Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022

ΚΥΡΙΑΚΗ Ε΄ΛΟΥΚΑ [:Β΄ Κορ.11,31-33 και 12,1-9] ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΠΕΡΙΚΟΠΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ

 


ΚΥΡΙΑΚΗ Ε΄ΛΟΥΚΑ[:Β΄Κορ.11,31-33 και 12,1-9]

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΠΕΡΙΚΟΠΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ

      « Θες κα πατρ το Κυρίου μν ησο Χριστο οδεν,  ν ελογητς ες τος αἰῶνας, τι ο ψεύδομαι. ν Δαμασκ  θνάρχης ρέτα το βασιλέως φρούρει τν Δαμασκηνν πόλιν πιάσαι με θέλων, κα δι θυρίδος ν σαργάν χαλάσθην δι το τείχους κα ξέφυγον τς χερας ατο (: Θα σας πω πράγματα που ίσως σας φανούν απίστευτα. Αλλά ο Θεός και Πατήρ του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, ο Oποίος είναι ευλογημένος στους αιώνες, γνωρίζει ότι δεν λέω ψέματα. Στην Δαμασκό ο διοικητής που είχε διοριστεί από τον βασιλιά Αρέτα, φρουρούσε την πόλη των Δαμασκηνών, επειδή ήθελε να με συλλάβει. Κι από κάποιο παράθυρο με κατέβασαν κάτω μέσα σε δικτυωτό καλάθι, μέσα από κάποιο άνοιγμα του τείχους της πόλεως, και ξέφυγα από τα χέρια του)»[Β΄Κορ. 11,31-33].

Κυριακή Ε΄ Λουκά – Ο Ιερός Χρυσόστομος για την παραβολή του πλουσίου και του Λαζάρου

 ΚΥΡΙΑΚΗ Ε΄ΛΟΥΚΑ [: Λουκ. 16,19 - 31]



 […] «Ήταν κάποτε», λέγει ο Κύριος, «κάποιος άνθρωπος πλούσιος, που  ενώ ζούσε μέσα σε πολλή κακία και αμαρτία, δεν είχε λάβει πείρα καμιάς συμφοράς, αλλά τα πάντα έρρεαν ομαλά και άφθονα γι΄ αυτόν όπως το νερό στις πηγές». Το ότι πράγματι καμία συμφορά δεν του συνέβαινε, ούτε αφορμή για στενοχώρια, ούτε καμία ανωμαλία βιοτική, αυτό ακριβώς ο Κύριος το υπαινίχτηκε με αυτό που είπε ότι «ἦν εὐφραινόμενος καθ᾿ ἡμέραν λαμπρῶς(:διασκέδαζε και ευφραινόταν σε πλούσια συμπόσια κάθε μέρα με μεγαλοπρέπεια)»[Λουκ.16,19].

«Εμείς εδώ έχουμε δικό μας γιατρό, την αγία Αναστασία τη Ρωμαία..»

 


Εμπειρίες από θαύματα στην Ι.Μ. Οσίου. Γρηγορίου Αγίου Όρους

~ Πριν πάω στο στρατό, προσεβλήθην από υπεροξεία ισχυαλγία, περιοδική μεν, μα αφόρητη. Δεν μπορούσα να σταθώ στα πόδια μου, όταν μ’ έπιανε, κι έπεφτα κάτω, όπου κι αν βρισκόμουν. Κανένα ιατροφαρμακευτικό μέσον, ούτε θερμόλουτρα, ούτε ο στρατός μπόρεσαν να με θεραπεύσουν. Μόνιμη, μαρτυρική η κατάσταση.

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022

ΟΧΙ...κύριοι του Υπουργείου Παιδείας, το 1940 οι Έλληνες δεν κρύφτηκαν στα υπόγεια...


«Όταν όλος ο κόσμος είχε χάσει κάθε ελπίδα, ο Ελληνικός λαός τόλμησε να αμφισβητήσει το αήττητο του γερμανικού τέρατος αντιτάσσοντας το υπερήφανο πνεύμα της ελευθερίας


 (Φραγκλίνoς Ρούσβελτ,10 Ιουνίου 1943)



Άραγε γιατί τα είπαν όλα αυτά; Την απάντηση μπορούμε εύκολα να την έχουμε, αν δούμε τις ημέρες που αντιστάθηκαν οι λαοί της Ευρώπης στον Χίτλερ. Δείτε!!…


Η Ελλάδα αντιστάθηκε 219 ημέρες!

Η Νορβηγία 61 ημέρες!


Η Γαλλία, που ήταν και η υπερδύναμη της εποχής, μόλις 43 ημέρες!

Η Πολωνία 30 ημέρες!

Το Βέλγιο 18 ημέρες!

Η Ολλανδία 4 ημέρες!

Η Γιουγκοσλαβία 3 ημέρες!

