Σάββατο 23 Απριλίου 2022

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ, ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ!



Χριστός Ανέστη! 
Μία προσφώνηση, ένας χαιρετισμός που ακούραστα θα υποκαταστήσει κάθε άλλον χαιρετισμό για τις επόμενες σαράντα μέρες, μέχρι την Ανάληψη.

Χριστός Ανέστη!
Αυτήν τη μεγάλη Πασχαλιά νιώθουμε ότι την εορτάζουμε σα να ήταν η πρώτη Πασχαλιά της ζωής μας.

Όχι ότι θα λησμονήσουμε τίς προηγούμενες. Όχι, δεν θα λησμονήσουμε τί μας επιφύλαξαν οι Πιλάτοι των καιρών μας τις δύο περασμένες Μεγάλες Εβδομάδες, τις δύο περασμένες Πασχαλιές. Τότε που όλος ο πιστός λαός πήραμε γεύση από τα Πάθη του Κυρίου. Τότε που η πίστη μας ντύθηκε την ψευδοπορφύρα των «ειδικών». Τότε που ο απλός λαός ραπίστηκε με εξευτελιστικά πρόστιμα. Τότε που έγινε αβάσταχτος ο Γολγοθάς των αδυνάμων που ξέμειναν, περιμένοντας την κρυφή αξιοπρεπή ελεημοσύνη από φιλόπτωχα που έμειναν κλειδωμένα και άδεια. Τότε που τα Άγια Μυστήριά μας και οι λειτουργοί τους χλευάστηκαν και εμπαίχθηκαν από επίσημα χείλη. Τότε που οι καρδιές μας ποτίστηκαν με πίκρα και όξος. Τότε που η ενότητα των πιστών δοκίμασε τον εσμυρνισμένον οίνο. Τότε που στις οθόνες έριχναν ζάρια για τον χιτώνα του Χριστού και που μόνο ο Κύριος γνωρίζει τα αργύρια που έκαναν τον αγρό του κεραμέως, αγρό αίματος. Τότε που οι κεκοιμημένοι μας ενταφιάζονταν έρημοι, όπως ακριβώς ο Χριστός μας αποκαθηλώθηκε έρημος στα χέρια λίγων. Τότε που οι μαθητές Του έμεναν τρομοκρατημένοι, κλειδωμένοι, ανύπαντροι, αβάπτιστοι, ανεξομολόγητοι, ακοινώνητοι. Τότε που ποινικοποιήθηκε η παρηγοριά της καμπάνας, η ελπίδα της λιτανείας, το ίδιο το αναστάσιμο φως.

Κι όμως, όπως λέει ο Απόστολος Παύλος, «σκληρόν προς κέντρα λακτίζειν». Όσοι κλωτσούσαν την πίστη μας, κλώτσησαν σε καρφιά. Κληρονόμησαν για τον εαυτό τους τον αφορισμό και την αποστροφή του Λαού μας. Αλλά οι διώκτες του Λαού μας, παρά τη θέλησή τους, έγιναν ευεργέτες του. Η πίστη μας κοσκινίστηκε αλλά χαλυβδώθηκε. Ο νους κατανόησε τις ένδοξες κατακόμβες. Και επιτέλους καταλάβαμε αυτό που ίσως κατά βάθος αρνούμασταν να πιστέψουμε: η δυνατότητα της δικής μας Ανάστασης, ως πρόσωπα και ως λαός, δεν είναι ούτε δεδομένη, αλλά ούτε απίθανη – παρά είναι ελεύθερη επιλογή μας, ένα πανάκριβο δώρο που μάς χάρισε ο ζωοδότης Κύριος.

Ο Χριστός μας βεβαιώνει για την Ανάσταση όλων μας λέγοντας: «Ἐγώ εἰμι ἡ ἀνάστασις καί ἡ ζωή. Ὁ πιστεύων εἰς ἐμέ, κἄν ἀποθάνῃ, ζήσεται· καί πᾶς ὁ ζῶν καί πιστεύων εἰς ἐμέ οὐ μή ἀποθάνῃ εἰς τόν αἰῶνα.» (Ἰωαν. 11, 25-26).

Και πώς πιστεύουμε; Ακολουθώντας έναν δρόμο που έχει δοκιμασίες. Ο δρόμος ξεκινά με την αποδοχή μιάς φοβερής πρόσκλησης: «Ὅστις θέλει ὀπίσω μου ἐλθεῖν, ἀπαρνησάσθω ἑαυτὸν, καὶ ἀράτω τὸν σταυρὸν αὐτοῦ, καὶ ἀκολουθείτω μοι.» (Μᾶρκ.8,13). Η Ανάσταση δεν εξιχνιάζεται με την αισθησιοκρατία, ούτε προσεγγίζεται με τη λογική. Πολύ δε περισσότερο, δεν έρχεται ενώ καθόμαστε σταυροπόδι. Ο θρίαμβος του Χριστού κρύβεται στην σκοτεινότερη ώρα του διωγμού.

Θα έρθει η στιγμή που θα ακούσουν οι νεκροί την φωνή του Θεού και θα αναστηθούν, όπως περιγράφεται στην προφητεία του Ιεζεκιήλ (κεφ. 37) την οποία διαβάζουμε το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής. Ο Προφήτης μας πληροφορεί ότι στο όραμα του, ο Θεός τον έβγαλε σε μία πεδιάδα γεμάτη ξηρά οστά. Κι έδωσε ο ίδιος εντολή στα οστά να λάβουν σάρκα και να σηκωθούν.

Και αν νιώσαμε την πατρίδα μας σαν κοιλάδα γεμάτη ξηρά οστά, η δύναμη της Ανάστασης θα δυναμώσει τον Λαό μας.

Ο Νικητής του θανάτου έρχεται!
Χριστός Ανέστη!
 Αληθώς Ανέστη! 
Χρόνια πολλά σε όλες και όλους!




