Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2025

Η μακαριστή Γερόντισσα Μακαρία ομιλεί για την εύρεση των τιμίων λειψάνων του Αγίου Εφραίμ Νέας Μάκρης (3 Ιανουαρίου 1950 μ.Χ.)

 

Η Γερόντισσα Μακαρία (κατά κόσμον Μαργαρίτα Δεσύπρη) γεννήθηκε στις 12 Μαρτίου του 1911 στο χωριό Φαλάταδο στη Τήνο. Όταν έγινε δεκαεννέα ετών πήρε την απόφαση να γίνει μοναχή.

Κατά τη διάρκεια της Κατοχής πήγαινε στις γυναικείες φυλακές Αβέρωφ και εκεί με περισσή αγάπη φρόντιζε τα παιδιά των κρατουμένων. Το 1945, επισκέφθηκε την τότε σταυροπηγιακή ανδρική μονή στο Όρος Αμώμων, όπου εκεί για αρκετά χρόνια διαβίωσε κάτω από δύσκολες συνθήκες. Ήταν τότε που η υγεία της δοκιμάστηκε πολλές φορές. Κοιμόταν στα ερείπια του μοναστηριού, χωρίς παράθυρα και σκεπάσματα και υπέμενε με κάθε δοκιμασία.

Πιστεύουν στον Θεό οι πολίτες στην Ελλάδα; Τι ανέδειξε δημοσκόπηση της Metron Analysis


Μία διαφορετική δημοσκόπηση πραγματοποίησε η Metron Analysis για λογαριασμό του «Βήματος της Κυριακής».

Στη δημοσκόπηση ρωτήθηκαν πολίτες για τα θρησκευτικά τους «πιστεύω» την ισότητα και άλλα κοινωνικά ζητήματα.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, την οποία παρουσίασε και το ΜEGA, οι πολίτες πιστεύουν ότι απειλούνται περισσότερο από τις οικονομικές ανισότητες σε ποσοστό 51%.

Χαμηλότερα, σε ποσοστό 25% θεωρούν πως απειλούνται από τις κοινωνικές διακρίσεις και σε ποσοστό 23% από τις φυσικές καταστροφές.

ΧΡΙΣΤΑΝΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΝΟΙΑΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ


ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητή

Εισήλθαμε ήδη με τη χάρη του Τριαδικού Θεού στο νέο έτος. Μαζί με τις ελπίδες και τις προσδοκίες μας για τη νέα χρονιά, γεμίζει αυτές τις ημέρες την ψυχή μας εύλογος προβληματισμός για την έννοια της ροής του χρόνου. Κι’ αυτό διότι ο χρόνος μαζί με τον «δίδυμο αδελφό του τον χώρο», κατά το αείμνηστο Ιουστίνο Πόποβιτς αποτελούν τους δύο βαρείς ζυγούς του ανθρώπου σε όλη την επί γης ζωή του, οι οποίοι του περιορίζουν τον διακαή του πόθο για την απολυτότητα.

Ξέρεις που είναι ο τόπος όπου έλαβε χώρα το τελετουργικό της περιτομής του Ιησού Χριστού;


Ἡ κατὰ σάρκα περιτομὴ καὶ ὀνοματοδοσία τοῦ Ἰησοὺ Χριστοῦ, κατὰ τὴν ὄγδοη ἡμέρα ἀπὸ τὴν γέννησή Του, ἀποτελεῖ τὴν βεβαίωση τῆς σαρκώσεως καὶ τῆς προσλήψεως ἀπὸ τὸν Θεὸ Λόγο τῆς τέλειας ἀνθρώπινης φύσεως ἀναλλοιώτως καὶ τῆς εἰσόδου Του στὸ λαὸ τοῦ Θεοῦ.

Παραμένει αναπάντητο το αναφυόμενο ερώτημα: την 8η ημέρα που βρισκόταν η Αγία Οικογένεια;

Ο Άγιος Εφραίμ ο Σύρος βεβαίωσε ότι “ο Κύριος περιετμήθη υπό του Ιωσήφ, εν τω σπηλαίω”. Την αυτή θέση είχε και ο Επιφάνιος.

Στη Βηθλεέμ, στον Ιερό Ναό της Γεννήσεως του Χριστού, δεξιά και δίπλα από την ιερά εικόνα της Παναγίας της Βηθλεεμίτισσας, κατά την παράδοση είναι ο τόπος όπου έλαβε χώρα το τελετουργικό της περιτομής του Ιησού Χριστού.


