Σάββατο 10 Αυγούστου 2024

π. Νικόλαος Λουδοβίκος: Είχα φοβηθεί πολύ μη γίνει παγκόσμιος πόλεμος και ρώτησα τον Άγιο Παΐσιο

Όταν είχε ξεσπάσει ο πόλεμος στον Κόλπο, είχαμε φοβηθεί πολύ μη γίνει παγκόσμιος πόλεμος.

Βρέθηκα τότε στον άγιο Παΐσιο, τον επισκεφτήκαμε νωρίς εκείνο το πρωινό και ήταν ανήσυχος και έντονα πονεμένος.
Τι συνέβη γέροντα, τον ρωτήσαμε.
Άρχισε ο πόλεμος, μας είπε, το ήξερε ήδη πνευματικώ τω τρόπω.
Εκείνη την εποχή δεν υπήρχε στο Άγιον Όρος τρόπος να το μάθεις τόσο γρήγορα. Τον ρωτήσαμε λοιπόν τι θα γίνει.
Ε, μας λέει, μια μικρή φωτιά είναι, μ’ έναν κουβά νερό σβήνει.

Ιερά Μητρόπολη Πάφου: Περί επιτάφιου θρήνου και εγκωμίων της Παναγίας. Είναι στην Παράδοσή μας;


Εν Πάφω την 8η Αυγούστου 2024
του αγίου Αιμιλιανού του ομολογητού, επισκόπου Κυζίκου
Γραφείο κατά των αιρέσεων


“Η Μ.Εκκλησία κατακρίνουσα πᾶν ὅ,τι καινοφανὲς καὶ κακόζηλον, 
ἔστω καὶ γινόμενον πρὸς τιμὴν τῆς Θεοτόκου,
ἀποδοκιμάζει ταῦτα ἐπισήμως καὶ ἀπαγορεύει μάλιστα αυστηρῶς”

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί σε κατά τόπους ενορίες μία ανάρμοστη προσθήκη στο τυπικό της Εκκλησίας μας “προς πλείοντα τάχα δόξαν”1 και τιμή της Υπεραγίας ημών Θεοτόκου. Η αντικανονική αυτή αλλαγή έγκειται στο γεγονός της τέλεσης “επιταφίου θρήνου της Παναγίας” προς μίμηση της ακολουθίας του επιταφίου του Μ. Σαββάτου.

Τι αναπαύει περισσότερο την Παναγία μας;

 Ρωτήθηκε ένας ενάρετος γέροντας:

- Τι αναπαύει περισσότερο την Παναγία μας;

Και ο σοφός εκείνος γέροντας απάντησε:

- α) να αγαπήσουμε και να μνημονεύουμε το όνομα του Υιού Της, με την ευχή του Χριστού

β) να αγαπήσουμε και να μιμηθούμε τη ζωή του Υιού Της και τη δική Της, μια ζωή γεμάτη αγάπη, ταπείνωση και αγνότητα, κατεξοχήν αυτές τις αρετές και γ) να αγαπήσουμε και να κάνουμε τους Χαιρετισμούς της Παναγίας.

Οι Χαιρετισμοί της Παναγίας, περιέχουν πάρα πολύ Χάρη!

Η προσευχή είναι σαν το λεωφορείο που πρέπει να φεύγει γεμάτο

 Πάντα ο όσιος Παΐσιος τόνιζε την αξία της προσευχής, λέγοντας προς τους συνανθρώπους του που αντιμετώπιζαν προβλήματα στη ζωή τους: «Θα προσευχηθώ για εσένα».

Εκείνο τον καιρό είχε φύγει από τη ζωή ένας στενός, αγαπημένος συγγενής μου, ο Νίκος, οπότε ρώτησα τον Γέροντα, αν είναι καλό που προσεύχομαι κάθε βράδυ με το κομποσχοίνι, να αναπαύει ο Θεός την ψυχή του Νίκου στην άλλη ζωή.

Τι είδα επιστρέφοντας στις ρίζες μου στον Πόντο – Πρόγονοι που ακόμα μιλούν


Γράφει ο ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Ε.

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να μην επισκεφτεί κάποιος την Τουρκία. Αρχικά, μπορεί να μη θέλει να αφήσει συνάλλαγμα και να ενισχύσει έτσι την οικονομία μιας αυταρχικής και αναθεωρητικής χώρας που αφήνει τον λαό της να πεινά ενώ οι ολιγάρχες της τροφοδοτούν την πολεμική βιομηχανία της η οποία κατά κύριο λόγο στρέφεται εναντίον μας.

Κατά δεύτερο λόγο, το να βλέπεις τα υπολείμματα της ελληνικής παρουσίας χιλιετιών να μένουν απαξιωμένα, να αντιμετωπίζονται χωρίς σεβασμό και να αποσιωπάται η ελληνικότητά τους, είναι ιδιαίτερα θλιβερό και θα έκανε τον καθένα να στεναχωρηθεί. Για αρκετούς, το θέαμα με τις τουρκικές σημαίες να φαίνονται παντού, σε μαγαζιά, σε βενζινάδικα, σε τζαμιά, στο δρόμο, σε καλύβες, σε αυτοκίνητα είναι ενοχλητική ή αποκρουστική – αναδεικνύει έναν αρρωστημένο και άγονο εθνικισμό.