«Ανάστα ο Θεός»: Αναστήσου Θεέ μας, πάνω στην καλύτερη ώρα, τώρα που μας ζυγώνει το σκοτάδι! Ελευθέριος Ανδρώνης


Πάνω στο πιο βαθύ σκοτάδι, σε πείσμα των αντίθεων και των εχθρών της Εκκλησίας, ο πιστός λαός φωνάζει το «Ανάστα ο Θεός»!

Πάνω στο πιο βαθύ σκοτάδι, σε πείσμα των αντίθεων και των εχθρευόμενων την Εκκλησία, ο πιστός λαός φωνάζει το «Ανάστα ο Θεός»!


Ανάστα ο Θεός! Αν οι λαοί ορίζουν εθνικές επετείους και γιορτάζουν με μεγαλοπρεπείς γιορτές και σημαιοστολισμούς και παρελάσεις τη νίκη τους απέναντι σε κάποιον μεγάλο εχθρό που απείλησε την πατρίδα τους, τότε πόσες χαρές και πόσες τιμές χωρούν για τη νίκη του Χριστού απέναντι στην αυτοκρατορία του θανάτου;


Υπάρχει μεγαλύτερος δυνάστης από τον θάνατο; Υπάρχει μεγαλύτερος τύραννος; Σαρώνει τα έθνη, αφανίζει γενιές, χτυπά απροειδοποίητα, επιτίθεται σε γέρους, νέους και παιδιά. Δεν κάνει διακρίσεις σε πλούσιους και φτωχούς, σε άσημους και σε διάσημους. Μόνιμος διώκτης, ακοίμητος ληστής, ο θάνατος κραδαίνει αδιάκοπα τη δαμόκλειο σπάθη του φόβου και του τρόμου πάνω από τα κεφάλια των ανθρώπων.


Κι όμως, τέτοια ανείπωτη τιμή μας έκανε ο Χριστός με τη θυσία του. Ταπείνωσε τον μεγαλύτερο εχθρό μας, έδεσε τον θάνατο χειροπόδαρα και τον εξευτέλισε. Πόση ευφροσύνη, πόσο σκίρτημα, πόση αστέρευτη ελπίδα γεννά αυτό το γεγονός;


Σε κάθε Ορθόδοξη εκκλησιά, απ’ άκρη σ’ άκρη του κόσμου, έρχεται το πρώτο χαρμόσυνο μήνυμα. Αδημονούν οι πιστοί για την ένδοξη Ανάσταση. Φωνάζουν «Ανάστα, ο Θεός, κρίνων την γην ότι συ κατακληρονομήσεις εν πάσι τοις έθνεσι»! Αναστήσου, σήκω πάνω, ω Θεέ και κρίνε τη γη, γιατί δική σου κληρονομιά θα γίνουν όλα τα έθνη!

Ἑρμηνεία στὸ Εὐαγγελικὸ Ἀνάγνωσμα τῆς Κυριακῆς τοῦ Πάσχα ἀπὸ τὸ βιβλίο τοῦ π. Αὐγουστῖνου ''Σταγόνες ἀπὸ τὸ ὕδωρ τὸ ζῶν''

 ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

«Ὅσοι ἔλαβον αὐτόν, ἔδωκεν αὐτοῖς

ἐξουσίαν τέκνα Θεοῦ γενέσθαι, τοῖς

πιστεύουσιν εἰς τὸ ὄνομα αὐτοῦ»

(Ἰωάν. 1, 12)


ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

Ὑποθέστε, ἀγαπητοί, ὅτι σὲ κάποιο δρόμο μεγάλης πόλεως βρίσκεται ἕνα παιδὶ σὲ ἀθλία κατάστασι. Εἶνε ὀρφανό, ἐγκαταλελειμμένο ἀπὸ συγγενεῖς καὶ φίλους, πεινασμένο, ξυπόλητο, ἀκάθαρτο. Κανένας δὲν τὸ προσέχει. Ξαφνικὰ ἀπὸ τὸ δρόμο ἐκεῖνο περνάει ἕνας βασιλιᾶς. Ἡ ἅμαξά του σταματάει. Κατεβαίνει ὁ βασιλιᾶς. Σπλαχνίζεται τὸ παιδὶ καὶ τὸ πλησιάζει. Τοῦ μιλάει μὲ πολλὴ ἀγάπη καὶ κάνει τὸ παιδὶ νὰ κλαίη ἀπὸ συγκίνησι. Ὁ καλὸς βασιλιᾶς δὲν ἀρκεῖται δτὰ λόγια. Τοῦ δείχνει ἔμπρακτη ἀγάπη. Τὸ παίρνει στὴν ἀγκαλιά του, τὸ ἀνεβάζει στὴν ἅμαξά του, καὶ τὸ φέρνει στὸ παλάτι. Ἐκεῖ δίνει ἐντολὴ καὶ τὸ καθαρίζουν καλά, τοῦ φορᾶνε ὁλοκαίνουργια ροῦχα καὶ τὸ ὁδηγοῦν στὸ βασιλικὸ τραπέζι. Τὸ κάνει δικό του παιδὶ ὁ βασιλιᾶς. Τὸ υἱοθετεῖ...

* * *

Ἑρμηνεία στὸ Ἀποστολικὸ Ἀνάγνωσμα τῆς Κυριακῆς τοῦ Πάσχα ἀπὸ τὸ βιβλίο τοῦ π. Αὐγουστῖνου ''ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ''

 Ἔργα!

«Τὸν μὲν πρῶτον λόγον ἐποιησάμην

περὶ πάντων, ὦ Θεόφιλε, ὦν ἤρξατο

ὁ Ἰησοῦς ποιεῖν τε καὶ διδάσκειν...»

