονα: «Γιατί μὲ θεράπευσες, ἀφοῦ γνώριζες ὅτι θὰ χάσω τὰ στεφάνια;».

Αγία Ματρώνα: Βίος, διδαχές και προφητείες της αόμματης οσίας της Μόσχας (+ 2 Μαΐου 1952)

Η Οσία Ματρώνα γεννήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 1881, στο χωριό Σέμπινο της Ρωσίας. Οι γονείς της Δημήτριος και Ναταλία ήταν φτωχοί χωρικοί αλλά πολύ ευλαβείς. Η Αγία ήταν το μικρότερο παιδί από τα τέσσερα παιδιά της οικογένειας. Η μητέρα της λόγω της φτώχειας σκεφτόταν να αφήσει την Οσία σε ένα ορφανοτροφείο μια διπλανής πόλης αλλά μετά από θαυματουργική επέμβαση – είδε στο όνειρο της ότι ήλθε και κάθησε στο χέρι της ένα άσπρο πουλί με ανθρώπινη φωνή αλλά χωρίς μάτια – την κράτησαν άν και γεννήθηκε αόμματη (δηλαδή χωρίς οφθαλμούς, με κενές τις κόγχες). 

Η Αγία Ματρώνα σε νεαρή ηλικία

Βαπτίστηκε Ματρώνα προς τιμήν της Οσίας Ματρώνας της εν Κωνσταντινουπόλει.

Το παράδειγμα ανατρέφει, διδάσκει και κυβερνά…

Δημήτρης Νατσιός, δάσκαλος-Κιλκίς

    
«Είμαστε λαός με παλικαρίσια ψυχή» έλεγε ο Σεφέρης. Και δεν πέρασαν πολλά χρόνια από τότε. Και την ψυχή μας, την ακατάλυτη, την ρωμαίικη, δεν θα την βρούμε στις ελεημοσύνες της δήθεν Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά όταν καταλάβει ο λαός «τι έχασε, τι είχε, τι της πρέπει». Όχι ότι το παρελθόν ήταν παραδείσια ζωή. Δεν το εξωραΐζουμε. Και οι παλιοί, «οι αρχαίοι άνθρωποι» του Κόντογλου, είχαν τα πάθια και τους καημούς τους, αλλά υπήρχε αρχοντιά, μια πνευματικότητα γνήσια και ακίβδηλη, πίστη και ελπίδα δεν τους έλειπαν. Μ’ αυτές γαλήνευε η ψυχή τους.

    Μ’ αυτούς τους δικούς μας ανθρώπους πρέπει να ξαναμιλήσουμε. Να ακούσουμε τις ορμήνειες τους, τις συμβουλές τους, να δούμε την ζωή τους, να γνωρίσουμε την Ελλάδα, την πραγματική, την αληθινή πατρίδα μας, αυτή που γέννησε Ομήρους, Χρυσοστόμους και Παλαιολόγους και Κολοκοτρωναίους και Κανάρηδες, ανθρώπους που μοσκοβολάνε σαν το Τίμιο Ξύλο και όχι το τωρινό, μουχλιασμένο αποφόρι των Φράγκων και των ημέτερων μασκαράδων. «Από στεριά κι από θάλασσα βγαίνει φωνή και βόγγος: θέλουμε να ζήσουμε ελληνικά! Ελλάδα χωρίς ζωή ελληνική, είναι Ελλάδα πεθαμένη». Λόγια του Κόντογλου. Ας τους γνωρίσουμε μέσα από τα αθάνατα λόγια και τις σπουδαίες πράξεις τους. Ας παραδειγματιστούμε από την λεβεντιά τους. Για να ζήσει η Ελλάδα…

Γέροντας Θαδδαίος: «Έχει τεράστια σημασία να υπάρχει κάποιος που να προσεύχεται πραγματικά μέσα στην οικογένεια…»

 


Γέρων Θαδδαίος Βιτόβνιτσα

Έχει τεράστια σημασία να υπάρχει κάποιος που να προσεύχεται πραγματικά μέσα στην οικογένεια. Η προσευχή προσελκύει τη Χάρη του Θεού και την αισθάνονται όλα τα μέλη της οικογένειας, ακόμα κι εκείνοι των οποίων η καρδιά έχει παγώσει. Πάντα να προσεύχεστε.

Μπορείτε να δείτε και μόνοι σας πώς μπορεί κανείς να δημιουργήσει αρμονία ή δυσαρμονία μέσα σε μια οικογένεια, ανάλογα με το είδος των λογισμών και των ευχών που κάνει. Αν η κεφαλή της οικογένειας είναι φορτωμένη με σκοτούρες και λογισμούς σχετικούς με κάποια δυσκολία, τότε η ειρήνη σε κείνη την οικογένεια διαταράσσεται. Όλα τα μέλη της οικογένειας καταθλίβονται — δεν έχουν ειρήνη και παραμυθία. Η κεφαλή της οικογένειας πρέπει να ακτινοβολεί αγαθότητα προς όλα τα μέλη της οικογένειας του.

Τί απαντά ο άγιος Αναστάσιος ο Σιναΐτης για τους ανάξιους άρχοντες;


Απόκρισις περί αναξίων αρχόντων.[1]

TOY EN ΑΓΙΟΙΣ ΠΑΤΡΟΣ ΗΜΩΝ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΣΙΝΑΙΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ

Ερώτησις: Ο Απόστολος Παύλος λέει ότι οι εξουσίες του κόσμου έχουν ταχθή από τον Θεό[2]. Πρέπει λοιπόν να δεχθούμε ότι κάθε άρχοντας ή βασιλεύς ή επίσκοπος προχειρίζεται στο αξίωμα αυτό από τον Θεό;

Απόκρισις: Ο Θεός λέει στον Νόμο: «Θα σας δώσω άρχοντας σύμφωνα με τις καρδιές σας»[3].

Είναι λοιπόν φανερό ότι οι μεν άρχοντες και οι βασιλείς που είναι άξιοι αυτής της τιμής προχειρίζονται στο αξίωμα αυτό από τον Θεό. Οι άλλοι πάλι που είναι ανάξιοι προχειρίζονται κατά παραχώρησιν ή και βούλησιν του Θεού σε ανάξιο λαό εξ αιτίας αυτής ακριβώς της αναξιότητός των. Και άκουσε σχετικά μερικές διηγήσεις.

Κυριακή 30 Απριλίου 2023

Άγιος Παΐσιος Αγιορείτης

 


“Γυναίκες μετά μύρων θεόφρονες ὀπίσω Σου ἔδραμον”

 


Η τρίτη Κυριακή από του Πάσχα είναι αφιερωμένη στους αγίους Μυροφόρους, άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι φρόντισαν για την ταφή του ακηράτου σώματος του Κυρίου μας. Θέλοντας έτσι  να τιμήσει την εξαιρετική αφοσίωσή τους στο Χριστό, όπως και τον ηρωισμό τους, καθ’ ότι δεν ήταν εύκολο εγχείρημα να ζητήσουν για ταφή το σώμα ενός καταδικασμένου για το κακούργημα της εσχάτης προδοσίας. Η όποια εκδήλωση συμπάθειας προς τον καταδικασμένο για τέτοιο έγκλημα, έθετε σε κίνδυνο στιγματώσεως αυτόν που θα την εκδήλωνε. Δεν ήταν δύσκολο να θεωρηθεί συνεργάτης του και να έχει την ίδια τύχη με τον νεκρό εγκληματία!