Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024

ΤΟ ΓΕΝΕΣΙΟ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ [:Φιλιπ. 2,5-11] ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΠΕΡΙΚΟΠΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ


ΤΟ ΓΕΝΕΣΙΟ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ [:Φιλιπ.2,5-11]

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΠΕΡΙΚΟΠΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ

«Τοῦτο γὰρ φρονείσθω ἐν ὑμῖν ὃ καὶ ἐν Χριστῷ ᾿Ιησοῦ, ὃς ἐν μορφῇ Θεοῦ ὑπάρχων οὐχ ἁρπαγμὸν ἡγήσατο τὸ εἶναι ἴσα Θεῷ, ἀλλ' ἑαυτὸν ἐκένωσε μορφὴν δούλου λαβών, ἐν ὁμοιώματι ἀνθρώπων γενόμενος, καὶ σχήματι εὑρεθεὶς ὡς ἄνθρωπος ἐταπείνωσεν ἑαυτὸν γενόμενος ὑπήκοος μέχρι θανάτου, θανάτου δὲ σταυροῦ. διὸ καὶ ὁ Θεὸς αὐτὸν ὑπερύψωσε καὶ ἐχαρίσατο αὐτῷ ὄνομα τὸ ὑπὲρ πᾶν ὄνομα, ἵνα ἐν τῷ ὀνόματι ᾿Ιησοῦ πᾶν γόνυ κάμψῃ ἐπουρανίων καὶ ἐπιγείων καὶ καταχθονίων, καὶ πᾶσα γλῶσσα ἐξομολογήσηται ὅτι Κύριος ᾿Ιησοῦς Χριστὸς εἰς δόξαν Θεοῦ Πατρός(:Εφόσον δηλαδή είστε μαθητές και δούλοι του Ιησού Χριστού, πρέπει να μιμηθείτε την ταπείνωση και την αυταπάρνησή Του. Ας υπάρχει λοιπόν μέσα σας αυτό το φρόνημα της ταπεινώσεως και αυταπαρνήσεως που είχε κι ο Ιησούς Χριστός. Ο Ιησούς Χριστός δηλαδή, αν και είχε την ίδια ουσία και φύση με τον Θεό Πατέρα και ως απαράλλακτη και ζωντανή εικόνα του Θεού είχε τη μορφή και τη φύση του Θεού, δεν θεώρησε την ισότητά Του με τον Θεό Πατέρα αποτέλεσμα αρπαγής· διότι εάν ήταν αποτέλεσμα αρπαγής, δεν θα τολμούσε να το αποθέσει, από φόβο μήπως το χάσει.

Ο Τύπος, ο Χάξλεϊ και ο Καραϊσκάκης


«Η τέλεια δικτατορία θα έχει την εμφάνιση της δημοκρατίας. Μια φυλακή χωρίς τοίχους στην οποία οι κρατούμενοι δεν θα ονειρεύονται να δραπετεύσουν»

Το τεράστιο πρόβλημα του ελέγχου των ειδήσεων υπήρχε ανέκαθεν. Ειδικά εκείνων των ειδήσεων που μπορεί να θεωρούνται αρνητικές για τους κυβερνώντες και τους ισχυρούς. Όπως έλεγε και ο Γεώργιος Καραϊσκάκης με τον δικό του γλαφυρό τρόπο «όποιος θέλει να κουμαντάρη τους Έλληνες πρέπει να βαστάη ένα δισάκι γεμάτο, ομπρός το Χριστό, πίσω τους διαόλους και στη μέση το χρυσάφι».

Αν ζούσε σήμερα ο οπλαρχηγός «γιός της καλογριάς», θα είχε μάλλον τρελαθεί. Με τον πολλαπλασιασμό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της ψηφιακής επικοινωνίας, θα ήταν πολύ δύσκολο να καταλάβει πού βρίσκεται η αλήθεια και που τα fake news. Όχι μόνο στα κείμενα και τα σχόλια, αλλά και στις εικόνες, τις ρετουσαρισμένες φωτογραφίες και τα βίντεο.

Γιατί τόσες πολλὲς προσευχὲς μένουν χωρὶς ἀποτέλεσμα


Ἁγίου Φιλαρέτου Μόσχας

Ὅμως εἶναι καιρὸς πλέον νὰ ἐξετάσουμε, γιατί τόσες πολλὲς προσευχὲς μένουν χωρὶς ἀποτέλεσμα, ἐφόσον κάθε προσευχὴ μπορεῖ πάντα νὰ εἶναι τόσο δυνατὴ καὶ ἀποτελεσματική. Διότι γιὰ χάρη κυρίως αὐτοῦ τοῦ ἐρωτήματος, διατυπώσαμε ὅλα ὅσα ἤδη ἔχουμε πεῖ.

