Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022

«ΜΗ ΦΟΒΑΣΤΕ ΤΟΝ ΚΟΠΟ» - Ομιλία του π. Γεωργίου Σχοινά στον Άγιο Νικόλαο Φιλοπάππου

 


https://youtu.be/hpZzoAIB7MY

«ΜΗ ΦΟΒΑΣΤΕ ΤΟΝ ΚΟΠΟ» Παρέα της Τρίτης, 01 Νοεμβρίου 2022 Ομιλία του π. Γεωργίου Σχοινά στον Άγιο Νικόλαο Φιλοπάππου

Οι Άγιοι Γαλακτίων και Επιστήμη (5 Νοεμβρίου) – «Κλέος συζυγίας, αζύγων μέγα θαύμα» και το ασκητήριο του Αγίου Παϊσίου στο όρος Σινά

 

Μαρτύρων Χριστοῦ, τοῖς δήμοις ἠριθμήθητε, ἀγῶσι στεῤῥοῖς, φαιδρῶς ἀγωνισάμενοι, Γαλακτίων ἔνδοξε, σῦν συζύγῳ σεπτῇ καὶ συνάθλῳ σου, Ἐπιστήμη, τῷ μόνῳ Θεῷ, πρεσβεύοντες ἄμφω ὑπὲρ πάντων ἡμῶν.

Στην εποχή μας, όπου η ανυπακοή στο θέλημα του Θεού έχει παγιωθεί στη συνείδηση των περισσοτέρων ανθρώπων, ο θεσμός της οικογένειας περνά μεγάλη κρίση.

Σύναξη Νέων: Η συγγένεια με τον Χριστό μας. Ιερός Ναός Αγίου Ελευθερίου Οδού Αχαρνών


Επισκεφθείτε το ιστολόγιο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

http://orthmad.gr/ Facebook: https://www.facebook.com/agioseleuthe... Instagram: https://www.instagram.com/orthodox.mi...

Καταδίκη στον Τσιάρτα για ομοφοβική ανάρτηση

 


Σε φυλάκιση 10 μηνών και 5.000 ευρώ χρηματική ποινή με αναστολή για ομοφοβική ανάρτηση που είχε κάνει το 2017, καταδικάστηκε πρωτόδικα ο Βασίλης Τσιάρτας από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών.

Η «φασίστρια» Μελόνι ξαναπήρε πίσω τους υγειονομικούς – Η νεοφιλελεύθερη «αριστεία» του Μαξίμου τι κάνει;

 


Γράφει ο Ελευθέριος Ανδρώνης    

Η Τζόρτζια Μελόνι που κατηγορείται ως ακραία, είχε το πολιτικό σθένος να διορθώσει μια αδικία - Η Ελληνική κυβέρνηση όμως, αποδεικνύεται πιο αυταρχική και από την ακροδεξιά πρωθυπουργό.   

Τζόρτζια Μελόνι: Να που μια πολιτικός του δεξιού χώρου που χαρακτηρίστηκε από τα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης ως «νεοφασίστρια», «ακραία» και νοσταλγός του Μουσολίνι, αποδείχθηκε πως διαθέτει πολύ πιο φιλολαϊκά αισθήματα από την πολιτική του «ακραίου κέντρου» που πρεσβεύει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.    

Κυριακή Ζ΄ Λουκά - Ερμηνεία της Ευαγγελικής περικοπής από τον άγιο Κύριλλο Αλεξανδρείας

 


ΚΥΡΙΑΚΗ Ζ΄ΛΟΥΚΑ [:Λουκά 8,41-56]

Ο ΑΓΙΟΣ ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΑΙΜΟΡΡΟΟΥΣΗΣ ΓΥΝΑΙΚΟΣ

ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΡΗΣ ΤΟΥ ΙΑΕΙΡΟΥ


     «Καὶ γυνὴ οὖσα ἐν ῥύσει αἵματος ἀπὸ ἐτῶν δώδεκα, ἥτις ἰατροῖς προσαναλώσασα ὅλον τὸν βίον οὐκ ἴσχυσεν ὑπ᾿ οὐδενὸς θεραπευθῆναι, προσελθοῦσα ὄπισθεν ἥψατο τοῦ κρασπέδου τοῦ ἱματίου αὐτοῦ, καὶ παραχρῆμα ἔστη ἡ ῥύσις τοῦ αἵματος αὐτῆς.Καὶ εἶπεν ὁ Ἰησοῦς· τίς ὁ ἁψάμενός μου;

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022

Το τελειότερο παράδειγμα ηγέτη: Ιωάννης Γ’ Βατάτζης, ο Άγιος Αυτοκράτορας

 

Τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες πολίτες ακούμε συνέχεια για λιτότητα και οικονομική κρίση. Οι πολιτικοί ταγοί του τόπου μας αναφέρουν συνέχεια ότι θα λάβουν μέτρα οικονομικής εξυγίανσης και ότι πρέπει να γίνουν περικοπές στα επιδόματα και στους μισθούς αυτών, που αμείβονται πλουσιοπάροχα. Κάποιοι άλλοι αναφέρουν ότι πρέπει να μειωθούν και οι δικές τους αποδοχές καθώς και άλλα οικονομικά προνόμια, που απολαμβάνουν οι πολιτικοί αλλά και διάφοροι γενικοί διευθυντές υπουργείων και ΔΕΚΟ. Επίσης, ακούμε συνέχεια για την περιβόητη ανακατανομή πλούτου σε όλους τους πολίτες, όπως και για την αξιοκρατική τους τοποθέτηση σε καίριες κυβερνητικές αλλά και δημόσιας διοίκησης θέσεις.

Δύο αδέλφια που αγίασαν: Ο Όσιος Γεώργιος Καρσλίδης και η Οσία Άννα η Παρθένος (4 Νοεμβρίου)

 


Αργυρουπόλεως ένθεον βλάστημα, και Γεωργίας σεπτόν ενδιαίτημα, ο εν τη Δράμα ασκήσας ως άσαρκος, και αγιάσας μονήν Αναλήψεως, ημών ίσθι φύλαξ, Γεώργιε.

Ο Άγιος Γεώργιος Καρσλίδης εντάχθηκε επίσημα στο ορθόδοξο αγιολόγιο το 2008 και η μνήμη του τιμάται στις 4 Νοεμβρίου, ημέρα της κοίμησής του (1959).

Ο άγιος ετάφη χωρίς φέρετρο, κατά την τάξη των μοναχών. Στην κηδεία του, μετά από επιθυμία του, οι γυναίκες φορούσαν άσπρα κεφαλομάντηλα. Την ημέρα της κοίμησής του, δύο κυπαρίσσια που βρίσκονταν στην αυλή του μοναστηριού λύγισαν και παρέμειναν λυγισμένα για σαράντα μέρες.

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022

Ο ΠΑΜΜΕΓΑΣ ΣΚΗΠΤΟΥΧΟΣ ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΤΑΤΖΗΣ Ο ΕΚ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ1222 – 2022 Οκτακόσια χρόνια από τη στέψη του σε Αυτοκράτορα των Ρωμηών Κείμενο του Ιωάννη Α. Σαρσάκη (Καστροπολίτη)


Το Κάστρο του Διδυμοτείχου.
Ο Ιωάννης Δούκας Βατάτζης γεννήθηκε στην Καστροπολιτεία του Διδυμοτείχου το 1193. Την πληροφορία για τον τόπο της γέννησής του, την αντλούμε από τον Γεώργιο Ακροπολίτη (1217-81), ο οποίος αναφέρει τα εξής : ¨και τότε ο αυτοκράτορας (Θεόδωρος Α΄ Λάσκαρης) έκανε γαμπρό του τον Ιωάννη Δούκα, που τον αποκαλούσαν Βατάτζη. Αυτός καταγόταν από το Διδυμότειχο και έφερε το αξίωμα του πρωτοβεστιαρίτη¨. Ο μεγάλος Έλληνας ιστορικός Κωνσταντίνος Άμαντος (1874-1960), αναφέρει για την εν λόγω οικογένεια : «Η οικογένεια Βατάτζη ήτο θρακική, γενέτειρα είχε την Αδριανούπολιν και το Διδυμότειχον. Η ικανότης και δυναμικότης συνέδεσε τους Βατάτζηδες με πολλάς στρατιωτικάς οικογενείας, όχι μόνον με τους ανωτέρω, αλλά και με τους Δούκας, τους Κομνηνούς, τους Αγγέλους, τους Λάσκαρεις. Ο Εφραίμ αναφέρει την συγγένειαν των Δουκών και το Διδυμότειχον ως πατρίδα των Βατατζών. Ιωάννης υπήρξε και ο πάππος του έπειτα αυτοκράτορος Ιωάννη Δούκα Βατάτζη, είχε δε κατά τον Χωνιάτην υιούς, τον Μανουήλ και Αλέξιον, ενώ κατά τον γράψαντα «τον βίον του αγίου Ιωάννου βασιλέως του Ελεήμονος», τον δημοσιευθέντα υπό Heisenberg, ο πάππος του αυτοκράτορος είχεν υιούς Νικηφόρον και Θεόδωρον. Εκ των σπουδαιοτέρων αντιπροσώπων της οικογένειας Βατάτζη είναι ο αυτοκράτωρ της Νίκαιας Ιωάννης Δούκας Βατάτζης (1222 – 1254), όστις έφερε και το γνωστότερον και επισημότερον όνομα της συγγενούς Δουκικής οικογενείας». Ο ίδιος ο Ιωάννης υπέγραφε τις επιστολές του ως Δούκας Βατάτζης καταδεικνύοντας την άμεση συγγενική του σχέση με την οικογένεια των Δουκών. Όσον αφορά το όνομα Βατάτζης ή Βατάτσης ήταν μάλλον λαϊκής προελεύσεως και είχε κάποια έννοια προσφώνησης στη δημώδη γλώσσα της εποχής.

