Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022

Στον αρχάριο της πίστης: Για την επιστροφή στην πίστη

 


ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΕΛΙΜΙΡΟΒΙΤΣ

Όπως κάποιος που επιστρέφει σπίτι του από πολύ μακριά, έτσι αισθάνεστε εσείς τώρα επιστρέφοντας από τους παγωμένους τόπους της απιστίας στη ζεστή εστία της πίστης των πατέρων σας.

Οι δυσκολίες που έχετε, δεν είναι άγνωστες στην Εκκλησία. Διότι η Εκκλησία έχει γενικά εμπειρία όσων συμβαίνουν στους ανθρώπους όταν απομακρύνονται από την πίστη, και όταν επιστρέφουν σ’ αυτή.

Κυριακή Β΄ Λουκά – Ερμηνεία της Αποστολικής περικοπής από τον Ιερό Χρυσόστομο

 


ΚΥΡΙΑΚΗ Β΄ΛΟΥΚΑ[: Β΄Κορ. 6,1-10]


   «Συνεργοῦντες παρακαλοῦμεν, μὴ εἰς κενὸν τὴν χάριν τοῦ Θεοῦ δέξασθαι ὑμᾶς. Λέγει γάρ· Καιρῷ δεκτῷ ἐπήκουσά σου καὶ ἐν ἡμέρᾳ σωτηρίας ἐβοήθησά σοι ἰδοὺ νῦν καιρὸς εὐπρόσδεκτος· ἰδοὺ νῦν ἡμέρα σωτηρίας (:Συνεργαζόμενοι λοιπόν με τον Θεό στο έργο αυτό της συμφιλιώσεως και της καταλλαγής των ανθρώπων, σας παρακαλούμε να δείξετε με τη διαγωγή σας ότι δεν δεχτήκατε μάταια και ανώφελα τη χάρη του Θεού. Και μη νομίσετε ότι πάντοτε ο Θεός θα σας στέλνει τους αντιπροσώπους Του να σας παρακαλούν. Όχι. Διότι λέει η Αγία Γραφή: ‘’Στον κατάλληλο καιρό, όταν ο Θεός δείχνει το έλεός Του και την αγάπη Του, σε άκουσα με προσοχή, και την ημέρα που δίνεται η σωτηρία σε βοήθησα. Να λοιπόν τώρα είναι καιρός κατάλληλος να, τώρα είναι ημέρα σωτηρίας’’)»[Β΄Κορ., 6, 1-2].

Κυριακή Β΄ Λουκά - Ερμηνεία της Ευαγγελικής περικοπής από τον Ιερό Χρυσόστομο

 


ΚΥΡΙΑΚΗ Β΄ΛΟΥΚΑ [: Λουκ. 6,31-36]

Ο ΙΕΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΟΛΗ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΛΗΣΙΟΝ

  «Ἠκούσατε ὅτι ἐῤῥέθη, ὀφθαλμὸν ἀντὶ ὀφθαλμοῦ καὶ ὀδόντα ἀντὶ ὀδόντος·Ἐγὼ δὲ λέγω ὑμῖν μὴ ἀντιστῆναι τῷ πονηρῷ· ἀλλ᾿ ὅστις σε ῥαπίσει ἐπὶ τὴν δεξιὰν σιαγόνα, στρέψον αὐτῷ καὶ τὴν ἄλλην·καὶ τῷ θέλοντί σοι κριθῆναι καὶ τὸν χιτῶνά σου λαβεῖν, ἄφες αὐτῷ καὶ τὸ ἱμάτιον

(:Ακούσατε ότι έχει λεχθεί: ‘’Εκείνος που πλήγωσε και τραυμάτισε κάποιον πρέπει να δώσει ένα μάτι του για το μάτι που έβλαψε, και ένα δόντι του για το δόντι που έσπασε ή πέταξε έξω με το χτύπημά του’’. Εγώ όμως σας λέω να μην προβάλετε αντίσταση στον Πονηρό, που χρησιμοποιεί ως όργανό του, εκείνον που σας βλάπτει. Αλλά όποιος σε ραπίσει στο σαγόνι σου από το δεξιό μέρος, στρέψε σε αυτόν και το άλλο μέρος, για να το ραπίσει κι αυτό. Και σε εκείνον που θέλει να κάνει δίκη μαζί σου και να σου πάρει το πουκάμισο, άφησέ του και το πανωφόρι σου)»[Ματθ.5,38-40].