(Πράξ. 1, 1)


Ο ΧΡΙΣΤΟΣ, ἀγαπητοί μου, ὁ Χριστός, ὁ ἱδρυτὴς τῆς ἁγίας μας Ἐκκλησίας, ἐδίδαξε. Ἐδιδαξε λόγια, ποὺ κανεὶς ἄλλος πρὶν ἀπὸ αὐτὸν δὲν εἶπε. Ἀλλὰ νὰ εἶστε βέβαιοι, ὅτι οὔτε καὶ στὸ μέλλον θὰ βρεθῇ ἄνθρωπος, ὁσοδήποτε σοφὸς καὶ νὰ εἶνε, νὰ πῇ λόγια ἀνώτερα ἀπὸ αὐτὰ ποὺ κήρυξε ὁ Χριστός. Ἡ διδασκαλία του εἶνε ἡ κορυφή. Ὑψηλότερη δὲν ὑπάρχει. Ὅσοι χωρὶς προκατάληψη διαβάζουν τὸ Εὐαγγέλιο, ὁμολογοῦν, ὅτι ὅλες οἱ ἄλλες διδασκαλίες, ποὺ ἀκούστηκαν στὰ παλιὰ τὰ χρόνια καὶ ἀκούγονται καὶ σήμερα, ὅσο κι ἄν θαμπώνουν τοὺς ἀνθρώπους, ἄν συγκριθοῦν μὲ τὴ διδασκαλία τοῦ Χριστοῦ, βρίσκονται πολὺ χαμηλὰ ἀπὸ τὴν πανύψηλη κορυφὴ τῆς θείας του διδασκαλίας. Ἄνοιξε, ἀγαπητέ, κʼ ἐσὺ τὸ Εὐαγγέλιο˙ διάβασε, παρακαλῶ, μιὰ σελίδα καὶ μόνο, ὁποιαδήποτε σελίδα. Ὅπου ἀνοίξῃς τὸ Εὐαγγέλιο, λὲς καὶ τρέχει μπροστά σου ἕνα ποτάμι ἀπὸ καθαρὸ χρυσάφι. Διάβασε π.χ. τὴν παραβολὴ τοῦ Ἀσώτου (Λουκ. 15, 11-32). Διάβασέ την προσεκτικά˙ καὶ θὰ πεισθῇς, πόσο δίκιο εἶχε ἕνας φιλόσοφος ποὺ εἶπε ὅτι, καὶ μόνο τὴν παραβολὴ αὐτὴ ἄν ἔλεγε ὁ Χριστός, ἔφτανε αὐτὴ μόνο νʼ ἀποδείξῃ, ὅτι αὐτὸς ποὺ τὴν εἶπε ἦταν ὄχι ἄνθρωπος ἀλλὰ Θεός. Γιατὶ μόνο ὁ Θεός, ποὺ ἔπλασε τὸν ἄνθρωπο, ξέρει τὴν καρδιὰ τοῦ ἀνθρώπου, ξέρει πῶς σκέπτεται καὶ πῶς ἐνεργεῖ ὁ ἄνθρωπος. Γιʼ αὐτὸ ἡ διδασκαλία τοῦ Χριστοῦ, παρὰ τὴν αὐστηρότητα ποὺ φαίνεται ὅτι ἔχει, ἀνταποκρίνεται στὶς πιὸ εὐγενεῖς ἐπιθυμίες καὶ πόθους τοῦ ἀνθρώπου καὶ προσφέρει στὸν πονεμένο ἄνθρωπο ὅ,τι δὲν μποροῦν νὰ προσφέρουν ὅλες οἱ φιλοσοφίες τοῦ κόσμου. Προσφέρει χαρὰ καὶ εἰρήνη, ἀνάπαυσι καρδιᾶς καὶ νοῦ.

* * *

Η προστασία των παραδόσεών μας είναι ιερό μας χρέος και αναπόσπαστα συνδεδεμένη με την ιστορική μας επιβίωση. Ιωάννη Παπαδόπουλου*

 


Οι παραδόσεις αποτελούν συνεκτικά στοιχεία για τον κάθε λαό και είναι πολύτιμες, όπως και όλα τα υπόλοιπα συνεκτικά στοιχεία, για την ιστορική του επιβίωση. Παρ’ όλα αυτά, εδώ και χρόνια υπάρχει στην πατρίδα μας μια συνεχής υποβάθμιση των στοιχείων της παράδοσής μας, είτε από τα ΜΜΕ, είτε από αυτόκλητους «ευαίσθητους» συμπολίτες μας είτε και από τους ίδιους τους θεματοφύλακες, Το χειρότερο απ’ όλα βέβαια, είναι ότι αυτή η υποβάθμιση εντείνεται χρόνο με το χρόνο και ενίοτε γίνεται και στοχοποίηση.

Ξέρουμε όλοι μας εδώ και πολλές δεκαετίες, ότι κάθε χρόνο αποδίδονται τιμές αρχηγού κράτους στο Άγιο Φως, όταν αυτό μετά την αφή του φθάνει στην Αθήνα από τα Ιεροσόλυμα, την παραμονή του Πάσχα. Αυτό, εκτός του ότι αποτελεί πλέον παράδοσή μας, αποδίδει και τον δέοντα σεβασμό στο μεγαλύτερο διαρκές θαύμα της ορθοδόξου πίστεώς μας, την αφή του Αγίου Φωτός. Φέτος όμως, για δεύτερη συνεχή χρονιά, η υποδοχή του Αγίου Φωτός υποβαθμίζεται και θα γίνει χωρίς απόδοση τιμών  αρχηγού κράτους.

Η υποβάθμιση επίσημα, αποδίδεται στην πανδημία. Μια πανδημία που χρησιμοποιείται ως άλλοθι μόνο για την αναβολή ή υποβάθμιση εθνικών ή ορθοδόξων εκδηλώσεων. Για παράδειγμα, την Μεγάλη Τρίτη προφανώς δεν επηρέασε η πανδημία τη συναυλία: «Ιερές μουσικές των σούφι δερβίσηδων», στο Φετιχιέ Τζαμί, στην οποία μάλιστα παρέστη και η Π.τ.Δ. κ. Σακελλαροπούλου. Πρόβλημα προφανώς υπάρχει με την πανδημία, μόνο με την απόδοση τιμών στο Άγιο Φως, σε εξωτερικό χώρο.

Παρασκευή 22 Απριλίου 2022

Σήκω, πλάσμα δικό μου! Σήκω, μορφή δική μου, φτιαγμένη σύμφωνα με την εικόνα μου!

