Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2022

Ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς για την παραβολή του Τελώνου και του Φαρισαίου

 


Ομιλία εις την κατά τόν Τελώνην και τον Φαρισαίον του Κυρίου παραβολήν

    Εφευρετικός είναι για το κακό ο νοερός προστάτης της κακίας· ικανός ν’ αφαιρέσει ευθύς από την αρχή τα θεμέλια της αρετής που ήδη κατατίθενται στην ψυχή, μέσω της ανελπιστίας και της απιστίας, αλλά επίσης ικανός πάλι να επιτεθεί μέσω της αδιαφορίας και της ραθυμίας εναντίον των τοίχων της οικίας της αρετής, την ώρα που ανεγείρονται, ακόμη δε και να κρημνίσει μέσω της υπερηφάνειας και της παραφροσύνης τον όροφο των αγαθών έργων οικοδομημένο ήδη. Αλλά κρατηθείτε, μην πτοηθείτε· διότι ο επιμελής είναι περισσότερο επινοητικός στα αγαθά και η αρετή έχει περισσότερη ισχύ γι’ αντιπαράταξη προς την κακία, αφού διαθέτει την άνωθεν χορηγία και συμμαχία από τον ίδιο ο Οποίος δύναται τα πάντα και ενδυναμώνει από αγαθότητα όλους τους εραστές της αρετής. Έτσι η αρετή όχι μόνο παραμένει αδιάσειστη από ποικίλα πονηρές πανουργίες που μηχανεύεται ο Αντικείμενος, αλλά μπορεί και να σηκώσει και επαναφέρει όσους έπεσαν στον βυθό των κακών και να τους προσαγάγει εύκολα στον Θεό με τη μετάνοια και την ταπείνωση. 

Ἱερός Χρυσόστομος: «Θεραπείαν ἐκ δαιμόνων ἐπιζητεῖς;»

 


Ιωάννης Λίτινας  

«Ἐκεῖνος (ο διάβολοςἀνθρωποκτόνος ἦν ἀπ' ἀρχῆς», ἀποκάλυψε ὁ Χριστός μας διαλεγόμενος μέ τούς Ἰουδαίους, «καὶ ἐν τῇ ἀληθείᾳ οὐχ ἕστηκεν, ὅτι οὐκ ἔστιν ἀλήθεια ἐν αὐτῷ» (Ιω.8,44). Καὶ δὲν στέκεται εἰς τὴν ἀλήθειαν, διότι δὲν ὑπάρχει μέσα του πόθος πρὸς αὐτὴν καὶ διάθεσις νὰ εἶπῃ κάποτε τὴν ἀλήθειαν [i]Αὐτός, ὁ αἰώνιος ἐχθρός μας, εἶναι φονεύς τοῦ ἀνθρώπου καί ψεύτης. Ἀφαίρεσε καί συνεχίζει νά ἀφαιρεῖ τήν ζωή ἀπροστάτευτων ἐμβρύων μέ τόν φρικωδέστερο τρόπο, καθοδηγώντας τά ὄργανά του, καί ψεύδεται ἐμπρός στήν ἀλήθεια τοῦ φόνου, ὡραιοποιώντας αὐτόν μέ τήν ὀνομασία «θεραπευτική διακοπή τῆς κύησης»[ii], ἀπόλυτα νόμιμη καί «ἠθική» μάλιστα, ἀφοῦ πρόκειται γιά τήν παραγωγή τοῦ γενετικοῦ σκευάσματος κατά covid, τό ὁποῖο «δέν ἔρχεται σέ καμία ἀντίθεση μέ τήν Ἁγιογραφική, Πατερική καί Κανονική διδασκαλία τῆς Ἁγίας μας Ἐκκλησίας»[iii].

Ἅγιος Παΐσιος: Ἐπιτέλους στό προσκήνιο Ἑλληνορθόδοξες παραγωγές, καί ὁ κόσμος ἔδειξε πόσο διψᾶ γι' αὐτές!