Ἅγιος Παΐσιος: «Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσὶ»

 


Ὅταν ὁ κόσμος σᾶς δίνη ροῦχα ἀπὸ ἀρρώστους νὰ βάλετε πάνω στὰ ἅγια Λείψανα, γιὰ νὰ ἁγιασθοῦν, νὰ προσέχετε νὰ εἶναι μόνο φανελίτσες, ὄχι ἄλλα ἐσώρουχα. Δὲν κάνει· εἶναι ἀνευλάβεια. Ὁ ἥλιος φυσικὰ δὲν μολύνεται, οὔτε ὁ Θεὸς μολύνεται· ἐμεῖς δαιμονιζόμαστε μὲ τὴν ἀνευλάβεια.

Παλιὰ οἱ ἄνθρωποι, ὅταν ἀρρώσταιναν, ἔπαιρναν λαδάκι ἀπὸ τὸ κανδήλι τους, ἀλείφονταν καὶ γίνονταν καλά. Τώρα τὸ κανδήλι τὸ ἔχουν τυπικά, μόνο γιὰ νὰ φωτίζη, καὶ τὸ λάδι, ὅταν πλένουν τὸ κανδήλι, τὸ ρίχνουν στὸν νεροχύτη. 

Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της Γοργοϋπηκόου (1 Οκτωβρίου)

 


Γοργοϋπηκόου τήν θαυμαστήν καί σεπτήν Εἰκόνα, προσκυνήσωμεν ἀδελφοί, θαύματα τελοῦσαν καί βρύουσαν ἰάσεις καί ταύτην μετά πόθου κατασπασώμεθα.

Η θαυματουργή εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου της Γοργοϋπηκόου βρίσκεται στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου του Αγίου Όρους.

Η γνωστότερη μετά την «Πορταϊτισσα» θαυματουργή εικόνα του Αγίου Όρους είναι αρχαία τοιχογραφία της Παναγίας που βρίσκεται εξωτερικά στον ανατολικό τοίχο της τράπεζας και προς τα δεξιά της εισόδου της. Το 1664 μ.Χ. ο τραπεζάρης Νείλος, που περνούσε τακτικά μπροστά από την εικόνα κρατώντας στο χέρι αναμμένα δαδιά για την υπηρεσία του στην τράπεζα, άκουσε μια φωνή να του λέει τα εξής: «Να μην ξαναπεράσεις από εδώ με δαδιά καπνίζοντας την εικόνα μου». Ο Νείλος δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία στη φωνή, η οποία όμως σύντομα ξανακούστηκε επιτιμώντας τον μοναχό και αφήνοντάς τον τυφλό. Οι αδελφοί άρχισαν να περνούν με πολύ ευλάβεια μπροστά από την εικόνα, της κρέμασαν ακοίμητο καντήλι και διέταξαν το νέο τραπεζάρη να τη θυμιάζει καθημερινά.

Η νέα Ευρώπη έσπασε τις πλάκες του μωσαϊκού νόμου, παράκουσε τις εντολές του Χριστού

 


Ειρήνη, ειρήνη, ειρήνη! Φωνάζουν οι κυβερνήτες και οι λαοί τους σκοτώνονται πολεμώντας, επειδή μιλάνε για ειρήνη χωρίς Θεό.

Ψωμί, ψωμί, ψωμί! Φωνάζουν οι επιστήμονες της ευρωπαϊκής οικονομίας και οι λαοί τους πεινάνε, γιατί ζητούν ψωμί χωρίς τη βοήθεια του Θεού.