Η Τσεχοσλοβακία καμμία ημέρα!

Το Λουξεμβούργο καμμία ημέρα επίσης!

Αλλ’ είναι πολύ χαρακτηριστική η περίπτωση της Δανίας. Παραδόθηκε αμέσως και μάλιστα σ’ έναν μοτοσικλετιστή του Χίτλερ ο οποίος μετέφερε στον Δανό βασιλιά αίτηση του Χίτλερ για διέλευση των ναζιστικών στρατευμάτων. Τότε ο Δανός βασιλιάς σε ένδειξη υποταγής παρέδωσε το στέμμα του στον μοτοσικλετιστή για να το πάει στο Βερολίνο και στον Χίτλερ!!!

Ας δούμε και τις συνολικές απώλειες ανθρώπων (σε μάχες, εκτελέσεις κ.λπ.) ως ποσοστό επί του πληθυσμού:

Ελλάδα: 10% (750.000)

Σοβιετική Ένωση: 2,8%

Ολλανδία: 2,2%

Γαλλία: 2%

Πολωνία: 1,8%

Γιουγκοσλαβία: 1,7%

Βέλγιο: 1,5%

Να γιατί μας έχουν στο στόχαστρο …

Ἡ καταδίκη τοῦ π. Ἀναστασίου Γκοτσοπούλου ἀφορᾶ ὅλους μας, Εστία Πατερικών Μελετών

 


ΕΣΤΙΑ ΠΑΤΕΡΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ
 
Μέ μεγάλη μας λύπη πληροφορηθήκαμε τήν καταδίκη τοῦ π. Ἀναστασίου Γκοτσοπούλου ἀπό τό Μονομελές Πλημμελειοδικεῖο Πατρῶν, ἐπειδή λειτούργησε τήν μεγάλη ἡμέρα τοῦ Εὐαγγελισμοῦ τῆς Θεοτόκου τό 2020. Ὁ π. Ἀναστάσιος ἔπραξε τό καθῆκον του ὡς Ὀρθόδοξος Κληρικός καί τίμησε μέ τήν πράξη του τό ἀξίωμά του.

"Παλιά το έθνος μας ζοῦσε πνευματικά, γι᾿ αὐτό και ο Θεός το εὐλογοῦσε"

 


Παλιὰ τὸ ἔθνος μας ζοῦσε πνευματικά, γι᾿ αὐτὸ καὶ ὁ Θεὸς τὸ εὐλογοῦσε καὶ οἱ Ἅγιοι μᾶς βοηθοῦσαν μὲ θαυμαστὸ τρόπο, καὶ νικούσαμε τοὺς ἐχθρούς μας, οἱ ὁποῖοι πάντοτε ἦταν περισσότεροι ἀπὸ ἐμᾶς. 

Σήμερα λέμε πὼς εἴμαστε Ὀρθόδοξοι, ἀλλὰ δυστυχῶς συχνὰ μόνον τὸ ὄνομα «Ὀρθόδοξος» ἔχουμε καὶ ὄχι ζωὴ ὀρθόδοξη.

Ρώτησα ἕναν Πνευματικὸ μὲ κοινωνικὴ δράση, μὲ ἕνα σωρὸ πνευματικοπαίδια κ.λπ.:

«Τί ξέρεις γιὰ μιὰ βλάσφημη ταινία;». «Δὲν ξέρω τίποτε», μοῦ εἶπε. Δὲν ἤξερε τίποτε καὶ εἶναι σὲ μεγάλη πόλη.

Κοιμίζουν τὸν κόσμο. Τὸν ἀφήνουν ἔτσι, γιὰ νὰ μὴ στενοχωριέται καὶ νὰ διασκεδάζη.


Ἁγ. Παϊσίου Ἁγιορείτου: ΛΟΓΟΙ Β’ «Πνευματικὴ Ἀφύπνιση»

πηγή: https://panagia-ierosolymitissa.blogspot.com/

Η ώρα του χρέους

 

  Η ώρα του χρέους. Έτσι επέγραψε ο Ηλίας Βενέζης την ομιλία του στην πανηγυρική συνεδρίαση της Ακαδημίας Αθηνών, το 1958, για την επέτειο του ΟΧΙ  στη φασιστική απόπειρα εισβολής στη χώρα μας. Σε αυτήν τόνισε ότι οι Έλληνες στη μακρά ιστορία τους έχουν αποδείξει ότι στις δύσκολες ώρες έχουν επίγνωση του χρέους τους. Ως πρώτο παράδειγμα θυμήθηκε και θύμισε την ημέρα της 28ης Οκτωβρίου 1940:

«Η ψυχή ήταν προετοιμασμένη εκείνα τα χαράματα όταν εσήμαναν οι σειρήνες και ηχολογήσανε οι καμπάνες των εκκλησιών στα χωριά μας. Θυμηθήτε εκείνη τη μέρα τους δρόμους των Αθηνών, τους πλημμυρισμένους απ’ τη νιότη της πρωτεύουσας των Ελλήνων, απ’ τις κοπέλλες, απ’ τις μητέρες, θυμηθήτε τα πρόσωπά τους: είχαν τίποτε το πένθιμο, τίποτα από συντριβή για το θάνατο που τους περίμενε; Είχαν λάμψη. Ήταν χαρά; Βέβαια όχι. Αλλά ήταν η πίστη που έδινε την ηρεμία, η πίστη όχι απλώς για το δίκιο αλλά η πίστη στο χρέος. Κι αυτό είναι κληρονομημένο από γενιά σε γενιά, μες στο αίμα, μες στο κύτταρο...».

Η «Παναγιά της Νίκης» του Γιάννη Τσαρούχη

 



Η «Παναγιά της Νίκης». Η διάσημη εικόνα που ζωγράφισε ο Γιάννης Τσαρούχης μετά το όραμα ενός στρατιώτη στο μέτωπο. Τι απέγινε το εκκλησάκι που χτίστηκε στο σημείο με έρανο του στρατεύματος. Κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου δεν ήταν λίγοι οι στρατιώτες που ανέφεραν ότι σε δύσκολες στιγμές στο μέτωπο, αναζήτησαν στήριγμα στο θεό και προσευχήθηκαν στην Παναγία για να τους προστατεύσει.  Κάποιοι από αυτούς που βρέθηκαν σε μεγάλη δοκιμασία, ανέφεραν ότι είχαν δει ακόμα και οράματα με την μορφή της Παναγίας. Η διήγησή τους εκείνες τις δύσκολες ώρες του πολέμου, διαδόθηκαν σαν αστραπή μέσα στο στράτευμα. Μία τέτοια αναφορά έγινε η αφορμή για να εμπνευστεί και να ζωγραφίσει ο Γιάννης Τσαρούχης την περίφημη «Παναγία της Νίκης».

ΟΛΟΙ ΤΙΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΣΤΑ ΜΠΑΛΚΟΝΙΑ...

 


πηγή: https://adontes.blogspot.com/

Ἡ ἀγάπη προηγεῖται τοῦ λόγου, Αρχιμανδρίτης π. Σεβαστιανός Τοπάλης

 

Ὁ λόγος τοῦ Θεοῦ δέν εἶναι ἀπρόσωπος καί οὔτε προσφέρεται ὡς μιά ἁπλή γνώση. Εἶναι γλυκό ψωμί πού ζυμώνεται μέ ἀγάπη καί παρέχεται μέ ἀγάπη. Ἔχει μέσα του ζωή, τήν ζωή τῆς ἀγάπης καί εἶναι δίστομη μάχαιρα πού κόβει κάθε ἄχρηστο ἀναδεικνύοντας τό ὑγιές μέρος. Ἔτσι, ὅταν εἶναι νά ποῦμε λόγο σέ κάποιον ἄνθρωπο, παρέχουμε αὐτόν μέσα ἀπό τήν ἀγάπη τῆς καρδιᾶς μας. Ἡ ἀγάπη προηγεῖται πάντα τοῦ κάθε λόγου, εἰδάλλως αὐτός εἶναι ἄχρωμος καί ἄοσμος καί ἀναποτελεσματικός. Σάν νά φυτεύει κανείς σπόρο καί νά τόν ἀφήνει ἀπότιστο. Ὁ ἄνθρωπος γιά νά δεχτεῖ τόν σπόρο τοῦ λόγου τοῦ Θεοῦ στό χωράφι τῆς καρδιᾶς του πρέπει νά γίνει πρῶτα ἡ καλλιέργεια τῆς ἀγάπης μέ τόν κόπο της καί ἔτσι κατόπιν θά φέρει καρπό. Ἔρχεται πρῶτα ἡ ἀγάπη πού σπάζει τήν πέτρα καί πού σάν ἄροτρο μπαίνει βαθιά στό σκληρό χῶμα καί μετά γίνεται δεκτός ὁ σπόρος, ὁ λόγος τοῦ Θεοῦ. Ἄν καί πρέπει νά ποῦμε ὅτι ἡ ἔμπρακτη ἀγάπη εἶναι ἕνας σιωπηλός λόγος, ‘’ἡ ἔλλογος πρᾶξις’’.

Μη στεναχωριέστε, κύριε Κυβερνήτα. Καλά είμαι. Τι είναι ένα χέρι για την Πατρίδα; Τίποτα!

