Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2023

Πορίσματα τῆς ἡμερίδος γιά τὶς νέες ταυτότητες

Τὴν 24η Σεπτεμβρίου 2023 καὶ ὧρες 5-9 μ.μ. πραγματοποιήθηκε στὸ Πολεμικὸ Μουσεῖο ἡ ἡμερίδα τῆς ΕΣΤΙΑΣ ΠΑΤΕΡΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ μὲ θέμα «Ἠλεκτρονικὴ ταυτότητα : ἡ πιὸ κομβικὴ διευκόλυνση πρὸς τὸ ἀντίχριστο σφράγισμα» μέ ἐκλεκτοὺς εἰσηγητὲς καὶ τὴ συμμετοχὴ πλήθους κόσμου καὶ κατέληξε στὰ ἀκόλουθα πορίσματα :

Ὁ σχεδιασμὸς γιὰ τὴν ἔκδοση ἠλεκτρονικῶν ταυτοτήτων ξεκίνησε ἤδη ἀπὸ τὸ 1986 μὲ τὴν προσπάθεια θεσπίσεως τοῦ Ἑνιαίου Κωδικοῦ Ἀριθμοῦ Μητρώου (ΕΚΑΜ). Συνεχίστηκε τὸ 2000 μὲ τὴν ἀπάλειψη τοῦ θρησκεύματος καὶ τῶν δακτυλικῶν ἀποτυπωμάτων ἀπό τὶς ταυτότητες, μὲ τὴν αἰτιολογία ὅτι δὲν συνάδουν μὲ τὸ Δίκαιο τῶν προσωπικῶν δεδομένων. Τὸ 2010 προαναγγέλθηκε ἡ ἐπέκτασή τους ὡς καρτῶν ἀσκήσεως δικαιωμάτων, στὸ πλαίσιο τῆς ἠλεκτρονικῆς διακυβέρνησης (Κάρτα Πολίτη). Ἡ ἀντίδραση τοῦ λαοῦ ὅλα αὐτὰ τὰ χρόνια ἦταν σθεναρή καὶ ἀνασταλτικὴ.

ΚΥΡΙΑΚΗ Γ΄ ΛΟΥΚΑ [:Λουκά 7,11-17] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΛΑΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΗΣ ΧΗΡΑΣ ΣΤΗ ΝΑΪΝ



ΚΥΡΙΑΚΗ Γ΄ΛΟΥΚΑ[:Λουκά 7,11-17]


ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΛΑΜΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΗΣ ΧΗΡΑΣ ΣΤΗ ΝΑΪΝ

  Ο μέγας Παύλος, αποδεικνύοντας το θείο και κοινωφελές της πίστεως και εξαγγέλλοντας τα έργα της και τα κατορθώματα και τους καρπούς και την δύναμή της, αρχίζει από τους αιώνες, από τους οποίους δεν υπάρχει τίποτε αρχαιότερο. Λέει ότι «Πίστει νοοῦμεν κατηρτίσθαι τοὺς αἰῶνας ῥήματι Θεοῦ, εἰς τὸ μὴ ἐκ φαινομένων τὰ βλεπόμενα γεγονέναι(:Με την πίστη και όχι με τις εξωτερικές μας αισθήσεις κατανοούμε και γνωρίζουμε ότι ο ορατός κόσμος, που έγινε μέσα στον χρόνο, δημιουργήθηκε άρτιος και αρμονικός με τον λόγο και το πρόσταγμα του Θεού. Και συνεπώς όσα κτίσματα βλέπουμε τώρα, έχουν γίνει ενώ δεν υπήρχαν πριν και δεν φαίνονταν με τις σωματικές αισθήσεις)»[Εβρ.11,3], και τελειώνει με την μελλοντική παγκόσμια ανάσταση και την τελείωση των αγίων που θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκειά της και που τίποτα δεν είναι τελειότερο από αυτήν[ βλ. Εβρ.11,39-40:

Στην κατάντια που φτάσαμε...την αγάπη την ονομάζουμε «θετική ενέργεια», τον αμαρτωλό και κακό άνθρωπο, τον ονομάζουμε «τοξικό»...

 


Στην κατάντια που φτάσαμε...την αγάπη την ονομάζουμε «θετική ενέργεια», τον αμαρτωλό και κακό άνθρωπο, τον ονομάζουμε «τοξικό»...
 
 Έτσι, έτσι.... ο δαιμονισμένος άνθρωπος δεν μπορεί να ακούει την λέξη «αγάπη» , ούτε την λέξη που τον χαρακτηρίζει, το «αμαρτωλός», έτσι βρίσκει νεολογισμούς και ανόητες λέξεις και εκφράσεις για να μπορέσει να συνεννοηθεί με τους υπολοίπους ανθρώπους. 

 Άν και τελευταία, ακόμη και η λέξη «άνθρωπος» ενοχλεί...και ονομάζουν τον άνθρωπο ως «μονάδα 1» και «μονάδα 2». Για να μην μιλήσω για την λέξη «προσευχή », έχει χαθεί σχεδόν από το λεξιλόγιο μας....και χρησιμοποιείται η λέξη "διαλογισμός". 

 Παλιά, όταν έβλεπες ένας άνθρωπο ήρεμο ,γαλήνιο στην εικόνα που παρουσίαζε, έλεγες:
«Αυτός είναι άνθρωπος καλός, άνθρωπος της προσευχής...» 
Σήμερα, τον ρωτάνε: «Σε βλέπω ηρέμησε το πρόσωπο σου, κάνεις διαλογισμό;»
Κακόμοιρε Έλληνα...ραγιά, ο "διαλογισμός" σε μάρανε, πρέπει να είσαι "τρέντι".
Νεολογισμοί, αηδίες, ανοησίες...! Πόσο πιο κάτω θα πάμε;!

πηγή: https://koukfamily.blogspot.com/

Π. Αθανάσιος Μυτιληναίος: Γιατί δεν θα μπορούν να μετανοήσουν οι δεχθέντες το σφράγισμα του Αντιχρίστου;


 Απάντηση του μακαριστού π. Αθανασίου Μυτιληναίου σε ερώτηση κατά την ομιλία του 
στις 03-12-95.

