Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023

Κυριακή ΣΤ΄ Λουκά – Ερμηνεία της Αποστολικής περικοπής από τον Ιερό Χρυσόστομο



ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤ΄ΛΟΥΚΑ[: Γαλ.1,11-19]


«Γνωρίζω δὲ ὑμῖν, ἀδελφοί, τὸ εὐαγγέλιον τὸ εὐαγγελισθὲν ὑπ' ἐμοῦ ὅτι οὐκ ἔστι κατὰ ἄνθρωπον· οὐδὲ γὰρ ἐγὼ παρὰ ἀνθρώπου παρέλαβον αὐτὸ οὔτε ἐδιδάχθην, ἀλλὰ δι' ἀποκαλύψεως ᾿Ιησοῦ Χριστοῦ(:σας γνωστοποιώ, λοιπόν, αδελφοί, ότι το Ευαγγέλιο που σας κήρυξα δεν αποτελεί ανθρώπινη επινόηση· διότι όχι μόνο οι υπόλοιποι απόστολοι, αλλά κι εγώ δεν το παρέλαβα ούτε το διδάχθηκα από κάποιον άνθρωπο, αλλά το παρέλαβα με αποκάλυψη του Θεού, ο Οποίος απευθείας μου φανέρωσε και μου αποκάλυψε τον Κύριο Ιησού)»[Γαλ.1,11-12].

Πρόσεξε ότι με κάθε τρόπο υποστηρίζει αυτό θερμώς, ότι έγινε μαθητής του Χριστού, όχι με την μεσολάβηση ανθρώπου, αλλά αφού ο Ίδιος αυτοπροσώπως τον έκρινε άξιο να αποκαλύψει σε αυτόν όλη την αλήθεια. Και ποια απόδειξη υπάρχει για όσους απιστούν, Παύλε, ότι ο Θεός σου αποκάλυψε αυτοπροσώπως, και όχι διαμέσου κάποιου άλλου, εκείνα τα απόρρητα μυστήρια; «Η μεταστροφή μου από την προηγούμενη κατάσταση στην οποία βρισκόμουν», λέγει· «διότι αν εκείνος που ενήργησε την αποκάλυψη δεν ήταν ο Θεός, δεν θα δεχόμουνα τόσο ακαριαία μεταβολή· διότι εκείνοι μεν οι οποίοι διδάσκονται από ανθρώπους, όταν είναι διακαείς και φανατικοί στα αντίθετα, χρειάζονται χρόνο και επινοητικότητα πολλή για να πενθούν· εκείνος όμως ο οποίος μεταβλήθηκε τόσο ακαριαία και ανένηψε και σε αυτό ακόμη το αποκορύφωμα της μανίας στο οποίο βρισκόταν καταδιώκοντας τους Χριστιανούς, είναι ολοφάνερο ότι επειδή αξιώθηκε θεϊκής οράσεως και διδασκαλίας, για τον λόγο αυτόν αμέσως επανήλθε στην τέλεια υγεία».

Άμεση προτεραιότητα να προστατευθούν οι Άγιοι Τόποι

Εκφράζουμε ως ΝΙΚΗ τον αποτροπιασμό μας για το νέο αυτό έγκλημα πολέμου στη Γάζα, που αυτή τη φορά έγινε σε βάρος του ελληνορθόδοξου μοναστηριακού συγκροτήματος του Αγίου Πορφυρίου, με απροσδιόριστο ακόμη τον αριθμό των νεκρών αμάχων (18 δήλωσε ο ηγούμενος Αλέξιος). To υπουργείο μας των Εξωτερικών, που περιορίστηκε σε μια σχεδόν φιλολογική ανακοίνωση δύο προτάσεων και… 48 λέξεων, ήρθε άραγε σε επικοινωνία με τους εκεί Έλληνες κληρικούς; Ποια ήταν η κυβερνητική μέριμνα για τον συγκεκριμένο, αρχαίο ναό που βρισκόταν στο μάτι του κυκλώνα και σε περιπτώσεις ανάλογες λειτουργεί ως καταφύγιο αμάχων;

Λεμεσού Αθανάσιος: Πώς να μην θυμώνουμε και να μην βγαίνουμε εκτός εαυτού

 https://youtu.be/GiD5J3qlUPY

πηγή: https://adontes.blogspot.com/

ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΩΝ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ ΕΝΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΥ ΝΑΟΥ



Σύντομη ομιλία (19 Οκτ. 2023) επί τη εικοσαετία (2003) εγκαινίων του Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Άνω Καλαμακίου (Θεομήτορος).

Ο καθένας μας γνωρίζει πολύ καλά πως η τελετή των εγκαινίων στην εποχή μας συνιστά μία συνηθισμένη υπόθεση για όλους που θέλουν να ξεκινήσουν κάτι καινούργιο. Είτε πιστός χριστιανός είναι κάποιος είτε όχι θεωρεί δεδομένο ότι το ξεκίνημα μίας όποιας δραστηριότητάς του θα πρέπει να γίνει με έναν εόρτιο τρόπο: να κληθούν φίλοι και γνωστοί, να προσφερθούν κεράσματα, να ακουστούν ευχές, να δοθεί δηλαδή η πρώτη εκκίνηση για να ξεκινήσει όπως λέμε η μηχανή. Ακόμη και στην περίπτωση που κάποιος δεν καλεί ιερέα ώστε να διαβαστούν οι προβλεπόμενες για την περίπτωση εκκλησιαστικές ευχές, ακόμη και τότε η δύναμη των (κοσμικών) ευχών και των καλών λόγων αποτελεί κάτι σημαντικό: έστω και ανεπίγνωστα ο καλός λόγος περικλείει μία δυναμική που μπορεί να ωθήσει σ’ έναν δρόμο που θεωρείται ότι είναι καλός. «Ο καλός λόγος και τον κακό τον κάνει καλό» λέει όχι άδικα η παροιμία, όπως βεβαίως συμβαίνει και το αντίθετο.

Γερόντισσα Γαλακτία: Μυστικά της πνευματικής ζωής


Ἡ καρδιά ἔλεγε ἔχει πολλές αἰσθητήριες δυνάμεις, πού ὁ ἄνθρωπος ἀγνοεῖ, γιατί εἶναι ἀπό τήν ἁμαρτία μπλοκαρισμένες.

