Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023

Η νοερά προσευχή και οι εν τω κόσμω πιστοί

 

Γέροντος Ιωσήφ Βατοπεδινού


Πάντα γεννάται το ερώτημα: Δύνανται αυτοί που ζουν στον κόσμο να ασχολούνται με την νοερά προσευχή; Προς τους ερωτώντας αποκρινόμεθα καταφατικά: Ναι. Για να γίνη καταληπτή η προτροπή μας προς τους ενδιαφερομένους, αλλά και η υπόδειξη στους μη γνωρίζοντας, εξηγούμεν συντόμως περί τούτου του θέματος, ώστε να μην προβληματίζωνται εκ της διαφορετικής ίσως ερμηνείας και προσδιορισμού της «νοεράς προσευχής».

Γενικά, η προσευχή είναι η μόνη υποχρεωτική και απαραίτητη εργασία και αρετή για όλη την λογική φύση, αισθητή και νοούμενη, ανθρωπίνη και αγγελική και γι' αυτό προσταζόμεθα στην αδιάλειπτό της εργασία.

~ Το παράπονο μέσα στην οικογένεια...

 


Πόσες μητέρες έχετε παράπονο από τα παιδιά σας,
και τα παιδιά από τους γονείς!
Γιατί να γίνεται αυτό;
Γιατί να συμβαίνει;
Θα δείτε ότι σε τελευταία ανάλυση συμβαίνει,
επειδή κανένας δεν παραιτείται από το θέλημά του.
Οι γονείς θέλουν να περνάει το δικό τους θέλημα,
που νομίζουν ότι είναι το καλύτερο,
τα παιδιά το δικό τους,
γιατί και αυτά νομίζουν ότι είναι το καλύτερο,
και πώς να συνεννοηθούν μετά οι άνθρωποι!

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ [:Α΄ Κορ. 8,8- 9,2] ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΠΕΡΙΚΟΠΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ

 

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ [:Α΄Κορ. 8,8- 9,2]          

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΠΕΡΙΚΟΠΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ

    «Βρμα δ μς ο παρίστησι τ Θε· οτε γρ ἐὰν φάγωμεν περισσεύωμεν, οτε ἐὰν μ φάγωμεν στερούμεθα(:Δεν είναι το φαγητό που μας παρουσιάζει ευάρεστους στον Θεό· διότι ούτε εάν φάμε προκόπτουμε και προοδεύουμε στην αρετή, ούτε εάν δεν φάμε, υστερούμε και μένουμε πίσω σε αυτήν)»[Α΄Κορ.8,8].

    Βλέπεις πως πάλι περιόρισε την αλαζονεία τους; Διότι, αφού είπε ότι «έχουμε γνώση όλοι και όχι μόνο εκείνοι, και ότι κανείς τίποτε δεν γνωρίζει όπως πρέπει να το γνωρίζει και ότι η γνώση καθιστά τον άνθρωπο αλαζόνα», κατόπιν, αφού τους παρηγόρησε και τους είπε ότι όλοι δεν κατέχουν τη γνώση και ότι αυτοί μολύνονται εξαιτίας της αδυναμίας τους, για να μη λένε εκείνοι: «Και τι μας ενδιαφέρει, αν όλοι δεν κατέχουν τη γνώση; Γιατί δεν έχει γνώση ο τάδε; Γιατί να είναι ασθενής στην πίστη;». Για να μην προβάλλουν αυτά τα επιχειρήματα λοιπόν, δεν προχώρησε ευθέως να τονίσει σαφώς ότι πρέπει κανείς να απέχει από τα ειδωλόθυτα, για να μη βλάψει εκείνον που είναι ασθενής ως προς την πίστη, αλλά αφού ανέφερε ακροθιγώς αυτό μόνο, κατά πρώτον αναφέρει κάτι ανώτερο από αυτό.

Κυριακή της Απόκρεω – Ο άγιος Εφραίμ ο Σύρος για τη Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου

 


ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ [:Ματθ. 25,31-46]

Ο ΑΓΙΟΣ ΕΦΡΑΙΜ Ο ΣΥΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ

     Αγαπητοί μου αδελφοί, ακούστε για τη δεύτερη και φοβερή παρουσία του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Έφερα στο νου μου την ώρα εκείνη και, καθώς αναλογίστηκα όσα πρόκειται τότε να συμβούν, κατατρόμαξα. Ποιος μπορεί να τα διηγηθεί; Ποια γλώσσα μπορεί να τα περιγράψει; Ποια αυτιά μπορούν να τα ακούσουν;

     Τότε ο Βασιλιάς της οικουμένης θα σηκωθεί από τον θρόνο της δόξας Του και θα έρθει για να κρίνει όλους τους κατοίκους της γης, αμείβοντας με αιώνια μακαριότητα τους άξιους και τιμωρώντας με αιώνια κόλαση τους αμαρτωλούς! Όταν τα φέρνω αυτά στο νου μου, τρόμος με κυριεύει. Παραλύω ολόκληρος. Τα μάτια μου δακρύζουν. Η φωνή μου κόβεται. Τα χείλη μου παγώνουν. Η γλώσσα μου τρέμει. Οι λογισμοί μου σταματούν. Αν και ο φόβος με πιέζει να σωπάσω, αναγκάζομαι να μιλήσω για χάρη της δικής σας ωφέλειας.

