Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022

Καμπανάκι από τους ειδικούς: Πολλοί έφηβοι κάνουν bullying στον εαυτό τους στο διαδίκτυο

 


(Φωτογραφία: iStock)

Τι είναι ο ψηφιακός αυτοτραυματισμός και αυτοεκφοβισμός. Ποια είναι τα κίνητρα των εφήβων που στρέφονται σε αυτόν. Τι μπορεί να υποκρύπτουν οι συμπεριφορές αυτές. Πως να τους βοηθήσετε
Εξαιρετικά ανησυχητικές συμπεριφορές επιδεικνύουν πολλοί έφηβοι, καθώς χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να πληγώσουν τον ίδιο τους τον εαυτό, προειδοποιούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Άγιος Σιλουανός Αθωνίτης: Πώς αποκτάται η προσευχή...

 


«Πώς αποκτάται η προσευχή» του Αγίου Σιλουανού

Για να κρατήσεις τη νοερά προσευχή, πρέπει να αγαπάς τους ανθρώπους που σε προσβάλλουν και να...

προσεύχεσαι γι’ αυτούς, ωσότου η ψυχή σου ειρηνεύσει μ’ αυτούς˙ και τότε θα σου δώσει ο Κύριος την αδιάλειπτη προσευχή, γιατί η χάρη της προσευχής δίδεται σε όποιον προσεύχεται για του άλλους.

πηγή: https://adontes.blogspot.com/

«Όμως θα βρεθούν εκείνοι οι Έλληνες, που θα βάλουν τα πράγματα στη σειρά. Έλληνες που δεν ξέχασαν ποτέ την Πατρίδα τους, την Σημαία τους, τη Σημαία του Ιησού Χριστού..»

 


Το ρολόϊ… και η προφητεία του παπά για την Ελλάδα και τους Έλληνες!

Το ακόλουθο κείμενο δημοσιεύτηκε την 21 Σεπτεμβρίου του 1957 στην εφημερίδα της Άρτας «Ελεύθερος Λόγος» από τον Αρτινό Ιατρό Κωνσταντίνο Κοντογιάννη (1912-1979), χειρούργο και γενικό διευθυντή του Νοσοκομείου του Μονάχου την περίοδο 1954-1961. 

«Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Άρτα, δίπλα σ’ ανθρώπους φτωχούς αλλά έντιμους, που στερήθηκαν πολλά για να μου δώσουν μια καλύτερη ζωή.Μεγαλώνοντας με ψωμί κι αλάτι, κόπιασαν για να έχει το μοναχοπαίδι τους μόρφωση και αξία στην κοινωνία. Ο πατέρας μου δούλευε για το μεροκάματο απ’ τα χαράματα ως το σούρουπο στον κάμπο της Άρτας, και τον θυμάμαι να γυρίζει στα σκοτάδια, τσακισμένος από την κούραση αλλά πάντα με το χαμόγελο, σαν να ήξερε ότι ο μόχθος ο δικός του ήταν η δικιά μου η λευτεριά.

Θα σας εξαφανίσομεν!

 


Πέτσα διαθέτει η κυβέρνησις. Δεν της πολυφαίνεται, όμως, να έχει τσίπα   

Από τον Παναγιώτη Λιάκο    

H μνημειώδης φράση «θα σας εξαφανίσομεν», που είπε με στόμφο ο Λάμπρος Κωνσταντάρας (υποδυόμενος τον υπουργό Μαυρογιαλούρο) στην ταινία «Υπάρχει και φιλότιμο» (προβλήθηκε πρώτη φορά το 1965), ήταν σαρδάμ. Ήθελε να πει «θα σας εξασφαλίσομεν», αλλά του ξέφυγε η αλήθεια. Σοφό το αρχαίο γνωμικό: «γλώττα λανθάνουσα τ’ αληθή λέγει». Σε πολλά σαρδάμ κρύβεται η αλήθεια και της εξουσίας και αρκετών καθημερινών, φαινομενικά ανήμπορων και άκακων, ανθρώπων.    

Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΥΨΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΓΙΑΖΕΤΑΙ

 


«Σταυρός ὑψοῦται σήμερον καί κόσμος ἁγιάζεται∙ ὁ γάρ Πατρί συνεδρεύων καί Πνεύματι τῶ Ἁγίῳ, ἐν τούτῳ χεῖρας ἁπλώσας τόν κόσμον ὅλον εἵλκυσας πρός σήν, Χριστέ, ἐπίγνωσιν∙ τούς οὖν εἰς σέ πεποιθότας θείας ἀξίωσον δόξης» (Εξαποστειλάριο εορτής Υψώσεως).