 


Ήταν 14:08 στις 6 Δεκεμβρίου 1943, ανήμερα του Αγίου Νικολάου…

Ένα από εκείνα τα γεγονότα που για μια ακόμα αφορά κάνουν περήφανο το ναυτικό μας και την Ελλάδα ολόκληρη είναι το Αδριάς Ι, αντιτορπιλικό του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, τύπου Hunt III, που η ιστορία του αξίζει να ακουστεί σ’ όλο τον κόσμο. Καθελκύστηκε ως HMS Border (L67). Η έναρξη ναυπήγησης του έγινε στα ναυπηγεία UK – Swan Bunter & Wigham Richardson Ltd. Wallsend–on-Tyne την 1η Μαΐου 1941. Η καθέλκυση του έγινε στις 3 Φεβρουαρίου 1942. Στις 20 Ιουλίου 1942 παραλήφθηκε από τον αντιπλοίαρχο Ιωάννη Τούμπα στο Νιούκασλ της Αγγλίας. Στις 26 Αυγούστου 1942, με τη συμπλήρωση της εκπαίδευσης και ενώ έπλεε κάτω από ομίχλη μόνον με την αριστερή μηχανή σε λειτουργία, προσάραξε κοντά στην περιοχή Σκάπα Φλόου. Χρειάστηκαν τέσσερις μήνες για επισκευές.

«Η πεταλούδα, ο Δάσκαλος και ο Μαθητής»…

 ΟΜΟΡΦΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ


18 Οκτωβρίου 2022Και ήταν κάποτε που έφτασε μια μικρή ιστορία στα αυτιά μου.

Ιστορία μικρή, εύκολη, κατανοητή αλλά με νόημα που σε βάζει σε σκέψεις, σε ερωτήματα, σε προβληματισμούς…

Και έλεγε αυτή η ιστορία πως:
Μια μέρα ένας μαθητής αποφάσισε να προκαλέσει τον δάσκαλό του.
Έτσι σκέφτηκε να του στήσει μια παγίδα. Έπιασε μια πεταλούδα και την κράτησε στη χούφτα του. Όταν θα πήγαινε στο δάσκαλο θα τον ρώταγε τι είχε στο χέρι του. Κι αν ο δάσκαλος το έβρισκε, τότε θα τον ρωτούσε εάν η πεταλούδα ήταν ζωντανή ή νεκρή.

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022

Η αρχαία στάμνα με το αίμα του Αγίου Δημητρίου!

 


Η αρχαία στάμνα με το αίμα του Αγίου Δημητρίου!

– Αποστόλου Σπύρου.

Στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου στην Θεσσαλονίκη φυλάσσεται ένα από τα σημαντικότερα κειμήλια της Ορθοδοξίας. Πρόκειται για το ιερό κεράμιο, μία αρχαία στάμνα, που εμπεριέχει μέσα χώμα και αίμα από το μαρτύριο του προστάτη της πόλης.

Κατά καιρούς, είτε τυχαία είτε ύστερα από αρχαιολογική έρευνα, βρέθηκαν διάφορα φιαλίδια, τα οποία προέρχονταν από τον τάφο του Αγίου Δημητρίου. Τα φιαλίδια αυτά προορίζονταν για να διαφυλάττουν μέσα οι προσκυνητές μύρο ή χώμα διαποτισμένο από το μύρο του Αγίου Δημητρίου.

ΜΑΣ ΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΑΝ ΠΑΙΔΕΡ@ΣΤΕΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΦΟΒΙΣΜΕΝΑ ΒΡΕΦΗ. ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΑΘΙΩΤΗΣ

 


https://youtu.be/ozzi14dGTz4?t=146

Ἀδειάζουν οἱ σχολικές τάξεις ἀπό παιδιά, ἀδειάζει καί ἡ κλεψύδρα μας ὡς ἔθνος

 


Γράφει ὁ Ἐλευθέριος Ἀνδρώνης
 
Μέσα σέ μιά δωδεκαετία ἡ ὑπογεννητικότητα «ἐξαφάνισε» 27.000 παιδιά ἀπό τά θρανία - Κράτος καί κοινωνία μετατρέπουν τήν χώρα σέ ἕνα ἀπέραντο γηροκομεῖο.
Ἀδειάζουν τά θρανία ἀπό παιδιά: Τό δημογραφικό πρόβλημα ἦταν καί παραμένει τό μεγαλύτερο ἔγκλημα εἰς βάρος τῆς Ἑλλάδας. Δέν πρέπει νά σταματήσουμε νά τό λέμε. Ὁ ἑλληνισμός πεθαίνει ἀπό ἀκατάσχετη αἱμορραγία καί τίποτε δέν φαίνεται νά κλείνει τήν πληγή του. Τά τελευταῖα στοιχεῖα τῆς ΕΛΣΤΑΤ, ἔρχονται νά ἐπιβεβαιώσουν τό τεράστιο μέγεθος τοῦ ζητήματος, ἐντοπίζοντας τήν χειρότερη πτυχή του, τόν ἐξαφανισμό... τῶν παιδιῶν.

