Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024

ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΨΩΣΗ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ [:Μᾶρκ. 8,34-38 καί 9,1] Ο ΙΕΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΑΠΑΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ [Ὑπομνηματισμός στά ἐδάφια Ματθ.16,24-27]



ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΨΩΣΗ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ [:Μᾶρκ. 8,34-38 καὶ 9,1]

Ο ΙΕΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΑΠΑΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ

[Ὑπομνηματισμὸς στὰ ἐδάφια Ματθ.16,24-27]

«Τότε ὁ Ἰησοῦς εἶπε τοῖς μαθηταῖς αὐτοῦ· Εἴ τις θέλει ὀπίσω μου ἐλθεῖν, ἀπαρνησάσθω ἑαυτὸν, καὶ ἀράτω τὸν σταυρὸν αὐτοῦ, καὶ ἀκολουθείτω μοι (:Τότε ὁ Ἰησοῦς εἶπε στοὺς μαθητές Του: "Ἐὰν κάποιος θέλει νά μὲ ἀκολουθήσει ὡς μαθητής μου, ἂς διακόψει κάθε σχέση μὲ τὸν διεφθαρμένο ἀπὸ τὴν ἁμαρτία ἑαυτό του κι ἂς πάρει τὴ σταθερὴ ἀπόφαση νὰ ὑποστεῖ ἀκόμη καὶ θάνατο σταυρικὸ καὶ βίαιο. Κι ἄς μὲ ἀκολουθήσει μιμούμενος σὲ ὅλα τὸ παράδειγμά μου· καὶ νὰ μὴ διστάσει νὰ προβεῖ στὶς ἀποφάσεις καὶ τίς θυσίες αὐτές)»[Ματθ. 16,24].

«Τότε ὁ Ἰησοῦς εἶπε στοὺς μαθητές Του», λέγει ὁ ἱερὸς Εὐαγγελιστής· πότε δηλαδή; Ὅταν ὁ Πέτρος λίγο πρὶν εἶχε πεῖ: «Ἳλεώς σοι, Κύριε· οὐ μὴ ἔσται σοι τοῦτο (:Ὁ Θεὸς νά σε φυλάξει, Κύριε, ἀπὸ ὅσα φοβερά μᾶς εἶπες ὅτι θὰ σοῦ συμβοῦν»· Δὲν πρέπει νὰ σοῦ συμβοῦν αὐτά)» [Ματθ.16,22]· καὶ ἄκουσε ὡς ἀπάντηση ἀπὸ τὸν Κύριο: «Ὕπαγε ὀπίσω μου, σατανᾶ· σκάνδαλόν μου εἶ· ὅτι οὐ φρονεῖς τὰ τοῦ Θεοῦ, ἀλλὰ τὰ τῶν ἀνθρώπων (:Πήγαινε πίσω μου καὶ φύγε ἀπὸ μπροστά μου, σατανᾶ˙ μοῦ εἶσαι ἐμπόδιο στὸ δρόμο τοῦ καθήκοντός μου καὶ πειρασμός· διότι δὲν φρονεῖς ἐκεῖνα ποὺ ἀρέσουν στὸν Θεό, ἀλλὰ ἐκεῖνα ποὺ ἀρέσουν στοὺς ἀνθρώπους)»[Ματθ. 16,23]· διότι δὲν ἀρκέστηκε στὴν ἐπιτίμηση μόνο, ἀλλὰ θέλοντας νὰ δείξει καὶ μὲ τὸ παραπάνω καί τὸ ὅτι τὰ λόγια τοῦ Πέτρου ἦταν ἄτοπα καὶ ἀνάρμοστα καὶ νὰ ἀποκαλύψει καὶ τὸ κέρδος ποὺ θὰ πήγαζε ἀπὸ τὸ Πάθος, λέγει: «Ἐσὺ μοῦ λέγεις: "ὁ Θεὸς νά σὲ φυλάξει καὶ νὰ σὲ εὐσπλαχνιστεῖ, ὥστε νὰ μὴ σοῦ συμβεῖ αὐτό"· ἐγὼ ὅμως σοῦ λέγω ὅτι δὲν εἶναι μόνο ἐπιβλαβὲς γιὰ σένα καὶ ὀλέθριο τὸ νὰ μὲ ἐμποδίσεις καὶ νὰ δυσφορεῖς γιὰ τὸ Πάθος μου, ἀλλὰ ὅτι οὔτε θὰ μπορέσεις νὰ σωθεῖς ἐὰν καὶ ἐσὺ ὁ ἴδιος δὲν εἶσαι προετοιμασμένος μὲ κάθε τρόπο νὰ πεθάνεις». Γιὰ νὰ μὴ νομίσουν δηλαδὴ ὅτι εἶναι ἀνάξιο Αὐτοῦ τὸ νὰ πάθει, διδάσκει σὲ αὐτοὺς τὸ κέρδος τοῦ πράγματος, ὄχι μόνο μὲ ὅσα εἶχαν προηγηθεῖ, ἀλλὰ καὶ μὲ ὅσα ἐπρόκειτο νὰ ἀκολουθήσουν.

Κυριακή μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού - Ερμηνεία της Αποστολικής περικοπής από τον Ιερό Χρυσόστομο


ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΨΩΣΗ [: Γαλ. 2, 16-20]


«Εἰδότες δὲ ὅτι οὐ δικαιοῦται ἄνθρωπος ἐξ ἔργων νόμου ἐὰν μὴ διὰ πίστεως ᾿Ιησοῦ Χριστοῦ, καὶ ἡμεῖς εἰς Χριστὸν ᾿Ιησοῦν ἐπιστεύσαμεν διότι οὐ δικαιωθήσεται ἐξ ἔργων νόμου πᾶσα σάρξ(:επειδή όμως μάθαμε από τη δική μας πείρα ότι δεν γίνεται δίκαιος ο άνθρωπος και δεν σώζεται με την τήρηση των τυπικών διατάξεων του μωσαϊκού νόμου, αλλά μόνο με την πίστη στον Ιησού Χριστό, γι' αυτό λοιπόν και εμείς πιστέψαμε στον Ιησού Χριστό, για να γίνουμε δίκαιοι και να σωθούμε από την πίστη στον Χριστό και όχι από τα έργα του μωσαϊκού νόμου· διότι όπως αναφέρεται και στους ψαλμούς, με τα έργα του νόμου δεν θα δικαιωθεί και δεν θα σωθεί κανένας άνθρωπος)»[Γαλ.2,16· ερμ. απόδοση Παν. Τρεμπέλα].

Πρόσεξε και εδώ πώς με ασφάλεια λέγει τα πάντα. «Διότι όχι όμως ως κακό αλλά ως ασθενή στο να μας εξασφαλίσει τη σωτηρία», λέγει, «εγκαταλείψαμε τον μωσαϊκό νόμο». Εάν λοιπόν ο μωσαϊκός νόμος δεν παρέχει δικαίωση και σωτηρία στον άνθρωπο, είναι περιττή η περιτομή. Αλλά εδώ μεν έτσι αναφέρει· προχωρώντας όμως δείχνει ότι όχι μόνο είναι περιττή η περιτομή, αλλά και επικίνδυνη· κάτι το οποίο είναι και περισσότερο αξιοπαρατήρητο, το ότι δηλαδή στην αρχή μεν λέγει ότι «δεν δικαιώνεται ο άνθρωπος από τα έργα του νόμου», προχωρώντας όμως ομιλεί και με πιο βαριές εκφράσεις.

