Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022

Που θα φτάσει η προπαγάνδα; Η «Πέππα το γουρουνάκι» προωθεί ομόφυλα ζευγάρια με παιδιά και η ΕΡΤ το επικροτεί!

 


Παντελής Λαμψιώτης 

Επεισόδιο της «Πέππα» που προβλήθηκε στη Βρετανία, μαθαίνει τα παιδιά για οικογένειες με... 2 μαμάδες, και η ΕΡΤ το επιδοκίμασε.

Νέα «ήθη» στην «Πέππα το Γουρουνάκι»: Στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε, τα κινούμενα σχέδια επιστρατεύονται όλο και συχνότερα για να περάσει στα «αθόρυβα» η νεοταξική προπαγάνδα που επιδιώκει να διαλύσει τον θεσμό της οικογένειας, έτσι όπως ορίζεται από τη φύση, δηλαδή με τον αναντικατάστατο ρόλο του πατέρα και της μητέρας .

Ο ΘΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΒΟΗΘΑΕΙ!

 


«Όπως ο γονιός που έκανε παιδιά νιώθει την υποχρέωση να τα βοηθήσει, έτσι και ο Θεός που μας δημιούργησε και μας έχει παιδιά Του ενδιαφέρεται και Αυτός για μας και νιώθει την ανάγκη να μας βοηθήσει. Ναι, είναι υποχρεωμένος γι’ αυτό» (Ιερομ. Ισαάκ, Βίος Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτου, Άγιον Όρος).

Μη φοβόμαστε, μην κρυβόμαστε

 


Δεν ντρέπονται οι ζοφεροί άπιστοι και να ντρεπόμαστε εμείς οι πιστοί, οι «υιοί φωτός… και υιοί ημέρας» και όχι «νυκτός ουδέ σκότους»! (Α’ Θεσ. 5.5).

Δικαιολογείται ένας «ημιχριστιανισμός»; όταν δηλαδή βρίσκεσαι μεταξύ χριστιανών να είσαι – ορθότερα, να παρουσιάζεσαι – χριστιανός στην εμφάνιση, στα λόγια, στη συμπεριφορά, ενώ όταν συναγελάζεσαι με αδιάφορους ή αρνητικούς να είσαι ιχθύς σε σκοτεινά βάθη; Και το χειρότερο να γίνεσαι στην εμφάνιση, στα λόγια, στη συμπεριφορά, να γίνεσαι, λέμε, κόσμος που «εν τω πονηρώ κείται» (A’ Ιω. 5.19) όταν βρίσκεσαι σε κοσμικό περιβάλλον; Ν’ αγαπάς «την δόξαν των ανθρώπων μάλλον ήπερ την δόξαν του Θεού»; (Ιω. 12.43). Πώς είναι δυνατό να επαμφοτερίζεις; Ποια «μετοχή δικαιοσύνη και ανομία; τις δε κοινωνία φωτί προς σκότος; τις δε συμφώνησις Χριστώ προς Βελίαλ, ή τις μερίς πιστώ μετά απίστου;» (Β’ Κορ. 6.14-15).

Όσιος Ιγνάτιος Μπριαντσανίνωφ: Η ταπείνωση ηρεμεί τα νεύρα!

 


Ν’ αγαπάς το Θεό σύμφωνα με την εντολή Του, όχι όπως κάποιοι παραπλανημένοι ονειροπόλοι νομίζουν ότι τον αγαπούν.

Μη δημιουργείς εκστάσεις, μην εξάπτεις τα νεύρα σου, μη θερμαίνεσαι με υλική φωτιά, με τη θέρμη του αίματος.

Η θυσία που ευαρεστεί στο Θεό είναι η ταπείνωση της καρδιάς, η συντριβή του πνεύματος.

Δημήτρης Νατσιός: Είτε βράδυ είτε ημέρα… «μολών λαβέ»

 


Δημήτρης Νατσιός, δάσκαλος-Κιλκίς


«Και αυτή η σελήνη η ματωμένη και μισή

που μας την κουβαλήσατε!

