Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022

Για γέλια και για κλάματα…

  Δημήτρης Νατσιός, δάσκαλος-Κιλκίς

Διαβάζω στο Ανθολόγιο Ε’-Στ’ Δημοτικού, σελ. 85: "Ένα βράδυ η γιαγιά μου κάπνιζε το μαύρο της πούρο, ενώ εγώ μισοκοιμόμουν μακάρια στη ζεστή αγκαλιά της". Βεβαίως, όσοι τουλάχιστον είμαστε πάνω από τα σαράντα-πενήντα και «προλάβαμε» εκείνες τις ολοζωής μαυροντυμένες γριούλες, τις μανάδες ή τις γιαγιάδες των περισσοτέρων από μας, που ανάβανε ακούραστες τα καντήλια στα ταπεινά ξωκλήσια και στα ερημομονάστηρα της Ελλάδας, αυτήν την εικόνα φυλάξαμε στην μνήμη μας: Να μας νανουρίζουν, καπνίζοντας μαύρα πούρα, γιατί δεν καταδέχονταν τα παρακατιανά...Διαβάζω στο Ανθολόγιο της ανοησίας. Στη σελίδα 133 φιλοξενείται κείμενο με τίτλο «οι κάλοι της Κλάρας», κάποιου Ντιμίτερ Ινκιόφ, που γεννήθηκε στη Βουλγαρία, ζει στη Γερμανία και έχει αμερικανική υπηκοότητα (Φραγκολεβαντίνος ολκής ο άνθρωπος. Έχει το αίμα τριών εθνών και την ψυχή κανενός). Κείμενο καταθλιπτικό, κακόγουστο, επιβλαβές. Πέθανε μια γερόντισσα στην πολυκατοικία και θέλουν να πάνε στη κηδεία μια γειτονική οικογένεια με τα δύο παιδιά της. Το κείμενο κινείται σε απαράδεκτο, σαχλό ύφος, ανάρμοστο για την σοβαρότητα του μυστηρίου του θανάτου. Συζητούν τα παιδιά:

Ἰωάννης Λίτινας: Ὀρθόδοξο ἐγχειρίδιο διδασκαλίας τοῦ οἰκουμενισμοῦ μέ τήν «εὐλογία» τοῦ Πατριάρχη Βαρθολομαίου

 




Ἀπὸ τὸν οἰκουμενιστικὸ ἐκδοτικὸ οἶκο «Regnum Books», [ὁ ὁποῖος εἶναι μέρος τοῦ διαχριστιανικοῦ Κέντρου Μελετῶν Ἀποστολῆς τῆς Ὀξφόρδης (OCMS)], μὲ τὴν συνεργασία τοῦ Παγκοσμίου Συμβουλίου «Ἐκκλησιῶν» (ΠΣΕ), τοῦ Εὐρωπαϊκοῦ Συμβουλίου «Ἐκκλησιῶν» καὶ τῆς μεταπατερικῆς Ἀκαδημίας τοῦ Βόλου, «λαθὸν ἐτέχθη» τὸ 2014 ἕνα ἐγχειρίδιο στὴν Ἀγγλική - ὕμνος στὴν παναίρεση τοῦ Οἰκουμενισμοῦ ὑπὸ τὸν τίτλο «Orthodox Handbook on Ecumenism - Resources for Theological Education» (Ὀρθόδοξο Ἐγχειρίδιο στὸν Οἰκουμενισμό - Πόροι γιὰ Θεολογικὴ Ἐκπαίδευση).

Αποκαλύψεις και γεγονότα του Αγίου Πορφυρίου – Τι είχε πει για το μέλλον της Ελλάδας

 



*Από το βιβλίο: «Ο Όσιος Πορφύριος ο Προφήτης – Μαρτυρίες» – Αγιοπαυλίτικο Ιερό Κελλί Αγίων Θεοδώρων – Άγιον Όρος»

-Μια φορά επισκέφτηκα τον Άγιο Πορφύριο και μιλήσαμε για την Ελλάδα και τους πολιτικούς της. Τότε μου είπε το εξής, που μου έκανε μεγάλη εντύπωση: «Θα έρθει μετά από χρόνια ένα παλικάρι που θα είναι πάρα πολύ πιστό στον Θεό και θα μας κυβερνήσει. Θα έρθει ένα παλικάρι και θα φέρει όλη τη νεολαία κοντά στον Χριστό».