Πώς γίνεται η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού μέσα στην καρδιά μας

Όσιος Θεοφάνης ο 'Εγκλειστος

Τον 7ο αιώνα υψώθηκε πανηγυρικά ο τίμιος Σταυρός στα Ιεροσόλυμα, για να τον δει και να τον προσκυνήσει όλος ο λαός. Εκείνου του γεγονότος ανάμνηση είναι η τελετή της υψώσεως του Σταυρού, που γίνεται κάθε χρόνο, στις 14 Σεπτεμβρίου, στους ενοριακούς και μοναστηριακούς ναούς. Αυτή η Ύψωση, όμως, είναι εξωτερική. Υπάρχει, θα λέγαμε, και μια πνευματική Ύψωση του Σταυρού που συντελείται μέσα στην καρδιά του ανθρώπου. Πότε;
Όταν κάποιος σταθερά αποφασίζει να αυτοσταυρωθεί, νεκρώνοντας τα πάθη του. Όποιος δεν το κάνει, δεν είναι αληθινός Χριστιανός. Το λέει ξεκάθαρα ο απόστολος:
«Οι του Χριστού την σάρκα εσταύρωσαν συν τοις παθήμασι και ταις επιθυμίαις» (Γαλάτας 5, 24). Όσοι, δηλαδή, είναι του Χριστού, έχουν σταυρώσει τον αμαρτωλό εαυτό τους μαζί με τα πάθη και τις επιθυμίες του.

Εἶναι ἀμέτρητοι οἱ χαρακτηρισμοί, πού προτάσσει στό ὄνομα τοῦ Τιμίου Σταυροῦ ἡ ὑμνολογία μας

Ο Τίμιος Σταυρός της Κάτω Ζώδιας

Σάββας Ἠλιάδης, Δάσκαλος

Εἶναι ἀμέτρητοι οἱ χαρακτηρισμοί, ποὺ προτάσσει στὸ ὄνομα τοῦ Τιμίου Σταυροῦ ἡ ὑμνολογία μας καὶ οἱ ἰδιότητες καὶ οἱ θεῖες ἐνέργειες ποὺ χαρίζει πλουσίως στὰ ζωντανὰ μέλη τῆς Ἐκκλησίας. Προσπαθήσαμε νὰ καταγράψουμε κατὰ τὸ δυνατὸν ἀπὸ τὸ Μηναῖο τοῦ Σεπτεμβρίου, ἐπὶ τῇ ἑορτὴ τῆς Ὑψώσεως:

1. Ἄχραντος Σταυρὸς
2. θεῖος Σταυρὸς
3. ἀήττητον τρόπαιον
4. θυρεὸς (μεγάλη ἀσπίδα) ἀπροσμάχητος
5. σκῆπτρον (σύμβολο ἐξουσίας) ἔνθεον
6. πανάγιος Σταυρὸς
7. σκέπη κραταιὰ
8. τριμερὴς Σταυρὸς (ἀπὸ τὴν παράδοση τῆς Π. Διαθήκης μὲ τὸν Ἀβραὰμ καὶ τὸν Λὼτ)
9. ζωηφόρον ξύλον
10. φυλακτήριον θεῖον
11. ἀπροσμάχητον τεῖχος
12. σωτήριον ξύλον

Οι Γενοκτονίες των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων και θα διδάσκονται στις Σχολεία της Νέας Νότιας Ουαλίας Αυστραλίας!

Γράφει ο Θεοφάνης Μαλκίδης*

Μία από τις σημαντικές αποστολές μου στον επίπονο μακροχρόνιο, ανιδιοτελή και ιερό αγώνα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας που υπέστη ο Ελληνισμός στην περίοδο 1908-1922, ήταν η Αυστραλία. Εκεί ο ακμαίος, δυναμικός, παραγωγικός Ελληνισμός, η Ελληνική Διασπορά που «έρχεται από μακριά», αγωνίζεται, συχνά χωρίς βοήθεια από το «εθνικό κέντρο», για να υπερασπιστεί ιστορία, αλήθεια, δίκαιο και για να αντιμετωπίσει προπαγάνδα, ψέματα και άφθονο χρήμα της Τουρκίας και των συμμάχων της.

Μιλώντας και πράττοντας στην Αυστραλία (όπως και σε όλον τον κόσμο) για το ζήτημα της Γενοκτονίας βρήκα συνομιλητές, συναγωνιστές, συναθλητές τόσο στις Ελληνίδες και τους Έλληνες, όσο και στην Αρμενική και Ασσυριακή Διασπορά. Και πετύχαμε πολλά, από αναγνωρίσεις από τα ομοσπονδιακά κοινοβούλια της Νότιας Αυστραλίας και Νέας Νότιας Ουαλίας, μέχρι εισαγωγή της Γενοκτονίας των προγόνων μας στη εκπαίδευση της χώρας!

Γέροντα, γιατί δεν γεμίζω από την προσευχή, ενώ φροντίζω να είμαι συνεπής στα πνευματικά μου καθήκοντα;

– Πέστε μου κάτι, Γέροντα, για τον αγώνα μου.

– Παλληκαριά, λεβεντιά, φιλότιμο! Με το φιλότιμο να εργάζεσαι στον Χριστό. Και ο Χριστός στην ψυχή που έχει καλή διάθεση, αγωνιστικό πνεύμα και φιλότιμο, εργάζεται αθόρυβα.

– Γέροντα, γιατί δεν γεμίζω από την προσευχή, ενώ φροντίζω να είμαι συνεπής στα πνευματικά μου καθήκοντα;

– Ε, πώς να γεμίσης; Έτσι θα γεμίσης; Θέλει γύρισμα το κουμπί αλλού.
Εξέτασε να δης πόσο δουλεύεις στην πνευματική ζωή με την λογική και πόσο με την καρδιά• πόσο κινείσαι από την ευρωπαϊκή συνέπεια και πόσο από το ορθόδοξο φιλότιμο. Αυτό που λέμε «συνέπεια», μερικές φορές είναι εγωισμός και μας κλέβει. Να φανώ συνεπής, για να δείξω στους άλλους ότι είμαι σε όλα εντάξει. Τότε όμως η ζωή μου γίνεται μια μεγάλη αταξία πνευματική. Να κινήσαι παντού με φιλότιμο, γιατί σ’ αυτήν την συχνότητα κινούνται ο Χριστός, η Παναγία, οι Άγιοι… Χωρίς φιλότιμο δεν έρχεται η θεία Χάρις.

– Γέροντα, η διαρκής εγρήγορση κουράζει;

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024

Του Σταυρού: Τι γιορτάζουμε- Γιατί νηστεύουμε από λάδι


ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ: Η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού εορτάζεται με λαμπρότητα κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου. Την μέρα αυτή γιορτάζεται η διπλή ανεύρεση του Σταυρού πάνω στον οποίο μαρτύρησε ο Χριστός μας.

Η Αγία Ελένη, το 326 μ.Χ. πήγε στην Ιερουσαλήμ για να προσκυνήσει τους Αγίους Τόπους και να ευχαριστήσει τον Θεό για τους θριάμβους του γιου της, Μεγάλου Κωνσταντίνου.

Ο Θείος ζήλος, όμως, έκανε την Αγία Ελένη να αρχίσει έρευνες για την ανεύρεση του Τιμίου Σταυρού. Επάνω στο Γολγοθά υπήρχε ειδωλολατρικός ναός της θεάς Αφροδίτης, τον οποίο γκρέμισε και άρχισε τις ανασκαφές.

Ύστερα, η Αγία Ελένη οδηγήθηκε στην εύρεση του Τιμίου Σταυρού από ένα αρωματικό φυτό που φύτρωνε στο μέρος εκείνο, τον γνωστό μας βασιλικό. Ύστερα από επίπονες ανασκαφές βρέθηκαν τρεις σταυροί, του Κυρίου και των δύο ληστών. Ο επίσκοπος Ιεροσολύμων Μακάριος, αφού έκανε δέηση, άγγιξε στους σταυρούς το σώμα μιας ευσεβέστατης κυρίας που είχε πεθάνει. Όταν ήλθε η σειρά και άγγιξε τον τρίτο σταυρό, που ήταν πραγματικά του Κυρίου, η γυναίκα αμέσως αναστήθηκε.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΥΨΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ

(Σύντομο θεολογικό σχόλιο)

Η μεγάλη εορτή της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού είναι ένας ακόμα σημαντικός εορτολογικός σταθμός της Εκκλησίας μας. Οι πιστοί την ημέρα αυτή καλούνται να τιμήσουν και να προσκυνήσουν τον Τίμιο Σταυρό του Κυρίου ώστε να αντλήσουν δύναμη και χάρη από αυτόν. Η μεγάλη αυτή Δεσποτική εορτή δίνει επίσης την ευκαιρία σε όλους μας να σκεφτούμε ορισμένες βασικές αρχές και αλήθειες της πίστης μας, οι οποίες είναι συνυφασμένες με τη θεολογία του Σταυρού.

