Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023

«Άνθρωπος στην Θάλασσα – Μ’ ακούει κανείς;»


της Ελένης Αργυροπούλου – Σαραφοπούλου
πτ. Κοινωνικής Θεολογίας

«Επρόδωσαν την αρετή κι ήρθαν οι έσχατοι πρώτοι»
(Κώστας Καρυωτάκης)

«Μην ανησυχείτε για το τι θα έχουν οι άνθρωποι στο μέλλον, αλλά για το ποιοι θα είναι»
(Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς)


Φθινοπωρινό τοπίο. Παγερή ατμόσφαιρα μεμειγμένη με την αχλή, τη βροχή και την αλμύρα. Οι κινητήρες ξεκινούν. Ακίνητη, βουβή, χωρίς ανάσα, συλλογίζομαι την ανθρώπινη κτηνωδία. Δύο μόλις βράδια πριν, σε ένα άλλο λιμάνι…

Εκεί βρέθηκε ο Αντώνης, ένα άκακο, πάντα πρόσχαρο, απλό, δοτικό παιδί με αναπηρίες. Ορφανός – πρόσφατα και από μητέρα, ζούσε φτωχικά χωρίς έσοδα και ασφάλιση, κάνοντας θελήματα. Κουβαλούσε ψώνια, μετέφερε ψάρια και καθάριζε καταστήματα, για να εξασφαλίσει τα προς το ζην για τον ίδιο και τα αδέλφια του. Μεγάλωσε δίπλα στην εκκλησία, ενώ ό,τι του έδιναν για να το μοιραστεί με την οικογένειά του το πρόσφερε με χαρά στον πρώτο που θα είχε ανάγκη. Ήταν το αγαπητό παιδί της Κρητικής πόλης.

Είχε βγει για λίγο από το καράβι, ελάχιστα μόλις λεπτά πριν τη μοιραία αναχώρηση. Του άρεσε να βλέπει τα οχήματα να μπαίνουν στα πλοία, να παρατηρεί τα λιμάνια. Ξαφνιάστηκε από τον ήχο της μηχανής του καραβιού. Έτρεξε να το προφθάσει. Οι άνδρες του πληρώματος τον εκτόπισαν. Προσπάθησε να τους μιλήσει, να τους εξηγήσει πως δεν είναι λαθρεπιβάτης. Στον νου του πέρασε στιγμιαία η πρόσφατη εικόνα των κερμάτων που, πηγαίνοντας με το ποδήλατό του για να τα μετατρέψει σε χάρτινα, έπεσαν από τη σακούλα που σκίστηκε. Του τα είχαν δώσει από το σούπερ μάρκετ. Αφήνοντας στην άκρη το ποδήλατό του, γονάτισε τότε στον δρόμο για να τα μαζέψει ένα προς ένα, μην τυχόν τον κατηγορήσουν πως τα έκλεψε. Οι οργισμένοι άνδρες του καραβιού συνέχισαν να τον απωθούν με ορμή, κραυγάζοντας: «Φύγε ρε παλαβέ!». Δοκίμασε και τρίτη φορά. Δεν ήταν δυνατόν να μείνει έξω, ενώ είχε εισιτήριο. Εκείνοι αγρίεψαν ακόμα πιο πολύ: «Όξω! Όξω ρε!» του φώναζαν σαν να ήταν λυσσασμένο αγρίμι, σπρώχνοντάς τον, ενώ ο αναδιπλούμενος καταπέλτης ορθωνόταν μπροστά στα μάτια τους. Ο ύπαρχος τον κοίταξε απαθέστατα για τελευταία φορά κι έδωσαν το σήμα για αναχώρηση : «Έλα, πάμε»…

Ο πολίτης που αρνήθηκε τη νέα ταυτότητα και δικαιώθηκε

Ο αρχιφύλακας που δεν πήρε τη νέα ταυτότητα αποτάχθηκε από το σώμα, έδωσε δικαστικό αγώνα, τον κέρδισε και επανήλθε στην ΕΛ.ΑΣ.


Από τον Βαγγέλη Καράλη

Με αφορμή τις έντονες αντιδράσεις σημαντικής μερίδας πολιτών σε όλη την Ελλάδα, η «Εspresso» φέρνει στο φως την πρώτη υπόθεση πολίτη που δικαιώθηκε νομικά αντιδρώντας στις νέες ταυτότητες. Συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Ανδρεάκος, πρώην αστυνομικός, το 2009 αρνήθηκε να πάρει τη νέα ταυτότητα, με αποτέλεσμα να τον αποτάξουν από την Aστυνομία. Με δικαστικούς αγώνες που κράτησαν χρόνια δικαιώθηκε και επανήλθε στο αστυνομικό σώμα.


