Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021

Πρέπει να εμπιστευόμαστε τους “ειδικούς”; 10+1 φίλτρα πριν τους παραδώσουμε εν λευκώ τις τύχες μας



Το ακούμε πολύ συχνά τελευταία: “Εμπιστευτείτε τους ειδικούς”. Τους επαΐοντες, που θα έλεγε και ο σοφός Σωκράτης. Ειδικά σε εποχές κρίσης και σύγχυσης, όπως η τρέχουσα συγκυρία, στους “ειδικούς” θα προστρέξουμε για να μας κατευθύνουν και να μας διαφωτίσουν.

Είναι όμως ακριβώς έτσι; (διότι ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες)... Ή μήπως και οι “ειδικοί” μπορεί ενίοτε και να μας κατευθύνουν λανθασμένα; Ο ίδιος ο Σωκράτης, που τόσο μιλούσε για “επαΐοντες”, θα έβαζε ίσως κάποιες δικλείδες, κάποια “φίλτρα” στην άκριτη εμπιστοσύνη μας προς αυτούς. Ποια θα μπορούσαν να είναι αυτά;

Φιλτρο 1:         Είναι πράγματι “ειδικοί” οι ειδικοί; Δηλαδή, αυτό επί του οποίου τους καλούμε να φωτίσουν τον ζόφο μας, εμπίπτει όντως στο αντικείμενο της ειδικότητάς τους;
Για παράδειγμα, μπορεί ένας Χημικός Μηχανικός να αποφανθεί ως Πολιτικός Μηχανικός για την στατικότητα μιας γέφυρας; (μηχανικός και ο ένας και ο άλλος, αλλά…). Ή μπορεί ένας πλαστικός χειρούργος ή ένας οδοντίατρος να επιληφθεί την διαχείριση μιας επιδημίας στον γενικό πληθυσμό;

Φίλτρο 2:         Ακόμα και εάν είναι ειδικοί στο αντικείμενό τους, διαθέτουν όντως την απαιτούμενη επάρκεια γνώσεων και εμπειρίας, πέρα από τα δηλωμένα τυπικά προσόντα; Ή υπάρχουν και κάποιες υπερπροβεβλημένες μετριότητες; Όσοι έχουμε θητεύσει επί σειρά ετών στα σχολικά και στα πανεπιστημιακά έδρανα γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η απάντηση μπορεί και να εκπλήξει δυσάρεστα.

Φίλτρο 3:   Όσα θα μας πουν οι “ειδικοί” είναι όντως αποκύημα αγνών προθέσεων; Τα λένε καλοπροαίρετα; Ή μήπως υπηρετούν άλλες, σκοτεινες πιθανώς, στοχεύσεις, αλλότριες προς το γενικό συμφέρον;  Είναι εξαρτώμενοι από κάπου; Χρηματίζονται ίσως; Εκβιάζονται; Ποτέ δεν ξέρεις. Όσο μεγαλύτερο το διακύβευμα, τόσο προσεκτικότερα ο υποψιασμένος πολίτης οφείλει να τα εξετάσει αυτά.

Φίλτρο 4:         Οι “ειδικοί” βρίσκονται σε κατάλληλη διανοητική διαύγεια, προκειμένου να εκφέρουν έγκυρο λόγο, ή μήπως η κρίση τους ενδεχομένως σκεδάζεται από ψυχολογικούς παράγοντες; (φόβος, πανικός, οργή, ανυπομονησία, ματαιοδοξία, εγωπάθεια, εμμονές, εθισμοί) ή και από αθέλητη παραπληροφόρηση; (“μέμνησο, μὴ φόβος σε νικάτω φρένας” - Αισχύλος, Ευμενίδες)

Φίλτρο 5:         Οι “ειδικοί” έχουν την ευθύνη των λόγων που εκφέρουν; Μήπως καλύπτονται πίσω από καθεστώς ασυλίας ή “ακαταδίωκτου”; Μπορούμε να εμπιστευτούμε ανθρώπους που μας συμβουλεύουν έχοντας οι ίδιοι εξασφαλίσει ότι δεν θα τους καταλογιστεί καμία ευθύνη και δεν θα υποστούν απολύτως καμία συνέπεια για τις συμβουλές που θα μας δώσουν;

Φίλτρο 6:         Οι θέσεις που εκφράζουν σίγουρα χαρακτηρίζονται από αγνή ανιδιοτέλεια; Μήπως πίσω από αυτές κρύβονται ανομολόγητες ιδιοτελείς επιδιώξεις; Μήπως κάποιοι προσπαθούν ενδεχομένως να γίνουν αρεστοί σε συγκεκριμένους κύκλους, προσδοκώντας την ανέλιξη ή άλλα οφέλη και ανταλλάγματα; Μήπως πουλούν εκδούλευση; Μήπως εξοφλούν “γραμμάτια”; Αυτά είναι πράγματα που πάντα γίνονταν, γίνονται και θα γίνονται, ας μην μας εκπλήσσουν.

Μπόλι: τα οψώνια της αμαρτίας…!



Γράφει ο π. Στέφανος Στεφόπουλος 

    Ζούμε έναν παραλογισμό εδώ και μήνες τώρα και το χειρότερο είναι ότι δεν υπάρχει ελπίδα σε κανέναν άνθρωπο παρά μόνο στον Θεό. Μέσα σ αυτή τη δίνη, καλούμαστε εμείς οι συνειδητοί χριστιανοί να ξεχωρίσουμε. Να γίνουμε οι λυχνίες που θα φωτίσουν το σκοτάδι του νέου μεσαίωνα που βιώνουμε στις αρχές ακόμα της 21ης χιλιετίας. Ξαφνικά, βρεθήκαμε ένα κουβάρι όλοι μαζί με τον κόσμο, μία μάζα, ενωμένη (φαινομενικά) κάτω από τον κοινό κίνδυνο που για άλλους ακούει στο όνομα “κορωνοϊός”, για άλλους στο “εμβολιασμός”, για άλλους στο “αναστολή” ή και όλα μαζί.   

    Στην πραγματικότητα, όμως, αυτή η μάζα ανθρώπων, εμβολιασμένων και μη, δεν είναι μια συμπαγής ομάδα ανθρώπων με κοινό εχθρό, με κοινά χαρακτηριστικά, αγωγή, καλλιέργεια, πνευματική ζωή, ιδεολογία, κουλτούρα, πίστη, ιδανικά, αξίες, προοπτικές και αναζητήσεις. Είμαστε ένα συνονθύλευμα πολλών ετερόκλητων στοιχείων-χαρακτηριστικών, συχνά ετερόκλητων και ασύμβατων, όπως συνέβαινε ανέκαθεν στην κοινωνία μας που βρέθηκαν ξαφνικά να αντιμετωπίζουν έναν κοινό εχθρό. Θυμίζουμε λίγο εκείνες τις πλαστελίνες που ανακατεύουν τα παιδιά πλάθοντάς τες για ώρες και που αυτές δεν γίνονται μια συμπαγής μονοχρωματική μάζα που μπορεί ακόμα και αποκρουστική αισθητικά να είναι.     