Μνήμη των Aγίων Mαρτύρων Λαυρεντίου Aρχιδιακόνου, Ξύστου Πάπα Pώμης και Iππολύτου (10 Αυγούστου)

                                                             Εις τον Λαυρέντιον

Tον Λαυρέντιον λάβρακα Xριστού λέγω,
Eπ’ εσχάρας άνθραξιν εξωπτημένον.

Εις τον Ξύστον
Tέλους αθλητών και κλέους τυχείν θέλων,
Ήθλησας άθλον Ξύστε τον διά ξίφους.

Εις τον Ιππόλυτον
Tον Iππόλυτον ιπποδέσμιον βλέπω,
Eναντίον πάσχοντα τη κλήσει πάθος.

Ώπτησαν δεκάτη Λαυρέντιον ηΰτε ιχθύν.


Μαρτύριο Ιερομάρτυρος Ξύστου. Τοιχογραφία του 1547 μ.Χ. 
στην Ιερά Μονή Διονυσίου (Άγιον Όρος)

Oύτοι οι Άγιοι ήτον κατά τους καιρούς του βασιλέως Δεκίου εν έτει σν΄ [250]. Kαι ο μεν Άγιος Ξύστος, ήτον από τας Aθήνας, εις τας οποίας εδιδάχθη τα μαθήματα της φιλοσοφίας. Πηγαίνωντας δε εις την Pώμην, εχειροτονήθη Eπίσκοπος, αφ’ ου εμαρτύρησεν ο Άγιος Στέφανος ο Πάπας της Pώμης1. Eπειδή δε τότε εκοιλοπόνει να γεννηθή ο κατά των Xριστιανών διωγμός, διά τούτο επρόσταξεν ο Άγιος Ξύστος τον Aρχιδιάκονόν του Άγιον Λαυρέντιον, να οικονομήση τα σκεύη της Eκκλησίας της Pώμης, ο δε θείος Λαυρέντιος εμοίρασε ταύτα εις τους πτωχούς. Όταν λοιπόν ο Δέκιος εγύρισεν από την Περσίαν, εφέρθη έμπροσθεν αυτού ο Άγιος Ξύστος. Kαι επειδή δεν επείσθη να αρνηθή τον Xριστόν, αλλά ωμολόγησεν αυτόν παρρησία Θεόν αληθινόν και Δημιουργόν του παντός, απεκεφαλίσθη, και έλαβεν ο αοίδιμος του μαρτυρίου τον στέφανον. Έπειτα εφέρθη έμπροσθέν του και ο Aρχιδιάκονος Λαυρέντιος, από τον οποίον εζήτει ο Δέκιος χρεωστικώς, να λάβη τα σκεύη και άσπρα της Eκκλησίας. Όθεν ο Άγιος εζήτησεν αμάξια, πέρνωντας δε αυτά, εστοίβασεν επάνω τους πτωχούς και κουτζούς και μισερούς εκείνους, εις τους οποίους εμοίρασε τα άσπρα, και έφερεν αυτούς εις τον βασιλέα. O δε βασιλεύς βλέπωντας αυτούς, εθυμώθη, και επρόσταξε να δείρουν τον Άγιον δυνατά, έπειτα έβαλεν αυτόν εις την φυλακήν. Eκεί δε ο Άγιος ευρισκόμενος, ιάτρευεν όλους τους ασθενείς, οπού επήγαιναν προς αυτόν. Bλέπωντας δε τας ιατρείας ταύτας ο τριβούνος Kαλλίνικος, ο οποίος ήτον επιστάτης εις την φυλακήν, επίστευσεν εις τον Xριστόν και εβαπτίσθη.

Παρασκευή 9 Αυγούστου 2024

Άγιος Καλλίνικος Εδέσσης: «Σταμάτα, να κάνουμε αγάπη!…»


Κάποτε ο οδηγός του αλησμόνητου και αγίου πλέον Μητροπολίτου Εδέσσης Καλλίνικου (Πούλου· 1919–1984), πήρε άδεια.

Και με παρακάλεσε ο ίδιος ο Δεσπότης να τον εξυπηρετήσω με το αυτοκίνητό μου. Πήγαμε για Εσπερινό σ’ ένα μικρό χωριό της Αριδαίας –δεν θυμάμαι τώρα σε ποιό–, ο Σεβασμιώτατος, ο διάκος του κι εγώ.

Στον δρόμο με πείραζε:

—Αα, κυρ-Κ.! Πολλά παίρνεις για το αγώγι! Δεν πρέπει να έρχομαι μαζί σου!

Έγινε ο Εσπερινός, είπε πολλά στους χωρικούς. Όταν φεύγαμε, ζήτησε από τον διάκο την Καινή Διαθήκη. Δεν είχε. Έτυχε να έχω εγώ μια μικρή.