Σύναξη Νέων: Αλλοίωση Ήθους

 



Επισκεφθείτε το ιστολόγιο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

http://orthmad.gr/ Facebook: https://www.facebook.com/agioseleuthe... Instagram: https://www.instagram.com/orthodox.mi...

Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΩΝ "Ο ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ" αποφάσισε ομόφωνα να προχωρήσει κατά THΣ AΠOΦAΣHΣ υπ΄αρ. 27/28-7-2022 TOY ΠPΩTOΔIKEIOY ΦΛΩPINHΣ




Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΩΝ "Ο ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ"
 με ομόφωνη απόφαση των μελών του Δ.Σ. στην έκτακτη συνεδρίασή του 
ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ 
καθώς έχει έννομο συμφέρον και με ένδικα πλέον μέσα να προχωρήσει κατά THΣ AΠOΦAΣHΣ υπ΄αρ. 27/28-7-2022 TOY ΠPΩTOΔIKEIOY ΦΛΩPINHΣ που επικύρωσε το καταστατικό της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας», που σκοπό έχει τη διάδοση της σλαβικής γλώσσας των Σκοπιανών στην Ελλάδα και τη διδασκαλία της ως προαιρετικό μάθημα ήδη από τα δημοτικά σχολεία.

Μαζί μας σε αυτές τις ενέργειες είναι:
Το Τμήμα Απογόνων Ν. Καστοριάς,
το Τμήμα Απογόνων Αμυνταίου 
και το ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ.

Αποφασισμένοι να φτάσουμε και στον Άρειο Πάγο, αν χρειαστεί!!!

Ο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!!!!!

Μπαμπινιώτης: Υπάρχουν επικίνδυνα ψέματα γύρω από τη λεγόμενη «μακεδονική γλώσσα» ΈΜΜΕΣΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ

 


ΣΧΌΛΙΟ ΠΕΡΙΒΛΈΠΤΟΥ: Ένα πολύ σημαντικό άρθρο του ιστολογίου Iefimerida από τις 15.03.2019 με απόσπασμα από συνέντευξη του καθηγητή στον ΣΚΑΙ

Συσσωρεύονται επικίνδυνα ψέμματα γύρω από τη λεγόμενη «Μακεδονική γλώσσα» που αναγνωρίσαμε με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ανέφερε ο καθηγητής γλωσσολογίας και πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Μπαμπινιώτης.


Αναφερόμενος στο αίτημα του «Ουράνιου Τόξου» στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου ζητάν να διδάσκονται τα «μακεδονικά» στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας καθώς και στις δηλώσεις Γαβρόγλου με τις οποίες άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο διδασκαλίας της λεγόμενης Μακεδονικής γλώσσας και στην Ελλάδα, ο κ. Μπαμπινιώτης είπε ότι αυτό «θα ήταν ένα φοβερό, καίριο λάθος» από την ελληνική πολιτεία.


«Δεν είναι δυνατόν να διδαχθεί μια γλώσσα που ψευδώνυμα ονομάστηκε Μακεδονική… Η γλώσσα που μιλάνε στα Σκόπια είναι Βουλγαροσέρβικη που γράφεται με το κυριλλικό αλφάβητο» είπε μεταξύ άλλων μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών.


O Γιώργος Μπαμπινιώτης υπογράμμισε πως μια τέτοια ενέργεια εκ μέρους της Ελλάδας θα ήταν παράλληλα μια έμμεση αναγνώριση της «Μακεδονικής» μειονότητας αλλά και εν δυναμώσει των θέσεων του «Ουράνιου Τόξου» που προέβη στο ανάλογο αίτημα.