Γράφει ὁ Ἐλευθέριος Ἀνδρώνης

Ἐπιτέλους κάτι φαίνεται νά παίρνει μπρός στίς Ἑλληνορθόδοξες παραγωγές. Ἡ τεράστια ἐπιτυχία τῆς σειρᾶς «Ἅγιος Παΐσιος», ἀπέδειξε πόσο ἔχει λείψει στόν κόσμο μιά ἀληθινά ποιοτική τηλεόραση.
Τό πραγματικό «σάρωμα» πού ἔκανε σέ τηλεθέαση ἡ πρεμιέρα τῆς σειρᾶς «Ἅγιος Παΐσιος: Ἀπό τά Φάρασα στόν Οὐρανό», ἀπέδειξε τό πόσο πολύ ἔχει ἀνάγκη αὐτός ὁ κουρασμένος λαός ἀπό τέτοιες ψυχωφελεῖς ὀάσεις καί πόσο εἶχε ἀπηυδήσει ἀπό τά τηλεοπτικά σκουπίδια πού ἔχουν κατακλύσει τά... κανάλια.
Δεκαετίες πνευματικῆς ἀνομβρίας στήν τηλεόραση εἶχαν δημιουργήσει ἕνα βαλτῶδες, δύσοσμο τοπίο πού δέν πρόσφερε ψυχαγωγία ἄλλα ἠθικό ψυχορράγημα. Πανσεξουαλισμός, βία, δολοφονίες, ἀνηθικότητες, ἀπάτες, ἀσωτίες, δολοπλοκίες, κουτσομπολιό, πλουτομανία, αὐτές ἦταν οἱ «ἀξίες» πού μετέδιδαν οἱ τηλεοπτικές συχνότητες.
Πουθενά Χριστός, πουθενά Ἑλλάδα, πουθενά οἱ χαμένες πατρίδες, πουθενά ἡ θύμηση τῆς ρίζας μας καί ἡ ἀνάδειξη τῶν δραμάτων αὐτοῦ τοῦ βασανισμένου λαοῦ. Πουθενά οἱ ἀξίες τῆς οἰκογένειας, τῆς τιμῆς στούς προγόνους μας, τῆς πίστης στόν Θεό. Γενιές παιδιῶν μεγάλωσαν καί ἐνηλικιώθηκαν πιστεύοντας πώς ἀποτελεῖ φυσιολογικότητα ἡ βρώμα καί ἡ δυσωδία τοῦ life - style, τῶν τουρκοσίριαλ καί τῶν λοιπῶν σαχλοεκπομπῶν.
Καί νά πού ἦρθε μιά σειρά νά ἀναδείξει αὐτό τό τεράστιο κενό πού ὑπῆρχε στό τηλεοπτικό τοπίο καί νά τό ὑπερπληρώσει σαρωτικά, δείχνοντας τόν δρόμο πρός μιά ποιοτική τηλεόραση. Ποιός νά τό ἔλεγε, πώς κάποτε ὁ Ἅγιος Παΐσιος θά γινόταν νούμερο ἕνα τάση στό twitter, ἀπό χιλιάδες ἀνθρώπους πού ἀποθεώνουν μιά σειρά γιά τόν βίο του!

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2022

Αφιέρωμα στο Άγιο ΤριώδιοΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΤΡΙΩΔΙΟ
«ΜΗ ΚΑΘΕΥΔΟΜΕΝ, ΑΛΛΑ ΓΡΗΓΟΡΩΜΕΝ ΚΑΙ ΝΗΦΩΜΕΝ»!