Η Ορθόδοξος Καθολική Εκκλησίας μας, η οποία διασώζει μόνη Αυτή ανόθευτη την βιβλική και πατερική διδασκαλία, αποδίδει την προσήκουσα τιμή στο Σταυρό του Χριστού, ως το κατ' εξοχήν όργανο και σύμβολο της απολυτρώσεως του ανθρωπίνου γένους. Σε αντίθεση με την ποικίλη ετεροδοξία, η οποία, είτε αδιαφορεί να αποδώσει τιμή στο Σταυρό (Προτεσταντισμός), είτε πολεμά ευθέως Αυτόν, ως ειδωλολατρικό σύμβολο (Mάρτυρες του Ιεχωβά). Η Εκκλησία μας θέσπισε πολλές φορές προσκύνησης και τιμής του Σταυρού καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, με αποκορύφωμα τη μεγάλη εορτή της Παγκοσμίου Υψώσεως, στις 14 Σεπτεμβρίου.

Η παγκόσμιος Ύψωσις του Τιμίου Σταυρού. Ο Ιερός Χρυσόστομος για όσα συνέβησαν κατά τη Σταύρωση του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού


Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΥΨΩΣΙΣ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ



[Υπομνηματισμός των εδαφίων Ιω.19,16-37]

«Τότε οὖν παρέδωκεν αὐτὸν αὐτοῖς ἵνα σταυρωθῇ. Παρέλαβον δὲ τὸν Ἰησοῦν καὶ ἤγαγον· καὶ βαστάζων τὸν σταυρὸν αὐτοῦ ἐξῆλθεν εἰς τὸν λεγόμενον κρανίου τόπον, ὃς λέγεται ἑβραϊστὶ Γολγοθᾶ, ὅπου αὐτὸν ἐσταύρωσαν(:Τότε λοιπόν ο Πιλάτος τούς παρέδωσε τον Ιησού για να σταυρωθεί. Παρέλαβαν τότε οι στρατιώτες τον Ιησού και άρχισαν να Tον οδηγούν προς τον τόπο όπου θα Tον σταύρωναν. Και Aυτός, βαστάζοντας επάνω στον ώμο τον σταυρό Tου, βγήκε έξω από τα τείχη της πόλεως μέχρι κάποια τοποθεσία που λέγεται ‘’Κρανίου τόπος’’ και στην εβραϊκή γλώσσα λέγεται ‘’Γολγοθά’’. Εκεί Tον σταύρωσαν)»[Ιω.19.16-17].

Οι περίοδοι ευημερίας είναι ικανές να καταβάλουν και να παρασύρουν εκείνους που δεν προσέχουν· έτσι και οι Ιουδαίοι ενώ από την αρχή απολάμβαναν τη Χάρη του Θεού, επιζητούσαν τον νόμο της βασιλείας των εθνών και όχι της ουράνιας βασιλείας, καθώς επίσης και στην έρημο, μετά το μάννα με το οποίο ο Θεός καθημερινά τους έτρεφε από τον ουρανό, έφερναν νοσταλγικά στη μνήμη τους και αναπολούσαν τα κρεμμύδια που έτρωγαν ως υπόδουλοι στην Αίγυπτο· κατά τον ίδιο τρόπο λοιπόν και εδώ, αρνούμενοι τη ουράνια βασιλεία του Χριστού, επικαλούνταν για τον εαυτό τους τη βασιλεία του Καίσαρος. Και πράγματι για τον λόγο αυτό ο Κύριος έδωσε σε αυτούς βασιλέα, σύμφωνα με τη θέλησή τους.

Κάνεις αγώνα να είσαι όπως σε θέλει ο Θεός;

 

Αρχιμ. Συμεών Κραγιόπουλος

Να μου επιτρέψετε μόνο να πω ότι, εάν οι αλήθειες αυτές που είπαμε κάτι έκαναν μέσα στην ψυχή μας, κάτι κάνουν -και δεν μπορεί· κάτι θα έκαναν· εξαρτάται βέβαια πόση απλότητα, πόση αγαθότητα, πόση πίστη έχουμε μέσα μας, πόση διάθεση να ανταποκριθούμε- είναι αδύνατον να φύγουμε από εδώ έτσι όπως ήρθαμε.

Κάτι πρέπει να έχει γίνει. Και αυτό είναι το μεγάλο θέμα. Ερχόμαστε. Αφού ερχόμαστε, έχουμε διάθεση· αφού ερχόμαστε, κάτι περιμένουμε. Αφού ερχόμαστε, κάτι, κατά κάποιον τρόπο, έγινε την προηγούμενη φορά και ξαναήρθαμε· δεν βαρεθήκαμε να έρθουμε. Όμως πρέπει να το τονίσουμε αυτό, που και άλλες φορές τονίζαμε: ότι πρέπει κανείς ανά πάσαν στιγμήν να είναι παραδομένος στον Θεό.

Ο Θεός έχει την πρωτοβουλία, ο Θεός έχει τη δύναμη, του Θεού είναι η χάρη, του Θεού είναι όλο αυτό το ουράνιο αγαθό που θα μεταμορφώσει εμάς. Του Θεού είναι, δεν είναι δικό μας, αλλά περιμένει την ανταπόκρισή μας ο Θεός. Αν εσύ είσαι τσιγκούνης, διστακτικός, επιφυλακτικός, αν είσαι μεμψίμοιρος, αν μουρμουρίζεις και παραπονείσαι… Θα μπορούσε ο καθένας να προσέξει στον εαυτό του τι γίνεται.

Όλα για το καλό μας! Γιατί επιμένουν οι κυβερνήσεις να μας καταργήσουν εντελώς τα μετρητά;


Χωρίς μετρητά εξαλείφονται οι όποιες επιλογές έχουν οι άνθρωποι να διαχειριστούν από μόνοι τους τα έστω και τα λίγα χρήματα που βγάζουν.

Μια μεγάλη πλειοψηφία ανθρώπων γύρω μας έχουν πειστεί ότι η επαπειλούμενη κατάργηση των μετρητών ανά τον κόσμο είναι “καλή”. Χωρίς πολλή σκέψη, παραδίδουν αδιαμαρτύρητα τον έλεγχο της ρευστότητάς τους σε ένα σύστημα διακυβέρνησης που έχει τη δυνατότητα να δεσμεύσει όλα τα περιουσιακά στοιχεία τους με το πάτημα ενός κουμπιού.

Πολύ λίγοι άνθρωποι έχουν κατανοήσει τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στις ζωές τους, οι οποίες θα είναι άμεσες και τραγικές καθώς θα περιοριστεί η ελευθερία τους και η προσωπική τους ζωή.

Σεπτέμβριος 1921: Η τραγική θυσία των βρεφών στη μαρτυρική Σάντα του Πόντου.…


Γράφει ο Θεοφάνης Μαλκίδης

Ήταν 103 χρόνια πριν, τη νύχτα της 11ης προς τη 12η Σεπτεμβρίου 1921, όταν πάνω από 500 Ελληνίδες και Έλληνες της Σάντας του Πόντου, κυνηγημένοι από τους Γενοκτόνους Τούρκους και για να μην προδοθούν, αποφάσισαν να θυσιάσουν τα παιδιά τους, επτά νήπια, των οποίων το κλάμα αποκάλυπτε τη θέση του!

Τα βρέφη της Σάντας έσωσαν τους γονείς τους, τα αδέλφια τους, τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους και αποτελούν την κορυφαία ίσως στιγμή του Ελληνικού Ολοκαυτώματος, τραγική και επώδυνη πράξη που σημάδεψε τις επτά μητέρες που αποχωρίστηκαν τον καρπό των ωραιότερων (συν)αισθημάτων που χάρισε ο Θεός στους ανθρώπους, παραδίδοντας προς «θυσία» τα σπλάχνα των σπλάχνων τους.