 


Κοίτα στο πρόσωπό μου τα φτυσίματα· τα καταδέχτηκα για χάρη σου, για να σε αποκαταστήσω όπως ήσουνα τότε, που σου είχα δώσει το φύσημά μου.



Κοίτα στα μάγουλά μου τα ραπίσματα· τα καταδέχτηκα, για να ξαναδώσω στη διεστραμμένη μορφή σου την όψη που είχε, σαν εικόνα μου.

Κοίτα στη ράχη μου το μαστίγωμα· το καταδέχτηκα, για να σκορπίσω το φορτίο των αμαρτημάτων σου.

Κοίτα τα τρυπημένα χέρια μου· καλά καρφώθηκαν πάνω στο ξύλο (του Σταυρού) για σένα, που όχι καλά άπλωσες το χέρι σου στο (απαγορευμένο) δέντρο.

Μάριος Ἀντωνίου: «Σὲ τὸν ἀναβαλλόμενον…»

 


https://youtu.be/n-PeComNbMk

«Σὲ τὸν ἀναβαλλόμενον…»,  Δοξαστικὸν Ἀποστίχων Ἑσπερινοῦ τῆς Μεγάλης Παρασκευῆς, ἦχος πλάγιος α’, π. Κωνσταντίνου Παπαγιάννη.  Ψάλλει ὁ πρωτοψάλτης τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Μόρφου κ. Μάριος Ἀντωνίου. 
Ἀπὸ τὴν Ἀκολουθία τοῦ Ἑσπερινοῦ τῆς Μεγάλης Παρασκευῆς,  ποὺ τελέσθηκε στὸν ἱερὸ ναὸ Ἁγίου Αὐξιβίου Α΄ Ἐπισκόπου Σόλων τῆς κοινότητος Ἀστρομερίτη, τῆς μητροπολιτικῆς περιφέρειας Μόρφου.

πηγή: https://immorfou.org.cy/

Ἁγίου Ἰωάννου τοῦ Δαμασκηνοῦ: Στὴν Μεγάλη Παρασκευὴ


Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός, 14ος αι.

Ὁλοκληρώθηκε λοιπόν ὁ ἀγώνας μας τῆς νηστείας καί τελείωσε στό Σταυρό. Καί ποῦ ἔπρεπε νά καταλήξει τό τέλος τῆς νίκης, ἄν ὄχι στό τρόπαιο τοῦ Χριστοῦ; Γιατί ὁ Σταυρός εἶναι τό τρόπαιο τοῦ Χριστοῦ, πού ἔγινε βέβαια μιά φορά, ἀλλά τρέπει πάντοτε σέ φυγή τούς δαίμονες. Πράγματι, ποῦ εἶναι τά εἴδωλα καί οἱ μάταιοι φόνοι τῶν ζώων; Ποῦ εἶναι οἱ ναοί καί ἡ φωτιά τῆς δυσσέβειας;

Αγίου Κυρίλλου Ιεροσολύμων, Οι προφητείες που εκπληρώθηκαν κατά τη Σταύρωση του Κυρίου

 


ΑΓΙΟΥ ΚΥΡΙΛΛΟΥ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ

 «Σταυρωθέντα τε ὑπὲρ ἡμῶν ἐπὶ Ποντίου Πιλάτου, καὶ παθόντα καὶ ταφέντα…»

(επιλεγμένα αποσπάσματα από την ΙΓ΄Κατήχηση)


ΟΙ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΚΠΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΤΑΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ

[Μέρος πρώτο]

 ΚΓ’. Εμείς όμως ας επανέλθουμε στο θέμα των προφητικών αποδείξεων που μου ζητήσατε. Σταυρώθηκε ο Κύριος, έχεις ακούσει όλες τις μαρτυρίες. Βλέπεις τον τόπο του Γολγοθά. Συμφωνείς και το επικροτείς επαινετικά και δοξολογικά. Πρόσεξε μήπως καμιά φορά, σε περίοδο διωγμού, Τον απαρνηθείς. Να μην ευφραίνεσαι μόνο σε περίοδο ειρήνης για τον Σταυρό, αλλά και σε καιρό διωγμού να έχεις την ίδια πίστη. Να μην είσαι φίλος του Ιησού τον καιρό της ειρήνης και τον καιρό του πολέμου να γίνεσαι εχθρός. (…)

Πείνα Ελευθερίας...Δεν είστε μόνοι, δίπλα σας όλη η Ελλάδα!!!



 

ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΕΩΣ, Ιερός Ναός Αγίου Ελευθερίου Οδού Αχαρνών



 

Πέμπτη 21 Απριλίου 2022

Μεγάλη Πέμπτη - Ελευθεριάδης Γ. Ελευθέριος


Απόψε θα κάτσω με τον Πέτρο.

Έξω. Στο κρύο. Στην αυλή.
Δεν έχω μούτρα να πάω δίπλα στον Χριστό μας.
Απόψε θα κάτσω με τον Πέτρο.
Εκεί είναι η θέση μου. Μαζί του. Δίπλα στην φωτιά.
Τον άκουσα να Τον αρνείται τρεις φορές. Άκουσα και τον πετεινό να κράζει.
Απόψε θα κάτσω με τον Πέτρο.
Είδα την στιγμή της άρνησης να τον κοιτάει ο Χριστός στα μάτια.
‘’Έτσι είναι η κόλαση’’, σκέφτηκα.
Τη στιγμή της πτώσης σου, να σε κοιτάει στα μάτια ο Χριστός.
Απόψε θα κάτσω με τον Πέτρο.
Μεγάλη νύχτα απόψε. Αλλάζουνε ζωές.
Μισό…
Τον βλέπω να σηκώνεται. Θα σηκωθώ και εγώ.
Μαζί του στην πτώση, μαζί και στην μετάνοια.
Θαρσείτε.
Μεγάλο Σάββατο κοντεύει.

Ελευθεριάδης Γ. Ελευθέριος
Ψυχολόγος M.Sc

Αλλοίμονό σου!