Το σχέδιο:

Ο Γιάννης Ζωγράφος, δικηγόρος που είχε αναλάβει την υπόθεσή του, εξηγεί τι συνέβη: «Επειτα από περίπου μία δεκαετία και πλέον από την εφαρμογή της Κάρτας του Πολίτη στην ΕΛ.ΑΣ. και στα Σώματα Ασφαλείας, ακόμα μία φορά η κυβέρνηση της Ν.Δ. προωθεί τα παγκοσμιοποιητικά σχέδιά της και εκτελεί τις εντολές που λαμβάνει από το εξωτερικό για την καθολική εφαρμογή της ταυτότητας με RFID, σε όλους τους πολίτες. Το σχέδιο είναι απλό: Διανέμεις πρώτα στα πιο πειθήνια όργανά σου τις ταυτότητες για να δεις αντιδράσεις και όταν αυτό έχει πλέον ξεχαστεί, τις φέρνεις και για το σύνολο του πληθυσμού. Ο Δημήτρης Ανδρεάκος, την υπόθεση του οποίου χειρίστηκα ήδη από το έτος 2009, ήταν τότε αρχιφύλακας της ΕΛ.ΑΣ. και αρνήθηκε να παραλάβει την ταυτότητα, που έγινε υποχρεωτική με μια απόφαση του τότε Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. 

Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023

"Προσέχετε, ἀδελφοί, τήν ἀλαζονεία τοῦ θηρίου καί τά πονηρά τεχνάσματα, διότι ἀρχίζει ἀπό τήν κοιλιά"


Προσέχετε, ἀδελφοί, τήν ἀλαζονεία τοῦ θηρίου καί τά πονηρά τεχνάσματα, διότι ἀρχίζει ἀπό τήν κοιλιά· ὥστε ὅταν κάποιος βρεθεῖ σε δυσκολία, στερούμενος την τροφή, νά ἀναγκασθεῖ νά δεχθεῖ τή σφραγίδα ἐκείνου. 

Καί χαράζει ὁ ἀχρεῖος τή σφραγίδα του, ὄχι ὅπου τύχει, σέ κάθε μέλος τοῦ σώματος, γιά νά μή δυσκολεύονται νά τή δεχθοῦν, ἀλλά τή χαράζει στο δεξί χέρι τοῦ ἀνθρώπου, παρόμοια καί στό μέτωπο χαράζει τό ἀσεβές χάραγμα, (Αποκ. 13, 26). γιά νά μήν ἔχει ὁ ἄνθρωπος δύναμη να σχηματίσει μέ τό δεξί χέρι τό σύμβολο τοῦ Χριστοῦ, τοῦ Σωτήρα μας, οὔτε ἐπίσης να σημειώσει στο μέτωπό του ἐντελῶς τό φοβερό καί ἅγιο ὄνομα τοῦ Κυρίου, οὔτε τόν ἔνδοξο καί φοβερό σταυρό τοῦ Σωτήρα. 

Διότι γνωρίζει ὁ ἄθλιος ὅτι ἄν σχηματισθεῖ ὁ σταυρός τοῦ Κυρίου, καταργεῖ ὅλη τή δύναμή του· γι’ αὐτό δηλαδή τό λόγο σφραγίζει το δεξί χέρι τοῦ ἀνθρώπου· διότι τό δεξί χέρι εἶναι αὐτό πού σφραγίζει ὅλα τά μέλη μας.

Παρόμοια ἄλλωστε καί τό μέτωπο, σάν λυχνοστάτης, κρατᾶ ψηλά τό λυχνάρι τοῦ φωτός, δηλαδή τό σύμβολο τοῦ Σωτήρα. Περιμένει λοιπόν, ἀδελφοί μου, φοβερός ἀγώνας ὅλους τούς φιλόχριστους ἀνθρώπους, πού εἶναι πιστοί καί δυνατοί, ὥστε μιά γιά πάντα ὥς τήν ὥρα τοῦ θανάτου νά μήν ὑποχωρήσουν, οὔτε νά δείξουν χαυνότητα, ὅταν ὁ Δράκοντας θά χαράζει τη σφραγίδα του ἀντί γιά τό σταυρό τοῦ Σωτήρα. 