Θα υπάρχουν και αυτές οι μέρες… - Ελευθεριάδης Γ. Ελευθέριος

 


Θα υπάρχουν και αυτές οι μέρες…

Μέρες που δε θα μπορείς να πάρεις τα πόδια σου από τη κούραση.
Μέρες, που από το πρωί ένας κόμπος θα ανεβαίνει στο λαιμό σου.
Μέρες που το πλάκωμα στο στήθος, θα σε ενοχλεί σε κάθε ανάσα σου.
Μέρες που θα νιώθεις ανεπαρκής. Ανεπαρκής σε όλα σου. Ανεπαρκής σαν μάνα. Σαν πατέρας. Στο σπίτι. Στη δουλειά. Παντού.
Μέρες, που τα πράγματα που έκανες τις μέρες τις υπόλοιπες, θα νιώθεις ότι δε σε ευχαριστούνε πλέον.
Μέρες, που οι δουλειές θα βγαίνουνε με ζόρισμα. Το χαμόγελο με πίεση. Η προσευχή με αγώνα.
Θα υπάρχουν μέρες, που όλα θα μοιάζουν γκρι. Λες και έπιασε ομίχλη στο μυαλό σου.
Θα υπάρχουν αυτές οι μέρες.
Ας είναι.
Θα περάσουν. Θα περάσουνε και αυτές.
Θα περάσουνε, όπως περνάνε όλα αδερφέ μου…
Καλό και ευλογημένο βράδυ.

Ελευθεριάδης Γ. Ελευθέριος
Ψυχολόγος M.Sc

Να καταργήσουμε ΑΜΕΣΑ τους όρους «παιδεραστής – παιδόφιλος» Προτείνει ο Καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος*

 

Ανατριχιαστικές οι λεπτομέρειες που φέρνουν δάκρυα στα μάτια και φουντώνουν τα αισθήματα οργής στις ψυχές των Ελλήνων και των Ελληνίδων αλλά και στην ψυχή του πλέον «χοντρόπετσου» συναισθηματικά συμπολίτη μας στο θέμα κατά εξακολούθηση βιασμού του σώματος και της ψυχής της 12χρονης παιδίσκης στην Αττική από εκατοντάδες ώριμους στην ηλικία συμπατριώτες μας…

«ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΤΑΤΖΗΣ~Ο ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ ΤΗΣ ΡΩΜΗΟΣΥΝΗΣ»

 

https://youtu.be/MqO2wYAMGN8?t=19

Τόν Χριστό ἐλεεῖ ὁ ἄνθρωπος, ὅταν ἐλεεῖ τόν φτωχό - Αρχιμανδρίτης π. Σεβαστιανός Τοπάλης

Πολύ μεγάλος πειρασμός εἶναι ὁ φτωχός πού προκαλεῖ τόν ἄνθρωπο μέ τά λάθη του καί τήν ἀθλία του ζωή. Μόνιμα, λέγει ὁ Ἱερός Χρυσόστομος, τόν κατηγοροῦν πού προσφέρει φιλανθρωπία σέ πρόσωπα πού ὁ ἕνας εἶναι τεμπέλης, ὁ ἄλλος παραβατικός, ὁ ἄλλος ἐξαρτημένος ἀπό τά πάθη τοῦ ἀλκοολισμοῦ καί τῆς ἀνηθικότητος καί ὁ ἄλλος ἐκμεταλλευτής καί κλέφτης. Ὄντως, εἶναι ἕνας πειρασμός σκληρός καί μιά σκληρή ἀπογοήτευση ἡ συμπεριφορά αὐτῶν τῶν πτωχῶν. Ὧρες - ὧρες εἰσπράττει μιά περιφρόνηση καί μιά κακία ἀπό τούς φτωχούς πού φτάνει σέ ἀγανάκτηση καί κούραση ἐσωτερική. Πῶς νά ἀντέξει στόν πειρασμό αὐτό τῆς ἐκμετάλλευσης; Θέλει νά τούς ἀποφύγει καί νά τούς πετάξει ἔξω. Κι ὅμως, μέσα στά πρόσωπά τους κρύβεται ὁ ἴδιος ὁ Χριστός. Τόν Θεό ἐλεεῖ, ὅταν τόν φτωχό ἐλεεῖ. Δοκιμάζεται ἡ καρδιά τοῦ κάθε ἐλεήμονα ἀνθρώπου. Δέν ἐλεεῖ, γιά νά εἰσπράξει ἐπαίνους. Οὔτε καί ἐλεεῖ μόνο τούς φτωχούς πού τοῦ φέρονται μέ εὐγένεια καί εὐχαριστίες.

