Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022

π. Αρσένιος Βλιαγκόφτης - Οι κόκκινες γραμμές του Αγίου Παϊσίου για τις νέες ταυτότητες


Ἐκπομπή μέ τόν π. Ἀρσένιο Βλιαγκόφτη [Κυριακή, 19 Ἰουνίου 2022]

πηγήhttps://panagia-ierosolymitissa.blogspot.com/

Οι αγιορείτες μοναχοί, το Νταχάου και το θαύμα των Αγίων Σαράντα!

 


~ Ο Γερο–Θεοφύλακτος Νανόπουλος από το Ιβηρίτικο Κελί του Αγίου Νικολάου (το λεγόμενο το «Κελί των Τυπογράφων»), διηγήθηκε κάποτε με δάκρυα τα εξής:

«Κατά τα χρόνια της Γερμανικής κατοχής μάς συνέλαβαν οι Γερμανοί με τον κατά σάρκα αδελφό μου, τον παπα–Παντελεήμονα, και μας πήγαν στο Νταχάου. Μια νύχτα, μας έβγαλαν έξω για να μας εκτελέσουν. Ήταν χειμώνας και μας ξέντυσαν. Περιμέναμε την σειρά μας. Ελπίδα σωτηρίας, δεν είχαμε.

Τότε θυμήθηκα τους Αγίους Τεσσαράκοντα Μάρτυρες και του λέω:

“Μωρέ, Παντελεήμων! Ποιο είναι το απολυτίκιο των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων; Το ξέρεις;”.

Ο π. Παντελεήμων, άρχισε τότε να ψέλνει:

“Τας αλγηδόνας των αγίων,ας υπέρ Σου έπαθον,δυσωπήθητι, Κύριε·και πάσας ημών τας οδύνας ίασαι, φιλάνθρωπε, δεόμεθα”.

Αμέσως τότε, μια ζέστη απλώθηκε γύρω από ’μας τους δύο και δεν καταλαβαίναμε το κρύο. Ήταν η παρουσία των Αγίων, που και αυτοί υπέφεραν από το ψύχος.

Η νύχτα πέρασε έτσι και, το πρωί, ενώ περιμέναμε τον θάνατο, ήρθε διαταγή εμάς τους δύο καλογήρους να μη μας εκτελέσουν. Κανείς δεν γλύτωσε από όσους πήγαν εκεί, παρά μόνο εμείς. Γι’ αυτό έγραψαν και τα ονόματά μας σε μια πινακίδα και την τοποθέτησαν εκεί στο Στρατόπεδο εκτελέσεως».

Από το βιβλίο «Από την ασκητική και ησυχαστική αγιορείτικη παράδοση», 2ο  μέρος, σελ. 344

πηγή: https://simeiakairwn.wordpress.com/

Όταν φεύγουν τα παιδιά από το σπίτι

 


ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΕ ΕΝΗΛΙΚΑ ΤΕΚΝΑ: «ΚΑΤΑΦΥΓΗ» Ή «ΑΔΕΙΑ ΦΩΛΙΑ»;

Η προβληματικότητα της κοινωνίας και της οικογένειας

Όλοι οι εχέφρονες άνθρωποι συμφωνούν ότι αν η κοινωνία μας σε ένα μεγάλο ποσοστό χωλαίνει – δυστυχώς πολλά μέλη της λειτουργούν εντελώς αντικοινωνικά: άσκηση βίας, ρατσισμός, μπούλινγκ, διακρίσεις όλων των ειδών είναι κάποια από τα συμπτώματα αντικοινωνικότητας – είναι γιατί δεν λειτουργεί ομαλά το βασικό κύτταρο αυτής, η οικογένεια. Και δεν είναι τυχαίο ότι στην εποχή μας η προσέγγιση και η κατανόηση της οικογένειας γίνεται με τόσων ειδών κριτήρια, ώστε να απαιτείται πια όταν γίνεται λόγος γι’ αυτήν ο καθορισμός του είδους της. Δεν είναι μόνο οι «κλασικές» διακρίσεις: πατριαρχική οικογένεια, πυρηνική οικογένεια, μονογονεϊκή οικογένεια, διαλυμένη οικογένεια, κοινόβιο-οικογένεια. Η σύγχρονη εποχή έχει προχωρήσει: υπάρχει πια και η ομοφυλοφιλική οικογένεια, για να μην αναφερθούμε και στις ακραίες απόψεις εκείνων που θεωρούν την οικογένεια και τον λόγο γι’ αυτήν ως «τελειωμένη» κατάσταση – είναι περιττό και να μιλάμε γι’ αυτήν! Η εκτίμησή μας βεβαίως για τις τελευταίες ιδίως προσεγγίσεις είναι σαφής: εκφράζουν τις περιπτώσεις ομάδων που η αλλοίωσή τους από τον αντιχριστιανισμό τους βρίσκεται στο απώγειο. Η αμαρτία ως ζωή εκτός Θεού προφανώς γι’ αυτούς δεν υπάρχει ούτε ως λέξη. 

ΚΟΛΑΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ

 


https://youtu.be/jo3yZe6dUmU

πηγή: https://yiorgosthalassis.blogspot.com/

Αγαπητέ Βλαδίμηρε

 


Με έκπληξη ακούσαμε ότι είπατε, στις μητέρες των Ελλήνων στρατιωτών: Όπως οι Έλληνες εξοπλίζουν τους Ουκρανούς, για να σκοτώνουν τους Ρώσους στρατιώτες, παρόμοια και οι Ρώσοι θα οπλίσουν τους Τούρκους, για να σκοτώνουν τους Έλληνες στρατιώτες.    

Και είναι μεγάλη η έκπληξή μας, διότι μας συνηθίσατε να λέτε και να κάνετε πράγματα στοχαστικά και εύστοχα, ενώ τα λόγια αυτά φαίνονται μάλλον αστόχαστα και άστοχα. Από πού και ως πού οι μητέρες των Ελλήνων στρατιωτών φταίνε για τα όσα κάνει ο ασύδοτος και αυθαίρετος, ομογάλακτος του Ζελένσκι, Μητσοτάκης. Όταν και οι δυο «δεν δίνουν δεκάρα τσακιστή» αν δεν μείνει έστω ρουθούνι από Ουκρανούς ή Έλληνες!   

Aνθρώπους να μας ταρακουνήσουν…

 


Όλοι σου δίνουν συμβουλές για το πως να ζήσεις.

Ψυχολόγοι, life coaches, influencers, άνθρωποι του πνεύματος, των τεχνών και των γραμμάτων.
‘’Πέτυχε τους στόχους σου, ζήσε τη κάθε σου στιγμή, αγάπα, γέλα, δημιούργησε στιγμές, πρόσεξε τον εαυτό σου…’’
Καλά όλα αυτά.
Αλλά από μόνα τους δεν φτάνουνε. Δεν είναι αρκετά. Γιατί στο τέλος της ημέρας, πάντοτε, καταλήγεις ένας υγιής νεκρός. Ένας ευτυχισμένος πεθαμένος.
Χρειαζόμαστε ανθρώπους να μας μιλήσουν για τον θάνατο. Για την κοίμηση. Το πέρασμα. Χρειαζόμαστε ανθρώπους να μας μιλήσουν για την «προετοιμασία».
Ανθρώπους που δε θα μασήσουνε τα λόγια τους. Ανθρώπους που θα μας βοηθήσουνε να μυριστούμε, έστω κάτι λίγο, το νόημα της ζωής.
Χρειαζόμαστε ανθρώπους να μας ταρακουνήσουν…
Αυτό χρειαζόμαστε.
Για να έχει νόημα η ζωή, πρέπει να ξέρεις τι παίζει με τον θάνατο.
Για να έχει νόημα ο δρόμος, πρέπει να ξέρεις τι παίζει με τον προορισμό σου…

Ελευθεριάδης Γ. Ελευθέριος
Ψυχολόγος M.Sc.


Άγιος Παΐσιος: Στα «σκαριά» η μεγαλειώδης συνέχεια – Ο 2ος κύκλος θα καθηλώσει και πάλι

 

Ο Γιώργοs Τσιάκκαs ετοιμάζει τη μεγαλειώδη συνέχεια της σειράς Άγιος Παΐσιος η οποία αναμένεται να καθηλώσει και πάλι το κοινό.