Διότι μηχανεύεται κάθε τρόπο, γιά νά μήν ἀκουσθεῖ ἐντελῶς, οὔτε ἐλάχιστα, τό ὄνομα τοῦ Κυρίου καί Σωτήρα, τό πανάγιο καί ἄχραντο, στούς καιρούς τοῦ Δράκοντα.

~ Ἅγιος Ἐφραίμ ὁ Σῦρος

(Έργα, τ. Δ΄, εκδ. Το Περιβόλι της Παναγίας, σ. 183)

https://www.ksipnistere.com/2023/07/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%AD%CF%87%CE%B5%CF%84%CE%B5-%E1%BC%80%CE%B4%CE%B5%CE%BB%CF%86%CE%BF%CE%AF-%CF%84%CE%AE%CE%BD-%E1%BC%80%CE%BB%CE%B1%CE%B6%CE%BF%CE%BD%CE%B5%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%BF.html

Γέρων Ιουστίνος Πίρβου: «Ο ηλεκτρονικός διωγμός»


"Η λατρεία της τεχνολογίας γεννά τέρατα" , Αφήγηση από το βιβλίο: "Ζωή Θυσιαζόμενης Αγάπης" Γέρων Ιουστίνος Πίρβου | Σελίδες (σε αφήγηση): 142, 143, 144 & 145

Το βιβλίο αποτελεί την πρώτη βιογραφία του γέροντος Ιουστίνου Πίρβου μεταφρασμένη στην ελληνική γλώσσα και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΑΘΩΣ. Η απόδοση στη νέα ελληνική έγινε από την Χαρά Ανδριάνα Λιαναντωνάκη. Η έκδοση κυκλοφορεί με την ευλογία της Ιεράς Μονής Πέτρου Βόντα Ρουμανίας.

Η Ιερά Μονή Πέτρου Βόντα γράφει στο οπισθόφυλλο του βιβλίου: «Με τη Χάρη του Θεού φθάσαμε στην έκδοση του πρώτου στην Ελληνική γλώσσα αφιερώματος στον σύγχρονο Ρουμάνο ομολογητή της Πίστεώς μας, τον γέροντα Ιουστίνο Πίρβου, της μονής Πέτρου Βόντα. Ο πατήρ Ιουστίνος ήταν ένας γνήσιος ποιμένας των ψυχών, που σταυρώθηκε για την αγάπη του Χριστού μέσα από βαθύτατες δοκιμασίες και πλέον ζει ως ένας αναστημένος άνθρωπος στις καρδιές μας…

Ο γέρων Ιουστίνος Πίρβου στη συνείδηση του ρουμανικού ορθοδόξου λαού είναι ένας άγιος και ομολογητής της Ορθοδόξου Πίστεως μας.





Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΝΑ ΕΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΨΩΣΗ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ!


Όσιος Εφραίμ Κατουνακιώτης: «Εδώ στο Άγιον Όρος ήρθα στις 14 Σεπτεμβρίου. Ημέρα της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού. Ημέρα που ξαναγεννήθηκα. Κάθε μέρα να εορτάζουμε την ύψωση του σταυρού μας. Όταν σηκώνουμε τον σταυρό, πεθαίνουμε και ξαναγεννιόμαστε. Η άρση του σταυρού θάνατος και ανάσταση είναι» (Από το βιβλίο του π. Σπυρίδωνα Βασιλάκου, «Ἔλα φῶς...», εκδ. Θεσβίτης, σελ. 75).

π. Ἀρσένιος Βλιαγκόφτης: "«Κλιματική κρίση» ἤ σημεία τῶν καιρών;"

 

https://youtu.be/VbD3FI08IDY

Ἐκπομπή μέ τόν π. Ἀρσένιο Βλιαγκόφτη
[Κυριακή, 17 Σεπτεμβρίου 2023]

πηγή: http://www.orthodoxia-ellhnismos.gr/

Αμέσως να μετανοούμε για τις πτώσεις μας



π. Συμεών Κραγιόπουλος

Ο διάβολος δεν σε βάζει απλώς να αμαρτήσεις ούτε σε πλανά απλώς – ξέρει πως ο Θεός αγαπά και συγχωρεί τον αμαρτωλό, μόλις μετανοήσει – αλλά σιγά-σιγά σε σατανοποιεί.