Αλήθεια πέστε μου, μετρήσατε

πόσοι άλλοι πέρασαν απ’ το νησί

πριν από σας πανίσχυροι και επιφανείς

κι ούτε για δείγμα δεν έμεινε κανείς»

Κώστας Μόντης, Κύπριος ποιητής

Ίσως δεν είναι τυχαίο που η σημαία τους είναι το μισοφέγγαρο, το σκοτάδι. Όπου πάτησε το πόδι τους, σκοτάδια απλώθηκαν. Έσβησαν πολιτισμοί πανάρχαιοι, ξεθεμελιώθηκαν αριστουργήματα, μνημεία απαράμιλλης τέχνης σοβατίστηκαν, μάτωσαν ψυχές, χορτάρι δεν φύτρωνε. «Τούρκοι πέρασαν…».

Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού- Ερμηνεία της Αποστολικής περικοπής από τον Ιερό Χρυσόστομο

 


ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΟ ΤΗΣ ΥΨΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ[:Γαλ.6,11-18]

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΠΕΡΙΚΟΠΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ

     «῎Ιδετε πηλίκοις ὑμῖν γράμμασιν ἔγραψα τῇ ἐμῇ χειρί (:δείτε με πόσο μεγάλα γράμματα σας έγραψα με το ίδιο μου το χέρι)»[Γαλ.6,11].

    Σκέψου πόση οδύνη κατέχει τη μακάρια εκείνη ψυχή· διότι, όπως ακριβώς εκείνοι οι οποίοι περιπίπτουν σε πένθος και αφού απώλεσαν κάποιον από τους οικείους τους ή υπομένοντας κάτι από τα απροσδόκητα, ούτε τη νύκτα ησυχάζουν, ούτε την ημέρα, επειδή πολιορκεί την ψυχή τους το πένθος· έτσι και ο μακάριος Παύλος, αφού είπε λίγο για τα ήθη, πάλι επανέρχεται στα προηγούμενα, τα οποία περισσότερο τάρασσαν την ψυχή του, λέγοντας τα εξής λόγια: «Κοιτάξτε με πόσο μεγάλα γράμματα σας έγραψα».

Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού- Ερμηνεία της Ευαγγελικής περικοπής από τον Ιερό Χρυσόστομο

 


ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΟ ΤΗΣ ΥΨΩΣΕΩΣ [:Ιω.3,13-17]

Ο ΙΕΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΝΙΚΟΔΗΜΟ

               [Υπομνηματισμός των εδαφίων Ιω.3,13-21]

  «Εἰ τὰ ἐπίγεια εἶπον ὑμῖν καὶ οὐ πιστεύετε, πῶς ἐὰν εἴπω ὑμῖν τὰ ἐπουράνια πιστεύσετε; καὶ οὐδεὶς ἀναβέβηκεν εἰς τὸν οὐρανὸν εἰ μὴ ὁ ἐκ τοῦ οὐρανοῦ καταβάς, ὁ υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου ὁ ὢν ἐν τῷ οὐρανῷ (:εάν σας είπα διδασκαλίες και αλήθειες θείες, οι οποίες όμως σχετίζονται με όσα συμβαίνουν πάνω στη γη και οι πιστοί αποκτούν εμπειρία γι' αυτά στην επίγεια ζωή τους και είναι επομένως εύκολο να τις εννοήσετε και όμως δεν τις πιστεύετε, πώς, εάν σας πω υψηλές αλήθειες, που αναφέρονται στον επουράνιο κόσμο, θα τις παραδεχτείτε και θα τις πιστέψετε; Κι όμως, μόνο από Εμένα θα μάθετε τα επουράνια αυτά μυστήρια· διότι κανείς δεν ανέβηκε στον ουρανό, για να μάθει εκεί και να διδάξει σε σας αυτές τις αλήθειες, παρά μόνο Αυτός που κατέβηκε από τον ουρανό και έγινε με την ενανθρώπησή Του υιός του ανθρώπου και ο Οποίος εξακολουθεί, όσο χρόνο ζει στη γη, να είναι και στον ουρανό ως Θεός πανταχού παρών)»[Ιω.3,12-13·  ερμηνευτική απόδοση Παναγιώτου Τρεμπέλα].

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022

Ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Θεολόγων για την Εκκλησία και την υποτίμηση της γυναίκας

 


Οδυνηρή έκπληξη αποτέλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις ορθοδόξου μητροπολίτη, σχετικά με την υποτιθέμενη συναίνεση των θυμάτων των φρικτών και κτηνωδών βιασμών. Αυτές οι δηλώσεις διαδόθηκαν ταχύτατα και δικαιολογημένα προκάλεσαν την αγανάκτηση της κοινής γνώμης.