Ὅταν ἐνεργοποιήσει ἡ Χάρις τοῦ Θεοῦ, αὐτούς τούς μυστηριώδεις ἐσώψυχους μηχανισμούς, ὁρᾶται ἐναργῶς ἡ Θεϊκή παρουσία μέσα σέ ὅλο τόν περιβάλλοντα φυσικό χῶρο.

Κυριακή ΣΤ’ Λουκά - Ο άγιος Κύριλλος Αλεξανδρείας για τη θεραπεία του δαιμονιζομένου των Γαδαρηνών

ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤ΄ΛΟΥΚΑ [:Λουκά 8,26-39]



«Καὶ κατέπλευσεν εἰς τὴν χώραν τῶν Γαδαρηνῶν, ἥτις ἐστὶν ἀντίπερα τῆς Γαλιλαίας(:και έφτασαν με το πλοίο στη χώρα των Γαδαρηνών, η οποία βρίσκεται απέναντι από τη Γαλιλαία)»[Λουκ. 8, 26].

Κατέβηκε ο Σωτήρας στη χώρα των Γαδαρηνών μαζί με τους άγιους μαθητές. Έπειτα τους συνάντησε κάποιος άνδρας, ο οποίος ήταν κατοικία πολλών και ακαθάρτων πνευμάτων, χωρίς νου και μυαλό, και δεν ξεχώριζε καθόλου από εκείνους που είχαν πεθάνει και βρίσκονταν στη γη και μάλλον ήταν ίσως ακόμα χειρότερος γιατί τριγυρνώντας γυμνός στα μνήματα των πεθαμένων, ήταν απόδειξη της απανθρωπιάς των δαιμόνων. Επιτρέπει βέβαια ο Θεός των όλων κατ’ οικονομίαν κάποιοι να υποταχτούν σε αυτούς, όχι για να υποφέρουν, αλλά μάλλον για να μάθουμε εμείς μέσω αυτών πόσο μισάνθρωποι και μισόκαλοι είναι οι δαίμονες απέναντι εμάς, και έτσι να πάψουμε να θέλουμε να υποτασσόμαστε σε αυτούς, γιατί όταν πάσχει ένας, οικοδομούνται πολλοί…

ΒΕΛΓΙΟ: Με κλειστά μάτια ολοταχώς προς… Βελγιστάν!

 


Σουηδοί οπαδοί της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της χώρας τους κλαίνε στην αναγγελία ότι δύο συμπατριώτες τους σκοτώθηκαν από ισλαμιστή στις Βρυξέλλες.

ΒΕΛΓΙΟ: Με κλειστά μάτια ολοταχώς προς… Βελγιστάν!

του Alain Destexhe*, Βέλγου πρώην γερουσιαστή

FIGAROVOX/TRIBUNE - Το απόγευμα της Δευτέρας, 16 Οκτωβρίου, ένας άνδρας πυροβόλησε και σκότωσε τουλάχιστον δύο άτομα σουηδικής υπηκοότητας, φωνάζοντας « Αλλάχ Ακμπάρ » πριν αναλάβει δράση. Για τον επίτιμο γερουσιαστή Alain Destexhe, ο βελγικός πολιτικός και ενημερωτικός κόσμος εξακολουθεί να ζει σε μεγάλο βαθμό αρνούμενος τις συνέπειες του εξισλαμισμού της χώρας.

Μετά το Arras**, Βρυξέλλες: κανείς δεν εξεπλάγη. Στερούμενος του δικαιώματος ασύλου, παράνομη διαμονή, καταδικασμένος στην Τυνησία, ριζοσπαστικοποιημένος ισλαμιστής, γνωστός στην αστυνομία, ο ύποπτος για την επίθεση στις Βρυξέλλες δεν είχε καμία σχέση με το ευρωπαϊκό έδαφος. Το βελγικό κράτος απέτυχε ξανά.

Η αντίσταση στους πειρασμούς – Πώς νικάται ο πειρασμός;


Ο πειρασμός σ’ αυτόν τον κόσμο είναι αναπόφευκτος

ΑΔΥΝΑΤΟΝ είναι να περάσουμε αυτή τη ζωή, χωρίς λύπες και δοκιμασίες. Γι’ αυτό ακριβώς λέγει ο Ιώβ: «πειρατήριόν εστίν ο βίος του ανθρώπου επί της γης» (Ιώβ, δ’, 1).

Είναι λοιπόν απαραίτητο καθένας να προσέχει πολύ τους ύπουλους πειρασμούς που τον περιβάλλουν και να είναι πάντοτε άγρυπνος, πάντοτε στην προσευχή, ώστε ο Σατανάς που αγρυπνεί και «ως λέων ωρυόμενος περιπατεί ζητών τίνα καταπίη» (Α’ Πέτρ. ε’, 8), να μην κατωρθώσει να τον παραπλανήσει.

Κανείς άνθρωπος, όσο τέλειος και άγιος κι αν είναι, δεν είναι δυνατόν να μην πειρασθεί ούτε ν’ απαλλαγή εντελώς από τους πειρασμούς.

Τεχνητή νοημοσύνη και η απειλή για την ανθρωπότητα

Γράφει ὁ Κωνσταντῖνος Βουγάς, Μοριακός Βιολόγος

Όλο καί πιό συχνά ἀκούγεται ὅτι διανύουμε τήν 4η βιομηχανική ἐπανάσταση ἡ ὁποία διέπεται ἀπό συσκευές ὑψηλῆς τεχνολογίας, αὐτοματισμούς καί φυσικά τήν τεχνητή νοημοσύνη. Ὁ τελευταῖος, εἶναι ἕνας ὅρος πού χρησιμοποιεῖται ἀπό τά μέσα μαζικῆς ἐνημέρωσης κατά κόρον καί κοινῶς ἔχει γίνει τῆς μόδας. Καί ὅπως κάθε τί πού γίνεται τῆς μόδας καί τό συζητοῦν οἱ πάντες, θάβεται κάτω ἀπό βουνά παραπληροφόρησης καί ἡμιμάθειας, τά ὁποῖα ἀναμειγνύονται μέ τήν πραγματικότητα γιά νά πλέξουμε τελικά ἕνα γαϊτανάκι τό ὁποῖο δέν ἔχει οὔτε ἀρχή οὔτε τέλος, καί πού μέσα ἀπό τό ὁποῖο δέν μποροῦμε τελικά νά βγάλουμε ἄκρη.