Μνήμη ἁγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου: Γέροντος Ἀθανασίου Μυτιληναίου «ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΗΣ» [26-10-2001] Β΄ἔκδοσις

 


Μνήμη ἁγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου

Ἀπομαγνητοφωνημένη ὁμιλία τοῦ μακαριστοῦ γέροντος Ἀθανασίου Μυτιληναίου

μὲ θέμα:

ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΗΣ

[ἐκφωνήθηκε στὶς 26-10-2001]

Β΄ ἔκδοσις

Ἀγαπητοί, χαίρει ὁ οὐρανός, χαίρει καὶ ἡ γῆ, ὅταν ἑορτάζεται ἡ μνήμη ἑνὸς Ἁγίου. Χαίρει ὁ οὐρανός, διότι ἐκέρδισε ἀπὸ τὴν γῆν ἕναν ἅγιον· χαίρει καὶ ἡ γῆ, διότι ἔδωσε στὸν οὐρανὸν ἕνα παιδί της. Καὶ οἱ ἅγιοι ἄγγελοι χαίρουν καὶ αὐτοί, γιατί κάνουν συνόμιλόν τους ἕναν ἄνθρωπον. Καὶ οἱ ἄνθρωποι χαίρουν, γιατί ἀνοίγεται ἡ δυνατότητα τοῦ οὐρανίου ἁγιασμοῦ των. Κι ὁ ἅγιος Δημήτριος, ἐστάθῃ ἕνας μέγας μάρτυς τοῦ Χριστοῦ, ποὺ μὲ τὸ μαρτύριό του ἐδόξασε τὸν Κύριον· καὶ ἔδωσε τὸ καλὸ παράδειγμα πίστεως καὶ ἀγάπης στὸν Χριστὸν σὲ μυριάδες πιστοὺς μέσα εἰς τὴν ἱστορία.

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022

Λάμπρος Σκόντζος: Ἁγία Ταβιθᾶ - Ἡ φιλάνθρωπος κόρη τῆς ἀρχαίας Ἐκκλησίας

 


ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητο

Ἡ ἀγάπη καὶ ἡ φιλανθρωπία εἶναι συνώνυμα μὲ τὸν Χριστιανισμό. Ἡ βάση τοῦ χριστιανικοῦ κηρύγματος εἶναι ἡ ἀγάπη πρὸς ὅλους τοὺς ἀνθρώπους, ἀνεξάρτητα ἀπὸ τὶς ὅποιες ἰδιαιτερότητές τους. Τίποτε δὲ μπορεῖ νὰ μπεῖ ἐμπόδιο στὴν ἄσκηση τῆς χριστιανικῆς ἀγάπης, οὔτε τὸ φῦλο τοῦ ἀνθρωπίνου προσώπου, οὔτε ἡ φυλή, οὔτε ἡ κοινωνικὴ καὶ οἰκονομική του κατάσταση. 

Ο Άγιος Δημήτριος και ο δύσπιστος ασκητής!

 


~ Κάποιος ασκητής που κατοικούσε στο όρος Χολομώντα, όταν άκουσε πως ο Άγιος Δημήτριος αναβλύζει μύρο άφθονο από τον τάφο, δεν το πίστευε.

Συνελογίζετο, πως στο μέρος εκείνο υπάρχουν και άλλοι Άγιοι οι οποίοι υπέμειναν περισσότερα μαρτύρια για το όνομα του Χριστού, όμως δεν ανέβλυσαν μύρο, και αυτός για ποιό μαρτύριο δοξάσθηκε τόσον από τον Θεόν; Ο Θεός όμως, θέλησε να τον βεβαιώσει, ότι η μυροβλησία είναι αλήθεια.

π. Αρσένιος Βλιαγκόφτης - Το Υπουργείο Παιδείας διαφημιστής της διαστροφής

 


https://youtu.be/ZCbpZt6mkrc?t=2

π. Θεμιστοκλής Χριστοδούλου: «Συνεχώς προσευχόμενος»

 


πηγή: https://enromiosini.gr

“Χωρίς το σχολείον περιπατούμεν εις το σκότος”

 


Ηρακλής Ρεράκης, καθηγητής ΑΠΘ,

Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενώσεως Θεολόγων

“Χωρίς το σχολείον περιπατούμεν εις το σκότος” (Κοσμάς Αιτωλός)

Αφορμή για το παρόν άρθρο ήταν, αφενός, η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και, αφετέρου, η αύξηση του φαινομένου που σχετίζεται με κάποιες ομάδες μαθητών, οι οποίοι, σύμφωνα με την επικαιρότητα, φαίνεται να αυξάνονται όλο και πιο πολύ σε ολόκληρη τη χώρα, ασκώντας πράξεις βίας, επιθετικότητας και   εγκληματικότητας.