Ο πρώην Πρύτανης, επισημαίνοντας πως ένας μικρός αριθμός κατοίκων στα σύνορα, οι οποίοι είναι Έλληνες πολίτες, κατά βάση μεγαλύτεροι σε ηλικία, και μιλούν τα Ελληνικά, επιλέγουν να χρησιμοποιούν και τα λεγόμενα «σλαβομακεδονικά» χωρίς αυτό να συνεπάγεται σε καμία περίπτωση πως αποτελούν ή θα μπορούσαν να λογιστούν ως μειονότητα.


Μάλιστα, κλείνοντας εξέφρασε ανοικτά τους φόβους του για εκμετάλλευση της ονομασίας της γλώσσας από το «Ουράνιο Τόξο» αλλά και διάφορους επιτήδειους προκειμένου να στηριχτεί ο ισχυρισμός περί ύπαρξης μακεδονική μειονότητας καθώς οπωσδήποτε η γλώσσα γενικά φέρει στοιχεία που παραπέμπουν σε ταυτότητα, δεν είναι απλώς ένα όνομα.







Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΑΓΙΟΥ ΠΟΡΦΥΡΙΟΥ

 

https://youtu.be/6KwB7W6tA00?t=15

Ιερά Μονή του Αγίου Πορφυρίου στο Μήλεσι

 

https://youtu.be/2MShiJk761s

Ο Χριστός τους καίει. Ελέγχει, το όνομά Του και μόνον, την ασωτία μας

 


-Πάτερ, είμαι νέος, μοντέρνος, και δεν ξεχωρίζω από τους άλλους. Κάποια στιγμή άρχισα να εκκλησιάζομαι, να έχω πνευματικό, και να διαβάζω πολύ την Καινή Διαθήκη. Με χαρά και ενθουσιασμό άρχισα να μιλώ στους φίλους μου για το Χριστό.

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

Η Εθνική Μειοδοσία Συνεχίζεται Ακάθεκτη

 




Η είδηση: Το Πρωτοδικείο Φλώρινας επικύρωσε το καταστατικό της ΜΚΟ ‘’Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας’’.



Ένδειξη φιλίας και καλής γειτονίας, αναφέρει ο Ζάεφ, κάνοντας λόγο για «δικαίωση» της Συμφωνίας των Πρεσπών!!! «Ευχαριστώ τόσο τον πρώην όσο και τον νυν Πρωθυπουργό, Τσίπρα και Μητσοτάκη, για την πίστη και τη δέσμευσή τους στην οικοδόμηση ειλικρινούς φιλίας και καλής γειτονίας».

Τα προσωπεία έπεσαν. Η χώρα μας είναι γυμνή από υπερασπιστές.

Το Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας έχει ως σκοπό του να εργαστεί για:

  • τη διδασκαλία της μακεδονικής πρότυπης γλώσσας σε πολίτες της Ελλάδας, μέσω διαδικτυακού ιστότοπου.
  • την υποστήριξη της εισαγωγής της μακεδονικής πρότυπης γλώσσας ως προαιρετικού μαθήματος σε δημόσια σχολεία (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια) και πανεπιστήμια στην Ελλάδα, που βρίσκονται στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
  • την υποστήριξη της ίδρυσης παιδαγωγικών σχολών/τμημάτων εντός υφιστάμενων πανεπιστημίων στην Ελλάδα για την ανάπτυξη τοπικών καθηγητών της Μακεδονικής γλώσσας, καθώς και του προγράμματος σπουδών και του διδακτικού υλικού.

Ἅγιος Παΐσιος: Εἶναι ζωντανὴ ἡ παρουσία τῶν Ἁγίων


– Γέροντα, θὰ ἤθελα νὰ δῶ τὸν Ἅγιο Ἀρσένιο.