Υπό διωγμό οι χριστιανοί στη… woke Ολυμπιάδα!


Στιγμιότυπο από τη σύλληψη των μελών της οργάνωσης από τη γαλλική αστυνομία. Ένθετη: Ένας από τους συλληφθέντες

Υπό διωγμό οι χριστιανοί στη… woke Ολυμπιάδα!

Οι γαλλικές Αρχές συνέλαβαν έξι μέλη χριστιανικής ΜΚΟ επειδή εισήλθαν στο Παρίσι με λεωφορείο που είχε αναρτημένο το μήνυμα: «Σταματήστε τις επιθέσεις στον χριστιανισμό»

Μαύρο σκοτάδι σκεπάζει πλέον τη χώρα του Διαφωτισμού, καθώς ο άκρατος «δικαιωματισμός» και οι σεξουαλικές επιλογές μιας μικρής μερίδας ανθρώπων πλασάρονται εξόφθαλμα -αν όχι βίαια- πια ως η κυρίαρχη άποψη. Την ίδια στιγμή οποιοσδήποτε εκφράζει αντίθετη άποψη όχι απλώς λοιδορείται, αλλά κινδυνεύει να οδηγηθεί ακόμη και στη φυλακή.

Μόρφου Νεόφυτος: Ἡ Εὐρώπη ἔδιωξε τὸν Χριστὸ γιὰ νὰ λατρέψει τὸν ἑωσφόρο… (28.07.2024)

 

Κήρυγμα Μητροπολίτου Μόρφου κ. Νεοφύτου κατὰ τὴ Θεία Λειτουργία τὴν Κυριακὴ Ε΄ Ματθαίου, ποὺ τελέσθηκε στὸν ἱερὸ ναὸ Ἀγίου Γεωργίου τῆς κοινότητος Γερακιῶν τῆς μητροπολιτικῆς περιφέρειας Μόρφου (28.07.2024).

Ἡχητικὰ ντοκουμέντα ἀπὸ τὴ Θεία Λειτουργία (28.07.2024).

πηγή: https://immorfou.org.cy/

Ο Βοριάς του Δεκαπενταύγουστου (Φ. Κόντογλου)

Ο κυρ Βοριάς παράγγειλε ούλο των καραβιώνε… Καράβια π’ αρμενίζετε, Κάτεργα που κινάτε, εμπάτε στα λιμάνια σας γιατί θε να φυσήξω»…


Αυτά τα λέγει ο κυρ Βοριάς άμα είναι θυμωμένος το χειμώνα. Μα το καλοκαίρι είναι στα καλά του και είναι ήμερος και χαρούμενος. Φυσά και δροσίζεται η πλάση, λαμποκοπά ο ήλιος κι οι θάλασσές μας μοσκοβολάνε. Γεμίζουνε τα πέλαγα με αφρισμένα κύματα που τα σαλαγά σα πρόβατα ο παληκαράς ο τσομπάνος ο κυρ Βοριάς. Οι αφροί πλέβουνε απάνω στα μαβιά νερά που αναταράζουνται με βουή και ρεματίζουνε ανάμεσα στις στεριές και στα νησιά.

Αυγουστίνος Καντιώτης: Ἀκούετε, ὦ ἅγιοι ἐπίσκοποι καί μητροπολῖται;

Ἡ ἡμετέρα Ἐκκλησία θέλουσα νά τονίσῃ ὅτι ἡ διαφύλαξις, ὁμολογία, διακήρυξις καί ὑπεράσπισις τῆς Ὀρθοδόξου πίστεως εἶναι τό οὐσιῶδες καθῆκον τοῦ ἐπισκόπου, κατά τό τυπικόν τῆς χειροτονίας ὑποχρεώνει τόν ἐκλεγέντα νά σταθῇ εἰς τό μέσον τοῦ ἱεροῦ ναοῦ καί νά ἀπαγγείλῃ τό «πιστεύω» διά διακηρύξεως τῆς Ὀρθοδόξου πίστεως καί ἀποκηρύξεως ὅλων τῶν αἱρετικῶν, οἱ ὁποῖοι προσέβαλον καί προσβἀλλουν τά ὀρθά δόγματα.

Ἐναντίον αὐτῶν βοᾷ ὁ ἐψηφισμένος τό ἀνάθεμα!

