Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023

Γιατί κλείνει η Τουρκία την Αγία Σοφία για πολλά χρόνια;

Το κλείσιμο της Αγίας Σοφίας προκειμένου να πραγματοποιηθούν εργασίες συντήρησης, αποφάσισε η Άγκυρα.

Η ανακοίνωση, η οποία πλέον έγινε επίσημα και κάνει λόγο για εκκίνηση των διαδικασιών έργων συντήρησης, σεισμικής προστασίας και αποκατάστασης του ιστορικού χριστιανικού τόπου λατρείας που λειτουργεί ως τέμενος από το 2020, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, αποτελεί αντικείμενο συζήτησης στην Τουρκία τις τελευταίες ώρες.

Τι σημαίνει να έχεις, ή να στερείσαι, τη θεία χάρη

Αββάς Ισαάκ ο Σύρος

Όταν αυξηθεί η χάρη του Θεού στον άνθρωπο, τότε από τον πόθο της αρετής καταφρονεί το θάνατο, και βρίσκει πολλούς λόγους, στην ψυχή του, για να υποφέρει τις θλίψεις.

Και όσα θεωρούνται βλαβερά για το σώμα, και επέρχονται ξαφνικά στην ανθρώπινη φύση, για να την κάνουν να υποφέρει, δεν τα λογαριάζει καθόλου, συγκρίνοντάς τα με τα ελπιζόμενα αγαθά. Άλλωστε, δεν είναι δυνατό να γνωρίσει την αλήθεια χωρίς τους πειρασμούς που παραχωρεί ο Θεός. Και αυτό το ξέρει καλά.

Όταν όμως ο άνθρωπος στερηθεί πολύ τη χάρη του Θεού, τότε όλα τα λυπηρά που αναφέραμε βρίσκονται μπροστά του, και νομίζει ότι οι ανθρώπινες γνώσεις του, με τις οποίες εξετάζει τα πράγματα, είναι ανώτερες από την πίστη στο Θεό, και ότι η εμπιστοσύνη στο Θεό σε τίποτε δε βοηθάει, και ότι η πρόνοια του Θεού για τον άνθρωπο είναι ανύπαρκτη. Σε όλα αυτά, είναι μέσα οι πονηροί δαίμονες, που τον ενεδρεύουν και του ρίχνουν τα βέλη τους, χωρίς να το καταλαβαίνει. (3)

Θεσσαλία, η επόμενη μέρα: Ένας λαός υπό διωγμό που του τάζουν μισή μερίδα ζωής


Οι πλημμυροπαθείς έχουν μπροστά τους να ανέβουν ένα «βουνό» από δυσκολίες - Η Θεσσαλία έγινε άγονο τοπίο όπως τα όνειρα όλων των Ελλήνων.

Γράφει ο Ελευθέριος Ανδρώνης

Άραγε έχουμε αναλογιστεί καλά ποια είναι η επόμενη μέρα που θα βρει την Θεσσαλία και τις άλλες πληγείσες περιοχές; Έχουμε καταλάβει το χάσμα της αβεβαιότητας που απλώνεται μπροστά στους συνανθρώπους μας; 

Ένα κύμα εθελοντισμού και ανθρωπιστικής βοήθειας από όλη την Ελλάδα αγκάλιασε τους πλημμυροπαθείς. Ανεκτίμητη η προσφορά αυτή, έδωσε ανάσα ζωής στους παθόντες. Άλλα όσο περνούν οι μέρες και οι μήνες, όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα μένουν μόνοι τους στον απόηχο της καταστροφής, όπως έγινε και στο Μάτι, όπως έγινε και στην Εύβοια, όπως θα γίνει και στον Έβρο και οπουδήποτε έκανε το πέρασμά του ο όλεθρος των φυσικών και των αφύσικων καταστροφών. 

ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΨΩΣΗ [: Γαλ. 2, 16-20] ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΠΕΡΙΚΟΠΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ

 «Εἰδότες δὲ ὅτι οὐ δικαιοῦται ἄνθρωπος ἐξ ἔργων νόμου ἐὰν μὴ διὰ πίστεως ᾿Ιησοῦ Χριστοῦ, καὶ ἡμεῖς εἰς Χριστὸν ᾿Ιησοῦν ἐπιστεύσαμεν διότι οὐ δικαιωθήσεται ἐξ ἔργων νόμου πᾶσα σάρξ (:Ἐπειδὴ ὅμως μάθαμε ἀπὸ τὴ δική μας πείρα ὅτι δὲν γίνεται δίκαιος ὁ ἄνθρωπος καὶ δὲν σώζεται μὲ τὴν τήρηση τῶν τυπικῶν διατάξεων τοῦ μωσαϊκοῦ νόμου, ἀλλὰ μόνο μὲ τὴν πίστη στὸν Ἰησοῦ Χριστό, γι᾿ αὐτὸ λοιπὸν καὶ ἐμεῖς πιστέψαμε στὸν Ἰησοῦ Χριστό, γιὰ νὰ γίνουμε δίκαιοι καὶ νὰ σωθοῦμε ἀπὸ τὴν πίστη στὸν Χριστὸ καὶ ὄχι ἀπὸ τὰ ἔργα τοῦ μωσαϊκοῦ νόμου· διότι ὅπως ἀναφέρεται καὶ στοὺς Ψαλμούς, μὲ τὰ ἔργα τοῦ νόμου δὲν θὰ δικαιωθεῖ καὶ δὲν θὰ σωθεῖ κανένας ἄνθρωπος)» [Γαλ. 2,16· ἐρμ. ἀπόδοση Παν. Τρεμπέλα].

Κυριακή μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού - Ερμηνεία της Ευαγγελικής περικοπής από τον Ιερό Χρυσόστομο



ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΨΩΣΗ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ[:Μάρκ. 8,34-38 και 9,1]

Ο ΙΕΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΑΠΑΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ

[Υπομνηματισμός στα εδάφια Ματθ.16,24-27]

«Τότε ὁ Ἰησοῦς εἶπε τοῖς μαθηταῖς αὐτοῦ· Εἴ τις θέλει ὀπίσω μου ἐλθεῖν, ἀπαρνησάσθω ἑαυτὸν, καὶ ἀράτω τὸν σταυρὸν αὐτοῦ, καὶ ἀκολουθείτω μοι (:Τότε ο Ιησούς είπε στους μαθητές Του: “Εάν κάποιος θέλει να με ακολουθήσει ως μαθητής μου, ας διακόψει κάθε σχέση με τον διεφθαρμένο από την αμαρτία εαυτό του κι ας πάρει τη σταθερή απόφαση να υποστεί ακόμη και θάνατο σταυρικό και βίαιο. Κι ας με ακολουθήσει μιμούμενος σε όλα το παράδειγμά μου· και να μη διστάσει να προβεί στις αποφάσεις και τις θυσίες αυτές)»[Ματθ.16,24].

Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023

Εἶναι ἀμέτρητοι οἱ χαρακτηρισμοί, πού προτάσσει στό ὄνομα τοῦ Τιμίου Σταυροῦ ἡ ὑμνολογία μας

Εἶναι ἀμέτρητοι οἱ χαρακτηρισμοί, πού προτάσσει 
στό ὄνομα τοῦ Τιμίου Σταυροῦ ἡ ὑμνολογία μας.

Σάββας Ἠλιάδης, Δάσκαλος

Η παγκόσμιος Ύψωσις του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού. Μικρογραφία (Μινιατούρα) 
στο Μηνολόγιο του Βασιλείου Β’

Εἶναι ἀμέτρητοι οἱ χαρακτηρισμοί, ποὺ προτάσσει στὸ ὄνομα τοῦ Τιμίου Σταυροῦ ἡ ὑμνολογία μας καὶ οἱ ἰδιότητες καὶ οἱ θεῖες ἐνέργειες ποὺ χαρίζει πλουσίως στὰ ζωντανὰ μέλη τῆς Ἐκκλησίας. Προσπαθήσαμε νὰ καταγράψουμε κατὰ τὸ δυνατὸν ἀπὸ τὸ Μηναῖο τοῦ Σεπτεμβρίου, ἐπὶ τῇ ἑορτὴ τῆς Ὑψώσεως:

1. Ἄχραντος Σταυρὸς
2. θεῖος Σταυρὸς
3. ἀήττητον τρόπαιον
4. θυρεὸς (μεγάλη ἀσπίδα) ἀπροσμάχητος
5. σκῆπτρον (σύμβολο ἐξουσίας) ἔνθεον
6. πανάγιος Σταυρὸς
7. σκέπη κραταιὰ
8. τριμερὴς Σταυρὸς (ἀπὸ τὴν παράδοση τῆς Π. Διαθήκης μὲ τὸν Ἀβραὰμ καὶ τὸν Λὼτ)
9. ζωηφόρον ξύλον
10. φυλακτήριον θεῖον

Ξεφτίλα: Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας στη Βουλη και μόνο η Νίκη πήγε σύσσωμη...


Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό Κράτος η χθεσινή. 

 Έτσι, στη Βουλή αποφασίστηκε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στις 10:00 π.μ. στη μνήμη όσων σφαγιάστηκαν και εξοντώθηκαν στην Ελλάδα πέραν του Αιγαίου. 

 Και όμως. Στη Βουλή παρευρέθηκε σύσσωμη μόνο η κοινοβουλευτική ομάδα της Νίκης ενώ από τους υπόλοιπους βουλευτές εθεάθη μία βουλευτής του κόμματος της Ελληνικής Λύσης και δύο τρεις βουλευτές από τη Ν.Δ.. 

Η διατήρηση της μνήμης της σταυρωμένης Μικράς Ασίας αποτελεί την πρώτη Ανάστασή της!

 Κάθε χρόνο εκεί που τελειώνει το θέρος των Ελλήνων και των αλλοφύλων τουριστών που επισκέπτονται την χώρα μας, μοιάζει να αρχίζει να ακούγεται η ηχώ των θρήνων της Μικρασίας και της Σμύρνης!

Θρήνοι και μοιρολόγια ενορχηστρωμένα με τις ποικίλες λύρες της Ιωνίας, από τους ποντιακούς κεμεντζέδες μέχρι τους κεμανέδες της Καππαδοκίας με τις συμπαθητικές χορδές που συνηχούν και συμπάσχουν παράλληλα με τις λοιπές χορδές.

Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς: Ο άνθρωπος μπορεί να ζήσει χωρίς περιουσία και χωρίς σάρκα, δεν μπορεί να ζήσει όμως χωρίς ψυχή.

 


Οι άγιοι του Θεού και όλοι οι συγγενείς μας, πού πέρασαν από αυτόν τον κόσμο, στον οποίο εμείς τώρα βρισκόμαστε, είναι μόνο ζώσες ψυχές στον άλλο τον κόσμο, χωρίς σώμα και χωρίς περιουσία. Θα μείνουν έτσι μέχρι το τέλος της ανθρωπότητας, μέχρι το τέλος των αιώνων, και μέχρι την Ανάσταση του σώματος από το θάνατο.

Το σώμα και την περιουσία τη δίνει ο Θεός στους ανθρώπους σαν μία μορφή ζυγαριάς, στην οποία η ψυχή κάθε μέρα αποδεικνύει την αξία της.
Με την ελεημοσύνη και με την υπομονή η ψυχή εξαγοράζεται κάθε μέρα και κάθε στιγμή, επειδή με την ελεημοσύνη αφαιρούμε από την περιουσία και με την υπομονή κερδίζουμε τον αγώνα με το σώμα.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ: Συνοπτική ενημέρωση για την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στο ελληνικό σχολείο


ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

ΣΕ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ, ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΓΥΜΝΑΣΙΑ

(ΣΧ. ΕΤΟΣ 2023-2024)

ΕΠΙΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ;

Εἶναι ἕνα διεθνὲς ὁλιστικὸ ἰδεολογικὸ ρεῦμα-σύστημα παγκοσμιοποίησης κοινωνιῶν καί πολιτῶν.

ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ Η ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ;

Ἡ σεξουαλικὴ διαπαιδαγώγηση εἶναι ἄρρηκτα ἐνταγμένη στὰ Ἐργαστήρια Δεξιοτήτων (ΕΔ) πού καλλιεργοῦν τὶς δεξιότητες τοῦ 21ου αἰώνα. (Ντορέττα Ἀστέρη, Σύμβουλος Α΄ τοῦ Ἰνστιτούτου Ἐκπαιδευτικῆς Πολιτικῆς [ΙΕΠ])

ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ;

Ἐμφανίστηκε περίπου πρίν 60 χρόνια (1964)

ΠΟΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΥΠΗΡΕΤΗΣΑΝ ΤΟ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟ ΑΥΤΟ ΡΕΥΜΑ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ;

Τὸ ἰδεολογικὸ αὐτὸ σύστημα ὑπηρέτησαν κυρίως τα προγράμματα:

«Αν ζούσε σήμερα ο Άγιος Πατρό-Κοσμάς δεν θα άνοιγε σχολεία αλλά θα τα έκλεινε!"

 


~"Ανοίγουν τα σχολεία..."
...Αν, κάτι ανοίγει...ο καθένας ας ωφεληθεί όπως μπορεί απ' αυτό... δηλαδή:
ο σώζων εαυτόν σωθείτω, από ότι σαθρό καί σάπιο πνευματικά σερβιρισθεί, στα σημερινά, σχολεία...
Ή όπως εύστοχα το είπε,ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος:
~«Αν ζούσε σήμερα ο Άγιος Πατρό-Κοσμάς δεν θα άνοιγε σχολεία αλλά θα τα έκλεινε!"

Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023

Πρέπει να κάνεις σωστά το σταυρό σου. Όταν δεν τον κάνεις σωστά, τα πονηρά πνεύματα όχι μόνο δεν φεύγουν αλλά γελάνε

 

-Πόση μεγάλη δύναμη έχει ο σταυρός! Γιατί βέβαια πάνω του είναι ο Σταυρωμένος Χριστός.

Γι’ αυτό και τίποτα πιο ακριβό από το βαπτιστικό σου σταυρό δεν υπάρχει! Εκείνος είναι ευλογημένος στο όνομά σας, και να μην τον δίνετε σε κανέναν άλλον. Δεν κάνει να βγάλετε ούτε για μια στιγμή αυτόν το σταυρό. Ούτε όταν κάνετε μπάνιο, με την αιτιολογία ότι το βρώμικο νερό θα χύνεται πάνω στο σταυρό. Και τι να κάνουμε; Ίσα ίσα το νερό καθαρίζει το σταυρό. Χωρίς αυτόν μπορεί να σας χτυπήσει το κακό! Ούτε κι όταν έχετε συζυγικές επαφές να τον βγάζετε.

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΥΨΩΣΗ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ [: Α΄ Κορ. 1,18-25] ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΠΕΡΙΚΟΠΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ

 


Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΥΨΩΣΗ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ[: Α΄Κορ. 1,18-25]

 ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΠΕΡΙΚΟΠΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ

     «Ο λγος γρ  το σταυρο τος μν πολλυμνοις μωρα στ, τος δ σζομνοις μν δναμις Θεο στι. Γγραπται γρ· πολ τν σοφαν τν σοφν, κα τν σνεσιν τν συνετν θετσω. Πο σοφς; Πο γραμματες; Πο συζητητς το αἰῶνος τοτου; Οχ μρανεν  Θες τν σοφαν το κσμου τοτου;(:Πράγματι λοιπόν η διάδοση του κηρύγματος αυτού οφείλεται στην θεία του δύναμη· διότι το κήρυγμα για τον σταυρό σε εκείνους βέβαια που βαδίζουν τον δρόμο της απώλειας φαίνεται μωρία και κουταμάρα˙ σε μας όμως που είμαστε στον δρόμο της σωτηρίας είναι δύναμη Θεού που σώζει. Ναι. Τους φαίνεται μωρία και δεν μπορούν να νιώσουν τη δύναμη του Ευαγγελίου, αν και παρουσιάζονται με την αξίωση ότι είναι σοφοί. Διότι έχει γραφεί από τον Ησαΐα, που μίλησε εκ μέρους του Θεού: ‘’Θα εξαφανίσω την σοφία αυτών που παρουσιάζονται ως σοφοί, και θα παραμερίσω ως ανώφελη και άχρηστη τη φρόνηση εκείνων που κομπάζουν με την ιδέα ότι είναι συνετοί ’’. Πού υπάρχει τώρα σοφός; Πού υπάρχει έμπειρος διδάσκαλος του Μωσαϊκού νόμου; Πού επιδέξιος συζητητής της άπιστης και άθεης αυτής εποχής; Δεν απέδειξε ο Θεός ανόητη τη σοφία των ανθρώπων που έχουν τα κοσμικά φρονήματα της εποχής μας;)»[Α΄Κορ.1,18-20]

Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2023

Η Ύψωση του Τίμιου Σταυρού με… απλά λόγια

 


Σῶσον Κύριε τὸν λαόν σου καὶ εὐλόγησον τὴν κληρονομίαν σου, νίκας τοῖς Βασιλεῦσι κατὰ βαρβάρων δωρούμενος καὶ τὸ σὸν φυλάττων διὰ τοῦ Σταυροῦ σου πολίτευμα.

14 Σεπτεμβρίου

Γύρω στο 306 μ.Χ. στην Ιταλία ήσαν δύο βασιλιάδες: ο Μαξέντιος και ο Μέγας Κωνσταντίνος.

Ο Μαξέντιος καταδίωκε τους χριστιανούς, εξόριζε πολλούς άδικα, άρπαζε την περιουσία τους, ατίμαζε τις γυναίκες των αρχόντων, έκανε πολλά παράνομα έργα. Ο κόσμος τον μισούσε. Ο Μέγας Κωνσταντίνος λυπόταν τους Χριστιανούς και ήθελε να τους ελευθερώσει. Όμως φοβόταν τον αντίπαλο του, επειδή ήταν ισχυρότερος. Μια μέρα, εκεί στο στρατόπεδο, είδε ένα Σταυρό στον ουρανό και πάνω του έγραφε με φωτεινά γράμματα: «Κωνσταντίνε, εν τούτω νίκα». Είδαν το σημείο και οι στρατιώτες. Τότε ο Βασιλιάς έφτιαξε έναν σταυρό, τον κρατούσαν μπροστά οι στρατιώτες, και πολέμησε κατά του Μαξεντίου.

Η πρόρρηση του Οσίου Πορφυρίου από το 1982 για τις ηλεκτρονικές ταυτότητες και το επακόλουθο σφράγισμα!

 

https://youtu.be/8Mw9zf2UuDU

πηγή: https://romioitispolis.gr/

Τα αίσχη των σχολικών βιβλίων - Απαράδεκτη η υφυπουργός

Ο πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ Δημήτρης Νατσιός ενημερώνει την υφυπουργό Παιδείας Δόμνα Μιχαηλίδου για τις αθλιότητες και τα ψεύδη που περιέχουν τα σχολικά βιβλία βάσει της 35ετούς εμπειρίας του, ως δάσκαλος στις σχολικές αίθουσες.


Αίσθηση προκάλεσε η ειρωνική και απαξιωτική στάση της νεαρής υφυπουργού και η γενικότερη άγνοιά της στο θέμα. Η ξύλινη απάντηση του Υπουργείου Παιδείας προδίδει ότι δεν είναι διατεθειμένο να αντικαταστήσει τα αισχρά βιβλία, ούτε να έρθουν σε λογοδοσία οι υπεύθυνοι για αυτά. Φαίνεται ότι αυτό θα πρέπει να το πράξει η ίδια η ΝΙΚΗ, όταν ο ελληνικός λαός της δώσει κυβερνητική εντολή. Τέλος, θα ήταν χρήσιμο να ενημερωθεί η νεαρή υφυπουργός ότι όταν απευθύνεται σε πρόεδρο κόμματος θα πρέπει να προσέχει τις προσφωνήσεις που χρησιμοποιεί.