Θεωρούμε αυτονόητο ότι οι εν λόγω απόψεις δεν έχουν καμία σχέση με το γράμμα και το πνεύμα της ορθόδοξης παράδοσης, αυτό που διαχρονικά μεταφέρουν οι άγιοι και οι αγίες της Ορθοδοξίας.

Μόρφου Νεόφυτος: Προσευχὲς γιὰ τὴν Παναγία (08.09.2022)

 


Κήρυγμα Μητροπολίτου Μόρφου κ. Νεοφύτου κατὰ τὴ Θεία Λειτουργία τῆς ἑορτῆς τοῦ Γενεθλίου τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου, ποὺ τελέσθηκε στὴν ἱερὰ μονὴ Παναγίας τοῦ Ἄρακος παρὰ τὴν κοινότητα Λαγουδερῶν τῆς μητροπολιτικῆς περιφέρειας Μόρφου (08.09.2022).

Ψάλλει ὁ Πρωτοψάλτης τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Μόρφου κ. Μάριος Ἀντωνίου.

πηγή: https://immorfou.org.cy/

Οι άγιοι Θεοπάτορες Ιωακείμ και Άννα

 ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου - Καθηγητού



     Σημαντική τιμητική θέση στο αγιολόγιο της Εκκλησίας μας κατέχουν οι άγιοι Ιωακείμ και η Άννα, ο προπάτορας και η προμήτορα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Σε κάθε σχεδόν ιερή ακολουθία γίνεται ξεχωριστή αναφορά στα σεπτά τους πρόσωπα, επιζητώντας οι λειτουργοί τις πρεσβείες τους στον Θεό. Είναι οι γονείς της Θεομήτορος, οι οποίοι αξιώθηκαν να γεννήσουν τη Μητέρα του Θεού για να πραγματοποιηθεί το σχέδιο της σωτηρίας του ανθρωπίνου γένους.
     Οι πληροφορίες μας γι’ αυτούς προέρχεται αποκλειστικά από την Ιερά Παράδοση, καθότι δεν αναφέρει τίποτε η Καινή Διαθήκη. Όμως για μας τους Ορθοδόξους η Ιερά Παράδοση είναι το ίδιο έγκυρη και αξιόπιστη με την Αγία Γραφή, διότι η αυτοσυνειδησία της Εκκλησίας μας διέσωσε με σεβασμό ό, τι δεν καταγράφηκε από τους Ιερούς Συγγραφείς στα καινοδιαθηκικά κείμενα. Φρόντισαν οι αρχαίοι Πατέρες και ο πιστός λαός, να διασώσουν, συν τοις άλλοις, και την άγραφη παράδοση σχετικά με τους κατά σάρκα παππού και γιαγιά του Κυρίου μας. Μέρος αυτής της παράδοσης έχει καταγραφεί στη λεγόμενη «απόκρυφη γραμματεία» της αρχαίας Εκκλησίας. Ειδικά για τον προπάτορα και προμήτορα του Κυρίου κάνει εκτενή λόγο το λεγόμενο απόκρυφο «Πρωτοευαγγέλιο του Ιακώβου»

«Να προσεύχεσαι στην Παναγία και, όσο μπορείς συχνότερα, να λες το “Θεοτόκε Παρθένε”. Η Υπεραγία Θεοτόκος φυλάει όποιον λέει αυτή την προσευχή…»

 


Άγιος Στάρετς Ζηνόβιος

Όταν κάποτε ρώτησαν τον άγιο μητροπολίτη Τέτρι–Τσκάρο και στάρετς Ζηνόβιο (Μαζούγκα· 1896–1985) πώς να κάνουν την Ευχή του Ιησού, ο άγιος απάντησε ότι «δεν πρέπει να επιδιώκουμε αμέσως υψηλές βαθμίδες και ιδιαίτερη συγκέντρωση της σκέψης, αλλά χρειάζεται με απλότητα καρδιάς να λέμε την Ευχή προς τον ζώντα Θεό, ο Οποίος είναι κοντά μας, όπως η ψυχή μας».