Όπως ο διάβολος δεν έχει, δεν μπορεί, δεν θέλει να έχει μετάνοια, έτσι ακριβώς κάνει και τον άνθρωπο.

Αμέσως να μετανοούμε για τις πτώσεις μας. Η αληθινή μετάνοια αμέσως λαμπικάρει τον άνθρωπο. Να είσαι πρόθυμος, μόλις πέσεις, να μετανοείς αμέσως και ό,τι κι αν σου συμβαίνει να το δέχεσαι. Σιγά-σιγά θα αφανισθεί η πονηριά και όλο αυτό που σε βάζει να αμαρτάνεις.

Εθνικό Αστεροσκοπείο και ΕΜΥ στα χέρια της κυβέρνησης: Όταν οι επιστήμονες κάνουν το «λάθος» να προβάλλουν την αλήθεια, υπερισχύει ο «νόμος» Μητσοτάκη


Εθνικό Αστεροσκοπείο: Ο Κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να φιμώσει κάθε επιστημονική φωνή που αναδεικνύει την ανεπάρκειά του και μπαίνει εμπόδιο στη νεοταξική ατζέντα του 

 Γράφει ο Ελευθέριος Ανδρώνης 

 Εθνικό Αστεροσκοπείο: Στη συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης όχι μόνο δεν απολογήθηκε για το ότι μέσα σε 2μισι μήνες παρέδωσε παραπάνω από 6 νομούς της χώρας στο χάος και την καταστροφή, άλλα φρόντισε να δείξει ότι παραμένει αφοσιωμένος στο να τελειοποιήσει το ολοκληρωτικό καθεστώς που ξεκίνησε να διαμορφώνει από το 2019. 

 Τον κ. Μητσοτάκη δεν τον ενόχλησε η κατάρρευση του κρατικού μηχανισμού μπροστά στις καταστροφές, ούτε η ανυπαρξία πρόληψης, ούτε η έλλειψη σχεδιασμού, ούτε η δυστυχία που άφησαν πίσω τους οι συμφορές. Τον ενοχλεί ότι υπάρχουν ακόμα κάποιες αφίμωτες επιστημονικές φωνές που δείχνουν τη γύμνια του «βασιλιά». 

Σαν πάει κάτι να γραφεί (Κατάθεση σκέψης για την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου περί ψηφιακών ταυτοτήτων)


Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση ενάντια στις νέες ηλεκτρονικές ταυτότητες, στην Πλατεία Συντάγματος, στις 10 Σεπτεμβρίου 2023 (φωτ.: Βασίλης Ρεμπάπης/ EUROKINISSI)

Σαν πάει κάτι να γραφεί

Του Θεόφιλου Πουταχίδη

Με τόσο θανατικό τριγύρω, με δάση ερημωμένα απ’ τη φωτιά και με τον κάμπο καταποντισμένο κι όταν έχεις γράψει τόσα και τόσα από καιρό, σαν πας να γράψεις κάτι σταματάς. Σου ‘ρχονται στο μυαλό οι στίχοι του Εγγονόπουλου από το ποίημά του Ποίηση 1948 και χάνεις την όρεξή σου. «Τούτη η εποχή», όπου το βδέλυγμα της ερήμωσης ερημώνει τους τόπους, καθώς και τις ψυχές, «δεν είναι εποχή για» δοκίμια «κι άλλα παρόμοια: σαν πάει κάτι να γραφεί είναι ως αν να γράφονταν από την άλλη μεριά αγγελτηρίων θανάτου»¹.

Εγκληματικές αμέλειες που τις λέν’ ατυχήματα. Φονικά κι αυτοκτονίες. Φωτιές και πλημμύρες κι ενέσιμα δηλητήρια. Κι αντίς των νέων οι καρδιές να φλέγονται, φλεγμαίνουν.

Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023

Μεγάλο πράγμα η Σοφία σε έναν άνθρωπο... - Ελευθέριος Ελευθεριάδης


Μεγάλο πράγμα η Σοφία σε έναν άνθρωπο.