Yannis Bakman: Εκεί είναι οι δυνατές οι προσευχές ε; Είστε δαίμονες, δωσίλογοι και λωποδύτες.

 


Έχετε για Θεό σας τον Διαφθορέα
και κυνηγάτε ότι έχει να κάνει με τον Χριστό.

Το είδαμε να συμβαίνει εδώ και πολύ καιρό άλλωστε.

Και γιατί ρε λαμόγια αφού έχετε θέμα με την ενέργεια,
δεν κλείνετε τους οίκους ανοχής;

Γιατί δεν κλείνετε κανένα καζίνο;

Ο Άγιος Ιάκωβος Τσαλίκης διηγείται θαύματα του οσίου Δαβίδ

 Πόσες φορές τον άγιο Δαυΐδ τον έχομε δει ζωντανό! Θα πήτε, «πώς τον βλέπετε, πάτερ;». Σαν ένας μοναχός, χτυπά το σήμαντρο μόνος του, χτυπά την καμπάνα και μπαίνουμε και ‘ρχόμαστε στην Εκκλησία και βλέπουμε έναν γέροντα, έναν καλόγερο. Τον βλέπομε να μπαίνη στο Ιερό και γίνεται άφαντος. Πόσες φορές μίλησα μαζί του!

Συχνά βλέπω τον άγιο Δαυΐδ οφθαλμοφανώς σαν καλόγερο μέσα στην Εκκλησία. Παρακαλώ τον Άγιο: «Όπως με φροντίζεις εδώ στο επίγειο Μοναστήρι σου, Άγιέ μου, να με φροντίζης και στο ουράνιο».
Εδώ στο Μοναστήρι όλοι έρχονται για τον Άγιο, σπάνια έρχεται κανείς για τον τόπο! (Ενώ πολύς κόσμος πήγαινε να δη τον ίδιο, τον Γέροντα). Πολλές φορές το βράδυ είμαι άρρωστος, αλλά το πρωί σηκώνομαι για την θεία Λειτουργία.
Σκέφτομαι ότι ίσως να είναι η τελευταία και παρακαλώ τον Άγιο: «Άγιέ μου Δαυΐδ, εσύ να λειτουργήσης» και γίνομαι καλά και λειτουργώ.

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022

Μήνυμα του συνθέτη Σπανουδάκη!

11 Δεκεμβρίου έχω τα γενέθλια μου.

Είναι παρεμπιπτόντως και η μέρα του παιδιού.
Σας γράφω λοιπόν, για το εξής:
Αντί να σας κεράσω γλυκά, θα «ανεβάσω» μόνο για σας και πρίν από οπουδήποτε αλλού, τον «Αητό». Έγραψα τον «Αητό», για να τον ακούσουν όλοι οι Έλληνες και να πάρουν δύναμη, κουράγιο και ελπίδα. Μακάρι να βγω σωστός αλλά και αληθινός, σ’ αυτό το μουσικό - στιχουργικό μου όνειρο..
Έχω λοιπόν την πίστη μου σε εσάς πρώτα, γιατί χρόνια τώρα από τα γραφόμενα σας και την ανταπόκριση σας, ξέρω ότι αγαπάτε την μουσική και τους στίχους μου.
Το δικό σας «δώρο» θέλω, ή μάλλον παρακαλώ, να είναι το εξής:
Πάρτε τον «Αητό» από τα «χέρια» μου και στείλτε τον, όπου υπάρχει ελληνισμός και ορθοδοξία. Αμερική, Αυστραλία, Γερμανία, Ρωσσία, Σερβία και όπου αλλού ξέρετε κάποιον Έλληνα η κάποιον ορθόδοξο.
Εσείς κήρυκες κι’ εγώ χαρούμενο «παιδί», στο πάρτυ γενεθλίων του...
Αυτά τα λίγα και όλα καλά θα πάνε, σύν Θεώ πάντα.
Στ. Σπανουδάκης


https://youtu.be/ATwpPqqDnHA

Πῶς μπορεῖ ὁ ἄνθρωπος νά ἀλλάξει τήν καρδιά ἐκείνων πού δέν Τόν ἀγαποῦν καί Τόν πολεμοῦν; - Αρχιμανδρίτης π. Σεβαστιανός Τοπάλης