«Παιδί μου, αὐτός πού δέν κατακρίνει τόν ἀδελφό του, εἶναι σημεῖον σωσμένου ἀνθρώπου».

 


Ο Υιός του Θεού, ο Χριστός δεν κατέκρινε την μοιχαλίδα, την πόρνη, ενώ εμείς κατακρίνουμε.

Εκείνος την σκέπασε, τη συγχώρησε, την ευλόγησε.
Εμείς όμως; Πόσον εύκολα βγαίνει από το στόμα μας μία κρίσις, μόλις βλέπουμε κάτι, χωρίς να το εξετάσουμε καθόλου.
Ένας άγιος άνθρωπος, ο Γέροντάς μου, μου έλεγε «Παιδί μου, αυτός που δεν κατακρίνει τον αδελφό του, είναι σημείον σωσμένου ανθρώπου».

Δηλαδή, το ότι δεν κατακρίνει είναι απόδειξις και... χαρακτηριστικό ότι είναι σωσμένος, καθαρός για την Βασιλεία του Θεού.
Εφόσον κυβερνά την γλώσσα του σωστά, αυτό σημαίνει ότι κυβερνά όλον τον εαυτόν του καλώς και κατά το θέλημα του Θεού.
Ποιά είναι όμως η ρίζα της κατακρίσεως κι από πού ξεκινάει; Ξεκινάει από την υπερηφάνεια και τον εγωισμό.
 
ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΕΦΡΑΙΜ ΦΙΛΟΘΕΪΤΟΥ

πηγή: https://adontes.blogspot.com/

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022

Σύντομο σχόλιο για την άδικη και ανιστόρητη αναφορά του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου του Β στις ιεραποστολικές αδελφότητες με αφορμή τα γεγονότα του Λυκαβηττού.

 


Γράφει ο Λυκούργος Νάνης, ιατρός
 
Είθε ο Κύριος να συγχωρήσει τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο το Β για την άδικη αναφορά του στις ιεραποστολικές αδελφότητες (εξ αφορμής των γνωστών γεγονότων του Λυκαβηττού) με την τεράστια θρησκευτική, εθνική και κοινωνική προσφορά (βλέπε εδώ: https://www.ekklisiaonline.gr/nea/archiepiskopos-gia-agious-isidorous-tous-ipa-na-pane-se-monastiri-sti-vari-an-pane-afelis-tha-elegchete-fo).

ΟΙ άνθρωποι που στελεχώνουν τις εν λόγω κινήσεις, παρά τα αναπόφευκτα σφάλματά τους, καθό άνθρωποι "σάρκα φορούντες και τον κόσμον οικούντες", κατά το Παύλειο, διακρίνονται έκπαλαι για το ταπεινό τους φρόνημα, τον αγνό ιεραποστολικό τους ζήλο, την ανιδιοτέλεια, την έλλειψη καλλιέργειας του νοσηρού πνεύματος του γεροντισμού και της προσωπολατρείας, την ασκητική τους βιοτή, τη θέση του εαυτού τους στη διάθεση των εκασταχού επισκόπων, προς αρτιότερη και πληρέστερη διεξαγωγή του πολυσχιδούς έργου της Εκκλησίας.

Το μύρο του Αγίου Δημητρίου «πλημμυρίζει» τη Θεσσαλονίκη – Η «Μεγάλη Εβδομάς» και οι διπλοί εορτασμοί

 


Κάθε χρόνο, όποιος βρίσκεται αυτές τις ημέρες στη Θεσσαλονίκη βιώνει το κατανυκτικό, μελιχρό και «γλυκύ εαρινό» άρωμα της Μεγάλης Εβδομάδας, με το μύρο του Αγίου Δημητρίου του πολιούχου της πόλης να αναδύεται στον αέρα.

Οι φετινοί εορτασμοί έχουν μια ακόμα ιδιαίτερη σημασία, μετά από δύο χρόνια περιορισμών λόγω της πανδημίας.

Ορμονοθεραπεία για επιβεβαίωση φύλου σε παιδιά: Η μεγαλύτερη κλινική φύλου στο Ηνωμένο Βασίλειο απειλείται με ομαδική αγωγή από γονείς που είδαν τη ζωή των παιδιών τους να καταστρέφεται

 


«…Οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν», δήλωσε ο δικηγόρος των οικογενειών των εναγόντων.