Μια άλλη απορία λέγει: Γιατί όσοι θα δεχθούν τον αριθμό του Αντιχρίστου δεν θα μπορούν να μετανοήσουν; Αλλά θα δαιμονιστούν; Ο αριθμός αυτός καθ΄ εαυτόν δαιμονίζει;

Ο αριθμός αυτός καθ’ εαυτόν, όπως τον έχουμε μέσα εις την απαρίθμηση των αριθμών, δεν έχει τίποτα, καμμία σημασία και αξία. Φερ’ ειπείν, λέμε 665, 666, 667… εκεί δεν κάνουμε κάποιο βήμα, κάποιο άλμα. Ναι, είναι κάτι περίεργο αυτό, το να μην λέει κανείς αυτόν τον αριθμό. Να κάνει ένα πήδημα και να πηγαίνει στον επόμενον αριθμόν γιατί αυτός θεωρείται παράξενος, και περίεργος, και δυσοίωνος, και δεν ξέρω τί, και αντίχριστος.

Ἡ ΝΙΚΗ γιά τήν ἡμέρα ἐκπαιδευτικῶν

Σμίλεψε πάλι, δάσκαλε, ψυχές!
Κι ὅ,τι σ' ἀπόμεινε ἀκόμη στή ζωή σου,
Μήν τ' ἀρνηθεῖς! Θυσίασέ το ὡς τή στερνή πνοή σου!
Χτίσ' τό παλάτι, δάσκαλε σοφέ!

Κι ἄν λίγη δύναμη μές στό κορμί σου μένει,
Μήν κουρασθεῖς. Εἶν' ἡ ψυχή σου ἀτσαλωμένη.
Θέμελα βάλε τώρα πιό βαθιά,
Ὁ πόλεμος νά μήν μπορεῖ νά τά γκρεμίσει.

Σκάψε βαθιά. Τί κι ἄν πολλοί σ' ἔχουνε λησμονήσει;
Θά θυμηθοῦνε κάποτε κι αὐτοί
Τά βάρη πού κρατάς σάν Ἄτλαντας στήν πλάτη,
Ὑπομονή! Χτίζε, σοφέ, τῆς κοινωνίας τό παλάτι!
Κωστής Παλαμάς, "Στόν Δάσκαλο"...

Η παρά φύσιν εκτροπή της νεοελληνικής ηθικής ως σημείον αρχής δεινών και Θεοεγκαταλείψεως


Όταν προ δεκαετιών ο Ανδρέας Παπανδρέου έκανε νόημα στη Μιμή να τον ακολουθήσει, αποκαλύφθηκε απλά ότι η μοιχεία είναι μια ανήθικη μόδα που επιβραβεύεται από έναν κατ' όνομα χριστιανικό λαό.
Τώρα έρχεται ο ομοφυλόφιλος υποψήφιος πρωθυπουργός της Ελλάδας (αγκαλιά με τον σύντροφό του) να αποκαλύψει - σηματοδοτήσει την τραγική ηθική εξέλιξη του ίδιου κατ' όνομα ορθόδοξου λαού.
Το πρόβλημα με τις πάρα φύσιν αμαρτίες είναι πως δεν συνιστούν απλή παράβαση του θείου νόμου, αλλά κυρίως προσβολή κατά του Δημιουργού και ευθεία και προκλητική απόρριψή Του, μαζί με το σχέδιο που έθεσε για τη δημιουργία Του: εν προκειμένω τη φυσική έλξη των δυο φύλων και την εξ αυτής διαιώνιση μας μέσα στις συνθήκες της γενικευμένης και αναπόφευκτης επικρατούσας θνησιμότητας.
Ο Θεός είναι εύσπλαχνος και γεμάτος έλεος. Δεν μπορεί όμως να ανέχεται και τη στέψη και πρόδηλη επιβράβευση του κακού και της αμαρτίας.
Θα μου πεις, εφόσον είναι ανεκτική η νεοελληνική κοινωνία και επιθυμεί να ζει άνευ χριστιανικής ηθικής, εσύ ποιος είσαι να την κρίνεις;
Σαφέστατα. Απλά πρέπει να υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού μας η αναπόφευκτη επιδρομή των συνεπειών μιας θεοεγκατάλειψης. Καθότι, Νεοέλληνα, εάν υπάρχει ο Θεός τον οποίο εσύ παραμερίζεις τόσο προκλητικά και αναίσχυντα, τότε αλίμονό μας…

Κ.Ν.Λάρισα

πηγή: https://yiorgosthalassis.blogspot.com/

Το πρωί της Δευτέρας εκλέγονται 3 νέοι Μητροπολίτες και το απόγευμα Βοηθοί Επίσκοποι


Συνέρχεται από τη Δευτέρα 9 έως και την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2023, στην ετήσια Τακτική Σύγκλησή Tης, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στο εν Αθήναις Συνοδικό Μέγαρο.

Το πρωί της Δευτέρας 9 Οκτωβρίου και κατά τις ώρες 6:30 έως 8:30 θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Συνοδικό Παρεκκλήσιο των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, υπό του νεωτέρου τη τάξει εκ των μελών της σεπτής Ιεραρχίας, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δράμας κ. Δωροθέου.

Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2023

«Η αγάπη ουδέποτε εκπίπτει» - π. Γεώργιος Σχοινάς

 

https://youtu.be/ZbyoB-_vLOo?t=3

«Η αγάπη ουδέποτε εκπίπτει» Ομιλία του Πρωτοπρεσβύτερου Γεωργίου Σχοινά, στην Σχολή Γονέων του Ιερού Ναού Αναλήψεως του Κυρίου Ραφήνας (διασταύρωση), Κυριακή 01 Οκτωβρίου 2023.

Ἅγιος Παΐσιος: Ὁ μισθὸς ἀπὸ τὴν γηροκόμηση


Πῶς κατήντησε ὁ κόσμος! Καὶ στὰ Φάρασα καὶ στὴν Ἤπειρο γηροκομοῦσαν ἀκόμη καὶ τὰ ζῶα. Καλὰ τὰ μουλάρια, ἀλλὰ καὶ αὐτὰ τὰ ζῶα ποὺ τὸ κρέας τους τρωγόταν δὲν τὰ ἔσφαζαν. Τὰ γέρικα βόδια λ.χ. μὲ τὰ ὁποῖα ὄργωναν, τὰ σέβονταν, τὰ περιποιοῦνταν, τὰ γηροκομοῦσαν, γιατὶ ἔλεγαν: «Φάγαμε ψωμὶ ἀπὸ αὐτά». Δηλαδὴ τὰ ζῶα ποὺ ἦταν ἐργατικὰ καὶ δούλευαν στὸ χωράφι εἶχαν καὶ καλὰ γεράματα. Καὶ τότε οἱ ἄνθρωποι δὲν εἶχαν τὰ μέσα ποὺ ἔχουν σήμερα. Ἔπρεπε μὲ τὸν χειρόμυλο νὰ ἀλέθουν τὸ ρόβι, νὰ τὸ κάνουν ψιλό, γιὰ νὰ μπορῆ τὸ καημένο τὸ γέρικο βόδι νὰ τὸ φάη. Ὁ σημερινὸς ὅμως κόσμος ξέφυγε· ἀνθρώπους δὲν γηροκομοῦν, ποῦ νὰ γηροκομήσουν τὰ ζῶα!