Ασύλληπτα συγκλονιστική συνέντευξή του Σταμάτη Σπανουδάκη για του Τούρκους

 


Απόσπασμα από συγκλονιστική συνέντευξή του Σταμάτη Σπανουδάκη

-Ζει ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς
-Το θέμα είναι να σκοτώσουμε τον τούρκο μέσα μας
-Φοβάμαι πιο πολύ την ενωμένη Ευρώπη από την Τουρκία
-Το μεγαλύτερο όνειρο του τούρκου (και ας μην το ξέρει), είναι να γίνει Έλληνας

πηγή: https://yiorgosthalassis.blogspot.com/

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022

...Αν δεν μπορείς να Tον θυμηθείς 1000 φορές, 100 φορές, 50 φορές την ημέρα, θυμήσου Tον 10 φορές και πες Tου με αγάπη: «Χριστέ μου!»

 Πως ζουν οι άγιοι πριν γίνουν Άγιοι...



 Φωτογραφία ο (άγιος) Γέροντας Αιμιλιανός με Άγιο Εφραίμ Κατουνακιώτη


"Ύστερα θα αρχίσεις να τον νοιώθεις μέσα στην καρδιά σου.."

Ο Χριστός δέχεται τα εκατό, 

δέχεται και τα τριάντα, 

δέχεται και τα πενήντα που θα του δώσεις.

Ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς για το Γενέσιο της Θεοτόκου

 Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά

 

ΣΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗ

ΤΗΣ ΠΑΝΥΠΕΡΑΓΝΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΜΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΙ ΑΕΙΠΑΡΘΕΝΟΥ ΜΑΡΙΑΣ

        Πράγματι κάθε καιρός είναι κατάλληλος για να γίνει αρχή ενός σωτήριου τρόπου ζωής. Και για να δηλώσει αυτό έλεγε ο μέγας Παύλος: «Ἰδοὺ νῦν καιρὸς εὐπρόσδεκτος, ἰδοὺ νῦν ἡμέρα σωτηρίας (:Να λοιπόν, τώρα είναι καιρός κατάλληλος, να, τώρα είναι ημέρα σωτηρίας)»[Β΄Κορ.6,2]· «Ἀποθώμεθα οὖν τὰ ἔργα τοῦ σκότους καὶ ἐνδυσώμεθα τὰ ὅπλα τοῦ φωτός. Ὡς ἐν ἡμέρᾳ εὐσχημόνως περιπατήσωμεν (:Ας αποθέσουμε λοιπόν σαν νυκτερινά ενδύματα τα έργα της αμαρτίας, που γίνονται στο σκοτάδι, και ας ντυθούμε σαν άλλα όπλα τα φωτεινά έργα της αρετής. Όπως συμπεριφέρεται κανείς την ημέρα, που τα βλέμματα πολλών τον παρακολουθούν, έτσι κι εμείς ας συμπεριφερθούμε με ευπρέπεια και σεμνότητα)»[Ρωμ.13,12-13]. Δεν εννοεί ότι καιρός ευπρόσδεκτος για σωτηρία είναι κάποια από τις ώρες ή από τις ημέρες, αλλά όλος ο χρόνος μετά την επιφάνεια του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος μας Ιησού Χριστού επάνω στη γη.

Εορτή παγκόσμιας χαράς εορτάζει η Εκκλησία μας, τη Γέννηση της Κυρίας Θεοτόκου

 

Ἡ γέννησίς σου Θεοτόκε, χαρὰν ἐμήνυσε πάσῃ τῇ οικουμένῃ, ἐκ σοῦ γὰρ ἀνέτειλεν ὁ Ἥλιος τῆς δικαιοσύνης, Χριστὸς ὁ Θεὸς ἡμῶν, καὶ λύσας τὴν κατάραν, ἔδωκε τὴν εὐλογίαν, καὶ καταργήσας τὸν θάνατον, ἐδωρήσατο ἡμῖν ζωὴν τὴν αἰώνιον.

Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Καψάνης

Εορτή παγκόσμιας χαράς εορτάζει η Εκκλησία μας, τη Γέννηση της Κυρίας Θεοτόκου. Και κάπου, σε ένα από τα ωραία τροπάρια της εορτής, την αποκαλεί “ρίζα του γένους ημών” (β’ κανόνας εορτής, θ’ ωδή). Και όντως η Παναγία μας είναι η νέα ρίζα, η οποία μέσα σ’ ένα άγονο κόσμο, σ’ ένα στείρο κόσμο, σ’ ένα πνευματικά νεκρό κόσμο μπόρεσε να μας φέρει το άνθος της ζωής, τον Σωτήρα Χριστό. Χωρίς αυτή τη νέα ρίζα η ανθρωπότητα δεν θα μπορούσε να έχει τον γλυκύτατο καρπό, τον Σωτήρα Χριστό. Και γι’ αυτό η Γέννησή της, ως αρχή της αναπλάσεως του ανθρώπινου γένους, είναι υπόθεση παγκόσμιας χαράς.