International Family News

Johann R. Porter   -21 Αυγούστου 2022

Σχόλιο «Μαμά Μπαμπάς και Παιδιά»: Έφτασε η πολιτεία να ποινικοποιήσει  τη φροντίδα του γονέα για το παιδί του που έχει διαταραγμένη αντίληψη  για το φύλο του. Ο γονέας “παραβιάζει τα σεξουαλικά δικαιώματα του παιδιού του”…* Το κράτος και η “επιστήμη” γνωρίζουν καλύτερα… Στην Αγγλία η μεγαλύτερη κλινική φύλου διέκοψε τη λειτουργία της, αφού όμως πρώτα έβλαψε ανεπανόρθωτα τα παιδιά με την ακολουθούμενη τακτική της  επιβεβαίωσης του «επιθυμητού φύλου». Τώρα όμως τα πειράματα σε βάρος των παιδιών εκεί σταμάτησαν και οι γονείς ανέλαβαν δράση δικαστικά…

Για όσες και όσους νομίζουν ότι δεν έχουν τίποτε άλλο να πουν στην Ἐξομολόγηση...

 


«Εξομολόγησις..»

"Δεν αγαπώ τον Θεόν με όλην μου την ψυχήν...

Δεν προσεύχομαι με προσοχήν, με κατάνυξιν και ευλάβειαν...

Εις δε τας ιεράς ακολουθίας και αγρυπνίας ακόμη και κατά την φρικτήν ώραν της λειτουργίας, ίσταμαι χωρίς φόβον, προσοχήν και ευλάβειαν.

Το διπλό και ατιμώρητο Ολοκαύτωμα στο Μεσόβουνο Εορδαίας – Οκτώβριος 1941 και Απρίλιος 1944.

Γράφει ο Θεοφάνης Μαλκίδης   


Στις 23 Οκτωβρίου του 1941 δυνάμεις των Γερμανών Ναζί κατακτητών και των δοσίλογων ελληνόφωνων συνεργατών τους, εισβάλλουν στο Μεσόβουνο Εορδαίας, ένα χωριό προσφύγων από τον Πόντο. Ο οικισμός περικυκλώνεται από σαράντα αυτοκίνητα με στρατιώτες της Βέρμαχτ, που ήρθαν από τη Φλώρινα, την Έδεσσα και τη Θεσσαλονίκη.   

Οι κατοχικές δυνάμεις συγκεντρώνουν όλους τους κατοίκους, χωρίζουν τους άντρες ηλικίας 16 έως 69 χρόνων και δίνουν στα γυναικόπαιδα δίωρη διορία να συγκεντρώσουν «όσα κινητά πράγματα μπορούν». Ενώ μεταφέρονται στο γειτονικό χωριό των Κομνηνών, όλοι οι συλληφθέντες άνδρες εκτελούνται «ομαδικώς και δι’ αυτομάτων όπλων». Η αναφορά του νομάρχη Κοζάνης αναφέρεται σε 135 άτομα, της γερμανικής διοίκησης για 142, ενώ άλλες πηγές ανεβάζουν τους εκτελεσμένους σε 165.    

Οι Ευρωπαίοι εξεγείρονται ενάντια στην τυραννία της «ελίτ» – Η Ελλάδα ακόμα κοιτά από την «κλειδαρότρυπα»

 

Ευρωπαίοι πολίτες σε Γαλλία, Γερμανία και άλλες χώρες της ΕΕ, διαδηλώνουν μαζικά κατά της ακρίβειας, ενώ οι χειμαζόμενοι Έλληνες παραμένουν θεατές των εξελίξεων.

Ακρίβεια – Ευρωπαίοι: Όπως έχουμε επισημάνει και άλλοτε σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα, οι ηγεσίες της Ευρώπης στρέφονται όλο και με μεγαλύτερη μανία στον «κανιβαλισμό» των ίδιων των ευρωπαϊκών λαών. Οδεύοντας προς τον – ίσως – πιο κρίσιμο χειμώνα της μεταπολεμικής περιόδου, η εξουσιαστική «ελίτ» της Ευρώπης υπό το πρόσχημα πως λαμβάνει αμυντικά μέτρα κατά της ενεργειακής ακρίβειας, εξαπολύει ολοκληρωτική επίθεση στις λαϊκές τάξεις.

Είναι που τους χαλάς τη πιάτσα - Ελευθέριος Ελευθεριάδης

 


Είναι και εκείνες οι φορές, που ενώ τα κάνεις όλα σωστά, ενώ τα κάνεις όλα όπως πρέπει, οι άνθρωποι θυμώνουνε μαζί σου.

Θυμώνουνε μαζί σου, σε κατηγορούν και βγάζουν το χειρότερο εαυτό τους.

Και προσπαθείς εσύ να καταλάβεις τι τους πείραξε, αλλά αυτοί δεν εξηγούνε.

Επιλέγουν να μένουν εγκλωβισμένοι στα μούτρα τους, στη στεναχώρια τους, στον εαυτούλη τους και στη σιωπή τους…

 

Ξέρεις…

Πολλές φορές δεν είναι τα λάθη μας αυτά που ενοχλούν τους δίπλα μας.

Πολλές φορές, είναι η αγάπη. Είναι η ειρήνη. Είναι η πραότητα. Είναι η ηρεμία που έχουμε.