(Ο Σταυρός υψώνεται σήμερα και ο κόσμος αγιάζεται. Διότι, Χριστέ, που κάθεσαι μαζί με τον Πατέρα και το Άγιον Πνεύμα, αφού άπλωσες τα χέρια πάνω σ’ Αυτόν τον Σταυρό, έλκυσες όλο τον κόσμο για την επίγνωσή Σου. Λοιπόν αυτούς που πιστεύουν σε Σένα αξίωσέ τους από τη θεϊκή Σου δόξα). 

Αββάς Δωρόθεος: Με την ταπεινοφροσύνη καταστρέφονται όλες οι παγίδες του διαβόλου

 


Είπε κάποιος από τους Γέροντες: «Πάνω απ’ όλα έχουμε ανάγκη από την ταπεινοφροσύνη και να είμαστε έτοιμοι, σε κάθε λόγο που ακούμε, να λέμε “Συγχώρεσέ με”. Γιατί με την ταπεινοφροσύνη καταστρέφονται όλες οι παγίδες του εχθρού και αντιπάλου».

Ας προσπαθήσουμε να καταλάβουμε ποιο είναι το βαθύτερο νόημα του λόγου του Γέροντα.

Για ποιο λόγο λέει: «Πάνω απ’ όλα έχουμε ανάγκη από την ταπεινοφροσύνη» και δεν λέει: «Πάνω απ’ όλα έχουμε ανάγκη από την εγκράτεια»; Γιατί ο Απόστολος λέει: «Εκείνος που αγωνίζεται είναι εγκρατής σε όλα» (Α’ Κορ. 9:25).

Η αγία Σοφία και οι αγίες κόρες της Πίστη, Ελπίδα και Αγάπη

 


Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΙΕΣ ΚΟΡΕΣ ΤΗΣ, ΠΙΣΤΙΣ, ΕΛΠΙΣ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ

  Η οικογένεια αποτελεί πρώτιστη αξία για την χριστιανική μας πίστη, η οποία χαρακτηριζόταν στην αρχαία εποχή ως «κατ οίκον εκκλησία». Μια από αυτές τις άγιες οικογένειες υπήρξε και αυτή της αγίας Σοφίας και των θυγατέρων της, Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης.
 Έζησαν τον 2ο μ. Χ. αιώνα, όταν βασίλευε στη Ρώμη ο ειδωλολάτρης και έκφυλος αυτοκράτορας Αδριανός (117-138). Κατάγονταν από την Ιταλία. Η Σοφία είχε ευγενή καταγωγή. Χήρεψε πολύ νέα, μένοντας με τις τρεις θυγατέρες της. Ζούσε ενάρετη και αγνή ζωή, μεγαλώνοντας τα τρία βλαστάρια της ως αληθινές Χριστιανές κόρες, διαφέροντας από τις κόρες των ειδωλολατρών, τις οποίες μεγάλωναν μέσα στην ακολασία, που υπαγόρευε η λατρεία των ανήθικων «θεών» τους. Τους έδωσε, όχι τυχαία, τα ονόματα των τριών κορυφαίων χριστιανικών αρετών, που αναφέρει ο απόστολος Παύλος, «νυνί δε μένει πίστις, ελπίς, αγάπη» (Α΄ Κορ.13,13).   

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022

Καλά τα πρόστιμα για την κακοποίηση ζώων, άλλα για το κάψιμο ιερών εικόνων


 Μια 15χρονη στο Ρέθυμνο κλώτσησε μια γάτα και έγινε πρώτο θέμα – Μια ανήλικη στη Θεσσαλονίκη έκαψε μια εικόνα της Παναγίας και δεν ασχολείται κανείς!

Μέσα στην παράνοια των ζοφερών καιρών που ζούμε, πέρα από την λεκτική ύβρη των ιερών και των οσίων της Ορθοδοξίας, πλέον φαίνεται πως έχουμε και μια νέα αντι –εκκλησιαστική τάση: την ιεροσυλία χωρίς προφανή δικαιολογία, τον βανδαλισμό χωρίς αιτιολόγηση, την καταστροφή εικόνων «γιατί έτσι»!