Ο άγιος Πατήρ ημών Ιωάννης Καλαΐδης: " Ένα θα μας σώσει, η Εξομολόγηση"!


Πολλές φορές εμείς οι χριστιανοί ασχολούμαστε με διάφορα πνευματικά θέματα και αναφερόμαστε στους αγίους Πατέρες της Εκκλησίας και στις παρακαταθήκες που μας άφησαν (και μέσα στο διαδίκτυο, με αναρτήσεις) και αμελούμε την συμμετοχή μας στα σωτήρια μυστήριά Της και ιδιαίτερα στο ιερό μυστήριο της εξομολογήσεως! Μας φαίνεται ευκολότερο να κάνουμε όλα τα άλλα, αλλά στο μυστήριο αυτό δεν προσερχόμεθα για να μην ταπεινωθούμε! Χωρίς την μετάνοια και την ταπείνωσή μας όμως δεν έρχεται η χάρις του Θεού! Ενθυμούμαι τον Γέροντα Εφραίμ, καθηγούμενον της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, ο οποίος μας είπε σε μία σύναξη προσκυνητών στην Ι. Μονή: " Ο άνθρωπος ο οποίος ασχολείται με τα "πνευματικά" και δεν εξομολογείται, κάνει μια τρύπα στο νερό"!
Ο άγιος Πατήρ Ιωάννης Καλαΐδης είχε συνδέσει το μυστήριο της εξομολογήσεως άρρηκτα με την σωτηρία των χριστιανών! Έλεγε: " Στα χρόνια που ζούμε δεν θα σωθούμε χωρίς την εξομολόγηση! ΕΝΑ ΘΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ, Η ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ" !
Να έχουμε την αγία ευχή του!

Μιλτιάδης Τσεσμετζής - εκπαιδευτικός

(Ο άγιος Πατήρ ημών Ιωάννης Καλαΐδης με τον ευλογημένο Γέροντα π. Βασίλειο Καυσοκαλυβίτη)

πηγή: https://yiorgosthalassis.blogspot.com/

Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023

Άγιος Παΐσιος: Τὸ γκρέμισμα τοῦ τεμένους τοῦ Ὀμὰρ στὰ Ἱεροσόλυμα θὰ εἶναι Σημεῖο ὅτι πλησιάζει ἡ ἐκπλήρωση τῶν προφητειῶν


Σημεῖο ὅτι πλησιάζει ἡ ἐκπλήρωση τῶν προφητειῶν θὰ εἶναι τὸ γκρέμισμα τοῦ τεμένους τοῦ Ὀμὰρ στὰ Ἱεροσόλυμα. Θὰ τὸ γκρεμίσουν, γιὰ νὰ ἀνοικοδομήσουν τὸν Ναὸ τοῦ Σολομῶντος πού, ὅπως λένε, ἦταν χτισμένος σ' αὐτὴν τὴν θέση. Τελικὰ οἱ Σιωνιστὲς θὰ ἐγκαταστήσουν τὸν Ἀντίχριστο ἐκεῖ ὡς Μεσσία.

Ἄκουσα ὅτι οἱ Ἑβραῖοι ἤδη ἑτοιμάζονται νὰ χτίσουν τὸν Ναὸ τοῦ Σολομῶντος.

–Γέροντα, οἱ Ἑβραῖοι, ἐνῶ διαβάζουν τὴν Παλαιὰ Διαθήκη, πῶς δὲν πιστεύουν στὸν Χριστό;

Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς: Στενοχωριέμαι γιά τήν Εὐρώπη, γιατί θά καταστραφεῖ ὅπως ἡ Καπερναούμ.

Ὁ Χριστός μέ τή διδασκαλία του συνέβαλε στήν πρόοδο τῆς Εὐρώπης; Ἡ Εὐρώπη εὐχαρίστησε τόν Χριστό;


Ἀδελφοί μου, αὐτά τά ἐρωτήματα μποροῦν νά ἀποτελέσουν θέμα μελέτης και διδαχῆς. Τί προσέφερε ὁ Χριστός στην Εὐρώπη; Οἱ εὐρωπαῖοι ἀνέμεναν πολλά ἀπό τόν Χριστό καί Αὐτός τούς ἔδωσε περισσότερα ἀπό ὅσα ἐκεῖνοι περίμεναν. Τούς πρόσφερε τά πάντα.

Ὁ Χριστός ἀπάλλαξε τήν Εὐρώπη ἀπό τόν σκοταδισμό τῆς ἀθεΐας καί τήν μωρία τῆς εἰδωλολατρίας. Αὐτή ἡ φράση εἶναι σημαντική γιά ὅποιον μπορεῖ νά καταλάβει τί εἶναι εἰδωλολατρία καί τί εἶναι ἀθεΐα. Γιά ὅποιον δέν μπορεῖ νά τήν κατανοήσει θά τήν ἐξηγήσω περισσότερο.

Αν είσαι άγιος, θέλω σημάδι..

 


Ο π. Γεράσιμος Φωκάς, έλεγε:

Και του Αγίου μας τα νέα θαύματα πρέπει να καταγραφούν, να ξέρουν, να συνειδητοποιούν οι άνθρωποι ότι οι άγιοί μας είναι ζωντανοί.

Να, ακούστε αυτό το συγκλονιστικό, σας παρακαλώ!

Πριν λίγες μέρες ήμουνα πάνω στο μοναστήρι στην παλαιά εκκλησία του Αγίου.

Η κλιματική αλλαγή γίνεται μάθημα στα ελληνικά σχολεία – Ετοιμάζουν τους αυριανούς πολίτες να δεχτούν τον «πράσινο» απολυταρχισμό

 


Η καταστροφολογία εισβάλλει στις σχολικές αίθουσες και γίνεται μάθημα για να εξοικειώσει τις νέες γενιές με την ατζέντα της «πράσινης μετάβασης»

Συντάκτης: Ελευθέριος Ανδρώνης

Μάθημα για την κλιματική αλλαγή: Είχαμε αναφέρει σε κάποιο προηγούμενο άρθρο ότι οι διεφθαρμένες εξουσίες του κόσμου παρουσιάζουν την «κλιματική αλλαγή» με τόσο δογματικό τρόπο που ομοιάζει με εκδικητικό «θεό» με ημί – επιστημονικό μανδύα, ο οποίος πρέπει να εξευμενιστεί με θυσίες δικαιωμάτων, ελευθεριών και κεκτημένων.

Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023

Τελέστηκε η αγρυπνία εις μνήμην της θυσίας του Παύλου Μελά

Το βράδυ της 18ης προς 19η Οκτωβρίου τελέστηκε στον Ι.Ν. Αγ.Παρασκευής Πισοδερίου, όπως έχει καθιερωθεί κατά τα τελευταία χρόνια, αγρυπνία στην μνήμη της θυσίας του Παύλου Μελά.

Την Θ.Λειτουργία ακολούθησε σε κλίμα συγκίνησης και κατάνυξης επιμνημόσυνος δέησις στον χώρο ακριβώς του Ναού, όπου είχε αρχικώς ταφεί η τίμια κεφαλή του ήρωα μακεδονομάχου, στις 18 Οκτωβρίου του 1904.







Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023

Τὰ Ἑπτὰ Μυστήρια - Βασιλικής Βασιλοπούλου



ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Μέγα καὶ θεόσταλτον τὸ δώρημα τῶν Θείων Μυστηρίων, μὲ τὸ ὁποῖον πρέπει νὰ ζοῦμε τὴν μυστηριακὴν ζωὴν τῆς Ἐκκλησίας. Διότι διὰ τῶν Μυστηρίων δίδεται καὶ διοχετεύεται στὴν ζωὴ τοῦ κάθε πιστοῦ ἡ χάρις καὶ τὸ ἔλεος τοῦ Τριαδικοῦ Θεοῦ μας.

Σκοπὸς καὶ πρόθεσίς μας σʼ αὐτὸ τὸ μικρὸ βιβλίο ἦταν νὰ δώσουμε συνοπτικῶς καὶ μὲ λίγα λόγια τὸ νόημα τῶν Ἑπτὰ Μυστηρίων τῆς Ἐκκλησίας, χωρὶς καὶ νὰ ἐξαντλοῦμε τὸ ἀληθινὰ μεγάλον, μέγιστον περιεχόμενόν τους.

Στὸν χλευασμὸ νὰ ἀπαντᾶς μὲ χαμόγελο


Ἅγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς, Ἐπίσκοπος Ἀχρίδος

Ὁ χλευασμὸς τους προέρχεται ἀπὸ τὴν μοχθηρὴ καρδιά· τὸ χαμόγελό σου ἂς εἶναι χωρὶς κακία. Ὁ χλευασμὸς ἁρμόζει στὴν ἄγνοια, ἐνῶ στὴ γνώση ἁρμόζει τὸ χαμόγελο. Μὲ τὸν χλευασμό τους αὐξάνουν τὴν τιμὴ τῆς προσευχῆς σου μπροστὰ στὸν αἰώνιο Δικαστή. Ἀφοῦ στὸν Θεὸ εἶναι πιὸ ἀγαπητὴ ἡ προσευχὴ τῆς θαρραλέας ψυχῆς, περικυκλωμένης ἀπὸ τὰ βέλη τῆς κακίας, τοῦ μίσους, τοῦ φθόνου καὶ τοῦ χλευασμοῦ. Ὅλα αὐτὰ τὰ βέλη ἔχουν ἀμβλυμμένη τὴν κορυφὴ καὶ αἰχμηρὴ τὴν βάση, ὥστε ἀποκρούονται ἀπὸ ἐσένα καὶ λαβώνουν τοὺς ἴδιους τοὺς τοξότες.

Ακατήχητοι αλλά και αδιάφοροι


Το τελευταίο διάστημα όλο και πιο πολλοί εκφράζουν την άποψη πως, για το γεγονός ότι παρόλο που έχουμε βαπτιστεί Ορθόδοξοι Χριστιανοί είμαστε ακατήχητοι και δεν ξέρουμε την πίστη μας, ευθύνεται η Εκκλησία και οι παπάδες.

Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Στην πραγματικότητα τα αίτια είναι ένα νόμισμα με δύο όψεις:

Από τη μια η Εκκλησία οφείλει να διδαχτεί από την ποιμαντική και την κατήχηση του παρελθόντος. Συχνά όσον αφορά στα Ιερά Μυστήρια δίνεται περισσότερη προσοχή στη συγκέντρωση των απαραίτητων εγγράφων, παρά στις ψυχές των ανθρώπων.

Θεσσαλία: Ηρωισμός και όχι ημίμετρα! - Δημήτρης Νατσιός

 


https://youtu.be/nswtH7498lA?t=18

«Ο αδύναμος συνάνθρωπός μας είναι το μέτρο του πολιτισμού μας. Η κοινωνική αλληλεγγύη που δείχνουμε ως πολιτεία και ως κοινωνία απέναντι στους αδύναμους συμπολίτες μας, είναι πραγματικά ο καθρέπτης του πολιτισμού μας. Τώρα πρέπει να προστρέξουμε στους συμπολίτες μας! Όχι αύριο, όχι του χρόνου. Τώρα! Αναμένουμε από την κυβέρνηση να ξεφύγει λίγο από τον εαυτό της και να κάνει κάτι έξω από τα ημίμετρα, κάτι πολύ πιο γενναίο, κάτι μακρόπνοο, κάτι βαθιά ηρωικό».

Η ομιλία του προέδρου της ΝΙΚΗΣ Δημήτρη Νατσιού στη Βουλή, για το σχέδιο νόμου του Υπ. Δικαιοσύνης "Επείγουσες διατάξεις για την αναστολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης και τη μετάθεση της ημερομηνίας ανακήρυξης συνδυασμών για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023 στην Περιφέρεια Θεσσαλίας" (18/10/2023).

πηγή: https://www.youtube.com/

«Είμαστε Έλληνες»: Τα ελληνόπουλα της Β. Ηπείρου καλούν όλους τους ομογενείς να δηλώσουν την καταγωγή τους στην απογραφή της Αλβανίας



«Είμαστε Έλληνες»: Τα ελληνόπουλα της Β. Ηπείρου καλούν όλους τους ομογενείς να δηλώσουν την καταγωγή τους στην απογραφή της Αλβανίας

Ομογενείς: Συγκίνηση και περηφάνεια για τα παιδιά που δηλώνουν Έλληνες και Χριστιανοί ορθόδοξοι - Ένα βίντεο ελπίδας για τον ελληνισμό της Β. Ηπείρου

Συντάκτης: Πέτρος Δημόπουλος


Ομογενείς – Βόρεια Ήπειρος: Με ένα πολύ συγκινητικό βίντεο που μας γεμίζει με ελπίδα για τον καταπιεσμένο ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου, τα ελληνόπουλα της νέας γενιάς φωνάζουν περήφανα το σύνθημα «Είμαι Έλληνας», προσκαλώντας όλους τους Έλληνες Βορειοηπειρώτες να συμμετάσχουν στη εθνική απογραφή της Αλβανίας, ώστε να δώσουν το δημογραφικό στίγμα τους.