Μην περιμένεις να σου λύσει τα προβλήματα εκείνος που σου τα δημιουργεί. - Ελευθέριος Ελευθεριάδης


Μην περιμένεις να σε λυπηθεί, εκείνος ο οποίος σε κακομεταχειρίζεται σε πρώτο χρόνο.

Δίνεις χρόνο, κάνεις υπομονή αλλά δεν ξέρεις το γιατί…
Μου λες: ‘’πιστεύω ότι θα αλλάξει κάποια στιγμή, ότι θα φτιάξουνε τα πράγματα’’, μα κάθε μέρα γίνεται χειρότερο το πράγμα.
Είναι φορές, που το μαχαίρι πρέπει να μπαίνει βαθιά στο κόκαλο.
Είναι ασθένειες που θέλουνε ‘’εγχείρηση’’ για να θεραπευτούνε.
Λόγια που πρέπει να ειπωθούν. ¨Όρια που πρέπει να τεθούν. Συνθήκες και δυναμικές που πρέπει να αλλάξουν, τώρα.

Μην περιμένεις να σου λύσει τα προβλήματα εκείνος που σου τα δημιουργεί.
Μην περιμένεις να σε λυπηθεί, εκείνος ο οποίος σε κακομεταχειρίζεται σε πρώτο χρόνο.

Δεν φαντάζεσαι πόσοι άνθρωποι καταστράφηκαν, απλά περιμένοντας να έρθει κάποιος άλλος να τους σώσει...
Σύνελθε. Σήκω. Και βγες από την άρνησή σου.

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024

Ο πνευματικός νόμος πάντα λειτουργεί


Ο πνευματικός νόμος πάντα λειτουργεί.

Μπορεί οι ανθρώπινοι νόμοι πολλές φορές να μην αποδώσουν δικαιοσύνη, αλλά ο πνευματικός νόμος αργά ή γρήγορα θα αποκαταστήσει τον αδικημένο, θα τιμωρήσει τον άδικο, θα υψώσει τον ταπεινό, θα συντρίψει τον υπερήφανο…

Όλα καταγράφονται στον ουρανό.

Τα καλά και τα κακά.

Η αλήθεια και το ψέμα.

Η ειλικρίνεια και η εξαπάτηση.

Η αγαθότητα και η πονηρία.

Η μετάνοια και η αμετανοησία.

Τα φανερά και τα κρυφά.

Τα κίνητρα των πράξεών μας και οι λογισμοί μας.

Γι’αυτό και ο πνευματικός νόμος είναι αλάνθαστος.

Γιατί έχει νομοθέτη τον Θεό και όχι έναν θνητό άνθρωπο.

Σχολείο = Δάσκαλος, Δημήτρης Νατσιός πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ


Στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Γερακαρούς στο Λαγκάδα Θεσσαλονίκης βρέθηκε σήμερα το πρωί ο πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ Δημήτρης Νατσιός στην ακολουθία του αγιασμού για το νέο σχολικό έτος.

Έχοντας ο ίδιος υπηρετήσει 35 χρόνια το υψοποιό λειτούργημα του δασκάλου ευχήθηκε σε όλους καλή και ευλογημένη χρονιά, αναφέροντας πως με τόσους μαθητές που είχε αισθάνεται υπερπολύτεκνος!

"Σχολείο ίσον δάσκαλος", είπε χαρακτηριστικά και περιέγραψε τα πολλαπλά οφέλη της μάθησης. Απευθυνόμενος στους γονείς, τους προέτρεψε να ασχοληθούν με το ζυμάρι, τα ίδια τα παιδιά τους, μεταγγίζοντάς τους αξίες και πρότυπα και προέτρεψε ιδιαίτερα τις μητέρες να αναλάβουν να διδάξουν τα παιδιά με τον τρόπο της ζωής τους.

«Ας προσφέρουμε στα παιδιά την αγάπη μας, τη χαρά και κυρίως το παράδειγμά μας» είπε καταλήγοντας. Στην επίσκεψη του τον συνόδευε και ο βουλευτής Θεσσαλονίκης Νικόλαος Παπαδόπουλος.

πηγή: https://nikh.gr/

"Σήμερα ο Θεός ἀνέχεται την κατάσταση. Ἀνέχεται, ἀνέχεται, για να εἶναι ἀναπολόγητος ὁ κακός"


Σήμερα ὁ Θεὸς ἀνέχεται τὴν κατάσταση. Ἀνέχεται, ἀνέχεται, γιὰ νὰ εἶναι ἀναπολόγητος ὁ κακός.

Εἶναι περιπτώσεις ποὺ ὁ Θεὸς ἐπεμβαίνει ἄμεσα καὶ ἀμέσως, ἐνῶ σὲ ἄλλες περιπτώσεις περιμένει· δὲν δίνει ἀμέσως τὴν λύση καὶ περιμένει τὴν ὑπομονὴ τῶν ἀνθρώπων, τὴν προσευχή, τὸν ἀγώνα. Τί ἀρχοντιὰ ἔχει ὁ Θεός! Ἕνας πόσους εἶχε σφάξει τότε μὲ τὸν πόλεμο καὶ ἀκόμη ζῆ.

Θὰ τοῦ πῆ στὴν ἄλλη ζωὴ ὁ Θεός:
«Σʹ ἄφησα νὰ ζήσης περισσότερο καὶ ἀπὸ τοὺς καλούς». Δὲν θὰ ἔχη ἐλαφρυντικά.
– Γέροντα, μερικοὶ τέτοιοι ἄνθρωποι, ἐνῶ εἶναι βαριὰ ἄρρωστοι, πῶς δὲν πεθαίνουν;
– Φαίνεται ἔχουν βαρειὲς ἁμαρτίες, γι᾿ αὐτὸ δὲν πεθαίνουν. Περιμένει ὁ Θεὸς μήπως μετανοήσουν.
– Καὶ τὸν κόσμο ποὺ παιδεύουν;
– Αὐτοὶ ποὺ παιδεύονται καὶ δὲν φταῖνε, ἀποταμιεύουν. Αὐτοὶ ποὺ φταῖνε, ἐξοφλοῦν.

Ἁγ. Παϊσίου Ἁγιορείτου: ΛΟΓΟΙ Β’ «Πνευματικὴ Ἀφύπνιση»

πηγή: https://panagia-ierosolymitissa.blogspot.com/

Μια πολύ ενδιαφέρουσα άποψη του ChatGPT για την Κάρτα του Πολίτη.


Εκανα στο ChatGPT δηλαδή την τεχνητή νοημοσύνη την εξής ερώτηση:

Κατά την δική σου γνώμη θεωρείς ότι η κάρτα του πολίτη πρέπει να είναι υποχρεωτική ή προαιρετική; Επίσης θεωρείς ότι η κάρτα του πολίτη όταν είναι συνδεδεμένη υποχρεωτικώς με το φορολογικά-οικονομικά και υγειονομικά στοιχεία του πολίτη παραβαίνει το δικαίωμα του στην ιδιωτική ζωή και οδηγεί σε υπερβολική συγκέντρωση πληροφοριών για τον πολίτη στα χέρια του κράτους;

Και η απάντηση ήταν:

Το ζήτημα της υποχρεωτικότητας της κάρτας του πολίτη και της σύνδεσής της με τα φορολογικά, οικονομικά και υγειονομικά στοιχεία είναι εξαιρετικά σύνθετο και εγείρει σημαντικά ερωτήματα γύρω από την ισορροπία μεταξύ της αποτελεσματικότητας του κράτους και της προστασίας της ιδιωτικότητας των πολιτών.