Να ξέρει πότε να μιλήσει. Να ξέρει τι να πει. Να ξέρει τι να κάνει. Να έχει διάκριση.
Να ξέρει πως να φερθεί στους διπλανούς του. Να ξέρει πότε πρέπει να αγωνιστεί, να ξέρει και πότε να αποχωρήσει. Να ξέρει πως να πορευθεί μες στη ζωή. Να ξέρει από που έρχεται να ξέρει και που πηγαίνει.

Μεγάλο πράγμα η Πίστη σε έναν άνθρωπο.

Να μένει ακλόνητος όταν όλα μοιάζουν σκοτεινά. Να μένει σταθερός στις πιο μεγάλες δυσκολίες. Κόντρα στο ρεύμα, κόντρα σε συστήματα, κόντρα σε νέες εποχές, ακόμα και μόνος εναντίον όλων.

Μεγάλο πράγμα η Ελπίδα σε έναν άνθρωπο.

Να μην απογοητεύεται όταν όλα μοιάζουν τελειωμένα. Να μην επιτρέπει στον εαυτό του να παραιτηθεί και ας είναι πεσμένος κάτω. Με το βλέμμα στην Ανάσταση να ανεβαίνει στο σταυρό.
Μεγάλο πράγμα η Ελπίδα.
Μα υπάρχει κάτι ακόμα μεγαλύτερο. Και απ’ τη Σοφία, και απ’ την Πίστη και απ’ την Ελπίδα πιο σπουδαίο…

Και αυτό είναι η Αγάπη.
Μπορεί η Σοφία να χαθεί.
Μπορεί η Πίστη να αχρηστέψει.
Μπορεί η Ελπίδα να μην έχει πλέον λόγο ύπαρξης.
Η Αγάπη όμως είναι που θα μείνει στον αιώνα…

Ελευθεριάδης Γ. Ελευθέριος

Στα δύσκολα χρόνια δημιουργείται μία αδελφωσύνη πολύ δυνατή

Ἅγιος Παΐσιος ὁ Ἁγιορείτης


Στίς μέρες μας καί νά μήν θέλουν νά δεθοῦν οἱ πνευματικοί ἄνθρωποι, θά τούς ἀναγκάση ὁ διάβολος νά δεθοῦν.

Ὁ διάβολος μέ τήν πολλή του κακία κάνει τό μεγαλύτερο καλό σήμερα στόν κόσμο. Γιατί ἄς ποῦμε ἕνας πατέρας πού εἶναι πιστός καί θέλει λ.χ. νά κάνη φροντιστήριο στά παιδιά του, θά εἶναι ἀναγκασμένος νά βρῆ ἕναν καλό καί πιστό δάσκαλο γιά νά βάλη στό σπίτι του.

Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2023

Εκδικάζεται η τριτανακοπή που κατέθεσε η Επιτροπή Ελληνισμού κατά φιλοσκοπιανού σωματείου στη Φλώρινα

 


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ 

 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: 18-9-2023 
ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ.: 24 

 Εκδικάζεται η τριτανακοπή που κατέθεσε η Επιτροπή Ελληνισμού κατά φιλοσκοπιανού σωματείου στη Φλώρινα 


 Την Πέμπτη 21-9-2023 εκδικάζεται στο μονομελές Πρωτοδικείο Φλώρινας η τριτανακοπή που κατέθεσε η Επιτροπή Ελληνισμού εναντίον της 27/28-7-2022 διάταξης του Ειρηνοδικείου Φλώρινας με την οποία αναγνωρίστηκε το Σωματείο με την επωνυμία «Κέντρο μακεδονικής γλώσσας στην Ελλάδα». 

 Η Επιτροπή Ελληνισμού συνεχίζει τον αγώνα για τα δίκαια της Μακεδονίας μας και για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας. 

                                    Ο Πρόεδρος                              Ο Γραμματέας 
                                   Ιωάννης Αμπατζόγλου               Παναγιώτης Φαραντάτος

πηγή: https://koukfamily.blogspot.com/

Βλέπε την ωραία πλευρά των πραγμάτων


"Ωραῖος ὁ καύσωνας!"

Ο Άγιος Ευμένιος όταν ήταν ιερέας στο εκκλησάκι του Λοιμωδῶν, κι ἑτοιμαζόμασταν νὰ κάνουμε Ἀκολουθία.

Ἐνῶ ἦταν μήνας Σεπτέμβρης, εἶχε μεγάλο καύσωνα.