Ολοταχώς προς την… ψηφιακή δυστοπία

 


Του Μανώλη Κοττάκη

Στις 26 Οκτωβρίου, παραμονές της εθνικής μας εορτής, θα συνεδριάσει στην Ελλάδα υπό την προεδρία της Κριστίν Λαγκάρντ το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Θα είναι η πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια που δεν θα επισκεφτεί τη χώρα μας Γερμανός αξιωματούχος (πέρυσι ο καγκελάριος Σολτς, παλαιότερα η καγκελάριος Μέρκελ), αλλά Γάλλος αξιωματούχος.

Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023

«ΗΤΑΝ ΤΟΣΟ ΛΑΜΠΕΡΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ…»

 

«Η Γερόντισσα Γαβριηλία ήταν η Γερόντισσα της χαράς. Για μένα ήταν πολύ σημαντικός σταθμός της ζωής μου. Λίγες φορές τη συνάντησα, πρόλαβα δηλαδή, αλλά ήταν η πρώτη μοναχή που είδα στη ζωή μου. Και ήταν τόσο λαμπερό το πρόσωπό της, δηλαδή η χαρά που είχε ακτινοβολούσε τόσο πολύ στο πρόσωπό της, που ενώ ήταν 91 ετών όταν την είδα, εγώ είδα ένα πρόσωπο πάρα πολύ καθαρό, πάρα πολύ φωτεινό, πραγματικά σαν ένα παιδάκι. Εξέπεμπε μία χαρά και μία καθαρότητα που σε έκανε να ζηλέψεις, που είπα – εκείνη ήταν 91 ετών εγώ 19 – αν είναι έτσι ο μοναχισμός αυτό είναι ευλογία, αυτό είναι ομορφιά…. Πάντοτε σε ό,τι έκανε και έλεγε, κατέληγε: «Ο Χριστός σώζει. Ο Χριστός θα σώσει τους ανθρώπους». Υπάρχουν απίστευτα γράμματα των ανθρώπων που λένε: «Ποιος είναι ο Θεός αυτής της γυναίκας;» Και γινόντουσαν χριστιανοί. Γιατί; Με το παράδειγμά της. Δεν πήγαινε να τους δείξει το Ευαγγέλιο. Το ζούσε το Ευαγγέλιο. Και τη μία ήτανε στα παλάτια με την Ίντιρα Γκάντι να της κάνει θεραπεία, μασάζ, την άλλη ήτανε σ’ ένα χαμόσπιτο, με τα ποντίκια, τους αρουραίους, τα φίδια… Σαν παραμύθι ήτανε η ζωή της. Αλλά με κέντρο της πάντα τον Χριστό. Κι αυτό ομόρφαινε τη ζωή της» (Γερόντισσα Φιλοθέη, Ηγουμένη Ι. Μ. Παναγίας των Βρυούλων, Ωρωπός).

«Αν στο βάθος πράγματι θέλεις να γνωρίσεις την αλήθεια, θα βρει τρόπο να σου τη γνωρίσει ο Θεός»


π. Συμεών Κραγιόπουλος

Ο Θεός, ο Κύριός μας, θα κάνει στον καθένα μας ό,τι χρειάζεται να κάνει. Ως Θεός γνωρίζει, εάν έχουμε διάθεση να γνωρίσουμε την αλήθεια.

Εάν λοιπόν μένεις στην άγνοια, δεν μένεις, επειδή τάχα δεν έκανε σ’ εσένα ο Κύριος την εμφάνισή του, όπως στον απόστολο Παύλο, για να σε στριμώξει κλπ. Αν μένεις στην άγνοια, μένεις, όχι γιατί ήλθαν έτσι τα πράγματα ή κάποιος σε παραμέλησε, αλλά γιατί τελικά δεν έχεις διάθεση βαθύτερα να γνωρίσεις το θέλημα του Θεού. Μπορεί να έχεις ζήλο και να κάνεις διάφορα πράγματα, αλλά δεν έχουν καμιά αξία, γιατί δεν είναι κατ’ επίγνωσιν ο ζήλος σου.

Αγιοκατατάχθηκε η Γερόντισσα Γαβριηλία

«Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Λέρου Καλύμνου Ἀστυπαλαίας φέρεται εἰς γνῶσιν τοῦ φιλοθρήσκου Λαοῦ, ὅτι κατόπιν σχετικῶν ἐνεργειῶν πρὸς τὴν Μεγάλην τοῦ Χριστοῦ Ἐκκλησίαν, τὸ Οἰκουμενικὸν Πατριαρχεῖον, ἡ Ἁγία καὶ Ἱερὰ Σύνοδος, προτάσῃ καὶ προτροπῇ τῆς Αὐτοῦ Θειοτάτης Παναγιότητος τοῦ Αὐθέντου καὶ Δεσπότου τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ἀπεφάσισε παμψηφεὶ τὴν Ἁγιοκατάταξιν τῆς Ὁσιοτάτης Μοναχῆς Γαβριηλίας Παπαγιάννη εἰς τὸ Ἁγιολόγιον τῆς κατ’ Ἀνατολὰς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας.


ᾞς τὴν μεσιτείαν πρὸς τὸν Τριαδικὸν Θεὸν πάντες ἡμεῖς ἐπικαλούμεθα.

Ἡ Ἱερὰ Μητρόπολις ἀνέθεσεν εἰς τὸν Σεβασμιώτατον Μητροπολίτην Ρόδου κ. Κύριλλον τὴν συγγραφὴν τῆς Ἱερᾶς Ἀκολουθίας Αὐτῆς.

Ἁγία τοῦ Θεοῦ πρέσβευε ὑπὲρ πάντων ἡμῶν».