 


ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΕΣΠΕΡΑΣ

«Τάς χεῖρας ἐξέτεινας, ἐν αἷς τόν ἄρτον ἔλαβες τῆς ἀφθαρσίας, λαβεῖν τά ἀργύρια, τό στόμα πρός φίλημα προσαγαγών δολίως, ἐν ᾧ τό Σῶμα τοῦ Χριστοῦ καί τό Αἷμα ὑπεδέξω˙ ἀλλ’ οὐαί σοι! ὡς φησίν ὁ Χριστός» (ωδή θ΄ Τριωδίου, Αγίου Ανδρέου Κρήτης).

(Με τα χέρια που άπλωσες για να λάβεις τον άρτο της αφθαρσίας, πήρες  και τα αργύρια, όπως και το στόμα με το οποίο υποδέχτηκες το σώμα και το αίμα του Χριστού το έφερες κοντά Του με δόλιο τρόπο για να Τον φιλήσεις. Αλλά αλλοίμονό σου! Όπως λέει ο Χριστός).

Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου: Ομιλία εις την προδοσία του Ιούδα


Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος

Ας δούμε πως παραδόθηκε ο Δεσπότης. Για να μάθομε καλά και του προδότη όλη τη μανία, και του μαθητή την αχαριστία να γνωρίσομε, και του Δεσπότη την ανείπωτη φιλανθρωπία, ας ακροασθούμε τον Ευαγγελιστή πως εκείνου την παρατολμία ιστορίζει.

Τότε, λέγει, πορευθείς εις εκ των δώδεκα, Ιούδας ο λεγόμενος Ισκαριώτης, προς τους αρχιερείς, είπεν αυτοίς· τι θέλετέ μοι δούναι, καγώ υμίν παραδώσω αυτόν; Θαρρώ πως είναι ξάστερα τούτα τα λόγια και δεν αφήνουνε τίποτε κρυφό. Κι άμα τα καλοξετάσει κανένας χωριστά το καθένα, πολλά έχει να στοχαστεί και πολύ βαθιά νοήματα να πιάσει. Και πρώτα για τον καιρό. Δεν τόνε σημαδεύει απλά κι όπως νάναι, ο ευαγγελιστής. Δεν λέγει πορευθείς μονάχα· αλλά τότε πορευθείς. Τότε… Πότε; Και για ποιον λόγο σημαδεύει τον καιρό; Δεν τόνε σημαδεύει απλά κι όπως νάναι ο ευαγγελιστής, μιλώντας μας μέσα στο Πνεύμα· γιατί εκείνος που λαλεί μέσα στο Πνεύμα τίποτε απλά και τυχαία δεν το λέγει.

Αέναη Ανάσταση...

 


παπα-Ηλίας Υφαντής



Μέσα στη Μ. Βδομάδα κορυφώνεται το Θείο Δράμα. Πρωταγωνιστές ο Χριστός και ο Σατανάς. Αφετηρία η ανάσταση του Λαζάρου. Οπότε αναρριπίζεται η ελπίδα του λαού για την εγκαθίδρυση της Βασιλείας του Θεού. Ενώ παράλληλα ενορχηστρώνεται η συγχορδία των δυνάμεων του κακού.

Ο Χριστός ικανοποιεί το ξέσπασμα του λαού με την θριαμβευτική είσοδό του στα Ιεροσόλυμα, Όχημά του το ταπεινό γαϊδουράκι. Και το ξέσπασμα του λαού ασυγκράτητο. Αλαλάζουν: «Ωσαννά στο γιό του Δαβίδ. Ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου»!.,.

Αθηνά Σιδέρη, Η βίωση της Μεγάλης Τεσσαρακοστής κατά τον Άγιο Πορφύριο

 


https://youtu.be/lEnJeEL_iRo?t=4

Τετάρτη 20 Απριλίου 2022

ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΝΙΠΤΗΡΟΣ (Όρθρος Μεγάλης Πέμπτης)Ιερός Ναός Αγίου Ελευθερίου Οδού Αχαρνών





 
  Παναγία Κοσμοσώτειρα


Θα μας βρείτε και στο site μας: http://orthmad.gr/ 

π.Αρσένιος Βλιαγκόφτης - Καλή Μεγάλη Εβδομάδα



 

π. Αναστάσιος Γκοτσόπουλος: Μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν 7.500 οικογένειες υγειονομικών που δεν θα μπορέσουν να γιορτάσουν το Πάσχα

 


Κύριο

Ιάσωνα Φωτήλα, Βουλευτή Αχαΐας ΝΔ.

Κοινοποίηση (κρυφή) λίστα επαφών [ελεύθερο προς αναδημοσίευση σε ιστοσελίδες και ιστολόγια]

Κύριε Βουλευτά,

Ευχαριστώ για τις αποσταλείσες πασχάλιες ευχές σας. Αντεύχομαι τα βέλτιστα.

Εσείς και εγώ θα κάνουμε καλό Πάσχα.

Μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν 7.500 οικογένειες υγειονομικών που δεν θα μπορέσουν να γιορτάσουν ούτε το Πάσχα, όπως δεν γιόρτασαν ούτε τα Χριστούγεννα.

Και αυτό με την αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης την οποία στηρίζετε με την ψήφο σας.

Διερωτώμαι πώς μπορείτε και συμπράττετε με ελαφριά συνείδηση σε αυτό το έγκλημα;

Λυπάμαι που δεν υπολογίζετε τους πνευματικούς νόμους, που είναι πολύ αυστηροί σε περιπτώσεις τέτοιας αδικίας. 

Καλή μετάνοια!

Καλή Ανάσταση!