– Τὸ ὅτι ἐπιδιώκεις νὰ δῆς τὸν Ἅγιο Ἀρσένιο εἶναι ἐπικίνδυνο, γιατὶ ὁ ἐχθρὸς μπορεῖ νὰ σοῦ παρουσιάση φαντασία καὶ ἔπειτα νὰ σοῦ πῆ ὁ λογισμὸς ὅτι κάτι εἶσαι, διότι δῆθεν ἀξιώθηκες νὰ δῆς τὸν Ἅγιο. Στὴν συνέχεια, ἀφοῦ σοῦ κολλήση τὸ «κάτι εἶσαι», θὰ σοῦ παίζη συνέχεια σινεμᾶ ὁ ἐχθρὸς μὲ τὴν φαντασία. Γι’ αὐτὸ νὰ ἔχης τὸν Ἅγιο Ἀρσένιο σὲ εὐλάβεια, ἀλλὰ νὰ μὴν ἐπιδιώκης νὰ τὸν δῆς. Τὸ ἂν σοῦ παρουσιασθῆ ἢ ὄχι, εἶναι δική του δουλειά.

Σημάδια και γνωρίσματα εκείνου που έχει την αληθινή ταπείνωση

 


Άγιος Εφραίμ ο Σύρος

Σημάδια και γνωρίσματα εκείνου που έχει την αληθινή ταπείνωση είναι αυτά:

Το να θεωρεί τον εαυτό του ότι είναι αμαρτωλότερος απ’ όλους τους αμαρτωλούς και δεν έκανε κανένα καλό μπροστά στο Θεό.

Η συγκύπτουσα πατρίδα…



παπα-Ηλίας Υφαντής

Κάποιο Σάββατο σε κάποια εβραϊκή συναγωγή ο Χριστός, θεράπευσε μια γυναίκα(Λουκά: ΙΓ, 10-17), που επί δεκαοχτώ χρόνια υπέφερε από κύφωση (=καμπούριασμα).

Και ο αρχισυνάγωγος, ως εκπρόσωπος της νομιμότητας, στηλίτευσε την πράξη του αυτή. Γιατί, με βάση τη νομιμότητα, ο Χριστός και όσοι θεραπεύονταν το Σάββατο ενεργούσαν παράνομα: «Δεν σας φτάνουν, είπε, οι έξι μέρες της βδομάδας για τις θεραπείες; Είναι ανάγκη να καταστρατηγείτε και την αργία του Σαββάτου»!

Εξέγερση στην Κίνα: Εικόνες από το μέλλον μας, που οραματίζονται οι «γκουρού» της Νέας Τάξης

 


Η «γραμμή Νταβός» που ακολουθούν πιστά οι ηγέτες της Δύσης, οδηγεί κατευθείαν στην δυστοπική κόλαση που βλέπουμε στην καταστολή των εξεγέρσεων στην Κίνα

Εξεγέρσεις – Κίνα: Όποιος παρατηρεί με σύνεση τα τρέχοντα θέματα των παγκόσμιων εξελίξεων δεν μπορεί παρά να συμπεράνει πως οι ανατριχιαστικές σκηνές του υγειονομικού πογκρόμ που υφίστανται οι πολίτες της Κίνας, είναι εικόνες από το μέλλον. Ένας προάγγελος της πραγματικότητας που ευαγγελίζεται η Νέα Τάξη Πραγμάτων.

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

"Μακεδονική γλώσσα"

 




Μαθήματα… «Μακεδονικής» γλώσσας στη Φλώρινα θα παραδίδει Μη Κυβερνητική Οργάνωση μετά την έγκριση και επικύρωση του καταστατικού του από τα δικαστήρια της πόλης. Η αίτηση του συλλόγου εγκρίθηκε από το Πρωτοδικείο Φλώρινας στις 28 Ιουλίου 2022 και η απόφαση ανακοινώθηκε στο Δελτίο Δικαστικών Εκδόσεων στις 7 Νοεμβρίου 2022.