Υποχρεωτικότητα της κάρτας του πολίτη:

Από τη μία πλευρά, η υποχρεωτική κάρτα του πολίτη μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της διακυβέρνησης:

Η Ελλάδα εξισλαμίζεται


Η εικόνα του γενειοφόρου άνδρα στην Αχαρνών, που ήταν σε κατάσταση αμόκ, κρατούσε μαχαίρι και το Κοράνι και απειλούσε να αυτοκτονήσει, δεν είναι το μέλλον της χώρας αλλά το παρόν. Οποιοσδήποτε έχει επισκεφθεί το κέντρο της πρωτεύουσας -από την Ομόνοια μέχρι τα Πετράλωνα κι από την πλατεία Αττικής και την πλατεία Αμερικής μέχρι τους Αμπελοκήπους και τα Ανω Πατήσια- έχει διαπιστώσει και την εγκληματικότητα που «κραυγάζει» και την αλλαγή της φυσιογνωμίας της πόλης και της σύνθεσης του πληθυσμού.

Θα δει μπούρκες και φέσια, τσαντιρομάγαζα με προϊόντα που σαπίζουν σε καφάσια και αραβικές επιγραφές. Το τοπίο είναι εφιαλτικό και η ρύπανση κυριαρχεί. Ούτε η όψη της πρωτεύουσας αντέχεται ούτε η οσμή της.

Στη χώρα με τον μικρότερο ρυθμό αναπαραγωγής οι πωλήσεις καροτσιών για σκύλους ξεπέρασαν τα παιδικά καρότσια


Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου μπορεί να καταλήξει να τον αντικαταστήσει, αν συνεχίσουμε έτσι. Είναι φυσικό, δεδομένου ότι ο άνθρωπος έχει δημιουργήσει ένα περιβάλλον μοναδικά εχθρικό για τον εαυτό του. Καθώς οδεύουμε προς το δεύτερο μισό του 2024, το κόστος στέγασης και διατροφής παραμένει δυσβάσταχτο για πολλούς που αντιμετωπίζουν μέρες θολωμένες από πολλές ώρες εργασίας και χαμηλές αμοιβές. Η παραπάνω συνθήκη συνυφασμένη με τις αλλαγές στις κοινωνικές δομές έχει δημιουργήσει μία τεράστια κρίση υπογεννητικότητας σε πολλές χώρες.

Οι χώρες σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν μείωση του πληθυσμού- όπως προβλέπει το περιοδικό υγείας The Lancet, το 97% εξ αυτών θα έχουν τελικά πολύ χαμηλά ποσοστά αναπαραγωγής. Οι ανησυχίες αυτές είναι ιδιαίτερα έντονες στη Νότια Κορέα, όπου το ποσοστό αναπαραγωγής μειώθηκε στο χαμηλότερο στον κόσμο, στο 0,72 από το 2023. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ χαμηλότερο από το 2,1 που απαιτείται για τη διατήρηση ενός σταθερού πληθυσμού.

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024

Πρώτη μέρα στο σχολείο παλιά…

 

Σούλα Παπαλάμπρου

Είχαμε περάσει ένα καλοκαίρι με ατελείωτες ώρες παιχνιδιού.

Από την ανατολή του ηλίου μέχρι την εμφάνιση των αστεριών, τα παιχνίδια δεν είχαν τελειωμό στους δρόμους.

Σήμερα χασμουριόμασταν και τα μάτια μας έκλειναν από την νύστα.

Το προηγούμενο βράδυ δεν είχαμε κλείσει μάτι από τη χαρά (;) και την αγωνία της πρώτης μέρας στο σχολείο.

Πόσα παγωτά φάγαμε, πόσα (αν) μπάνια είχαμε κάνει και ποια δασκάλα θα θέλαμε να είχαμε (την πιο όμορφη) τα θέματα συζήτησης.

Και χτύπαγε το κουδούνι και όλοι τρέχαμε να στοιχηθούμε με σπρωξίματα.

Να επανέλθει η μαθητική στολή

Στην ολομέλεια της Βουλής μίλησε σήμερα Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024 ο Πρόεδρος της Νίκης Δημήτρης Νατσιός. Στο λόγο του αναφέρθηκε σε όσα παρέλειψε να αναφέρει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και τόνισε όλα αυτά που η ΝΙΚΗ πρεσβεύει και για τα οποία αγωνίζεται, καταθέτοντας θέσεις και προτάσεις για όλους τους Έλληνες.


πηγή: https://nikh.gr/

ΣΑΤΑΝΙΣΜΟΣ. Η θρησκεία της σύγχρονης Ευρώπης


Ἱερεύς Σωτήριος Ὀ. Ἀθανασούλιας
ΣΑΤΑΝΙΣΜΟΣ
Η θρησκεία της σύγχρονης Ευρώπης

Ὁ χαρακτῆρας ἑνός «καλλιτεχνικοῦ» γεγονοτός

Ἡ ἀφορμή νά ἀσχοληθοῦμε μέ τό θέμα τῆς ραγδαίας ἐξάπλωσης, ἤ μᾶλλον τῆς κυριαρχίας, τοῦ Σατανισμοῦ στή σύγχρονη Εὐρώπη μᾶς δόθηκε ἀπό τά θλιβερά καί ἀποτρόπαια πού συνέβησαν στόν φετινό 68ο «Διαγωνισμό τραγουδιοῦ τῆς Eurovision» στό Μάλμε τῆς Σουηδίας στίς 11/5/2024. Ὅπως εἶναι γνωστό, ὁ διαγωνισμός αὐτός θεωρεῖται κορυφαῖο καλλιτεχνικό γεγονός στήν Εὐρώπη μέ παγκόσμια ἀπήχηση. Τόν παρακολουθοῦν ἑκατομμύρια ἄνθρωποι σέ ὅλο τόν κόσμο, εἴτε ζωντανά, εἴτε μέσῳ τῶν σύγχρονων τεχνολογικῶν μέσων (τηλεόρασης, διαδικτύου κ.ἄ.). Αὐτό σημαίνει, ὅπως ἄλλωστε σέ κάθε μορφή τέχνης, ὅτι ἐκφράζει τό «πνεῦμα» τῆς Εὐρώπης, τήν πολιτιστική της ταυτότητα καί τούς πνευματικούς προσανατολισμούς της.

Μικρά Ασία 1922. Τι σημαίνει να είσαι αιχμάλωτος του Τούρκου;


Του Γεωργίου Λεονταρή

Το ξημέρωμα της 3ης Σεπτεμβρίου 1922 θα βρει τη Μ. Ασία άδεια από ελληνικό στρατό, με την Μ. Ασία στο έλεος του τουρκικού στρατού και τους έλληνες μικρασιάτες στην οργή και στο έλεος του τουρκικού πληθυσμού, στην μετοικεσία και τη προσφυγιά.
Ο ελληνισμός της θα χαθεί στη σκοπιμότητα της ανταλλαγής.

Οι Έλληνες αιχμάλωτοι οδηγούνταν στα στρατόπεδα αιχμαλώτων σε φάλαγγες μετά από μαρτυρική πεζοπορία πολλών ημερών ακόμη και μηνών, oλοι μαζί μέσα στις φάλαγγες, αξιωματικοί και στρατιώτες, τουλάχιστον μέχρι να διαχωριστούν από τους Τούρκους. Οι αιχμάλωτοι ανώτεροι και κατώτεροι αξιωματικοί οδηγούνταν σε στρατόπεδα στο Κιρ Σεχίρ, μικρή πόλη νότια της Άγκυρας, και στην Καισάρεια. Οι στρατιώτες αιχμάλωτοι μοιράζονταν στοιβαγμένοι στα στρατόπεδα αιχμαλώτων του Ουσάκ, της Προύσας , του Μπαλουκεσέρ και άλλων περιοχών.

π. Νικόλαος Λουδοβίκος-Θα μου στείλει ο Θεός έναν σύντροφο;

 


πηγή: https://romioitispolis.gr/

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος: «O Θεός διάλεξε τους πιο εκλεκτούς αμαρτωλούς, ώστε κανένας από τους μεταγενέστερους να μην απελπίζεται για τη σωτηρία του…»

 

      Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος

«O Θεός διάλεξε τους πιο εκλεκτούς αμαρτωλούς, ώστε κανένας από τους μεταγενέστερους να μην απελπίζεται για τη σωτηρία του.