Τα βλέπουνε όλα αυτά οι άνθρωποι και ελέγχονται…

Ελέγχονται επειδή οι ίδιοι τους ούτε αγαπάν, ούτε ειρηνεύουν…

Και έτσι, προσπαθούνε με τον θυμό και την επίθεση, να κρύψουν τη δική τους απραξία.

 

Ελευθεριάδης Γ. Ελευθέριος

Ψυχολόγος M.Sc.

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022

Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως του εθνομάρτυρα Κωνσταντίνου Κατσίφα

Σήμερα, Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022, στον Ι.Ν. Αγ.Νικολάου Υδρούσας Φλωρίνης μετά την Θ.Λειτουργία, τελέστηκε μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως του εθνομάρτυρα Κωνσταντίνου Κατσίφα, που θυσιάστηκε για την ελευθερία της Β.Ηπείρου στις 28-Οκτ.2018.

Το μνημόσυνο ήταν πρωτοβουλία του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών Φλώρινας, ενώ, πέραν από τα μέλη του Συλλόγου, την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους και ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Φλώρινας. 





ΗΤΑΝ ΚΙ ΑΥΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ

 


Του π. Δημητρίου Μπόκου    

«Η μάνα κράταε τα βουνά, όρθιος να στέκει ο γιος της» (Νικηφ. Βρεττάκος). 

Δεν ήταν μόνο η Σπαρτιάτισσα μάνα που προέπεμπε τον γιο της στον πόλεμο δίνοντάς του την ασπίδα και λέγοντας: «Ή ταν ή επί τας». Ή θα την φέρεις πίσω (νικητής) ή θα σε φέρουν πάνω σ’ αυτήν (νεκρό). Δεν ήταν μόνο η Σουλιώτισσα που πολέμησε ισοδύναμα στο πλευρό του άντρα της με το σπαθί και το τουφέκι. Δεν ήταν μόνο η Μεσολογγίτισσα που άντεξε το αφόρητο μαρτύριο της πείνας και στην ηρωική έξοδο, με το παιδί στην αγκαλιά και το σπαθί στο χέρι, εξόρμησε για ελευθερία ή θάνατο.     

Ο άγιος ιερομάρτυς και απόστολος Ιάκωβος ο αδελφόθεος (23 Οκτωβρίου)

 


Ὁ τοῦ Πατρὸς μονογενὴς Θεὸς Λόγος, ἐπιδημήσας πρὸς ἡμᾶς ἐπ’ ἐσχάτων, τῶv ἡμερῶν Ἰάκωβε θεσπέσιε, πρῶτον σε ἀνέδειξε τῶν Ἱεροσολύμων, Ποιμένα καὶ Διδάσκαλον, καὶ πιστὸν οἰκονόμον, τῶν μυστηρίων τῶv πνευματικῶν, ὄθεv σε πάντες τιμῶμεν Ἀπόστολε.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤ’ ΛΟΥΚΑ [:Λουκ.8,27-39] Ο ΑΓΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ο ΠΑΛΑΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΔΑΙΜΟΝΙΖΟΜΕΝΟΥ ΤΩΝ ΓΑΔΑΡΗΝΩΝ

 


ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤ’ ΛΟΥΚΑ [:Λουκ.8,27-39]

                 Ο ΑΓΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ο ΠΑΛΑΜΑΣ

     ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΔΑΙΜΟΝΙΖΟΜΕΝΟΥ ΤΩΝ ΓΑΔΑΡΗΝΩΝ

      « ν κ το Θεο τ ήματα το Θεο κούει (:Εκείνος που κατάγεται από τον Θεό και απέκτησε με την άσκηση της αρετής πραγματική συγγένεια με τον Θεό, ακούει με προσοχή και ενδιαφέρον τους λόγους του Θεού και τους εγκολπώνεται)»[Ιω.8,47], λέγει ο Κύριος. Δηλαδή υπακούει στις εντολές του Θεού και μετατρέπει τους λόγους σε έργα, ζει και πολιτεύεται κατά Χριστόν, εκτελεί το θέλημα του ουρανίου Πατρός, και γίνεται « κληρονόμος μν Θεο, συγκληρονόμος δ Χριστο»[βλ. Ρωμ.8,17: «Ε δ τέκνα, κα κληρονόμοι, κληρονόμοι μν Θεο, συγκληρονόμοι δ Χριστο, επερ συμπάσχομεν να κα συνδοξασθμεν (:αφού λοιπόν είμαστε παιδιά, είναι φυσικό να είμαστε και κληρονόμοι του Θεού ως πατέρα μας και συγκληρονόμοι του Χριστού ως αδελφού μα. Και γινόμαστε συγκληρονόμοι του Χριστού εάν βεβαίως πάσχουμε μαζί με Αυτόν, έτσι ώστε και να δοξαστούμε μαζί Του)»].