Καταβασίες Χριστουγέννων "Χριστὸς γεννᾶται, δοξάσατε..", "Ἔσωσε λαόν...", Διπλές Ιαμβικές και Θ΄ Ωδή

 

https://youtu.be/7T26lflY1iI

ΒΙΟΣ: ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ - Ο ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ



Ο Άγιος Ανδρέας - Ο πρωτόκλητος Απόστολος

Πηγές του βίου και του μαρτυρίου του

Όσα αναφέρονται στον άγιο απόστολο του Χριστού, Ανδρέα τον πρωτόκλητο βασίζονται σε αρχαίες πηγές. Για την περίοδο μέχρι την Πεντηκοστή στα ιερά Ευαγγέλια και τις Πράξεις των Αποστόλων. Για τη μετέπειτα δράση και το μαρτύριό του, σε παλαιά γραπτά μνημεία και την εκκλησιαστική παράδοση. Εκτός λοιπών από τις πληροφορίες της Καινής Διαθήκης, τις οποίες θα μνημονεύσουμε στη συνέχεια, για το άγιο μας αρυόμαστε τα σχετικά από: α. Τις Πράξεις και μαρτύριον του αγίου αποστόλου Ανδρέου, έργο του 2ου αιώνος, αγνώστου συγγραφέως ή του Λευκίου. Κατ’ άλλους πρόκειται περί εγκυκλίου των πρεσβυτέρων της Αχαΐας. β. Τις Πράξεις Ανδρέου και Ματθία εις την πόλιν των ανθρωποφάγων, που επίσης αποδίδονται στον Λεύκιο. γ. Το έργο Περί του βίου, των πράξεων και της τελευτής του αγίου Ανδρέου του πρωτόκλητου, που συνέγραψε ο μοναχός και πρεσβύτερος Επιφάνιος (περί το 1015) και περιέχεται στην “Ελληνική Πατρολογία” του J. - P. Migne (τόμος 120, 216–260). δ-ε. Το έργο “Πράξεις και Περίοδοι του αγίου αποστόλου και πανευφήμου Ανδρέου” εγκωμίω συμπεπλεγμέναι και το έργο, “Μαρτύριο του αγίου αποστόλου Ανδρέου” που στηρίζονται σε κώδικες του 11ου - 12ου αιώνα (και εκδόθηκαν από τον Bonnet). στ. Το έργο Passio sancti Andreae apostoli στη λατινική γλώσσα. ζ. Το Συναξάριο της 20ης Νοεμβρίου με το Υπόμνημα εις τον άγιον απόστολον Ανδρέαν τον πρωτόκλητον. Και τέλος η. Την υμνολογία (Εσπερινού και Όρθου) της εορτής του.

Ἀρχιμ. Ἀθανάσιος Ἀναστασίου: Τά σύγχρονα ἐκκλησιολογικά προβλήματα καί προτάσεις γιά τήν θεραπεία τους

 



Ἐν Συνειδήσει, ἐν Ἀγάπῃ καί ἐν Ἀληθείᾳ

Τά σύγχρονα ἐκκλησιολογικά προβλήματα καί προτάσεις γιά τήν θεραπεία τους


Προη­γου­μέ­νου Ἱ. Μ. Με­γά­λου Με­τε­ώ­ρου, Ἁγίων Μετεώρων

28 Νοεμβρίου 2022

Τόν Δεκέμβριο τοῦ 2021, μία ἀπό τίς πιό γνωστές Ἑταιρεῖες Δημοσκοπήσεων δημοσίευσε μία ἔρευνα[1], ὅπου ἀποτυπώνονται οἱ τάσεις στήν ἑλληνική κοινωνία κατά τήν τελευταία δεκαετία. Εἰδικότερα ἐξετάστηκαν οἱ προτιμήσεις καί ἡ ἐμπιστοσύνη πού δείχνουν διαχρονικά οἱ Ἕλληνες πολίτες σέ θεσμούς, μεταξύ αὐτῶν καί ἡ Ἐκκλησία, ἡ ὁποία καταγράφει τήν πιό θεαματική πτώση στά ποσοστά προτιμήσεως τῶν πολιτῶν.