Σάλος για τον «αποκεφαλισμό» μνημείων Μακεδονομάχων σε πάρκο της Έδεσσας

 


Άγνωστοι βανδάλισαν μνημεία ηρώων Μακεδονομάχων σε πάρκο της Έδεσσας, με τους δράστες να.. αποκεφαλίζουν προτομές, όπως του Καπετάν Άγρα και του Αντώνη Μίγκα!

«Εικάζουμε ότι πρόκειται για γνωστούς – άγνωστους οι οποίοι ακόμη και μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν σταμάτησαν τις ανθελληνικές τους δραστηριότητες» ανέφερε στο grtimes.gr, ο δήμαρχος Έδεσσας, Δημήτρης Γιάννου, ο οποίος συνοδευόμενος από τον Αστυνομικό Διευθυντή Πέλλας, Δημήτρη Περδικάτση πραγματοποίησε αυτοψία τόσο στο πάρκο Καταρρακτών, όσο και στο μνημείο του χώρου όπου μαρτύρησαν οι ήρωες, κοντά στον οικισμό της Καρυδιάς, όπου άγνωστοι «αποκεφάλισαν» τις προτομές.

Ι. Μάζης για τον παγκόσμιο κυβερνήτη που θα έρθει...

 


Ι. ΜΑΖΗΣ: "Ποια θρησκεία εξυπηρετεί τη Παγκοσμιοποίηση;


Ένας νόμος, ένας θεός, ένα κράτος διεθνές, μία θρησκεία"


πηγή: https://yiorgosthalassis.blogspot.com/

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2022

ΕΧΕΙ ΕΚΛΕΙΨΕΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΥΘΕΝΤΙΑ;

 

https://www.youtube.com/

Δεν ταιριάζουν όλοι μεταξύ τους... - Ελευθεριάδης Γ. Ελευθέριος

 


Οι άνθρωποι είναι σαν τα κομμάτια ενός παζλ.

Δεν ταιριάζουν όλοι μεταξύ τους.
Δεν αρκεί να θες να είσαι σε μια σχέση.
Πρέπει και να ταιριάζεις.
Πολλά κομμάτια χάλασαν στη προσπάθεια να κουμπώσουνε μαζί.
Πολλοί άνθρωποι πληγώθηκαν, ενώ δεν ήταν ο ένας για τον άλλον…
Ξέρεις πιο είναι το χειρότερο;
Πώς όταν προσπαθείς, ξανά και ξανά, με το ζόρι να ενώσεις δύο κομμάτια που δεν θα έπρεπε, στο τέλος υπάρχει ο κίνδυνος να τα αχρηστέψεις.
Και όταν έρθει η ώρα, να κουμπώσουν με «ταίρι» τους, δε θα έχουν, τίποτε άλλο πλέον για να δώσουν.

Ελευθεριάδης Γ. Ελευθέριος

Η επανάσταση άρχισε από μέσα!

 


Κανένας νέος δεν κοιμάται τις μέρες που διανύουμε, όσο και αν κάποιοι το νομίζουν. Κάθε νέος μα κάθε νέος παρατηρεί και προβληματίζεται με όσα βλέπει γύρω του. Βλέπει την πατρίδα μας σε τραγική κατάσταση:

Εξάρτηση οικονομική, πολιτική και κοινωνική από δυνάμεις εκτός των συνόρων μας.

Δουλειές δεν υπάρχουν, κάποιοι φίλοι μας ήδη μετανάστευσαν.

Οι παροχές Υγείας και Παιδείας μειώνονται ανησυχητικά.

Ο θεσμός της οικογένειας και ειδικά της πολύτεκνης βάλλεται πανταχόθεν.

Και το πρωταρχικό αγαθό της ασφάλειας έγινε πλέον ζητούμενο.