Νόμοι, νόμοι, νόμοι! Φωνάζουν οι καθηγητές του ευρωπαϊκού δικαίου και της δικαιοσύνης και οι λαοί τους κάνουν παρανομίες κάθε μέρα και κάθε στιγμή, γιατί συντάσσουν δικούς τους νόμους και όχι θεϊκούς…

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022

ΙΠΠΟΤΕΣ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ (29. Ο ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ)

ΙΔΡΥΜΑ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ



Γεώργιος Χ. Μόδης

ΙΠΠΟΤΕΣ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

Εκλεκτά Διηγήματα: 29. Ο ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ


Παραμονή Χριστουγέννων, το 1907, στη Στρώμνιτσα. Όλος ο κόσμος στο πόδι. Οι άντρες ψώνιζαν το απαραίτητο χοιρινό και τʼ άλλα κρέατα, κρομμύδια, πατάτες, φρέσκα λάχανα, κάστανα, καρύδια κλπ. Πράσα είχαν στο σπίτι μισοθαμμένα στη γη, καθώς και ξινό λάχανο στο καδί. Οι νοικοκυρές ανασκουμπωμένες μαγείρευαν σε πολλούς τεντζερέδες τα χριστουγεννιάτικα φαγιά, κρέας με πατάτες, κρέας με κρομμύδια, κρέας με ξινό λάχανο και κρέας χοιρινό με φασόλια κλπ. Είχαν νηστέψει σαν καλοί χριστιανοί και τις τέσσαρες βδομάδες. Έτρωγαν φασόλια (Παρασκευή και Τετάρτη χωρίς λάδι), ελιές, φακές, πιπεριές, τουρσί και όλες τις νηστίσιμες λιχουδιές. Καιρός ήταν νʼ αποζημιωθούν. Η γέννηση του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού έπρεπε να εορτασθεί με πλούσιο φαγοπότι και όσο πλουσιότερο τόσο χριστιανικότερο ήταν.

Η εορτή της Παναγίας Γοργοϋπηκόου στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Φλώρινας

Από τον Ιερό Nαό Αγίου Γεωργίου Φλωρίνης ανακοινώνεται ότι το Σάββατο 1 Οκτωβρίου εορτάζει η Παναγία η Γοργοϋπήκοος. Το πρόγραμμα των λατρευτικών εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου

  • 6:30 μ.μ.: Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός
  • 7:30 μ.μ.: Λιτανεία εικόνας Παναγίας της Γοργοϋπηκόου

Σάββατο 1 Οκτωβρίου

  • 7:30 π.μ.: Όρθρος και Θεία Λειτουργία
  • 6:30 μ.μ.: Εσπερινός – Παρακλητικός Κανόνας της Παναγίας


πηγή: https://neaflorina.gr/

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022

Ἀνάβοντας τὸν ἀναπτήρα τῶν ἁγίων ΙΘ΄ Πνευματικὴ Σύναξη Διαλόγου μὲ τὸν Μητροπολίτη Μόρφου κ. Νεόφυτο (21.09.2022)

 


Ἡ ΙΘ’ Πνευματικὴ Σύναξη Διαλόγου μὲ τὸν Μητροπολίτη Μόρφου κ. Νεόφυτο, πραγματοποιήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου, 2022 στὸν ἱερὸ ναὸ Παναγίας Χρυσελεούσης στὴν κοινότητα Ἀκακίου τῆς μητροπολιτικῆς περιφέρειας Μόρφου.

πηγή: https://immorfou.org.cy/

"Το ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης" : μια ιστορική ταινία από τον Βασίλη Τσικάρα. Προσεχώς στους κινηματογράφους.

 Σαμοθράκη: ένα πανέμορφο, ιστορικό, μα συνάμα και μαρτυρικό Ελληνικό νησί.







Μια άγνωστη εν πολλοίς, πλην αιματηρότατη δραματική πτυχή της ιστορίας μας, που διαπραγματεύεται μια ακόμα Οθωμανική θηριωδία κατά την επανάσταση του 1821.

