Σάββατο 19 Αυγούστου 2023

Οι "Έξυπνες Πόλεις" παγκοσμίως μετατρέπονται σε "Ανοιχτά Στρατόπεδα Συγκέντρωσης” (μας ενδιαφέρει ιδιαιτέρως διότι μιλάει και για την ψηφιακή ταυτότητα)

Μετάφραση: Απολλόδωρος 
29 Νοεμβρίου, 2022 | Leo Hohmannl 

 Ο Aman Jabbi ζει τώρα στο Big Fork της Μοντάνα και έχει γίνει, κατά τη γνώμη μου, ένας από τους πιο σημαντικούς πληροφοριοδότες και φωνές προειδοποίησης για το επερχόμενο σύστημα του Kτήνους. 

 Ο Jabbi κατάγεται από την Ινδία και είναι μηχανικός που εργάστηκε στη Silicon Valley για 25 χρόνια, συν-εφευρέτης δύο εφαρμογών για κάμερες κινητών τηλεφώνων. Μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1988 επειδή θαύμαζε την αμερικανική κουλτούρα της ελευθερίας και της εφευρετικότητας. 

«Να παίρνουμε κανένα τηλεφωνάκι στον Κύριο και στην Παναγία». Ποια είναι τα νούμερά τους..


«Να παίρνουμε κανένα τηλεφωνάκι στον Κύριο και στην Παναγία.

Το «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με», είναι το νούμερο του Χρίστου. «Υπεραγία Θεοτόκε, βοήθησόν με», είναι το νούμερο της Παναγίας.

Όταν την επικαλούμαστε, είναι σαν να μας λέη: «Έλα, παιδί μου, σ’ ακούω»».

*****

«Όποιος θέλει να αγωνισθή του φθάνη η ησυχία και το κομποσχοίνι. Οι κασσέτες [η ακρόαση πολλών κηρυγμάτων, ομιλιών], και Εκκλησιαστικές να είναι, σκοτίζουν το νου».

Το Υπουργείο Παιδείας ενέκρινε τα σχολικά εγχειρίδια της Ιεράς Συνόδου για το μάθημα των Θρησκευτικών...

...φυσικά όχι στην Ελλάδα!


Στη τελική έγκριση των Συνοδικών Εγχειριδίων της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Βουλγαρίας τα οποία θα διδάσκονται στο βουλγαρικό εκπαιδευτικό σύστημα στο πλαίσιο του μαθήματος των Θρησκευτικών προέβη με το Υπουργείο Παιδείας της γειτονικής χώρας.

Γραφείο ρεπορτάζ orthodoxianewsagency.gr

Πρόκειται για την έκδοση των τευχών 10 και 12 των εγχειριδίων με θέμα «Θρησκεία – Χριστιανισμός – Ορθοδοξία» τα οποία θα διδάσκονται στις αντίστοιχες τάξεις ου εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας.

Με την υπογραφή του Βούλγαρου Υπουργού Παιδείας και Επιστημών, Δρ. Γκαλίν Τσόκοφ, δόθηκε εκτός από την έγκριση για τη χρήση τους ως διδακτικών εγχειριδίων και η αντίστοιχη οδηγία προς τους διδάσκοντες για την διδασκαλία της ύλης.

Ελληνισμός – Ρωμιοσύνη

 
Με την πάροδον των ετών, φουντώνει η διαμάχη μεταξύ της ονομασίας Έλληνος ή Ρωμηού για τους κατοίκους της χώρας μας, που στο μεταξύ έχει καταστεί η βορειοτέρα χώρα της Αφρικής ή άλλως ένα Μπανανιστάν.

Γράφει ο Κυανούς Ουρανός. Επιμέλεια κειμένου Πύρινος Λόγιος.

Αντί λοιπόν να κοιτάξουμε κατάμματα τα χάλια μας, αντί να αναλογιστούμε πώς φθάσαμε εδώ, διαφωνούμε για το πως θα ονομαζόμαστε, Έλληνες ή Ρωμηοί, ενοχλούμενοι αν διαφωνούμε με αυτό, που δεν μας αρέσει, αλλά μη ενοχλούμενοι αν μας αποκαλούν μαλάκες στην καθημερινότητα, καθιστώντας αυτήν την ονομασία πλέον αποδεκτή από το “Έλλην” ή “Ρωμηός”.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΑ΄ΜΑΤΘΑΙΟΥ [:Ματθ.18,23-35] Ο ΙΕΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΑΓΝΩΜΟΝΟΣ ΟΦΕΙΛΕΤΟΥ

 ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΑ΄ΜΑΤΘΑΙΟΥ [:Ματθ.18,23-35]

                         Ο ΙΕΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

            ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΑΓΝΩΜΟΝΟΣ ΟΦΕΙΛΕΤΟΥ

       Όπως στην περίπτωση της κιθάρας δεν αρκεί μόνον μια χορδή για να προκληθεί μελωδία, αλλά πρέπει όλες να τις κρούουμε με τον κατάλληλο τρόπο και ρυθμό, έτσι και στην περίπτωση της ψυχικής αρετής δεν αρκεί για τη σωτηρία μας η τήρηση μόνο μίας εντολής του Κυρίου, αλλά πρέπει να τις τηρούμε όλες με ακρίβεια και αυστηρότητα, εάν βέβαια έχουμε διάθεση να επιτύχουμε πραγματική μελωδία.

Θα σας πω κάτι που θα στενοχωρήσει πολύ κόσμο...


Θα σας πω κάτι που θα στενοχωρήσει πολύ κόσμο.

Η οθόνη είναι ένα δαιμονικό κατασκεύασμα. Είναι ένα υποκατάστατο για συνάντηση, μια επιθυμία για ενσάρκωση, μια αντί-οπτική αίσθηση, μια γιορτή του μη όντος. Είναι μορφή χωρίς ουσία, πρόσωπο χωρίς νήματα, απατηλή ανακατασκευή του ατόμου ως χαρακτήρα. Είναι το σόου φωτός και pixel που δεν θα αντικαταστήσει ποτέ την αγκαλιά μιας μητέρας.

π. Γεώργιος Σχοινάς: "Γιατί οἱ γάμοι καταλήγουν σέ διαζύγια;"

 

Στήν χώρα μας τά διαζύγια παίρνουν ὅλο καί μεγαλύτερη ἔκταση ἀνάμεσα στόν νεανικό, ἀλλά περιέργως καί στόν μεγαλύτερο ἡλικιακά πληθυσμό. Μέ τή θέσπιση τοῦ διαζυγίου ἀπό τήν ἑλληνική νομοθεσία τό 1983, ὅλο καί μεγαλύτερα ζευγάρια παντρεμένων ἀνθρώπων θεωροῦν τό διαζύγιο ὡς... τήν μόνη λύσῃ, ἀφοῦ περίπου ἕνας στούς τέσσερεις γάμους καταλήγει σέ χωρισμούς.

Δέν ὑπάρχει κάποια πανάκεια γιά τή λύσῃ τῶν προβλημάτων ἑνός ζευγαριοῦ. Εἶναι ὅμως πάντοτε σημαντικό τό ζευγάρι αὐτό νά πορεύεται ὄχι μόνο κοινῶς ἀλλά μέ κοινό προσανατολισμό στόν βίο τους. Μέσα στήν Ἐκκλησία ὁ γάμος αὐτός εὐλογεῖται καί ἀναδεικνύεται ἐκτός ἀπό ἕνωση δύο ἀνθρώπων μεταξύ τους σέ μιά ὀντότητα, σέ ἕνωση τοῦ ἴδιου τοῦ ἀνθρώπου μέ τήν Ἐκκλησία καί τόν Χριστό.

Μέ τόν π. Γεώργιο Σχοινά, προϊστάμενο τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ Ἁγίου Νικολάου Φιλοπάππου.

πηγή: http://www.orthodoxia-ellhnismos.gr/

Η προσευχή απομακρύνει τα πονηρά πνεύματα (Διήγηση από το Γεροντικό)


~ Πηγαίνοντας μια Κυριακή στην Εκκλησία της σκήτης ο Αββάς Μακάριος, πού είχε χάρισμα από τον Θεό να διακρίνει με τα μάτια της ψυχής, όσα οι άλλοι δεν έβλεπαν με τα σωματικά τους μάτια, είδε την καλύβα κάποιου Μοναχού τριγυρισμένη από πονηρά πνεύματα.

Πολλά είχαν τη μορφή παιδιών, πού έκαναν κάθε λογής αταξία. Άλλα έμοιαζαν με άσεμνες γυναίκες. Χόρευαν, πηδούσαν κι έκαναν διάφορα ανόητα καμώματα…

Χωρίς άλλο, συλλογίσθηκε ο Όσιος, έχει κυριευθεί από αμέλεια ο Αδελφός, γι’ αυτό έχουν τόσο θάρρος μαζί του οι δαίμονες.