Ὁ Ἀπόστολος Παῦλος ὁμιλεῖ πολύ πρακτικά γιά τό θέμα τῆς ἀγάπης καί ἰδιαίτερα ἀπέναντι στούς ἐχθρούς. Πῶς μπορεῖ ὁ ἄνθρωπος νά ἀλλάξει τήν καρδιά ἐκείνων πού δέν Τόν ἀγαποῦν καί Τόν πολεμοῦν; Ἡ μόνη ἀπάντηση εἶναι ὄχι μέ τόν λόγο, ἀλλά μέ τή σιωπηλή πρακτική ἀγάπη. Ὅλα ὅμως ξεκινοῦν μέσα ἀπό τήν λογική τῆς ἀγάπης καί τήν καρδιά τῆς ἀγάπης. Ἡ πίστη στόν Θεό κινεῖ τόν νοῦ καί τήν καρδιά τοῦ ἀνθρώπου, ὅπως ἐπίσης καί ἡ ἐμπιστοσύνη ὅτι ὁ Θεός κατευθύνει τίς καρδιές μας. Ἡ διεργασία τῆς ἀγάπης πού προτείνει ὁ ἀπόστολος ἔχει ἕνα τρίπτυχο: τήν καλή σκέψη, τήν πίστη στήν παρουσία τοῦ Θεοῦ καί τήν προσφορά. Στό πρῶτο εἶναι ἀνάγκη νά κρατᾶ ὁ ἄνθρωπος τόν λογισμό του καθαρό ἀπό κάθε ἐμπάθεια καί νά γεμίζει μέ ἀγαθούς λογισμούς τόν νοῦ του. Μέσα ἀπό τήν διάνοιά του ὁ ἄνθρωπος βελτιώνεται καί ἀπό τήν διάνοιά του καταστρέφεται. Ὁ καλός λογισμός καλλιεργεῖται μέσα ἀπό μιά πίστη ὅτι ὁ Θεός εἶναι παντεπόπτης καί ὅτι δέν πάει στόν ἄνθρωπο ὁ ρόλος τοῦ ἐκδικητοῦ καί τῆς ἀντιπαράθεσης.

π. Αρσένιος Βλιαγκόφτης- Οι πνευματικές προϋποθέσεις του Έπους του '40


 https://youtu.be/qSj_NDK2M3s?t=24

Άγιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής: Για να γίνει το σπίτι ένας αισθητός παράδεισος

 

 Ὅταν ἔχετε χρόνο εἰς τὸ σπίτι σας καὶ τὴν ἀπαιτουμένη ἡσυχία ἀρχίσετε νὰ λέγετε μὲ κατάνυξι τὰ λόγια τῆς εὐχῆς. Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ, ἐλέησόν με. Καθὼς περνάει ὁ χρόνος ἡ προφορικὴ αὐτὴ εὐχή, ἑλκύει τὸν νοῦν πρὸς τὰ ἔσω καὶ συγχρόνως δημιουργεῖται εἰς τὴν ψυχὴν ἕνα ἄλλο κλίμα.

«Μια εικόνα είναι αιώνιο κήρυγμα!»

 


«Ο όσιος Παΐσιος επέμενε πολύ οι αγιογράφοι να κάνουν καλές εικόνες, γιατί θεωρούσε ότι “μια εικόνα είναι αιώνιο κήρυγμα, ενώ το κήρυγμα του ιεροκήρυκα διαρκεί λίγο. Βλέπουμε λ.χ. μια εικόνα της Παναγίας και παρηγορούμαστε. Βεβαίως, αν η εικόνα δεν είναι καλή, αν έχη άγριο πρόσωπο, μάτια κ.λπ. κάνει αρνητικό κήρυγμα. Μου έλεγε κάποιος: “Πάω κάτω από την εικόνα του Χριστού και θέλω ν’ ανοίξω την καρδιά μου, αλλά βλέπω τον Χριστό σαν Γερμανό στρατιώτη να με αγριοκοιτάζη και σφίγγομαι”» (Ιερομ. Ισαάκ, Βίος Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτου, Άγιον Όρος, σελ. 455).