Eίσαι ασεβής; Σκέψου τους μάγους!
Eίσαι άρπαγας; Σκέψου τον τελώνη!
Eίσαι ακάθαρτος; Σκέψου την πόρνη!
Eίσαι δολοφόνος; Aναλογίσου το ληστή!
Eίσαι παράνομος; Σκέψου τον βλάσφημο Παύλο,
που ύστερα έγινε Ευαγγελιστής.

ΤΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - ΔΕΥΤΕΡΑ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2024

Αγίες Μηνοδώρα, Μητροδώρα και Νυμφοδώρα


Ἡγοῦντο Μηνοδώρα καὶ Μητροδώρα,
Καὶ Νυμφοδώρα δῶρα σαρκὸς αἰκίας.
Θεινόμεναι δεκάτῃ δωρώνυμοι ἔκθανον αἱ τρεῖς.

Οι Αγίες Μηνοδώρα, Μητροδώρα και Νυμφοδώρα ήταν αδελφές και κατάγονταν από τη Βιθυνία. Η λάμψη της παρθενίας και η ωραιότητα των ψυχών και των σωμάτων τις έκαναν τις τρεις αδελφές να είναι καύχημα των χριστιανών ενώ οι φροντίδες και οι συνήθειες του κόσμου δεν τις απασχολούσαν. Η μόνη της φροντίδα ήταν «μετὰ αἰδοῦς καὶ σωφροσύνης κοσμεὶν ἑαυτάς, ἢ ἐν πλέγμασιν ἢ χρυσῶ ἢ μαργαρίταις ἢ ἰματισμῶ πολυτελεῖ» (Α' προς Τιμόθεον, β' 9). Δηλαδή φρόντιζαν να στολίζουν τον εαυτό τους με συστολή και σωφροσύνη και όχι με φιλάρεσκα πλεξίματα των μαλλιών τους ή με χρυσά ή μαργαριτένια κοσμήματα ή με ρούχα πολυτελή.

Το σπήλαιο όπου αποσύρθηκε ο πατέρας της Υπεραγίας Θεοτόκου, Άγιος Ιωακείμ για να προσευχηθεί 40 μερόνυχτα


Στη Μονή Χοζεβά στο Μοναστήρι της Θεοτόκου στους Αγίους Τόπους βρίσκεται το σπήλαιο όπου αποσύρθηκε ο πατέρας της Υπεραγίας Θεοτόκου, Άγιος Ιωακείμ.
Σαράντα μερόνυχτα έμεινε εδώ, νηστεύοντας, προσευχόμενος να του χαρίσει ο Θεός ένα παιδί, επειδή ήταν άτεκνος και ο Θεός άκουσε τις προσευχές του και του χάρισε την Παναγία.

Η Ρωσία εντείνει τις προσπάθειες αύξησης του πληθυσμού: Μάχη κατά των εκτρώσεων


Εξάλλου είναι εδώ και καιρό εντολή του Πούτιν η επιτακτική αύξηση του ρωσικού πληθυσμού!

Οι προγεννητικές κλινικές στην πόλη Ιβάνοβο στη δυτική Ρωσία θα προσπαθήσουν να αποτρέψουν τις γυναίκες από το να κάνουν έκτρωση δείχνοντάς τους μοντέλα πραγματικών εμβρύων, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η πρωτοβουλία έρχεται καθώς η Ρωσία στοχεύει να βελτιώσει το ποσοστό γεννήσεων για να τονώσει την αύξηση του πληθυσμού.

Σε τρεις κλινικές της πόλης δόθηκαν «ειδικές εικόνες» που περιείχαν πέντε μοντέλα που αντιπροσωπεύουν τα στάδια ανάπτυξης που περνούν τα έμβρυα κατά τους πρώτους τρεις μήνες της εγκυμοσύνης.

Ποια είναι η μοίρα του καλού σ’ αυτόν τον κόσμο και ποια είναι η πορεία του;


Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς

Όποιος ενεργεί έτσι, ώστε να υποτιμηθούν οι δίκαιοι άνθρωποι, εν τέλει υποτιμά τον ίδιο του τον εαυτό και ανυψώνει τον δίκαιο άνθρωπο.

Όποιος βάζει την πέτρα στο δρόμο του δίκαιου ανθρώπου, ο ίδιος σκοντάφτει σ’ αυτήν και αναγκάζει τον δίκαιο άνθρωπο να ανεβεί την ανηφόρα απ’ όπου διακρίνεται πιο ξεκάθαρα ο δίκαιος δρόμος.

Όποιος φυσά, για να σβήσει την φλόγα του δίκαιου ανθρώπου, εν τέλει την δυναμώνει περισσότερο και σβήνει την δική του φλόγα.

Στην τρικυμιώδη θάλασσα του κόσμου ο Θεός είναι ο βράχος πάνω στον οποίο ο δίκαιος άνθρωπος σώζεται ενώ ο άθεος τσακίζει το πλοίο του.

Μαθητεύοντας στὴν σχέση μας μὲ τὸν Θεό


Ιερομόναχος Ζαχαρίας Ι. Μ. Τιμίου Προδρόμου Έσσεξ

Ὁ ἡσυχασμὸς εἶναι πνευματικὸ φαινόμενο, ἡ πεμπτουσία τῆς ἀσκητικῆς παραδόσεως στὴν Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία. Μὲ τὴν ἄσκηση τῆς ἡσυχίας, ἡ ψυχὴ τοῦ ἀνθρώπου «παχύνεται» μὲ τὴν χάρη τοῦ Θεοῦ, λαμβάνει ὑπόσταση. Οἱ μάρτυρες προσφέρουν τὴν ζωή τους στὸν Θεὸ καὶ εἰσέρχονται στὸν Παράδεισο σὲ μιὰ στιγμή. Ἐνῶ στὸν ἡσυχασμό, ὁ ἄνθρωπος προσπαθεῖ νὰ ἐλευθερώσει τὸν ἑαυτό του ἀπὸ κάθε μέριμνα τοῦ κόσμου τούτου, γιὰ νὰ ζεῖ συνεχῶς στὴν παρουσία τοῦ Θεοῦ, νὰ «παχαίνει» τὴν ψυχὴ του καθ’ ἑκάστην μὲ τὴν ἐνέργεια τοῦ Θεοῦ. Μὲ τὴν ἄσκηση τῆς μονολόγιστης εὐχῆς τοῦ Ἰησοῦ σὲ ἡσυχία, βρισκόμαστε σὲ συνεχῆ ἐπαφὴ μὲ τὴν ἐνέργεια τοῦ Θεοῦ, ὅπως ἐξηγεῖ ὁ ἅγιος Γρηγόριος Παλαμᾶς.

Η αντικατάσταση πληθυσμών είναι πλέον πραγματικότητα


Τα στοιχεία είναι αδιαμφισβήτητα ακόμα και για όσους κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν τι είναι αυτό που συμβαίνει συστηματικά τόσο στην Ελλάδα, όσο και γενικότερα στην Ευρώπη.

Η δημογραφική συρρίκνωση είναι γεγονός και είναι ίσως η μεγαλύτερη απειλή που έχουν να αντιμετωπίσουν οι λαοί, οι οποίοι στοχευμένα και μεθοδευμένα παραμυθιάζονται από τις κυβερνήσεις που εξυπηρετούν άλλες ατζέντες και υπακούουν σε αυτές και όχι στα εθνικά τους συμφέροντα.

Οι ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές από χώρες της Ασίας και της Αφρικής που όχι μόνο δεν περιορίζονται αλλά αυξάνονται συνεχώς, έχουν φέρει την Ελλάδα, αλλά και τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, αντιμέτωπες με τη δυστοπία της αντικατάστασης πληθυσμών.

Γιατί πώς αλλιώς μπορεί να χαρακτηριστεί αυτό που συμβαίνει;

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024

Δεν είναι η κούραση η σωματική που σε καταβάλει. - Ελευθέριος Ελευθεριάδης


Δεν είναι η κούραση η σωματική που σε καταβάλει. 
Είναι που όλα πρέπει να περνάνε από σένα.
Από το πιο μεγάλο μέχρι το πιο μικρό.
Από τις κάλτσες που μαζεύονται στο καλάθι με τα ασιδέρωτα, μέχρι το πώς είναι η ψυχολόγο των παιδιών σου.
Εκατοντάδες «πρέπει» και «να δω τι θα γίνει και με αυτό» στριφογυρίζουν καθημερινά μέσα στο μυαλό...