Ο δημιουργός της ταινίας "Έξοδος", Βασίλης Τσικάρας, επανέρχεται με ένα ακόμα έργο - καταγγελία, ύμνος τιμής στις εκατόμβες των θυμάτων υπέρ της Ελευθερίας.

Σύντομα αναμένεται να προβληθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες. Αναμένουμε.

Το ιστορικό πλαίσιο του Ολοκαυτώματος περιγράφεται σε αδρές γραμμές εδώ:
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9F%CE%BB%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CF%8D%CF%84%CF%89%CE%BC%CE%B1_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%A3%CE%B1%CE%BC%CE%BF%CE%B8%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022

Ὁ Ἄρχων Ἀσηκρῆτις καὶ τὰ τάλαντα τῶν Ταντάλων, στὴ σκιὰ τοῦ ‘’Ἀμερικῆς’’ κ. Ἐλπιδοφόρου

 

π.  Στυλιανὸς Ἐμμ. Καρπαθίου MD, MSc, PhD  - Θεολόγος - Ἰατρός Ψυχίατρος  

«Τί θέλετέ  μοι δοῦναι καὶ ἐγώ

ὑμῖν παραδώσω αὐτόν» 

(Ματθ. 26,15-16)

  Μένουμε ἐννεοὶ ἐνώπιον τῶν πληγῶν, ποὺ σταθερὰ καὶ κατ’ ἐξακολούθησιν δημιουργοῦν  στὸ Σῶμα τῆς Ἐκκλησίας μας,  ὡς μὴ ὤφελλε, πνευματικοὶ Ταγοί, ἐπιλήσμονες  τῶν Ἀρχιερατικῶν τους Ὅρκων, τῶν ὁποίων τὴν στήριξη στὶς ἀντικανονικὲς ἐνέργειές τους ἔχει ἀναλάβει ἐργολαβικῶς ὁ Ἄρχων Ἀσηκρῆτις (βυζαντινὸς κρατικὸς τίτλος, ποὺ σημαίνει τὸν  ἐξ ἀπορρήτων- a secretis- αὐλικό ) τῆς ἱεραρχικῶς, πρώτης τοπικῆς Ἐκκλησίας τῆς Ὀρθοδοξίας, ἐν Κωνσταντινουπόλει, δικηγόρος κ. Ἀναστάσιος Βαβοῦσκος.

"Οι Πνευματικοί Νόμοι"

 


Ο Γέροντας αγαπούσε να εργάζεται και δεν σταματούσε καθόλου στις ώρες που επέτρεπε το πρόγραμμα. Το εργόχειρό μας τότε ήταν σταυρουδάκια σκαλιστά, τα οποία σκάλιζε με μεγάλη ευχέρεια και ταχύτητα, αφού εμείς ετοιμάζαμε το ξύλο. Έμενε μόνος του στο καλυβάκι που του χτίσαμε μακρύτερα από μας, κι εμείς πηγαίναμε να τον βρούμε το μεσημέρι και μετά φεύγαμε ο καθένας μόνος του. Το μέρος εκεί ήταν απόμερο και ήσυχο, αλλά ήταν πιο εκτεθειμένο στους καιρούς. Έτσι, το κρύο ήταν περισσότερο, ώσπου τον πείσαμε να του βάλουμε λίγη θέρμανση με καμιά σόμπα. Πήρα, εγώ ο ευτελής, τα μέτρα και ετοίμασα τα υλικά, για να την φτιάξω με λαμαρίνα απ’ έξω και μέσα χτιστή με πηλό. Ετοιμάστηκα για την επομένη, όπως του έταξα αποβραδίς, και το πρωί μάζεψα τα εργαλεία μου και τα υλικά και πήγα κάπου εκεί κοντά να την φτιάξω και να την τοποθετήσω μετά. Έβαλα μετάνοια, όπως πάντα, και άρχισα με καλό καιρό, γιατί δούλευα έξω στο ύπαιθρο.