ΙΠΠΟΤΕΣ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ (35. Ο ΓΚΥΦΤΟ ΡΑΜΗ)

ΙΔΡΥΜΑ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ


Γεώργιος Χ. Μόδης

ΙΠΠΟΤΕΣ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

Εκλεκτά Διηγήματα: 36. ΚΑΛΑ ΚΕΡΑΣΙΑ, ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ


Ο οπλαρχηγός «Κόρακας» (Βασίλης Σταυρόπουλος) αποφάσισε νʼ αφήσει τον Βάλτο των Γιαννιτσών και να πεταχτεί ψηλά στο Βέρμιο, γιατί τα όργανα της Ρουμανικής προπαγάνδας το είχαν παρακάμει στην περιφέρεια της Βέροιας.

Σκότωσαν τον καλόγηρο και τον τσομπάνο της Μονής «Καληπέτρας» και τραυμάτισαν τον Μπακόπουλο απʼ το Ριάχοβο. Κέντρο και ορμητήριο τους είχαν την Ντόλιανη. Συνεργάζονταν στενά με τους κομιτατζήδες, είχαν δική τους συμμορία με αρχηγό παλιό κλέφτη τον Νταρλαγάνη. Και όμως τους είχαν οι Τούρκοι «μη στάξει και μη βρέξει» σύμφωνα με την αρχή του «διαίρει και βασίλευε». Τους είχαν χαϊδεμένα παιδιά και οι Αυστριακοί και κάπως και οι Ρωμιοί, που είχαν αναλάβει για λογαριασμό και των άλλων τεσσάρων «Μεγάλων Δυνάμεων» να ερμηνεύσουν την Μακεδονία με τις περίφημες «Ευρωπαϊκές Μεταρρυθμίσεις» που έκαμναν ό,τι μπορούσαν για να την αναστατώσουν και περιπλέξουν περισσότερο... Είχε καταντήσει η ρουμανική προπαγάνδα σε μερικά μέρη οχληρότατο αγκάθι στα πλευρά μας. Μας πρόσφερε πολύτιμη υπηρεσία η κομμουνιστική κυβέρνηση της Ρουμανίας, που την αγνόησε και την αποκήρυξε.

Εμείς στο σπίτι μας δε φταίγαμε ποτέ. - Ελευθέριος Ελευθεριάδης

 


Ποιος άραγε να φταίει;
Εμείς στο σπίτι μας, δεν φταίγαμε ποτέ.
Φταίγανε πάντα οι γείτονες. Οι φίλοι. Οι συγγενείς.
Φταίγανε οι κακές οι γλώσσες. Ο κόσμος. Οι συνθήκες.

Εμείς στο σπίτι μας δε φταίγαμε ποτέ.
Οι άλλοι δεν μας καταλάβαιναν. Δεν αναγνώριζαν το πόσο πολύ αξίζαμε. Δεν μας αποδίδανε τις τιμές, που έπρεπε να μας αποδόσουν.

Εμείς στο σπίτι μας δε φταίγαμε ποτέ.
Είχαμε να πούμε μια κακή κουβέντα για όλους τους. Και λέγαμε στον εαυτό μας ‘’Δεν κρίνουμε. Μόνο συζητάμε…’’. Δεν είναι κατάκριση να παραθέτεις γεγονότα…

Εμείς στο σπίτι μας δε φταίγαμε ποτέ.
Και έτσι μεγαλώσαμε και φτιάξαμε δικά μας σπίτια. Και την νοοτροπία αυτή τη πήραμε και εκεί. Και μάθαμε και στα παιδιά μας πως και αυτά ποτέ δε φταίνε…

Εμείς στο σπίτι μας δε φταίγαμε ποτέ.
Και μεγαλώσανε τα παιδιά μας. Και γίναν άντρες. Και γυναίκες. Και πέσαν και μας φάγανε. Μας φάγανε ζωντανούς.
Και αναρωτιόμαστε τώρα, οι ζωντανοί-νεκροί, ποιος άραγε να φταίει;

Ψυχολόγος Ελευθεριάδη ς Ελευθέριος

ΟΤΑΝ ΣΕ ΣΥΚΟΦΑΝΤΟΎΝ!



Στην άκρη μίας λίμνης είχαν κατέβει μερικά περιστέρια. Λίγο πιο πέρα, αναπηδούσαν έξω από το νερό, παί­ζοντας, ένα – δύο βατράχια… Καί ένα παιδάκι έριξε κα­τά κει μία πέτρα.
Τότε, τα μεν περιστέρια πέταξαν καί υψώθη­καν στον ουρανό, οι δε βάτραχοι βούτηξαν βαθιά στο νερό καί δεν ξαναφάνηκαν.

Το μικρό αυτό μύθο τον αναφέρει ό Μ. Βασίλειος.
Λέγει κα­τόπιν: «Μια συκοφαντία – σαν μία πέτρα πού πέφτει – μπορεί να έχει δύο αποτελέσματα: “Αν είμαστε ένοχοι, θα βουλιά­ξουμε εξ αιτίας της, όπως βούλιαξαν οί βάτραχοι σ’ εκείνο το τέλμα.
Αν όμως είμαστε καθαροί, θα γίνει αφορμή να βρε­θούμε πιο ψηλά, όπως τα περιστέρια»

"Είσαι ό,τι δηλώσεις" - Νικόλαος Θεοτοκάτος

 

https://youtu.be/zWjLUCInpSQ


Ομιλία που έγινε στις 30 Ιανουαρίου 2023, με ομιλητή τον Νικόλαο Θεοτοκάτο (νομικό, καθηγητής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης)

Ο ομιλητής αναλύει την σύγχυση περί έμφυλης ταυτότητας και τις λογικές αντιφάσεις που εμπεριέχει.

πηγή: https://ethniki-paideia.blogspot.com/

Ο Άγιος Παΐσιος για τα μνημόσυνα και το ψυχοσάββατο

 


Με αφορμή το ψυχοσάββατο πριν την Κυριακή της Απόκρεω, παραθέτουμε τα λόγια του αγίου Παϊσίου, ο οποίος μας καλεί να προσευχηθούμε και να προσφέρουμε ελεημοσύνη για την ανάπαυση των ψυχών των κεκοιμημένων. Οι προσευχές και τα μνημόσυνα έχουν τη δυνατότητα και από την κόλαση να βγάλουν τη ψυχή.

-Γέροντα, οι υπόδικοι νεκροί (πλην των Αγίων) μπορούν να προσεύχονται;

-Έρχονται σε συναίσθηση και ζητούν βοήθεια , αλλά δεν μπορούν να βοηθήσουν τον εαυτό τους. Όσοι βρίσκονται στον Άδη μόνο ένα πράγμα θα ήθελαν από τον Χριστό: να ζήσουν πέντε λεπτά για να μετανοήσουν. Εμείς που ζούμε, έχουμε περιθώρια μετανοίας, ενώ οι καημένοι οι κεκοιμημένοι δεν μπορούν πια μόνοι τους να καλυτερεύσουν την θέση τους, αλλά περιμένουν από εμάς βοήθεια. Γι’ αυτό έχουμε χρέος να τους βοηθούμε με την προσευχή μας.

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023

Γέροντας Θαδδαίος της Βιτόβνιτσα: «Να προσευχόμαστε για τους αγαπημένους μας κεκοιμημένους»

 


Ερώτηση: Πάτερ, τι μπορείτε να μας πείτε για τις ψυχές των κεκοιμημένων;

Απάντηση: Δεν πρέπει να θρηνούμε για τους νεκρούς, αλλά να προσευχόμαστε φλογερά ώστε ο Θεός να αξιώσει τα αγαπημένα μας πρόσωπα, που έχουν «αναχωρήσει», να συγκατοικήσουν με τους αγγέλους. Αυτό είναι ότι θέλει Εκείνος από μας. Οι θρηνωδίες δεν μας βγάζουν πουθενά. Ο θρήνος ενδέχεται να αποβεί όχι μόνο βλαβερός για τη δική μας υγεία, αλλά και ενοχλητικός για την ειρήνη που έχει χαρίσει ο Κύριος στην ψυχή του αγαπημένου μας προσώπου.

Ογδόντα χρόνια από την ατιμώρητη σφαγή 150 αθώων Ελλήνων από τους κατακτητές στο Δομένικο Ελάσσοντας

 


Γράφει ο Θεοφάνης Μαλκίδη 

 Η σφαγή 150 αθώων ανθρώπων στο Δομένικο Ελασσόνας από τον Ιταλικό στρατό κατοχής στις 16- 17 Φεβρουαρίου 1943, αποτελεί ένα ακόμη ατιμώρητο έγκλημα του Φασισμού και του Ναζισμού. Φασισμός ο οποίος επειδή δεν τιμωρήθηκε ο δάσκαλος Μουσταφά Κεμάλ, υιοθετήθηκε και εξελίχθηκε και από τους μαθητές του Αδόλφο Χίτλερ και Μπενίτο Μουσολίνι. 

Ελευθέριος Ανδρώνης: Guardian: Οι εκλογές κρατών χειραγωγούνται από πράκτορες που δρουν και στην Ελλάδα – Ζούμε μια παγκόσμια ψευδαίσθηση δημοκρατίας

 

O Guardian αποκάλυψε αυτό που υποπτευόμασταν όλοι - Ένα όργιο διαφθοράς στις εκλογικές διαδικασίες που κάνει τον λαό ακόμα πιο αηδιασμένο από την σήψη του πολιτικού συστήματος
 
 

Αποκάλυψη Guardian: «Ο κόσμος θα σιχαθεί τους πολιτικούς και θα τους κυνηγήσει. Όπως ένα μπαλόνι φουσκώνει και ξαφνικά σκάει, έτσι θα σκάσουν κι αυτοί». Αυτός ήταν ένα προφητικός λόγος του Αγίου Παϊσίου που με το προορατικό χάρισμα του «έβλεπε» τα γεγονότα της εποχής μας. Αυτά που «χθες» ήταν λόγια φωτισμένων γερόντων, σήμερα είναι ειδήσεις.

Στον καιρό που ζούμε, βλέπουμε να σκάνε συνεχώς τέτοια «μπαλόνια» με εκκωφαντικό θόρυβο, αφήνοντας πίσω τους αφόρητη δυσωδία και προκαλώντας απέχθεια στους λαούς για την σήψη που έχει εξαπλωθεί στο διεθνές πολιτικό σύστημα.

π. Αρσένιος Βλιαγκόφτης - Χαριστική βολή κατά της Δημοκρατίας

 

https://youtu.be/RAEjNIrYiSw

πηγή: https://ellasnafs.blogspot.com/

Το νόημα της Τσικνοπέμπτης

 


Εορτινή ατμόσφαιρα επικρατεί παντού την ημέρα της τσικνοπέμπτης, με ουρές να σχηματίζονται από το πρωί στα κρεοπωλεία και τις ταβέρνες να είναι γεμάτες με κόσμο από το βράδυ μέχρι το πρωί.

Όλοι γιορτάζουν ξέφρενα μια ημέρα που ίσως για τους περισσοτέρους να μη σημαίνει απολύτως τίποτα. Δεν έχει νόημα να αναφερθούμε στην ετυμολογία της λέξεως αλλά ούτε και στα έθιμα που αναβιώνουν τη συγκεκριμένη ημέρα. Τις πληροφορίες αυτές μπορούμε να τις βρούμε ανά πάσα στιγμή και ώρα στο διαδίκτυο.

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΨΑΛΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΑΥΙΔ

 



Ἤδη κατενόησα τὸ τῶν νοημάτων αὐτοῦ ὕψος. Ἤδη συνῃσθάνθην τὸ μεγαλεῖον τοῦ Ψαλτηρίου. Ἤδη ἀντελήφθην τὸ ἐν τοῖς ψαλμοῖς διαπνέον πνεῦμα λατρείας πρὸς τὸ θεῖον.Ἤδη ᾐσθάνθην τὸν πόθον τῆς πρὸς τὸν Θεὸν ἀνυψώσεως.
Ἤδη σύνοιδα ὁποῖον πῦρ θείας ἀγάπης διαχέεται ἐν τοῖς ψαλμοῖς.
Ἤδη κατενόησα τὴν διαπλαστικὴν τῶν ψαλμῶν ἐπὶ τῆς ψυχῆς καὶ τῆς καρδίας δύναμιν.
Ἤδη ἠννόησα πόσον εἰς προσευχὴν εἰσιν ἐπιτήδειοι καὶ εἰς ἔκφρασιν τοῦ τῆς πρὸς τὸν Θεὸν λατρείας συναισθήματος.
Ἤδη κατενόησα, διατὶ συνεστήθη ὑπὸ τῶν Ἁγίων Πατέρων , ὡς καθημερινὸν ἀνάγνωσμα ἐν ταῖς προσευχαῖς τῶν ἀκολουθιῶν.
Ἐγὼ τοῦ λοιποῦ θὰ τὸ ἔχω ἐγκόλπιόν μου καὶ θὰ τὸ φέρω ἐπάνω μου ὅπου ἀν πορευθῶ. Μὲ αὐτὸ θὰ αἰνῶ καὶ θὰ ὑμνῶ καὶ θὰ δοξολογῶ τὸν Θεόν.

Χαίρετε καὶ ἀγαλλιᾶσθε ἐν Κυρίῳ
Τῷ Κυρίῳ πρέπει αἴνεσις

Ὁ Πνευματικὸς ὑμῶν Πατὴρ
+ Ὁ Π ε ν τ α π ό λ ε ω ς Ν ε κ τ ά ρ ι ος

πηγή: https://yiorgosthalassis.blogspot.com/

«ΤΟ ΑΝΘΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ» - Παρέα της Τρίτης, 14 Φεβρουαρίου 2023


 https://youtu.be/lOjV5Xb2MVY?t=1579

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023

Άγιος Ιωάννης της Κροστάνδης: Έτσι μπορείς να αποκτήσεις καρδιακή πίστη

 

Εάν επιθυμείς να σου δώσει ο Θεός γρήγορα καρδιακή πίστη στην προσευχή, αγωνίσου με όλη την καρδιά σου να μιλάς και να κάνεις το κάθε τι ειλικρινώς και ουδέποτε να είσαι ψεύτικος στις δοσοληψίες σου με τους άλλους ανθρώπους.

Εάν είσαι ευθύς και αληθινός με τους άλλους, τότε ο Θεός θα σου δώσει αμέσως αληθινή πίστη.

Αυτός που δεν είναι τίμιος στις δοσοληψίες με τους άλλους ανθρώπους, ο Θεός δεν τον δέχεται εύκολα, όταν προσεύχεται. Τον κάνει να αισθανθεί ότι είναι ανειλικρινής με τους άλλους και γι’ αυτό δεν μπορεί να είναι τελείως ειλικρινής με το Θεό.


Άγιος Ιωάννης της Κροστάνδης


H καρδιακή πίστη είναι απαραίτητη για τον άνθρωπο, διότι το φως της διάνοιας μας είναι πολύ περιορισμένο, αφού δεν μπορεί αυτή να περιέχει πολύ διανοητικό φως. O Kύριος ο Θεός μας είναι άπειρο Φως και ο κόσμος είναι μία άβυσσος της Παντοδυναμίας Tου και της Σοφίας Tου, διότι μόνο τόσο και όχι περισσότερο, μπορεί να περιέχεται από αυτά στη φθαρτή μας σάρκα.

O Xριστός εισέρχεται στην καρδιά με την πίστη και κατοικεί σ’ αυτή με ειρήνη και χαρά. Δεν ειπώθηκε χωρίς λόγο από το Θεό ότι “Aυτός είναι Άγιος και αναπαύεται εν τοις αγίοις”.

πηγή: https://immorfou.org.cy/

Διακοσίων ετών ο Ύμνος στην Ελευθερία

 



Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου 

 Το 2023 ονομάσθηκε «Λογοτεχνικό Έτος Άλκης Ζέη», με την ευκαιρία των εκατό ετών από την γέννηση της εν λόγω συγγραφέως (1923-2020). Φέτος ο Ελληνισμός εορτάζει μια σημαντική επέτειο, τα διακόσια χρόνια από τη σύνθεση του Εθνικού μας Ύμνου από τον μεγάλο ποιητή μας Διονύσιο Σολωμό. Στο λόφο του Στράνη, στη Ζάκυνθο, ο 23ετής μόλις ετών μεγαλοφυής Ποιητής, μέσα σε ένα μήνα, τον Μάιο του 1823, συνθέτει τον Ύμνο με τον οποίο «δίδει όχι μόνο τον λυρικό του ενθουσιασμό, τα κυριώτερα στάδια της Επαναστάσεως κατά τα δύο πρώτα έτη, κατά ξηρά και κατά θάλασσα, την εκπολιόρκησιν της Τριπολιτσάς... την πολιορκίαν του Μεσολογγίου..., την θανάτωσιν του Πατριάρχου, τον κοινόν αγώνα της Ελλάδος – Ελευθερίας και της Θρησκείας, αλλά και νουθετεί τους μαχομένους Έλληνας κατά της επαράτου Διχονοίας», όπως γράφει ο αείμνηστος καθηγητής Ν.Β. Τωμαδάκης στο βιβλίο «Σολωμού Άπαντα» (Εκδ. Γρηγόρη). 

Οι Αγγλικανοί στα πλαίσια της Woke ατζέντας, ζητούν την κατάργηση της έμφυλης αναφοράς στο Θεό!

 



Ν. Φάρατζ : «Αν πρόκειται να ακολουθήσουν αυτή τη γελοία διαδρομή, μπορεί να κλείσουμε την Εκκλησία της Αγγλίας»

H Εκκλησία της Αγγλίας στα πλαίσια της Woke ατζέντας, αναθεωρεί τον Θεό ως «ουδέτερο φύλο»

Το φύλο του Θεού είναι θέμα συζήτησης εντός της Εκκλησίας εδώ και πολλά χρόνια αλλά τώρα παίρνει άλλη διάσταση λόγω του Woke κινήματος

Γράφει ο Δημήτρης Σωτηρίου


Σε γραπτή ερώτηση προς τη Λειτουργική Επιτροπή από τη Γενική Σύνοδο, το νομοθετικό σώμα της Εκκλησίας της Αγγλίας είπε ότι εξετάζει έναν Θεό με ουδέτερο φύλο.

Το φύλο του Θεού είναι θέμα συζήτησης εντός της Εκκλησίας εδώ και πολλά χρόνια αλλα τώρα παίρνει άλλη διάσταση λόγω του Woke κινήματος. Πολλοί έχουν υποστηρίξει την εγκατάλειψη των αρσενικών αντωνυμιών He and Him καθώς και των αναφορών στον Θεό προς όφελος ουδέτερων ως προς το φύλο ή γυναικείων ισοδύναμων.

Ἅγιος Παΐσιος: «Πάντα ἐν σοφία ἐποίησας...»

 

– Γέροντα, νὰ χαλάσουμε τὶς χελιδονοφωλιές; Τὰ χελιδόνια λερώνουν καὶ μαζεύονται κοριοί.

– Μπορεῖς ἐσύ νὰ κάνης μία χελιδονοφωλιά; Τί ἔχει κάνει ὁ Θεὸς μὲ ἕναν Του λόγο! Τί ἁρμονία, τί ποικιλία! Ὅπου καὶ νὰ στραφῆ κανεὶς βλέπει τὴν σοφία καὶ τὸ μεγαλεῖο του Θεοῦ. Δές τὰ οὐράνια φῶτα, τὰ ἀστέρια, μὲ πόση ἁπλότητα τὰ σκόρπισε τὸ θεϊκό Του χέρι, χωρίς νὰ χρησιμοποιήση μαστορικό ράμμα καὶ ἀλφάδι. Πόσο ξεκουράζουν τούς ἀνθρώπους! Ἐνῶ τὰ κοσμικά φῶτα, βαλμένα μὲ τάξη στὴν σειρά, εἶναι πολύ κουραστικά. Μὲ πόση ἁρμονία τὰ ἔχει κάνει ὅλα ὁ Θεός!

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023

Η ευλογημένη ντροπή

 



Η έννοια του «προσώπου» είναι θεμελιώδης για την Oρθόδοξη ανθρωπολογία. Δυστυχώς, οι καιροί της βιασύνης, της ευκολίας και των συνθημάτων δεν επιτρέπουν, όχι μόνον στον απλό Ορθόδοξο Έλληνα Χριστιανό, αλλά ούτε και στους κάπως περισσότερο ενημερωμένους περί τα θεολογικά, να διεισδύσουν στο βάθος της έννοιας αυτής και να διαπιστώσουν τη σημασία της, τόσο για την σχέση Θεού – ανθρώπου, όσο και για τη σχέση των ανθρώπων μεταξύ μας.

Παρ΄ όλ΄ αυτά, στην συνείδηση των περισσοτέρων, θρησκευμένων και μη, το «πρόσωπο» περικλείει έναν βαθμό οικειότητας και φέρνει στον νου την φυσιογνωμία, αποδίδοντας στην ανθρώπινη ύπαρξη, στην οποίαν αναφερόμαστε, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, πρώτα τα φυσικά και πολύ συχνά και εκείνα του χαρακτήρα.

Η αγάπη είναι θυσία - Ελευθέριος Ελευθεριάδης


Κάθε ευκαιρία για να δείξεις την αγάπη και το ενδιαφέρον σου στον άλλον είναι θεμιτή.
Και σήμερα, ναι, είναι μια τέτοια ευκαιρία.
Η αγάπη όμως, δεν εκφράζεται μόνο με σοκολάτες, με λουλούδια και γλυκόλογα.
Η αγάπη εκφράζεται με υπομονή. 
Η αγάπη εκφράζεται με το να δώσεις κουράγιο στον άνθρωπό σου που είναι φοβισμένος. 
Η αγάπη εκφράζεται με το να πεις ευχαριστώ για τα διπλωμένα ρούχα και το φαγητό που βρήκες έτοιμο. 
Η αγάπη εκφράζεται με το να μην θεωρήσεις δεδομένο, τίποτα, από τα μικρά που σου προσφέρει σιωπηλά ο άλλος.
Η αγάπη εκφράζεται με το να βρεις έναν λόγο καλό να πεις και ας σέρνεσαι. 
Η αγάπη εκφράζεται με τον να δώσεις χρόνο στον άλλον να σου μιλήσει. 
Η αγάπη εκφράζεται με το να ακούσεις. Να αφουγκραστείς.
Η αγάπη εκφράζεται, με κόψιμο του θελήματος. 
Η αγάπη εκφράζεται, με πάτημα του εγωισμού.
Η αγάπη είναι θυσία φίλε μου.
Η αγάπη είναι θυσία.

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023

Σεξουαλική αγωγή ή οικογενειακή αγωγή;

 

Γράφει ο Θεόδωρος Ι. Ρηγινιώτης

Το σύγχρονο πολιτισμικό παράδειγμα (μοντέλο)

Στις χώρες του δυτικού κόσμου κυριαρχεί πλέον ένα πολιτισμικό μοντέλο, μέσα στο οποίο:

· Ζούμε μόνοι μας και σχεδόν ο μοναδικός σκοπός της ζωής μας είναι να εργαζόμαστε. Τα παιδιά μας, αγόρια και κορίτσια, από μικρά θυσιάζουν την παιδική τους ηλικία (πολλές φορές με αφόρητες πιέσεις από τους γονείς τους) για να αποκτήσουν «εφόδια» για το επαγγελματικό τους μέλλον και, καθώς μεγαλώνουν, μαθαίνουν ότι ο μόνος αξιόλογος στόχος, στον οποίο πρέπει να προσανατολίζονται, είναι η επιλογή του επαγγέλματος που θα ακολουθήσουν.

Του αγίου Βαλεντίνου!...

 Ο άγιος Βαλεντίνος είναι ένας άγιος ιερέας της Ρώμης, που θανατώθηκε από τους Ρωμαίους τον 3ο αιώνα μ.Χ. Είναι λοιπόν ένας ορθόδοξος άγιος, αφού η αρχαία Εκκλησία της Δυτικής Ευρώπης (των πρώτων χιλίων χρόνων μετά Χριστόν) είναι κι αυτή ορθόδοξη.

Ο άγιος Βαλεντίνος όμως δεν έχει σχέση με κάποια "ημέρα των ερωτευμένων". Απ' ό,τι καταλαβαίνω, διαβάζοντας το παρακάτω post, απλά έτυχε η ημέρα του μαρτυρίου του (δηλ. η εορτή της μνήμης του) να συμπίπτει με την αρχαία ειδωλολατρική γιορτή Lupercalia (λουπερκάλια - γιορτή του "θεού Λύκου", Lupercus, που μετά ταυτίστηκε με τον Πάνα και το Φαύνο), μια γιορτή γονιμότητας των αρχαίων Ρωμαίων για την καινούργια άνοιξη (στοιχεία γι' αυτήν εδώ). Σε πολλές περιπτώσεις, π.χ. τις Απόκριες, τα έθιμα των αρχαίων εορτών παρέμειναν στο λαό και μετά την αποδοχή του χριστιανισμού, παίρνοντας όμως χριστιανικό περιεχόμενο. Έτσι ο άγιος Βαλεντίνος "μετατράπηκε" σε "άγιο των ερωτευμένων" ή -πιο σωστά- η μέρα της μνήμης του παρέμεινε ως "ημέρα των ερωτευμένων".

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023

Άρειος Πάγος: Πωλείται η Ελλάς – Η δικαιοσύνη απεφάνθη πως του Έλληνα το σπίτι ανήκει στο fund και τον τραπεζίτη!

 


Με μια απόφαση - «ταφόπλακα» για την πρώτη κατοικία, ο Άρειος Πάγος έδωσε το σύνθημα για την τελική έφοδο ενάντια στην ιδιωτική περιουσία 

 Γράφει ο Ελευθέριος Ανδρώνης 

 Με ισχυρότατη πλειοψηφία (56-9), η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου τάχθηκε υπέρ των εκπροσώπων των funds (servicers), με αποτέλεσμα οι δεύτεροι να είναι σε θέση να πραγματοποιούν πλειστηριασμούς στο όνομά τους σε ακίνητα τα οποία έχουν αποκτήσει με εξαγορά. 

 Μετά την εξωφρενική απόφαση της πλειοψηφίας των Αρεοπαγιτών, περίπου 700.000 δανειολήπτες πετιούνται απροστάτευτοι στην αρένα των πλειστηριασμών για να κατατρώγουν τις σάρκες τους τα κοράκια των αγορών. Περιουσίες που θα λεηλατηθούν από τους διάφορους «πάτσηδες» του συστήματος που βγαίνουν παγανιά στην αγορά και αγοράζουν τα κόκκινα δάνεια για εξευτελιστικά ποσά. 

Τα παιδιά των υπονόμων

 

Η κατάντια του πολιτισμού μας. Το δημόσιο αποχετευτικό σύστημα χώρος απόρριψης των ανεπιθύμητων αγέννητων παιδιών.

Από «Αφήστε με να ζήσω!»

Συγκινούμαστε από τα περιστατικά παιδικής κακοποίησης. Σπαρακτικά άρθρα για τα παιδιά των φαναριών, των ιδρυμάτων, τα κακοποιημένα, τα εξαρτημένα, από εμπόλεμες ζώνες. Ταρακουνούν έντονα τη συνείδησή μας. Και είναι λογικό γιατί η εγκατάλειψη των παιδιών σημαίνει αυτοκτονία της κοινωνίας μας. Χωρίς παιδιά δεν υπάρχει αύριο. Υπάρχουν μόνο τα γηρατειά και θάνατος.

Απαγόρευση της «θεραπείας μεταστροφής» για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα

 


Η πολιτεία τη στερεί από όσα την επιθυμούν, επεμβαίνοντας άκομψα σε πολύ προσωπικές επιλογές ζωής.

Ήδη έχει αρχίσει η συντονισμένη ενημέρωση του Δημοσίου για τα ΛΟΑΤΚΙ+ ζητήματα σε εφαρμογή της πολιτικής απόφασης του Μαρτίου του 2021 για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+(α)  

Μέρος αυτής της πρωτοβουλίας είναι και η ψήφιση της απαγόρευσης των καλουμένων «θεραπειών μεταστροφής». Ως «προσπάθεια μεταστροφής» θεωρείται η παραμικρή έκφραση προβληματισμού ή επιφύλαξης για τον ΛΟΑΤΚΙ τρόπος ζωής όπως και η παροχή συμβουλής ακόμη και όταν το ίδιο το ΛΟΑΤΚΙ άτομο την αναζητά. Σύμφωνα με το νόμο ο παρέχων την συμβουλή μπορεί να διωχθεί ως άτομο που υποτιμά τα πρόσωπα ή ενεργεί κακοποιητικά.(β)  

Το μυστικό της τέχνης για να θεραπεύσουμε τις νόσους της ψυχής

 


Αγίου Ιωάννου της Κροστάνδης

Ο τρόπος θεραπείας μιας πνευματικής νόσου (αμαρτίας) διαφέρει πολύ από τον τρόπο θεραπείας των σωματικών παθήσεων.

Στη δευτέρα περίπτωσι, χρειάζεται προσοχή και αβρότης απέναντι του πονεμένου μέρους. Πρέπει να του βάλουμε χλιαρό νερό, μαλακά επιθέματα, καταπαραϋντικά κ.λ.π. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τις πνευματικές παθήσεις. Αν έχης κάποια τέτοια αρρώστια, μην την καλομεταχειρίζεσαι, αλλά σταύρωσέ την. Μη της φέρεσαι με επιείκια, μη τη θωπεύεις. Αλλά κάμε ευθύς το αντίθετο απ’ ό,τι σου ζητεί. Αν μίσησες τον πλησίον σου, σταύρωσε ευθύς αυτό το πάθος, άρχισε ευθύς να αγαπάς με περισσότερη αγάπη και πάθος τον πλησίον σου. Αν έπεσες στο αμάρτημα της φιλαργυρίας, αγωνίσου ευθύς να γίνης γενναιόδωρος. Αν παρασύρθηκες από τον φθόνο, κάμε ευθύς την καρδιά σου καλόβολη. Αν έπεσες σε υπερηφάνεια, ευθύς ταπείνωσε τον εαυτό σου και γίνε χώμα να σε πατήσουν οι άλλοι. Αν φάνηκες λαίμαργος, αγωνίσου με τη νηστεία και κρατήσου στην εγκράτεια με υπομονή. Το μυστικό της τέχνης για να θεραπεύσουμε τις νόσους της ψυχής έγκειται στο να μη της λυπώμαστε καθόλου, αλλά να τις ξερριζώνουμε αμείλικτα.

Όσο είναι σ’ εμάς εύκολο να ζητάμε με λόγια από τον Θεό κάτι, άλλο τόσο και απείρως πιο πολύ εύκολο είναι στον Θεό να μας το δώση. Ο Θεός λέγει: «το ρήμα μου ό εάν εξέλθη εκ του στόματός μου, ου μη αποστραφή, έως αν τελεσθή όσα αν ηθέλησα». (Ησ. νε’ 11). Ο λόγος του Θεού ισοδυναμεί με έργο.

«Η εν Χριστώ ζωή μου» – Αγ. Ιωάννου της Κροστάνδης, εκδ. Παπαδημητρίου, σ. 143

πηγή: https://simeiakairwn.wordpress.com/

Το ιερό ζευγάρι Ακύλας και Πρίσκιλλα: Οι προστάτες των αγαπημένων συζύγων

 



Στις 13 Φεβρουαρίου η Εκκλησία μας εορτάζει την ιερή μνήμη δύο σημαντικών αγίων της αποστολικής εποχής, του Ακύλα και της Πρίσκιλλας. Οι δύο αυτοί ιεροί σύζυγοι αποτελούν για την Ορθόδοξη Εκκλησία μας την αληθινή εκδοχή του ανύπαρκτου και εμπορικού «αγίου Βαλεντίνου». Ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος είχε προτείνει να αντικατασταθεί με αυτή η φερμένη από την κακόδοξη «χριστιανική» Δύση «εορτή των ερωτευμένων».

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023

Πως αποφεύγουμε την κατάθλιψη!

«Σε νέα χήρα που ήταν πολύ λυπημένη, ο όσιος Γέροντας Πορφύριος έδωσε οδηγίες να εργάζεται εντατικά, για να μπορέσει να αποφύγει την κατάθλιψη που την απειλούσε. Με την εργασιοθεραπεία και την προσευχή, που της συνέστησε ο όσιος, είχε εκπληκτικά αποτελέσματα. Η θλίψη της μεταβλήθηκε σε εσωτερική γαλήνη και χαρά, μέχρι σημείου που να διερωτάται μήπως παραφρόνησε. Ο Γέροντας την καθησύχασε και την διαβεβαίωσε ότι η πνευματική χαρά της προέρχεται από τη χάρη του Χριστού που έλαβε» (Όσιος Πορφύριος καυσοκαλυβίτης, από βιβλίο: Ανθολόγιο Συμβουλών, έκδ. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, Μήλεσι Αττικής).

Είναι από τα «τέρατα» της εποχής μας, και όχι μόνο. Στέκει βαριά η σκιά της ιδίως στις πιο ευαίσθητες ψυχές και απειλεί όχι μόνο την ψυχική αλλά και τη σωματική διάσταση του ανθρώπου. Στις βαρύτερες περιπτώσεις χρειάζεται η καταφυγή στην ιατρική επιστήμη και η λήψη των αναλόγων φαρμάκων. Κι είναι ένας «τέρας» που ανά πάσα στιγμή μπορεί να κτυπήσει την πόρτα του καθενός! Πολλοί άγιοι αντιμετώπισαν τον πειρασμό αυτόν και πάλεψαν μέχρι την τελευταία τους στιγμή. Κι έγινε ο πειρασμός αυτός τελικώς το σκαλοπάτι για να οδηγηθούν σε μεγαλύτερα ύψη αγιότητας. Να θυμηθούμε μεταξύ άλλων την αγία Ολυμπιάδα, τη βασική συνεργάτιδα του αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου, ή τον νεώτερο όσιο Παναγή τον Μπασιά. Και μιλάμε όπως καταλαβαίνουμε για την κατάθλιψη. Όχι απλώς τη θλίψη που αποτελεί στοιχείο της καθημερινότητας του κάθε ανθρώπου - τόσο που χωρίς αυτήν ή καλύτερα χωρίς αυτές, γιατί είναι πολλές, δεν μπορεί κανείς να εισέλθει, κατά τον Κύριο, στη Βασιλεία του Θεού – αλλά την πολλαπλασιασμένη θλίψη που λειτουργεί συντριπτικά για την ψυχοσωματική υπόστασή μας.

Άγιος Παΐσιος: «Να γίνετε ραντάρ γιατί τα πράγματα ζορίζουν»

 


Να γίνετε ραντάρ, γιατί και τα πράγματα ζορίζουν. Θα διοργανώσουμε ένα συνεργείο προσευχής. Να κάνετε πόλεμο με το κομποσχοίνι.

Με πόνο να γίνεται η προσευχή. Ξέρετε τί δύναμη έχει τότε η προσευχή;

Πολύ πληγώνομαι, όταν βλέπω μοναχούς να ενεργούν ανθρωπίνως και όχι με την προσευχή δια μέσου του Θεού στα δυσκολοκατόρθωτα ανθρωπίνως. Ο Θεός μπορεί όλα να τα τακτοποιήση.

Πατήρ Αλέξανδρος Σμέμαν. Ο Άσωτος Υιός

 


ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΑΣΩΤΟΥ

Η παραβολή αυτή διαβάζεται στις εκκλησίες καθώς οι πιστοί αρχίζουν να προετοιμάζονται για τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή, τον καιρό της μετανοίας. Ίσως δε πουθενά αλλού στα ευαγγέλια να μην αποκαλύπτεται καλύτερα η ουσία της μετανοίας. Ο άσωτος υιός άφησε το σπίτι του και πήγε «εἰς χώραν μακράν»· αυτή δε η «μακρά χώρα», αυτή η ξένη χώρα μας δείχνει επίσης τη βαθύτερη ουσία της δικής μας ζωής, της δικής μας κατάστασης. Μόνο όταν το καταλάβουμε, θα μπορέσουμε να αρχίσουμε την επιστροφή στην αυθεντική ζωή. Ο άνθρωπος που ποτέ δεν αισθάνθηκε αυτή την απόσταση, ακόμη και για μια φορά στη ζωή του, που ποτέ δεν έχει νιώσει πως βρίσκεται σε μια πνευματική έρημο, απομονωμένος, εξόριστος, δεν μπορεί ποτέ να καταλάβει το νόημα του Χριστιανισμού.