Εμφύλιες ταραχές και πολιτειακές ανωμαλίες - Η "κληρονομιά" μας για την πολιτική που ακολουθεί η Δύση

 Ελευθέριος Ανδρώνης 


H αυτοκτονική πολιτική που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση μας οδηγεί σε κοινωνικές εκρήξεις άνευ προηγουμένου - Η Ελλάδα παραμένει ανοχύρωτη μπροστά σε έναν τέτοιο εφιάλτη.

Η πολιτική της ΕΕ οδηγεί σε «έκρηξη»: Ενεργειακή κρίση, διατροφική κρίση, φτωχοποίηση, πολιτικά σκάνδαλα και στροφή των κυβερνήσεων προς τον απολυταρχισμό, είναι οι παράγοντες  που σφίγγουν ολοένα και περισσότερο τη «θηλιά» στους λαούς της Δύσης και με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν προς ένα ντόμινο κοινωνικών εκρήξεων άνευ προηγουμένου.

π. Αρσένιος Βλιαγκόφτης - Όλα έτοιμα για το συλλείτουργο με τον αχειροτόνητο

 


Εκπομπή με τον π. Αρσένιο Βλαγκόφτη [Κυριακή, 4 Σεπτεμβρίου 2022]

πηγή: https://panagia-ierosolymitissa.blogspot.com/

Η αγία Διάκριση θα ΄πρεπε να διδάσκεται σε όλα τα σχολεία… |Σταμάτης Σπανουδάκης

 


Οι πιο δύσκολοι αγώνες είναι αυτοί που γίνονται μέσα μας.

Οι καλύτερες συζητήσεις γίνονται με τον εαυτό μας.

Αληθινές διακοπές είναι η μοναξιά, η ευλογημένη ησυχία και η προσευχή.

Τα ωραιότερα τοπία είναι κρυμμένα μέσα μας.

Διαμαρτυρία Ορθοδόξων Χριστιανών Θράκης

 


(Με αφορμή την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχου στην Β. Ελλάδα) 
«Των λυπηρών επαγωγαί χειμάζουσι την ταπεινήν μου ψυχήν· και συμφορών νέφη, την εμήν καλύπτουσι, καρδίαν Θεονύμφευτε· αλλ’ η Φως τετοκυία, το θείον και προαιώνιον, λάμψον μοι το φως το χαρμόσυνον».

Με απέραντη θλίψη ο σύγχρονος ορθόδοξος χριστιανός παρατηρεί την μετάλλαξη και αλλοίωση του Ευαγγελίου και της θεολογίας των Αγίων Πατέρων της Εκκλησίας να συμβαίνει ευκαίρως - ακαίρως από αρχιερείς, ιερείς ,θεολόγους κ.ά., με πρόσχημα την αλλαγή του κοσμικού γίγνεσθαι και την ενσωμάτωση της Εκκλησίας του Ιησού Χριστού σε αυτό.

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2022

Θεσσαλονίκη: Συγκλονιστικές εικόνες για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή

Ο ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟΣ ΧΟΡΟΣ “ΦΩΤΙΕΣ”,  Ο ΟΠΟΙΟΣ ΑΝΑΠΑΡΙΣΤΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ


Εκατό φαναράκια για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή άναψαν συμβολικά στην πλατεία του Λευκού Πύργου το βράδυ της Πέμπτης, στην εκδήλωση μνήμης που διοργάνωσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η Αντιδημαρχία Διαδημοτικής Συνεργασίας και Απόδημου Ελληνισμού.


Με τίτλο “για τις ψυχές που χάθηκαν” η εκδήλωση συνοδεύτηκε με μουσικοχορευτικό πρόγραμμα με χορούς, και τον συγκλονιστικό χορό “Φωτιές”, ο οποίος αναπαριστά τη μεγάλη πυρκαγιά της Σμύρνης.

Βιβλίο: Το Μαύρο Κουτί.

 



Κάποια από αυτά που θα διαβάσεις σε αυτό το βιβλίο είναι “θεωρίες” και κάποια είναι “πραγματικότητες”. Είναι ένα παζλ, που με την ένωση των κομματιών του μας δείχνει μια “εικόνα για το μέλλον”. Θα σε προέτρεπα, αφού διαβάσεις αυτό το βιβλίο, να ψάξεις μόνος σου την κάθε λεπτομέρεια γιατί αφορά εσένα και το μέλλον των παιδιών σου.
Αφορά το ίδιο το μέλλον της ανθρωπότητας, που εξαρτάται από τις δικές σου αποφάσεις.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν αυτό το μικρό ταξίδι.