Ποιος δεν μαγεύτηκε από τιs ερμηνείεs των ξεχωριστών ηρώων στη σειρά Άγιος Παΐσιος- Από τα Φάρασα στον Ουρανό; Ποιοs δεν συγκινήθηκε από το πείσμα του μικρού Αρσένιου για τη δύναμη που ένιωθε μέσα του και ποιος δεν δάκρυσε με την απόφασή του να αποχαιρετίσει τα εγκόσμια και για μητέρα του πλέον να έχει την Παναγία; Η σειρά που πρόβαλλε το MEGA στο δεύτερο μισό της σεζόν, «Αγιοs Παΐσιος- Από τα Φάρασα στον ουρανό», συγκέντρωσε μεγάλη μερίδα του τηλεοπτικού κοινού και ταυτόχρονα φανέρωσε την ανάγκη των τηλεθεατών να μάθουν για τη ζωή και το έργο του πιο σύγχρονου Αγίου τηs ιστορίαs μαs, του Αγίου Παϊσίου. Οι συντελεστέs τηs σειράs και η παραγωγή από την αρχή είχαν στο πίσω μέροs του μυαλού του η σειρά να συνεχιστεί, όμωs τελικά αποφάσισαν να δουν πώs θα ανταποκριθεί το κοινό στον πρώτο κύκλο και να πράξουν αναλόγωs. Ετσι λοιπόν ο Γιώργοs Τσιάκκαs ετοιμάζει τη μεγαλειώδη συνέχεια.

Άγιος Βησσαρίων ο Αγαθωνίτης, ο νέος Άγιος της εκκλησίας μας.

 Ο γέροντας Βησσαρίωνας ανακηρύχθηκε Όσιος την Τρίτη 14 Ιούνη 2022, με απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με τη χαρμόσυνη είδηση να μεταδίδεται με κωδωνοκρουσίες απ’ όλους τους ιερούς ναούς της Φθιώτιδας. Ποιος ήταν όμως ο γέροντας Βησσαρίωνας; Ακούστε την ομιλία του ηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγάθωνα για τον άγιο γέροντα.


πηγή: https://www.agiotopia.gr/

Ἅγιος Παΐσιος: Τό ζόρισμα δέν βοηθάει τά παιδιά

 


Μερικοὶ γονεῖς κάνουν μεγάλο στρύμωγμα στὰ παιδιά τους, καὶ μάλιστα μπροστὰ στοὺς ἄλλους! Λὲς καὶ ἔχουν ἕνα μουλάρι καὶ τὸ ὁδηγοῦν μὲ τὴν βέργα νὰ πάη ἴσα μπροστά· ἔχουν τὸ καπίστρι στὸ χέρι καὶ τοῦ λένε: «Νὰ περπατᾶς ἐλεύθερα!». Ὕστερα φθάνουν καὶ αὐτὰ στὸ σημεῖο νὰ τοὺς δέρνουν. Σήμερα ἦρθε μιὰ μάνα μὲ τὸ παιδί της – ἕνα παλληκάρι μέχρι ἐκεῖ ἐπάνω –, ποὺ ἦταν ἄρρωστο. «Τί νὰ κάνω, Πάτερ; μοῦ λέει, τὸ παιδί μου δὲν τρώει καὶ δὲν θέλει οὔτε νὰ μᾶς δῆ». Τῆς εἶπα τί νὰ κάνη καὶ μὲ ξαναρωτάει: «Τώρα τί νὰ κάνω;».

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022

Η συγκλονιστική ιστορία του Billy Bo – Όλοι φωνάζουν για το δικαίωμα στην ηδονή, εκείνος άδραξε το δικαίωμα στη μετάνοια (BINTEO)

 Σε μια εποχή που οι πάντες κραυγάζουν για δικαιώματα του σώματος, η ιστορία του Billy Bo μας διδάσκει το ύψιστο δικαίωμα στη μετάνοια

Σε έναν καιρό που οι πάντες κραυγάζουν για δικαιώματα της σάρκας, η ιστορία του Billy Bo μας διδάσκει το ύψιστο δικαίωμα του ανθρώπου: την μετάνοια και τη συγχώρεση

Σε μια εποχή που βαφτίζεται θέμα «περηφάνιας» το πώς διαχειρίζονται την κρεβατοκάμαρα τους κάποιοι άνθρωποι, μια πληθώρα «δικαιωμάτων» παρελαύνει σε πολύχρωμα πλακάτ και πανό.