Αναμνήσεις από τον Γέροντα Ισίδωρο τον τυφλό της Φιλοθέου


Θυμάμαι την πρώτη φορά που επισκέφθηκα το Άγιον Όρος σε ηλικία 18 ετών, παρέα με τις έντονες υπαρξιακές μου αναζητήσεις. Μου είπαν πως θα άξιζε να επισκεφθώ έναν τυφλό μοναχό στην Ιερά Μονή Φιλοθέου. Μα τι θα μπορούσε να μου πει ένας τυφλός άνθρωπος αν δεν με κοίταζε στα μάτια, στο σώμα, στις κινήσεις μου, έτσι ώστε να με χαρτογραφήσει, σκέφτηκα...

Ὁ Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος σὲ μία συνέντευξη ἐφ’ ὅλης τῆς ὕλης! (26.11.2022)

 

https://youtu.be/YONGPr3rITg

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022

Ὁ ἅγιος νέος ἱερομάρτυς τοῦ Χριστοῦ Φιλούμενος ὁ Κύπριος: Ἡ ἀπαρχὴ τῶν τοῦ Χριστοῦ μαρτύρων τῆς «Νέας Ἐποχῆς»

 Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Μόρφου κ. Νεοφύτου

O άγιος Φιλούμενος στο Φρέαρ του Ιακώβ
Ὁ ἔνδοξος νέος ἱερομάρτυς τοῦ Χριστοῦ Φιλούμενος, ὁ Θεῷ πεφιλημένος καὶ τὸν Θεὸν φιλήσας σφόδρα, τὸ νεοφανὲς καύχημα τῆς Ὀρθοδόξου Ἀνατολικῆς Ἐκκλησίας, ὁ φύλακας Ἁγίων Τόπων καὶ τηρητὴς ἁγίων τρόπων, ἡ ἔνθεος ἀπαρχὴ τῶν μαρτύρων τῶν ἐσχάτων χρόνων, ἦταν γέννημα καὶ θρέμμα τῆς ἁγιοτόκου νήσου Κύπρου.

Ὁ κατὰ κόσμον Σοφοκλῆς Ὀρουντιώτης γεννήθηκε στὶς 15 Ὀκτωβρίου τοῦ ἔτους 1913 στὴν ἐνορία τοῦ Ἁγίου Σάββα στὴ Λευκωσία, ἀλλὰ ἕλκει τὴν καταγωγή του ἀπὸ τὸ χωριὸ Ὀροῦντα τῆς Μητροπολιτικῆς Περιφέρειας Μόρφου.

Γόνος εὐλαβῶν γονέων καὶ τὸν Θεὸν φοβουμένων —τοῦ Γεωργίου καὶ τῆς Μαγδαληνῆς Χασάπη— καὶ «ὑποτακτικὸς» τῆς εὐλογημένης γιαγιᾶς του Ἀλεξάνδρας, ὁ ἅγιος Φιλούμενος μυήθηκε ἀπὸ πολὺ νωρὶς σ’ ἕνα μοναχικὸ τυπικὸ ζωῆς. Παιδιόθεν ἔμαθε νὰ προσεύχεται, νὰ νηστεύει, νὰ ἐκκλησιάζεται καὶ νὰ μελετᾶ τὴν Ἁγία Γραφή, τὰ συναξάρια καὶ τοὺς βίους τῶν ἁγίων. Ἰδιαίτερα τοῦ ἄρεσε νὰ διαβάζει τὸν βίο τοῦ ἁγίου Ἰωάννου τοῦ Καλυβίτου, τοῦ ὁποίου ἡ βιοτὴ τόσο τὸν εἶχε θέλξει, ὥστε ἄναψε μέσα του ἔντονη τὴν ἐπιθυμία νὰ ἀναχωρήσει ἐκ τοῦ κόσμου γιὰ νὰ ζήσει τὴν κατὰ Θεὸ μοναχικὴ ζωή.