Ἐγώ, ἄρχισα νὰ γκρινιάζω καὶ νὰ λέω,
«οὔφ, πολὺ ζέστη, πολὺς καύσωνας,
Γέροντα, πά, πά, πά… Σεπτέμβρη καιρό, λὲς καὶ εἶναι Κύπρος.

Τι είπε ο Γ. Εφραίμ της Αριζόνας όταν ρωτήθηκε για τις Προφητείες του Αγίου Παϊσίου

Θα μας σφραγίσουν με το ζόρι; Τι είχε πει ο Άγιος Παΐσιος;



πηγή: https://romioitispolis.gr/

Άφυλη Παιδεία. Έως πού; Μέχρι πότε;

Σπυρίδων Αρναούτογλου

Χτες στο κέντρο της υλιστικής και πτωτικής Ευρώπης, στο κέντρο των Βρυξελλών, βλέπουμε καθαρά ένα τεράστιο πλήθος ανθρώπων (1) από κάθε κοινωνικό -θρησκευτική ομάδα να «βγαίνουν από τα ρούχα τους», και να αντιδρούν έντονα και οργανωμένα, για το νέο σχολικό πρόγραμμα το οποίο επέβαλε το βαθύ κράτος της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, και αφορά το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα σεξουαλικής αγωγής, στο οποίο ζητήθηκε μάλιστα από τα παιδιά να σκεφτούν και θέματα όπως ο αυτοπροσδιορισμός του φύλου σ' αυτά τα μαθήματα. (2)

Τὰ Ἑπτὰ Μυστήρια - Βασιλικής Σ. Βασιλοπούλου


7. ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟΝ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΕΥΧΕΛΑΙΟΥ

Τὸ μυστήριον τοῦ Εὐχελαίου εἶναι μία μυστηριακὴ πρᾶξις, μὲ τὴν ὁποίαν ἡ Ἐκκλησία δείχνει τὴν ἀγάπη της πρὸς τὸν ἄνθρωπον καὶ τὸ στοργικὸν ἐνδιαφέρον της γιὰ τὴν ψυχικὴ καὶ σωματικὴ ὑγεία του. Εἶναι μία εἰδικὴ τελετουργία, ὅπου τὸ ἔλαιον ἁγιάζεται καὶ μὲ αὐτὸ οἱ ἱερεῖς χρίουν τὰ μέλη τοῦ σώματος τῶν ἀσθενούντων πιστῶν καὶ ἐπικαλοῦνται τὴν θείαν χάριν νὰ θεραπεύση τὶς ἀσθένειες τῆς ψυχῆς καὶ τοῦ σώματος. Ἐπισημαίνουμε ὅτι τὸ Εὐχέλαιον δὲν εἶναι μία ἁπλὴ ἁγιαστικὴ τελετή, ἀλλὰ ἕνα ἀπὸ τὰ ἑπτὰ μυστήρια τῆς Ἐκκλησίας μὲ σκοπὸν ἰδιαιτέρως θεραπευτικὸν καὶ ὄχι ἁπλῶς ἁγιαστικόν˙ ἐπομένως δὲν πρέπει νὰ γίνεται σύγχυσις τοῦ Εὐχελαίου μὲ τὸν ἀγιασμὸν καὶ νὰ τελῆται στὶς οἰκογένειες, μόνον καὶ μόνον «γιὰ νὰ πάρουν ἁγιασμὸ καὶ εὐλογία γιὰ τὸ καλό»˙ οὔτε νὰ γίνεται κατάχρησίς του ἄνευ λόγου˙ εἶναι ἴσως ὀρθότερον ὡς μυστήριον νὰ προτιμᾶται ἡ τέλεσίς του εἰς τοὺς ναούς.

Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023

Ποιοί ἐμποδίζουν νά ἐκπληρωθεῖ τό Τάμα τοῦ Ἔθνους;

 