π. Αναστάσιος Γκοτσόπουλος

Πρωτοπρεσβύτερος

Τρίτη 19 Απριλίου 2022

ΤΟ ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ

 


ΟΡΘΡΟΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ

«Άπλωσε η πόρνη τις τρίχες της κεφαλής της σε Σένα τον Δεσπότη. Άπλωσε ο Ιούδας τα χέρια στους παράνομους. Η πρώτη, για να λάβει την άφεση των αμαρτιών της, ο δεύτερος, για να πάρει χρήματα» (απόστιχα)

Δύο παραδείγματα μας προβάλλει απόψε η Εκκλησία μας. Ένα θετικό και ένα αρνητικό. Το ένα για να το μιμηθούμε. Το άλλο για να το αποστραφούμε. Μία πόρνη γυναίκα και ένα μαθητή του Κυρίου. Και προφανώς θα έλεγε κανείς ότι το θετικό και καλό παράδειγμα είναι ο μαθητής του Χριστού, ενώ το αρνητικό η πόρνη γυναίκα. Αλλά τα πράγματα, όπως όλοι ασφαλώς γνωρίζουμε, κινούνται ανατρεπτικά: η πόρνη προβάλλεται ως εκείνη που πρέπει να μιμούμαστε, και μάλιστα σε όλη τη ζωή μας· ο μαθητής προβάλλεται ως εκείνος που πρέπει να αποστρεφόμαστε, για να μην οδηγηθούμε σαν κι εκείνον στην καταστροφή!

Ψίχουλα από πρόσφορα της Εκκλησίας έχουμε στα δόντια μας...



Δημήτρης Νατσιος, δάσκαλος - Κιλκίς 

«Αδελφοί! Κρατήστε ζωντανό τον θησαυρό της Ορθοδοξίας. Αναστήτω ο Θεός και διασκορπισθήτωσαν οι εχθροί αυτού και φυγέτωσαν από προσώπου αυτού οι μισούντες αυτόν. Να θεωρείτε τους εαυτούς σας  μακάριους που είστε Ορθόδοξοι. Γιατί πολυτιμότερο πράγμα από την Ορθοδοξία δεν υπάρχει στον κόσμο». (Φώτης Κόντογλου)


Δεν ξυπνάει ο Έλληνας, δεν λυτρώνεται από τον λήθαργο, αν δεν του θυμίσεις και του δείξεις ποιες είναι οι ρίζες του, από πού κρατάει η φύτρα του και αν δεν του δώσεις να γευτεί από τους αθάνατους καρπούς του μοναδικού στον κόσμο γενεαλογικού του δέντρου. Ρίζα αυτού του δέντρου είναι η ζωντανη μας πίστη, η Εκκλησία, την οποία οι ποικιλώνυμοι πολιτικάντηδες, πάσης μορφής και χρώματος, την βλέπουν σαν εμπόδιο στον αμοραλισμό τους, στην ηδονοθηρία και στον "προοδευτισμό" τους, επηρεάζοντας συστηματικώς προς τούτο και την παιδεία, τους άπλαστους νέους. ("Αν δώσεις μια οδοντογλυφίδα σε έναν Νεοέλληνα, να καθαρίσει τα δόντια του, τότε θα ανακαλύψει ψίχουλα από τα πρόσφορα που έφαγε και μεγάλωσε κάποτε η οικογένειά του", έλεγε παλιός θυμόσοφος επίσκοπος). 

ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΝΥΜΦΙΟΥ ('Ορθρος Μεγάλης Τετάρτης) Ιερός Ναός Αγίου Ελευθερίου Οδού Αχαρνών



  Παναγία Κοσμοσώτειρα


Θα μας βρείτε και στο site μας: http://orthmad.gr/ 

«ΠΑΣΧΑ ΤΗΣ ΑΦΘΑΡΣΙΑΣ» ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΩΝ ΑΦΘΑΡΤΟΔΟΚΗΤΩΝ!


Επιθυμίᾳ ἐπιθυμήσαμε τοῦτο τό Πάσχα νά τό αἰσθανθοῦμε ὅσο τό δυνατόν «ἐξ ὅλης τῆς καρδίας μας καὶ ἐξ ὅλης τῆς ψυχῆς μας καὶ ἐξ ὅλης τῆς διανοίας μας καὶ ἐξ ὅλης τῆς ἰσχύος μας». Μεγάλη ἡ ἀπαίτησή μας, ἀλλά καί μεγάλη ἡ βοήθεια τῆς Ἁγίας μας Ἐκκλησίας, ἡ Ὁποία φωτίζει τήν διάνοιά μας γιά νά μάθουμε τόν Χριστόν μας καί μᾶς Τόν παριστᾶ Περιγραπτόν καί Ἀπερίγραπτον, ἐπαφίεται δέ στόν καθένα μας νά λάβῃ τό «Φῶς Χριστοῦ», τό «Φῶς τῆς Γνώσεώς Του», ἀναλόγως τῆς προαιρέσεως καί τῆς προθυμίας του.

 Ὅλες οἱ μάχες τοῦ Σατανᾶ δόθηκαν καί ἐξακολουθοῦν νά δίδονται μέ ἕναν καί μοναδικό στόχο: Νά πλήξουν τό Πρόσωπο τοῦ Χριστοῦ μας, τόν Θεάνθρωπο Χριστόν, νά τόν ἀλλοιώσουν στήν πνευματική ὀπτική τῶν ἀνθρώπων, γιατί μόνο ἔτσι χάνεται ἀπό τά μάτια μας ἡ Σωτηρία μας, ὁ Χριστός, ἐφ’ ὅσον «οὐκ ἔστιν ἐν ἄλλῳ οὐδενὶ ἡ σωτηρία· οὐδὲ γὰρ ὄνομα ἐστιν ἕτερον ὑπὸ τὸν οὐρανὸν τὸ δεδομένον ἐν ἀνθρώποις ἐν ᾧ δεῖ σωθῆναι ἡμᾶς.» (Πράξ. 4, 12)! 