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας

Παράδοξα σήμερον, εἶδον τὰ ἔθνη πάντα ἐν πόλει…Ἀθηνῶν – Παναγία «η Εγκυμονούσα»;

Του Βασιλείου Γκρίλλα, Υπ. Διδάκτορος Θεολογίας 


 Ο ρόλος της Ορθόδοξης Αγιογραφίας είναι να τροποποιεί τους κανόνες της ζωγραφικής των κοσμικών παραστάσεων για να αποδώσει μαζί με το αισθητά αντιληπτό, το υπερβατικό και το εξιδανικευμένο. Στην λογική αυτή της αγίας τέχνης, η κατάργηση των κανόνων των κοσμικών παραστάσεων είναι και επιβεβλημένη και αιτιολογημένη, για να αποδίδεται ορθά, όχι μόνο το δόγμα της Ορθόδοξης Εκκλησίας, αλλά και οι μορφές και οι σκηνές θεμάτων που έχουν βαρύνουσα θεολογική σημασία. Έτσι, η αγιογραφία αποδίδει μεν όσους έζησαν ή όσα διαδραματίστηκαν εν χρόνω στον υλικό κόσμο, αλλά στην τελειωμένη διάσταση του άχρονου και άυλου. Στην αγιογραφία ό,τι παραλείπεται απεικονιστικά από την κοσμική διάσταση των πραγμάτων, αποδίδεται με την προσθήκη συμβόλων τα οποία αφενός μεν ολοκληρώνουν την νοηματική σύνθεση, αφετέρου γίνονται αντιληπτά μόνο απ΄ αυτόν που έχει την δυνατότητα ερμηνείας τους, δηλ. του μυημένου Χριστιανού. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο η Εκκλησία διασφαλίζει την αλήθεια του ορθόδοξου δόγματος και σύνολης της Παραδόσεώς Της, απορρίπτοντας κατηγορηματικά κάθε απεικονιστική αυθαιρεσία και κάθε δεισιδαιμονική αντίληψη. 

Εἴμεθα περαστικοὶ εἰς αὐτὴν τὴν ζωὴν


 ΠΑΤΕΡΙΚΑΙ ΔΙΔΑΧΑΙ

Εἴμεθα περαστικοὶ εἰς αὐτὴν τὴν ζωὴν

Ὁ Ἀπόστολος Παῦλος (Ἐφεσ. δ΄ 17) γράφει: «Τοῦτο οὖν λέγω καὶ μαρτύρομαι ἐν Κυρίῳ, μηκέτι ὑμᾶς περιπατεῖν καθὼς καὶ τὰ λοιπὰ ἔθνη περιπατεῖ ἐν ματαιότητι τοῦ νοὸς αὐτῶν». (:Αὐτὸ λοιπὸν λέω καὶ σᾶς τὸ ζητῶ ἔντονα ὡς ἄνθρωπος συνδεδεμένος μὲ τὸν Κύριο:νὰ μὴ συμπεριφέρεστε πλέον ἐσεῖς, ὅπως συμπεριφέρονται οἱ ἄλλοι ἐθνικοί, ποὺ βαδίζουν σύμφωνα μὲ τὶς ψεύτικες καὶ μάταιες ἰδέες τοῦ νοῦ τους).

Στὴν ἐξόδιο ἀκολουθία ἀκοῦμε: «πάντα ματαιότης τὰ ἀνθρώπινα, ὅσα οὐχ ὑπάρχει μετὰ θάνατον». Ναὶ εἶναι μάταιη κάθε ἐνέργειά μας, ὅταν δὲν γίνεται γιὰ τὴν σωτηρία μας· «ὅλη ἡ δόξα τοῦ ἀνθρώπου εἶναι σὰν ἄνθος χόρτου» (Ἡσ. 40, 65). Ὁ θεῖος Χρυσόστομος τονίζει σχετικά:

Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023

Παρέμβασις πιστῶν τῆς Ἱ. Μ. Φλωρίνης: Ἐπείγουσα ἐπιστολὴ πρὸς τὴν Ἱερὰν Σύνοδον

Προβληματισμός για τον τρόπο ανάδειξης Επισκόπων από την Εκκλησία της Ελλάδος. Ενδεικτική (;) πρόταση για ένα από τρεις γνωστούς αρχιμανδρίτες της Ι.Μ.Φλωρίνης. 

"Θεωροῦμε ὅτι δικαιούμαστε νὰ ἐκφραστοῦμε καὶ νὰ ἔχουμε λόγο στὴν ἐκλογὴ τοῦ νέου μας ποιμενάρχη. Κάτι τέτοιο ἀποτελεῖ τόσο δικαίωμά μας ποὺ ἀπορρέει ἀπὸ τοὺς Ἱεροὺς Κανόνες, ὅσο καὶ ἐπιταγὴ τῆς ἐκκλησιαστικῆς μας συνειδήσεως καὶ τῆς Ἁγιοπατερικῆς Παραδόσεως"


Μακαριώτατε, σεβασμιώτατοι ἀρχιερεῖς.

Ὅπως εἶναι γνωστό, μετὰ τὴν ὑποβληθεῖσα παραίτηση τοῦ Μητροπολίτη Φλωρίνης κ. Θεοκλήτου, ἡ Μητρόπολη κηρύσσεται σὲ χηρεία καὶ ἐπίκειται ἡ ἐκλογὴ νέου ποιμενάρχη ἀπὸ τὴν Ἱερὰ Σύνοδο τῆς Ἱεραρχίας τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, ὅπως προβλέπεται ἀπὸ τὸν Καταστατικό της Χάρτη.

Μὲ τὴν παροῦσα παρέμβασή μας, ὡς μέλη τῆς τοπικῆς μας Ἐκκλησίας, ἀπευθυνόμενοι σὲ καθένα ἀπὸ σᾶς ξεχωριστά, τοὺς Σεβασμιώτατους μητροπολίτες ποὺ συγκροτοῦν τὴν Ἱερὰ Σύνοδο τῆς Ἱεραρχίας τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος καὶ ποὺ θὰ ἀποτελέσουν τὸ σῶμα τῶν ἐκλεκτόρων τοῦ νέου Μητροπολίτη μας, ἐπιθυμοῦμε νὰ ἐκφράσουμε τὴν ἔμπονη ἀγωνία μας, τὶς σκέψεις καὶ τοὺς προβληματισμούς μας ἐν ὄψει τῆς ἐπικείμενης ἐκλογῆς.