Tου δείχνω το ξύλινο σταυρουδάκι και του λέω: «Αυτό το ξυλαράκι, σε εμποδίζει να έρθεις;»

 


Πολλοί παραλληλίζουν τις ανατολικές θρησκείες και τις πρακτικές τους με την ορθόδοξη άσκηση και πνευματικότητα. Δεν γνωρίζουν ότι οι πρακτικές αυτές, πέρα από κάποια εξωτερικά γνωρίσματα, όπως η λιτή ζωή και η νηστεία, η αποφυγή κρεοφαγίας και λιπαρών ουσιών κ.ά., δεν έχουν καμιά σχέση με την ορθόδοξη άσκηση.
Είναι άλλο θέμα ο στοχασμός, ο διαλογισμός και γενικά η δια του νου και του συναισθήματος προσπάθεια ένωσης του ανθρώπου με το Θεό. Και άλλο η δια της ορθοδόξου ασκήσεως κάθαρση του ανθρώπου από τα ψεκτά του πάθη και η ενίσχυσή του με τα μυστήρια της Εκκλησίας ώστε να ελκύσει μέσα του τη χάρη του Θεού και να ενωθεί μαζί του. Να επιτύχει τη θέωσή του.

«ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΝΑ ΕΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΨΩΣΗ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ!»

 


Όσιος Εφραίμ Κατουνακιώτης: «Εδώ στο Άγιον Όρος ήρθα στις 14 Σεπτεμβρίου. Ημέρα της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού. Ημέρα που ξαναγεννήθηκα. Κάθε μέρα να εορτάζουμε την ύψωση του σταυρού μας. Όταν σηκώνουμε τον σταυρό, πεθαίνουμε και ξαναγεννιόμαστε. Η άρση του σταυρού θάνατος και ανάσταση είναι» (Από το βιβλίο του π. Σπυρίδωνα Βασιλάκου, «Ἔλα φῶς...», εκδ. Θεσβίτης, σελ. 75). 

Το μέρος που φύτρωσε το δέντρο του Τιμίου Σταυρού

 


Στό δυτικό τμήμα της Ιερουσαλήμ, έξω από τα τείχη καί μέσα σε δασώδη κοιλάδα, βρίσκεται η ονομαστή Μονή του Τιμίου Σταυρού. Η ίδρυση της Μονής φθάνει μέχρι την εποχή του Μεγάλου Κωνσταντίνου...


καί βασίζεται στην παράδοση ότι εδώ εφύτευσεν ο Λώτ το τρισύνθετο ξύλο, από το όποιο κατασκευάσθηκε ο Τίμιος Σταυρός.

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022

Με ένα σταυρό στη πλάτη... - Ελευθέριος Ελευθεριάδης



Με ένα σταυρό στη πλάτη.

Έτσι προχωράμε όλοι στη ζωή.
Με ένα σταυρό στη πλάτη.
Άλλοι πιο μεγάλο και άλλοι πιο μικρό. Άλλοι πιο βαρύ και άλλοι ελαφρύτερο.
Κανένας όμως δεν μπορεί να ξέρει για το σταυρό του διπλανού. Καθένας μόνος του ξέρει το βάρος που σηκώνει.
Σπάνια κανείς διαλέγει το σταυρό του. Αυτά είναι πράγματα που τα ορίζει ο Θεός…
Μυστήριο μέγα.
Αν κουράζεσαι καμιά φορά στη διαδρομή, ξαπόσταινε.
Και αν νιώθεις ότι δεν αντέχεις άλλο, ψάξε Κυρηναίο.
Κράτα όμως τον σταυρό σφιχτά.
Και έχε στο νου σου το εξής:
Μεγάλος σταυρός, μεγάλη Ανάσταση αδερφέ μου.
Μεγάλος σταυρός, μεγάλη Ανάσταση…

Ελευθεριάδης Γ. Ελευθέριος
Ψυχολόγος M.Sc.

ΠΑΡΑΚΛΗΤΙΚΟΣ ΚΑΝΩΝ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ (με γράμματα)

 


πηγή: https://adontes.blogspot.com/

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΥΨΩΣΗ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ [: Α΄ Κορ. 1,18-25] ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΠΕΡΙΚΟΠΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ

 


Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΥΨΩΣΗ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ [: Α΄Κορ. 1,18-25]

 ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΠΕΡΙΚΟΠΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ

  «Ο λγος γρ  το σταυρο τος μν πολλυμνοις μωρα στ, τος δ σζομνοις μν δναμις Θεο στι. Γγραπται γρ· πολ τν σοφαν τν σοφν, κα τν σνεσιν τν συνετν θετσω. Πο σοφς; Πο γραμματες; Πο συζητητς το αἰῶνος τοτου; Οχ μρανεν  Θες τν σοφαν το κσμου τοτου;(:Πράγματι λοιπόν η διάδοση του κηρύγματος αυτού οφείλεται στην θεία του δύναμη· διότι το κήρυγμα για τον σταυρό σε εκείνους βέβαια που βαδίζουν τον δρόμο της απώλειας φαίνεται μωρία και κουταμάρα˙ σε μας όμως που είμαστε στον δρόμο της σωτηρίας είναι δύναμη Θεού που σώζει. Ναι. Τους φαίνεται μωρία και δεν μπορούν να νιώσουν τη δύναμη του Ευαγγελίου, αν και παρουσιάζονται με την αξίωση ότι είναι σοφοί. Διότι έχει γραφεί από τον Ησαΐα, που μίλησε εκ μέρους του Θεού: ‘’Θα εξαφανίσω την σοφία αυτών που παρουσιάζονται ως σοφοί, και θα παραμερίσω ως ανώφελη και άχρηστη τη φρόνηση εκείνων που κομπάζουν με την ιδέα ότι είναι συνετοί ’’. Πού υπάρχει τώρα σοφός; Πού υπάρχει έμπειρος διδάσκαλος του Μωσαϊκού νόμου; Πού επιδέξιος συζητητής της άπιστης και άθεης αυτής εποχής; Δεν απέδειξε ο Θεός ανόητη τη σοφία των ανθρώπων που έχουν τα κοσμικά φρονήματα της εποχής μας;)»[Α΄Κορ.1,18-20]

Στον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό (Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά)


Ο Σταυρός του Χριστού προαναγγελλόταν και προτυπωνόταν μυστικά από παλαιές γενεές, και κανείς ποτέ δεν συμφιλιώθηκε με τον Θεό χωρίς τη δύναμη του Σταυρού. Πραγματικά μετά την προγονική εκείνη παράβαση στον παράδεισο του Θεού δια του δέντρου, η μεν αμαρτία αναπτύχθηκε, εμείς δε πεθάναμε, έχοντας υποστεί και πριν από τον σωματικό θάνατο, τον θάνατο της ψυχής, όπως προκύπτει από τον χωρισμό της από τον Θεό. Όσο ζούσαμε μετά την παράβαση, ζούσαμε στην αμαρτία και τη σαρκική ζωή· η δε αμαρτία «τῷ γὰρ νόμῳ τοῦ Θεοῦ οὐχ ὑποτάσσεται· οὐδὲ γὰρ δύναται· οἱ δὲ ἐν σαρκὶ ὄντες Θεῷ ἀρέσαι οὐ δύνανται (:δεν υποτάσσεται στον νόμο του Θεού, επειδή ούτε έχει και τη δύναμη να υποταχθεί. Όσοι λοιπόν είναι παραδομένοι σε σαρκική και κοσμική ζωή δεν μπορούν να αρέσουν στον Θεό)»[Ρωμ. 8, 7-8].

«Τον Σταυρόν σου προσκυνούμεν Δέσποτα» – Παγκόσμια Ύψωση του Τιμίου Σταυρού

 


Η Παγκόσμια Ύψωση του Τιμίου Σταυρού αποτελεί έναν σπουδαίο εορτολογικό σταθμό του εκκλησιαστικού έτους. Στις 14 Σεπτεμβρίου σύμπασα η Ορθοδοξία τιμά τον Σταυρό του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως το «καύχημά» Της και η «δόξα» Της.

Πηγές της εκκλησιαστικής μας ιστορίας αναφέρουν ότι η εορτή της Παγκόσμιας Ύψωσης είχε καθιερωθεί από τα αρχαία χρόνια, ίσως μάλιστα να είχε καθιερωθεί και από αυτόν τον Μέγα Κωνσταντίνο, κατά προτροπή προφανώς της μητέρας του αγίας Ελένης, αμέσως μετά την εύρεση του Τιμίου Ξύλου στα Ιεροσόλυμα, γύρω στο 330 μ.Χ.

Κ.Βαθιώτης: “Ο κόσμος θα ξυπνήσει με τη στέρηση της τροφής. Προς το παρόν, ο πρωθυπουργός τους δίνει ψίχουλα

 


Όταν σε λίγο δεν θα έχουν να φάνε πάρα πολλοί, τότε ίσως έρθει η αφύπνιση” – ΗΧΗΤΙΚΟ Focus FM

“Αν είχα εφημερίδα, μετά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, αυτή τη θλιβερή εμφάνιση, θα έβαζα τίτλο “Ταχυδακτυλουργός σε τσίρκο”, “Πρωταθλητής του ψέματος”, “Βασιλιάς του Ανάποδου κόσμου” τόνισε μιλώντας στον FOCUS 103,6 FM και στον δημοσιογράφο Στ. Δαμιανίδη ο Νομικός, πρώην Αναπληρωτής Καθηγητής Ποινικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Κωνσταντίνος Βαθιώτης.