πηγή: panagia-ierosolymitissa.blogspot.com

Βόμβα Washington University: Οι ανεμογεννήτριες και τα … 32 προβλήματα υγείας – Από απώλεια ακοής έως κατάθλιψη


Ο ήχος πολύ χαμηλής συχνότητας που παράγεται από τις ανεμογεννήτριες έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, σύμφωνα με έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον (Washington University).

«Αν και δεν μπορεί να ακουστεί, γνωρίζουμε ότι αυτός ο τύπος ήχου διεγείρει το αυτί αρκετά έντονα», λέει ο Alec Salt επιστήμονας στο Τμήμα Ωτορινολαρυγγολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον.

«Τώρα ψάχνουμε το μέγεθος του επηρεασμού στους ανθρώπους και τα συμπτώματα που προκαλεί» τόνισε.

Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2025

Μέγας Βασίλειος, το λιοντάρι του Χριστού


Ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή, τις ιδέες και το κοινωνικό έργο του Μ. Βασιλείου, τα γυρίσματα του οποίου έγιναν στην Ελλάδα, την Τουρκία, την Ιταλία και τη Συρία. 

Ο Βασίλειος γεννήθηκε το 330μ.Χ στην Καισάρεια της Καππαδοκίας. Σπούδασε φιλοσοφία, ιατρική, μαθηματικά και ρητορική στην Αθήνα. Πολέμησε τις αιρέσεις και αντιτάχθηκε στις αυθαιρεσίες της εξουσίας. Το 367-368 έπληξε την περιοχή της Καισάρειας λιμός. Ο Βασίλειος πούλησε την τεράστια οικογενειακή του περιουσία, στηλίτευε τους μαυραγορίτες, οργάνωνε λαϊκά συσσίτια και μερίμνησε για τα παιδιά όχι μόνο των χριστιανών αλλά και των εβραίων και των ειδωλολατρών, χωρίς καμία διάκριση. 

Όταν έγινε αρχιεπίσκοπος το 370, έχτισε τη Βασιλειάδα, ένα συγκρότημα από νοσοκομεία, γηροκομεία, λεπροκομεία, ορφανοτροφεία και σχολείο για την επαγγελματική κατάρτιση όσων ήθελαν να μάθουν μια τέχνη. Η Βασιλειάδα είναι το πρώτο γνωστό στην ιστορία κοινωνικό ίδρυμα, μια ολόκληρη πολιτεία που φιλοξενούσε 30.000 ανθρώπους. Ο Βασίλειος διακήρυττε ότι η ελεημοσύνη από μόνη της δεν αποτελεί απάντηση στη φτώχεια, αντίθετα μόνη απάντηση είναι η εργασία και η δίκαιη κατανομή των αγαθών: 

(Από την υπέροχη σειρά "Δεν είσαι μόνος")

Ο εορτασμός των Αγίου Δωδεκαημέρου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα

 

Η διδάκτωρ Θεολογίας Αγγελική Χατζηιωάννου στην εκπομπή του Λάμπρου Καλαρρύτη της 26-12-2024 για την ιστορία εορτασμού του Αγίου Δωδεκαημέρου από τις απαρχές του Χριστιανισμού μέχρι τις ημέρες μας.

Η εξέλιξη των εορτών των Φώτων, των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς από τα πρωτοχριστιανικά χρόνια, στην εποχή του Μεγάλου Κωνσταντίνου, στους αιώνες του Βυζαντίου, στην νεότερη και στην σύγχρονη εποχή.

Πως διαμορφώθηκε ο ξεχωριστός ημερολογιακός εορτασμός, γιατί η πρωταρχική βασική εορτή ήτνα των Φώτων που συνεορτάζοντο με τα Χριστούγενναμ πότε διαχωρίστηκαν, πότε εισήχθη ο εορτασμός της Πρωτοχρονιάς με την σημερινή μορφή, ενώ το εκκλησιαστικό έτος, η Ίνδικτος, αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου.

https://www.youtube.com/watch?v=3w0NkYjZjc8


Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2025

Πρωτοχρονιά 2025: Καλή χρονιά μόνο με καλή μετάνοια – Δεν αρκούν οι ξεκρέμαστες ευχές – Θέλουμε γόνιμες προσευχές!