Το ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν και η "συνωστισμένη" Σμύρνη...

 


Γράφει ο Θεοφάνης Μαλκίδης   

Το ΝΑΤΟ με ανάρτησή του στο Τwitter ευχήθηκε «Ευτυχισμένη Ημέρα Νίκης» λέγοντας πως «Σήμερα είναι η 100η επέτειος από την ανεξαρτησία της Τουρκίας. Συμμετέχουμε με τους Τούρκους συμμάχους μας σε όλο το ΝΑΤΟ και πέραν αυτού για να γιορτάσουμε τη Νίκη τους και την Ημέρα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων».   

Οι άνθρωποι θα σου δώσουν ότι έχουν στη καρδιά τους... - Ελευθέριος Ελευθεριάδη

 


Οι άνθρωποι θα σου δώσουν ότι έχουν στη καρδιά τους.

Τίποτα περισσότερο. Τίποτα λιγότερο
Μόνο ότι έχουν στη καρδιά τους μαζεμένο.
Όπως από τον κρεοπώλη δεν ζητάς ψωμί, ούτε από τον μανάβη κρέας, έτσι και με τους ανθρώπους.
Μην απαιτείς από άνθρωπο σκληρό να αγαπηθείς.
Ούτε από άνθρωπο αδιάφορο να αρχίσει να σε προσέχει.
Ο,τι έχει καθένας στη καρδιά, βγαίνει αβίαστα. Εύκολα. Απλά.
Με ζόρι και παρακαλητά, μόνο απογοητεύσεις θα εισπράττεις.
Καθένας, σε κερνάει ό,τι έχει στη καρδιά.
Πάρτο απόφαση, και ειρήνευσε την ψυχή σου.

Ελευθεριάδης Γ. Ελευθέριος
Ψυχολόγος M.Sc.

Κυριακή ΙΒ΄ Ματθαίου - Ερμηνεία της Ευαγγελικής περικοπής από τον Ιερό Χρυσόστομο

 


ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΒ΄ΜΑΤΘΑΙΟΥ [:Ματθ.19,16-26]

Ο ΙΕΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΟΥΣΙΟ ΝΕΟ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΟΥΣΕ ΤΗΝ ΑΙΩΝΙΑ ΖΩΗ 

   «Καὶ ἰδοὺ εἷς προσελθὼν εἶπεν αὐτῷ· διδάσκαλε ἀγαθέ, τί ἀγαθὸν ποιήσω ἵνα ἔχω ζωὴν αἰώνιον(:και ιδού Τον πλησίασε κάποιος και Του είπε: ‘’Διδάσκαλε αγαθέ, τι καλό να κάνω για να κληρονομήσω την αιώνια ζωή;’’)»[Ματθ.19,16].

  Ορισμένοι κατηγορούν τον νέο αυτόν ως κάποιον ύπουλο και πονηρό και εκτιμούν ότι πλησίασε τον Ιησού με σκοπό να Τον πειράξει· εγώ όμως δε θα μπορούσα, βέβαια, να αρνηθώ ότι ήταν φιλάργυρος και δούλος των χρημάτων, επειδή και ο Χριστός τον έλεγξε ως άνθρωπο αυτού του είδους, ύπουλο όμως δε θα μπορούσα να τον χαρακτηρίσω με κανέναν τρόπο, και διότι δεν είναι ασφαλές το να επιχειρεί κανείς να καταλήγει σε τολμηρές κρίσεις για ζητήματα που αφορούν τον εσωτερικό κόσμο κάποιου ανθρώπου και πόσο μάλιστα όταν πρόκειται να τον κατηγορήσει για κάτι, καθώς επίσης και για τον πρόσθετο λόγο ότι ο ευαγγελιστής Μάρκος έχει αναιρέσει αυτήν την υποψία για τυχόν δόλιες προθέσεις του συγκεκριμένου νέου· πιο συγκεκριμένα, λέγει τα εξής για τον νεανίσκο αυτόν: «Καὶ ἐκπορευομένου αὐτοῦ εἰς ὁδὸν προσδραμὼν εἷς καὶ γονυπετήσας αὐτὸν ἐπηρώτα αὐτόν(:και καθώς ο Ιησούς έβγαινε στον δρόμο, έτρεξε προς Αυτόν και αφού γονάτισε εμπρός Του, Τον ρωτούσε)»[Μάρκ.10,17] και ότι «ὁ δὲ Ἰησοῦς ἐμβλέψας αὐτῷ ἠγάπησεν αὐτὸν καὶ εἶπεν αὐτῷ…(:ο Ιησούς τον κοίταξε με πολλή αγάπη και ενδιαφέρον και τον συμπάθησε και του είπε…)»[Μάρκ.10,21].