Ἡ ἐπίθεση καθορίστηκε νά γίνει τά μεσάνυχτα τῆς 8ης πρός τήν 9η Αὐγούστου

Δημήτρη Φωτιάδη

Στὶς 9 τοῦ Αὐγούστου, μόλις βράδιασε, ὅταν πιὰ οἱ Ἕλληνες ἑτοιμάζονταν νὰ ξεκινήσουν, μαθαίνουν ἀπόναν χωριάτη πὼς στὰ Πλατάνια φτάσανε τὴν ἴδια κείνη μέρα, ἴσαμε ὀχτὼ χιλιάδες ὀχτροί. Τότες ὁ Μάρκος κράτησε μονάχα τετρακόσιους πενήντα νοματαίους καὶ τοὺς ἄλλους ὀχτακόσιους τοὺς ἔδωσε στὸν Τζαβέλλα ποὺ θὰ χτύπαγε στὰ Πλατάνια. Ἀκουμπώντας πάνω στὸ ντουφέκι του τοῦ λέει:

– Θ’ ἀνταμωθοῦμε στὸν κάτω κόσμο…

Τράβηξαν ἀμίλητες σκιὲς στὸ σκοτάδι, περπατώντας μουλωχτὰ σὰν τ’ ἀγρίμια. Λίγο ἔπειτα ἀπὸ τὰ μεσάνυχτα ὁ Μάρκος καὶ τὰ παλικάρια του φτάσανε μπροστὰ στὸ τούρκικο ὀρδὶ δίχως τὰ καραούλια τοῦ ὀχτροῦ νὰ τοὺς πάρουν μυρωδιά. Εἶχε προστάξει τοὺς Σουλιῶτες νὰ μὴ ντουφεκίσουν, μόνο νὰ προχωρᾶνε μὲ γυμνὰ τὰ σπαθιὰ μιλώντας φωναχτὰ ἀρβανίτικα, βρίζοντας, τάχα, τοὺς ἀρχηγούς τους. Τὸ κόλπο πέτυχε. Ξύπναγαν οἱ ὀχτροὶ ἀπὸ τόσο ταβατούρι κι ἀναρωτιόνταν τί ἔτρεχε. Οἱ πιότεροι ἀπ’ αὐτοὺς θάρρεψαν, πὼς ἦταν κάποιο μπουλούκι ποὺ εἶχε παράπονα γιὰ μιστοὺς καὶ σήκωσε κεφάλι. Καὶ μία καὶ δὲν ντουφέκαγαν, παρὰ μονάχα φώναζαν, κανεὶς δὲν τοὺς βάρεσε.



– Χατᾶς, ὠρέ, χατᾶς, δὲν εἶναι Γκιαούρηδες! Λέγανε οἱ Ἀρβανιτάδες.

Πέμπτη 8 Αυγούστου 2024

π. Νικόλαος Λουδοβίκος: Aπολαμβάνοντας τον Θεό ως Πατέρα

 

Μια βαθιά ομιλία του π.Νικολάου Λουδοβίκου. για την θεία υιοθεσία και την κατά χάριν πατρότητα. Τονίζονται σημαντικές πτυχές του θέματος που συνήθως περνούν απαρατήρητες. Ο π.Νικόλαος δεν παραλείπει να σχολιάσει και το βδελυρό άγος των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού.


Τετάρτη 7 Αυγούστου 2024

Σε τι έγκειται η φωτεινή αυτή νεφέλη, η οποία περιέλαμψε εκείνη τη νύκτα το Άγιο Θαβώρ;


Όσιος Σωφρόνιος του Εσσεξ

Σε τι έγκειται η φωτεινή αυτή νεφέλη, η οποία περιέλαμψε εκείνη τη νύκτα το Άγιο Θαβώρ;

Προ ετών, κατά την ημέρα της Μεταμορφώσεως, ρώτησα κάποιον ασκητή ο οποίος, όπως αναμφίβολα πιστεύω, αξιώθηκε πολλές φορές να δεί αυτό το Φως. Στην αδιάκριτη παράκλησή μου να μου πεί κάτι για το μυστήριο του Θαβωρίου Φωτός, δηλαδή πως αυτό οράται και πως είναι δυνατόν να αποκτήσει κάποιος τη δωρεά αυτή, αυτός με άκρα συγκατάβαση προς την αμάθειά μου, με μεγάλη υπομονή, μου διευκρίνισε το θέμα αυτό, εγώ δε σήμερα θα μεταδώσω σε σας μόνο το πιο ουσιώδες από αυτό που άκουσα από το αψευδές στόμα του, και όσο είναι δυνατόν πιο σύντομα.

Νόβακ Τζόκοβιτς: «Χρυσός» ομολογητής, δίδαξε ελεθερία Χριστού μέσα στην καρδιά της Νέας Τάξης


Άλλοι κρύβουν το σκοτάδι τους σε «μυστικούς δείπνους» - Ο Νόβακ Τζόκοβιτς έκανε μια καθάρια ομολογία υπέρ Χριστού και ελεύθερου ανθρώπου

Συντάκτης: Ελευθέριος Ανδρώνης

Είναι πραγματικά ένα θαύμα θαυμάτων, το πόσο σοφά υφαίνει στον κόσμο το αποτύπωμά του ο Θεός. Ακόμα και στα πιο εχθρικά, στα πιο τοξικά, στα πιο αντίχριστα περιβάλλοντα, η πρόνοια του Θεού βρίσκει εκπληκτικούς τρόπους αντίστασης και μαρτυρίας της μόνης αληθινής πίστης, της Ορθόδοξης.