(Νοητή περιδιάβαση στο Άγιο Τριώδιο, στην ιερότερη και κατανυκτικότερη εόρτια περίοδο της Εκκλησίας μας, για μια οντολογική μετοχή στην νηπτική πορεία προς το Άγιο Πάσχα)

                                          ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου - Καθηγητού 

      Η μακρά περίοδος του Τριωδίου, η οποία αρχίζει την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου και τελειώνει το Μεγάλο Σάββατο, είναι η πιο σημαντική εορτολογική περίοδος της Εκκλησίας μας, διότι δίνει την ευκαιρία σε μας τους πιστούς να συναισθανθούμε τη λαθεμένη πορεία της ζωής μας, να τη διορθώσουμε και να επανακαθορίσουμε τη στάση μας απέναντι στο Θεό και τους συνανθρώπους μας. Αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσουμε κεκαθαρμένοι και αλλαγμένοι, να εορτάσουμε το άγιο Πάσχα, σύμφωνα με την παύλειο προτροπή, όχι όπως οι Ιουδαίοι, τυπικά, «άλλ' εν αζύμοις ειλικρινείας και αληθείας», αποβάλλοντας την παλαιά  ζύμη της κακίας και της πονηρίας μας (Α΄ Κορ.5,8).

Φόρος τιμής στους προγόνους μας η ένταξη του χορού σέρρα στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

 Η γυναίκα που πρωτοστάτησε στο δύσκολο εγχείρημα μιλάει στο pontosnews.gr για όλα και καλεί Πολιτεία και ποντιακούς φορείς να κάνουν το χρέος τους. Γράφει ο Ρωμανός ΚοντογιαννίδηςΗ Αλεξία Ιωαννίδου φωτογραφίζεται κρατώντας μια ποντιακή λύρα και με χορευτές από τον Ποντιακό Σύλλογο Γουμένισσας «Διογένης ο Σινωπεύς», στο φόντο (φωτ.: Δημήτρης Σουμελίδης)


Ως φόρο τιμής στους ξεριζωμένους Ποντίους, καθώς και στην ιστορία και τον πολιτισμό του ποντιακού ελληνισμού χαρακτηρίζει στο pontosnews.gr την εγγραφή του χορού Σέρρα στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς η Αλεξία Ιωαννίδου, η οποία έδωσε όλο της τον εαυτό για την επίτευξη της συγκεκριμένης επιτυχίας.

Η ίδια ζητάει από την Πολιτεία να καταβάλλει προσπάθεια, ώστε να προβληθεί το στοιχείο Σέρρα στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτισμικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO, πράξη που θα αποτελέσει ένα τεράστιο βήμα προς την περαιτέρω διεθνοποίηση του εγκλήματος της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού και ζητάει τη συστράτευση σε αυτό το στόχο όλων των ποντιακών φορέων.

Η Αλεξία Ιωαννίδου, αφού παραθέτει στο pontosnews.gr τα βήματα που ακολούθησε, προκειμένου να ενταχθεί η Σέρρα στο Ευρετήριο, υπογραμμίζει ότι στην προσπάθειά της αντιμετώπισε σειρά δυσκολιών από πολλές πλευρές, τις οποίες και παραθέτει.

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2022

Η Παναγία Σουμελά και η Ύβρις

 


Γράφει ο  Θεοφάνης Μαλκίδης 
 
Διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου

Είναι ομολογουμένως συγκλονιστικό το πόσο έχει επηρεάσει, επηρεάζει και θα συνεχίσει να καθορίζει τη ζωή στον Ορθόδοξο κόσμο η Παναγία, η Μητέρα όλων των Χριστιανών, σ΄ Αυτήν που εν τέλει όλες και όλοι βρίσκουμε καταφύγιο. Για τα προβλήματα, για τις θλίψεις και για τις δοκιμασίες, για την εκπλήρωση του αιτήματός μας.

Ειδικότερα, στο Ελληνικό Ορθόδοξο σύμπαν, η Παναγία μας αποτελεί, εκτός των παραπάνω παραδοχών, μία ιδιαίτερη Μορφή, ένα όμορφο, αγαπημένο πρόσωπο, το Κάλλος που καλύπτει, φροντίζει, προσέχει, νουθετεί, προστατεύει και κυρίως πράττει σε όλες και για όλες  τις στιγμές μας.

ΠΕΘ: Μεταδίδει η συμμετοχή στη Θεία Ευχαριστία ιώσεις και ασθένειες;

 ÃƒÆ’ƒÆ’ƒÆ’ƒÅ½Ã¢â‚¬ËœÃƒÂÃ¢â€šÂ¬ÃƒÅ½Ã‚¿Ãâ€žÃŽÂ­ÃŽÂ»ÃŽÂµÃÆ’μα εικόνας για Πανελλήνια Ένωση ΘΕΟΛΟΓΩΝ ΑΚΤΙΝΕΣ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΕΝΩΣΙΣ ΘΕΟΛΟΓΩΝ 

Χαλκοκονδύλη 37 – 104 32 ΑΘΗΝΑ                                                        

Αρ. Πρωτ.: 34

Τηλ. 210 5224180 FAX 2105224420

Email: info@petheol.gr

Ιστοχώρος: www.petheol.gr

Αθήνα, 08 Φεβρουαρίου 2022

ΠΡΟΣ

Εκπαιδευτικούς και γονείς μαθητών/τριών του Ν. Ηρακλείου, για το θέμα: «Επιμολύνσεις από τη συμμετοχή στη Θ. Κοινωνία»


Αγαπητοί συνάδελφοι και γονείς,

Πληροφορηθήκαμε όσα συνέβησαν και δημοσιεύτηκαν, πρόσφατα, με αφορμή τη συμμετοχή μαθητών/τριών ενός Δημοτικού Σχολείου του Ηρακλείου Κρήτης στον Εκκλησιασμό και στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, την ημέρα εορτασμού των Τριών Ιεραρχών και προστατών της ελληνικής Παιδείας.

Στο στόχαστρο του Δ. Αλικάκου και η Παναγία Παρηγορήτρια – Νέα τρικυμία εν κρανίω από τον αντιχριστιανό δημοσιογράφο!

 


Μετά το Άγιο Φως και τον Αγιασμό, τώρα και η Παναγία Παρηγορήτρια του Βύρωνα μπήκε στο στόχαστρο του δημοσιογράφου που λυσσομανά κατά της Ορθοδοξίας.

Παναγία Παρηγορήτρια: Ένα έκτακτο επεισόδιο αντιχριστιανικής υστερίας μας ήρθε από τον δημοσιογράφο Δημήτρη Αλικάκο, ο οποίος συνεχίζει να ιδροκοπά για να δηλώνει σε όλους τους τόνους πως ο ίδιος είναι διαγαλαξιακός «επιστήμονας» και οι χριστιανοί είναι ένα τσούρμο από «χαϊβάνια» που πιστεύουν ακόμα σε θαύματα.

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2022

Ο λογικός παράδεισος...- Γράφει ο Θεόφιλος Πουταχίδης

 


Αγιογραφία στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα (φωτ.: MEGAPRESS / Παύλος Μακρίδης)

«Τοξικά» βιβλία για τη θεωρία των φύλων στα σχολεία

 


Ιδεολογική κατήχηση από το υπουργείο Παιδείας

Ύστερα από αυτή τη δοκιμασία η Κοκκινοσκουφίτσα, η γιαγιά και ο λύκος αισθάνθηκαν δεμένοι με έναν κοινό σκοπό. Αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα εναλλακτικό νοικοκυριό με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και τη συνεργασία, και έζησαν μαζί στο δάσος ευτυχισμένοι για πάντα, έχοντας… ξεμπερδέψει με τον σεξιστή ξυλοκόπο, ο οποίος χαρακτηρίστηκε Νεάντερταλ και ρατσιστής.