Αυτό είναι που σε κουράζει. Αυτό είναι που σου ρουφάει όλη την ενέργεια.

Καινούρια εβδομάδα ξεκινά.
Θέλω να δώσεις μια υπόσχεση στον εαυτό σου.
Να βρίσκεις κάθε βράδυ, είκοσι λεπτά.
Είκοσι λεπτά μόνο για σένα. Εκεί, αφού όλοι έχουν κοιμηθεί. Είκοσι λεπτά χωρίς τηλεόραση και κινητό και ράδιο. Είκοσι λεπτά για σένα στην ησυχία…

Λίγο να διαβάσεις. Λίγο να προσευχηθείς. Λίγο να απολαύσεις αυτή τη γαλήνη, χωρίς να κάνεις τίποτα.
Δεν είναι η κούραση η σωματική που σε καταβάλει. Είναι που όλα πρέπει να περνάνε από σένα.
Είκοσι λεπτάκια ησυχίας κάθε βράδυ την εβδομάδα αυτή που ξεκινά, μόνο για τον εαυτό σου.

Καλή και ευλογημένη εβδομάδα.

«Πάρε τον εαυτό σου όπως είναι και στάσου μπροστά στο Θεό και ζήτα από το Θεό να σε ελεήσει»

 


π. Αθανάσιος Μητρ. Λεμεσού

…Στην πνευματική ζωή καλό είναι να πηγαίνει ο άνθρωπος τώρα, όπως είναι τώρα.

Με αυτό που διαθέτει.

Είσαι αδύνατος;

Είσαι χλιαρός;

Είσαι, ξέρω γω, ένα λυχνάρι που τρεμοσβήνεις; Διαθέτεις το ελάχιστο;

Πήγαινε όπως είσαι!

Δώσε στο Θεό την πραγματικότητά σου.

Τον εαυτό σου, όπως είναι.

Αυτό που είναι!

Μαζί με την απιστία του, την ολιγοπιστία, την κενοδοξία, την αλαζονεία του…

Τα χίλια δυό που, δυστυχώς, συνθέτουν την τραγική μας υπόσταση.

Αυτά να πας στο Θεό και εκεί να ομολογήσεις την αδυναμία σου.


Να πεις ότι:

ΤΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - ΔΕΥΤΕΡΑ 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2024

Μνήμη των Δικαίων Θεοπατόρων


Ἰωακεὶμ τέρφθητι σὺν τῇ Συζυγῳ,
Τεκόντες ἄμφω ψυχικὴν τέρψιν κτίσει.
Ἡ δ᾿ ἐννάτη τοκέων Θεομήτορος εὗρε σύναξιν.

Η σύναξη των δικαίων γονέων της Υπεραγίας Θεοτόκου, σύμφωνα με την αρχαία εκκλησιαστική παράδοση, ορίστηκε την επομένη του γενεσίου της Θεοτόκου, για τον λόγο ότι αυτοί έγιναν πρόξενοι της παγκόσμιας σωτηρίας με την γέννηση της αγίας θυγατέρας τους. «Τελεῖται δὲ ἡ σύναξις αὐτῶν ἐν τῷ ἑξαέρῳ οἴκῳ τῆς Θεοτόκου, πλησίον τῆς μεγάλης ἐκκλησίας ἐν τοῖς Χαλκοπρατείοις».

Να αναφέρουμε, λοιπόν, ότι ο Ιωακείμ ήταν γιος του Ελιακείμ από τη φυλή του Ιούδα και απόγονος του Δαβίδ. Έκπτωτος του θρόνου, ιδιώτευε στην Ιουδαία και το περισσότερο χρονικό διάστημα στην Ιερουσαλήμ, όπου είχε μέγαρο με βασιλικό κήπο. Παντρεύτηκε την Άννα, θυγατέρα του Ματθάν Ιερέως από τη φυλή του Λευΐ και της Μαρίας, γυναικός αυτού, από τη φυλή του Ιούδα. Επειδή οι φυλές, Βασιλική και Ιερατική, συγγένευαν μεταξύ τους, διότι η Βασιλεία εθεωρείτο ίση με την Ιεροσύνη, δεν έδιναν ούτε έπαιρναν θυγατέρες από άλλες φυλές που θεωρούνταν κοινές. Έτσι λοιπόν, αφού θεάρεστα πέρασε τη ζωή του το άγιο αυτό ζευγάρι, όπως μας πληροφορούν τα βιογραφικά σημειώματα των εορτών της 25ης Ιουλίου, 8ης Σεπτεμβρίου και 9ης Δεκεμβρίου, ο μεν Ιωακείμ πέθανε οκτώ χρόνια από τα Εισόδια της κόρης του Θεοτόκου σε ηλικία 92 ετών, η δε Άννα 11 μήνες μετά τον θάνατο του Ιωακείμ, σε ηλικία 83 ετών. (Την δε Θεοτόκο απέκτησαν θαυματουργικά, όπως σε προηγούμενο βιογραφικό σημείωμα αναφέραμε, σε ηλικία 80 ετών ο Ιωακείμ και 70 η Άννα).

Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση! ΓΟΝΕΙΣ, πάρτε την υπόθεση στα χέρια σας!


Ιούλιος 2021

ΓΟΝΕΙΣ, πάρτε την υπόθεση στα χέρια σας !

Αγαπητοί γονείς,

Το Πανελλήνιο Κίνημα «Μαμά Μπαμπάς και Παιδιά», το οποίο έχει στόχο την ανάδειξη, την υπεράσπιση και την προώθηση των αξιών και των ιδανικών της Ελληνορθόδοξης Οικογένειας, με αφορμή την επιβολή του μαθήματος της «Ολοκληρωμένης ή Συμπεριληπτικής» Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης στα σχολεία, από το Υπουργείο Παιδείας, σας καλεί…

Να πάρετε την υπόθεση στα χέρια σας! 

  • Ενημερωθείτε για τα «Ολοκληρωμένα ή Συμπεριληπτικά Προγράμματα Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης» από την ιστοσελίδα μας «Μαμά Μπαμπάς και Παιδιά» (https://mumdadandkids.gr) και το έντυπο φυλλάδιο (θα το βρείτε στο κάτω μέρος της ανάρτησης) που έχουμε φιλοτεχνήσει ειδικά για το σκοπό αυτό.
  • Ζητείστε από το σχολείο την ύλη που θα διδαχθεί το παιδί σας και ελέγξτε εάν συμφωνεί με τις οικογενειακές σας αρχές. Μην ξεχνάτε! Ως γονείς έχετε κατοχυρωμένο δικαίωμα το παιδί σας να λάβει μόρφωση που σέβεται τις αρχές της δικής σας οικογένειας, τη θρησκευτική σας πίστη και την πολιτισμική σας ταυτότητα!

«Ιερός πόλεμος» ΝΙΚΗΣ και ΣΦΓΤ Καβάλας με αφορμή την προβολή του ντοκιμαντέρ «Αδέσποτα κορμιά» στον ΖΕΦΥΡΟ

«Ο μη σεβασμός σε χριστιανικά σύμβολα συνιστά ανθρώπινο δικαίωμα;»: Η ανακοίνωση του κόμματος για το ντοκιμαντέρ της Ελίνας Ψύκου το οποίο θα προβληθεί στην Καβάλα.

Πριν από μερικούς μήνες είχε ξεσπάσει σάλος με τη δημοσιοποίηση αφίσας με έγκυο γυναίκα πάνω σε σταυρό, με την ευκαιρία προβολής του ντοκιμαντέρ «Αδέσποτα κορμιά», σε σενάριο και σκηνοθεσία της Ελίνας Ψύκου.