Να τι κατάφερε να κάνει η αποχαύνωση που προκαλεί η λατρεία της σάρκας και των παθών. Τη στιγμή που υποσκάπτονται συστηματικά τα δικαιώματα μας στην υγεία και την περίθαλψη, στην παιδεία, στη δικαιοσύνη, στην εργασία, στην κοινωνική ασφάλιση, στην ιδιωτικότητα, στην ελευθεροτυπία, στο συναίρχεσθαι, στην ελεύθερη μετακίνηση, ένα ολόκληρο σύστημα «περήφανης» υποκρισίας βάζει σε τελευταία μοίρα όλα αυτά τα θέματα και ασχολείται αποκλειστικά με το δικαίωμα της ελεύθερης χρήσης των… γεννητικών οργάνων. 

 

Ο θανατοποινίτης μοναχός, η κρατική εκδίκηση και ο πραγματικός σωφρονισμός

Όσο η θρησκευτική πίστη σε ένα σύνολο ανθρώπων φθίνει, τόσο αυξάνει η παραβατικότητα

Χαράλαμπος Άνδραλης

Με αφορμή τη συγκλονιστική ιστορία του θανατοποινίτη μοναχού Εφραίμ, κατά κόσμον Φρανκ Άτγουντ, αγγίξαμε νοερά τη φρικιαστική νομική πραγματικότητα των ΗΠΑ με το απάνθρωπο, αντισωφρονιστικό και σαδιστικά εκδικητικό σύστημα της θανατικής ποινής, το οποίο ισχύει ακόμα και σε άλλες χώρες του κόσμου, κυρίως ισλαμικές.

Με αφορμή, πάλι, άλλες ιστορίες εγκλημάτων που συγκλόνισαν το πανελλήνιο, κάποιοι άρχισαν να μιλούν για επαναφορά της βάρβαρης θανατικής ποινής στη χώρα μας. Η λύση στη βαριά εγκληματικότητα δεν είναι η εκδίκηση. Το κράτος δεν μπορεί να γίνεται το ίδιο φονιάς, για να τιμωρήσει τους δολοφόνους. Ούτε η απειλή της θανατικής ποινής σωφρονίζει τους εγκληματίες. Αν ήταν αποτελεσματική δεν θα υπήρχε βαριά εγκληματικότητα στις χώρες που ισχύει η θανατική ποινή.

Το διπλό lockdown στην Εκκλησία

 

Μια «νέα μαγιά» κρυπτοχριστιανών, η οποία μετασχηματίζει το διπλό lockdown από μηχανισμό επιβολής αντιεκκλησιαστικών αποφάσεων σε μία πνευματική ευκαιρία για μια αναγεννημένη Ορθοδοξία

του Άκη Σιαμαντζιούρα Διδάκτορα Οικολογίας

Ήρθε, επιτέλους, η εποχή που οι στρατιωτικές μπάντες δεν παρατάσσονται στον προαύλιο χώρο των εκκλησιών. Τα στρατιωτικά εμβατήρια δεν υποδέχονται βουλευτές, περιφερειάρχες και δημάρχους. Και κυβερνητικοί επίσημοι δεν εκκλησιάζονται, εθιμοτυπικά και ψηφοθηρικά. Πλέον, ο εκκλησιασμός χαρακτηρίστηκε παράνομη πράξη και το κλείσιμο των εκκλησιών για δεύτερη Σαρακοστή έριξε τις μάσκες, αποκαλύπτοντας μία Πολιτεία, τουλάχιστον, εχθρική. Κι έτσι, η εποχή της ισότιμης σύμπλευσης Εκκλησίας και Κράτους έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.