Ο τεράστιος άθλος του χρυσού ολυμπιονίκη Νόβακ Τζόκοβιτς που συγκίνησε την υφήλιο, πολύ περισσότερο από μια αθλητική νίκη, είναι μια πνευματική νίκη. Ένας θρίαμβος του φωτός απέναντι στο ψηλαφητό σκότος της Νέας Εποχής. Μία νίκη του ζωοποιού Σταυρού, απέναντι στις σατανοκίνητες εξουσίες που σταυρώνουν την αλήθεια. Μια δικαίωση της ελευθερίας του προσώπου απέναντι στη δικτατορία που θέλει να σκλαβώσει τον άνθρωπο και να τον κάνει αριθμό για ψηφιακά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ένα στεφάνωμα για τον χριστοφόρο άνθρωπο, απέναντι στον δαιμονόπληκτο μετα – άνθρωπο. Και ένα ράπισμα στο νεοταξικό σύστημα που δεν συμβιβάζεται με τίποτα λιγότερο από την καθολική υποταγή.

Στην κορυφή του Άθω για τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος



                                                                Κορυφή Άθω

Στην κορυφή του Αγίου Όρους, στα 2033 μέτρα, βρίσκεται ένα εκκλησάκι αφιερωμένο στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος το οποίο χτίστηκε επί οικουμενικού Πατριάρχου Ιωακείμ Γ το 1894 και εγκαινιάστηκε τον Αύγουστο του 1895.

Γέροντoς Δωρoθέου: Να μεταμορφώσουμε την ψυχή μας

 

“Μερικοί ἄνθρωποι φτάνουν στό πιό μεγάλο βαθμό ἁγιοσύνης πού μπορεῖ νά ἔχει ὁ ἄνθρωπος πού λέγεται θέωση καί τότε ἐκεῖνο τό Φῶς το βλέπουν καί σήμερα. Τό Φῶς αὐτό δέν εἶναι κτιστό, δέν εἶναι σάν τοῦ ἡλίου ἤ σάν τό ἠλεκτρικό, ἀλλά εἶναι ἄκτιστο ὅπως ἀπέδειξαν οἱ Πατέρες τῆς Ἐκκλησίας. Συνεπῶς το λέω αὐτό στήν ἀγάπη σας γιά νά ἐννοήσετε ὅτι ὑπάρχει χῶρος γιά νά βελτιωθεῖτε πνευματικά…Άρα ἐκεῖνο τό Φῶς πού ἔλαμψε στό Θαβώρειο ὅρος εἶναι τό ἴδιο φῶς πού μπορεῖ καί σήμερα νά καταυγάσει τούς ὀρθοδόξους ἀνθρώπους ὅλου του κόσμου πού προσεύχονται καί ἔχουν μία ἁγιότητα μές στήν ψυχή τους.

Τρίτη 6 Αυγούστου 2024

Φώτης Κόντογλου: Τους μισεί ο κόσμος

«Και έσεσθε μισούμενοι υπό πάντων δια το όνομά μου» (Ματθ. 10, 22).

«Ει ο κόσμος υμάς μισεί, γινώσκετε ότι εμέ πρώτον υμών μεμίσηκεν»(Ιωάν. 15, 18)

Η κίνηση που άρχισε να γίνεται ανάμεσα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στο Βατικανό, με τη συνάντηση του Πατριάρχη Αθηναγόρα και του Πάπα Παύλου, έστρεψε κατά κει την προσοχή του κόσμου.

Η εποχή μας είναι όλο θεαματικές σκηνοθεσίες, γιατί ο κόσμος σήμερα έχει μανία με το θέατρο, κι όλοι, είτε πολιτικοί είναι, είτε επιστήμονες, είτε καλλιτέχνες, ακόμα και κάποιοι παπάδες, παρουσιάζονται σαν να είναι ηθοποιοί, και τους παίρνουνε φωτογραφίες και κινηματογραφικές ταινίες, και ποζάρουνε μέσα στις εφημερίδες, που τους ιστορίζουνε με όλα τα καθέκαστα.

SOS από ειδικούς για τη χρήση ακουστικών στις ηλικίες 5-12 ετών

Κίνδυνος-θάνατος είναι για την υγεία των παιδιών η χρήση ακουστικών, προειδοποιούν οι ειδικοί, τονίζοντας ότι, εκτός από την ακοή, βλάπτουν την ικανότητα μάθησης, κάνουν κακό στον ύπνο, ενώ παράλληλα προκαλούν άγχος και υπέρταση.

Ολα ξεκίνησαν από δημοσκόπηση του Παιδιατρικού Νοσοκομείου C.S.Mott του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία δύο στους τρεις γονείς δηλώνουν ότι το παιδί τους, ηλικίας 5-12 ετών, χρησιμοποιεί είτε ακουστικά κεφαλής (headphones) είτε ακουστικά «ψείρες» (earbuds).