π. Αρσένιος Βλιαγκόφτης - Πόνος και θλίψη για το μιαρό συλλείτουργο της Θάσου


 https://youtu.be/FP_ce_h4hBA?t=3

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 


Ἀνακοινώνεται ὅτι αὔριο Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου, ἑορτὴ τῆς Ὑψώσεως τοῦ τιμίου Σταυροῦ, θὰ λειτουργήσει τὸ ἐξωκκλήσι ποὺ βρίσκεται στὸ ὕψωμα 1020, δίπλα στὸν Σταυρό.

Σήμερα Τρίτη στὶς 6.00 τὸ ἀπόγευμα θὰ τελεστεῖ Ἑσπερινὸς καὶ αὔριο Τετάρτη στὶς 7.30 τὸ πρωὶ θὰ ἀρχίσει ὁ Ὄρθρος μὲ τὴ θεία Λειτουργία.

Ἡ πύλη θὰ εἶναι ἀνοιχτὴ γιὰ ὅσους θέλουν νὰ ἀνέβουν μὲ Ι.Χ..

 

Ἐκ τοῦ Μητροπολιτικοῦ Ναοῦ τοῦ Ἁγίου Παντελεήμονος

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022

Αγιασμός στα σχολεία. Το αποστολικό ανάγνωσμα.


Κατά την τέλεση του Αγιασμού, για την έναρξη του νέου σχολικού έτους έχει καθιερωθεί να αναγιγνώσκεται η κάτωθι περικοπή από την καθολική επιστολή του Ιακώβου:

Τίς σοφὸς καὶ ἐπιστήμων ἐν ὑμῖν; δειξάτω ἐκ τῆς καλῆς ἀναστροφῆς τὰ ἔργα αὐτοῦ ἐν πραΰτητι σοφίας.
Eἰ δὲ ζῆλον πικρὸν ἔχετε καὶ ἐριθείαν ἐν τῇ καρδίᾳ ὑμῶν, μὴ κατακαυχᾶσθε καὶ ψεύδεσθε κατὰ τῆς ἀληθείας.
Oὐκ ἔστιν αὕτη ἡ σοφία ἄνωθεν κατερχομένη, ἀλλ' ἐπίγειος, ψυχική, δαιμονιώδης.
ὅπου γὰρ ζῆλος καὶ ἐριθεία, ἐκεῖ ἀκαταστασία καὶ πᾶν φαῦλον πρᾶγμα.
H δὲ ἄνωθεν σοφία πρῶτον μὲν ἁγνή ἐστιν, ἔπειτα εἰρηνική, ἐπιεικής, εὐπειθής, μεστὴ ἐλέους καὶ καρπῶν ἀγαθῶν, ἀδιάκριτος καὶ ἀνυπόκριτος.
Kαρπὸς δὲ τῆς δικαιοσύνης ἐν εἰρήνῃ σπείρεται τοῖς ποιοῦσιν εἰρήνην.



Δυστυχώς σε ελάχιστους από τους μαθητές είναι κατανοητό αυτό το πολύ όμορφο κείμενο. Μπήκαμε λοιπόν στον κόπο να παραθέσουμε μια απόδοση (*) στην καθομιλουμένη Νεοελληνική, με την ευχή να γίνουν οι μαθητές κοινωνοί των βαθέων και λεπτών του νοημάτων :

Ποιός από εσάς είναι σοφός και γνωστικός; Ας δείξει με καλή διαγωγή τα έργα του, μέσα στην πραότητα που αρμόζει στην σοφία.
Εάν όμως έχετε πικρή ζήλεια και πνεύμα έριδας στην καρδιά σας, τουλάχιστον μην καυχιέστε και μην ψεύδεσθε κατά της αλήθειας.
Δεν κατεβαίνει μια τέτοια σοφία από τον ουρανόν, αλλά είναι σοφία επίγειος, και δαιμονικά εμπνευσμένη.
Διότι όπου υπάρχει ζήλεια και έριδα, εκεί υπάρχει και ακαταστασία και όλα τα κακά.
Η άνωθεν όμως σοφία, πρώτα πρώτα είναι αγνή, έπειτα είναι ειρηνική, είναι επιεικής και συγκαταβατική, γεμάτη από έλεος και από αγαθά έργα, χωρίς διακρίσεις και χωρίς υποκρισία.
Από δε τους ειρηνικούς ανθρώπους σπέρνεται καρπός δικαιοσύνης με ειρήνη.


(*) βασισμένη στο πόνημα "Καινή Διαθήκη - μετάφρασις" του δρ.Κωνσταντίνου Σιαμάκη, 2020)