Ἡρακλῆς Ρεράκης: "Ἡ συμβολή τῆς Ὀρθόδοξης πίστεως στήν πρόληψη τῆς βίας"

 


Ἡρακλῆς Ρεράκης, Καθηγητής ΑΠΘ
Πρόεδρος τῆς Πανελλήνιας Ἑνώσεως Θεολόγων
«Ἡ συμβολή τῆς Ὀρθόδοξης πίστεως στήν πρόληψη τῆς βίας»

Ἡ βία ἀποτελεῖ ἕνα θέμα πολυδιάστατο, πού προβληματίζει τήν εὐρύτερη κοινωνία καί ἰδιαίτερα φορεῖς, πού ἐνδιαφέρονται γιά τούς νέους, τούς γονεῖς καί τό σχολεῖο.
Οἱ ἀσκοῦντες βίαιες ἐνέργειες, ἐντός τῆς σύγχρονης κοινωνίας, αὐξάνονται μέ ταχύτατους ρυθμούς, ἐνῶ ἡ ἀντιμετώπιση τοῦ θέματος, λόγῳ τῆς ἰδιαιτερότητάς του, ἀπαιτεῖ προσεκτικούς... καί ἐπιτήδειους χειρισμούς.

Τι μάθαμε από την επέτειο των 100 χρόνων της Μικράς Ασίας;

 


Τι μάθαμε από την επέτειο των 100 χρόνων της Μικράς Ασίας;

Κωνσταντίνος Χολέβας, Πολιτικός Επιστήμων

Καθώς πλησιάζουμε προς το τέλος του χρόνου είναι χρήσιμο να κάνουμε έναν σύντομο απολογισμό των εκδηλώσεων Μνήμης του Μικρασιατικού, Ποντιακού και Θρακικού Ελληνισμού. Πέρασαν 100 χρόνια από το 1922, το οποίο συνδέεται με το εθνικό τραύμα της Μικρασιατικής Καταστροφής. Πιστεύω ότι πλέον έχουμε την ωριμότητα να εξαγάγουμε συμπεράσματα χωρίς φόβο και πάθος. Χωρίς τις παρερμηνείες που είχαν διαμορφωθεί στο παρελθόν.

Αγάπη και εσωτερικά πάθη

 


Ευσέβιος Βίττης (Ιερομόναχος)

Η αληθινή αγάπη απαιτεί για την εξάσκησή της κατά το θέλημα του Κυρίου εσωτερική καθαρότητα, με άλλα λόγια απαλλαγή από τα πάθη, που αποτελούν την «παλαιότητα» και την ακαθαρσία της ψυχής και μολύνουν κάθε ενέργειά μας, ακόμη και την πιο ευγενική κατ’ άνθρωπον.

Στις λεπτομέρειες κρινόμαστε οι άνθρωποι... - Ελευθέριος Ελευθεριάδης

 


Στις λεπτομέρειες κρινόμαστε οι άνθρωποι.
Στα μικρά, στα απλά, στα καθημερινά τα πραγματάκια…
Μπορεί να μην σκότωσες, μπορεί να μην έκλεψες, μπορεί να μην απάτησες ποτέ σου.
Τα σέρνεις όμως τα μούτρα σου.
Γκρινιάζεις με το παραμικρό. Κρίνεις. Μουρμουράς.
Τρελαίνεσαι όταν δεν είσαι στο προσκήνιο.
Χάνεις τον ύπνο σου, όταν έστω και λίγο σε αδικούνε.
Και περνάνε τα χρόνια και εμείς νομίζουμε ότι είμαστε καλοί. Και έτσι, πληγώνονται άνθρωποι εξαιτίας μας, μα εμείς, δεν έχουμε ούτε αυτιά ούτε μάτια να το δούμε.
Στις λεπτομέρειες κρινόμαστε οι άνθρωποι.
Στα μικρά, στα απλά, στα καθημερινά τα πράγματα…
Το μεγαλύτερο κακό στη ζωή αυτή, το προκαλούνε «τα καλά παιδάκια»…

Ελευθεριάδης Γ. Ελευθέριος
Ψυχολόγος M.Sc.