πηγή: https://aktines.blogspot.com/

Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023

Οι Χαιρετισμοί του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού

 

Ὠ τρισμακάριστε Σταυρέ καί πανσεβάσμιε, σε προσκυνοῦμεν οἱ πιστοῖ καί μεγαλύνομεν, ἀγαλλόμενοι τῆ θεία σου ἀνυψώσει. Ἀλλ’ ὡς τρόπαιον καί ὅπλον ἀπροσμάχητον, περιφρούρει τε καί σκέπε τῆ σή χάριτι, τοῖς σοι κράζοντας·
Χαῖρε Ξύλον μακάριον.

ΣΤΑΣΙΣ Α’

Ἄγγελοι οὐρανόθεν, ἀοράτως κυκλοῦσι, Σταυρόν τόν ζωηφόρον ἐν φόβω (τρίς)• καί φωτοπάροχον χάριν λαμπρῶς παρεχόμενον, νῦν τοῖς πιστοῖς βλέποντες, ἐξίστανται, καί ἵστανται βοῶντες πρός αὑτόν τοιαύτα·

Ο Γέρος του Μοριά θα μας συμβούλευε: Πλάτη με πλάτη Έλληνες για να σώσουμε την πατρίδα που κινδυνεύει

 


Επικίνδυνα φαινόμενα παρακμιακής πορείας της χώρας

Γράφει ο Δημήτριος Καρατζίδης

Μετά από τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν στην πατρίδα μας, έκρινα σκόπιμο να ξαναπιάσω την πένα και να προσπαθήσω να γράψω με απλά λόγια αυτό που σκέπτομαι και αφορά σε όλους τους Έλληνες.

Είναι πασιφανές ότι η ελληνική κοινωνία και γενικότερα ο απανταχού Ελληνισμός, βιώνουμε μια κρίσιμη παρακμιακή περίοδο. Υπάρχουν από την άλλη βέβαια αρκετοί συμπατριώτες μας που θεωρούν ως υπερβολική αυτή την άποψη και υποστηρίζουν ότι όλα στην πατρίδα μας βαίνουν καλώς και το ελληνικό κράτος λειτουργεί αποτελεσματικά και με γνώμονα την ευημερία της ελληνικής κοινωνίας και την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων. Δυστυχώς ούτε η διαχείριση των πρόσφατων φυσικών καταστροφών ήταν αρκετή για να πείσει ότι το ελληνικό κράτος νοσεί. Και η νόσος αυτή είναι προχωρημένη και ανίατη, γιατί απλά συνεχίζει να υπάρχει το αίτιο που την προκαλεί. Και τούτο δεν είναι παρά το ανθελληνικό πολιτικό σύστημα της ΚΟΜΜΑΤΟΚΡΑΤΙΑΣ.

Οι Μεγάλες Ώρες του Αγίου Εθνοϊερομάρτυρος Χρυσοστόμου Σμύρνης (+1922)

 


Γράφει ο Ιωάννης Ελ. Σιδηράς* 

 Παρήλθαν 101 συναπτά έτη από τις αποφράδες εκείνες τελευταίες ημέρες του Αυγούστου του 1922, όταν ο ελληνισμός της Ιωνίας βίωσε την απόλυτη «άλωση» και τον ολοκληρωτικό αφανισμό του. Ποτέ όμως η συλλογική ιστορική μνήμη των Πανελλήνων δεν λησμόνησε ούτε έθαψε το Ιερό, καθαγιασμένο και μαρτυρικό πρόσωπο του Αγίου Εθνοϊερομάρτυρος Χρυσοστόμου Σμύρνης (+1922) ο οποίος παραμένει αιώνιο πρότυπο μάρτυρος ορθοδόξου Ιεράρχου και ακατάβλητου ήρωος Ρωμιού που προσέφερε και την τελευταία ρανίδα του αίματός του για την Ορθοδοξία και την αθάνατη Ρωμιοσύνη. 