Μια ψυχή που μετανοεί αξίζει όλα τα πυροτεχνήματα του κόσμου - Ευχή μας για αυτήν την Πρωτοχρονιά να βάλουμε αρχή πνευματική, για όλα τα δύσκολα μπροστά μας


Συντάκτης: Ελευθέριος Ανδρώνης

Ανασκόπηση του χρόνου ή ενδοσκόπηση του απατεώνα εαυτού; «Χρόνια πολλά» ή χρόνια ψυχωφελή και αναστάσιμα; «Καλή χρονιά» ή καλή μετάνοια στο νέο χρόνο; Θα μείνουμε μόνο στις ξεκρέμαστες ευχές ή θα καταφύγουμε επιτέλους στις γόνιμες προσευχές; Θα σβήσει η προκοπή μας σαν τα πυροτεχνήματα που χαζεύουμε στο νυχτερινό ουρανό ή θα γίνουμε «ως λέοντες πυρ πνέοντες» για τους δύσκολους καιρούς που έρχονται;

Θα σπάσουμε το… ρόδι για «καλή τύχη» ή μήπως καλύτερα να σπάσουμε το σκληρό καβούκι του εγωισμού μας, που μας κρατά ξέχωρα από τον Χριστό και δεν μας αφήνει να αγιάσουμε; Θα κάνουμε… ποδαρικό με το… δεξί, ή θα φροντίσουμε τη ζωή μας έτσι ώστε να σταθούμε σαν αμνοί στα δεξιά του Κυρίου για να ακούσουμε κατά εκείνη την ύστατη μέρα το «δεύτε οι ευλογημένοι του πατρός μου, κληρονομήσατε την ητοιμασμένην υμίν βασιλείαν από καταβολής κόσμου»;

Ὁ Μέγας Βασίλειος κι᾿ ὁ παραμορφωμένος Χριστιανισμός


Φώτης Κόντογλου

Θέλω νὰ μιλήσω γιὰ τὸν ἅγιο Βασίλειο, ἀλλὰ νὰ μὴν πῶ τὰ συνηθισμένα ποὺ λένε ὅσοι γράφουνε γι᾿ αὐτὸν τὸν ἀληθινὰ Μέγαν ἅγιο. Προπάντων κάποιοι θεολόγοι φραγκοδιαβασμένοι, ποὺ δὲν τοὺς ἐνδιαφέρει σχεδὸν καθόλου ἡ ἁγιότητά του κ᾿ ἡ κατὰ Θεὸν σοφία του, ἀλλὰ ἡ «θύραθεν» σοφία του, ἡ γνώση ποὺ εἶχε στὰ ἑλληνικὰ γράμματα, στὴ ρητορικὴ καὶ στάλλα ἐφήμερα καὶ ἐξωτερικὰ στολίδια αὐτῆς τῆς βαθειᾶς ψυχῆς, λησμονώντας τί γράφει ὁ ἀπόστολος Παῦλος γιὰ τὴν κοσμικὴ σοφία, ποὺ τὴ λέγει «μωρίαν παρὰ τῷ Θεῷ».

Γιὰ τοὺς τέτοιους, ἡ φιλοσοφία εἶναι σεβαστή, μάλιστα περισσότερο ἀπὸ τὴ θρησκεία κι᾿ ἂς θέλουνε νὰ τὸ κρύψουνε, ἡ ἐπιστήμη πιὸ πειστικὴ ἀπὸ τὴν πίστη, ἡ ἀρχαιότης πιὸ σπουδαῖο οἰκόσημο ἀπὸ τὸν Χριστιανισμό.