·        Δημήτρης Παπαγεωργίου

Το παραπάνω απόσπασμα δεν είναι μια έκθεση κάποιας περιθωριακής ΜΚΟ, αλλά κείμενο που διδάσκεται στα ελληνικά σχολεία. Κάπως έτσι τελειώνει το «πολιτικά ορθό» παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας, όπως πλέον θα διδάσκεται στα σχολεία της χώρας, στο πλαίσιο των προγραμμάτων δεξιοτήτων, σύμφωνα με εκπαιδευτικό υλικό που έχει εγκριθεί από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022

Ἅγιος Παΐσιος: Ὁ διάβολος κάνει τό πᾶν, γιά νά μή βοηθηθῆ ὁ ἄνθρωπος

 


Ὁ διάβολος εἶναι τεχνίτης. Ἂν φέρη λ.χ. τὴν ὥρα τῆς Θείας Λειτουργίας σὲ ἕναν πνευματικὸ ἄνθρωπο ἕναν ἐλεεινὸ λογισμό, ἐκεῖνος θὰ τὸν καταλάβη, θὰ τιναχθῆ καὶ θὰ τὸν διώξη. Γι᾿ αὐτὸ τοῦ φέρνει ἕναν πνευματικὸ λογισμό. «Τὸ τάδε βιβλίο, τοῦ λέει, γράφει αὐτὸ γιὰ τὴν Θεία Λειτουργία». 
 
Μετὰ θὰ τοῦ τραβήξη τὴν προσοχὴ λ.χ. στὸν πολυέλαιο. Θὰ ἀναρωτηθῆ ποιός ἄραγε νὰ τὸν ἔφτιαξε. Ἢ θὰ τοῦ θυμίση ἕναν ἄρρωστο ποὺ πρέπει νὰ πάη νὰ τὸν δῆ. «Ἄ! ἔμπνευση, λέει, τὴν ὥρα τῆς Θείας Λειτουργίας», ἐνῶ εἶναι ὁ διάβολος ποὺ μπαίνει ἐνδιάμεσος καὶ πιάνει ὁ ἄνθρωπος τὴν συζήτηση μὲ τὸν λογισμό του. Ὁπότε ἀκούει τὸν ἱερέα νὰ λέη «Μετὰ φόβου...» καὶ τότε καταλαβαίνει ὅτι τέλειωσε ἡ Θεία Λειτουργία καὶ ἐκεῖνος δὲν συμμετεῖχε καθόλου. 

Εθνομάρτυρας Κωνσταντίνος Κατσίφας - Βόρειος Ήπειρος Γη Ελληνική (ΒΙΝΤΕΟ)

 


https://youtu.be/ldoMGlINsug?t=52

Η εκπομπή προβλήθηκε στο Αχελώος TV το Νοέμβριο του 2018 -λίγες μόνον ημέρες μετά την άνανδρη εκτέλεση του Κωνσταντίνου Κατσίφα στις 28.10.2018. Για πρώτη φορά αναρτάται στο διαδίχτυο με την παρούσα ανάρτηση στο κανάλι της εκπομπής μας ''Λόγος Ρωμαίικος''. 
 
Καλεσμένος: κ. Κώστας Κυριακού, αγωνιστής για την Βόρεια Ήπειρο, φυλακισμένος από το κομμουνιστικό καθεστώς του Χότζα στην Αλβανία, νομικός, συγγραφέας βιβλίων για τα δεινά του Βορειό-Ηπειρωτικού Ελληνισμού. 

"Των οικιών ημών εμπιπραμένων, ημείς άδομεν".

 


Τριάντα δύο υπουργοί Παιδείας στα τελευταία σαράντα οκτώ χρόνια, πέτυχαν σε συνεργασία με τα ΜΜΕ να μετατρέψουν τους νέους σε αλλοτριωμένους και απόλυτα χειραγωγήσιμους καταναλωτές ιδεών και αγαθών.

Είναι η γενιά των smartphones, των greeklish, των κοινωνικών δικτύων, των influencers…

Είναι η γενιά της παραλιακής, των οπαδών, των realities, των κουτσομπολίστικων εκπομπών και των εκπομπών μαγειρικής...

Είναι η γενιά του δικαιωματισμού - ατομισμού, του όλα επιτρέπονται αρκεί να περνάμε καλά...

Είναι η γενιά των φροντιστηρίων και της παραπαιδείας, των πανελληνίων εξετάσεων για να "κερδίσουν" τη ζωή...

Είναι τα παιδιά μας, οι εικόνες μας, ο καθρέφτης όλων ημών που θελήσαμε να τα εκπαιδεύσουμε στο "έχειν" και όχι στο "είναι", όχι με ήθος και έργα, αλλά με τα λόγια και τον ηθικισμό μας.

Που σκοτώσαμε το Θεό μέσα τους και όλες τις πανανθρώπινες αξίες, κάνοντας τα να πιστεύουν μόνο στην ύλη και στην κατανάλωση, στο μαμωνά και στο τίποτα.

Τριάντα δύο υπουργοί Παιδείας με μια κοινωνία αποχαυνωμένη από τα ΜΜΕ κατέστρεψαν συνειδητά και οργανωμένα το οικοδόμημα της ανθρώπινης υπάρξεως.

Κι εμείς, μέσα σ' αυτή την καταστροφή προσπαθούμε να σώσουμε την κατάσταση αλλάζοντας θέση στα έπιπλα...

Ή όπως το έλεγαν κάποιοι σοφοί: "Των οικιών ημών εμπιπραμένων, ημείς άδομεν".

Άγιος Παντελεήμων Δραπετσώνας

πηγή: https://aktines.blogspot.com/

Έγινε η πτώση μας, συνήθεια…- Ελευθεριάδης Γ. Ελευθέριος Ψυχολόγος M.Sc.


Είναι φυσιολογικό να σε παίρνει από κάτω.

Όλοι κάποτε σπάμε. Άλλοι λιγότερο και άλλοι πιο πολύ.

 

Πρόσεξε όμως.

Πρόσεξε μην παραγνωριστείτε με το κρεβάτι σου. Πρόσεξε μην κολλήσουν πάνω σου οι πιτζάμες. Πρόσεξε μην τα παντζούρια σου, πάνε μέρες που δεν άνοιξαν. Πρόσεξε, μην αφήσεις τη περιποίησή σου – Ξέρεις… Τη μια μέρα, λούζεις μόνο το κεφάλι. Την άλλη το σώμα. Την άλλη μόνο τα πόδια κ.ο.κ. –

Πρόσεξε, μην ο χώρος γύρω σου, μένει το βράδυ ακατάστατος, και δεν σε ενοχλεί όταν τον βρίσκεις έτσι το πρωί. Πρόσεξε, μην συνηθίσεις τη μυρωδιά από τη κλεισούρα. Πρόσεξε, μην δε δίνεις σημασία πλέον στο αν είναι πρωί, μεσημέρι ή απόγευμα. Πρόσεξε, μην βλέπεις το κινητό σου να χτυπά από φίλους και από ανθρώπους που σε αγαπάν, αλλά επιλέγεις να το αφήνεις να χτυπάει…

 

Όλοι κάποτε πέφτουμε.

Πρόσεξε όμως καλά.

Πρόσεξε μην γίνει συνήθεια η πτώση…

 

Ελευθεριάδης Γ. Ελευθέριος

Ψυχολόγος M.Sc.

Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2022

Στρατηγός Ταμουρίδης: Σταματήστε επιτέλους την βία και τον εκβιασμό!

 


Έχει ξεπεράσει πλέον κάθε όριο η αλαζονεία και η προκλητικότητα με την οποία τα όργανα του Μητσοτάκη, οι «ειδικοί», για τους οποίους ψήφισε ειδικό νόμο ασυλίας και ακαταδίωκτου, καθώς και τα γνωστά μορμολύκεια της συστημικής TV, εκφράζουν το μένος και το μίσος τους για τους πολίτες που έχουν επιλέξει, για δικούς τους λόγους, να μην εμβολιαστούν με τα ομολογουμένως νέου τύπου πειραματικά εμβόλια που κυκλοφορούν για τον γνωστό κορωνοϊό.

Το βιβλίο Α΄ Μακκαβαίων και η Προτεσταντική πολεμική εναντίον του

 


Χρήστος Σαλταούρας

Το βιβλίο Α΄ ΜΑΚΚΑΒΑΙΩΝ είναι ένα από τα 76 Κανονικά βιβλία της Αγίας Γραφής σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία. Ο Προτεσταντισμός αρνείται 10 από αυτά τα βιβλία και τα χαρακτηρίζει νόθα, απόκρυφα και Δευτεροκανονικά.

Για πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών πάνω στην άρνηση της Κανονικότητας 10 βιβλίων από την Διαμαρτύρηση, παραπέμπουμε στην μελέτη μας ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΙΟΥΔΙΘ ΚΑΙ Η ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΙΚΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ.

Στην παρούσα μελέτη θα ασχοληθούμε με την προπαγάνδα των Προτεσταντών ενάντια στο βιβλίο Α΄ ΜΑΚΚΑΒΑΙΩΝ. Οι αιρετικοί ισχυρίζονται ότι το ίδιο το βιβλίο Α ΜΑΚΚΑΒΑΙΩΝ αποδεικνύει με όσα γράφει ότι δεν πρέπει να θεωρείται μέρος του Κανόνα των βιβλίων της Αγίας Γραφής!!! Ας παρακολουθήσουμε την συλλογιστική των Προτεσταντών. Οι αρνητές της κανονικότητας του Α΄ ΜΑΚΚΑΒΑΙΩΝ παραθέτουν ορισμένα εδάφια από το εν λόγω βιβλίο που θεωρούν ότι αποδεικνύουν την μη Κανονικότητα αυτού.

Υπάρχει και ο θεμιτός πόλεμος

 


Τοῦ πρωτοπρεσβυτέρου π. Διονυσίου Τάτση

Κανένας δὲν μπορεῖ νὰ ἰσχυριστεῖ ὅτι οἱ σύγχρονοι ἄνθρωποι, μὲ τὶς πολλὲς ἀνέσεις καὶ τὶς πολλὲς δυνατότητες βελτίωσης τῶν βιοτικῶν τους προβλημάτων, διακρίνονται γιὰ τὴν εὐσέβειά τους καὶ γενικὰ γιὰ τὴν τήρηση τῶν θείων ἐντολῶν. 

Οἱ ἄνθρωποι, δυστυχῶς, εἶναι πλήρως ἐκκοσμικευμένοι καὶ δὲν ἀκολουθοῦν τὸν ἠθικὸ τρόπο ζωῆς, δηλαδὴ τὸν παραδοσιακό, ποὺ ἐπὶ αἰῶνες προτείνει ἡ Ἐκκλησία. Ἔχουν ἀπαρνηθεῖ τὰ ἱερὰ καὶ τὰ ὅσια, ἐπιλέγουν τὴν ἁμαρτία καὶ δὲν ἀντιδροῦν γιὰ τὰ ὅσα συμβαίνουν γύρω τους. Δὲν ἔχουν πίστη στὸ Θεὸ καὶ ζοῦν ὅπως οἱ εἰδωλολάτρες. Γι’ αὐτοὺς ὅλα ἐπιτρέπονται καὶ κανένας δὲν μπορεῖ νὰ ἀνακόψει τὴν φόρα ποὺ πῆραν στὸν κατηφορικὸ δρόμο τῆς ἀπομάκρυνσης ἀπὸ τὸ Θεό. Ἐνῷ δέχονται τόσα μηνύματα ἐπιστροφῆς καὶ ἀναθεώρησης τῶν προτεραιοτήτων στὴ ζωή τους, αὐτοὶ μένουν ἀδιάφοροι καὶ ἀπρόθυμοι.