Όταν είμαστε δούλοι των παθών, η ψυχή μας είναι νεκρή

 


Όσιος Ισαάκ ο Σύρος 


205. Όταν είμαστε δούλοι των παθών, η ψυχή μας είναι νεκρή!…

206. Το σιωπηλό στόμα ερμηνεύει τα μυστήρια του Θεού. Ο πολύλογος και αργολόγος απομακρύνεται από το Θεό!…

207. Όποιος εμποδίζει το στόμα του από την καταλαλιά και κατάκριση, φυλάει την καρδιά του απαθή και βλέπει Κύριον τον Θεόν, διώκοντας μακριά τους δαίνομες της κακίας!…

208. Ευφραίνεται η καρδιά εκείνου, που επιμελείται την ψυχή του!…

Μια φοβερή μαρτυρία για τον Άγιο Παΐσιο

 



πηγή: https://yiorgosthalassis.blogspot.com/

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022

Η παρουσίαση του βιβλίου «Κατσαντώνης, ο πρόδρομος της επανάστασης»

 


Το βιβλίο «Κατσαντώνης, ο πρόδρομος της επανάστασης» της Μαριγώς Μπούρη, παρουσιάστηκε το απόγευμα του Σαββάτου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Φλώρινας, σε διοργάνωση της Κίνησης Ορθοδόξων Πολιτών Φλώρινας και του ιστολογίου Περίβλεπτος.

Εκτός της συγγραφέως για το βιβλίο μίλησαν η Σμαράγδα Παπαπανταζή, Φιλόλογος Αγγλικής και ο Δημήτριος Παπαδόπουλος, Φιλόλογος.

Την εκδήλωση παρουσίασε η Αλεξία Τάντση.

Θερμές ευχαριστίες στον κ. Γεώργιο Περιβολάρη για τη δημοσιογραφική κάλυψη της εκδήλωσης, στον κ. Μιχάλη Πασχαλίδη για την τεχνική υποστήριξη καθώς επίσης και στον Δήμο Φλώρινας για την παραχώρηση της αίθουσας.

Το εισιτήριο για το αιώνιο ταξίδι σας το βγάλατε;

 


Θάνατος: Ἡ θέα ἀπὸ τὸ δασάκι τῆς Ἀρόης εἶ­ναι χάρμα ὀφθαλμῶν. Μπροστά σου χαίρεσαι τὴ μεγαλούπολη τῆς Πάτρας μὲ τὸν ὑπέροχο Ναὸ τοῦ Ἁγίου Ἀνδρέα ποὺ τὴν εὐλογεῖ καὶ τὴν προστατεύει Καὶ στὸ βάθος ἁπλώνεται τὸ γαλάζιο Ἰόνιο ποὺ βαστάζει στὰ νερά του τοὺς Ἁγίους τῶν Ἑπτανήσων.

Ἕνα πρωινὸ κατὰ τὶς 10 ποὺ καθόταν στὸν ἐξώστη τοῦ σπιτιοῦ του διαβάζον­τας τὴν ἐφημερίδα κι ἀγνάντευε πρὸς τὴ θάλασσα ὁ κ. Ἀλέξανδρος, χτύπησαν τὸ κουδούνι τῆς ἐξώπορτάς του τρεῖς μαυροφορεμένες κυρίες. Τοὺς ἄνοιξε ἡ σύζυγός του.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΑΡΚΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ - Μίλησαν μεταξύ ἄλλων ο κορυφαίος ιολόγος Sucharit Bhakdi και ο δικηγόρος Reiner Fuellmich

 


Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΔΗΓΕΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ. ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΕΚΔΙΚΕΙΤΑΙ ΒΑΝΑΥΣΑ ΤΟΥΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥΣ. Χθες χειροκροτήματα, σήμερα αναστολές... ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΛΟΙ ΚΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ, ποτέ ΔΕΝ ΘΑ ΕΝΔΩΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΥΠΟΤΑΓΗ''.
 