Θεωροῦμε ὅτι δικαιούμαστε νὰ ἐκφραστοῦμε καὶ νὰ ἔχουμε λόγο στὴν ἐκλογὴ τοῦ νέου μας ποιμενάρχη. Κάτι τέτοιο ἀποτελεῖ τόσο δικαίωμά μας ποὺ ἀπορρέει ἀπὸ τοὺς Ἱεροὺς Κανόνες, ὅσο καὶ ἐπιταγὴ τῆς ἐκκλησιαστικῆς μας συνειδήσεως καὶ τῆς Ἁγιοπατερικῆς Παραδόσεως. Τὸ λαϊκὸ στοιχεῖο, μὲ βάση τὸ Κανονικὸ Δίκαιο τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας, δὲν συμμετέχει μὲ παθητικὸ τρόπο στὴν ἐκκλησιαστικὴ ζωή, ἀλλὰ ἐνεργά, ἀφοῦ, κατὰ τὴν μνημειώδη διακήρυξη – ἐγκύκλιο τῶν Πατριαρχῶν τῆς Ἀνατολῆς τῆς 6ης Μαΐου 1848, ὁ λαὸς τοῦ Θεοῦ ἀποτελεῖ «τὸν φύλακα τῆς Ὀρθοδοξίας»[1] καὶ τὸ σῶμα τῆς Ἐκκλησίας.

Ἀξίζει νὰ σημειώσουμε, τὴν πάγια ἐκκλησιαστικὴ τάξη ποὺ ἐπικρατοῦσε τοὺς πρώτους χριστιανικοὺς αἰῶνες, ὅταν δὲν εἶχε ἀκόμη λόγο ἡ Πολιτεία στὴν ἐκλογὴ τῶν ποιμένων, μὲ βάση τὴν ὁποία ὁ πιστὸς καὶ εὐσεβὴς λαὸς ἦταν αὐτὸς ποὺ ἐξέλεγε τοὺς ἐπισκόπους ποὺ ἐπρόκειτο νὰ τὸν διαποιμάνουν. Εἶναι χαρακτηριστικὸ ὅτι ἀκόμη καὶ ὁ εἰδωλολάτρης Ρωμαῖος αὐτοκράτορας Ἀλέξανδρος Σεβῆρος ἐμιμεῖτο τοὺς Χριστιανοὺς στὸ θέμα τῆς συμμετοχῆς τοῦ λαοῦ στὴν ἐκλογὴ τῶν ἀρχόντων!

«ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΑΦΑΝΙΣΜΟΥ» - ο Δημήτρης Νατσιός για το δημογραφικό

 

Η ομιλία του προέδρου της ΝΙΚΗΣ Δημήτρη Νατσιού στη Βουλή, για το σχέδιο νόμου του Υπ. Εσωτερικών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση (3/10/2023):

«Η χθεσινή ανακοίνωση (2/10/2023) των δημογραφικών στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ θα έπρεπε σήμερα να είναι το μόνο θέμα συζήτησης στην αίθουσα αυτή. Το δημογραφικό είναι το υπ’ αριθμόν ένα εθνικό μας πρόβλημα.

Να μη μας διαφεύγει ότι η πατρίδα μας, όταν ήταν σκλαβωμένη, ξεκίνησε τον αγώνα για την ελευθερία με πολυτεκνία. Και σήμερα, που είμαστε ελεύθεροι, καταλήξαμε στην ατεκνία και στην ιστορική ευθανασία. 

Όσον αφορά στο νέο νομοσχέδιο μπορούμε να μιλάμε για «παραμόρφωση» και όχι αναμόρφωση του συστήματος διακυβέρνησης της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Παράλογος συγκεντρωτισμός και υπερεξουσία μεταφέρεται στους δήμους, κάτι που εξυπηρετεί την κομματοκρατία. 

Η βιασύνη της κυβέρνησης να καταθέσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο μόλις λίγες μέρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, δείχνει ενοχή, αλλά και βαθιά περιφρόνηση προς τους δημοκρατικούς θεσμούς. 

Στο πλαίσιο της κακής κομματικής νοοτροπίας είναι και ο κομματικός διορισμός των διοικητών σε ανεξάρτητες αρχές και στη δημόσια διοίκηση. Έχει υποταχθεί η νομοθετική, η εκτελεστική εξουσία και η δημόσια διοίκηση κάτω από την κομματική μπότα».



Έτσι είναι οι αληθινοί πρόσφυγες...


Η φωτογραφία από τη σελίδα των New York Times δείχνει μια νεαρή μητέρα μ΄ένα παιδί στην αγκαλιά κι ένα άλλο να το κρατά από το χέρι στο Γκόρις της Αρμενίας το Σαββατοκύριακο αφού προηγουμένως εγκατέλειψε τη περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η εικόνα αποτελεί το απόλυτο παράδειγμα ενός πρόσφυγα που εγκαταλείπει μια εμπόλεμη ζώνη και ακολουθεί τις οδηγίες των αρχών.

Οι εικόνες που μας δείχνουν στην Ελλάδα ΜΚΟ, δήθεν αλληλέγγυοι και λοιποί πολιτικοί δεν είναι εικόνες προσφύγων αλλά εισβολέων, οι οποίοι, με την αρωγή δουλεμπόρων και του τουρκικού κράτους, έρχονται για να λάβουν ευρωπαϊκά επιδόματα.

Γιώτα Χουλιάρα,
Geopolitics & Daily News

https://yiorgosthalassis.blogspot.com/2023/10/blog-post_84.html

Ἡ ἠλεκτρονική διακυβέρνηση μέ τήν ἔξυπνη νέα ταυτότητα καί τό ἔξυπνο ἄϋλο χρῆμα κάτω ἀπό τόν φακό ἑνός ἁγιορείτη μοναχοῦ.

ΕΙΣΗΓΗΣΗ τοῦ μοναχοῦ Προδρόμου Γρηγοριάτη 

ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: «Ἠλεκτρονική ταυτότητα: ἡ πιό κομβική «διευκόλυνσή» μας πρός τό ἀντίχριστο σφράγισμα»


Ἀξιότιμε κ πρόεδρε, σεβαστοί πατέρες ἀγαπητοί ἀδελφοί,

Ζητῶ ἐκ τῶν προτέρων τήν ἐπιείκειά σας γιά τήν ἁπλότητα τῆς εἰσηγήσεώς μου.