Πρός τόν σκοπό αὐτόν εἶχε, καί ἔχει ἐπιστρατεύσει ὁ διάβολος πλῆθος ὀργάνων του, ἀνθρώπους «λαλοῦντας διεστραμμένα», τούς ὁποίους ὁ Χριστός καί οἱ ἅγιοι Πατέρες μας ἀποκαλοῦν «Πῦλας τοῦ Ἅδου», οἱ ὁποῖες, ὅμως, «Πῦλαι», κατά τόν ἀψευδέστατον λόγο τοῦ Χριστοῦ μας «οὐ κατισχύσουσιν» τῆς Ἐκκλησίας Του! Καί, πράγματι, δύο χιλιάδες εἴκοσι δύο χρόνια δέν ἔχουν κατισχύσει!

«Και ένδυμα ουκ έχω…» – Στόλισε την ψυχή σου με λαμπρή στολή, όχι με πνευματικά κουρέλια

 


Ο Νυμφίος καταφθάνει στο κατώφλι των ανθρώπων. Άλλοι τον χλευάζουν, άλλοι τον αγνοούν, άλλοι τον υποδέχονται με λερωμένη ψυχή. Καιρός να καθαρίσουμε το «ένδυμα» μας, για να τον υποδεχθούμε.

Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς πως η φύση μερικές φορές μοιάζει να διαμαρτύρεται και να συστενάζει για την αποστασία του ανθρώπου από τον Θεό και τη μεγάλη πτώση της γενεάς μας.

Από την Κυριακή των Βαΐων σκοτείνιασε ο ουρανός με σύννεφα χώματος, και θαρρεί κανείς πως η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκίνησε με λασποβροχές, σα να μας θυμίζει η θεόκτιστη φύση το πόσο βρώμικοι είναι οι χιτώνες των ψυχών μας και πόσο «χωματένιοι» έχουμε καταντήσει σαν κοινωνία.

Μάριος Ἀντωνίου: Τὸ Τροπάριοn τῆς Κασσιανῆς. Δοξαστικὸν Ἀποστίχων Ὄρθρου Μεγάλης Τετάρτης, ἦχος πλ.δ, μέλος Κωνσταντίνου Πρίγγου

 


https://youtu.be/HBg91OCILOg

Τὸ Τροπάριο τῆς ὁσίας Κασσιανῆς τῆς ὑμνογράφου, σὲ σύντομο μέλος  τοῦ  Ἄρχοντος Πρωτοψάλτου τῆς Μεγάλης τοῦ Χριστοῦ  Ἐκκλησίας Κωνσταντίνου Πρίγγου. Ψάλλει ὁ πρωτοψάλτης τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Μόρφου κ. Μάριος Ἀντωνίου. Ἀπὸ τὴν Ἀκολουθία τοῦ Ὄρθρου τῆς Μεγάλης Τετάρτης, ποὺ τελέσθηκε στὸν ἱερὸ ναὸ Ἁγίου Αὐξιβίου Α΄ Ἐπισκόπου Σόλων τῆς κοινότητος Ἀστρομερίτη  τῆς μητροπολιτικῆς περιφέρειας Μόρφου (3.4.2018).

πηγή: https://immorfou.org.cy/

Δευτέρα 18 Απριλίου 2022

Αν το παλέψεις, όπου και να πας θα ΄ναι Παράδεισος

 

Φωνές, φασαρία, θυμός, νεύρα και όλα μαζί. Χειμώνας βαρύς. Σαρακοστή στον Άθω. Ο Θανασός είχε ξεμείνει στο κελλί του γερο – Κοσμά, αφού το χιόνι είχε αποκλείσει τα μονοπάτια. Κλειστός ο δρόμος για τα μοναστήρια και η θάλασσα κάτω δεν ησύχαζε. Τα μοναστήρια άλλωστε ήτανε και μακριά και δεν είχε τρόπο να φύγει.

– Μην χολοσκάς. Θα μείνεις στο κελλί, του είπε ο γέροντας Κοσμάς όλο αρχοντιά. Κουκιά έχουμε, ξύλα για το τζάκι έχουμε, να ΄ναι καλά ο γερο – Τιμόθεος που μας οικονόμησε νωρίς κούτσουρα. Και είναι ελιά που καίει όμορφα.

Σαν να κατάλαβε ο Θανασός τώρα στα σοβαρά τι του έλεγε ο γερο – Κοσμάς και πήρε να το χαρεί. Και όσοι θα του λέγανε γιατί άργησε να γυρίσει από τον Άθωνα, την είχε τη δικαιολογία έτοιμη και αληθινή. «Ήθελα, εγώ! Αλλά το χιόνι μας απέκλεισε».

«Για φαντάσου…», μονολογούσε χωρίς καημούς, χωρίς το ζόρι της φαμίλιας του, χωρίς τη φωνή του αφεντικού, χωρίς την οργή στη στραβοτιμονιά του απέναντι, χωρίς τα βάσανα της ζωής ετούτης. Χρόνια το δούλευε στο μυαλό του και το ομολογούσε ανάμεσα στο χωρατό και το σοβαρό του.

ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΝΥΜΦΙΟΥ ('Ορθρος Μεγάλης Τρίτης) Ιερός Ναός Αγίου Ελευθερίου Οδού Αχαρνών



 Παναγία Κοσμοσώτειρα


Θα μας βρείτε και στο site μας: http://orthmad.gr/ 

Ίδε ο άνθρωπος… - Ελευθεριάδης Γ. Ελευθέριος

 


Κοίτα Τον. Κοίτα Τον καλά.

Τον πρόδωσες με ένα φιλί. Τον συνέλαβες μέσα στη νύχτα. Με πυρσούς και ρόπαλα. Σαν κοινό εγκληματία. Εσύ. Εσύ που μέχρι πριν λίγο Του έστρωνες βάγια να περάσει.

Τον έφτυσες. Τον χλεύασες. Τον χτύπησες. Τον μαστίγωσες. Τον μάτωσες. Τον έσυρες σαν αρνί απ’ τον λαιμό μπροστά σε δικαστάδες και επισήμους.

‘’Τι θες να κάνουμε με Αυτόν΄΄, ρωτήθηκες.

‘’Σταυρώστε Τον’’, ούρλιαξες μαζί με τη χάβρα, σαν δαιμονισμένος.

‘’Σταυρώστε Τον’’, ούρλιαξες και διάλεξες τον Βαραββά.