Ἀρχιμανδρίτου Παύλου Κ. Ντανᾶ, Ἱεροκήρυκος
3-9-2023
Τό Ἵδρυμα προασπίσεως ἠθικῶν καί πνευματικῶν ἀξιῶν μᾶς προσκάλεσε γιά νά ἀπευθύνουμε χαιρετισμόν στήν ἡμερίδα γιά τό Τάμα τοῦ Ἔθνους, λόγῳ ὅμως ἔκτακτης δυσκολίας, δέν μπορέσαμε νά παρευρεθοῦμε. Ἡ προσλαλιά τήν ὁποία θά ἀπευθύναμε εἶναι ἡ ἑξῆς:
Μέ ἰδιαίτερη τιμή, χαρά καί συγκίνηση ἀπευθύνουμε θερμότατο χαιρετισμό στό ἐκλεκτό ζεῦγος Ἀναγνωστοπούλου, τόν κύριο Ἰωάννη καί τήν κυρία Αἰκατερίνη, καθώς καί σέ ὅλο τό διοικητικό Συμβούλιο τοῦ Πανελληνίου Ἱεροῦ Προσκυνήματος τοῦ Τάματος τοῦ Ἔθνους καί προασπίσεως τῶν Ἠθικῶν καί Πνευματικῶν Ἀξιῶν. Εἶναι ἀξιοπερίεργο, ὅτι, ἐνῶ τό ἐκλεκτό ζεῦγος Ἀναγνωστοπούλου διαθέτει ὅλους τούς τιμίους κόπους του γιά τό Ἱερό Τάμα τοῦ Ἔθνους, τό ὁποῖο ἔκαναν ὁ στρατηγός Θεόδωρος Κολοκοτρώνης καί οἱ ἥρωες τῆς Ἐπαναστάσεως, καί ὑπεγράφη ἀπό τόν Ἰωάννη Καποδίστρια στό 8 ο ψήφισμα τῆς 4 ης Ἐθνοσυνελεύσεως στίς 31/07/1829, πῶς μέχρι σήμερα εἶναι ἀπραγματοποίητο! Ὡστόσο, συνειδητοποιοῦμε ὅτι πολλές δομές καί τεμένη ξεφυτρώνουν σάν μανιτάρια καί ἀπό δῶ καί στό ἑξῆς ὁ Θεός νά μᾶς φυλάει…

Μνήμη της Aγίας Mάρτυρος Aριάδνης, πέτρας ραγείσης και υποδεξαμένης αυτήν (18 Σεπτεμβρίου)

Μνήμη της Aγίας Mάρτυρος Aριάδνης, πέτρας 
ραγείσης και υποδεξαμένης αυτήν

Σώζει ραγείσα την Aριάδνην πέτρα.
Xριστός γαρ αυτήν έσκεπε ζωής Πέτρα.

Αγία Μάρτυς Αριάδνη. Μικρογραφία (Μινιατούρα) στο Μηνολόγιο του Βασιλείου Β’
Aύτη η Aγία ήτον κατά τους χρόνους Aδριανού και Aντωνίνου των βασιλέων από έτους ριζ΄ [117] έως έτους ρλθ΄ [139], δούλη ενός άρχοντος Tερτύλου ονομαζομένου, πρώτου όντος της Προμισέων πόλεως, της ευρισκομένης εις το θέμα της Φρυγίας Σαλουταρίας. Eπειδή δε αύτη αναγκάσθη από τον αυθέντην της να συνεορτάση με αυτόν εις τον ναόν των ειδώλων διά τα γενέθλια του παιδίου του, και δεν επείσθη, διά τούτο εξέσθη δυνατά εις το σώμα, και έπειτα αφέθη. Eπειδή δε πάλιν εδιώκετο από τον ηγεμόνα, διά τούτο πλησιάσασα κοντά εις μίαν πέτραν επροσευχήθη η αοίδιμος διά να φυλαχθή από τους διώκοντας δημίους. Kαι, ω του θαύματος! ευθύς ερράγισεν η πέτρα κατά θείον νεύμα, και εδέχθη αυτήν. Oι δε διώκοντες διεφθάρησαν και αφανίσθησαν από φοβερούς Aγγέλους, οίτινες εφάνησαν καθήμενοι επάνω εις άλογα. Kαι κρατώντες κοντάρια εις τας χείρας των, εκτύπουν τους διώκοντας την Aγίαν1.

Σημείωση

1. Περιττώς δε γράφεται εδώ παρά τοις Mηναίοις η μνήμη και το Συναξάριον του Aγίου Iερομάρτυρος Συμεών, συγγενούς του Kυρίου. Tαύτα γαρ εγράφησαν κατά την εικοστήν εβδόμην του Aπριλλίου.