Σαν τελείωσε η Λειτουργία, πήγε και χτύπησε την πόρτα του Μοναχού:

Άγιος Ιάκωβος Τσαλίκης: Ευωδία προσευχόμενης καρδίας


«Μην έχης εμπιστοσύνη στον κόσμο. Πρόσεχε τις συναναστροφές…».

✶✶✶

«Μην ακούσης ποτέ τι λέει ο κόσμος. Μπαίνουν πειρασμοί. Άνθρωποι είμεθα. Ο διάβολος έχει πολλά ποδάρια, πανουργίες, παγίδες. Όλα να αντιμετωπίζωνται μέσα στον γάμο με αγάπη, πραότητα, υπομονή. Πίστη στον Θεό και προσευχή και όλα θα πηγαίνουν κατά Θεόν. Μεταξύ σας (με τον σύζυγο) να υπάρχη κλίμα απόλυτης εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας. Μην αφήνης κάτι μέσα σου, γιατί αυτό μετά θα σε πνίξη. Μην αφήνης τους λογισμούς να εμφωλεύουν μέσα σου, είναι όφεις. Η αγάπη όλα τα σκεπάζει. Με προσοχή, διάκριση, λεπτότητα και απέναντι στον κόσμο και μεταξύ σας. Αν έχετε κάτι μεταξύ σας, μην το λέτε σε τρίτους. Η προσοχή και η προσευχή όλα τα διορθώνουν, όλα τα κάνουν καλά. Να ζούμε με σωφροσύνη, νηστείες, αποχή σαρκικών επιθυμιών».

Παρασκευή 18 Αυγούστου 2023

Βρετανία: Άλλη μια εκκλησία έγινε τζαμί… το Ισλάμ αγκιστρώνεται.

Άλλη μια εκκλησία στην Βρετανία έγινε τζαμί και δεν ευθύνονται για αυτό μόνο οι μουσουλμάνοι από την στιγμή που άνω του μισού πληθυσμού δηλώνει “άθεος” και οι χριστιανοί (όλα τα δόγματα κι οι ομολογίες) αντιστοιχούν στο 22% μόλις των κατοίκων της χώρας.

Όπου υπάρχει κενό κάποιος θα το καταλάβει, είναι ιστορικό θέσφατο.


πηγή: https://aktines.blogspot.com/

Άγιος Παΐσιος: «Και να δείτε, θα γυρίσουν πάλι στα παλιά οι άνθρωποι…»


…Αργότερα οι άνθρωποι θα εκτιμήσουν που κρατούν οι Χριστιανοί σήμερα την τιμή, την πίστη και όλο το μεγαλείο της Εκκλησίας.

Και να δήτε, θα γυρίσουν πάλι στα παλιά. Όπως έγινε και με την αγιογραφία˙ μια εποχή δεν μπορούσαν να καταλάβουν την βυζαντινή τέχνη και κτυπούσαν τις τοιχογραφίες με το σκεπάρνι, για να ρίξουν τον παλιό σοβά και να τον ξαναφτιάξουν, για να αγιογραφήσουν άλλες εικόνες, της Αναγεννήσεως. Τώρα, μετά από τόσα χρόνια, αναγνώρισαν την αξία της βυζαντινής τέχνης. Μάλιστα, πολλοί που δεν έχουν και ευλάβεια , ακόμη και άθεοι, πάνε σιγά-σιγά και ξεσκεπάζουν τις παλιές τοιχογραφίες που έχουν τις σκεπαρνιές. Έτσι και όλα αυτά που πετούν τώρα για άχρηστα σιγά-σιγά θα τα αναζητήσουν.

Πέμπτη 17 Αυγούστου 2023

π. Νικόλαος Λουδοβίκος, «Η αγιότητα για τον σύγχρονο άνθρωπο»

Η αγιότητα, η Βασιλεία του Θεού, τα χαρίσματα, η εμπιστοσύνη, η μετοχή στην Χάρη, η ολοκληρωτισμός, και... το chat-gbt ως τραγικό υποκατάστατο πληρότητας.

Ο π. Νικόλαος Λουδοβίκος σε μία πρόσφατη επίσκεψή του στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου με την ευκαιρία της εορτής της Κυριακής των Αγίων Πάντων μιλά, με τον δικό του μοναδικό τρόπο, για την αξία της αγιότητας στον σύγχρονο άνθρωπο. 