Ἐπεξηγώντας τόν τίτλο: «H ἠλεκτρονική διακυβέρνηση μέ τήν ἔξυπνη νέα ταυτότητα, τό ἔξυπνο χρῆμα κάτω ἀπό τόν φακό τοῦ ἁγιορείτη μοναχοῦ», θά ἤθελα νά κάνω μία ἀναδρομή στό παρελθόν γιά τήν ἀναγγελία αὐτῆς τῆς κάρτας ἀπό τό ἔτος 1997 μέχρι σήμερα. Ὁ στόχος εἶναι νά ἐρευνηθεῖ ἄν εἶναι προδρομικό σημεῖο τοῦ ἀντιχρίστου ἡ ἐπερχόμενη ἠλεκτρονική εἰσβολή στή ζωή μας, μέσα ἀπό τά λεγόμενα τῶν ἁγίων ἀνθρώπων πού συναντήσαμε, ὥστε νά λάβουμε τίς εὐθύνες τῶν ἀποφάσεών μας ὁ καθένας, ὡς πνευματικά τέκνα τῆς Ἐκκλησίας.

Πολλές πληροφορίες ἀντλήθηκαν κάνοντας πειραματικά τήν χρήση τοῦ προγράμματος τεχνητῆς νοημοσύνης chatGPT, πού τέθηκε σέ κοινή λειτουργία φέτος καί πού κόστισε δισεκατομμύρια. Θέλουμε ἀπό πρῶτο χέρι νά πάρουμε μία γεύση αὐτῆς τῆς ἔξυπνης ἐπεξεργασίας δεδομένων πού εἶχαν μόνο οἱ μυστικές ὑπηρεσίες, ὥστε νά δοῦμε τήν κακή χρήσης της, ὅταν πρόκειται γιά δεδομένα πού ἀφοροῦν τήν ὑπόσταση καί τή ζωή τῶν ἀνθρώπων.

Ὅλα ξεκινᾶνε ἀπό τό μακρινό 1997 ὅταν γιά πρώτη φορά προσπάθησαν να καθιερώσουν τήν ἠλεκτρονική ταυτότητα μέ Ἑνιαῖο Κωδικό Ἀριθμό Μητρώου ΕΚΑΜ.

Ἡ Παναγία ἄμεσα κινητοποίησε τά παιδιά Της, τούς ἁγιορεῖτες, οἱ ὁποῖοι αἰσθανόμενοι την ἀπειλή πού ἐρχόταν, χτύπησαν τόν συναγερμό.

To Chip or NOT to Chip?

 Δημήτριος Χιωτακᾶκος
Διδάκτωρ Πληροφορικῆς καὶ Τηλεπικοινωνιῶν Παν/μιου Μάντσεστερ


ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ:

«Ἠλεκτρονική ταυτότητα: ἡ πιό κομβική «διευκόλυνσή» μας πρός τό ἀντίχριστο σφράγισμα»


[ΣΥΝΤΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ...]


ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
 ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ


πηγή: www.orthodoxia-ellhnismos.gr

Υπουργείο Οικογένειας χωρίς… οικογένειες!

Το ξέσπασμα βίας στις εφηβικές και παιδικές ηλικίες δεν είναι αποτέλεσμα της… κλιματικής αλλαγής, μια στιγμιαία διαταραχή της καθημερινότητας, αλλά σημείο των πτωτικών καιρών που ζούμε και τρανή απόδειξη του μείζονος κοινωνικού και πολιτικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Στις ειδήσεις που αφορούν τη νεολαία, εδώ και καιρό κυριαρχούν τα περιστατικά όπου μικρά παιδιά και έφηβοι, επιδεικνύοντας συμπεριφορά αγέλης ή και συμμορίας, επιτίθενται σε ανυπεράσπιστους συνομηλίκους τους για να τους ληστέψουν ή απλώς επειδή διαπίστωσαν ότι μπορούν να το κάνουν και να μείνουν ατιμώρητοι. Οι νομοθέτες στην Ελλάδα δεν αντιμετωπίζουν τους παραβάτες όπως πρέπει, αλλά κυρίως μεριμνούν για το «καλώς έχειν» των δραστών, όχι για την τιμωρία τους, που θα λειτουργήσει αποτρεπτικά, ώστε να γλιτώσουν τα επόμενα υποψήφια θύματα.

«Τι είναι έρωτας και τι είναι αγάπη;» - Ελευθέριος Ελευθεριάδης


«Και τι είναι αγάπη;» τον ρώτησα κάποια στιγμή. «Τι είναι έρωτας και τι είναι αγάπη;»

Χαμογέλασε…

«Θέλω να φανταστείς», μου είπε, «ένα πάκο, ένα βουνό από ξύλα και χαρτιά ποτισμένα με βενζίνη… Αν ρίξεις ένα σπίρτο σε όλο αυτό το συνονθύλευμα, θα κάνει έκρηξη και θα σχηματιστεί μια φωτιά πελώρια, δυνατή, ζωηρή, ικανή να κάψει γύρω της τα πάντα.
Τη φωτιά αυτή, ναι, τη χαίρεσαι, αλλά δεν μπορεί να σε ζεστάνει…
Γιατί αν πλησιάσεις πολύ κινδυνεύεις να καείς. Η φωτιά αυτή σε τυφλώνει από το εξαιρετικό της φως. Και αν πας να μαγειρέψεις κάτι, κατά πάσα πιθανότητα, λόγω της μεγάλης της θερμότητας, θα καταλήξεις να το κάψεις.
Επίσης η φωτιά αυτή δεν κρατάει πολύ. Σε λίγη ώρα κάθεται… Χαμηλώνει…
Αυτό είναι ο έρωτας.
Ο έρωτας είναι εντυπωσιακός. Θελκτικός. Όμορφος. Αλλά δε διαρκεί πολύ.
Σε τυφλώνει καμιά φορά. Δε σε συντηρεί εύκολα. Και αν δεν είσαι προσεκτικός, μπορεί και να σε κάψει.
Η καρβουνιά που μένει κάτω, με αυτή, ναι, μπορείς να ζεσταθείς. Μπορείς να την ανακατέψεις. Μπορείς να μαγειρέψεις πάνω της και να τραφείς.