Δευτέρα 5 Αυγούστου 2024

Ἅγιος Γρηγόριος Παλαμᾶς: Ὁμιλία εἰς τὴν Θείαν Μεταμόρφωσιν τοῦ Κυρίου καὶ Θεοῦ καὶ Σωτῆρος ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ

 Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς

Ὁ Προφήτης Ἡσαΐας προεῖπε γιὰ τὸ εὐαγγέλιο ὅτι «λόγο συντετμημένο θὰ δώσει ὁ Κύριος ἐπὶ τῆς γῆς» (Ἡσ. 10, 25). Συντετμημένος λόγος εἶναι ἐκεῖνος, ποὺ μέσα σὲ λίγες λέξεις περικλείει πλούσιο νόημα.

Ἂς ἐπανεξετάσουμε λοιπὸν σήμερα ὅσα ἔχουμε ἐκθέσει κι ἂς προσθέσουμε ὅσα ὑπολείπονται, γιὰ νὰ ἐμφορηθοῦμε ἀκόμη περισσότερο ἀπὸ τὰ ἐναποκείμενα ἄφθαρτα νοήματα καὶ ὁλόκληροι νὰ καταληφθοῦμε ἀπὸ τὰ θεῖα.

«Τὸν καιρὸ ἐκεῖνο παραλαμβάνει ὁ Ἰησοῦς τὸν Πέτρο, τὸν Ἰάκωβο καὶ τὸν Ἰωάννη καὶ τοὺς ἀνεβάζει σὲ ὄρος ὑψηλὸ κατ᾽ ἰδίαν. Ἐκεῖ μεταμορφώθηκε ἐνώπιόν τους καὶ ἔλαμψε τὸ πρόσωπό Του ὅπως ὁ ἥλιος» (Ματθ. 17, 1). Ἰδοὺ τώρα εἶναι καιρὸς εὐπρόσδεκτος, σήμερα ἡμέρα σωτηρίας, ἀδελφοί, ἡμέρα θεία, νέα καὶ ἀΐδιος, ποὺ δὲν μετρεῖται μὲ διαστήματα, δὲν αὐξομειώνεται, δὲν διακόπτεται ἀπὸ νύκτα.

Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΙΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ [:Ματθ. 17,1-13] ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΠΕΡΙΚΟΠΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ


Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΙΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ[:Ματθ.17,1-13]

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΠΕΡΙΚΟΠΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ

«Καὶ μεθ᾿ ἡμέρας ἓξ παραλαμβάνει ὁ Ἰησοῦς τὸν Πέτρον καὶ Ἰάκωβον καὶ Ἰωάννην(:ύστερα από έξι ημέρες ο Ιησούς πήρε μαζί Του τον Πέτρο, τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη τον αδελφό του)»[Ματθ.17,1]. Άλλος όμως ευαγγελιστής, ο Λουκάς, λέγει ότι τους παρέλαβε μετά από οκτώ ημέρες, χωρίς αυτό να έρχεται σε αντίθεση προς αυτά που λέγει ο Ματθαίος, αλλά αντιθέτως μάλιστα και συμφωνεί πάρα πολύ[βλ. Λουκά 9,28: «Ἐγένετο δὲ μετὰ τοὺς λόγους τούτους ὡσεὶ ἡμέραι ὀκτὼ καὶ παραλαβὼν τὸν Πέτρον καὶ Ἰωάννην καὶ Ἰάκωβον ἀνέβη εἰς τὸ ὄρος προσεύξασθαι(:Οκτώ περίπου ημέρες από τότε που είπε τα λόγια αυτά ο Ιησούς, πήρε μαζί Του τον Πέτρο, τον Ιωάννη και τον Ιάκωβο και ανέβηκε στο όρος για να προσευχηθεί)»· διότι ο μεν Λουκάς συμπεριέλαβε και την ημέρα που τους είπε τα παραπάνω λόγια και την ημέρα που τους ανέβασε στο όρος, ενώ ο Ματθαίος ανέφερε μόνο τις ενδιάμεσες ημέρες.

Μεταμόρφωση του Σωτήρος: Αντίδωρο με ένα τσαμπί σταφύλια


Η εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ξεχωρίζει μέσα στο 15 Αύγουστο εξαιτίας του δεσποτικού χαρακτήρος της και της θρησκευτικής λαογραφίας της.

Οι εκκλησιαστικές εορτές επιδρούν στο λαϊκό πολιτισμό ως τρόπος και συνέχεια της λειτουργικής ζωής στο καθημερινό βίωμα των απλών ανθρώπων της γεωργικοκτηνοτροφίας.

Παρατηρούμε ότι κατ αυτή την ημέρα στις Εκκλησίες ευλογούνται τα σταφύλια. Πρόκειται για το αρχαιοελληνικό έθιμο των «απαρχών» που νοηματοδοτήθηκε από την Εκκλησίας.

Οι «απαρχές» (από + αρχή), συνεχίζονται ακόμα και σήμερα, με την προσφορά των πρώτων σταφυλιών, του άρτου απ’το πρώτο στάρι… την ευλογία του τύρου το Πάσχα, σε άλλους δε τόπους προσφέρουν στο ναό το πρώτο λάδι της χρονιάς, ως ευχαριστήρια αλλά και ευχετήρια προσφορά του ανθρώπου στο Θεό.