Η αγιότητα είναι ζητούμενο από τον σύγχρονο άνθρωπο αν και δεν έχει την επίγνωσή της. Ο άνθρωπος αναζητεί το απόλυτο, θέλει να δει Αγίους, να βρει εμπιστοσύνη. Η απολυτότητα και αγιότητα είναι κατά μετοχή. Η αγιότητα θα δώσει στον σύγχρονο άνθρωπο την πληρότητα ζωής και την απόλυτη εμπιστοσύνη. 

Ο άνθρωπος με τη χρήση της ελευθερίας του μπορεί να φθάσει στην αγιότητα, μπορεί όμως να φθάσει και στον ολοκληρωτισμό…


Τετάρτη 16 Αυγούστου 2023

Άδωνις Γεωργιάδης για ταυτότητες: Τι έλεγε το 2011 και τι… λέει σήμερα

 

https://youtu.be/JkvK_06KCDU

Σε ένα μήνα η παρουσίαση των νέων ταυτοτήτων


Αντίστροφη μέτρηση για τις νέες ταυτότητες καθώς, όπως ήδη έχει ανακοινωθεί αυτές θα κάνουν πρεμιέρα μέσα στον Σεπτέμβριο και συγκεκριμένα λίγο διάστημα μετά την ΔΕΘ.

Τον Σεπτέμβριο του 2023 η κυβέρνηση θα προχωρήσει, όπως είχε ανακοινώσει ο πρώην ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης, στην έκδοση νέων ταυτοτήτων, οι οποίες πλέον θα έχουν μέγεθος πιστωτικής κάρτας και θα στοιχίζουν 10 ευρώ.

ΑΓΑΠΑ ΤΟΥΣ ΠΡΙΝ ΓΙΝΟΥΝ ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ


Αυτό που ζητούν από εμάς δεν είναι η οικονομική στήριξη, αλλά τους αρκεί να δείχνουμε την αγάπη και τον απαραίτητο σεβασμό που τους οφείλουμε...

Ανέκαθεν ο θεσμός της οικογένειας για τον λαό μας ήταν και είναι πολύ ισχυρός -ιερός θα ήταν η καταλληλότερη έκφραση... Οι παλαιότεροι από εμάς είχαν ξεχωριστή θεότητα, την Εστία, την οποία και λάτρευαν και την είχαν τοποθετήσει ως προστάτιδα της οικογένειας. Μέσα σε αυτήν, βασικά μέλη και αναπόσπαστα κομμάτια είναι ο παππούς και η γιαγιά. Είναι τα άτομα των οποίων η συνέχεια είμαστε εμείς οι ίδιοι, είναι αυτοί που, σε πολλές περιπτώσεις, μας έχουν δώσει το όνομά τους. Και περίμεναν τη στιγμή αυτή μια ολόκληρη ζωή. Μας πρόσεχαν σε μικρή ηλικία όταν δούλευαν οι γονείς μας, μας μάλωναν όταν δεν τρώγαμε το φαγητό που δεν μας άρεσε.

Ἡ κοίμηση τοῦ ὁσίου Ἰωσὴφ τοῦ Ἠσυχαστοῦ

 


Ὁ γέροντας Ἐφραὶμ ὁ Φιλοθεΐτης περιγράφει τὴν ὀσιακὴ κοίμηση τοῦ ὁσίου Ἰωσὴφ τοῦ Ἡσυχαστοῦ ὅπως τὴν ἔζησε. Ἡ λήψη ἔγινε στὸ ἀρχονταρίκι τῆς Ἱερᾶς Μονῆς τοῦ Ἁγ. Ἀντωνίου στὴν Ἀριζόνα τῶν ΗΠΑ τὸν Νοέμβριο τοῦ 2014 καὶ ἀποτελεῖ ἕνα μικρὸ μόνο μέρος ἀπὸ τὴν πλούσια περιγραφὴ τῶν πνευματικῶν ἀγώνων τοῦ Γέροντος Ἐφραὶμ.

πηγή: http://www.orthodoxia-ellhnismos.gr/

Άγιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής: Μην ξεθαρρεύεις στους λογισμούς – Λέγε διαρκώς την ευχή


Λοιπόν βιάσου. Λέγε διαρκώς την ευχή. Να μη σταματά καθόλου το στόμα. Έτσι θα την συνηθίσεις μέσα σου και κατόπιν θα την παραλάβει ο νους. Μη ξεθαρρεύεις στους λογισμούς, διότι γίνεσαι μαλθακός και μολύνεσαι.