Ποιοί θέλουν να ξαρματώσουν τον Ελληνικό λαό;

Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος


Δανείζομαι το ερώτημα από το μακαριστό προκάτοχο μας, Σεβ. Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κυρό Ειρηναίο, ο οποίος σε τηλεοπτική εκπομπή (20-5-2000), στον τότε τηλεοπτικό Σταθμό «Κύδων TV» (η παράθεση του Σταθμού δια λόγους δεοντολογικούς), διερωτήθηκε ο μεγάλος και φωτισμένος αυτός Ιεράρχης: «ποιοί θέλουν να ξαρματώσουν τον Ελληνικό λαό»; Αιτία; Η αναταραχή της εποχής εκείνης περί του εάν πρέπει ή όχι να αναγράφεται το θρήσκευμα στις ταυτότητες!

Νέα σχολική χρονιά: Τα παιδιά μπαίνουν στις τάξεις περικυκλωμένα από ειδήσεις καταστροφής – Πώς θα αποζημιώσουμε τις ψυχές τους;

Η φετινή σχολική χρονιά, βρίσκει τους μαθητές να κουβαλούν από τις διακοπές τους το ψυχολογικό «βάρος» μιας χώρας που καταρρέει


Συντάκτης: Ελευθέριος Ανδρώνης

Ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά και τα παιδιά μας μπαίνουν στις σχολικές τάξεις για να διανύσουν το επόμενο στάδιο του ταξιδιού τους στην εκπαίδευση. Και με τι προσλαμβάνουσες παραστάσεις μπήκαν σε αυτό το νέο ταξίδι;

Περιτριγυρισμένα από χαοτικά γεγονότα καταστροφής στην πατρίδα μας, όπως οι φωτιές και οι πλημμύρες. Πεπεισμένα ότι προετοιμάζονται να βγουν ως ενεργοί πολίτες σε ένα κράτος δίχως κράτος. Αλαφιασμένα από τρομακτικές ειδήσεις που προεξοφλούν οικολογικές καταστροφές, μόνο και μόνο για να καλύπτεται η σταδιακή απόσυρση του κρατικού μηχανισμού από τις ζωές μας. Σαστισμένα για το ότι βλέπουν την Ελλάδα να έχει γίνει ένα απέραντο «survivor».

π. Αθανάσιος Μυτιληναίος -Τι θα συμβεί αν ο λαός δεν αντιδράσει για τις Ηλεκτρονικές ταυτότητες;

 

https://youtu.be/4wkmkbY4A30

πηγή: https://yiorgosthalassis.blogspot.com/

Η παιδεία κατά τον άγιο Κοσμά τον Αιτωλό και τον άγιο Νικόδημο

 

[Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς]

Ἅγιος Κοσμᾶς

Ὁ ἅγιος Κοσμᾶς ἐγκατέλειψε τό ῎Ορος καί βγῆκε νά κηρύξει στούς ὑπόδουλους ῞Ελληνες τότε πού οἱ Τοῦρκοι τούς ἐξανάγκαζαν ἀκόμη καί ὁμαδικά νά ἐξισλαμισθοῦν, οἱ μισσιονάριοι ὀργίαζαν καί οἱ ῾Εβραῖοι βυσσοδομοῦσαν.