Η καρβουνιά που μένει κάτω, ναι, αυτή είναι η αγάπη…»


(Από το καινούριο μου βιβλίο: ''ΜΑΖΙ: Ένα βιβλίο για τον γάμο και τις σχέσεις από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ - PSICHOGIOS PUBLICATIONS, διαθέσιμο πρώτα ο Θεός σε όλα τα βιβλιοπωλεία από αυτή τη Πέμπτη 5/10)

Πῶς θὰ ἀποφύγης τὴν κατάθλιψιν



ΠΑΤΕΡΙΚΑΙ ΔΙΔΑΧΑΙ

Πῶς θὰ ἀποφύγης τὴν κατάθλιψιν

«Ἐργάζεσθε μὴ τὴν βρῶσιν τὴν ἀπολλυμένην, ἀλλὰ τὴν βρῶσιν τὴν μένουσαν εἰς ζωὴν αἰώνιον, ἣν ὁ υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου ὑμῖν δώσει· τοῦτον γὰρ ὁ πατὴρ ἐσφράγισεν ὁ Θεός» (Ἰωάν. στ. 27). (Δηλ.: Δὲν πρέπει ὅμως τὸ ἐνδιαφέρον σας ὁλόκληρο νὰ στρέφεται στὰ ὑλικὰ ψωμιά, ἀλλὰ νὰ ἐργάζεσθε μὲ ζῆλο νὰ ἀποκτήσετε ὅχι τὴν ὑλικὴ τροφή, ποὺ εἶναι προσωρινὴ καὶ φθείρεται, ἀλλὰ τὴν πνευματικὴ τροφή, ποὺ μένει ἄφθαρτη καὶ παράγει ὡς ἀποτέλεσμα τὴν αἰώνιο ζωή. Τὴν τροφὴ αὐτὴ θὰ σᾶς δώσῃ ὁ υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου καὶ μόνος αὐτός. Διότι αὐτὸν ὁ Πατήρ, δηλαδὴ αὐτὸς ὁ Θεός, ἀπέδειξε καὶ ἐφανέρωσε μὲ τὴν σφραγῖδα καὶ μαρτυρία τῶν θαυμάτων του ὡς τὸν μόνον χορηγὸ τῆς τροφῆς καὶ τῆς ζωῆς αὐτῆς).

Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023

«Να σκεπάζετε, να σας σκεπάζει ο Θεός. Άπλωσε τον χιτώνα σου πάνω σ’ αυτόν που έφταιξε, και σκέπασε τον..»



Ρώτησε ένας αδελφός τον αββά Ποιμένα: «Εάν δώ κάποιο σφάλμα του αδελφού μου, είναι καλό να το σκεπάσω;»

Κι ο Γέροντας απάντησε: «Όποια ώρα σκεπάσουμε το σφάλμα του αδελφού μας, σκεπάζει και ο Θεός το δικό μας. Και όποια ώρα θα φανερώσουμε του αδελφού το σφάλμα, θα φανερώσει και ο Θεός το δικό μας».

Με την χάρη του Θεού, θα πάμε καλά...

Γέροντας Αρσένιος Βλιαγκόφτης


https://youtu.be/dgnqoWfFjSo

πηγή: https://yiorgosthalassis.blogspot.com/

Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023

Ο Γιάννης Καργάκος, γιός του Σαράντου Καργάκου, «στέλνει σπίτι της» την υφυπουργό Παιδείας Δόμνα Μιχαηλίδου

 


Η Δόμνα Μιχαηλίδου την εβδομάδα που πέρασε, επιβεβαίωσε όσους της αποδίδουν χαρακτηριστικά woke, απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου του κόμματος «ΝΙΚΗ» Δημήτρη Νατσιού ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να επαναφέρει την έπαρση της ελληνικής σημαίας στα σχολεία.

«Εθνική συνείδηση σημαίνει πρώτα απ’ όλα αυτογνωσία, σημαίνει γνώση και κατανόηση της ιστορικής αλήθειας, πέρα από εξωραϊσμούς ή όποιες εθνικιστικές εξάρσεις», είπε μεταξύ άλλων φληναφημάτων από αυτά στα οποία μας έχουν συνηθίσει οι Έλληνες υπουργοί, η κ. Μιχαηλίδου. 

Ήταν μάλλον η φράση της αυτή, που ανάγκασε τον Γιάννη Καργάκο, γιό του γνωστού φιλολόγου και ιστορικού Σαράντου Καργάκου που έχει αφήσει ιστορία στα εκπαιδευτικά πράγματα της χώρας να την «στείλει σπίτι» της με μια μόνον ανάρτηση στο Facebook, στην οποία σημειώνει τα χάλια της ελληνικής παιδείας:

Ολόκληρη η ανάρτηση:

Υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Παιδείας διαφώνησε με την επαναφορά της έπαρσης της ελληνικής σημαίας στα σχολεία. Είναι λογικό.

Το υπουργείο αυτό δεν είναι ούτε κατ’ όνομα Εθνικής Παιδείας πλέον.

Αποχαιρετιστήρια εγκύκλιος του Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεοκλήτου

(Ανεγνώσθη σήμερα, Κυριακή, 1 Οκτ. 2023, κατά την Θ.Λειτουργία,
σε όλους του ναούς της Μητροπόλεως)


 

Συντακτήριος Εγκύκλιος 143η

Πρός τόν ἱερό Κλῆρο

τίς μοναστικές καί ἱεραποστολικές Ἀδελφότητες

τούς ἔντιμους Ἄρχοντες

καί τόν πιστό λαό τῆς ἱερᾶς Μητροπόλεως


Ἀδελφοί μου, παιδιά μου πνευματικά.

Μὲ βαθύτατη συγκίνηση, μέ πνευματική χαρά καί μέ εὐγνωμοσύνη στόν Κύριό μας Ἰησοῦ, σᾶς ἀπευθύνω τήν τελευταία ποιμαντική ἐγκύκλιό μου. Ὅπως γνωρίζετε, κατέθεσα τήν παραίτησή μου ἀπό τά ποιμαντικά καθήκοντά μου, στήν Ἱερά Σύνοδο, ἡ ὁποία ἔγινε ἀποδεκτή καί ἔτσι ἀπό 1ης Ὀκτωβρίου ἀποσύρομαι ἐκ τῶν ποιμαντικῶν καθηκόντων μου στήν ἱερά ἡσυχία τοῦ κελλιοῦ μου.