«Ευχή, βία φύσεως διηνεκής», και θα δεις πόση Χάρη θα λάβεις.

Η ζωή του ανθρώπου, παιδί μου, είναι θλίψη, διότι είναι στην εξορία. Μη ζητείς τελεία ανάπαυση. Ο Χριστός μας σήκωσε το σταυρό, και μεις θα σηκώσουμε. Όλες τις θλίψεις εάν τις απομένουμε, βρίσκομε Χάρη παρά Κυρίου. Γι’ αυτό μας αφήνει ο Κύριος να πειραζόμαστε, για να δοκιμάζει το ζήλο και την αγάπη που έχουμε προς αυτόν. Γι’ αυτό χρειάζεται υπομονή. Χωρίς υπομονή δεν γίνεται ο άνθρωπος πρακτικός, δεν μαθαίνει τα πνευματικά, δεν φθάνει σε μέτρα αρετής και τελειώσεως.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος επισκέφθηκε τον φυλακισμένο Δήμαρχο Χειμάρρας

 


Την εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου δώρισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. κ. Αναστάσιος, στον υπό κράτηση εκλεγμένο Δήμαρχο Χειμάρρας κ. Φρέντι Μπελέρη. Η γεμάτη συμβολισμούς αλλά και ουσιαστικού μηνύματος, επίσκεψη, έγινε μεσημβρινές ώρες, σήμερα, ανήμερα της γιορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου – Πάσχα του Καλοκαιριού για τους Ορθοδόξους και ειδικά τον Ελληνισμό.

Γράφει ο Ορφέας Μπέτσης

Ενώ το αίτημα για σχετική επίσκεψη και συνάντηση είχε κατ επανάληψη και αρμοδίως κατατεθεί από την αρχή σχεδόν της περίεργης αυτής διωκτικής περιπέτειας, μόλις χθες το βράδυ οι αρχές ενέκριναν το αίτημα.

Ιωσήφ ο Ησυχαστής: Ένας σύγχρονος άγιος (Μοναχού Ιωσήφ Διονυσιάτη)

 Σύντομος βιογραφία

Γεννήθηκε τὸ ἔτος 1898 εἰς τὸ χωρίον Λεῦκες τῆς Πάρου. Ἡ Πάρος εἶναι ἕνα μικρὸ καὶ ἤρεμο νησὶ τῶν Κυκλάδων. Οἱ γονεῖς του ἦσαν πτωχοὶ καὶ ἀναγκάζονταν νὰ ἐργάζωνται πολὺ διὰ νὰ συντηρήσουν τὴν οἰκογένειά τους. Ὁ πατέρας του ὠνομάζετο Γεώργιος καὶ ἀπέθανε πολὺ ἐνωρίς. Ἡ μητέρα του Μαρία ἀνέλαβε τὴν προστασία ὅλης τῆς οἰκογενείας. Ἡ μητέρα του ἦταν εὐλογημένη ψυχὴ καὶ εἶχε ἁπλότητα καὶ ἀκεραιότητα χαρακτῆρος καὶ ἐπήγαμε πολὺ συχνὰ εἰς τὴν Ἐκκλησίαν διὰ νὰ λειτουργηθῆ, ἀλλὰ καὶ διὰ νὰ περιποιηθῆ τὸν Ἱερὸν ναόν.

Ὅταν ὁ μικρὸς Φραγκίσκος -αὐτὸ ἦταν τὸ κοσμικὸν ὄνομα τοῦ Γέροντος Ἰωσὴφ- ἔφυγε διὰ νὰ γίνῃ μοναχὸς ἡ μητέρα του εἶπε εἰς τοὺς συγγενεῖς της: «Τὸ ἐγνώριζα πὼς θὰ γίνῃ μοναχὸς ἀπὸ τὴν γέννησίν του. Ὅταν ἐγέννησα τὸν Φραγκίσκον μου καὶ ἤμουνα ἀκόμη εἰς τὸ κρεββάτι μὲ τὸ μωρὸ δίπλα φασκιωμένο, εἶδα νὰ ἀνοίγη ἡ στέγη τοῦ σπιτιοῦ καὶ ἕνας φτερωτὸς καὶ πολὺ ὡραῖος νέος, ποὺ μόλις μποροῦσα νὰ τὸν ἀντικρύσω ἀπὸ τὴν πολλὴν λάμψιν του, κατέβηκε καὶ ἐστάθηκε πλάι στὸ μωρό μου καὶ ἄρχισε νὰ τὸ ξεσκεπάζη μὲ σκοπὸν νὰ τὸ πάρη.