Απίστευτο! Η Τεχεράνη Ύψωσε τον Χριστό ενάντια στο Σατανισμό της Δύσης! Σε κεντρικό δρόμο σήκωσαν τεράστια αφίσα με το Μυστικό Δείπνο που λοιδόρησε η Δύση!


Η Τεχεράνη Ύψωσε το Χριστό ενάντια στο Σιωνισμό Ισραήλ και Σατανισμό Δύσης! Σε κεντρικό αυτοκινητόδρομο σήκωσαν τεράστια αφίσα με το Μυστικό Δείπνο που λοιδόρησε η Δύση!

π. Αρσένιος Βλιαγκόφτης- Ψηφίζουμε: ΟΧΙ στην υποχρεωτικότητα του «Προσωπικού Αριθμού» (βίντεο)

 

Εκπομπή με τον π. Αρσένιο Βλιαγκόφτη [Κυριακή, 4 Αυγούστου 2024]

Τό ψήφισμα μέ τίτλο «ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ» στήν πλατφόρμα CHANGE.ORG βρίσκεται στόν σύνδεσμο: https://www.change.org/ELEFTHEROS

Ὑπογράφουμε μέ ὄνομα, ἐπώνυμο καί ἠλεκτρονική διεύθυνση στήν ὁποία θά μᾶς ἔλθει μήνυμα ἐπιβεβαίωσης ἀπό τήν πλατφόρμα CHANGE.ORG. Πατοῦμε τόν σύνδεσμο πού θά βρίσκεται μέσα στό μήνυμα ἐπιβεβαίωσης καί τότε μόνον ἡ ὑπογραφή μας καταχωρίζεται. Δέν ἀπαιτεῖται πληρωμή.

πηγή: https://koukfamily.blogspot.com/

Τα αγόρια και τα κορίτσια έχουν εξαρχής διαφορετικά μυαλά!

Αλλά είναι όλα τέλεια, δημιουργικά και θαυμαστά!

Από το «Μαμά, Μπαμπάς και Παιδιά»

Πολλοί υποστηρίζουν ότι το φύλο δεν έχει σημασία και ότι δεν υπάρχουν σταθερές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών. Τα τελευταία 30 χρόνια, κάποιοι προχώρησαν και παραπέρα, αρνούμενοι και τη δυαδικότητα αρσενικού/θηλυκού.

Το 1990, η καθηγήτρια του Berkeley, Judith Butler (1) υποστήριξε ότι το φύλο είναι εξ ολοκλήρου μια κοινωνική κατασκευή, ένας ρόλος που αφομοιώνεται προοδευτικά: «επειδή το φύλο δεν είναι μια αντικειμενικότητα, οι διάφορες ενέργειες του φύλου δημιουργούν την ιδέα του φύλου, αλλά χωρίς αυτές τις ενέργειες δεν θα υπήρχε καθόλου φύλο...»

Κυριακή 4 Αυγούστου 2024

Αν απόψε έχεις χρόνο, κάνε προσευχή...


Αν απόψε έχεις χρόνο, κάνε προσευχή.

Φέρε στο νου σου ανθρώπους που δοκιμάζονται. Ανθρώπους αναγκεμένους.

Φέρε τους στο νου σου και κάν’τους προσευχή.

Ψάξε και ξεσκόνισε της μάνας σου κανένα παλιό προσευχητάρι. Κάνα Ψαλτήρι της γιαγιάς. Ψάξε για κάνα κομποσχοίνι που έχεις από καιρό, κάπου παρατημένο.

Φώτισε το καντήλι σου, εκείνο που μήνες έχεις να ανάψεις…

Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος: Τότε θα ξεκινήσουν τα μεγάλα γεγονότα!

Ο Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος για τα επερχόμενα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Ι. Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Ιδαλίου (22-5-2019 μ.Χ.) στην Κύπρο.

Ο Πανιερώτατος ανέφερε ότι θα βλέπουμε πλέον τις Προφητείες στις Ειδήσεις! Πως το Ισραήλ θα χτυπήσει την Περσία!

Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων (ΠΕΘ): Λογική, λειτουργική και νόμιμη η απόφαση για εναλλακτικό μάθημα Ηθικής


Δελτίο Τύπου
της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων

Λογική, λειτουργική και νόμιμη η απόφαση για εναλλακτικό μάθημα Ηθικής

Η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων (ΠΕΘ), που εκπροσωπεί τη μεγάλη πλειοψηφία των Θεολόγων της χώρας, πληροφορήθηκε από δημοσιογραφικές πηγές, ότι το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων αποφάσισε, όσοι μαθητές παίρνουν απαλλαγή από τα Θρησκευτικά, να διδάσκονται το μάθημα της Ηθικής, «προκειμένου να αποτραπεί η δημιουργία “ελεύθερης ώρας” και ο κίνδυνος απομακρύνσεως τους από το μάθημα των Θρησκευτικών, χωρίς αποχρώντα λόγο».

