Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2022

Καιρός να στρέψουμε το νου μας στους ηρωικούς ακρίτες της Ορθοδοξίας που κινδυνεύουν – Τους Αγιοταφίτες πατέρες!

 


Οι Αγιοταφίτες πατέρες κρατούν την Ελληνική σημαία ψηλά στα Πανάγια προσκυνήματα, άλλα στέλνουν κραυγή αγωνίας. Εμείς γιατί παραμένουμε επαναπαυμένοι;

Με αφορμή την τελευταία (και παραλίγο φονική) επίθεση που δέχθηκε ένας ζωντανός ιερομάρτυρας της Ορθοδοξίας, ο Ηγούμενος του Ι. Ν. της Αγίας Φωτεινής της Σμαρείτιδος στην Ι. Μ. Φρέατος Ιακώβ στη Σαμάρεια, Γέροντας Ιουστίνος, έχει μεγάλη σημασία να στρέψουμε το νου μας και την προσευχή μας προς αυτούς τους ηρωικούς ακρίτες, που στέκονται ακοίμητοι φρουροί της Πίστεως στους Αγίους Τόπους.

To μαρτύριο είναι καθημερινότητα για τους Αγιοταφίτες

Ο πατήρ Ιουστίνος Μάμαλος, που προσφέρει εδώ και δεκαετίες τις ανεκτίμητες πνευματικές υπηρεσίες του στο προσκύνημα όπου ο ίδιος ο Χριστός συνάντησε τη Σαμαρείτιδα, πριν λίγο καιρό δέχθηκε επίθεση με μολότοφ από φανατικούς ορθόδοξους Άραβες. Τραυματίστηκε στο χέρι του. Με τη βοήθεια του Θεού ανάρρωσε.

Τριφυλίας Χρυσόστομος: Νέα απάντηση στους κατοίκους των Φιλιατρών – Πώς θα εορταστεί ο Άγιος Χαράλαμπος

 


σ.σ. (Ρόη)  Δηλαδή, δεσπότη, σε τίποτα δεν παραδειγματίστηκες από την καλοκαιρινή λιτανεία στο Προκόπι και το θαύμα που έγινε εκεί; Άσκοπη ήταν και αυτή; ...και βέβαια ούτε λόγος για ασπασμό έτσι; 

Την δική του απάντηση απέστειλε ο Σεβ. Μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας κ.κ. Χρυσόστομος προς το Χριστεπώνυμο πλήρωμα των Φιλιατρών, ο οποίος μέσα από την δεύτερη επιστολή του επισημαίνει πως “Με γνώμονα την διδασκαλία των Αγίων Γραφών διαμορφώθηκε το πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθιών ειδικά και μόνο για την περίοδο της πανδημίας. 
 
Ο λόγος του Θεού είναι οδηγός μας και κάθε μέτρο που εφαρμόζουμε προσπαθούμε να είναι σύμφωνο με αυτόν”.

Διαβάστε αναλυτικά την Δεύτερη Επιστολή του Σεβ. Μητροπολίτη Χρυσοστόμου:

Μόρφου Νεόφυτος: Οἱ τρεῖς Λειτουργίες (β΄ μέρος) – (2.2.2022)

 


Κήρυγμα Μητροπολίτου Μόρφου κ. Νεοφύτου στὴ Θεία Λειτουργία τῆς ἑορτῆς τῆς Ὑπαπαντῆς τοῦ Κυρίου, ποὺ τελέσθηκε στὸν πανηγυρίζοντα ἱερὸ ναὸ Παναγίας Σκουριώτισσας στὴ Σκουριώτισσα, τῆς μητροπολιτικῆς περιφέρειας Μόρφου (2.2.2022).

Ψάλλει ὁ πρωτοψάλτης τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Μόρφου κ. Μάριος Ἀντωνίου.

πηγή: https://immorfou.org.cy/

Όταν ο Θεός δεν απαντά… – Κυριακή ΙZ’ Ματθαίου (Χαναναίας)

 


«Ὁ δὲ οὐκ ἀπεκρίθη αὐτῇ λόγον»

Εἶναι κάποιες φορὲς πού, ἐνῶ προσευ­χό­μαστε θερμὰ στὸ Θεό, φαίνεται ὅτι δὲν ἀπαντᾶ. Γιατί ἄ­­­ραγε;

Στὸ ἐρώτημα αὐτὸ μᾶς δίνει τὴν ἀ­­πάντη­ση ἡ σημερινὴ εὐαγγελικὴ περικοπή. Μιὰ πονεμένη μάννα, μιὰ Χαναναία – κάτοικος γει­τονικῆς εἰδωλολατρικῆς χώρας – πλησίασε τὸν Κύριο Ἰησοῦ καὶ φώναξε δυνατά:

–Κύριε, λυπήσου μέ! Ἡ κόρη μου ὑπο­φέρει φρικτὰ ἀπὸ δαιμόνιο…

Ὁ Κύριος ὅμως «οὐκ ἀπεκρίθη αὐτῇ λό­γον». Δὲν τῆς ἔδωσε καμία ἀπάντηση. Ἀλ­­λὰ καὶ στὶς δικές μας ἱκετευτικὲς δεήσεις ὁ Κύριος κάποτε φαίνεται ὅτι δὲν ἀπαντᾶ. Για­τί ἄραγε; Ἂς δοῦμε κάποιους λόγους γιὰ τοὺς ὁποίους οἱ προσευχές μας μένουν ἀναπάντητες.

Κυριακή ΙΖ΄Ματθαίου (Χαναναίας) - Ἐπιμονὴ στὴν προσευχὴ (+Μητροπολίτου Φλωρίνης Αυγουστίνου Καντιώτου)



«Ἀπόλυσον αὐτήν, ὅτι κράζει ὄπισθεν ἡμῶν» (Ματθ. 15,23)
     Ὁ ἄνθρωπος, ἀγαπητοί μου, ἔχει μιὰ ἀδυναμία· θέλει νὰ τὸν ἐπαινοῦν καὶ νὰ τὸν κολακεύουν. Αὐτὸ ἀρχίζει ἀπὸ τὴν κούνια καὶ φθάνει ὣς τὰ γηρατειά. Τὸ παιδὶ στὸ σπίτι θέλει χάδι καὶ ἔπαινο περισσότερο ἀπὸ τὸ νὰ τοῦ δώσῃς μιὰ σακκούλα καραμέλλες. 

Ὁ μαθητὴς στὸ σχολεῖο χαίρεται ὅταν ὁ δάσκαλος τὸν ἐπαινῇ. Ὁ στρατιώτης στὸ στρατὸ φιλοτιμεῖται ὅταν ὁ ἀξιωματικὸς τὸν ἐπαινῇ. Ὁ ὑπάλληλος περιμένει τὸν ἔπαινο τῶν προϊσταμένων του. Καὶ ὁ νέος καὶ ὁ γέρος, ὅλοι θέλουν ἔπαινο. Ζοῦμε μέσα στὸν ἔπαινο.

Μ. Φώτιος: Μια μεγάλη πνευματική μορφή της Εκκλησίας μας

 

Αποτέλεσμα εικόνας για Μ. Φώτιος: Μια μεγάλη πνευματική μορφή της Εκκλησίας μας
  Στις 6 Φεβρουαρίου εορτάζει η Εκκλησία μας τη μνήμη του Μεγάλου Φωτίου. Πρόκειται για μια σπουδαία εκκλησιαστική προσωπικότητα, ο οποίος έχει λάβει δικαίως τον σπάνιο τίτλο του μεγάλου. Επίσης δεν θεωρείται μεγάλος μόνο από την Εκκλησία, αλλά και από την ιστορία, διότι συγκαταλέγεται στους ξεχωριστούς πνευματικούς φάρους της ανθρωπότητας.
  Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 810 μ. Χ. από πλούσιους και ευσεβείς γονείς, τον Σέργιο και την Ειρήνη, οι οποίοι ανήκαν στις τάξεις των ορθοδόξων υπερασπιστών των Αγίων Εικόνων. Έλαβε σπουδαία κλασική και θεολογική μόρφωση στα ονομαστά πανεπιστήμια της Βασιλεύουσας. Μάλιστα μετά τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας, την αναστήλωση των Ιερών Εικόνων από την αγία Θεοδώρα την Αυγούστα και τον υιό της Μιχαήλ Γ΄ (842-867), το 842 ο Φώτιος ανήλθε με την αξία του σε υψηλά πολιτικά αξιώματα. Το 858 μετά την απομάκρυνση του πατριάρχη Ιγνατίου από τον πατριαρχικό θρόνο της Κωνσταντινουπόλεως ο αυτοκράτορας πρότεινε να ανέβει ο Φώτιος, ο οποίος είχε αναδειχθεί ως ενάρετος και συνετός άνδρας. Παρά τις αρχικές αντιρρήσεις του δέχτηκε να εισέρθει στον ιερό κλήρο. Σε μια εβδομάδα έλαβε και τους τρεις βαθμούς της ιεροσύνης. Η χειροτονία του ως επίσκοπος και η ενθρόνισή του στον πατριαρχικό θρόνο έγινε τα Χριστούγεννα του 858.

Ως πότε θα ανεχόμαστε την παλαβομάρα τους;





Δημήτρης Νατσιός, δάσκαλος-Κιλκίς

Πάλιν Ηρωδιάς μαίνεται πάλιν ταράσσεται πάλιν την κεφαλήν «της πατρίδος» επί πίνακι ζητεί λαβείν. Παρεισέφρησε, τους ξέφυγε στο υπουργείο καταστροφής του μέλλοντος του έθνους, που επιμένει ευφημιστικώς να ονομάζεται Παιδείας, εκπαιδευτικό πρόγραμμα που πρέσβευε την αρχή της ζωής με την σύλληψη του ανθρώπου, «άμα τη συλλήψει», και την καταδίκη ουσιαστικά των αμβλώσεων.

Ζαλισμένοι ακόμη από τον λεγόμενο «χιονιά» και τις ομοβροντίες για την ανικανότητά τους, δεν το πρόσεξαν οι ανύστακτοι υπερασπιστές της νεοταξικής λύμης και δυσωδίας που κατοικοεδρεύουν στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και στάλθηκε στα σχολεία. Αυτό ήταν!! Όλοι οι γυμνοσάλιαγκες του εθνομηδενισμού και της εκκλησιομαχίας, τα ξερόκλαδα της κοινωνίας, ξετρυπώθηκαν από τις ρυπαρές φωλιές τους και άρχισε ο εμετός: «Σκοταδιστικό, αντιεπιστημονικό, προσβλητικό για τα δικαιώματα των γυναικών», ο προδότης της Μακεδονίας. Και από κοντά πήραν γραμμή και μπήκαν στην γραμμή, οι παρακεντέδες του, οι εχθροί του λαού μας, που και η αναφορά στα ονόματά τους μας προκαλεί δυσφορία. Αποτέλεσμα; Το απέσυρε η υπουργός, του ιδίου φυράματος με τους προαναφερομένους και αυτή, επαιρόμενη για το πρόγραμμα σεξουαλικής αγωγής που φέτος εισήχθη στα σχολεία από το νηπιαγωγείο κιόλας. (Δεν θα έπρεπε, μια και ανεμίζουν την σημαία της δημοκρατίας, να προβάλλονται όλες οι απόψεις και αυτές που τις χαρακτηρίζουν «σκοτάδι» και να αποφασίζουν υπεύθυνα και ελεύθερα οι έφηβοι ποιο δρόμο θα ακολουθήσουν; Η επιβολή μιας άποψης, που αυτοί θεωρούν υπερπροοδευτική υπηρετεί την αρχή της ελευθερίας της γνώμης και της επιλογής; Μιλούν για σκοταδισμό, οι ερεβώδεις οπαδοί της ισοπέδωσης των πάντων!! ).

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022

Ἀντιβλασφημικὸς ἀγῶν, Κανείς δὲν ἀνελάμβανε...

 



... Ἐξύπνησα νύκτα. Τὰ ἄστρα ἔλαμπον ἀκόμη εἰς τὸν οὐρανόν. Μαζὶ μὲ ἕνα καλόγηρον ἐξεκινήσαμεν ἀπὸ τὴν Ἱ. Μονὴν Ἁγ. Νικάνορος - Ζάβορδας, ἐπεράσαμεν δάση καὶ ἐφθάσαμεν εἰς τὸ χωρίον Τ... τῆς περιοχῆς Γρεβενῶν. Ἦτο Κυριακὴ πρωΐ. Ἐπήγαμεν εἰς τὴν Ἐκκλησίαν. Εὑρήκαμεν τὸν εὐημέριον μόνον. Ἐκκλησίασμα μηδέν. Κτυποῦμεν τὴν καμπάναν, ἐξερχόμεθα οἱ ἴδιοι εἰς τὴν πλατεῖαν, προσκαλοῦμεν ὅσους εὑρήκαμεν ἐκεῖ, στέλλομεν καὶ τὰ παιδιά, ποὺ ὡς λαγωνικὰ σκορπίζονται εἰς ὅλον τὸ χωρίον διὰ νὰ εὕρουν καὶ νὰ εἰδοποιήσουν τοὺς μεγάλους. Καὶ ἦλθον σχεδὸν ὅλοι. Πολλοὶ ἦλθον ἀπὸ περιέργειαν διὰ νʼ ἀκούσουν τὸν ἱεροκήρυκα. Διότι ἕως τότε δὲν εἶχε περάσει ἀπὸ τὸ χωρίον των ἱεροκῆρυξ. Δὲν εἶχον ἀκούσει ποτὲ λόγον Θεοῦ. Δυστυχισμένε λαέ! Χρόνια, δεκαετίας ὁλοκλήρους ἔμεινες χωρὶς χριστιανικὴν διαφώτισιν... Μὲ πόσην δίψαν οἱ χωρικοὶ ἤκουσαν τὸ κήρυγμα! Ὅπως τὸ χωράφι, ποὺ περιμένει τὴν βροχούλαν τοῦ φθινοπώρου!

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022

Αλφαβητάριον του Χριστιανού




Αγάπα πρώτον τον Θεόν, έπειτα τον εχθρό σου

Βλέπε τον άλλον τα καλά, το σφάλμα το δικό σου

Γυναίκα έχεις; Τίμα την. Δεν έχει; Μη γυρέψεις

Δίδε καλόν αντί κακού και θέλεις αφεντέψεις

Έχε δια χειρότερον μόνον τον εαυτόν σου

Ζήσε καλώς, αν το κακόν το φεύγεις ως κρημνόν σου

Ημέρα δίχως προσευχή ποτέ να μην περάσει

Θρόνος Θεού θέλεις γενή, ταπεινωθείς εν πάσι

Ιδέα να χεις πάντοτε πως σήμερον πεθαίνεις

Κόλακα μήτε να δεχθείς μήτε εσύ να γένης

Λιμήν να είσαι τ νομίζωων πτωχών, χαρά των θλιβομένων

Μήτηρ, πατήρ των ορφανών, ξενοδοχείον των ξένων

Να κοινωνής πολλές φορές τον χρόνον αναγκαίον 

Ξομολόγου δέκα φορές όμως και έτι πλέον

Όσο μπορείς να περπατείς τρέχε στην εκκλησίαν 

Πουλήσου και αγόρασε την άνω Βασιλείαν 

Ρίψε τον πόνο του κορμιού και πόνει την ψυχήν σου

Σέβου την πίστιν σου γερά έως εις την θανήν σου

Του βασιλέως μας Χριστού τα πάθη να θυμάσαι 

Υμνει και δόξαζε Αυτόν, αν θέλης Χριστού να σαι 

Φοβού κι αγάπαν Τον ωσάν τα δυο σου μάτια 

Χαίρε, δια αγάπην Του αν γένης και κομμάτια 

Ψάλλε Αυτώ βράδυ, πρωί, καθημερινή και σχόλη

Ω πρέπει δόξα και τιμή. Αμήν να ειπέτε όλοι! 



πηγή: https://panagia-ierosolymitissa.blogspot.com/


Μόρφου Νεόφυτος: Οἱ τρεῖς Λειτουργίες (α΄μέρος) – (1.2.2022)



https://youtu.be/yJK4W6pP0Rk

 Κήρυγμα Μητροπολίτου Μόρφου κ. Νεοφύτου στὸν πανηγυρικὸ Ἑσπερινὸ τῆς ἑορτῆς τῆς Ὑπαπαντῆς τοῦ Κυρίου, ποὺ τελέσθηκε στὸν πανηγυρίζοντα ἱερὸ ναὸ Παναγίας Σκουριώτισσας στὴ Σκουριώτισσα, τῆς μητροπολιτικῆς περιφέρειας Μόρφου (1.2.2022).

Ψάλλει ὁ πρωτοψάλτης τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Μόρφου κ. Μάριος Ἀντωνίου.



Πού οφείλεται η "ψυχρότητα" που νιώθω όταν προσεύχομαι; Πώς να την αντιμετωπίσω;


 Η ψυχρότητα στην προσευχή οφείλεται είτε σε ψυχική κόπωση είτε σε πνευματικό κορεσμό είτε σε σωματικές απολαύσεις και αναπαύσεις είτε σε πάθη, που κυριεύουν την ψυχή, προπαντός στην έπαρση.

Όλα αυτά είναι ενάντια στην πνευματική ζωή, μέσα στην οποία κεντρική θέση κατέχει η προσευχή. Έτσι, πρώτα και κύρια προκαλούν το στέρεμα της πηγής της προσευχής μέσα μας.

Αυτό, όμως, μπορεί να oφείλεται και σε απομάκρυνση της χάριτος, που συμβαίνει με θεία παραχώρηση. Και να γιατί: Όταν η ψυχή μας φλέγεται από τόν πόθο του Θεού και από την καρδιά μας ξεχύνεται ολόθερμη προσευχή, δεν έχουμε παρά ελεητική επίσκεψη της χάριτος. Εμείς όμως, οταν η ευλογημένη αυτή κατάσταση παρατείνεται για πολύ, νομίζουμε ότι κατορθώσαμε κάτι σπουδαίο με το δικό μας αγώνα και κυριευόμαστε από την κενοδοξία. Για λόγους παιδαγωγικούς, λοιπόν, απομακρύνεται η χάρη και μένει η ψυχή μας μόνη της, γυμνή και αδύναμη, ανίκανη να ζήσει πνευματικά, ψυχρή και απρόθυμη να προσευχηθεί…

Κλαίει ποταμηδόν για τα χάλια μας η Παρηγορήτρια – Ολοφάνερη απόδειξη του εκπληκτικού θαύματος σε νέο βίντεο!

 


Ποτάμι τρέχουν τα μυρόβλυτα δάκρυα στην Παναγία Παρηγορήτρια! Ένα νέο βίντεο από προσκυνητή αποκαλύπτει το μεγαλείο ενός θαύματος που σαστίζει κάθε σκεπτικιστή!

Παναγία Παρηγορήτρια: Όσο συνεχίζει να συμβαίνει αυτό το αποστομωτικό θαύμα με τα δάκρυα της Παναγίας της Παρηγορήτριας στον Βύρωνα, τόσο οφείλουμε να το αναδεικνύουμε για να αφυπνιστούν όσες περισσότερες ψυχές γίνεται. Αυτό το υπερκόσμιο μήνυμα δεν επιτρέπεται να αποσιωπάται, ούτε να υποβιβάζεται κατ’ ελάχιστον.

Η θαυματουργή εικόνα της Θεοτόκου συνεχίζει να κλαίει – κυριολεκτικά – ποταμηδόν. Κοντεύουν 17 μήνες από τότε που τα μάτια της Παναγίας άρχισαν να βουρκώνουν για τα σημερινά χάλια μας, και το φαινόμενο όχι μόνο δεν φθίνει, όχι μόνο δεν παραμένει ίδιο, άλλα η ροή των δακρύων μοιάζει να αυξάνεται όλο και περισσότερο στο πέρασμα των μηνών!

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2022

«Οὐδέν γλυκύτερον πατρίδος» (Ἅγιος Ἰωάννης Χρυσόστομος, Πρός Ἀνδριάντας MPG 49, 35)


Αρχιμανδρίτου Παύλου Ντανᾶ

Πάντοτε ἡ Πατρίδα μας βρισκόταν σέ κίνδυνο. Αὐτόν τόν καιρό, ὅμως, συνειδητοποιοῦμε μιά ἔξαρση ἀπό  πλευρᾶς τοῦ αἱμοσταγοῦς Ἐρντογάν πού μιλάει γιά τή λεγόμενη «Γαλάζια Πατρίδα» καί ἀποδύεται στήν ἀνασύσταση τῆς Ὀθωμανικῆς (ἀπάνθρωπης) Αὐτοκρατορίας.

Ἀπό τήν ἄλλη, οἱ ξένες δυνάμεις (Ἀμερική, Ρωσία, Γερμανία, Ἀγγλία), καθώς καί τό ΝΑΤΟ, ὁ ΟΗΕ καί τό Συμβούλιο Ἀσφαλείας, ὄχι μόνο κωφεύουν στίς ἐκκλήσεις τῆς Πατρίδος μας, ἀλλά ἀφήνουν ἀνεξέλεγκτο τόν Ἐρντογάν, νά κάνει ὅ,τι θέλει  στήν Κύπρο μέ τίς παράνομες γεωτρήσεις, στή Συρία ἐναντίον τῶν  Κούρδων καί τή Λιβύη.

Αββάς Ισαάκ ο Σύρος: Το ύψος της ταπεινοφροσύνης

 


Αγάπησε τα πενιχρά ενδύματα, για να σβήσεις τους λογισμούς της υψηλοφροσύνης που αναδύονται μέσα σου. Γιατί αυτός που αγαπά την πολυτέλεια και τα λαμπερά ρούχα δεν μπορεί να αποκτήσει ταπεινούς λογισμούς. Διότι η καρδιά μέσα στον άνθρωπο συμμορφώνεται με τα εξωτερικά σχήματα. (93)

«Στις μέρες της αποστασίας τις οποίες ζούμε όπου κυριαρχεί μάλλον το σκότος και όχι το Φως του Χριστού, να ομοιάσουμε με τον δίκαιο Συμεών και την προφήτιδα Άννα»

 


Η Άννα η προφήτις γίνεται και θεολόγος. Όλη της την ζωή μένουσα στον ναό, προσευχομένη και αναβαίνουσα με τον νου της στον Θεό, μας μαθαίνει αυτόν τον τρόπο της θεώσεως, την ιερά ησυχία. 

Ευλογημένοι οι Μοναχοί και οι λαϊκοί Χριστιανοί, οι οποίοι ποθούν την εν ησυχία θεωρία του Θεού, την συνεχή ενατένισι του νου προς τον Θεόν, την μνήμη του Θεού με την αδιάλειπτη προσευχή. Έχουν κάνει αυτό που λέει ο άγιος Ισαάκ ο Σύρος• έχουν βρει τον πολύτιμο μαργαρίτη και γι’ αυτό προσέχουν την αργολογία, την κατάκρισι, τον σκοτισμό του νού, και είναι αυτοί περί των οποίων λέγει ο θείος Απόστολος, ότι όντως «εξαγοράζονται τον καιρόν αυτών, ότι αι ημέραι πονηραί είσιν».

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2022

Της κακομοίρας… Γράφει ο Θεόφιλος Πουταχίδης

 


Ο τρόπος παρουσίασης των επιστημονικών δεδομένων κανονικά δεν έχει σχέση ούτε με επικοινωνιακές τακτικές και πρακτικές, ούτε με το μάρκετιγκ, ούτε με τη ρητορική τέχνη, αλλά ούτε και με τη σοφιστεία. Θέλω να πω ότι είναι καλές οι συζητήσεις και οι διάφορες οπτικές και θεωρήσεις για το εάν ένα ποτήρι που περιέχει μία ποσότητα νερού είναι μισοάδειο ή μισογεμάτο. Αλλά δεν είναι επιστημονικές. Γιατί η επιστήμη κανονικά μετρά με ακρίβεια και ανακοινώνει ότι το ποτήρι περιέχει 157 μικρόλιτρα ύδατος και… τέρμα.

Η επιστήμη και η ορολογία της βασίζονται στην ακρίβεια και πρέπει να είναι ευνόητη, σαφής και διαφανής. Δυστυχώς, η βασική αυτή αρχή φαίνεται να παραβιάζεται στην περίπτωση των αναφορών των περιστατικών των πασχόντων από τη λοίμωξη με κορονοϊό.

π. Αρσένιος Βλιαγκόφτης - Μοντανιέ: «Οι ανεm@ολίαστοι θα κληθούν να νοσηλεύσουν τους εm@ολιασμένους»

 


https://youtu.be/do0eB1uzA2M?t=68

Λόγος του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στην Υπαπαντή του Ιησού Χριστού

 


Δεν φορεί μόνο σάρκα ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός, αλλά και περιτέμνεται σύμφωνα με τον Μωσαϊκό νόμο, για να μην έχη πρόφασι η απιστία των Ιουδαίων. Γιατί έρχεται προς τον νόμο για χάρι του ίδιου του νόμου, για να ελευθερώση τους μαθητές του μέσω της πίστεως που βασιζόταν στον νόμο. Και παίρνει σάρκα και περιτέμνεται κι αυτός μαζί με τους Ιουδαίους. Πήρε το ίδιο με αυτούς σώμα, πήρε και την ίδια περιτομή. 

Έκανε α­ναντίρρητη την συγγένειά Του με αυτούς, ώστε να μη τον αρνη­θούν, Αυτόν, ο οποίος ήταν ο Χριστός που έρχεται από την γενιά του Δαυίδ, και που αυτοί προσδοκούσαν. Έδειξε το γνώρισμα της συγγενείας Του με αυτούς. Γιατί, αν ακόμη και μετά την περιτομή Του έλεγαν «δεν ξέρουμε από πού είναι»[1], εάν δεν είχε περιτμηθή κατά σάρκα, η άρνησίς τους θα είχε κάποια εύλογη πρόφασι.

Λόγος Μεγάλου Αθανασίου εις την Υπαπαντή του Κυρίου

 


Μέγας Αθανάσιος

Με το να είπή δέ ή Παναγία Παρθένος, «Ιδού ή δούλη Κυρίου, ας γίνη εις έμέ όπως είπες», έφανέρωσε τούτο. Είμαι πίναξ, λέγει, επάνω εις τον όποιον γράφεται ό,τι θέλει ό Κύριος του παντός. Άφού δε ό άγγελος ελαβε την διαβεβαίωσιν της πίστεως της Παρθένου άνεχώρησεν άπ’ αυτής.

«Δοξάζει ή ψυχή μου τον Κύριον»…

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022

Ο Ορθόδοξος επιστήμονας σήμερα

 


1. Κατά τον επιστημολογικό ορισμό επιστήμονας είναι και ονομάζεται ο κάτοχος μιας επιστήμης έπειτα από ειδικές σπουδές. Επιστήμονες καλούνται συγκεκριμένα οι επισταμένοι, οι έχοντες δηλαδή πλήρη και βέβαιη γνώση, αλλά και την απαιτούμενη εμπειρία στο γνωστικό αντικείμενο τους. Ας προστεθεί δηλαδή στα απαιτούμενα για τον επιστήμονα προσόντα και η επίδοση στην έρευνα. Η σπουδή και το απο κτώμενο πτυχίο δεν είναι παρά η εισαγωγή του άνθρωπου στον επιστημονικό χώρο, τον όποιο σπουδάζει. 

Ἡ σύγχρονη λατρεία τῆς ὑγείας καί τό κάλεσμα σέ ἐπιφυλακή τῶν ἁγίων Νεομαρτύρων


Ιωάννης Λίτινας

Η νέα θρησκεία

 Χωρίς καμμία ἀμφιβολία ζοῦμε σέ καιρούς γενικῆς ἀποστασίας ἀπό τό θέλημα καί τήν λατρεία τοῦ Τριαδικοῦ Θεοῦ. Μέσα στήν πανσοφία Του ὅμως εὐδόκησε νά αποκαλυφθεί διά τῆς λεγομένης πανδημίας, ἡ καλά κρυμμένη, μεταξύ τῶν χριστιανῶν τοὐλάχιστον, προσκύνηση τοῦ εἰδώλου τῆς ὑγείας. Τῆς νέας, ἤ μᾶλλον παλαιᾶς, κοινῆς θρησκείας ὅλων τῶν λαῶν τῆς γῆς.

Ξύπνα, κόσμε… «Κύριε, ελέησον»

 


Κόσμε, γλέντα, διασκέδαζε, ὀργίαζε, μοίχευε, μάζευε λεπτά. Ἄνθρωποι τοῦ κόσμου, Ἰοῦδαι τῆς ἀνθρωπότητος, κτίζετε κατοικίες, πολυκατοικίες καὶ διαμερίσματα· ἀγοράζετε αὐτοκίνητα, κόττερα καὶ ὅ,τι ἄλλο θέλετε.

Μαζεύετε λοιπόν, γλεντᾶτε καὶ διασκεδάζετε· ἀλλὰ πάνω ἀπὸ τὰ κεφάλια μας κρέμεται ἡ σπάθη τοῦ Δαμοκλέους. Ἀπὸ μία κλωστὴ κρέμεται ἡ ζωὴ τοῦ κόσμου· καὶ ἐὰν αὐτὴ κοπῇ, οὐαί τῷ κόσμῳ.

Μου λες πως θέλεις… - Ελευθεριάδης Γ. Ελευθέριος Ψυχολόγος M.Sc.


Λες πως θέλεις να αποκτήσεις αυτοπεποίθηση…

Παλεύοντας όμως καθημερινά, με νύχια και με δόντια, ρισκάροντας, πιάνοντας τη ζωή απ’ τα μαλλιά, μόνο έτσι η αυτοπεποίθηση αποκτιέται.

Λες πως θέλεις να βελτιώσεις την αυτοεκτίμησή σου…
Μην περιμένεις να γίνει μαγικά. Όχι δεν θα ξυπνήσεις ένα πρωινό και θα έχεις ξεκινήσει να εκτιμάς τον εαυτό σου. Θέλει αγώνα. Οι πράξεις σου, τα λόγια σου, οι σχέσεις σου, τα όρια που βάζεις στους άλλους και σε σένα, όλα αυτά είναι που την αυτοεκτίμηση την καθορίζουν.

Τέλος, λες πως θέλεις να γνωρίσεις τον εαυτό σου…
Κανένας ψυχολόγος δεν μπορεί σε αυτό να σε βοηθήσει. Δεν είναι μια διαδικασία τυπική. Δεν είναι θέμα τεχνικής, ούτε θέμα θεραπείας.
Θέλει χρόνο. Θέλει πόνο. Θέλει να μάθεις να ξεκινάς πάντα από την αρχή. Θέλει να πέσεις, να σηκωθείς, να φτάσεις τον εαυτό σου στα όριά του. Θέλει στα δύσκολα να στύβεις το λίγο και να βγάζεις από αυτό πολύ, και στα ευχάριστα, θέλει, να κρατάς τον εαυτό σου από το να πλαδαρεύει…
Μόνος σου θα τον γνωρίσεις τον εαυτό σου. Σιγά σιγά.
Μόνο εσύ και ο Θεός είστε μαζί σε αυτόν σου τον αγώνα...

Ελευθεριάδης Γ. Ελευθέριος
Ψυχολόγος M.Sc.

π. Αρσένιος Βλιαγκόφτης - Η Μέρκελ μας φταίει;

 


https://youtu.be/0blZ270Y9Ks


Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022

Η κρίση των Ιμίων: Η θυσία και η προδοσία

 


26 χρόνια μετά το επεισόδιο που έφερε Ελλάδα και Τουρκία μια ανάσα από τον πόλεμο, οι πληγές είναι ακόμα ανοιχτές, διότι εθνικά κυρίαρχο ελληνικό έδαφος μετατράπηκε ξαφνικά σε «γκρίζα ζώνη» (νησίδες των Ιμίων) και πολλά ερωτηματικά παραμένουν αναπάντητα. Γιατί η μόλις εκλεγμένη κυβέρνηση δεν υπερασπίσθηκε το εθνικό έδαφος; Τί ακριβώς συνέβη εκείνη τη μοιραία νύχτα; Μια νύχτα που, εξαιτίας λανθασμένων πολιτικών χειρισμών, η πατρίδα έχασε 3 παλικάρια στα παγωμένα νερά του Αιγαίου, οι οικογένειες των οποίων αναζητούν έως και σήμερα την αλήθεια.