π. Ἰουστίνος Πίρβου: Ἡ Ὀρθόδοξη Πίστη καί ἡ παναίρεση τοῦ οἰκουμενισμοῦ.


Τό νά εἶσαι σήμερα ἐπίσκοπος, σημαίνει νά γίνεις μάρτυρας.
(π. Ἰουστῖνος Πίρβου)

Ἀποσπάσματα ἀπό τίς διδαχές τοῦ ὁμολογητοῦ καί μάρτυρος Ρουμάνου γέροντος πατρός Ἰουστίνου Πίρβου:

Ἡ ζωή τῆς Ἀνατολῆς κυλάει μέσα στήν ταπείνωση καί τήν ἄσκηση, τόν καημό καί τό μαρτύριο, ἐνῷ ἡ Δύση ζεῖ ἀφομοιωμένη ἀπό τό ρεῦμα τοῦ οἰκουμενισμοῦ καί τοῦ οὐμανισμοῦ, τοῦ λεγόμενου ‘’ἀνθρωπισμοῦ’’.

Ἡ Γαλλική Ἐπανάσταση ἦταν τό ἀποκορύφωμα αὐτοῦ τοῦ ‘’ἀνθρωπισμοῦ’’ καί τοῦ μηδενισμοῦ. Ὁ ἀθεϊσμός καί ὁ κομμουνισμός εἶναι δικά της βλαστάρια, παιδιά της. ‘’Τέλειο κράτος’’ οὔτε ὑπῆρξε οὔτε καί θά ὑπάρξει ποτέ.

Τρίτη 15 Αυγούστου 2023

Εμφανίσεις και θαύματα της Παναγίας ανά τους αιώνες

Η Παναγία προστάτισσα πόλεων

Οι εμφανίσεις και οι θαυματουργικές επεμβάσεις της Παναγίας σε όλες τις ορθόδοξες χριστιανικές χώρες είναι κυριολεκτικά αναρίθμητες. Εικόνες που δακρύζουν, μυροβλύζουν ή αιμορραγούν, θεραπείες, εμφανίσεις σε αγίους, αλλά και σε αλλοθρήσκους, καθώς και σωτηρία ολόκληρων πόλεων από επιδημίες ή επιδρομές βαρβάρων…


Μια από τις πιο γνωστές επεμβάσεις της Θεοτόκου είναι η θαλασσοταραχή που κατέστρεψε το στόλο των Αβάρων το 626 μ.Χ. σώζοντας την πολιορκημένη Κων/πολη. Τότε ο λαός της Πόλης συγκεντρώθηκε στο ναό της Παναγίας των Βλαχερνών και έψαλε όρθιος τον Ακάθιστο Ύμνο, δηλαδή τους γνωστούς μας «Χαιρετισμούς». Οι Χαιρετισμοί της Παναγίας, ένα από τα σημαντικότερα ποιήματα που γράφτηκαν ποτέ στην ελληνική γλώσσα, φαίνεται ότι υπήρχαν από πριν. Όμως εκείνη τη νύχτα γράφτηκε το πασίγνωστο τροπάριο «Τη Υπερμάχω», ως ευχαριστία προς τη Θεοτόκο.

Παρόμοιο γεγονός συνέβη το 861 μ.Χ., όταν οι Ρώσοι, ειδωλολάτρες ακόμη, επιτέθηκαν στην Κων/πολη. Ο πατριάρχης άγιος Φώτιος ο Μέγας, μαζί με όλο το λαό, λιτάνευσε την τιμία εσθήτα της Θεοτόκου και κατόπιν την έριξε στη θάλασσα - και «ενώ επικρατούσε γαλήνη, ξαφνικά ξέσπασε φοβερή τρικυμία και καταπόντισε σχεδόν όλα τα πλοία των εχθρών. Το γεγονός αυτό οδήγησε τον αρχηγό των Ρώσων Δηρ τον Οσκόλδ, ή κατ’ άλλους Δηρ και Οσκόλδ, και πλήθος του λαού του να προσέλθουν στον χριστιανισμό» [βλ. σχετικό άρθρο του Ε. Μερετάκη στο ιστολόγιο «Ορθόδοξη Πορεία», με τίτλο «Του Οσίου Πατρός ημών Φωτίου του Μεγάλου – ομιλία δευτέρα, εις την έφοδον των Ρως (Ρώσων)»]. ["Ν": Ανάλογο γεγονός έχουμε στη Φολέγανδρο, όπου, την Πρωτομαγιά του 1790, μετά από λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας, θαλασσοταραχή βύθισε 18 πειρατικά πλοία των Αλγερινών].