Κυριακή ΙΒ΄ Ματθαίου - Ερμηνεία της Αποστολικής περικοπής από τον Ιερό Χρυσόστομο

 


ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΒ΄ΜΑΤΘΑΙΟΥ [:Α΄Κορ.15,1-11]


    «Γνωρίζω δὲ ὑμῖν, ἀδελφοί, τὸ εὐαγγέλιον ὃ εὐηγγελισάμην ὑμῖν, ὃ καὶ παρελάβετε, ἐν ᾧ καὶ ἑστήκατε δι᾿ οὗ καὶ σῴζεσθε, τίνι λόγῳ εὐηγγελισάμην ὑμῖν εἰ κατέχετε, ἐκτὸς εἰ μὴ εἰκῆ ἐπιστεύσατε (:Σας γνωστοποιώ λοιπόν, αδελφοί, το Ευαγγέλιο που σας δίδαξα, το οποίο και παραλάβατε και στο οποίο μένετε αμετακίνητοι από τότε. Με αυτό και θα σωθείτε, εάν το κρατάτε στερεά, όπως εγώ σας το κήρυξα· εκτός αν μάταια και χωρίς λόγο πιστέψατε. Λησμονήσατε όμως, μία ουσιώδη αλήθεια του Ευαγγελίου μου αυτού)»[Α΄Κορ.15,1-2].

Βίντεο-ντοκουμέντο της ανακήρυξης του Μητροπολίτη Πενταπόλεως Νεκταρίου σε Άγιο

 


Παρακολουθήστε το βίντεο-ντοκουμέντο της ανακήρυξης του Μητροπολίτη Πενταπόλεως Νεκταρίου σε Άγιο.

Το σπάνιο βίντεο της Κινηματογραφικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης παρουσιάζει τις πανηγυρικές εκδηλώσεις στο νησί της Αίγινας τον Νοέμβριο του 1961, όταν ανακοινώθηκε η ανακήρυξη του ήδη Αγίου Νεκταρίου στις καρδιές των πιστών.

Ιβάν Κανίδης: Ο δάσκαλος που θυσίασε τη ζωή του σώζοντας παιδιά στο σχολείο του Μπεσλάν, στις 3/9/2004

" ἵνα πληρωθῇ ὁ λόγος ὃν εἶπεν, ὅτι οὓς δέδωκάς μοι,
οὐκ ἀπώλεσα ἐξ αὐτῶν οὐδένα "

γράφει η Χριστίνα Χαφουσίδου

Στις 3 Σεπτεμβρίου 2004 σταμάτησε να κτυπά η καρδιά ενός υπέροχου ανθρώπου και παιδαγωγού, ο οποίος με κόστος την ίδια τη ζωή του πάλευε να σώσει όσα περισσότερα παιδιά μπορούσε από τα χέρια των τρομοκρατών, που κατέλαβαν το 1ο Σχολείο του Μπεσλάν κατά την πανηγυρική τελετή έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, την 1η Σεπτεμβρίου.

Ο ελληνικής καταγωγής Ιωάννης Κανίδης γεννήθηκε την 1η Ιανουαρίου του 1930, στο χωριό Μάλαγια Ιράγκα της Γεωργίας, όπου ο πατέρας του ήταν πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού (κολχόζ). Το επάγγελμα του καθηγητή Φυσικής Αγωγής ο Ιβάν Κωνσταντίνοβιτς (σ.σ. του Κωνσταντίνου, όπως επίσημα προσφωνούνται στη Ρωσία, με όνομα και πατρώνυμο) διάλεξε από νέος, αποφοιτώντας από το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής του Πανεπιστημίου του Βλαδικαυκάς το 1953, και του παρέμεινε πιστός σ’ ολόκληρη τη ζωή του.

Ιβάν Κανίδης, ο ήρωας και μάρτυρας του Μπεσλάν (φωτ.: papounidis.com)