Εἶναι ἀλήθεια, ὅτι τήν ἀπόφασή μου αὐτή ἔλαβα μετά ἀπό πολύμηνο ἐκτενῆ προσευχή. Συνηθίζω πρίν ἀπό σημαντικές ἀποφάσεις τῆς ζωῆς μου νά προσεύχομαι στόν Κύριο νά δείξει τό θέλημά Του. Τοῦτο ἔγινε καί τώρα. Προσευχήθηκα πολύ, μέ ἀγωνία καί πόνο πολλές φορές. Δέν εἶναι εὔκολο ὁ πατέρας νά ἀποχωρίζεται τά τέκνα, οὔτε ὁ ποιμένας τό ποίμνιο. Ὁ σύνδεσμος βαθύς, ἡ σχέση ἱερή, ἡ ἀγάπη ἁγία. Ὅμως ἔβλεπα τό γῆρας νά μέ κυκλώνει καί νά μοῦ στερεῖ τή δυνατότητα νά διακονῶ τό ποίμνιο. Ἔνιωθα τίς σωματικές δυνάμεις μου νά μέ ἐγκαταλείπουν. Ἔφτασα στό σημεῖο νά μή μπορῶ νά λειτουργῶ. Ἡ εὐθύνη μου ἔναντι τοῦ Θεοῦ, πού μέ κατέστησε ποιμένα σας, ἀλλά καί ἔναντί σας, βάρυνε πολύ στήν καρδιά μου. Ἡ σκέψη ὅτι μέ τήν παραμονή μου στόν θρόνο ἴσως νά ἀδικοῦσα τήν τοπική μας Ἐκκλησία μέ συνέθλιβε. Γι’ αὐτό, τήν ἀγωνία μετέβαλα σέ προσευχή καί τόν πόνο σέ ἐμπιστοσύνη πρός τόν Κύριο. Καί ὁ Κύριος μοῦ ἀπάντησε. Μέ διαφόρους τρόπους μοῦ ὑπέδειξε τήν ὁδό, τήν ὁποία ὀφείλω νά βαδίσω ἀπό ἐδῶ καί στό ἑξῆς. Τότε εἶπα καθ’ ἑαυτόν: «τά κατ’ ἐμέ τέλος ἔχει». Μέ χαρά δέχτηκα τό θέλημά Του, μέ εἰρήνη καί μέ ἀγαθή συνείδηση ὑπέγραψα τήν παραίτησή μου, δοξολογικά καί εὐχαριστιακά ζῶ τά θαυμάσιά Του.


«Εὐλόγει ἡ ψυχή μου τόν Κύριον» (Ψαλμὸς ρβ’).

«Δόξα τῷ Θεῷ πάντων ἕνεκεν».

«Εἴη τό ὄνομα Κυρίου εὐλογημένον» (Ἰώβ α’ 21).

"Σήμερα ο Θεός ἀνέχεται την κατάσταση. Ἀνέχεται, ἀνέχεται, για να εἶναι ἀναπολόγητος ὁ κακός"

 


Σήμερα ὁ Θεὸς ἀνέχεται τὴν κατάσταση. Ἀνέχεται, ἀνέχεται, γιὰ νὰ εἶναι ἀναπολόγητος ὁ κακός.

Εἶναι περιπτώσεις ποὺ ὁ Θεὸς ἐπεμβαίνει ἄμεσα καὶ ἀμέσως, ἐνῶ σὲ ἄλλες περιπτώσεις περιμένει· δὲν δίνει ἀμέσως τὴν λύση καὶ περιμένει τὴν ὑπομονὴ τῶν ἀνθρώπων, τὴν προσευχή, τὸν ἀγώνα. Τί ἀρχοντιὰ ἔχει ὁ Θεός! Ἕνας πόσους εἶχε σφάξει τότε μὲ τὸν πόλεμο καὶ ἀκόμη ζῆ.

Θὰ τοῦ πῆ στὴν ἄλλη ζωὴ ὁ Θεός:
«Σʹ ἄφησα νὰ ζήσης περισσότερο καὶ ἀπὸ τοὺς καλούς». Δὲν θὰ ἔχη ἐλαφρυντικά.
– Γέροντα, μερικοὶ τέτοιοι ἄνθρωποι, ἐνῶ εἶναι βαριὰ ἄρρωστοι, πῶς δὲν πεθαίνουν;
– Φαίνεται ἔχουν βαρειὲς ἁμαρτίες, γι᾿ αὐτὸ δὲν πεθαίνουν. Περιμένει ὁ Θεὸς μήπως μετανοήσουν.
– Καὶ τὸν κόσμο ποὺ παιδεύουν;
– Αὐτοὶ ποὺ παιδεύονται καὶ δὲν φταῖνε, ἀποταμιεύουν. Αὐτοὶ ποὺ φταῖνε, ἐξοφλοῦν.

Ἁγ. Παϊσίου Ἁγιορείτου: ΛΟΓΟΙ Β’ «Πνευματικὴ Ἀφύπνιση»

πηγή: https://panagia-ierosolymitissa.blogspot.com/

Τὰ Ἑπτὰ Μυστήρια - Βασιλικής Βασιλοπούλου


ΤΙ ΛΕΓΕΙ ΕΝΑΣ ΑΓΙΟΣ
γιὰ τὰ μυστήρια τῆς Ἐκκλησίας

Πρὶν τελειώσουμε τὸν λόγον γιὰ τὰ Ἑπτὰ Μυστήρια τῆς Ἐκκλησίας, θεωρήσαμε καλὸν νὰ ὁλοκληρώσουμε τὴν ἀναφορά μας σὲ αὐτὰ τὰ λόγια ἑνὸς ἁγίου, τοῦ Συμεὼν ἀρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης, ὁ ὁποῖος στὸ ἔργο του «Διάλογος ἐν Χριστῷ κατὰ πασῶν τῶν αἱρέσεων» (Ἕλληνες Πατέρες 155, 177-180) γράφει σχετικὰ τὰ ἑξῆς:

«Ἑπτὰ εἶναι τὰ Μυστήρια τῆς Ἐκκλησίας, τὰ ὁποῖα τελοῦνται μὲ τὴν ἐνέργεια τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Αὐτὰ εἶναι: τὸ Βάπτισμα, τὸ Χρῖσμα, ἡ Θεία Κοινωνία, ἡ Χειροτονία (Ἱερωσύνη), ὁ Γάμος, ἡ Μετάνοια (Ἐξομολόγησις) καὶ τὸ Εὐχέλαιον.