17 Οκτωβρίου 1941: Το ατιμώρητο ολοκαύτωμα των Ναζί στα Κερδύλια Σερρών

Γράφει ο Θεοφάνης Μαλκίδης 

 Ξημερώματα της 17 Οκτωβρίου 1941 δύο λόχοι του 220ου Τάγματος Σκαπανέων της Βέρμαχτ με δύναμη 250 ανδρών υπό τις διαταγές των λοχαγών Βέντλερ και Σράινερ ξεκίνησαν από τον Σταυρό Θεσσαλονίκης για τα Κερδύλια Σερρών έχοντας μαζί τους κρατούμενους Κερδυλλιώτες. Φτάνοντας κοντά στα χωριά άφησαν τα αυτοκίνητα, άρχισαν να ανεβαίνουν από τρία σημεία και περικύκλωσαν τα Άνω Κερδύλια από την θέση Στρόβολο και τα Κάτω Κερδύλια από την θέση Λειβάδια. 

π. Ἀρσένιος Βλιαγκόφτης: «Νὰ μὴν ἐμπλακοῦμε στὸν πόλεμο»

 


Ἐκπομπὴ μὲ τὸν ὁσιολογιώτατο Μοναχὸ Ἀρσένιο Βλιαγκόφτη, μὲ θέμα «Νὰ μὴν ἐμπλακοῦμε στὸν πόλεμο» Κυριακή, 15 Ὀκτωβρίου 2023.

πηγή: http://www.orthodoxia-ellhnismos.gr/

Η Ιταλία καθιστά παράνομη την παρένθετη μητρότητα – Αυστηρές ποινές

 

Αντιμέτωποι ακόμα και με ποινή φυλάκισης όσοι ακολουθούν την πρακτική αυτή

O Σαλβατόρε Λονγκό και ο σύζυγός του έγιναν γονείς τον Μάρτιο, όταν η κόρη τους γεννήθηκε από παρένθετη μητέρα στο Μεξικό. Οταν επέστρεψαν στην Ιταλία, οι τοπικές αρχές αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν οποιονδήποτε από τους δύο άνδρες ως πατέρα, αφήνοντας το ζήτημα σε εκκρεμότητα.

«Νομικά το παιδί μας δεν έχει γονείς», λέει ο Λονγκό.

Αγρυπνία και επιμνημόσυνη δέησις για την επέτειο της θυσίας του Παύλου Μελά

Την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023 το βράδυ (ώρα 21.00μμ με 01.00πμ) θα τελεστεί νυχτερινή Θεία Λειτουργία με επιμνημόσυνη δέηση εις μνήμην της θυσίας του Παύλου Μελά (13 Οκτ. 1904) στον Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Πισοδερίου, όπου και είχε αρχικά ταφεί η κεφαλή του ήρωα.


Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023

Λίγο πριν το θάνατο…


Η άμβλωση δεν είναι απλό θέμα. Αφαιρεί μια παιδική ζωή. Όσες δικαιολογίες και αν επικαλεσθεί η γυναίκα, όσο και αν την απωθήσει, η πράξη διαποτίζει όλη της τη ζωή και την ύπαρξη.

Τί γίνεται όταν φτάσει για αυτήν η ώρα του τέλους της; Όταν βρεθεί αντιμέτωπη με το δικό της θάνατο, με την προσωπική της συνάντηση με το Θεό, με τις ψυχές των παιδιών που αρνήθηκε; Με την τελική κρίση; Η ψυχή αναλογίζεται την αιωνιότητα και βασανίζεται αν δεν έχει τακτοποιηθεί πνευματικά, αν δεν μετανόησε και δεν ζήτησε συγχώρεση από τον Θεό. Όταν όμως υπάρξει μετάνοια τότε για αυτή τη ψυχή ανοίγει κυριολεκτικά ο Παράδεισος!

Άγιος Παΐσιος: «Έχει πάθει μεγάλη ζημιά ο κόσμος από την τηλεόραση!»

 

Το ότι η τηλεόραση έχει επηρεάσει απίστευτα τη ζωή μας είναι γεγονός.

Η καθημερινότητά μας όσο και να μην θέλουμε να το παραδεχτούμε, έχει αλλάξει δραματικά, αφού τα μηνύματα είναι χιλιάδες και πολλών ειδών, κάτι που είναι αδύνατο να μην σε επηρεάσει.

«Καλά είναι τα αυγά, όχι η τηλεόραση» έλεγε ο γέροντας Παϊσιος, επισημαίνοντας παράλληλα και τους κινδύνους για την υγεία των παιδιών.

– Γέροντα, τώρα υπάρχει τέτοια τηλεοπτική επικοινωνία, ώστε το ίδιο λεπτό μπορεί να δει κανείς γεγονότα που συμβαίνουν στην άλλη άκρη της γης.

Μπελέρης: Θὰ συνεχίσω τὴν ὑπεράσπιση τῶν περιουσιῶν καὶ τῶν δικαιωμάτων τοῦ λαοῦ της Χειμάρρας


Ὅπως ἀποδεικνύεται τελευταία, ἀπὸ πληθώρα στοιχείων, ἂν ἔχεις «ἐπαφὲς» μὲ τὸν πρώην δήμαρχο Χιμάρας ποὺ συνεχίζει αὐθαίρετα νὰ παραμένει στὸ ἀξίωμα, χρίζεσαι ἰδιοκτήτης στὴ Χιμάρα. Αὐτὴ εἶναι ἡ πραγματικότητα καὶ τὸ κραυγαλέο γεγονός, τοῦ ὁποίου γινόμαστε μάρτυρες καθημερινά. Ἂν ἔχεις γεννηθεῖ καὶ ζήσει ὁπουδήποτε, ὅπως στὸ Γκράμσι, στὰ Τίρανα ἢ στὸ Βερμός, ἀρκεῖ νὰ εἶσαι «αὐλικὸς» μὲ τὸν Jorgo Goro καὶ ὡς ἐκ θαύματος μπορεῖς νὰ ἀγοράσεις μία πράξη κυριότητας (AMTP) στὴ Χιμάρα καὶ σὲ μέρος τῆς ἐπιλογῆς σου, ἀνεξάρτητα ἀπὸ τὸ ἂν εἶναι δάσος ἢ βοσκότοπος, βράχος ἢ παραθαλάσσια γῆ. Μὲ βάση τὴν τοποθεσία ἀποφασίζεται καὶ ἡ τιμή. Αὐτὴ... εἶναι ἡ προσφορὰ τῆς «Ἀναγέννησης» ποὺ ἐδῶ καὶ 12 συναπτὰ ἔτη προσφέρει τὸ Σοσιαλιστικὸ Κόμμα, ὁ πρωθυπουργὸς Ράμα καὶ ὁ ὑποτελής του στὸ Δημαρχεῖο, κ. Goro.

Τα παιδιά μας έγιναν ανίκανα για την πίστη εξ αιτίας των γονέων

 Άγιος Σωφρόνιος του Έσσεξ


[…] Επειδή οι γυναίκες της εποχής μας έχασαν την υψηλή αυτή συνείδηση, άρχισαν να γεννούν προπαντός κατά σάρκα.

Τα παιδιά μας έγιναν ανίκανα για την πίστη. Συχνά αδυνατούν να πιστέψουν ότι είναι εικόνα του Αιωνίου Θεού. Η μεγαλύτερη αμαρτία στις ήμερες μας έγκειται στο ότι οι άνθρωποι βυθίστηκαν στην απόγνωση και δεν πιστεύουν πια στην Ανάσταση.

Οι Διεθνείς Οργανισμοί υποθάλπουν τη διαφθορά των παιδιών


Με χειρότερη την ανοχή τους στη παιδεραστία.

Η απευαισθητοποίηση των παιδιών στις παρεκκλίνουσες σεξουαλικές πρακτικές, όπως πραγματοποιείται μέσα από τη σχολική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, δεν είναι άλλο από την προετοιμασία τους για να προχωρήσουν και στις παρεκκλίσεις, με μεγαλύτερο το κίνδυνο αποδοχής της παιδεραστίας.

Από τη Janet Levy,

Ιστοσελίδα American Thinker

Υπάρχει κανένας που πιστεύει ότι οι άνθρωποι έχουν σεξουαλική αυτοσυνειδησία από τη γέννησή τους; Ότι τα παιδιά θα πρέπει να γνωρίζουν για τον αυνανισμό από τα 0-4 χρόνια και για τις αγκαλιές, τα φιλιά και τη σεξουαλική συμπεριφορά από τα 5 ως τα 9 τους χρόνια; Ή ότι τα παιδιά ηλικίας 9-12 ετών θα πρέπει να γνωρίζουν για τη σεξουαλική έλξη, τη διέγερση και τη χρήση πορνογραφίας, αφού μέχρι τότε είναι ήδη έτοιμα για την πρώτη τους σεξουαλική εμπειρία;

Γέροντας Εφραίμ: Ασθένεια, φυσικές καταστροφές, θάνατος – Πού βρίσκεται ο Θεός;

 

https://youtu.be/JA3fgYKBlD8?t=98

Ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ μιλάει για την συνάντηση του ανθρώπου με το φυσικό κακό: την ασθένεια, τις καταστροφές, αλλά και για τον θάνατο. Απαντά στο ερώτημα πώς μπορεί και πώς πρέπει να σταθεί ο χριστιανός μπροστά σε αυτές τις προκλήσεις και πώς μέσα από την δυσκολία του φανερώνεται ο Θεός.

Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023

Μετά από όλα αυτά τα χρόνια ξέρεις τι κατάλαβα; - Ελευθέριος Ελευθεριάδης


Μετά από όλα αυτά τα χρόνια ξέρεις τι κατάλαβα;
Πως όρια, δεν μπορείς να βάλεις σε κανέναν.
Μόνο τον εαυτό σου μπορείς να ελέγξεις. Και να κάνεις ό,τι χρειάζεται για να προστατευτείς.
Όρια σε άλλους όμως δεν μπορείς να βάλεις.
Καθένας κάνει ό,τι του κατεβάσει η κούτρα του. Δύσκολα βγαίνει από αυτό που έχει στο μυαλό του.
Πας να του πεις δυο λόγια και φωνάζει δυνατότερα.
Πας να του εξηγήσεις πέντε πράγματα και κάνει πως δεν καταλαβαίνει.
Σε κανέναν δεν μπορείς να βάλεις όρια.
Σε κανέναν.
Μόνο στον εαυτό σου.
Κάνε εσύ ό,τι χρειάζεται για να προστατευτείς και μην έχεις από τους άλλους προσδοκίες.

ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΘΕΟΣ;


Ένας νέος πήγε σ’ έναν σοφό γέροντα και τον παρακάλεσε θερμά:

– Με απασχολεί το ερώτημα: Υπάρχει Θεός; Ειπέ μου, σε παρακαλώ! Εσύ το πιστεύεις ότι υπάρχει Θεός;

– Και βέβαια το πιστεύω, του απάντησε ο γέροντας.

– Και ότι ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο, το πιστεύεις κι αυτό;

– Και βέβαια, το πιστεύω.

– Και τον Θεό ποιος τον έφτιαξε;

Άγιοι Τόποι: Οι Αγιοταφίτες ακλόνητοι κρατούν την ελληνορθοδοξία ακόμα και στην αντάρα του πολέμου – Μας θέλουν στο πλευρό τους

Ενώ η Μέση Ανατολή γίνεται «μπαρουταποθήκη», οι Αγιοταφίτες παραμένουν αμετακίνητοι στην ιερή αποστολή τους - Δοκιμάζονται, άλλα δεν εγκαταλείπουν


Συντάκτης: Ελευθέριος Ανδρώνης

Αγιοταφίτες: Τα μαύρα σύννεφα του πολέμου έχουν απλωθεί πυκνά πάνω από την Αγία Γη των Ιεροσολύμων, της Παλαιστίνης και όλων των ιερών προσκυνημάτων όπου γεννήθηκε, περπάτησε, δίδαξε, σταυρώθηκε και αναστήθηκε ο Χριστός.