Ἅγιος Παΐσιος: «Ὁ Μέγας Βασίλειος ἐὰν ζοῦσε στὴν ἐποχή μας θὰ ἔπιανε ξανὰ τὴν σπηλιὰ καὶ τὸ κομποσχοίνι»


Ἀπόσπασμα ἀπὸ τὸ βιβλίο «Ἐπιστολές», Ἁγίου Παϊσίου Ἁγιορείτου,

ἔκδοση Ἱ. Ἡσυχαστηρίου «Εὐαγγελιστοῦ Ἰωάννου τοῦ Θεολόγου» Βασιλικὰ Θεσσαλονίκης

…Οἱ περισσότεροι Πνευματικοί τῆς ἐποχῆς μας εἶναι καλογερομάχοι καὶ ποικιλοτρόπως βάλλουν κατὰ τοῦ Μοναχισμοῦ καὶ μάλιστα χρησιμοποιοῦν καὶ Μεγάλους Βασιλείους μὲ Βασιλειάδες καὶ κοινωνικὴ δράση κ.λ.π. Δὲν θέλω νὰ ἀναφέρω τὴν ζωὴ τοῦ Μεγάλου Βασιλείου, πρὶν ἀρχίση τὶς Βασιλειάδες, ἀλλὰ ἁπλῶς νὰ πῶ τὸν λογισμό μου, τί θὰ ἔκανε ὁ Μέγας Βασίλειος, ἐὰν ζοῦσε στὴν ἐποχή μας. Ἔχω τὴν γνώμη ὅτι θὰ ἔπιανε ξανὰ τὴν σπηλιὰ καὶ τὸ κομποσχοίνι, βλέποντας τὴν φλόγα τῆς ἀγάπης (ἀπὸ τὶς Βασιλειάδες καὶ ἄλλων Ἁγίων Πατέρων) νὰ ἔχη ἁπλώσει παντοῦ, ὄχι μόνο στοὺς πιστοὺς ἀλλὰ ἀκόμη καὶ στοὺς ἀπίστους, οἱ ὁποῖοι ὅλοι μαζὶ ἀποτελοῦν τὴν Κοινωνικὴ Πρόνοια, ποὺ περιθάλπει ἀκόμη καὶ μέλη τῶν Πνευματικῶν Φιλανθρωπικῶν Συλλόγων (μὲ χαρτὶ μόνον ἀπορίας). Μὲ λίγα λόγια, ἡ Κοινωνικὴ Πρόνοια καθημερινῶς φωνάζει:…

Χριστός Ανέστη να φωνάξει η Πρωτοχρονιά – Να σταματήσουν να φεύγουν ψυχές στις αποχετεύσεις των ιατρείων


Η μέρα του Αγέννητου παιδιού πέρασε -έτσι απλά, όπως για τον άνθρωπο πέρασε «αδιάφορα» και το 2024. Η Πρωτοχρονιά που πρέπει να βροντοφωνάξει Χριστός Ανέστη…

Γράφει ο Ιορδάνης Απτόσογλου*

Η μέρα του αγέννητου παιδιού ήρθε και έφυγε περνώντας απαρατήρητη, το 2024 ολόκληρο είχε μια ανάλογη φευγαλέα περασιά για τον αμετανόητο άνθρωπο… Με άλλα λόγια, το Χριστός Ανέστη πρέπει να το πούμε από την πρώτη κιόλας μέρα του 2025…

Το 2024 φεύγει, το 2025 έρχεται και οι Έλληνες χορεύουν με το ένα πόδι στην αμετανοησία και το άλλο στην ανταρσία. Ακόμα και το πιο δυνατό όπλο του πλανήτη, το πολύ-πολύ, να φτάσει κάποιον έως τον θάνατο. Το όπλο όμως που κερδίζει ακόμα και τους νόμους της φύσης, ονομάζεται Σταυρός, ο οποίος μπορεί να αναστήσει ακόμα και κάτι που πέθανε.

Επεισόδιο στην Μητρόπολη Αθηνών με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον αγωνιστή ιερέα π. Ιωάννη Διώτη.

σ.σ. Το θλιβερό είναι ότι αντί η διοικούσα Εκκλησία να επιτιμήσει αυστηρά την χρωματιστή Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και να της απαγορεύσει να εισέρχεται στους Ι. Ναούς, την διευκολύνει να παραμείνει στην θέση της, που σημαίνει ολοκλήρωση της διαφθοράς της κοινωνίας και του εθνικού ξεπουλήματος. Αυτό είναι το έργο που παράγει σήμερα η θεραπαινίδα των πολιτικών, διοικούσα Εκκλησία. Ένα έργο καταστροφικό και δηλητηριώδες για την Ελληνική κοινωνία. Πολύ χαιρόμαστε με την στάση του θαρραλέου π. Ιωάννη Διώτη.