Δημήτρης Νατσιός: Ποιοὶ εἶναι οἱ ἠθικοί αὐτουργοί τῆς ἀποχαλίνωσης;

 Γράφει ὁ Δημήτρης Νατσιός

 
Ὅταν κάποτε οἱ ἀδηφάγες κάμερες τῆς τηλεόρασης στράφηκαν στὸ πρόσωπο ἑνὸς νεαροῦ ἐγκληματία, ποὺ ἔβγαινε σιδηροδέσμιος ἀπὸ ἀνακριτικὰ γραφεῖα, κάποιος δημοσιογράφος τὸν ρώτησε:
 
-  «Ἐσὺ ἔκανες τὸ ἔγκλημα;»
 
-  «Ὄχι, ἐσεῖς», ἀποκρίθηκε ὁ νεαρός.
 
Ἡ ἀπάντηση συνοψίζει τὸ πρόβλημα καὶ ἔχει πολλοὺς ἀποδέκτες, κυρίως τρεῖς. ΜΜΕ (ἐξαθλίωσης), σχολεῖο, οἰκογένεια. Αὐτὸ τὸ ἀδυσώπητο "ἐσεῖς" στρέφεται πρωτίστως στὴν πανίσχυρη τηλεοπτικὴ ἐξουσία. Ὑπολογίστηκε ὅτι κατὰ μέσο ὅρο ἕνα παιδί, μέχρι νὰ τελειώσει τὸ Λύκειο ἔχει ἀφιερώσει στὴν «λατρεία» τῆς μικρῆς ὀθόνης καὶ τοῦ διαδικτύου 28.000 ὧρες, ποὺ σημαίνει 1100 μέρες ἤ, χονδρικά, 3 περίπου χρόνια τηλεοπτικῆς αἰχμαλωσίας.

Η ενδημία του Πνεύματος σε καιρό πανδημίας

 

Κ.Σ.

'' Προς τους εξουσιαστές της γης''

    Εσείς  που με ανύπαρκτη πίστη και που πέρα από την εξουσία σας δεν λογαριάζετε καμία ανώτερη, τρομοκρατείτε την ασθενούσα ανθρωπότητα της χλιαρής πίστης, οδηγώντας την σε ένα τρίστρατο ψεύτικο αδιέξοδο. Ο κορονοϊός, το εμβόλιο και η «ταλιμπανική» δικτατορία σας κυριαρχούν παντού, σαν να τελειώνουν τα πάντα σε αυτά τα φευγαλέα χωμάτινα μονοπάτια.

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2022

Αποκολοκύνθωση

 Γράφει ο Γιάννης Καργάκος   


Βλέπω τα γειτονάκια ντυμένα φαντασματάκια και τα ακούω να φαφουτίζουν «τρικ ορ τριτ;» ( =φάρσα ή κέρασμα;)… 
Γονείς λιγωμένοι τα συνοδεύουν καμαρωτοί σε πριν από την ώρα τους χάλογουην πάρτυζ… Δεν κρατιόμαστε. Καημένη Ελλάδα… Γεμίσαμε αμερικανάκια και φαντάσματα Ελληνόπουλων.   Όλα θυσία στο βωμό του κέρδους κάθε εποχικού μαγαζάτορα και της παγκοσμιοποίησης κάθε σάχλας.

Κωνσταντίνος Βαθιώτης: Κάθε Εθνική επέτειος μοιάζει με κηδεία της Δημοκρατίας & της Ελευθερίας

Ο κ. Κωνσταντίνος Βαθιώτης, πρ. Αναπλ. Καθηγητής Ποινικού Δικαίου στον FOCUS 103,6 FM και στην εκπομπή του εξαιρετικού δημοσιογράφου Στέφανου Δαμιανίδη σχολιάζει την επικαιρότητα.

πηγή: https://panagia-ierosolymitissa.blogspot.com/

Άγιος Πορφύριος: «Ένας προσευχόμενος άνθρωπος είναι χίλιες διδασκαλίες. Χίλιες διδασκαλίες!»

 

*Από το νέο βιβλίο: «Ο Πάνσοφος Όσιος Πορφύριος – Μαρτυρίες (Τόμος Α’)»

Ο Άγιος παρηγορούσε αμέτρητους ανθρώπους και έλεγε:

– Να αγαπάτε, να συγχωράτε, να εξομολογείστε καθαρά και να τα λέτε όλα, γιατί τότε φεύγει το κακό από πάνω σας. Και να προσεύχεσθε απλά, να μιλάτε στον Θεό απλά. Πως μιλάτε στον πατέρα σας, στην μάνα σας; Πως μιλάτε στον φίλο σας, στον άνθρωπο σας, στον δικό σας; Έτσι… Καταλαβαίνει ο Θεός.

Εκδρομή του Ιστολογίου "Περίβλεπτος" στην Αχρίδα


Το Σάββατο 29 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε εκδρομή του Ιστολογίου μας στην γειτονική Αχρίδα. Η εκδρομή ήταν προσκυνηματικού, εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα, και συμμετείχαν δεκάδες φίλοι και αναγνώστες μας από την Φλώρινα και το Αμύνταιο.

Το πρόγραμμα της εκδρομής περιελάμβανε επίσκεψη και ξενάγηση στην αρχαία Ηράκλεια, στην μονή Οσίου Ναούμ, καθώς και στον Ι.Ν αγίου Κλήμεντος γνωστού και ως "Περίβλεπτος", με έμφαση στην ιστορία της περιοχής και των μνημείων της, καθώς και στον παγκοσμίως μοναδικό εικονογραφικό τους διάκοσμο, χωρίς να λείπει και ο ελεύθερος προσωπικός χρόνος για αναψυχή και περιήγηση στην όμορφη ιστορική πόλη της Αχρίδος.

Οι συντελεστές του Ιστολογίου μας ευχαριστούν από καρδιάς όλους τους συμμετέχοντες εκδρομείς.





Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022

Το πρόβλημά μας σήμερα... - Ελευθεριάδης Γ. Ελευθέριος

 


Το πρόβλημά μας σήμερα δεν είναι τα κουρασμένα σώματα.

Το πρόβλημά μας σήμερα είναι οι κουρασμένες οι ψυχές.
Οι άνθρωποι οι τσακισμένοι.
Ένα ανθρωποφάγο σύστημα, που σε θέλει από το πρωί μέχρι το βράδυ, να τρέχεις σαν τρελός.
Να ζεις, μέσα στη στεναχώρια και το άγχος.
Και άλλοτε ξέρεις κουράζονταν οι άνθρωποι. Και άλλοτε δούλευαν. Και άλλοτε τρέχανε. Ναι. Τραβούσανε πολλά...
Δεν είχαμε όμως αυτό εδώ το χάλι.
Ξέρεις τι σκέφτομαι καμιά φορά;
Όσο πιο κουρασμένος ψυχικά ο άνθρωπος, τόσο πιο ευάλωτος.
Όσο πιο ευάλωτος, τόσο πιο φοβισμένος.
Όσο πιο φοβισμένος, τόσο πιο εύκολα διαχειρίσιμος.
Καθένας, ας αναλογιστεί.
Μια καινούρια εβδομάδα ξεκινά.
Καλή δύναμη.
Την Παναγία από το φουστάνι αδέρφια.

Ελευθεριάδης Γ. Ελευθέριος

Ὁ τόπος τῆς προσευχῆς - Αρχιμανδρίτης π. Σεβαστιανός Τοπάλης

Ὁ τόπος τῆς προσευχῆς του εἶναι ἡ καρδιά του, εἶναι ὁ ἔμψυχος Ναός τοῦ Θεοῦ πού ἐγκαινίσθηκε κατά τό Ἱερό Μυστήριο τοῦ Χρίσματος. Ἐκεῖ μέσα στήν καρδιά του λειτουργεῖ ὁ κάθε πιστός μόνιμα λατρεύοντας τόν Θεό καί προσευχόμενος, ἀρκεῖ νά κρατᾶ τόν Ναό του καθαρό ἀπό τήν σαρκική ἁμαρτία καί καθάριο στήν ἀγάπη καί τό ἔλεος πρός ὅλους . Τόν Ναό τῆς ψυχῆς του τόν κουβαλᾶ παντοῦ καί ἔτσι μπορεῖ συνεχῶς νά προσεύχεται. Πολύ ὄμορφα ὁ Ἱερός Πατήρ τό λέγει, ὅπως φαίνεται παρακάτω:

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022

Αποτελεσματικές τεχνικές ΜΜΕ για την χειραγώγηση του πλήθους

 


Ο Βορειοαμερικανός γλωσσολόγος Νόαμ Τσόμσκι καθιέρωσε τη λίστα με τις «Δέκα Στρατηγικές χειραγώγησης» μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Για τον Τσόμσκι, «η ελευθερία της έκφρασης είναι πιο σημαντική από οποιαδήποτε εκδοχή των γεγονότων που υποστηρίζονται από το κατεστημένο, όποια κι αν είναι η σχέση της με την αλήθεια των ίδιων των γεγονότων». Ο Τσόμσκι παραπέμπει στις διαφορετικές τεχνικές χειραγώγησης και, πρώτα απ' όλα, τη στρατηγική της εκτροπής.

«Ἡ πολιτική δέν ἔχει τίποτε τό κοινόν μέ τήν ἠθικήν»


«Τά ἔργα ὅσων συνεργάζονται μέ τόν διάβολο, ἀναπόφευκτα θά εἶναι σατανικά!»