(από το βιβλίο: Αγίου Νικοδήμου Αγιορείτου Συναξαριστής των δώδεκα μηνών του ενιαυτού. Τόμος Α´. Εκδόσεις Δόμος, 2005)

πηγή: https://immorfou.org.cy/

Όταν γίνεται αμαρτία σε ένα τόπο εκεί φορτίζεται ο τόπος με δαιμονική ενέργεια…

 Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος

Να ξέρετε ένα πράγμα, ότι όταν γίνεται αμαρτία σε ένα τόπο εκεί φορτίζεται ο τόπος με δαιμονική ενέργεια διότι η αμαρτία είναι δαιμονική ενέργεια.

Ένας τόπος λοιπόν που επιτελείται η αμαρτία, ένας τόπος όπου βλασφημείται το όνομα του Θεού, εκεί υπάρχει δαιμονική ενέργεια. Μας έλεγε ο Άγιος Παΐσιος ότι πορευόμενος με το αεροπλάνο στην Αυστραλία, όταν πήγε στην Αυστραλία, τον πήρε ο ύπνος στο αεροπλάνο και σε μία στιγμή ξύπνησε από μία μεγάλη ευωδία. Ευωδίασε το αεροπλάνο ολόκληρο. Βέβαια ο γέροντας το κατάλαβε, δεν πιστεύω οι άλλοι να το αισθάνθηκαν. Λέει τι είναι εδώ; που είμαστε; Ρώτησαν που είναι, λέει πάνω από την Αίγυπτο. Ήταν πάνω από τους τόπους των Αγίων ασκητών, του μεγάλου Αντωνίου, Παχωμίου, Αββά Σισώη κλπ. και πάνω από τους Αγίους Τόπους.

Ο ρόλος, οι ευθύνες και τα αδιαμφισβήτητα δικαιώματα των γονέων

 

Έχουν τα παιδιά ανάγκη καθοδήγησης; Ποιος έχει την ικανότητα και τη δικαιοδοσία να τα κατευθύνει; Είναι οι γονείς ξεπερασμένοι;

Από «Μαμά Μπαμπάς και Παιδιά»

Οι γονείς έχουν αποδεδειγμένα την ισχυρότερη δέσμευση, τη μεγαλύτερη προσφορά και τα πλέον ανιδιοτελή κίνητρα στην ανατροφή, υποστήριξη και καθοδήγηση των παιδιών τους. Αυτός ο μοναδικός και αναντικατάστατος ρόλος, τους παράσχει το θεμελιώδες δικαίωμα να κατευθύνουν εκείνοι την ανατροφή των παιδιών τους. Είναι σημαντικό η κοινωνία να αναγνωρίζει στους γονείς το φυσικό και νομικό δικαίωμα να λαμβάνουν εκείνοι αποφάσεις για τα παιδιά τους, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αφορούν στην εκπαίδευση και την υγεία τους.

ΠΕΡΙ ΚΑΙΝΩΝ… ΤΑΥΤΟΤΗΤΩΝ

 


Στη προσπάθειά μου να γνωρίσω τι ισχύει και τι όχι σχετικά με την επερχόμενη έκδοση των νέων ταυτοτήτων, πρώτα για δικό μου λογαριασμό και κατά δεύτερο, μια και τυγχάνω και λογιστής (και ως γνωστόν ο γιατρός, ο δικηγόρος και ο λογιστής σ’ αυτή τη χώρα πρέπει να γνωρίζουν τα πάντα ) για τους πελάτες μου, τους συνανθρώπους μου και αδελφούς οι οποίοι με ρωτούν συχνά τι «δέον πράξαι», αναγκάστηκα να κάνω μια έρευνα στο τι ισχύει νομικά, τουλάχιστον, αυτή τη στιγμή. Θεωρώ ότι κάθε πολίτης οφείλει να γνωρίζει το νόμο εκ του οποίου απορρέουν οι υποχρεώσεις του αλλά και τα δικαιώματά του. Και επειδή δεν βρήκα κάποια μεστή και σαφή ανάλυση για τα νομικά ισχύοντα περί των νέων ταυτοτήτων, πέρα από κάποιες αποσπασματικές αναφορές, από κάποιον πιο ειδικό αναγκάζομαι να το κάνω ο ίδιος.

Τα νομοθετήματα, λοιπόν, που αφορούν τις νέες ταυτότητες, μέχρι τώρα τουλάχιστον, είναι τρία. Δεν θα τα αναλύσω λεπτομερώς αλλά θα σταθώ στα σημαντικότερα σημεία και αν κάποιος θέλει μπορεί να τα αναζητήσει στους επισυναπτόμενους συνδέσμους: