Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023

Δημήτρης Νατσιός: Ο μόνος που μίλησε για την επίδραση της τραπ στη νεολαία, ενώ όλα τα ΜΜΕ προβάλλουν τα trash «νταηλίκια» του Light

«Κάτι πρέπει να γίνει με αυτό το τεράστιο πρόβλημα που είναι κακή επιρροή για τα παιδιά μας» είπε ο Δημήτρης Νατσιός για το φαινόμενο της τραπ


Συντάκτης: Παντελής Λαμψιώτης

Τις τελευταίες ημέρες, ενώ τα ΜΜΕ και οι lifestyle εκπομπές ασχολούνται για λόγους θεαματικότητας με την κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ του τράπερ Light και του Ανδρέα Μικρούτσικου, ο πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ, Δημήτρης Νατσιός, ήταν ο μοναδικός που έθιξε το θέμα στη σωστή του διάσταση, και μάλιστα διά της θεσμικής του ιδιότητας, μέσω ερώτησης του στη Βουλή:

«Κάποτε έκανα ένα μάθημα και ανέφερα το επίθετο ‘’τρανός’’ και τα παιδιά εν χορώ επανέλαβαν από κάτω: ‘’κύριε ξέρετε και τον Tranno;’’. Έτσι αναγκάστηκα να μάθω τι σημαίνει μουσική τραπ. Είναι ένα μουσικό υποείδος που άνθισε στις νότιες Πολιτείες της Αμερικής, σε μέρη όπου γινόταν διακίνηση ναρκωτικών. Τα ναρκωτικά, τα όπλα, τα πανάκριβα και γρήγορα αυτοκίνητα, η προκλητική επίδειξη πλούτου, η πρόστυχη και χυδαία αντιμετώπιση των γυναικών, είναι η πρώτη ύλη για τους στίχους αυτών των τραγουδιών.

Να χαίρεσαι, να ελπίζεις και να αγαπάς.


Να έχεις ελπίδα.

Και ο πιο μεγάλος πόνος κάποτε περνάει. Αρκεί εσύ να μην απελπιστείς. Αρκεί να μην τα παρατήσεις.

Να έχεις μέσα σου χαρά.

Δεν πλάστηκε για να πεθαίνει ο άνθρωπος. Πλάστηκε να ζει με προοπτική αιώνια.

Όσο μπορείς να αγαπάς.

Να αγαπάς βαθιά. Ανιδιοτελώς. Να αγαπάς τους ανθρώπους γύρω σου με όλο σου το είναι.

Και τέλος να πιστεύεις. Στέρεος να μένεις. Ακλόνητος.

Να χαίρεσαι, να ελπίζεις και να αγαπάς.

Και θα τα καταφέρεις και τα τρία αυτά, αν μένεις σταθερός στη πεποίθηση, πως Άλλος κυβερνάει τούτον εδώ τον κόσμο.

Ελευθεριάδης Ελευθέριος, Ψυχολόγος


Το fake σπίτι του Μουσταφά Κεμάλ στη Θεσσαλονίκη: μία ακόμη ιδεολογική λειτουργία του εθνικισμού της κατοχικής Τουρκίας


Γράφει ο Θεοφάνης Μαλκίδης

Τα ρεπορτάζ σε όλα τα μέσα τόσο στην Ελλάδα και την Τουρκία, είναι πανομοιότυπα περιγράφοντας τους χιλιάδες επισκέπτες από την Τουρκία την 10η Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη: ανεμίζοντας τουρκικές σημαίες και άδοντας παραδοσιακά τραγούδια που γράφτηκαν προς τιμήν του Κεμάλ εμφανίστηκαν Τούρκοι εκδρομείς στο προξενείο της χώρας τους στη Θεσσαλονίκη, για την επέτειο του θανάτου του.

Οι Τούρκοι τίμησαν την επέτειο του θανάτου του Μουσταφά Κεμάλ του επονομαζόμενου «πατέρα των Τούρκων -Ατατούρκ», με επίσκεψη στο σπίτι όπου γεννήθηκε (όπως προπαγανδίζουν επιβάλλοντας το ψεύδος ως αλήθεια…) ο ιδρυτής του σύγχρονου κράτους τους και στο οποίο στεγάζεται πλέον το προξενείο της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη. Τα λεωφορεία που τους μετέφεραν προκάλεσαν κυκλοφοριακή ασφυξία στο κέντρο της πόλης, την οποία επέτεινε η έκτακτη απαγόρευση εισόδου των ιδιωτικής χρήσης αυτοκινήτων στην παρακείμενη οδό Αποστόλου Παύλου, ώστε να εξυπηρετηθούν οι πολυάριθμοι επισκέπτες.

Η ωφέλεια του Ιερού Σαρανταλείτουργου

 


Αγαπητοί Αναγνώστες ο μήνας Νοέμβριος διακρίνεται για την μνήμη λαοφιλών Αγίων αλλά και για το γεγονός ότι από τα μισά αυτού του μήνα ξεκινά η προετοιμασία μας για την μεγάλη Εορτή των Χριστουγέννων με την ανάλογη νηστεία και εγκράτεια.

Στα πλαίσια αυτά πολλές Ενορίες τελούν το λεγόμενο Ιερό Σαρανταλείτουργο. Στο άρθρο μας αυτό θα μιλήσουμε για το τι είναι το Ιερό Σαρανταλείτουργο και για την μεγάλη ωφέλεια που φέρνει σε όσους συνειδητά μετέχουν σε αυτό! Ας προχωρήσουμε λοιπόν…!

Ιερό Σαρανταλείτουργο λέγεται η τέλεση της Θείας Λειτουργίας επί σαράντα συνεχείς ημέρες. Οι σαράντα αυτές λειτουργίες γίνονται υπέρ υγείας των ζώντων και ιδιαιτέρως υπέρ αναπαύσεως των κεκοιμημένων Χριστιανών. Το Σαρανταλείτουργο υπέρ ζώντων και κεκοιμημένων γίνεται συνήθως τις ημέρες της νηστείας των Χριστουγέννων από τις 15 Νοεμβρίου μέχρι την 24 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με την παράδοσή μας, στο Σαρανταλείτουργο μνημονεύονται από την πρώτη μέχρι την τεσσαρακοστή ημέρα, όσοι έχουν “φύγει” από μας προς τον Κύριον. Το Σαρανταλείτουργο δεν μπορεί να γίνει κατά την Μεγάλη Τεσσαρακοστή, γιατί στις πένθιμες και αυστηρές ημέρες της νηστείας δεν γίνονται Λειτουργίες παρά μόνο το Σάββατο και την Κυριακή. Η Θεία Λειτουργία είναι θυσία λατρευτική και ευχαριστήρια, ικετευτική και πρεσβευτική. Αλλά συγχρόνως είναι και θυσία εξιλασμού.

ΚΥΡΙΑΚΗ Η΄ΛΟΥΚΑ [:Β΄ Κορ. 9,6-11] ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΠΕΡΙΚΟΠΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ



ΚΥΡΙΑΚΗ Η΄ΛΟΥΚΑ [:Β΄ Κορ. 9,6-11]

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΠΕΡΙΚΟΠΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ

«Τοῦτο δέ, ὁ σπείρων φειδομένως, φειδομένως καὶ θερίσει, καὶ ὁ σπείρων ἐπ᾿ εὐλογίαις, ἐπ᾿ εὐλογίαις καὶ θερίσει (:Καὶ πρέπει νὰ γνωρίζετε καὶ αὐτό, ὅτι ἐκεῖνος ποὺ στὸ χωράφι του σπέρνει μὲ τσιγκουνιὰ λιγοστὸ σπόρο, θὰ θερίσει καὶ λίγο σιτάρι, ἐνῶ ἐκεῖνος ποὺ σπέρνει ἄφθονο σπόρο, ἄφθονα καὶ θὰ θερίσει)» [Β΄ Κορ. 9,6].

Ὁ Ἀπόστολος Παῦλος, μιλῶντας στὸ σημεῖο αὐτὸ γιὰ τοὺς καρποὺς τῆς ἐλεημοσύνης δὲν χρησιμοποίησε γιὰ ἐκεῖνον ποὺ διστάζει νὰ δώσει ἁπλόχερα σὲ ὅσους ἔχουν ἀνάγκη, τὴ φράση: «Ἐκεῖνος ποὺ μὲ μικροπρέπεια σπέρνει στὸ χωράφι του λιγοστὸ σπόρο», ἀλλὰ χρησιμοποίησε ἐντονότερη καὶ ἠχηρότερη ἔκφραση, ἀναφέροντας τὴ φράση: «Ἐκεῖνος ποὺ μὲ τσιγκουνιὰ σπέρνει στὸ χωράφι του λιγοστὸ σπόρο». Καὶ ὀνόμασε «σπόρο» τὴν πράξη τῆς ἐλεημοσύνης, γιὰ νὰ πάει ἀμέσως ὁ νοῦς σου στὴν ἀνταπόδοση καὶ ἀφοῦ κατανοήσεις τὸ ποιά εἶναι ἡ συγκομιδή, θὰ μάθεις ὅτι παίρνεις περισσότερα ἀπὸ ὅσα δίνεις. Γι᾿ αὐτὸ δὲν εἶπε «ἐκεῖνος ποὺ δίνει», ἀλλὰ «ἐκεῖνος ποὺ σπέρνει» καὶ δὲν εἶπε «ἐσεῖς ἂν σπείρετε», ἀλλὰ χρησιμοποιεῖ λόγο ποὺ ἀναφέρεται σὲ ὅλους γενικὰ ποὺ «σπέρνουν» μὲ αὐτὸν τὸν τρόπο. Καὶ δὲν εἶπε ὅτι θὰ λάβει «μὲ ἀφθονία», ἀλλὰ «σὰν εὐλογία» ποὺ εἶναι πολὺ μεγαλύτερο ἀπὸ αὐτό.

Κυριακή Η΄ Λουκά – Ο άγιος Κύριλλος Αλεξανδρείας για την παραβολή του καλού Σαμαρείτη



ΚΥΡΙΑΚΗ Η΄ΛΟΥΚΑ [:Λουκά 10,25-37]


«Καὶ ἰδοὺ νομικός τις ἀνέστη ἐκπειράζων αὐτὸν καὶ λέγων· διδάσκαλε, τί ποιήσας ζωὴν αἰώνιον κληρονομήσω;(:Εκεί που κάθονταν, ιδού σηκώθηκε κάποιος νομοδιδάσκαλος για να δοκιμάσει τον Χριστό και να αποδείξει ότι δεν γνώριζε ο Ιησούς τον νόμο και Του είπε: ‘’Διδάσκαλε, ποιο έργο αρετής ή ποια θυσία πρέπει να κάνω για να κληρονομήσω τη μακάρια και αιώνια ζωή;’’).

Ὁ δὲ εἶπεν πρὸς αὐτόν, ᾽Εν τῷ νόμῳ τί γέγραπται; πῶς ἀναγινώσκεις; ὁ δὲ ἀποκριθεὶς εἶπεν, Ἀγαπήσεις κύριον τὸν θεόν σου ἐξ ὅλης [τῆς] καρδίας σου καὶ ἐν ὅλῃ τῇ ψυχῇ σου καὶ ἐν ὅλῃ τῇ ἰσχύϊ σου καὶ ἐν ὅλῃ τῇ διανοίᾳ σου, καὶ τὸν πλησίον σου ὡς σεαυτόν(: και ο Κύριος τού είπε: ‘’Στον νόμο τι έχει γραφεί; Εσύ που σπουδάζεις και ερευνάς τον νόμο, τι διαβάζεις εκεί για το ζήτημα αυτό; Και πώς το αντιλαμβάνεσαι;’’. Ο νομικός τότε του αποκρίθηκε: ‘’Στον νόμο είναι γραμμένο το εξής: ‘’Να αγαπάς τον Κύριο και Θεό σου με όλη σου την καρδιά, ώστε σε Αυτόν να είσαι ολοκληρωτικά παραδομένος, με όλα τα βάθη της εσωτερικής και πνευματικής υπάρξεώς σου· και με όλη σου την ψυχή, ώστε Αυτόν να ποθείς, με όλο το συναίσθημά σου· και με όλη τη θέληση και τη δύναμή σου, ώστε καθετί που θα κάνεις να είναι σύμφωνο με το θέλημά Του. Και με όλη σου τη δύναμη και με δραστηριότητα ακούραστη να εργάζεσαι για την εφαρμογή του θελήματός Του. Να Τον αγαπάς και με τον νου σου ολόκληρο, ώστε Αυτόν πάντοτε να σκέφτεσαι. Να αγαπάς επίσης και τον πλησίον σου, τον συνάνθρωπό σου, όσο και όπως αγαπάς τον εαυτό σου)»[Λουκά, 10,25-27].

Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023

Ο Άγιος Παΐσιος για τον Άγιο Αρσένιο τον Καππαδόκη

Ο λογισμός μου λέγει ότι η μεγαλύτερη θεία δράση του Αγίου Πατρός τώρα αρχίζει, και ήδη άρχισε μετά από την κοίμησή του στην Ελλάδα, αφού είχαν ξεκουρασθεί λίγο τα πολυκουρασμένα του Άγια κόκκαλα στα ευλογημένα χώματα του Ιερού Νησιού της Κερκύρας.

Όπως ανέφερα πιο πάνω, ήδη από το 1970, που έκανε τις εμφανίσεις του, συνέχεια θαυματουργεί. Έχουν θεραπευθεί πολλοί μέχρι σήμερα και από διάφορες αρρώστειες από τον Άγιο Πατέρα Αρσένιο, που τον επικαλέσθηκαν με πίστη και ευλάβεια.

Δεν κάνω εγώ λόγο γι’ αυτά τα θαύματα, εκτός εάν οι ίδιοι οι θεραπευμένοι τα ομολογήσουν από ευγνωμοσύνη προς τον Άγιο, εις δόξαν Θεού.

Η Χάρις του Θεού δεν είναι στέρνα που τελειώνει το νερό της και μετά στερεύει, αλλά ανεξάντλητη πηγή.

Είναι φυσικό, νομίζω, να βοηθά περισσότερο τώρα, απ’ ό,τι βοηθούσε όταν ζούσε στην γη, διότι τώρα πια βρίσκεται κοντά στον Ουράνιο Πατέρα και σαν παιδί Του με παρρησία, που είχε αποκτήσει από πριν, μπορεί να παίρνει άφθονη Χάρι και να καταφθάνει αμέσως στους πονεμένους ανθρώπους, για να τους βοηθάει δίνοντας την ανάλογη θεραπεία.

"– Αὐτά ὅλα τά ὁποῖα ἐκάματε μέ λυποῦν βαθύτατα. Μέ ἀναγκάζουν νά τιμωρήσω τόν ἑαυτό μου..."

Γύρισε, κοίταξε τους μαθητές του στά μάτια ἕναν-ἕναν.
Τούς κοίταξε μέ τά μεγάλα γαλανά μάτια του, χλωμός, βουβός, πικραμένος.
– Αὐτά ὅλα τά ὁποῖα ἐκάματε, ἄρχισε σιγά-σιγά νά λέει, μέ λυποῦν βαθύτατα. Μέ ἀναγκάζουν νά τιμωρήσω τόν ἑαυτό μου.
– Τόν ἑαυτό σας, κύριε σχολάρχα; ἔκανε καταγεμᾶτος ἀπορία ὁ παιδονόμος.
– Μάλιστα. Νά ...τιμωρήσω τόν ἑαυτόν μου εἰς ἀπεργίαν πείνης. Κύριε παιδονόμε, ἀπό ταύτην τήν μεσημβρίαν θά εἰδοποιήσετε τόν μάγειρον ἐπί τρεῖς ἡμέρας νά μήν μοῦ ἀποστέλλει φαγητόν. ᾽Εξηγήθημεν; Τήν ὥρα τοῦ φαγητοῦ θά προσεύχομαι διά τήν ἀνωμαλίαν.
– Μάλιστα.
– Μέ λυποῦν, παιδιά μου, μέ λυποῦν… σεῖς, αὐριανοί ἱερεῖς τοῦ ᾽Υψίστου! Πηγαίνετε, παρακαλῶ, καί εἴθε ὁ Κύριος νά ἀποστείλει ἔλεος καί φωτισμόν… εἴθε νά σᾶς συγχωρήσει.
᾽Απόμειναν ἄναυδοι. ᾽Απόμειναν νά τόν κοιτάζουν. Τά μάτια του μέσα στήν σοβαρότητα καί τήν συντριβή τους τόξευαν κάτι τό ἀνομολόγητο, κάτι τό μεγαλειῶδες.
– Πηγαίνετε… ξανάκουσαν τήν φωνή του. Καί παρακαλῶ μέχρι τῆς μεσημβρίας νά ἔχετε πλήρως συμφιλιωθεῖ. Διότι ἄλλως θά συνεχίσω τήν τιμωρίαν.
Τά πόδια κινήθηκαν, τά παπούτσια σύρθηκαν στό πάτωμα. Βγῆκαν ἀπό τό γραφεῖο ἕνας-ἕνας σκυφτοί, κατακίτρινοι, συνεπαρμένοι ἀπό φόβο καί δέος.
Τό μεσημέρι καί οἱ τέσσερις δέν φάνηκαν στήν τράπεζα, δέν ἔβαλαν μπουκιά στό στόμα. Κλείστηκαν στίς κάμαρές τους κι ἔκλαψαν. ῎Εκλαψαν ὅσο ποτέ στήν ζωή τους᾽.

(᾽Από τό βιβλίο τοῦ Σ. Χονδρόπουλου, ῾Ο ἅγιος τοῦ αἰώνα μας, σσ. 146-148).

πηγή: https://adontes.blogspot.com/

2.500 επικοινωνιολόγοι και δημοσιογράφοι ο στρατός του Κυριάκου Μητσοτάκη!


Η ομιλία του προέδρου της ΝΙΚΗΣ Δημήτρη Νατσιού στην Ολομέλεια της Βουλής, για το σχέδιο νόμου του Υπ. Οικονομικών «Κύρωση του Ισολογισμού και των λοιπών Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων της Κεντρικής Διοίκησης, περιόδου αναφοράς 1/1/2021 έως 31/12/2021» (8/11/2023).

πηγή: https://www.nikh.gr/

Άγιος Νεκτάριος: Οι τελευταίες ώρες της επίγειας ζωής του στο Αρεταίειο



Στον 2ο όροφο του Αρεταίειου νοσοκομείου επί της Βασιλίσης Σοφίας στην Αθήνα βρίσκεται ο θάλαμος όπου νοσηλεύτηκε για 2 μήνες περίπου και στις 8 Νοεμβρίου του 1920 εκοιμήθη ο Άγιος Νεκτάριος.

Εκεί βρίσκεται και το κρεββάτι όπου άφησε την τελευταία του πνοή στην επίγεια ζωή ο Άγιος Νεκτάριος (κατά κόσμον Αναστάσιος Κεφαλάς.
Στην είσοδο του δωματίου, στον θάλαμο νούμερο 2 (ήταν θάλαμος γ’ θέσης: απορίας), υπάρχει το προσκυνητάρι με τα τάματα των πιστών, ενώ στο εσωτερικό του βρίσκονται εικόνες αγίων, λουλούδια και, φυσικά, η κλίνη στην οποία εκοιμήθη ο θαυματουργός Άγιος, τάματα γύρω και πλάι από αυτήν και ένα καντήλι στην πάνσετη εικόνα του, που καίει διαρκώς.

«Τα ιερά λείψανα είναι οι θησαυροί μας, αλλά κυρίως είναι η ενθύμηση της ζωής που δεν τελειώνει με τον θάνατο αλλά τότε αρχίζει…»


Να προστρέχεις στους Αγίους.

Όταν μαθαίνεις ότι κάπου τίθενται σε προσκύνηση ιερά λείψανα Αγίων να πηγαίνεις και να τα ασπάζεσαι με ζήλο και θέρμη.

Τα ιερά λείψανα είναι οι μάρτυρες της Χάριτος. Ευωδιάζουν, παρηγορούν, θαυματουργούν. Όχι επειδή έχουν κάτι το μαγικό, αλλά διότι και αυτά αποτελούν μέρος του Αγίου, του Μάρτυρος, του Οσίου.

Ο Θεός αφήνει τα σημάδια της παρουσίας Του. Μας καλεί να τα προσεγγίσουμε με ιερότητα και ευλάβεια.

Υπάρχει λύση στη μάστιγα της εφηβικής επιθετικότητας;


Ηρακλής Ρεράκης, Καθηγητής ΑΠΘ

Πρόεδρος Πανελλήνιας Ενώσεως Θεολόγων

Υπάρχει λύση στη μάστιγα της εφηβικής επιθετικότητας;

Θεραπεία σε μια νόσο υπάρχει, μόνον, όταν διαγνωστούν τα αίτιά της. Η εφηβική επιθετικότητα, ως εκδήλωση βίαιης και εχθρικής συμπεριφοράς, απασχολεί καθημερινά τη χώρα μας, με θύματα συνομίληκες, συμμαθητές/τριες, γονείς, εκπαιδευτικούς, όπως και αντικείμενα, από χώρους εντός ή εκτός του σχολείου.

Οι προβληματικοί έφηβοι είναι παιδιά παραμελημένα, απογοητευμένα, αγχωμένα ή ακόμη και κακοποιημένα οι δε παραβατικές τους δράσεις είναι πολύ προκλητικές και επικίνδυνες, καθώς, αφενός, δημιουργούν προβλήματα σε γνωστούς ή άγνωστους κυρίως συνομήλικες, με αποτέλεσμα να στοχοποιούνται και να απομακρύνονται ή να απομονώνονται από τους γύρω τους και να οδηγούνται, έτσι, σε ακόμη χειρότερα στάδια επιθετικότητας.

Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023

ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΠΑΜΨΗΦΕΙ ΑΘΩΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΟΥ π. ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΑΚΗ


Πατήρ Αντώνιος Στυλιανάκης, Ένας ιερέας Που δεν φοβήθηκε από την αρχή του Κορονοϊού να εκφέρει Ελεύθερα Την διαφορετική Επιστημονική Άποψη για το θέμα ,Προστατεύοντας χιλιάδες κόσμου από την Συστηματική παραπληροφόρηση των ΜΜΕ της Λίστας Πέτσα!

Μετά από 2 αδόκητες αναβολές εκδικάστηκε 3/11/23 η περίπτωση του π. Αντωνίου Στυλιανάκη παιδοψυχιάτρου, που είχε βγει από το αρχείο από τον προϊστάμενο της εισαγγελίας για αναψηλάφιση!

Οἱ Ἄγγελοι στὴν Θεία Λειτουργία


Ἀπό τὸν Εὐεργετινὸ, τόμος Δ’, σελ. 518-519

Κάποιος ἀδελφός διηγήθηκε στοὺς ὑπολοίπους μετὰ τὴν ἀπόλυση τῆς Θείας Λειτουργίας τὰ ἑξῆς: «Μετὰ τὴν ἀνάγνωση τοῦ Ἀποστόλου κι ἐνῶ ὁ διάκονος ἀνέβηκε στὸν ἄμβωνα γιὰ τὴν ἀνάγνωση τοῦ Εὐαγγελίου, εἶδα νὰ ἀνοίγει ἡ στέγη τῆς Ἐκκλησίας καὶ νὰ φαίνεται ὁ οὐρανός. Συγχρόνως, εἶδα τὸν διάκονο νὰ κυκλώνεται ἀπὸ ὅλα τὰ μέρη μὲ πῦρ. Στὴν συνέχεια, ἀφοῦ ἔγινε ἡ προσκομιδὴ καὶ ἡ προσφορὰ τῶν Τιμίων Δώρων, εἶδα νὰ ἀνοίγουν οἱ οὐρανοὶ καὶ νὰ κατέρχεται πάνω στὰ Τίμια Δῶρα πῦρ. Κατόπιν πλῆθος ἀγγέλων ἄρχισαν νὰ κατεβαίνουν, ἔχοντας στὴν μέση ἕνα παιδί. Τὸ πρόσωπό τους ἦταν φωτεινὸ ὅπως ἡ ἀστραπή. Κατόπιν οἱ ἄγγελοι κάθισαν γύρω ἀπὸ τὴν Ἁγία Τράπεζα κυκλικῶς, ἐνῶ τὸ παιδὶ κάθισε πάνω στὴν Ἁγία Τράπεζα. Μόλις πλησίασαν οἱ ἱερεῖς γιὰ νὰ διαμοιράσουν τὸν ἄρτο τῆς προθέσεως, εἶδα τοὺς δύο ἀγγέλους ποὺ εἶχαν καὶ τὰ πιὸ θαυμαστὰ πρόσωπα, νὰ πλησιάζουν τὸ παιδὶ καὶ κρατώντας το ἀπὸ τὰ χέρια καὶ τὰ πόδια, νὰ τὸ σφαγιάζουν μὲ ἕνα μαχαίρι, χύνοντας τὸ αἷμα Του στὸ Ἅγιο Ποτήριο. Τὶς ματωμένες... σάρκες του τοποθέτησαν πάνω στὰ τεμάχια τῶν ἄρτων ποὺ ἀμέσως ἔγιναν κι ἐκεῖνα τεμάχια σαρκός. Μόλις ἔφθασε ἡ ὥρα τῆς Θείας Μεταλήψεως, ὅσοι προσήρχοντο μετελάμβαναν σάρκα καὶ δόθηκε καὶ σὲ μένα αὐτὴ ἡ καθαρὴ σάρκα γιὰ νὰ μεταλάβω. Ἐπειδὴ ἐγὼ δὲν μποροῦσα νὰ γευθῶ τὴν σάρκα ἔκλαιγα γοερᾶ ἐνῶ ἄκουσα μία φωνὴ νὰ μοῦ ψιθυρίζει. «Ἄνθρωπε γιατί δὲν μεταλαμβάνεις; Ἐσὺ δὲν ζήτησες νὰ δεῖς μὲ τὰ μάτια σου, ἐὰν ὄντως εἶναι Σῶμα καὶ αἷμα Χριστοῦ ἡ Θεία Κοινωνία καὶ ἀμφέβαλλες;» Ἐγὼ παρακαλοῦσα, ἐλεέησέ με Κύριε γιατί δὲν μπορῶ νὰ φάγω ζωντανὴ σάρκα. Τότε ἄκουσα καὶ πάλι τὴν ἀποκαλυπτικὴ ἐκείνη φωνὴ νὰ μοῦ λέει:

Ἅγιος Νεκτάριος Πενταπόλεως: «…Αὐτὴ ἦταν ἡ ὁδὸς τῆς ἀνάστασής μου…»

«Στὰ σαράντα τέσσερά μου χρόνια ὁ Θεὸς μοῦ φανέρωσε αὐτό, ποὺ θὰ μὲ κράταγε μέχρι τέλους τῆς ζωῆς μου σταθερὸ στὴ στενὴ καὶ τεθλιμμένη ὁδό, ποὺ εἶχα ἐπιλέξει:
Τὸ τῆς «ἀτιμίας πόμα καθάρσιον» ποὺ λέει καὶ ὁ Ἅγιος Ἰωάννης ὁ Σιναΐτης. Ἀπὸ τότε μέχρι τὴν τελευταία μου ἀναπνοή, οὔτε στιγμὴ δὲ μ’ ἄφησε ἡ συκοφαντία, ἡ προσβολή, ἡ περιφρόνηση.

Δὲ θέλω νὰ σοῦ μιλήσω οὔτε γιὰ περιστατικά, οὔτε γιὰ πρόσωπα. Μπορεῖ νὰ σὲ σκανδαλίσω μὲ λογισμοὺς ἀγανάκτησης καὶ κατάκρισης. Δὲ θὰ μπορέσεις ἔτσι νὰ καταλάβεις, ὅτι καὶ τὴ συκοφαντία καὶ τὴν προσβολὴ καὶ τὴν περιφρόνηση ἔφτασα νὰ τ’ ἀγαπήσω. Ἀπορεῖς; Κι ὅμως, ἔμαθα νὰ τὰ βλέπω σὰν τὰ καρφιὰ τοῦ σταυροῦ μου. Αὐτὴ ἦταν ἡ ὁδὸς τῆς ἀνάστασής μου. Νά ‘ναι εὐλογημένα. Μὲ μάθαν ν’ ἀγαπῶ, ἀπαλλαγμένος ἀπὸ τὴν ἀγωνία νὰ ἀρέσω, νὰ γοητεύω, νὰ τιμῶμαι. Μὲ μάθαν νὰ στρέφω τὸ βλέμμα στοὺς ταπεινοὺς καὶ καταφρονεμένους, στοὺς ἁπλοῦς, καθημερινοὺς καὶ ἀνώνυμους ἀνθρώπους, στὸ χρυσάφι τῆς γῆς.»

Άγιος Νεκτάριος

πηγή: https://immorfou.org.cy/

Όσιος Παΐσιος: Όταν επισκέπτεται ο πόνος τον άνθρωπο, τότε του κάνει επίσκεψη ο Χριστός!


Οι δοκιμασίες βοηθούν να συνέλθουν οι άνθρωποι

Γέροντα, μαθαίνω για την ταλαιπωρία των δικών μου. Θα τελειώσουν ποτέ τα βάσανά τους;

– Κάνε υπομονή, αδελφή μου, και μη χάνεις την ελπίδα σου στον Θεό. Όπως κατάλαβα από όλες τις δοκιμασίες που περνούν οι δικοί σου, ο Θεός σας αγαπάει και επιτρέπει όλες αυτές τις δοκιμασίες για ένα λαμπικάρισμα πνευματικό ολόκληρης της οικογένειας. Εάν εξετάσουμε κοσμικά τις δοκιμασίες της οικογένειάς σου, φαίνεστε δυστυχισμένοι.

Εάν όμως τις εξετάσουμε πνευματικά, είστε ευτυχισμένοι, και στην άλλη ζωή θα σας ζηλεύουν όσοι θεωρούνται σε τούτη την ζωή ευτυχισμένοι. Με αυτόν τον τρόπο ασκούνται και οι γονείς σου, μια που τον αρχοντικό τρόπο, τον πνευματικό, δεν τον γνωρίζουν η δεν τον καταλαβαίνουν. Πάντως, κρύβεται ένα μυστήριο στις δοκιμασίες του σπιτιού σου, αλλά και σε ωρισμένα άλλα σπίτια, ενώ γίνεται τόση προσευχή! «Τις οίδε τα κρίματα του Θεού;». Ο Θεός να βάλη το χέρι Του και να δώση τέρμα στις δοκιμασίες.

Διδαχές τοῦ Ἁγίου Νεκταρίου

 

Πρόλογος

Ο Άγιος Νεκτάριος Πενταπόλεως, ο θαυματουργός, αποτελεί ένα δώρο του Θεού στον κόσμο, στις πενιχρές μέρες του εικοστού αιώνα. Στο πρόσωπό του ανακαλύπτει κανείς ένα μεγάλο Πατέρα της Εκκλησίας, όπου η αγιότητα του βίου συνδυάζεται με τη χάρη της θαυματουργίας και την ορθόδοξη διδασκαλία.

Γεννήθηκε στη Σηλυβρία της Ανατολικής Θράκης το 1846. Παρακολουθώντας την ιστορική διαδρομή του βίου του, τον συναντούμε στην Κωνσταντινούπολη, δεκατετράχρονο παιδί, να εργάζεται και να σπουδάζει στη Νέα Μονή της Χίου, να κείρεται μοναχός (1876) και να χειροτονείται διάκονος (1877)· στην Αθήνα, να ολοκληρώνει τις θεολογικές του σπουδές (1885)· στην Αίγυπτο, να διακονεί επί μία πενταετία στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Εκεί χειροτονείται πρεσβύτερος (1886) και επίσκοπος Πενταπόλεως (1889).

Μια 11χρονη μαθήτρια γράφει στον Πανορμίτη

Το θαύμα του μπουκαλιού, όπως το γνωρίζουν οι περισσότεροι, είχαν την ευκαιρία να βιώσουν για άλλη μια φορά οι άνθρωποι της Ιεράς Μονής Πανορμίτη Σύμης όταν έφτασε στα χέρια τους το γράμμα ενός 11χρονου κοριτσιού.

Η 11χρονη Μαρία, μαθήτρια της Στ΄Τάξης, έβαλε το γράμμα της σε ένα μπουκάλι με την ελπίδα αυτό να φτάσει στην Ιερά Μονή Πανορμίτη, όπως έγινε και αυτή τη φορά.

Το «θαύμα του μπουκαλιού», γνωστοποιήθηκε από τους ανθρώπους της Ιεράς Μονής και είναι ιδιαιτέρως συγκινητικά τα όσα αναφέρει η μαθήτρια στο γράμμα της, το οποίο έβαλε σε ένα μπουκάλι, το έριξε στη θάλασσα κι αυτό βρήκε το δρόμο του για την Ιερά Μονή Πανορμίτη, όπως τόσα άλλα.
Το Γράμμα της μαθήτριας

Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2023

Η απελευθέρωση της Φλώρινας απ' τους Τούρκους το 1912

 



Απόσπασμα από το βιβλίο του Θεοδώρου Βόσδου «ΦΛΩΡΙΝΑ: το χρονικό της απελευθέρωσης» 

Όπως αφηγείται ο Τέγος Σαπουντζής, η Φλώρινα και τα περίχωρά της ήταν τότε ανάστατα. Ο χριστιανικός πληθυσμός διέτρεχε κινδύνους να υποστεί βιαιοπραγίες όχι μόνο από τις ορδές των Γκέγκηδων τουρκαλβανών, που είχαν κάνει την επικίνδυνη εμφάνισή τους, αλλά και από τους υποχωρούντας τούρκους στρατιώτες. Ακόμη κινδύνευαν κι από τους αλλόφρονες τούρκους των Καϊλαρίων, οι οποίοι μόλις άρχισε η νέα επίθεση και προέλαση της 6ης Μεραρχίας, εγκατέλειψαν τα Καϊλάρια και τα γύρω χωριά και σε θλιβερές μεν αλλά ανά πάσα στιγμή επικίνδυνες φάλαγγες, με τις βοϊδάμαξες και τα κοπάδια τους κατέκλυζαν την Φλώρινα, σαν πρώτο σταθμό, με κατεύθυνση την Κορυτσά.

Ευτυχώς, όμως, δεν σημειώθηκαν αξιόλογα επεισόδια, χάρις στους νουνεχείς τούρκους άρχοντες της Φλώρινας. Εν όψει όλων αυτών των γεγονότων είχε γίνει πια σε όλους αντιληπτό ότι το τέλος της τουρκικής κυριαρχίας είχε φθάσει. Φυσικά αυτό δεν διέφυγε από την προσοχή των τούρκων αρχόντων της Φλώρινας.  Οι οποίοι για να προλάβουν δυσάρεστα ενδεχόμενα σε βάρος τους και των πολυπληθών τούρκων της πόλης – υπολογίζονταν τότε σε 6.500, έναντι 3.000 ελλήνων – αλλά και γιατί ήθελαν να παραδοθεί η Φλώρινα στους προελαύνοντες έλληνες, από τους οποίους, όπως έλεγαν, την είχαν πάρει.

Ὁ Δημήτρης Νατσιὸς ἀπὸ τὸ βῆμα τῆς Βουλῆς διδάσκει τὰ παιδιά!

 

https://youtu.be/5dkmlKZuEiY

Πότε κάνουμε το σταυρό μας κατά τις ακολουθίες

Κάνουμε τον σταυρό μας:
1. Μόλις ανάψουμε το κερί μας.
2. Όταν μπαίνουμε στους Ιερούς Ναούς και όταν βγαίνουμε από αυτούς.
3. Στην αρχή κάθε ακολουθίας.
4. Σε κάθε Τριαδική εκφώνηση.
Δηλαδή κάθε φορά που θα λέγεται ή θα ψάλλεται το: «Δόξα Πατρί και Υιώ και Αγίω Πνεύματι», η όταν ακούγεται το «… του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος…».

Αυτισμός: Σε μια κοινωνία αδιαφορίας ο Δημήτρης Παπανικολάου μίλησε στη «γλώσσα» ενός αυτιστικού και τον έσωσε – Ένα μάθημα ζωής για όλους μας!

Ο Δημήτρης Παπανικολάου είχε την ευαισθησία και την παιδεία να μπει στον «κόσμο» ενός αυτιστικού και να τον βοηθήσει - Εμείς γιατί αδιαφορούμε;


Συντάκτης: Ελευθέριος Ανδρώνης

Ζούνε δίπλα μας, συνήθως αθέατοι στη σκιά της πολυάσχολης πραγματικότητάς μας και της αδιαφορίας μας. Περπατούν ανάμεσά μας και δεν τους προσέχουμε, γιατί εμείς υποτίθεται ότι ανήκουμε στον κόσμο των «λογικών» και ας είμαστε άγρια θηρία, κι εκείνους τους κατατάσσουμε στην κατηγορία των «απροσάρμοστων» και ας είναι πανέξυπνοι και ήμερα αρνάκια που απλά δεν μπορούν να χαλάνε τους ψυχαναγκαστικούς κανόνες τους.

Εσείς δημιουργήσατε την κόλαση μέσα στο σπιτικό σας με τους λογισμούς σας


Συνέβη κάτι ενδιαφέρον πριν από κάποια χρόνια. Μου ήρθε εδώ ένα παντρεμένο ζευγάρι. Ήταν προφανές ότι ο Θεός τους είχα προικίσει με μεγάλη ομορφιά. Δεν είχα δει ποτέ μου πιο όμορφο ζευγάρι. Ο καιρός ήταν κρύος και κάναμε τη Λειτουργία μας στο παρεκκλήσιο. Όταν η ακολουθία τελείωσε, θέλησαν να μου μιλήσουν.

“Έχουμε κάποια προβλήματα”, μου είπαν. Τους άκουσα. Είχαν παντρευτεί από έρωτα και είχαν ζήσει με ειρήνη και αρμονία για κάποια χρόνια. Η ατμόσφαιρα στο σπίτι τους ήταν παραδεισένια. Κατόπιν, πρόσφατα, άρχισαν να τσακώνονται για το παραμικρό. Δεν υπήρχε πια ειρήνη στο σπίτι τους.

Όταν περιγράφεις κάτι που σχεδιάζεις ή κάτι που θα γίνει να λες και το «πρώτα ο Θεός»


Όταν περιγράφεις κάτι που σχεδιάζεις ή κάτι που θα γίνει να λες και το «πρώτα ο Θεός».

Να το θυμίζεις στον εαυτό σου και στους άλλους.

Να θυμίζεις την αλήθεια. Πως ό,τι πρόκειται να γίνει, θα γίνει μόνο εάν το επιτρέψει ο Θεός. Και πως τα μελλοντικά σχέδια δεν πραγματοποιούνται μόνο από τις δικές μας προσπάθειες, αλλά επηρεάζονται και τον πνευματικό κόσμο που μας περιβάλλει.

Να λες και να το πιστεύεις ότι πρώτα και πάνω απ’όλα είναι ο Θεός, που προνοεί και ευλογεί και παιδαγωγεί και προφυλάσσει.

Να θυμάσαι όμως τούτο: ο Θεός θέλει την αιώνια σωτηρία σου και όχι απλά να είσαι καλά στην επίγεια ζωή σου. Μέσα από αυτό το πρίσμα να βλέπεις τα πράγματα και μέσα από αυτήν την βεβαιότητα να λες «πρώτα ο Θεός», δηλαδή πρώτα και πάνω απ’όλα αυτό που θέλει ο Θεός, που είναι η σωτηρία μου.

Εάν λοιπόν είναι για καλό μου ας γίνει, εάν είναι να ζημιωθεί η ψυχή μου καλύτερα να μην γίνει.

Διότι τελικά αυτό που έχει αξία δεν είναι να γίνει κάτι που θέλουμε και θα κρατήσει κάποια χρόνια, αλλά να σωθούμε αιώνια…

πηγή: simeiakairwn.wordpress.com

Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023

Ο νέος Τουρκικός αιώνας ξεκίνησε με πολύ Ισλάμ και λίγη…. Θεσσαλονίκη.

 


Κωνσταντίνος Χολέβας, Πολιτικός Επιστήμων – Αρθρογράφος

Στις 29 Οκτωβρίου η γείτων Τουρκία γιόρτασε τα εκατοστά γενέθλιά της. Πριν από 100 χρόνια η Τουρκική Δημοκρατία πήρε τη θέση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ηττημένης στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Και ο Κεμάλ Ατατούρκ πήρε τη θέση του Σουλτάνου καταργώντας το θεσμό της μοναρχίας.

Ο Ταγίπ Ερντογάν ως Πρόεδρος της Τουρκίας γιόρτασε τα γενέθλια με τρία χαρακτηριστικά στοιχεία:

  • Αρνήθηκε για πολλοστή φορά να καταδικάσει την Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση.
  • Προβλήθηκε ως ο προστάτης όλων των Σουνιτών Μουσουλμάνων.
  • Θυμήθηκε τα παλαιότερα Οθωμανικά εδάφη και σ’ αυτά περιέλαβε τη Θεσσαλονίκη.

Πού αποσκοπεί αυτό το μείγμα Ισλαμισμού, Οθωμανισμού και αντιδυτικισμού;

Πιστεύω ότι ο πρώτος στόχος του είναι να ταυτίσει  με το όνομά του τον νέο αιώνα της Τουρκικής Δημοκρατίας. Δεν αμφισβητεί επισήμως τον Κεμάλ, όμως υπονομεύει ορισμένες από τις αρχές του π.χ. το κοσμικό- μη θρησκευτικά χρωματισμένο- κράτος. Στη θέση του Laik φέρνει αργά αλλά σταθερά την ισλαμοποίηση της κοινωνίας.

Εφημερίδα "ΕΣΤΙΑ" - Ἡ ἐπανάστασις πού σοκάρει: Δέν θέλουμε παιδιά γι’ αὐτόν τόν κόσμο!


Εφημερίς Εστία Νοέ 03, 2023

8 στούς 10 νέους ἀμφισβητοῦν ἐάν ἡ γενιά τους πρέπει νά τεκνοποιεῖ, ὄχι γιατί δέν τό ἐπιθυμοῦν, ἀλλά γιατί θεωροῦν ὅτι οἱ κοινωνίες θά γίνουν λιγώτερο βιώσιμες τά ἑπόμενα χρόνια – Βαθειά καχυποψία γιά τούς πολιτικούς καί τά Μέσα Μαζικῆς Ἐνημερώσεως – Ἔρευνα τῆς Next Generation ἀπό τήν Allianz Foundation – Ποῦ προηγοῦνται οἱ νέοι Ἕλληνες τῶν Εὐρωπαίων συνομηλίκων τους

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ πού χρήζουν ἰδιαιτέρας προσοχῆς, λεπτομεροῦς ἀναλύσεως καί σκεπτικισμοῦ, δημιουργεῖ μεγάλη ἔρευνα τῆς Next Generation πού διενεργήθηκε ἀπό τήν Allianz Generation καί ἀφορᾶ στό μέλλον τῆς Εὐρώπης μέσα ἀπό τά μάτια τῆς νεολαίας της. Τό δημογραφικό πρόβλημα μαστίζει σχεδόν ὅλες τίς χῶρες τῆς ΕΕ, εἰδικῶς αὐτές τοῦ Νότου, καί ἔστω μέ καθυστέρηση οἱ κυβερνήσεως προσπαθοῦν νά λάβουν μέτρα γιά νά τό περιορίσουν.

Ὡστόσο τό πρόβλημα φαίνεται νά ἔχει βαθειές ρίζες, καί πρέπει πρῶτα ἀπ’ ὅλα νά ἀλλάξει ὁ τρόπος μέ τόν ὁποῖο οἱ νέοι ἡλικίας 18-39 ἐτῶν βλέπουν γενικώτερα τόν θεσμό τῆς οἰκογενείας. Οἱ νέοι ἀπό τήν Ἑλλάδα, Πολωνία, Βρεταννία, Ἰταλία καί Γερμανία ἀμφισβητοῦν –οἱ ὀκτώ στούς δέκα– ἐάν πρέπει ἡ γενιά τους νά τεκνοποιεῖ! Καί αὐτήν τήν ἄποψη τήν ἐκφράζουν, ὅχι γιατί δέν ἐπιθυμοῦν νά γίνουν γονεῖς, ἀλλά γιατί θεωροῦν ὅτι οἱ κοινωνίες θά γίνουν λιγώτερο βιώσιμες τά ἑπόμενα χρόνια.

Εγκύκλιος Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος «Περί τοῦ ἑορτασμοῦ τῆς Ἡμέρας τῆς Πολύτεκνης Οἰκογενείας»


Αθηνησι τη‚ 1ῃ Νοεμβρίου 2023
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 3080

Πρός:

τό Εὐσεβές Πλήρωμα τῆς Ἁγιωτάτης Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος  (Διά τῶν κατά τόπους Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτῶν)


Τέκνα ἐν Κυρίῳ ἀγαπητά,

Μέ τήν παροῦσα Ποιμαντορική Ἐγκύκλιο ἡ Ἱερά Σύνοδος τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, μετά πολλῆς ἐν Κυρίῳ ἀγαλλιάσεως καί χαρᾶς, ἐπικοινωνεῖ σήμερα μέ τό εὐσεβές πλήρωμα τῆς Ἐκκλησίας. Καί τοῦτο, μέ σκοπό νά ὑπενθυμίσει τόν ἑορτασμό τῆς Ἡμέρας τῆς Πολύτεκνης Οἰκογενείας, ὁ ὁποῖος ἔχει καθορισθεῖ ἀπό τήν Ἀνωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ἑλλάδος καί ἐπιτελεῖται κατά τήν παροῦσα Κυριακή.

Ἡ ἐν λόγῳ Συνομοσπονδία ἐκπροσωπεῖ τίς πολύτεκνες οἰκογένειες τῆς Πατρίδος μας, οἱ ὁποῖες εἶναι περισσότερες ἀπό διακόσιες χιλιάδες (200.000), καί ἀπό κοινοῦ μέ τούς ἑκατό Συλλόγους Πολυτέκνων Μέλη τῆς Συνομοσπονδίας, ἑορτάζει τήν προαναφερθεῖσα ἑορτή. Παραλλήλως, τιμᾶ καί τούς προστάτες Ἁγίους τῆς Συνομοσπονδίας· τούς ἁγίους Τερέντιο, Νεονίλλη καί τά ἑπτά τέκνα τους. Τά ἐννέα μέλη τῆς θεοσεβοῦς αὐτῆς πολύτεκνης οἰκογενείας, ἐξαιτίας τῆς βαθειᾶς τους πίστεως στόν Χριστό, συνελήφθησαν κατά τήν περίοδο τῶν φοβερῶν ἐναντίον τοῦ Χριστιανισμοῦ διωγμῶν, βασανίσθηκαν ποικιλοτρόπως καί ὑπέστησαν ἅπαντες τόν διά ξίφους θάνατο. Ἔτσι, δόξασαν μέ τήν ζωή καί τό μαρτύριό τους τόν Κύριο, ὁ Ὁποῖος δοξάζει, κάνει δηλαδή μετόχους τῆς Βασιλείας Του, ὅλους ὅσοι Τόν δοξάζουν μέ ἔργα καί λόγια, μέ τήν μετάνοια καί τό εὐαγγελικό ἦθος, μέ τήν ζωή καί τόν θάνατό τους.

Ὁ σημερινός, λοιπόν, ἑορτασμός τῆς Ἡμέρας τῆς Πολύτεκνης Οἰκογενείας προβάλλει ὡς σημαντική εὐκαιρία προβληματισμοῦ τόσο γιά τήν Ἑλληνική Πολιτεία, ὅσο καί γιά τήν Ἑλληνική Κοινωνία γενικότερα, δεδομένου ὅτι, δυστυχῶς, ἡ Πατρίδα μας βρίσκεται στά πρόθυρα δημογραφικῆς καταρρεύσεως.