«Ἡ πολιτική δέν ἔχει τίποτε τό κοινόν μέ τήν ἠθικήν[1]. Ἡ Κυβέρνησις, ἥτις ἀφίνεται νά ὁδηγῆται διά τῆς ἠθικῆς, δέν εἶναι πολιτική καί ἑπομένως ἡ ἐξουσία της εἶναι εὔθραυστος.»[2]. Αὐτά ἀναγράφονται περί τῆς πολιτικῆς, στό Α΄ κεφάλαιο τῶν Πρωτοκόλλων τῶν «Σοφῶν τῆς Σιών», στά πρακτικά δηλαδή τοῦ συνεδρίου τῶν Σιωνιστῶν, στήν Bâle τῆς Ἐλβετίας τό 1897.[3]

Ποιοι προσεύχονται για μας απόψε;

 


Απόψε στο Άγιο Όρος και σε άλλα μοναστικά-πνευματικά κέντρα της Ορθοδοξίας σε όλο τον κόσμο, κάποιοι ταπεινοί άνθρωποι αγρυπνούν κάνοντας προσευχή για όλο τον κόσμο.
Κάποιοι ερημίτες σε δάση και σπηλιές, κάποιοι μοναχοί σε μικρά κελλιά, άγνωστοι σε μας αλλά γνωστοί στο Θεό, πιθανόν όμως και ολόκληρες μοναστικές αδελφότητες, διανυκτερεύουν προσευχόμενοι για σένα, αδελφέ μου, αδελφή μου, για μένα, για τους δικούς μας, για όλη την ανθρωπότητα.

«Γέροντας Ιωσήφ Βατοπαιδινός» | Ντοκιμαντέρ

 


Ντοκιμαντέρ διάρκειας 50 λεπτών για τον μακαριστό Γέροντα Ιωσήφ Βατοπαιδινό (1921-2009).

Μία προσπάθεια περιγραφής του πολύπαθου βίου του μακαριστού Γέροντος Ιωσήφ του Βατοπαιδινού και αποτύπωσης της προσωπικότητάς του, που υπήρξε υποτακτικός του Αγίου Ιωσήφ του Ησυχαστού και έζησε 72 χρόνια στην ασκητική μοναχική ζωή.

"Η Δύση Έπεσε"

 Η Μαρία Δελιβάνη είναι η πρώτη γυναίκα πρύτανης Ελληνικού πανεπιστημίου, εκλεγμένη τρεις φορές στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Έχει γράψει πάνω από 50 βιβλία έχει τιμηθεί 4 φορές με τα χρυσά μετάλλια της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης και το 2008 το γαλλικό κράτος της απένειμε το παράσημο του ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής για την επιστημονική της έρευνα και μελέτη.

πηγή: https://yiorgosthalassis.blogspot.com/

Όσιος Θεοφάνης ο Έγκλειστος: Η χάρη του Θεού ενεργεί μέσα μας

 


Στην ουράνια βασιλεία θα μπουν και θ’ αξιωθούν τη θέα του ακτίστου φωτός μόνο εκείνοι στους οποίους κατοικεί η άκτιστη ενέργεια του Θεού, η χάρη του Θεού, ακόμα κι αν αυτή δεν έχει ακόμα διαποτίσει σύνολη την ύπαρξή τους· φτάνει να έχει γίνει ολόθυμα δεκτή και να ενεργεί ήδη μέσα τους σε κάποιο βαθμό.

Οἱ Ἅγιοι Ζηνόβιος καὶ Ζηνοβία τὰ ἀδέλφια - 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

 


Συγκαρτερεῖ σοι Ζηνόβιε τὸ ξίφος,
Ἡ καρτερόφρων, κἂν γυνή, Ζηνοβία.
Τμήθη Ζηνοβίῃ καὶ ἀδελφεὸς ἐν τριακοστῇ.

Κατάγονταν ἀπὸ τὶς Αἰγαὶς τῆς Κιλικίας καὶ ἦταν κληρονόμοι μεγάλης περιουσίας. Ὁ Ζηνόβιος εἶχε σπουδάσει ἰατρική, καὶ ὄχι μόνο πρόσφερε ἀφιλοκερδῶς τὶς ὑπηρεσίες του στοὺς πάσχοντες, ἀλλὰ ἐπιπλέον πλούσια μοίραζε ἀπὸ τὰ ἀγαθὰ του σ’ αὐτούς. Μὲ τὴ συμπεριφορά του αὐτὴ στήριζε τοὺς χριστιανούς, καὶ πολλοὺς εἰδωλολάτρες ἔφερε στὴ χριστιανικὴ πίστη.