Δευτέρα 14 Αυγούστου 2023

Ἡ Παναγία μας σὲ ὅλα της στάθηκε τo τέλειο πρότυπο γιὰ τὶς καλὲς γυναῖκες...

τοῦ Φώτη Κόντογλου

“Η Παναγία σ΄ ὅλα στάθηκε τύπος καὶ ὑπογραμμὸς γιὰ τὶς καλὲς γυναῖκες, στὴ φρονιμάδα, στὴν ταπείνωση, στὴν ὑπομονή, στὴν ἁγιότητα, στὴν ἀφοσίωση καὶ στὴ νοικοκυροσύνη...”
Πόσο συγκινητικὸ εἶναι νὰ βλέπει κανένας τὴν Παναγία νὰ ἑτοιμάζει μὲ τὰ ἄχραντα χέρια τῆς τὸ σπίτι της, τὸ κλινάρι της, τὶς λαμπάδες, τὸ θυμιατήρι μὲ τὸ λιβάνι, καὶ ὅτι ἄλλο χρειαζότανε γιὰ τὴν κηδεία της.
Ἀπὸ μικρὸ κορίτσι ἀγαποῦσε τὴν ἐργασία καὶ ὁλοένα δούλευε, πότε γνέθοντας, ὅπως στὸν Εὐαγγελισμὸ ποὺ τὴ βρῆκε ὁ Ἀρχάγγελος μὲ τὴ ρόκα στὸ χέρι, πότε ράβοντας ἡ ἴδια τὰ φορέματά της, ὡς « ἱμάτια αὐτορραφα ἀγαπώσα », κι ὑστερώτερα, σὰν γεννήθηκε ὁ Χριστός, ὑφαίνοντάς του τὸν «ἄρραφον» ἐκεῖνον χιτώνα ποὺ τοῦ τὸν βγάλανε τὴν ὥρα ποὺ τὸν σταυρώσανε, καὶ ποὺ ἦταν τόσο ἔμορφος, ὥστε κι οἱ στρατιῶτες δὲν θελήσανε νὰ τὸν σχίσουνε, ὅπως κάνανε γιὰ τὰ ἄλλα ροῦχα, ἀλλὰ εἴπανε νὰ...βάλουνε κλῆρο σὲ ὅποιον λάχει, ὅπως γράφει ὁ ἴδιος ὁ Ἰωάννης, ὁ ψυχογιός της.

π. Ἀνανίας Κουστένης: Ὁ προφήτης Mιχαίας.


Kαὶ πᾶμε, τώρα, στὶς 14 τοῦ μηνὸς Αὐγούστου. Γιορτάζει ἕνας ἀπὸ τοὺς ἐλάσσονες Προφῆτες, ὁ ἕκτος στὴ σειρά, ὁ Mιχαίας. Ἔχομε δύο Προφήτας μὲ τὸ ὄνομα αὐτό. Ὁ ἕνας εἶναι στὸν ἔννατο αἰῶνα, στὰ χρόνια τοῦ Ἀχαάβ, ἐπὶ Προφήτου Ἠλιού, καὶ ὁ ἄλλος εἶναι στὰ χρόνια τοῦ Ἄχαζ καὶ τοῦ Ἐζεκία καὶ τοῦ Ἰωράθαμ, τὸν ὄγδοο αἰῶνα, στὰ χρόνια τοῦ Ἡσαΐου. Αὐτὸν τὸν δεύτερο γιορτάζει ἡ Ἐκκλησία μας στὶς 14 τοῦ μηνὸς Αὐγούστου. Καὶ Mιχαίας τί σημαίνει; Mιχαίας εἶν’ ἐκεῖνος, ὁ ὁποῖος εἶναι ὅμοιος μὲ τὸν Θεό. Ὅμοιος μὲ τὸν Θεό!

«Τι είδατε, Γέροντα, στην Τήνο; Πες τε μου, να το γράψω σε ένα βιβλίο»

 


~ Μία μέρα του 1973 κάποιοι γνωστοί του Οσίου Παϊσίου του πρότειναν να τον συνοδεύσουν στην Τήνο για να προσκυνήσει την Θαυματουργή Εικόνα της Μεγαλόχαρης, και εκείνος δέχτηκε.