Ο ατελείωτος κύκλος αίματος στη Μέση Ανατολή έχει περιζώσει όλους τους ηρωικούς ακρίτες της Ορθοδοξίας: ιερείς, μοναχούς, λαϊκούς και εθελοντές που με πνεύμα αυτοθυσίας κρατάνε Θερμοπύλες στο σημείο μηδέν των διεθνών εξελίξεων. Όντας μαθημένοι στον κίνδυνο, τις απειλές και τα ένοπλα ξεσπάσματα της ευρύτερης περιοχής, ακόμα και εκείνοι μιλούν τώρα για μια πρωτοφανή κλιμάκωση της κατάστασης, και βλέπουν μια ατμόσφαιρα να μυρίζει μπαρούτι και θάνατο.

Πού οφείλεται η “ψυχρότητα” που νιώθω όταν προσεύχομαι; Πώς να την αντιμετωπίσω;


Η ψυχρότητα στην προσευχή οφείλεται είτε σε ψυχική κόπωση είτε σε πνευματικό κορεσμό είτε σε σωματικές απολαύσεις και αναπαύσεις είτε σε πάθη, που κυριεύουν την ψυχή, προπαντός στην έπαρση.

Όλα αυτά ειναι ενάντια στην πνευματική ζωή, μέσα στην οποία κεντρική θέση κατέχει η προσευχή. Έτσι, πρώτα και κύρια προκαλούν το στέρεμα της πηγής της προσευχής μέσα μας.

Αυτό, όμως, μπορεί να oφείλεται και σε απομάκρυνση της χάριτος, που συμβαίνει με θεία παραχώρηση. Και να γιατί: Όταν η ψυχή μας φλέγεται από τόν πόθο του Θεού και από την καρδιά μας ξεχύνεται ολόθερμη προσευχή, δεν έχουμε παρά ελεητική επίσκεψη της χάριτος. Εμείς όμως, οταν η ευλογημένη αυτή κατάσταση παρατείνεται για πολύ, νομίζουμε ότι κατορθώσαμε κάτι σπουδαίο με το δικό μας αγώνα και κυριευόμαστε από την κενοδοξία. Για λόγους παιδαγωγικούς, λοιπόν, απομακρύνεται η χάρη και μένει η ψυχή μας μόνη της, γυμνή και αδύναμη, ανίκανη να ζήσει πνευματικά, ψυχρή και απρόθυμη να προσευχηθεί…

«ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΦΥΛΟΥ»: Χριστιανή δασκάλα απολύθηκε από σχολείο των Αγγλικανών...


Χιλιάδες παιδιά στη Δύση έπεσαν θύματα της θεωρίας του φύλου ακρωτηριαζόμενα. Η χριστιανή δασκάλα Glawdys Leger απολύθηκε από δημοτικό σχολείο των Αγγλικανών επειδή η πίστη της δεν της επέτρεπε να διδάσκει αντιχριστιανικές, αντιεπιστημονικές και εγκληματικές θεωρίες...

Η Glawdys Leger, 43 ετών, δίδασκε για 12 χρόνια πριν απολυθεί πέρυσι από το Bishop Justus School, ένα σχολείο των Αγγλικανών, στο Bromley, νότια του Λονδίνου.

Ισχυρίζεται ότι της φέρθηκαν «σαν επικίνδυνη εγκληματίας» επειδή αρνήθηκε να διδάξει «ακραία και υποκειμενικά» μαθήματα για τα LGBT άτομα, τα οποία είχαν ενσωματωθεί στα μαθήματα θρησκευτικής εκπαίδευσης που διδάσκονταν σε μαθητές της 7ης και 8ης τάξης στο σχολείο.

Υποστηρίζει ότι εξέφρασε επίσης τις πεποιθήσεις της στους μαθητές κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης για θέματα LGBT, δηλαδή ότι κατά τον Θεό οι άνθρωποι γεννιούνται άνδρες και γυναίκες και ότι το να είσαι LGBT είναι αμαρτία.

ΚΥΡΙΑΚΗ Δ΄ ΛΟΥΚΑ [:Λουκᾶ 8,4-15] Ο ΑΓΙΟΣ ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΠΟΡΕΩΣ «Εἶπε διά παραβολῆς (:μίλησε μέ παραβολή)» [Λουκᾶ 8,4]

 


ΚΥΡΙΑΚΗ Δ΄ ΛΟΥΚΑ [:Λουκᾶ 8,4-15]

Ο ΑΓΙΟΣ ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΠΟΡΕΩΣ

«Εἶπε διὰ παραβολῆς (:μίλησε μὲ παραβολή)» [Λουκᾶ 8,4]

Οἱ μακάριοι προφῆτες παρουσίαζαν μὲ πολλοὺς τρόπους τοὺς λόγους τους γιὰ τὸν Χριστό. Γιατί ἄλλοι Τὸν προανήγγειλαν ὅτι θὰ ἔρθει ὡς φῶς, καὶ ἄλλοι ὅτι θὰ ἔρθει μὲ τάξη καὶ μεγαλοπρέπεια βασιλική. Καὶ πράγματι εἶπε κάποιος ἀπὸ αὐτούς: «Ἰδοὺ γὰρ βασιλεὺς δίκαιος βασιλεύσει, καὶ ἄρχοντες μετὰ κρίσεως ἄρξουσι. καὶ ἔσται ὁ ἄνθρωπος κρύπτων τοὺς λόγους αὐτοῦ καὶ κρυβήσεται ὡς ἀφ᾿ ὕδατος φερομένου· καὶ φανήσεται ἐν Σιὼν ὡς ποταμὸς φερόμενος ἔνδοξος ἐν γῇ διψώσῃ (:Διότι ἰδού, ἕνας βασιλέας δίκαιος θὰ βασιλεύσει στὴν Ἱερουσαλὴμ καὶ οἱ ἄρχοντες αὐτοῦ θὰ κρίνουν καὶ θὰ ἀποφασίζουν μὲ δικαιοσύνη καὶ εὐθύτητα. Τότε ὁ ἄνθρωπος θὰ κρύπτει καὶ θὰ φυλάττει στὸ βάθος τῆς καρδιᾶς του ὡς θησαυρὸ τοὺς λόγους τῆς δικαιοσύνης καὶ προστατευόμενος γιὰ τὴ δικαιοσύνη του ἀπὸ τὸν Θεό, θὰ ἀποφύγει τὰ δεινά, τὰ ὁποῖα σὰν πλημμύρα ὕδατος θὰ ἐπέρχονται ἐναντίον του. Καὶ θὰ φανεῖ στὴν Ἱερουσαλὴμ σὰν πλούσιος ποταμός, περίφημος, σὲ ξηρὰ καὶ διψασμένη γῆ)» [Ἠσ.32,1-2].