Οι υγειονομικοί είναι αυτοί που χειροκροτούσαμε στα μπαλκόνια μας πριν από 2 χρόνια. Είναι αυτοί που σε πείσμα όλων παρέμειναν όρθιοι, τηρώντας τον όρκο του Ιπποκράτη και την ιατρική δεοντολογία τους. Άνθρωποι με μπλούζες λευκές, με πρόσωπα φωτεινά, με βλέμμα καθάριο, με χαμόγελο πλατύ κι ένα βάδισμα, αγέρωχο, όλο σιγουριά. 

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022

π. Αρσένιος Βλιαγκόφτης- Μπούργκα και υποκρισία της Δύσης

 


Εκπομπή με τον π. Αρσένιο Βλιαγκόφτη [Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2022]

πηγή: https://panagia-ierosolymitissa.blogspot.com/

«Η Θεία Λειτουργία και τα Τίμια Δώρα θα δίνουν στους χριστιανούς τη δύναμη για να υπομείνουν την πείνα και θα τους διαφυλάσσουν από κάθε κακό»

 


Γέροντας Ιουστίνος Πίρβου

Αναφερόμενος ο Γέροντας στη σύγχρονη ζωή είπε: «Σήμερα, οι άνθρωποι ζουν για το φαίνεσθαι και είναι τόσο δειλοί, ώστε δεν θέλουν ούτε καν ν΄ αναζητήσουν την Αλήθεια, πόσο δε μάλλον να υπερασπιστούν το Όνομά Του.

Είμαστε αποδυναμωμένοι, εξουθενωμένοι και σκανδαλισμένοι απ’ αυτόν τον κόσμο, που ενδιαφέρεται για το πώς να κομματιάσει τις ζωές μας και τα έθνη μας. Υπάρχει μια συνεχής τάση για θρυμματισμό και διάβρωση του πνευματικού, του Ορθόδοξου »είναι» μας. Το κλειδί είναι η διατήρηση της πίστης μας, παρ’ όλες τις κακουχίες και τα δεινά».

Η μοναξιά της αλήθειας


Της Ευαγγελίας Δημ. Δασκαλάκη

Μαθήτριας Λυκείου

Τρέχει να φύγει

βαρέθηκε να μην τη λένε πια των ανθρώπων τα χείλη
κι όσο απομακρύνεται πάλι στα ίδια γυρνά
λες κι ο δρόμος έχει σταματήσει να προχωρά.

Κοιτάζει γύρω όλα γνωστά και πονεμένα
από καιρό αρχινισμένα
μες τα δύο τα χέρια κρύβει το πρόσωπό της
να μην βλέπει τους καθρέφτες των ματιών της.

Ἀντιβλασφημικὸς ἀγὼν - «ΠΟΙΗΤΙΚΗ1 ΑΔΕΙΑ1»!...

 (*) Εἰς τὸ ὑπ. ἀριθμ. 250/1962 φύλλον τοῦ περιοδικοῦ «Χριστιανικὴ Σπίθα» ἠλέγξαμεν τὸν τότε Πρωθυπουργὸντῆς Χώρας, διότι ἐφέρετο ὑπὸ τῶν ἐφημερίδων βλασφημῶν τὰ Θεῖα. Ἐξ ἀφορμῆς τοῦ ἐλέγχου τούτου πρωινὴ ἐφημερὶς τῶν Ἀθηνῶν εἰς σχόλιόν της ἐδικαιολόγησε τὰς βλασφημίας τοῦ κ. Πρωθυπουργοῦ, λέγουσα, ὅτι οὗτος βλασφημεῖ... «ποιητικὴ ἀδείᾳ»! Ἕνεκεν τούτου ἠναγκάσθημεν εἰς τὸ ἐπόμενον φύλλον τῆς «Χριστιανικῆς Σπίθας» (ὑπ. ἀριθμ. 251/1962) νὰ δημοσιεύσωμεν ἐπιστολήν, τὴν ὁποίαν ὡς ἀπάντησιν εἰς τὸ ἐν λόγῳ σχόλιον ἀπεστείλαμεν εἰς τὸν Διευθυντὴν τῆς ἐφημερίδος. Τὴν ἐπιστολὴν ταύτην, ἐλαφρῶς τροποποιημένην, δημοσιεύομεν ἐνταῦθα.