Ταφή ή Καύση των νεκρών;


Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος


Ἀγαπητοί μου Ἀδελφοί,

Ἡ μνήμη τῶν Ἁγίων ἑπτά Παίδων τῶν ἐν Ἐφέσῳ, πού ξύπνησαν μετά ἀπό ὕπνο σχεδόν δύο αἰώνων καί ἀπέδειξαν τήν ἀλήθεια τῆς ἀναστάσεως τῶν νεκρῶν, σέ συνδυασμό με τήν σύναξη τῶν Σαμίων Ἁγίων, τῶν ὁποίων τά ἱερά Λείψανα εἶναι ἀποθησαυρισμένα στούς ἱερούς Ναούς μας, μᾶς ὠθεῖ νά ἀναφερθοῦμε σήμερα στη θεολογική διδασκαλία τῆς Ἐκκλησίας μας γιά τήν ταφή τῶν νεκρῶν, ἡ ὁποία δυστυχῶς τείνει νά ἀντικατασταθεῖ με τήν καύση, γιά λόγους, ἀγνοίας ἴσως καί ἐλλειποῦς ἀγάπης πρός τόν κεκοιμημένο, ἀφοῦ οἰκονομικῶς εἶναι κατά πολύ ἀκριβότερη.

Ἡ Ἐκκλησία μας τιμᾶ ἰδιαιτέρως τά ἱερά λείψανα τῶν Ἁγίων καί τῶν Μαρτύρων, πού δέν θά τά εἴχαμε ἄν εἶχαν ἀποτεφρωθεῖ. Ἡ Ἐκκλησία μας μέ ἐνάργεια φιλοσοφεῖ τήν ματαιότητα τῆς ζωῆς στά Κοιμητήρια. Ἀκόμη κι ἡ ὀνομασία κοιμητήριο δηλώνει τήν παροδική κατάπαυση. Τό σῶμα κοιμᾶται τόν ὕπνο τοῦ θανάτου, ἡ ψυχή ὅμως συνεχίζει νά ζεῖ σέ ἄλλη διάσταση μέχρι τήν Β΄ Παρουσία καί τήν ἀνάσταση τοῦ σώματος.

Ὁ Ἅγιος Πορφύριος καί ὁ Ἅγιος Παΐσιος γιά τόν προσωπικό ἀριθμό πολίτη, 14-7-2024, Ἀρχ. Σάββα Ἁγιορ.

 

πηγή: https://www.youtube.com/

Κυριακή ΣΤ΄ Ματθαίου – Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος για τη θεραπεία του παραλυτικού της Καπερναούμ

ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤ΄ΜΑΤΘΑΙΟΥ [:Ματθ.9,1-8]



«Καὶ ἐμβὰς εἰς πλοῖον διεπέρασε καὶ ἦλθεν εἰς τὴν ἰδίαν πόλιν. Καὶ ἰδοὺ προσέφερον αὐτῷ παραλυτικὸν ἐπὶ κλίνης βεβλημένον· καὶ ἰδὼν ὁ Ἰησοῦς τὴν πίστιν αὐτῶν εἶπε τῷ παραλυτικῷ· θάρσει, τέκνον· ἀφέωνταί σοι αἱ ἁμαρτίαι σου(:και αφού μπήκε σε ένα πλοίο, πέρασε στην απέναντι όχθη της λίμνης, και ήλθε στη δική Του πόλη, την Καπερναούμ. Τότε Του έφεραν έναν παράλυτο, που τον είχαν βάλει πάνω σε ένα κρεβάτι. Και καθώς ο Ιησούς είδε την πίστη που είχε και ο παράλυτος κι εκείνοι που τον μετέφεραν, είπε στον παράλυτο, ο οποίος ανησυχούσε και φοβόταν μήπως οι αμαρτίες του γίνουν εμπόδιο στη θεραπεία του: “Έχε θάρρος, παιδί μου˙ έχουν συγχωρηθεί οι αμαρτίες σου”)» [Ματθ. 9,1-2].

Τι σημαίνει «πιστεύω στο Θεό»;



π. Ανδρέα Αγαθοκλέους

Η παραδοχή τής ύπαρξης του Θεού

δεν είναι αρκετή για να δώσει νόημα

και ελπίδα και χαρά.

Άλλωστε, όπως μας αναφέρει η Αγία Γραφή,

κι ο σατανάς πιστεύει στο Θεό

με την έννοια ότι παραδέχεται ότι υπάρχει.

Η πίστη σημαίνει εμπιστοσύνη.

«Πιστεύω στο Θεό» πάει να πει ότι τον εμπιστεύομαι,

ακόμα κι αν γίνονται όλα αντίθετα απ’ ό,τι περιμένω.

Τον εμπιστεύομαι ακόμα κι αν σιωπά.

πηγή: https://simeiakairwn.wordpress.com/