Δημήτρης Νατσιός :«Είμαστε αντίθετοι στους γάμους ομοφυλοφίλων»


«Είμαστε αντίθετοι στους γάμους ομοφυλοφίλων»

Ο Δημήτρης Νατσιός κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της χώρας. «Βιώνουμε ρεκόρ χαμηλών γεννήσεων», λέει, «δυστυχώς οδηγούμαστε σε δημογραφικό κραχ»

Ο πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ Δημήτρης Νατσιός ανοίγει τα χαρτιά του στη «δημοκρατία» για όλα τα γεγονότα της επικαιρότητας. Τοποθετείται, μεταξύ άλλων, για τον πόλεμο στη Γάζα, τον Στέφανο Κασσελάκη και τον γάμο των γκέι.

Από τον Νίκο Μερτζάνη

Κύριε πρόεδρε, πώς βλέπετε την κατάσταση στη Γάζα και στο Ισραήλ; Πολλοί είναι αυτοί που σπεύδουν να πάρουν τη θέση του ενός ή του άλλου αντιπάλου.

Ας μην αμαρτάνουμε άλλο, για να μην υποφέρουμε περισσότερο…


Ἅγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς

Ἀδελφοί μου, ἁμαρτήσαμε καὶ στὴ συνέχεια ἐξαγνιστήκαμε. Προσβάλαμε τὸν Παντοδύναμο Θεό μας, καὶ γι’ αὐτὸ τιμωρηθήκαμε. Σπιλώσαμε τὶς ψυχές μας καὶ ξεπλύναμε τὴν κάθε ἁμαρτία μας, μὲ τὸ αἷμα καὶ μὲ τὰ δάκρυά μας.

Ποδοπατήσαμε κάθε τι, ποὺ ἦταν ἱερὸ γιὰ τοὺς πατέρες μας, καὶ γι’ αὐτὸ στὴ συνέχεια ποδοπατηθήκαμε ἐμεῖς οἱ ἴδιοι.

Ἡ καταστροφὴ μας ἦταν ἀναμενόμενη ἀφοῦ τὰ σχολεῖα μας ἦταν χωρὶς πίστη στὸ Θεό, οἱ πολιτικοί μας δὲν ἦταν ἔντιμοι, ὁ στρατός μας δὲν εἶχε πατριωτισμὸ καὶ οἱ κυβερνῆτες μας δὲν εἶχαν τὴν εὐλογία τοῦ Θεοῦ. Ἔτσι καταστράφηκαν τὰ σχολεῖα, ὁ στρατὸς καὶ ὅλο τὸ κράτος μας.

Πώς είναι να ζεις στην Λωρίδα της Γάζας – «Ελεύθεροι πολιορκημένοι» από το Ισραήλ για χρόνια


Οι συνθήκες διαβίωσης είναι ζοφερές -Μεγάλα θύματα τα 1 εκατομμύριο παιδιά – Η ιστορία της περιοχής 

Καθώς οι εικόνες και τα βίντεο του αιματοκυλίσματος από την σύγκρουση Ισραήλ -Χαμάς, βλεπουν το φως της δημοσιότητας, οι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας, ενός από τα πιο πυκνοκατοικημένα και φτωχά εδάφη του κόσμου, «στραγγαλίζονται». Το Ισραήλ διέταξε την πολιορκία της Λωρίδας της Γάζας τη Δευτέρα, με τον υπουργό Άμυνας Yoav Gallant να δηλώνει ότι δεν θα υπάρχει “ούτε ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε τρόφιμα, ούτε καύσιμα” για τους περισσότερους από 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιους που ζουν εκεί, από τους οποίους, το 1 εκατομμύριο να είναι παιδιά. 

Μνήμη των Αγίων Πατέρων της Αγίας και Οικουμενικής Εβδόμης Συνόδου (πρώτη Κυριακή μετά την ενδεκάτην του μηνός Οκτωβρίου)

Kυριακή μετά την ενδεκάτην του παρόντος μηνός, μνήμην επιτελούμεν των Aγίων Πατέρων της αγίας και Oικουμενικής Eβδόμης Συνόδου των εν Nικαία συνελθόντων το δεύτερον, επί των ευσεβών και φιλοχρίστων βασιλέων Kωνσταντίνου και Eιρήνης, κατά των δυσσεβώς και αμαθώς και απερισκέπτως την Eκκλησίαν του Θεού ειδωλολατρείν ειπόντων, και τας σεπτάς και αγίας εικόνας καταβαλόντων

Yπέρμαχοι σοι τοις λόγων όπλοις Λόγε,
Eχθρούς τροπούνται των σεβαστών εικόνων.


Αγία Εβδόμη Οικουμενική Σύνοδος. Μικρογραφία (Μινιατούρα) στο Μηνολόγιο του Βασιλείου Β’

H αγία αύτη και Oικουμενική Eβδόμη Σύνοδος, έγινεν εν Nικαία το δεύτερον, κατά τους χρόνους Kωνσταντίνου βασιλέως και Eιρήνης της μητρός αυτού, εν έτει ψπγ΄ [783]. Πατέρες δε ήτον εις αυτήν, Oρθόδοξοι μεν, τριακόσιοι πεντήκοντα. 

Εξομολογούμαι όχι για να κοινωνήσω, αλλά για να συγχωρεθούν οι αμαρτίες μου

Να ομολογείς την αμαρτία σου καθαρά χωρίς υπεκφυγές. Να ταπεινώνεσαι μέσα στο Μυστήριο της Εξομολογήσεως αλλιώς δεν έχει νόημα να πας στον πνευματικό.

--------------------------
Να πας να κάνεις τί στην εξομολόγηση; Να δικαιωθείς; Να σου πει -ο πνευματικός- πόσο αδικημένος είσαι από την ζωή; Πόσα τραβάς από τους άλλους εσύ ο καημένος; Αν θέλεις να μιλήσεις στον ιερέα για να σε συμβουλεύσει για κάποιο θέμα ή πρόβλημα, για να σε στηρίξει στην δοκιμασία που περνάς μπορείς να το κάνεις εκτός εξομολόγησης.