Πρωταρχικό μέλημά του ὑπῆρξε ἡ παιδεία τοῦ Γένους. «᾿Ανοίξατε σχολεῖα», δίδασκε. «Νά σπουδάζετε καί σεῖς, ἀδελφοί μου, νά μανθάνετε γράμματα ὅσον μπορεῖτε… Καλύτερον, ἀδελφέ μου, νά ἔχῃς ἑλληνικόν σχολεῖον εἰς τήν χώραν σου, παρά νά ἔχῃς βρύσες καί ποτάμια». Γιά τό λόγο αὐτό ρωτοῦσε τούς μεγάλους κάθε χωριοῦ· «῎Εχετε σχολεῖον ἐδῶ εἰς τήν χώραν σας νά διαβάζουν τά παιδιά; – Δέν ἔχομεν, ἅγιε τοῦ Θεοῦ. – Νά μαζευθῆτε ὅλοι νά κάμετε ἕνα σχολεῖον καλόν, νά βάλετε καί ἐπιτρόπους νά τό κυβερνοῦν, νά βάνουν διδάσκαλον νά μανθάνουν ὅλα τά παιδιά γράμματα, πλούσια καί πτωχά». Τό ἐρώτημα ἀμείλικτο συντάραζε τίς συνειδήσεις.

Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023

Έλληνες φοιτητές κατασκεύασαν drone ανίχνευσης δασικών πυρκαγιών σε πρώιμο στάδιο

 


Το αυτόνομο σκάφος στέλνει σε πραγματικό χρόνο αεροφωτογραφίες στις αρμόδιες Αρχές. 

 Η χρήση drones στην προσπάθεια έγκαιρης ανίχνευσης εκδήλωσης πυρκαγιών είναι πλέον μια πραγματικότητα και κατασκευάζονται συνεχώς νέα μοντέλα αυτόνομων ιπτάμενων οχημάτων που περιπολούν δασικές περιοχές. 

 Ένα ηλιακό μη επανδρωμένο αεροσκάφος, που μπορεί να ανιχνεύει δασικές πυρκαγιές σε πρώιμο στάδιο και να στέλνει σε πραγματικό χρόνο αεροφωτογραφίες στις αρμόδιες Αρχές, ανέπτυξε η φοιτητική ομάδα αεροδιαστημικής A.S.A.T. του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για το αερόχημα «Phoenix», το οποίο παρουσιάζει το ΑΠΘ στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην 87η ΔΕΘ, στο εκθεσιακό αφιέρωμα «Akademia» (περίπτερο 14). Από την αρχική ιδέα και τις πρώτες φάσεις του σχεδιασμού μέχρι την κατασκευή του, που μόλις ολοκληρώθηκε, μεσολάβησαν τέσσερα χρόνια και το «Phoenix» ετοιμάζεται πλέον για τις πρώτες του δοκιμαστικές πτήσεις. 

Λόγοι Ἀγίου Παϊσίου

 

Όταν παραβαίνη ένας άνθρωπος μια εντολή του Ευαγγελίου, ευθύνεται μόνον αυτός. Όταν όμως κάτι που αντίκειται στις εντολές του Ευαγγελίου γίνεται από το κράτος νόμος, τότε έρχεται η οργή του Θεού σε όλο το έθνος, για να παιδαγωγηθή.

(Λόγοι Παϊσίου, τόμος Δ΄, Οικογενειακή Ζωή, Εκδ. Ιερού Ησυχαστηρίου “Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος”, σελ. 76-78)

Να παρακαλούμε να δίνη ο Θεός μετάνοια στον κόσμο, για να αποφύγουμε την δικαία οργή του Θεού. Η μέλλουσα οργή του Θεού δεν μπορεί ν’ αντιμετωπιστεί διαφορετικά παρά μόνο με μετάνοια και τήρηση των εντολών Του.

(Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου – Λόγοι A’ – Με πόνο και αγάπη για τον σύγχρονο άνθρωπο)

Σχόλιο περί Θεομηνιών



Ο Θεός «μιλάει» με πολλούς τρόπους όταν κορυφώνεται η αποστασία μας από Αυτόν και η ανταρσία μας και η αυτονόμησή μας.

Ένας από αυτός είναι και οι διάφορες θεομηνίες. Ειδικά, όταν το μέγεθος των τελευταίων προκαλεί τεράστιες καταστροφές.

Δυστυχώς, ο διαβρωμένος από το δηλητήριο του επιστημονισμού σύγχρονος άνθρωπος έχει ερμητικά κλειστά τα αυτιά του στα ουράνια μηνύματα και αποδίδει τα πάντα στα λεγόμενα φυσικά φαινόμενα.