Πώς πέρασε κι αυτός ο χρόνος… Μη ζητήσεις να πάρεις αυτές τις μέρες πολλά. Δώσε εσύ…


Ήρθαν τα Χριστούγεννα τόσο γρήγορα, δεν καταλάβαμε πώς κύλησαν οι μήνες. Σα νεράκι…

Εύχομαι να περάσεις όμορφα αυτές τις μέρες, με ζεστασιά στην ψυχή σου, με αγάπη πολλή.

Μη ζητήσεις να πάρεις αυτές τις μέρες πολλά. Δώσε εσύ. Αγάπη, καλοσύνη, χρήματα, ένα χάδι, λίγη στοργή, ένα φιλί…

Εύχομαι να μη μείνεις χωρίς παρέα αυτές τις μέρες και μελαγχολήσεις. Να χεις παρέα, φίλους, φίλες, αδελφούς σου αγαπημένους… Κι αν δεν έχεις, να έχεις φίλο σου το Χριστό, που ήρθε στη Γη μας κι ήταν τόσο μόνος κι αυτός, απ’ την αρχή ως το Σταυρό…

Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2024

Η οσιομάρτυς Ανυσία, από τη Θεσσαλονίκη: Μαρτύρησε για την αγνότητα στην γιορτή του “θεού ήλιου” για τον Ήλιο της Δικαιοσύνης…


Αγία Ανυσία η Οσιομάρτυς από τη Θεσσαλονίκη – Εορτάζει στις 30 Δεκεμβρίου

Η Ανυσία γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη από γονείς πλούσιους και επιφανείς, οι οποίοι της μετέδωσαν τα νάματα της χριστιανικής Πίστεως. Ορφάνεψε όμως και από τους δύο γονείς της, σε νεαρή ηλικία. Έκτοτε ζούσε αφιερωμένη στην προσευχή και τη μνήμη του Θεού. Διάπυρος ήταν ο πόθος της Ανυσίας για τον Χριστό και συχνά έλεγε: «Ω! πόσο ψεύτικη η ζωή της νεότητας· είτε σκανδαλίζει κανείς είτε σκανδαλίζε­ται. Είναι καλύτερο το γήρας, αλλά θλίψη με συνέχει για το χρονικό διάστημα που με χωρίζει από τον ουρανό».

Πούλησε όλα τα υπάρχοντά της και διένειμε το χρηματικό ποσό στους απόρους, ενώ η ίδια ζούσε από τον κόπο των χεριών της. Τηρούσε αυστηρή νηστεία, κοιμόταν πολύ λίγο και έχυνε άφθονα δάκρυα στην προσευχή της. Όταν της ερχόταν ύπνος, έλεγε στον εαυτό της: «Είναι επικίνδυνο να καθεύδω, ενώ οι εχθροί μου αγρυπνούν»!

π. Αθανάσιος Μυτιληναίος: « Η θαυμαστή προσωπικότητα του εν αγίοις Μεγάλου Βασιλείου»

Απομαγνητοφωνημένη ομιλία μακαριστού γέροντος Αθανασίου Μυτιληναίου


[εκφωνήθηκε στην Ιερά Μονή Κομνηνείου Λαρίσης στις 1-1-2002]

Σήμερα η Εκκλησία μας, αγαπητοί μου, άγει τρεις γιορτές. Την οκταήμερο περιτομή του Χριστού, τη μνήμη του αγίου Βασιλείου και την πρωτοχρονιά. Αφού η έννοια του χρόνου απασχολεί τον Χριστιανό και είναι πολύτιμη για τη σωτηρία του. Θα μείνουμε όμως να δούμε τη θαυμαστή προσωπικότητα του ἐν ἁγίοις Μεγάλου Βασιλείου.

Ο Μέγας Βασίλειος γεννήθηκε στη Νεοκαισάρεια το 330. Ανήκε σε μια αγιασμένη οικογένεια, και κοσμικά εξέχουσα. Ο πατέρας του, ονόματι και αυτός Βασίλειος- ήταν συνήθεια, πολλές φορές, ο πατέρας να δίνει το δικό του όνομα στο παιδί του-, ήταν διδάσκαλος εγκυκλίων μαθημάτων, αλλά και της ρητορικής. Η γιαγιά του, από τον πατέρα του, ονόματι Μακρίνα, ήταν ενάρετη γυναίκα, και χρημάτισε μαθήτρια του μεγάλου ιεραποστόλου, Γρηγορίου του Θαυματουργού. Είναι αξιοσημείωτο ότι όταν ξέσπασε διωγμός από τον Μαξιμίνο, αυτή, η Μακρίνα δηλαδή με το σύζυγό της, έμειναν αρκετά χρόνια στα δάση του Πόντου και τρέφονταν με το κυνήγι ελαφών, όπως μας πληροφορεί ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος στον Επιτάφιο του Μεγάλου Βασιλείου.

Ένα περιστατικό από τη ζωή του Χριστού ώς Θείου Βρέφους


Ένα περιστατικό από τη ζωή του Χριστού ώς Θείου Βρέφους: όταν ή άγια οικογένεια διέφυγε από το ξίφος τού Ηρώδη, και πορευόταν στην Αίγυπτο, εμφανίστηκαν καθ’ οδόν κάποιοι ληστές, με πρόθεση νά κατακλέψουν τούς οδοιπόρους. Ό δίκαιος Ιωσήφ οδηγούσε το γαϊδουράκι, πάνω στο όποιο ήταν φορτωμένα τά λίγα ύπάρχοντά τους και όπου έπέβαινε ή Ύπεραγία Θεοτόκος, κρατώντας στο στήθος της τον Υιό της.

Οί ληστές άρπαξαν το γαϊδουράκι με σκοπό νά το οδηγήσουν μακριά, και ένας άπ' αυτούς πλησίασε τη Μητέρα τού Θεού γιά νά δει τί κρατούσε κατάστηθα. Μόλις άντίκρισε τον Χριστό-νήπιο, έξεπλάγη άπό την άσυνήθιστη ομορφιά Του και τότε, μέσα στην έκπληξή του, άναφώνησε:
«Και ό Θεός αν έπαιρνε σάρκα ανθρώπινη, δεν θά μπορούσε νά είναι πιο όμορφος άπ’ αυτό το Παιδί!». Κατόπιν ό ληστής πρόσταξε τούς συνεργούς του νά μην άρπάξουν τίποτα άπ’ αυτούς τούς οδοιπόρους.

Απ’ τα χωριά στις «έξυπνες πόλεις»…


Ποια ήταν τα βήματα για να φτάσουμε τελικά ένα βήμα πριν την είσοδο μας στις «έξυπνες πόλεις»; Αφού πλέον θα μας τα έχουν πάρει όλα και δεν θα έχουμε άλλη επιλογή, τότε θα είμαστε απλά ένας ΔΟΎΛΟΣ του συστήματος. Ένας δούλος χωρίς αλυσίδες, αλλά ταυτόχρονα εγκλωβισμένος σε μια smart πόλη – φυλακή.

Απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να έχουν οι κάτοικοι των smart cities πρόσβαση στις υποδομές υγείας, παιδείας, στην εργασία, ΜΜΜ κ.λπ. θα είναι η κάρτα του πολίτη με τον προσωπικό αριθμό και κάθε ιατρική πράξη (π.χ. εμβολιασμοί) που θα κρίνει η εξουσία.

Συγκλονιστικές απoκαλύψεις στο Σπήλαιο της Γέννησης στη Βηθλεέμ. Βρέθηκαν κι άλλα Σπήλαια. Συνέντευξη Μητροπ. Μεσογαίας (βίντεο)

 

Ανάγκη για μελέτη και αποκατάσταση του Σπηλαίου.

Συγκλονιστική διαδρομή στο πέρασμα των αιώνων.

ΘΕΜΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

Πίσω από το Σπήλαιο της Γέννησης, υπάρχει ένα άλλο Σπήλαιο και από πίσω από αυτό βρέθηκε κι άλλο ένα Σπήλαιο μας αποκαλύπτει ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ Νικόλαος μετά από μελέτες που έγιναν στον τόπο τη Γέννησης του Κυρίου, στην συνέντευξη που παραχώρησε στον Δημήτρη Στρουμπάκο.

Ο Σεβασμιώτατος σε συνεργασία με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων προχωρά μέσω της Μητρόπολής του, σε μια εκτρατεία συγκέντρωσης κονδυλίων, ώστε να συνδράμει στις μελέτες και την αποκατάσταση του Σπηλαίου, στις οποίες επιθυμεί να προχωρήσει το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Ουσιαστικά αναλαμβάνει την αποκατάσταση του έργου.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