Τον είδες να ανεβαίνει Γολγοθά, με έναν Σταυρό στη πλάτη. Άκουσες το ‘’γντουπ’’ απ’ τα καρφιά. Είδες να Τον τρυπάνε. Είδες να παίζουνε στα χαρτιά το ρούχο Του, είδες μια Μάνα να σκίζει δίκοπο μαχαίρι τη καρδιά Της. Μα εσύ τίποτα. Αμετανόητος. Σκληρός…

Ακόμα και όταν σε συγχωρούσε πάνω από τον Σταυρό, εσύ Τον χλεύαζες, και Του ζητούσες θαύμα. ‘’Σώσε τον εαυτό σου’’, Του έλεγες. ‘’Κατέβα από τον Σταυρό και θα πιστέψω…’’

Ίδε ο άνθρωπος…

Μην Τον λυπάσαι. Όχι.

Μην κλαις για Αυτόν.

Αυτός θα Αναστηθεί. Ό,τι και αν γίνει. Όσο και αν προσπαθούν κάποιοι να το εμποδίσουν.

Για σένα κλάψε. Για τα χάλια σου.

Για την σκληράδα σου. Για την αμετανοησία σου. Για τον εγωισμό σου.

Αυτός θα Αναστηθεί. Να είσαι σίγουρος.

Εσύ φρόντισε, να μην μείνεις νεκρός μέσα στο χώμα…

Ελευθεριάδης Γ. Ελευθέριος

Ψυχολόγος M.Sc.


Ὁ Νυμφίος καὶ τὸ ποτήριον τοῦ θανάτου

 



Ὅτι καὶ νὰ συμβαίνει, ὅτι καὶ νὰ γίνεται γύρω μας καὶ μέσα μας, εἶναι ἀναμφισβήτητο ὅτι ὁ Νυμφίος ὑπάρχει καὶ ἔρχεται. Μέσα στὸ σκοτάδι τῆς νύχτας ποὺ μᾶς περιβάλει, ἔρχεται.  «Ἰδοὺ ὁ Νυμφίος ἔρχεται ἐν τῷ μέσῳ τῆς νυκτός». 

Άγιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος: Η παραβολή των δέκα παρθένων

 


Άγιος Συμεών ο νέος Θεολόγος

Αδελφοί και πατέρες. Είναι καλόν πράγμα η μετάνοια και η ωφέλεια που προέρχεται από αυτήν. Αυτό γνωρίζοντας και ο Κύριος Ιησούς Χριστός, ο Θεός μας, ο οποίος όλα τα γνωρίζει εκ των προτέρων, είπε: «Μετανοείτε, ήγγικε γαρ η Βασιλεία των Ουρανών».

Θέλετε δε να μάθετε ότι χωρίς μετάνοια, και μάλιστα μετάνοιαν από το βάθος της ψυχής και τοιαύτην όπως ο Λόγος την ζητεί από εμάς, είναι αδύνατον να σωθούμε;

Κυριακή 17 Απριλίου 2022

ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΝΥΜΦΙΟΥ ('Ορθρος Μεγάλης Δευτέρας) Ιερός Ναός Αγίου Ελευθερίου Οδού Αχαρνών


                                                               https://youtu.be/sXPOtR0mQbI

 

 


Θα μας βρείτε και στο site μας: http://orthmad.gr/ 

Υγειονομική τυραννία: Η «απόσταση» Σαγκάης – Ευρώπης δεν είναι όσο μεγάλη θέλουμε να νομίζουμε

 


Όσοι δηλώνουν σοκαρισμένοι από τη δυστοπία της Σαγκάης, μάλλον «ξεχνούν» τι συνέβη την τελευταία διετία στην Ευρώπη, και ιδιαίτερα στην Ελλάδα...

Lockdown της Σαγκάης: Αυτές τις μέρες που η επικαιρότητα απασχολείται έντονα από τις  φρικτές εικόνες του lockdown στη Σαγκάη των 26 εκατομμυρίων κατοίκων, πολλοί έσπευσαν να δηλώσουν τον αποτροπιασμό τους για τις απάνθρωπες μεθόδους που χρησιμοποιεί το κινεζικό κράτος για τον έλεγχο του πληθυσμού.

Κυριακή τῶν Βαΐων. Ὁ Ἱερός Χρυσόστομος γιά τή θριαμβευτική εἴσοδο τοῦ Κυρίου μας Ἰησοῦ Χριστοῦ στά Ἱεροσόλυμα



 ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ[:Ιω. 12,1-18]


Ο ΙΕΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΙΑΜΒΕΥΤΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟ 

ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΜΑΣ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΣΤΑ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ

«Ὁ οὖν Ἰησοῦς πρὸ ἓξ ἡμερῶν τοῦ πάσχα ἦλθεν εἰς Βηθανίαν, ὅπου ἦν Λάζαρος ὁ τεθνηκώς, ὃν ἤγειρεν ἐκ νεκρῶν. ἐποίησαν οὖν αὐτῷ δεῖπνον ἐκεῖ, καὶ ἡ Μάρθα διηκόνει· ὁ δὲ Λάζαρος εἷς ἦν τῶν ἀνακειμένων σὺν αὐτῷ(:ο Ιησούς λοιπόν, χωρίς να εμποδιστεί από την επιβουλή των εχθρών Του, έξι ημέρες πριν από την εορτή του Πάσχα ήλθε στη Βηθανία, όπου έμενε ο Λάζαρος που είχε πεθάνει και ο Κύριος τον είχε αναστήσει από τους νεκρούς. Οι συγγενείς λοιπόν του Λαζάρου, επειδή αισθάνονταν μεγάλο σεβασμό και ευγνωμοσύνη προς τον Ιησού για το θαύμα που είχε επιτελέσει, Του έκαναν δείπνο εκεί, και η Μάρθα υπηρετούσε. Ο Λάζαρος μάλιστα ήταν ένας από εκείνους που κάθονταν και έτρωγαν στο τραπέζι μαζί Του)»[Ιω.12,1-2].