    Πριν μπω στο θέμα μου να δώσω ένα συγκρίσιμο παράδειγμα.

Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021

Πνευματικὰ μηνύματα (π. Συμεών Κραγιοπούλου)

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Ὃσίου Εὐμενίου τοῦ Θαυματουργοῦ Ἐπισκόπου Γορτύνης

Ἁγίας Ἀριάδνης

Ὁσίου Ρωμύλου τῆς Ραβάνιτσας

Ἁγίων Σοφίας καὶ Εἰρήνης


Τί ἔχουν ὅλοι οἱ σημερινοὶ ὀρθόδοξοι χριστιανοὶ γονεῖς νὰ ἀφήσουν στὰ παιδιά τους; Τί ἄλλο ἀπὸ τὴν ἀλήθεια τοῦ Χριστοῦ, τὴν ἀλήθεια τῆς Ὀρθοδοξίας; Νομίζω ὅτι πρὸς τὸ τέλος τῆς ζωῆς του, ἤ καὶ νωρίτερα, μπορεῖ νὰ τοὺς πεῖ ὁ γονέας: «Παιδιά μου, δὲν ξέρω τί θὰ κάνετε στὸ μέλλον, πῶς θὰ ζήσετε τὴ ζωή σας˙ ἕνα μόνο πράγμα θέλω: νὰ μοῦ δώσετε τὸ λόγο σας ὅτι δὲν θὰ πάψετε ποτὲ νὰ πιστεύετε ὡς ὀρθόδοξοι στὸν Θεὸ καὶ ὅτι θὰ ἀνήκετε στὴν Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία˙ διότι δὲν ὑπάρχει τίποτε ἀληθινότερο σʼ αὐτὴ τὴ ζωὴ ἀπὸ αὐτό».

Ὁ Ἰακὼβ πρὸς τὸ τέλος τῆς ζωῆς του ἐπέμενε λέγοντας στὸν Ἰωσήφ: «Ἅμα πεθάνω, νὰ μὲ πᾶς νὰ μὲ θάψεις στὸν τάφο τῶν πατέρων μου˙ νὰ μοῦ ὁρκιστεῖς ὅτι θὰ τὸ κάνεις». Ἤθελε νὰ βεβαιωθεῖ ὁ Ἰακὼβ ὅχι μόνο ὅτι ὁ γιός τους θὰ μεταφέριε ἐκεῖ τὸ σκήνωμά του, ἀλλὰ καὶ ὅτι ὅλοι οἱ ἀπόγονοί του θὰ ξαναγυρίσουν στὴν γῆ τῶν πατέρων τους.

Γέροντας Νίκων: Μόνο δύο πράγματα δεν θα σε αφήσει να κάνεις ο διάβολος…



Γέροντας Νίκων Νέα Σκήτη Αγίου Όρους: Όλος ο Χριστιανισμός ήταν κόντρα στην λογική του κόσμου.

Η πίστη μας δεν μαθαίνεται με διαβάσματα και ακούσματα. Στην πράξη, με την εφαρμογή θα διαπιστώσουμε εάν είναι αλήθεια. Η πίστη μας είναι ζωή και την μαθαίνουμε ζώντας! Μετά από 2000 χρόνια θα πιστεύουμε μόνο; Εάν δεν ζούμε τον Θεό, δεν τον ξέρουμε.

Ο διάβολος μας βοηθά να κάνουμε ελεημοσύνη, να νηστεύουμε, να παρθενεύουμε, να χτίζουμε Εκκλησίες γιατί ξέρει ότι μπορεί να μας ρίξει στην υπερηφάνια. Μόνο δύο πράγματα δεν θα σε αφήσει να κάνεις ο διάβολος: να πεις Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με και να πας να εξομολογηθείς. Τα λόγια είναι φτώχεια, με τη ζωή μας θα μιλήσουμε για τον Χριστό.

Οικουμενισμός - Γέρων Φιλόθεος Ζερβάκος


Εάν ο Πάπας θέλει ένωσιν να αναγνωρίσει και ομολογήσει όλας τας πλανάς, αιρέσεις και καινοτομίας τας οποίας έκαμον, απ’ αρχής οι κατά καιρούς Πάπαι, αποσχισθέντες από την Ορθόδοξον Εκκλησίαν, να μετανοήσει, να κλαύση πικρώς,  να ταπεινωθεί και τότε είναι δεκτός.

...Εάν δεν αποβάλλουν την υπερηφάνεια και ο Πατριάρχης και ο Πάπας και εάν δεν  ταπεινωθούν, μιμούμενοι τον Κύριον, όχι μόνον δεν θα επιτύχουν έναν αλλά θα αυξήσουν την διαίρεσιν και θα προξενήσουν μεγάλα σκάνδαλα, ταραχάς, συγχύσεις, μεγάλην βλάβην και ζημιάν εις τον εαυτών ποίμνια. 

Εάν μιμηθούν τον Κύριον και  ταπεινωθούν, θα επιτύχουν την ένωσιν, θα ωφελήσουν εαυτούς και τα εαυτών ποίμνια και θα δοξασθή και δι’ αυτών, ως εδοξάσθη και υπό των Αγίων Αποστόλων το Όνομα του Ουρανίου μας Πατρός, επειδή “Κύριος υπερηφάνοις αντιτάσσεται, ταπεινοίς δε δίδωσι χάριν”, και “πας ο υψών εαυτόν ταπεινωθήσεται, ο δε ταπεινών εαυτό υψωθήσεται” (Λουκ. 18,14). 

…”Εάν οι σημερινοί Αρχιερείς, δεν σεβαστούν τας αποφάσεις, τους κανόνας και τας παραδόσεις των θείων Αποστόλων και Αγίων Πατέρων της εκκλησίας, αλλά τας καταφρονούν, ποιος που καλώς φρονεί θα σεβασθή τας ιδικάς των;” 


Ο Απόστολος Παύλος, το στόμα του Χριστού παραγγέλλει:  Μη συγκοινωνήτε τοις έργοις τοις ακάρποις του σκότους, μάλλον δε και ελέγχετε. Εις περιστάσεις κατά τας οποίας περιφρονείται και υβρίζεται η Αγία Ορθόδοξος Πίστις ημών επιτρέπεται έλεγχος ακόμη και θυμός δίκαιος δικαιώτατος, απαγορεύεται δε η σιωπή. Αλλά και ο έλεγχος να γίνεται με διάκρισιν και σύνεσιν, όχι, με ταραχήν και θυμόν υπερβολικόν, να γίνεται με θυμόν θεϊκόν... 


Ο Θεός δεν εγκαταλείπει την Εκκλησία Του, και εκείνους που την πολεμούν θα τους ταπεινώσει και θα τους συντρίψει ως  σκεύη κεραμέως, και μακάρι εκείνοι οι οποίοι μέχρι θανάτου θα μείνουν πιστοί εις την Ορθόδοξον πίστιν, εις την ορθόδοξον ομολογίαν.


πηγή: http://www.impantokratoros.gr/


Ας μην τους αφήσουμε να επαληθευτούν στο ότι ο λαός μας εγκαταλείπει την Εκκλησία του

 


Του Σωτήρη Μ. Τζούμα 

    Ο αείμνηστος Γέρων Μητροπολίτης  Φλωρίνης Αυγουστίνος, ο θρυλικός Καντιώτης, διακύρηττε και αγωνιζόταν για μια «ελεύθερη και ζώσα Εκκλησία».
    Στην παράλογη και αλλοπρόσαλη εποχή που ζούμε, όπου τα πάντα ανατρέπονται, είναι πολλές οι φορές που τον θυμάμαι, φιλοσοφώ στα φωτισμένα λόγια του και παίρνω δύναμη και κουράγιο. Πίστευε στην αποστολή του και αγωνιζόταν με όλες του τις δυνάμεις, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα.
    Και όπως έλεγε και ένα μεγάλο πνευματικό του ανάστημα, ο π. Θεόφιλος Ζησόπουλος, «στον αγώνα του χριστιανού, μετράει ο αγώνας. Το αποτέλεσμα είναι του Θεού».

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ-ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

    

 εκπαιδευτικοί - Οδηγός του Πολίτη

    Είμαστε μια ομάδα εκπαιδευτικών από τη Δυτική Αττική που αριθμούμε 364 μέλη. Συντάξαμε μια επιστολή όπου με παρρησία δηλώνουμε τη θέση μας όσον αφορά το θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολίου. 

   Είναι δεδομένο ότι από τον Μάρτιο του 2020 βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Ως λειτουργοί της εκπαίδευσης αισθανόμαστε ότι δεν μπορούμε να σωπάσουμε μπροστά σε αυτήν την δυστοπία που έχουν δημιουργήσει τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας και στην επίθεση που δέχεται η δημοκρατία. Άλλωστε ο εκπαιδευτικός οφείλει να προασπίζεται με όλες του τις δυνάμεις τα ανθρώπινα δικαιώματα και να μάχεται για την εξάλειψη ρατσιστικών διακρίσεων, που πληγώνουν την κοινωνία και οδηγούν σε ρήξη της κοινωνικής συνοχής.

Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΙΕΣ ΚΟΡΕΣ ΤΗΣ, ΠΙΣΤΙΣ, ΕΛΠΙΣ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ

 


        
Η οικογένεια αποτελεί πρώτιστη αξία για την χριστιανική μας πίστη, η οποία χαρακτηριζόταν στην αρχαία εποχή ως «κατ οίκον εκκλησία». Μια από αυτές τις άγιες οικογένειες υπήρξε και αυτή της αγίας Σοφίας και των θυγατέρων της, Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης.

      Έζησαν τον 2ο μ. Χ. αιώνα, όταν βασίλευε στη Ρώμη ο ειδωλολάτρης και έκφυλος αυτοκράτορας Αδριανός (117-138). Κατάγονταν από την Ιταλία. Η Σοφία είχε ευγενή καταγωγή. Χήρεψε πολύ νέα, μένοντας με τις τρεις θυγατέρες της. Ζούσε ενάρετη και αγνή ζωή, μεγαλώνοντας τα τρία βλαστάρια της ως αληθινές Χριστιανές κόρες, διαφέροντας από τις κόρες των ειδωλολατρών, τις οποίες μεγάλωναν μέσα στην ακολασία, που υπαγόρευε η λατρεία των ανήθικων «θεών» τους. Τους έδωσε, όχι τυχαία, τα ονόματα των τριών κορυφαίων χριστιανικών αρετών, που αναφέρει ο απόστολος Παύλος, «νυνί δε μένει πίστις, ελπίς, αγάπη» (Α΄ Κορ.13,13).    
      Για κάποιο λόγο αναγκάστηκε να μεταβεί μαζί με τις κόρες της να ζήσει στη Ρώμη, στη μεγάλη πόλη, όπου κυριαρχούσε η πιο χυδαία μορφή της ειδωλολατρίας και άκμαζε η ακολασία, όπου συνέχιζαν να βιώνουν με ακρίβεια τη χριστιανική ζωή, χωρίς να τις αγγίζει η ηθική κατάπτωση των ειδωλολατρών. Προσπαθούσαν δε να δείχνουν με το παράδειγμά τους τη νέα εν Χριστώ ζωή. Οι ειδωλολάτρες όμως ρωμαίοι, οι οποίοι μισούσαν θανάσιμα τους Χριστιανούς τις κατάγγειλαν στις αρχές ότι δεν τιμούν τους «θεούς» της αυτοκρατορίας και δεν συμμετέχουν στην καθιερωμένη θυσία προς τιμήν του «θεού» αυτοκράτορα. Αυτό άλλωστε σήμαινε για τους ρωμαϊκούς νόμους με έσχατη προδοσία και τιμωρούνταν με θάνατο, αν δεν άλλαζαν γνώμη.

Πνευματικὰ μηνύματα (π. Συμεών Κραγιοπούλου)


 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Ἁγίας Σοφίας καὶ τῶν τριῶν θυγατέρων της Πίστεως, Ἐλπίδας καὶ Ἀγάπης

Ἁγίας Ἀγαθόκλειας τῆς Μάρτυρος

Ἁγίων Μαξίμου, Θεοδότου καὶ Ἀσκληπιοδότης

Ἁγίων Ἠρακλείδη καὶ Μύρωνος Ἐπισκόπων Ταμασοῦ Κύπρου

Ἁγίου Ἰωακεὶμ Α΄ τοῦ Πάνυ Πατριάρχου Ἀλεξανδρείας



Κάποιος, κάποια κάνουν σχέδια, ὄνειρα, προγράμματα μέσα στὸ μυαλό τους μὲ καλὴ διάθεση: τὸ δικό μας σπίτι θὰ εἶναι ἔτσι, θὰ ζοῦμε κατʼ αὐτὸν τὸν τρόπο, ἐμεῖς δὲν θὰ κάνουμε ὅπως κάνουν ἄλλοι, τὰ παιδιά μας θὰ τὰ βάλουμε στὸν δρόμο τοῦ Θεοῦ. Καὶ ὅταν δὲν πραγματοποιοῦνται τὰ ὄνειρα, τὰ σχέδια, πέφτει κανεὶς νὰ πεθάνει˙ βρίσκεται σὲ ἀδιέξοδο. Ἐδῶ εἶναι τὸ μεγάλο λάθος.

Μπορεῖ νὰ εἶσαι καλὸς χριστιανός, νὰ τὰ ξέρεις καλὰ τὰ πράγματα, ἀλλὰ ὅμως ὀνειρεύτηκες, σχεδίασες, χωρὶς νὰ λάβεις ὑπʼ ὄψιν ὅτι τὸ κύριο ἔργο σου εἶναι νὰ ἀπαρνηθεῖς καὶ νὰ ἀπαρνεῖσαι συνεχῶς τὸν ἑαυτό σου˙ νὰ σταυρώνεσαι καὶ νὰ ἀκολουθεῖς τὸν Χριστό. Ἔχεις βέβαια καλὴ διάθεση, ἀλλὰ δὲν καταλαβαίνεις ὅτι ὑποκλέπτεσαι ἀπὸ τὸν παλαιὸ ἑαυτό σου, ὁ ὁποῖος ζεῖ καὶ βασιλεύει καὶ εἶναι ὅλος φιλαυτία καὶ ἐγωισμό. Καὶ ὅλα τὰ κάνει γιὰ νὰ αἰσθανθιεῖ ὅτι πέτυχε, ὅτι δὲν εἶναι σὰν τοὺς ἄλλους. Αὐτὸ ὅμως δὲν ἀρέσει στὸν Θεό.

Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021

Το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή... - Ελευθεριάδης Γ. Ελευθέριος Ψυχολόγος M.Sc.


Το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή...

Δεν είναι τα χρήματα. Τα σπίτια. Τα οικόπεδα. Τα ρούχα. Τα στολίδια.
Δεν είναι η δόξα. Η γνώση. Η μόρφωση. Τα πτυχία. Οι τέχνες. Οι επιστήμες.
Δεν είναι οι θέσεις. Η αναγνώριση η κοινωνική. Οι επιτυχίες.
Όσο παράξενο και αν φαίνεται, δεν είναι καν η υγεία… Αργά η γρήγορα έρχεται ο θάνατος, οπότε και αυτή, χάνει την αξία της εν τέλει.
Το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή είναι οι σχέσεις.
Η σχέση με τον Θεό και οι σχέσεις με τους συνανθρώπους.
Οι σχέσεις.
Μόνο αυτές, μπορούν να είναι παντοτινές.

Ελευθεριάδης Γ. Ελευθέριος
Ψυχολόγος M.Sc.

Ἐπιστολή τοῦ Ἁγίου Νεκταρίου ὅπου νουθετεῖ πατρικά τις μοναχές, οἱ ὁποῖες ἐφοβοῦνταν νά δεχτοῦν ἀσθενή γυναῖκα στήν Μονή

 


Τοὺς γράφει,

«Σᾶς γνωρίζω πὼς ὁφείλετε νὰ ἀγαπᾶσθε, ἔτσι ὥστε νὰ ἀποθνήσκετε γιὰ τοὺς ἄλλους, ἐὰν πρέπει, καὶ ΟΧΙ Ο ΦΟΒΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΝΑ ΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ ΑΓΑΠΗ. ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΕΤΟΙΟΝ ΦΟΒΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΞΙΟΣ ΤΗΣ (ΜΟΝΑΧΙΚΗΣ) ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΦΙΕΡΩΘΕΙ ΣΤΟΝ ΘΕΟ.

Ἀλλὰ ἐπειδὴ εἶστε πρωτόπειρες καὶ ἀρχάριες γι’αὐτὸ σᾶς τὸ συγχωρῶ, διὰ δὲ τὴν ΜΙΚΡΟΨΥΧΙΑ σας καὶ ΟΛΙΓΟΨΥΧΙΑ σας θὰ πῶ στὴν Μαρίκα (τὴν ἀσθενή) νὰ ζεῖ καὶ νὰ τρώει μόνη. Θέλω μόνο νὰ δείκνυτε ἀγάπη καὶ συμπάθεια πρὸς αὐτήν».

Στὸ τέλος ὁ Ἅγιος καταλήγει γράφοντας στὴν ἡγουμένη γιὰ τὶς κινήσεις τρίτων ποὺ θέλουν νὰ προστατευθοῦν ἀπὸ τὴν ἀσθενή:

«Ἐπιθυμῶ, ἐπαναλαμβάνω οὐδεὶς νὰ μὴν ἀναμιγνύεται εἰς τὰ τῆς Μονῆς, διότι οὐδένα ἀνέχομαι διευθύνοντα καὶ διατάσσοντα. Ἐὰν δὲν ἔχουν τελείαν αὐταπάρνηση, ὁ Χριστὸς λέει ὅτι δὲν εἶναι ἄξιες».

πηγή: https://yiorgosthalassis.blogspot.com/

Σουχαρίτ Μπάγκντι στον Focus FM: “Αργός θάνατος οι μάσκες! Για το Θεό σταματήστε να εμβολιάζετε τα παιδιά” – ΗΧΗΤΙΚΟ



Στον «αέρα» του Focus FM και στον δημοσιογράφο Στέφανο Δαμιανίδη φιλοξενήθηκε σήμερα ο κορυφαίος Ιολόγος Σουχαρίτ Μπάγκντι.


«Τα εμβόλια ευθύνονται για θανάτους και παρενέργειες, πρόκειται για δολοφονία ανθρώπων και παιδιών, θα πρέπει άμεσα να σταματήσει ο εμβολιασμός κατά της covid-19… αντιδράστε» ανέφερε.

«Πρέπει», είπε, «να σταματήσουμε όλες αυτές τις ανοησίες κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με τον εμβολιασμό γιατί αυτός ο ιός δεν επηρεάζει κανέναν και κυρίως δεν επηρεάζει τα παιδιά».

«Η κυβέρνηση θα πρέπει να σταματήσει αυτή την τρέλα που αφορά τους εμβολιασμούς, διότι τελικά οι εμβολιασμοί προκαλούν τελικά τους θανάτους», σημείωσε.

Τόνισε ότι «δεν είναι υπεύθυνοι οι ανεμβολίαστοι για τις μεταλλάξεις, είναι κάτι που αναπόφευκτα θα γίνει». Για τις μάσκες, υπογράμμισε ότι «φορώντας τη μάσκα, δεν αναπτύσσεται το σώμα μας».

Ακούστε αναλυτικά όλη την συνέντευξη εδώ:

Πνευματικὰ μηνύματα (π. Συμεών Κραγιοπούλου)

 

ΠΕΜΠΤΗ 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Ἁγίας Εὐφημίας τῆς Μεγαλομάρτυρος

Ἁγίας Μελιτινῆς τῆς Μάρτυρος

Ἁγίας Λουντμίλας

Ὁσίου Κασσιανοῦ τοῦ ἐν τῇ Γλυφία ἀσκήσαντος


Ἄς ἔχουμε πίστη στὸν Θεό. Καὶ νὰ παραδοθοῦμε σʼ αὐτόν. Εἶναι πολὺ σημαντικὸ ὅλοι οἱ ὀρθόδοξοι χριστιανοὶ ἀνὰ τὴν οἰκουμένη νὰ νιώθουμε ὅτι εἴμαστε λαὸς τοῦ Θεοῦ, ὅτι μᾶς ἔχει ἀναλάβει ὁ Θεὸς καὶ θὰ μᾶς προστατέψει. Οὔτε κατὰ διάνοιαν νὰ περάσει ἀπὸ τὸ μυαλὸ τῆς ἁγίας Εὐφημίας ἡ σκέψη ὅτι κάποια στιγμὴ θὰ τὴν ἐγκαταλείψη ὁ Θεός. Ὡς δούλη τοῦ Θεοῦ ἀκολουθεῖ τὸ θέλημά του, δὲν φοβᾶται, ὑφίσταται τὸ ἕνα, τὸ ἄλλο, δέχεται τὰ πάντα. Καὶ κάθε τόσο βλέπει ὅτι ἐπεμβαίνει ἡ χάρη τοῦ Θεοῦ, καὶ ἐνῶ ἄλλα θέλουν νὰ κάνουν οἱ διῶκτες της, ἄλλα γίνονται. Ἀντὶ νὰ τὴν κάψει ἡ κάμινος, ἐκεῖνοι καίγονται˙ ἡ ἴδια τὴ νιώθει ὡς δρόσον, λέει τὸ συναξάρι της.

Νὰ γίνουμε τοῦ Θεοῦ, ἀδελφοί μου! Αὐτὸ ὁ Θεὸς θὰ τὸ κάνει. Καὶ δίνει βεβαιότητα καὶ πληροφορία στὶς ψυχές. Ἀφοῦ δὲν τὸ νιώθουμε ἀκόμη, σημαίνει ὅτι δὲν μᾶς βρίσκει ὅπως μᾶς θέλει. Δὲν πρέπει νὰ προβληματισθοῦμε;


Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021

ΠΡΟΦΗΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ ΚΑΝΤΙΩΤΗ, από το 1975 !!!!

“ΘΑ ΓΙΝΗ ΔΙΩΓΜΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ 30.000 ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΖΗΤΗΜΑ ΕΑΝ ΜΕΙΝΟΥΝ 100 ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΠΟΥ ΝΑ ΠΟΥΝ ΠΡΟΤΙΜΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΛΟΥΣΤΡΟΙ ΠΑΡΑ ΝΑ ΚΗΡΥΤΤΟΥΜΕ ΑΘΕΪΑ”.


Πάντοτε τα πτωχαδάκια διώκονται, και μένουν κοντά στο Χριστό. Οι άλλοι, που έχουν αξιώματα, ως επί το πλείστον πολεμούν το Χριστό.

Θα γίνη διωγμός. Θα τα δείτε εσείς που θα ζήσετε, εγώ γέρος άνθρωπος είμαι. Θα γίνη διωγμός, και θα δείτε όλους τους δασκαλάκους να προσκυνάνε το κόκκινο θηρίο. Τριάντα χιλιάδες είναι όλοι οι δάσκαλοι· ζήτημα να μείνουν εκατό που να πουν· “Προτιμούμε να γίνουμε λούστροι στην πλατεία της πόλεως, παρά να κηρύττουμε αθεΐα”. Όλοι οι άλλοι, με όση ευκολία χειροκροτούσαν τον Παπαδόπουλο, με όση ευκολία χειροκροτούσαν τον Καραμανλή, με την ίδια ευκολία θα χειροκροτούνε και τον αντίχριστο. Θα τα δέτε αυτά. Συμφέρον και μόνο συμφέρον είναι σήμερα οι άνθρωποι, και τίποτε περισσότερο.
Τέτοιοι είναι και οι δάσκαλοι και οι καθηγηταί και οι αξιωματικοί, γιατί όχι και οι παπάδες και οι δεσποτάδες – δεν κάνω καμία διάκριση.

Δεν ήρθε ακόμη η ώρα του αντιχρίστου· όταν θα έρθει, θα το δούμε. Μιλάει παρακάτω ο απόστολος για την ώρα του αντιχρίστου. Διαμάντια άθραυστα είναι οι πραγματικοί Χριστιανοί. …Λίγοι, ήταν οι Χριστιανοί της Θεσσαλονίκης, αλλά ζωντανοί. Έχει αξία όχι το ποσόν αλλά το ποιόν. Πότε θ’ αποκτήσει η Εκκλησία μας τέτοιους ζωντανούς Χριστιανούς;
(Είναι απομαγνητοφωνημένο απόσπασμα από κύκλο Αγίας Γραφής ανδρών του Μητροπολίτου Φλωρίνης π. Αυγουστίνου στην Μητρόπολη, από το 1975)

Αποκάλυψη ΣΕΙΣΜΟΣ του Κωνσταντίνου Βαθιώτη: “Αποδεικνύεται πως η δικαστική εξουσία, αποτελεί τον βραχίωνα της ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ!”


Ο κ. Βαθιώτης, αναλύει και τις προϋποθέσεις της ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ κι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που όλοι θα πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη.

Γράφει η Καλλιόπη Σουφλή
                                    


Για μια ακόμη φορά, ο Καθηγητής Ποινικού Δικαίου (όσοι θέλουν ας τον αποκαλούν “πρώην”… για όσους γνωρίζουμε το ΗΘΟΣ ΤΟΥ ΑΝΔΡΟΣ, είναι και θα είναι ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ που τίμησε όσο ελάχιστοι το ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑ ΤΟΥ), ταράζει τα βουρκόνερα της ζωής στην Ελλάδα, και στην νέα του συνέντευξη είναι ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ, κατά της εισαγγελικής “κλίκας” που σιωπά ένοχα όχι μόνον στην ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ των ΕΛΛΗΝΩΝ, αλλά και στην “ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ” γιατί ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ είναι του εισαγγελέα Τσιρώνη.

Ανατριχιάζει η αποκάλυψη του Κωνσταντίνου Βαθιώτη, πως εισαγγελείς δραστηριοποιούνται στο face book, και κάνουν σταυροφορία υπέρ του εμβολιασμού!

Κι αυτή η αποκάλυψη οδηγεί σε άλλου είδους σκέψεις.

Προσωπικά, θα τις εκφράσω δημοσίως:

“ΠΟΣΑ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΚΥΡΙΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΑΡΜΑΚΟΜΑΦΙΕΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΜΟΤΑΡΕΤΕ ΕΜΒΟΛΙΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ;”

Γιατί δεν πιστεύω να νομίζει κανείς πως το προμοτάρισμα γίνεται για την ψυχή της μανούλας τους…;;;

Ο κ. Βαθιώτης, αναλύει και τις προϋποθέσεις της ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ κι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που όλοι θα πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη.


Θα αφήσω την συνέχεια των αποκαλύψεων του κ. Βαθιώτη, να την ακούσετε το στο πολύ ενδιαφέρον βίντεο που ακολουθεί.



Καλλιόπη Σουφλή


O Kωνσταντίνος Βαθιώτης στην εκπομπή της Δέσποινας Μποτίτση, στον focus fm 103.6 | 14.9.2021



Όταν δυναμώνει η παγωνιά, τότε οι άνθρωποι θυμούνται τον Ήλιο…


Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς


Πόσοι και πόσοι άνθρωποι υπάρχουν, που κάνουν τη δουλειά τους με το φως του ηλίου από το πρωί μέχρι το σούρουπο, χωρίς να κοιτάξουν καν τον Ήλιο, χωρίς να αισθανθούν τον Ήλιο, χωρίς να σκεφθούν ούτε με μία σκέψη τον Ήλιο! 

Πόσοι και πόσοι άνθρωποι υπάρχουν, που περνούν τη ζωή τους με το φως, τη δύναμη και τη βοήθεια του Θεού, χωρίς να κοιτάξουν καν τον Θεό, χωρίς να σκεφθούν ούτε με μία σκέψη τον Θεό!

Και ο Ήλιος σιωπά χωρίς θυμό και συνεχίζει να φέγγει ασταμάτητα. Και ο Θεός σιωπά χωρίς θυμό και συνεχίζει να βοηθά ασταμάτητα.

Όμως όταν γίνεται σκοτάδι, όταν πέσει ομίχλη , όταν δυναμώνει η παγωνιά, τότε οι άνθρωποι θυμούνται τον Ήλιο, στρέφονται προς τον Ήλιο, επαινούν τον Ήλιο. αναστενάζουν για τον Ήλιο.

Έτσι και όταν γίνονται συμφορές, ανέχεια, βάσανα αβοήθητα και στενά αδιέξοδα, οι άνθρωποι θυμούνται το Θεό, στρέφονται προς το Θεό, δοξάζουν το Θεό, αναστενάζουν για το Θεό.

(Αγ. Νικολάου Βελιμίροβιτς, «Στοχασμοί περί καλού και κακού»)

Ο Θεός τίποτε δεν αγαπάει τόσο, όσο την ευσπλαγχνία. Όλο το Ευαγγέλιο συνοψίζεται στην ευσπλαγχνία.


Άγιος Νικόλαος Επίσκοπος Αχρίδος ο Βελιμίροβιτς

πηγή: https://yiorgosthalassis.blogspot.com/

Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021

Πνευματικὰ μηνύματα (π. Συμεών Κραγιοπούλου)

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Ἁγίου Νικήτα τοῦ Γότθου τοῦ Μεγαλομάρτυρος καὶ τῶν σὺν αὐτῷ μαρτυρησάντων

Ὁσίου Φιλοθέου τοῦ Πρεσβυτέρου καὶ Θαυματουργοῦ

Ἁγίου Βησσαρίωνος Ἀρχιεπισκόπου Λαρίσσης

Ἁγίου Ἰωάννου τοῦ Νεομάρτυρος ἀπὸ τὴν Κρήτη

Ἁγίου Συμεὼν Ἀρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης


Σήμερα εἶναι ἡ Ἑορτὴ τοῦ Ἁγίου Συμεών, ἀρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης. Μεγάλος ἅγιος. Παραδόξως, δὲν ἔχει ἀναγνωριστεῖ ἐπισήμως. Ἐμεῖς βέβαια ποὺ μελετούσαμε τὰ συγγράμματά του – ὑπάρχει ἕνας ὁλόκληρος τόμος στὴν Ἑλληνικὴ Πατρολογία, ποὺ ἔχει δικά του ἔργα καὶ εἶναι ὅλα λειτουργικά˙ γράφει γιὰ τὰ πάντα: γιὰ τὸν ναό, τὰ ἄμφια, τὰ μυστήρια, καὶ εἰδικότερα γιὰ τὴ θεία Λειτουργία – τὸν εἴχαμε σὲ πολλὴ εὐλάβεια, πολὺ πρὶν τὸν ἀναγνωρίσουν ὡς Ἅγιο. Ὁ μητροπολίτης Θεσσαλονίκης (Παντελεήμων ὁ Β΄) ἐνήργησε καὶ ἐνεγράφη εἰς τὰς δέλτους τῶν ἁγίων, στὰ δίπτυχα, ἀλλὰ πάντοτε τὸν ἀποκαλοῦσα: ὁ ἅγιος Συμεὼν Θεσσαλονίκης. Εἶναι τὰ ἔργα του ὅλο Πνεῦμα Ἅγιο. Θεωρεῖται ὁ μεγαλύτερος ὀρθόδοξος λειτουργιολόγος.

Νὰ ἔχουμε τὴν εὐχή του, τὶς πρεσβεῖες του, τὴν ὅλη ἀγάπη ποὺ εἶχε ὡς πρὸς τὸ ποίμνιό του. Καὶ ἐμεῖς ἐδῶ στὴ Θεσσαλονίκη, τρόπον τινά, ἀνήκουμε στὸ ποίμνιό του.


Σταυρός - Ελευθεριάδης Γ. Ελευθέριος Ψυχολόγος Μ.Sc.


Και αν πότε-πότε, σου φαίνεται βαρύς.

Και αν χρειαστεί και καμιά αφορά να ξαποστάσεις ή να ζητήσεις μια βοήθεια από άντρα Κυρηναίο.
Και αν πέφτει το μάτι σου με ζήλια στο σταυρό που κουβαλάει ο διπλανός.
Μην τον αφήνεις από τα χέρια τον σταυρό σου.
Αγκάλιασε τον και σύρ'τον όπως-όπως.
Να μην σε βρει η «νύχτα» δίχως σταυρό στα χέρια.
Και να θυμάσαι το εξής:
Μεγάλος σταυρός, μεγάλη Ανάσταση αδερφέ μου.
Μεγάλος σταυρός, μεγάλη Ανάσταση.

Ελευθεριάδης Γ. Ελευθέριος
Ψυχολόγος Μ.Sc.

Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021

Ὁμιλία, σὺν Θεῷ ἁγίῳ, εἰς τὴν παγκόσμιον Ὕψωσιν τοῦ Τιμίου καὶ Ζωοποιοῦ Σταυροῦ

 

Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, 17ος αιώνας. Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης.


Ἀρχιμανδρίτου Φωτίου Ἰωακεὶμ

 

«Σταυρὸς ὑψοῦται σήμερον, καὶ κόσμος ἁγιάζεται…

Σταυρός, ὁ φύλαξ πάσης τῆς οἰκουμένης,
Σταυρός, ἡ ὡραιότης τῆς Ἐκκλησίας»

Λαμπρὴ πανήγυρη καὶ ἡμέρα πανσεβάσμια ἡ σημερινή, ἀγαπητοὶ ἐν Κυρίῳ ἀδελφοί. Ἡ σεμνὴ τῶν Ὀρθοδόξων ὁμήγυρη, ἡ ἁγία Ὀρθόδοξος Ἐκκλησία, ἐπιτελεῖ σήμερα μία ἀπὸ τὶς μεγαλύτερες ἑορτές της: Τὴν παγκόσμια Ὕψωση τοῦ Τιμίου Σταυροῦ τοῦ Χριστοῦ μας. Γι’ αὐτὸ κι ἐμεῖς συναθροισθήκαμε στὸν ἅγιο τοῦτο καὶ παλαιὸ ναό, ποὺ τιμᾶται στὸ ὄνομα τοῦ Τιμίου Σταυροῦ, γιὰ νὰ τιμήσουμε τὸ Ξύλον τῆς Ζωῆς, γιὰ νὰ δοξάσουμε τὸν Κύριο, ποὺ σταυρώθηκε πάνω σ’ αὐτὸν καὶ μᾶς ἔσωσε, μᾶς ἁγίασε μὲ τὸ πανάγιό Του αἷμα, ποὺ ἔχυσε ἀπὸ ἀγάπη γιὰ μᾶς τὸν καιρὸ τοῦ ἀχράντου Πάθους Του. Γιὰ νὰ κατανοήσουμε ὅμως καλύτερα τό, πῶς καθιερώθηκε ἡ μεγάλη αὐτὴ ἑορτὴ καὶ ποιό τὸ νόημά της, θὰ ἦταν καλὸ νὰ κάνουμε μία ἱστορικὴ ἀναδρομὴ στὰ σχετικὰ γεγονότα.

«Με τι να αρχίσουμε την νέα σχολική χρονιά; Με την τουαλέτα κυρία»

 


 Δημήτρης Νατσιόςδάσκαλος-Κιλκίς

 Νέα σχολική χρονιά. Με μάσκες, με υγειονομικό έλεγχο άδειας εισόδου σε δασκάλους και μαθητές, με την ακολουθία του «Αγιασμού» σε λίγους μαθητές που θα παραστούν στον προαύλιο χώρο. «Άκρα του τάφου σιωπή» και φόβος. (Η πρωινή προσευχή, όπως και η έπαρση της σημαίας μας με ταυτόχρονη απαγγελία του Εθνικού μας Ύμνου είναι πια παρελθόν. Επιτέλους, θα μονολογήσει η εθνομηδενιστική κακοήθεια, γλιτώσαμε από τα σκοταδιστικά κατάλοιπα. Το σχολείο όσο περνά ο καιρός τους μοιάζει. Ούτε ιερότητα αναδίδει ούτε «συλλαβίζουν» οι μαθητές τα πολυτίμητα μαθήματα τους Γένους. Ούτε ελληνικά  γράμματα, ούτε του Θεού τα πράματα, μόνο θεάματα και παιδεία για… κλάματα). Πρώτη μέρα στο σχολείο και θυμήθηκα παλαιότερό μου κείμενο. (Του 2010). Το μεταφέρω τροποποιημένο.

 «Η πρώτη μέρα στο σχολείο» τιτλοφορείται κι ένα κείμενο που περιέχεται στο «Ανθολόγιο Λογοτεχνικών Κειμένων Α΄ και Β΄ Δημοτικού», σελ. 30-31. Στο κείμενο αυτό «προσφέρονται», ανεπιγνώστως προφανώς από τους συγγραφείς, όλα τα τρέχοντα ιδεολογήματα και τα κενοεπή στοιχεία που χαρακτηρίζουν το «νέο σχολείο».

Ένας μικρός μαθητής, πρωτάκι, διηγείται τις εντυπώσεις του από την πρώτη μέρα στο σχολείο. Μετά τις γνωστές αγωνίες, τον φόβο του αγνώστου, τη σπαραξικάρδιες «απαγκιστρώσεις» εκ της μητρικής αγκάλης και τα συναφή της παρθενικής «ακαδημαϊκής» σταδιοδρομίας, διαβάζουμε στον επίλογο: «Η δασκάλα μας ήταν η κυρία Μεταξά. Ήθελε να τη φωνάζουμε Γεωργία και κυρίως όχι δασκάλα. Ο Κυριάκος που καθόταν δίπλα μου, είπε: – Δασκάλα, μπορώ… Σταμάτησε. Η δασκάλα μας χαμογέλασε. Μετά είπαμε όλοι τα ονόματά μας. Φανή, Γιάννης, Ιουλία, Αναστασία…. Με τι θέλετε να αρχίσουμε; ρώτησε η κυρία μας.

Ο Κωστής σήκωσε το χέρι.

– Με την τουαλέτα κυρία».

Υπερμεταδότες κακοδοξίας

Νεκτάριος Δαπέργολας

''Συνεχίζουν μέ λύσσα καί σοκαριστική ἐμμονή τήν ἐμβολιαστική προπαγάνδα καί τίς ἐκβιαστικές πιέσεις πρός τούς ἱερεῖς τους νά πάψουν νά μιλοῦν (μερικοί μάλιστα προσπαθοῦν νά ἐπιβάλουν καί τόν ἐμβολιασμό)''

Τόν ὅρο «ὑπερμεταδότης» συνηθίσαμε βεβαίως πλέον νά τόν χρησιμοποιοῦμε σέ σχέση μέ τή λεγόμενη πανδημία. Συνδεδεμένο μέ κορωνοϊούς, αὐξημένα ἰικά φορτία, μεταλλάξεις, ἐμβολιασμένους καί ἀνεμβολίαστους. Καιρός ὅμως πιά νά τόν συνηθίσουμε καί στή συνάρτησή του μέ μία ἄλλη, πολύ χειρότερη πανδημία: τήν πνευματική. Πού τή ζοῦμε ἀσφαλῶς ἐδῶ καί δεκαετίες (ἡ ἐκκοσμίκευση, ἡ παναίρεση τοῦ οἰκουμενισμοὺ, ἡ βέβηλη μεταπατερικότητα δέν εἶναι τωρινά φαινόμενα), ἀλλά πού μέ θρυαλλίδα τήν κορωνοασθένεια βρίσκεται πλέον σέ τρομακτική ἔξαρση. Μέ πρωταγωνιστές κάποιους πού δέν μεταδίδουν ἰούς. Ἤ τουλάχιστον δέν εἶναι αὐτό τό βασικό τους πρόβλημα. Τό κύριο πρόβλημα εἶναι μεταδίδουν πλάνη καί κακοδοξία.

Πνευματικὰ μηνύματα (π. Συμεών Κραγιοπούλου)

 ΤΡΙΤΗ 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Ὑψώσεως τοῦ Ζωοποιοῦ καὶ Τιμίου Σταυροῦ

Ἁγίας Πλακίλλας τῆς εὐσεβεστάτης Βασίλισσας

Μνήμης τῆς ΣΤ΄ Οἰκουμενικῆς Συνόδου

Ἁγίου Μακαρίου τοῦ Νέου Ὁσιομάρτυρος

Ὁσίου Γερασίμου κτήτορος τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Ἁγίας Τριάδος Σουρβίας


Προσέξτε. Ὁ Κύριος δὲν λέει νὰ ἀπαρνηθοῦμε τὸ ἄλφα, τὸ βῆτα, ἀλλὰ τὸν ἴδιο τὸν ἑαυτό μας, τὸ ἐγώ˙ ἐκεῖνο κάνει τὸ κακό. Ἔρχονται, ἄς ποῦμε, τὰ πράγματα ἔτσι, ποὺ λίγο θίχτηκες, λίγο πόνεσες, λίγο ἀδικήθηκες˙ δὲν ἦρθαν ὅπως τὰ περίμενες. Εἶναι μιὰ καλὴ εὐκαιρία νὰ πεῖς: «Καλύτερα ἔτσι, ὥστε τὸ ἐγὼ νὰ μείνει νηστικὸ καὶ νὰ πεθάνει σιγά-σιγά». Νὰ γίνει δηλαδὴ αὐτὸ ἀκριβῶς ποὺ λέει ὁ Κύριος: νὰ ἀπαρνηθεῖς τὸν ἑαυτό σου. Ἐσὺ δὲν κάνεις ἔτσι. Χαλᾶς τὸν κόσμο. Τί εἴδους θρησκευτικότητα καὶ χριστιανικὴ ζωὴ εἶναι αὐτή; Δὲν θέλουμε νὰ καταλάβουμε αὐτὸ ποὺ λέει ὁ Χριστός: Ὅστις θέλει ὀπίσω μου ἀκολουθεῖν, ἀπαρνησάσθω ἑαυτὸν καὶ ἀράτω τὸν σταυρὸν αὐτοῦ. Καὶ σταυρὸς δὲν εἶναι ἁπλῶς τὰ βάσανα˙ ὄχι. Σταυρὸς εἶναι τὸ νὰ ἀπαρνεῖσαι τὸν ἑαυτό σου. Εἶναι δύσκολο, μοιάζει σὰν νὰ σταυρώνεσαι, ἀλλὰ δύσκολο, ξεδύσκολο πρέπει νὰ τὸ κάνεις. Καὶ ὁ Χριστὸς ποὺ ἀνέβηκε στὸν σταυρό, αὐτὸ δὲν ἔκανε;


Ἑρμηνεία στὸ Εὐαγγελικὸ Ἀνάγνωσμα τῆς Ὑψώσεως τοῦ Τιμίου Σταυροῦ ἀπὸ τὸ βιβλίο τοῦ π. Αὐγουστῖνου ''Σταγόνες ἀπὸ τὸ ὕδωρ τὸ ζῶν''

 ΥΨΩΣΙΣ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

Ἰωάν. 19, 6-11, 13-20, 25-28, 30


Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ

«Σταύρωσον σταύρωσον αὐτόν»

(Ἰωάν. 19, 15)


ΣΗΜΕΡΑ, ἀγαπητοί μου, σήμερα εἶνε ἡ γιορτὴ τῆς ὑψώσεως τοῦ τιμίου σταυροῦ. Γιορτάζεται σʼ ὅλους τοὺς ναοὺς τῆς Ὀρθοδοξίας. Ὁ τίμιος σταυρὸς ἀνάμεσα σὲ λουλούδια ὑψώνεται. Καὶ ὅπως τὴ Μεγάλη Παρασκευή οἱ πιστοὶ νηστεύουν, ἔτσι καὶ στὴ γιορτὴ αὐτὴ οἱ χριστιανοὶ νηστεύουν. Τὸ δὲ Εὐαγγέλιο, ποὺ διαβάζεται τὴ μέρα αὐτὴ εἶνε τὸ Εὐαγγέλιο ποὺ διαβάζεται στὴν ἀκολουθία τοῦ πρωινοῦ τῆς Μεγάλης Παρασκευῆς.

* * *

Ἄς ἀνοίξουμε καὶ πάλι τὸ ἱερὸ Εὐαγγέλιο καὶ ἄς διαβάσουμε τοὺς πέντε πρώτους στίχους τῆς σημερινῆς περικοπῆς καὶ ἄς τοὺς προσέξουμε ἰδιαίτερα.

Τὸ ἰουδαϊκὸ δικαστήριο, ποὺ τὸ ἀποτελοῦσαν ἀρχιερεῖς, γραμματεῖς καὶ φαρισαῖοι, συνεδρίασε τὴ νύχτα τῆς Μεγάλης Πέμπτης καὶ πρὶν νʼ ἀνατείλη ὁ ἥλιος ἔβγαλε τὴν ἀπόφασι˙ Θάνατος στὸ Χριστό! Ἡ ποινὴ θὰ ἔπρεπε νὰ ἐκτελεσθῆ. Ἀλλʼ ἐπειδὴ οἱ Ἰουδαῖοι ἦταν τότε ὑπόδουλοι, καμμιὰ καταδικαστικὴ ἀπόφασι σὲ θάνατο τοῦ ἰουδαϊκοῦ δικαστηρίου δὲν μποροῦσε νὰ ἐκτελεσθῆ, ἄν δὲν ὑπέγραφε ὁ Ρωμαίος ἡγεμόνας. Τότε ἦταν ὁ Πιλᾶτος. Θὰ ἔπρεπε λοιπὸν ἡ ποινὴ νὰ ἐπικυρωθῆ ἀπὸ τὸν Πιλᾶτο. Γιʼ αὐτὸ τὶς πρωινὲς ὥρες, μέσα σʼ ἕνα πανδαιμόνιο ἀπὸ φωνὲς καὶ ἰαχές, ἔφεραν τὸ Χριστὸ στὸ ρωμαϊκὸ διοικητήριο.