Το αποτέλεσμα ήταν να σημάνει «ιερός πόλεμος» και στη Βουλή, όπου είχε καταθέσει επίκαιρη ερώτηση ο βουλευτής του κόμματος ΝΙΚΗ, Κομνηνός Δελβερούδης, χαρακτηρίζοντας προκλητική, βλάσφημη και αντιαισθητική την αφίσα, η οποία απεικονίζει εσταυρωμένη τη μορφή μιας γυναίκας εγκύου και γυμνόστηθης, παραπέμποντας στο πρόσωπο της Παναγίας.

Το εν λόγω ντοκιμαντέρ θα προβληθεί εκτάκτως τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024 στον θερινό κινηματογράφο της Καβάλας ΖΕΦΥΡΟ, αντί της προγραμματισμένης παιδικής ταινίας, παρουσία της σκηνοθέτιδας η οποία θα είναι διαθέσιμη να απαντήσει σε ερωτήσεις των θεατών, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του κόμματος, το οποίο εξέδωσε σχετική ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση του κόμματος

Με βαθύτατη λύπη διαπιστώσαμε σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ότι ο Σύνδεσμος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας στις 9 Σεπτεμβρίου 2024 αντί προγραμματισμένης παιδικής ταινίας πρόκειται να προβάλλει ντοκιμαντέρ με τίτλο «Αδέσποτα Κορμιά».

"Θα διαβάζεις μια σελίδα από την Καινή Διαθήκη κάθε μέρα. Αλλά κάθε μέρα!"


Ρώτησε μία κυρία τον Άγιο Πορφύριο:

- Γέροντα, είναι εύκολο να αγιάσεις;

- Ου, λέει, πάρα πολύ εύκολο!

- Και τι να κάνω; λέει

- Θα διαβάζεις μια σελίδα από την Καινή Διαθήκη κάθε μέρα. Αλλά κάθε μέρα!

Και στο βιβλίο του το γράφει αυτό, στο "Βίος και λόγοι" ότι είναι πάρα πολύ σπουδαίο να διαβάζουμε την Καινή Διαθήκη.

Οι περισσότεροι είμαστε Χριστιανοί, διαβάζουμε τις οδηγίες του καινούργιου μας αυτοκινήτου, του καινούργιου μας πλυντηρίου αλλά την Καινή Διαθήκη δεν την έχουμε διαβάσει.

Έλεγε λοιπόν ο Άγιος Πορφύριος: "Μία σελιδούλα κάθε μέρα! Κάθε μέρα να διαβάζουμε".

Μπορεί κάποια μέρα να έχει όρεξη κανείς να διαβάσει 10 σελίδες. Να διαβάσει 10 σελίδες αλλά την άλλη μέρα πάλι μία. Όχι διάβασα 10 σελίδες και για 10 μέρες δε διαβάζω.

Το θεωρούσε ο Άγιος πάρα πολύ σπουδαίο γι' αυτό και στο βιβλίο του "Βίος και λόγοι" λέει ότι αν διαβάζουμε μία σελίδα από την Καινή Διαθήκη κάθε μέρα, σε ένα χρόνο θα δούμε αλλαγές στην ψυχή μας που ούτε τις φανταζόμαστε. Είναι ο ευκολότερος τρόπος να μπει ο Χριστός στην καρδιά μας.

π. Χριστόδουλος Χατζηθανάσης, ιατρός του Αγίου Πορφυρίου.
(Από την ομιλία στις 2/12/2021 στην αίθουσα της Μητροπόλεως Λεμεσού)

πηγή: https://panagia-ierosolymitissa.blogspot.com/

π. Γεωργίου Σχοινά: «Τρέξτε στο Χριστό» – Παρέα της Τρίτης, 03 Σεπτεμβρίου 2024

 


πηγή: https://enromiosini.gr/

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024

Κυριακή προ της ύψωσης του Τιμίου Σταυρού: Ο Σταυρός του Χριστού αποκάλυψη της Θείας αγάπης

 

Ο Χριστός στην ομιλία Του με τον Νικόδημο για να κάνει πιστευτή την διδασκαλία Του ανατρέχει στα γεγονότα της Π. Διαθήκης. Δεν το έκανε τυχαίως.

Ήθελε πρώτα να διδάξει τους ανθρώπους, ότι έχουν συγγένεια με τα συμβάντα της Π. Διαθήκης με τα νέα της Καινής. Και δεύτερο, για να τονίσει την εκουσιότητα του πάθους Του. Διηγείται λοιπόν μία παλιά ιστορία. Όταν ο ισραηλιτικός λαός περιπλανιόνταν στην έρημο, είχαν πληγεί από δηλητηριώδη φίδια και πολλοί πέθαναν. Τότε ο Θεός διέταξε το Μωυσή να κατασκευάσει ένα χάλκινο φίδι και να στήσει ψηλά, κι όποιος πληγωμένος αντίκριζε αυτό, σώζονταν, δηλ. γιατρεύονταν

Ποια σχέση όμως υπάρχει μεταξύ της συμβολικής αυτής πράξεως της Π. Διαθήκης και της σταυρικής θυσίας του Χριστού; Ο Αγ. Ιωάννης Χρυσόστομος κάνει την εξής παρατήρηση: «Πως είναι δυνατό να πιστεύσει κάποιος τον εσταυρωμένο, όταν κι αυτός είναι κυριευμένος απ’ τον θάνατο; Έτσι μας οδηγεί στην παλαιά εκείνη ιστορία. Εάν οι Ιουδαίοι, που είχαν πληγωθεί από τα φίδια, βλέποντας το κρεμασμένο χάλκινο φίδι σωζόντουσαν, πολύ περισσότερο αυτοί που πιστεύουν στον εσταυρωμένο Υιό του Θεού θα απολαύσουν μεγαλύτερη ευεργεσία». Η σταύρωση του Χριστού έγινε από αγάπη προς τον άνθρωπο κι όχι εξ αιτίας της αδυναμίας του Κυρίου. Γι αυτό «ο έμψυχος αυτού ναός σταυρούται», ώστε όποιος πιστεύει σ’ Αυτόν να μη χάνεται, αλλά να έχει ζωή αιώνια.

Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού- Ερμηνεία της Ευαγγελικής περικοπής από τον Ιερό Χρυσόστομο


ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΟ ΤΗΣ ΥΨΩΣΕΩΣ [:Ιω.3,13-17]


[Υπομνηματισμός των εδαφίων Ιω.3,13-21]

«Εἰ τὰ ἐπίγεια εἶπον ὑμῖν καὶ οὐ πιστεύετε, πῶς ἐὰν εἴπω ὑμῖν τὰ ἐπουράνια πιστεύσετε; καὶ οὐδεὶς ἀναβέβηκεν εἰς τὸν οὐρανὸν εἰ μὴ ὁ ἐκ τοῦ οὐρανοῦ καταβάς, ὁ υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου ὁ ὢν ἐν τῷ οὐρανῷ (:εάν σας είπα διδασκαλίες και αλήθειες θείες, οι οποίες όμως σχετίζονται με όσα συμβαίνουν πάνω στη γη και οι πιστοί αποκτούν εμπειρία γι' αυτά στην επίγεια ζωή τους και είναι επομένως εύκολο να τις εννοήσετε και όμως δεν τις πιστεύετε, πώς, εάν σας πω υψηλές αλήθειες, που αναφέρονται στον επουράνιο κόσμο, θα τις παραδεχτείτε και θα τις πιστέψετε; Κι όμως, μόνο από Εμένα θα μάθετε τα επουράνια αυτά μυστήρια· διότι κανείς δεν ανέβηκε στον ουρανό, για να μάθει εκεί και να διδάξει σε σας αυτές τις αλήθειες, παρά μόνο Αυτός που κατέβηκε από τον ουρανό και έγινε με την ενανθρώπησή Του υιός του ανθρώπου και ο Οποίος εξακολουθεί, όσο χρόνο ζει στη γη, να είναι και στον ουρανό ως Θεός πανταχού παρών)»[Ιω.3,12-13· ερμηνευτική απόδοση Παναγιώτου Τρεμπέλα].