Μόλις έφτασαν στο ευλογημένο νησί ο Όσιος Παΐσιος ένιωσε έντονη ευωδία. Και, όταν προσκύνησε την χαριτόβρυτη Εικόνα της Παναγίας, συγκλονίστηκε.

Παραμέρισε λίγο, για να μην εμποδίζει, και δεν ξεκολλούσε το βλέμμα του από επάνω Της.

Κοίταζε την Παναγία με δάκρυα στα μάτια και ρουφούσε νοερά από την μεγάλη Χάρη Της.

»Μία τόσο μικρή εικόνα έχει τόσο μεγάλη χάρη!», σχολίασε ο Όσιος Παΐσιος.

Κάποτε σε επιστολή του έγραψε: »Δόξα τω Θεώ, με αξίωσε να προσκυνήσω την Εικόνα Της. Είμαι ευχαριστημένος και δεν μου αξίζει να ιδώ την Ίδια στον Ουρανό. Είμαι πολύ ευχαριστημένος και Την ευγνωμονώ και θα Την ευγνωμονώ σε όλη μου την ζωή.»

Επίσης ένας Ιερέας που καταγόταν από την Τήνο τον ρώτησε:

– Τί είδατε, Γέροντα, στην Τήνο; Πες τε μου, να το γράψω σε ένα βιβλίο.

– Αυτά που είδα δεν λέγονται, του απάντησε, είναι «άρρητα ρήματα». Ένα μόνο θα σου πω, είναι ολοζώντανη η Παναγία, ολοζώντανη!

πηγή: https://simeiakairwn.wordpress.com/

Ἅγιος Μάξιμος ὁ Ὁμολογητής: Ἡ κοίμησις τῆς Θεοτόκου


Tώρα μὲ τὴν Χάριν της θὰ ὁμιλήσωμε περὶ τῆς ἐξόδου καὶ τῆς Μεταστάσεως αὐτῆς ἀπὸ τὸν παρόντα κόσμον εἰς τὴν αἰώνιον Βασιλείαν τοῦ Υἱοῦ της. Εἶναι ὄντως φαιδρὰ καὶ χαρμόσυνος γιὰ τὴν ἀκοὴν τῶν φιλοθέων ἡ τοιαύτη διήγησις.

Ὅταν, λοιπόν, ὁ Χριστός, ὁ Θεός μας, εὐδόκησε νὰ μεταθέση τὴν παναγίαν καὶ πανάμωμον μητέρα του ἀπὸ τὸν κόσμον αὐτὸν εἰς τὴν Βασιλείαν του, προκειμένου νὰ λάβη τὸν ἄφθαρτον στέφανον τῶν ὑπερφυῶν ἀγώνων καὶ ἀρετῶν της, νὰ τὴν τοποθετήση θεομητροπρεπῶς «ἐκ δεξιῶν του, περιβεβλημένην μὲ πορφύραν καὶ πεποικιλμένην ἐν ἱματισμῷ διαχρύσῳ» (Ψαλμ. μδ΄, 12) καὶ νὰ τὴν ἀνακηρύξη Βασίλισσαν πάντων τῶν κτισμάτων, ὁδηγῶν αὐτὴν εἰς τὸ ἐσώτερον τοῦ καταπετάσματος καὶ ἐγκαθιστῶν εἰς τὰ ἐπουράνια Ἅγια τῶν Ἁγίων, τῆς ἐγνωστοποίησε ἐκ τῶν προτέρων τὴν ἔνδοξον αὐτῆς μετάστασιν.

Προσευχὴ γιὰ τὴν Παναγία. Ἁγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως τοῦ Θαυματουργοῦ

 Άγιος Νεκτάριος

Δέσποινα Παντευλόγητε, Ὑπέραγνε Παρθένε,
Παράδεισε Πανθαύμαστε, Κῆπε Καλλωπισμένε.

Σέ δυσωπῶ, Πανάχραντε, χαρίτωσον τό νοῦν μου,
κατεύθυνον τάς σκέψεις μου, φώτισον τήν ψυχήν μου.

Κόρη με ποίησον ἀγνόν, πρᾶον, σεμνόν, ἀνδρεῖον,
ἡσύχιον καί κόσμιον, εὐθύν, ὅσιον θεῖον,
ἐπιεικῆ, μακρόθυμον, τῶν ἀρετῶν δοχεῖον,
ἄμεμπτον, ἀνεπίληπτον, τῶν ἀγαθῶν ταμεῖον.