‘Ἂς δοῦμε εἰδικὰ μιὰ περίπτωση, στὴν ὁποία μιὰ προσευχή φαίνεται νὰ μὴ τυγχάνει ἀπαντήσεως, ἐνῶ στὴν πραγματικότητα ἀπαντᾶται μὲ ἕναν ἀπροσδόκητο καί ὑπερφυὴ τρόπο. Ἔτσι, ὁ Παῦλος «ὑπὲρ τούτου τρὶς τὸν Κύριον παρεκάλεσε, ἵνα ἀποστῆ ἀπ’ αὐτοῦ ὁ σκόλωψ ὁ ἐν σαρκί». Ὅμως ὁ Κύριος τοῦ ἀπάντησε: «ἀρκεῖ σοι ἡ χάρις μου. Ἡ γὰρ δύναμίς μου ἐν ἀσθενεία τελειοῦται». Ὁ πειρασμὸς δὲν ἀπομακρύνεται: ὅμως μιὰ νίκη ἀκόμη πιὸ θαυμαστὴ δίνεται ἐπὶ τοῦ συνεχιζόμενου πειρασμοῦ. Ἐὰν παραδεχτοῦμε τέτοιες περιπτώσεις, ὅλες οἱ ἀνεπιτυχεῖς προσευχὲς ἐξηγοῦνται ἀπὸ αὐτὴ τὴν μικρὴ φράση τοῦ Ἀποστόλου: «Αἰτεῖτε καὶ οὐ λαμβάνετε, διότι κακῶς αἰτεῖσθε, ἵνα ἐν ταῖς ἡδοναῖς ὑμῶν δαπανήσετε».

Δικαιωματιστικός θίασος: Όταν βλασφημούνται τα θεία η σάτιρα «δεν έχει όρια» – Όταν ο Σεφερλής σατιρίζει «το» Nemo, τότε πέφτει woke πέλεκυς

Εξαπέλυσαν πόλεμο κατά του Μάρκου Σεφερλή γιατί σατίρισε τα «non binary» άτομα, εκείνοι που λυσσούν πως η τέχνη δεν πρέπει να περιορίζεται


Συντάκτης: Ελευθέριος Ανδρώνης

Ασφαλώς μπορεί κάποιος να έχει διάφορες ενστάσεις για το χιούμορ του Μάρκου Σεφερλή. Άλλος μπορεί να το βρίσκει ξεπερασμένο, άλλος παιδιάστικο, άλλος «κρύο» ή άλλος να το απολαμβάνει με την καρδιά του. Αυτά είναι καθαρά θέματα γούστου και αισθητικής. Αυτό που δεν μπορεί να αρνηθεί κανείς, είναι ότι ο Μάρκος Σεφερλής έχει καταφέρει στην καριέρα του να προσελκύσει το δικό του αφοσιωμένο κοινό (που δεν είναι καθόλου μικρό), και να είναι ο τελευταίος που συντηρεί ζωντανή την κατά τα άλλα «πεθαμένη» επιθεώρηση.

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024

Κωστή εμείς δεν έχουμε. Ο Θεός όμως πάντα έχει και πρόσεχε! (Άγ.Νεκτάριος)

Κάποτε επισκέφτηκε κάποιος τον Άγιο Νεκτάριο και του είπε:

- Σεβασμιότατε, χρωστώ 25 δραχμές (πολλά λεφτά για την εποχή εκείνη). Αύριο το γραμμάτιο λήγει και πάω χαμένος... Δεκάρα δεν έχω και σε παρακαλώ να με βοηθήσεις.

Ο Άγιος Νεκτάριος καλεί τον ταμία του και του λέει:
- Κωστή, δώσε 25 δραχμές στον άνθρωπο.

Και φωνάζει από μέσα ο Κωστής στον Άγιο και του λέει:
- Δεν έχουμε Σεβασμιότατε.
- Για κοίταξε Κωστή, γιατί είναι ανάγκη...
- Σεβασμιότατε το ταμείο έχει όλο και όλο 25 δραχμές και είμαστε στην αρχή του μήνα. Πώς θα βγάλουμε το μήνα;
- Δώσε Κωστή και έχει ο Θεός!
Ο Κωστής μουρμουρίζοντας έδωσε τις 25 δραχμές και ο ξένος έφυγε.
Δεν είχε όμως περάσει αρκετή ώρα και έρχεται μια ειδοποίηση από την Αρχιεπισκοπή που έλεγε τα εξής:

6 Σεπτεμβρίου 1955 – Ἠ λήθη τοῦ κακοῦ εἶναι ἄδεια γιὰ τὴν ἐπανάληψή του…


Γράφει ὁ Λεωνίδας Κουμάκης

Στὸ βάθρο τοῦ Ἑλληνικοῦ μνημείου ποὺ βρίσκεται στὸ ναζιστικὸ στρατόπεδο συγκεντρώσεως καὶ ἐξοντώσεως Μαουτχάουζεν – Γκούζεν (Konzentrationlager Mauthausen – Gusen) τῆς Αὐστρίας, στὸ ὁποῖο βρῆκαν τραγικὸ θάνατο 3.700 Ἕλληνες κατὰ τὴν διάρκεια τοῦ Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, εἶναι χαραγμένη ἡ φράση «Ἐμᾶς ποὺ θανατωθήκαμε ἐδῶ, μἠ μᾶς ξεχνᾶς γιατὶ ἡ λήθη τοῦ κακοῦ εἶναι ἄδεια γιὰ τὴν ἐπανάληψή του».

Πράγματι, ἡ λήθη τοῦ κακοῦ εἶναι οὐσιαστικὰ ἡ ἄδεια γιὰ τὴν ἐπανάληψή του. Γιὰ τὸν λόγο ἀκριβῶς αὐτόν, οἱ ἀπανταχοῦ τῆς γῆς Ἕλληνες τῆς Κωνσταντινουπόλεως ἀλλά, καὶ ὁλόκληρος ὁ Ἑλληνισμός, δὲν θὰ ξεχάσουν ποτὲ τὸ φονικὸ πογκρόμ ποὺ ἐξαπέλυσαν, τὴν νύκτα τῆς 6ης Σεπτεμβρίου 1955, ὀργανωμένες ὁμάδες τοῦ Τουρκικοῦ παρακράτους, μὲ τὴν ἁρμονικὴ συνεργασία τῆς Τουρκικῆς κυβέρνησης καὶ τὴν ἔνοχη σιωπὴ τῶν μεγάλων συμμάχων μας, ἐναντίον τοῦ χριστιανικοῦ πληθυσμοῦ τῆς Κωνσταντινουπόλεως.

Το εν Χώναις Θαύμα του Αρχάγγελου Μιχαήλ (6 Σεπτεμβρίου)


του Κωνσταντίνου Αθ. Οικονόμου, δασκάλου

O μέγας Aρχιστράτηγος του Θεού Mιχαήλ, και προ της ενσάρκου οικονομίας, είχε ευσπλαγχνία στο ανθρώπινο γένος. Mετά δε την ενσάρκωση του Θεού Λόγου, ακόμη μεγαλύτερη ευσπλαγχνία και αγάπη έδειξε στους Xριστιανούς.

Η ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ: Ο Eυαγγελιστής Iωάννης ο Θεολόγος, κηρύττωντας το Eυαγγέλιον στα μέρη της Μικράς Ασίας, προφητικά είπε, ότι μετά από λίγο καιρόν στην περιοχή θα γινόταν μια νέα επισκοπή εξαιτίας της ξεχωριστής πρόνοιας του Αρχαγγέλου Mιχαήλ. Λίγα έτη μετά η περιοχή για την οποία προφήτευσε ο Ιωάννης, ανέβλυσε νερόν αγιάσματος μέσου της δύναμης του Aρχαγγέλου, το οποίο μάλιστα γιάτρευε κάθε ασθένεια. Ένας Xριστιανός, ευεργετηθείς υπό του Aρχαγγέλου, με το να γιατρευτεί η κόρη του από το αγίασμα αυτό, έκτισε εκεί ένα Nαόν εις το όνομα του Aρχιστρατήγου. Ακόμη έκτισε και επάνω εις το αγίασμα μίαν σκέπη περικαλλή και πολυέξοδο.

Δικαστικές αποφάσεις βάζουν λουκέτο στο φιλοσκοπιανό σωματείο για τη «μακεδονική γλώσσα»

Γράφει ο Δρ. Ιωάννης Αμπατζόγλου*

Λουκέτο μπήκε στο φιλοσκοπιανό σωματείο «Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα» με έδρα τη Φλώρινα που ιδρύθηκε το 2022 με την υπ’ αριθμ. 27/28-7-2022 διάταξη του Ειρηνοδικείου Φλώρινας. Εναντίον της πιο πάνω απόφασης ίδρυσης του συγκεκριμένου σωματείου είχε καταθέσει ανακοπή η εισαγγελέας Πρωτοδικών Φλώρινας κ. Αναστασία Καλαϊτζή, όπως επίσης κατέθεσαν τριτανακοπές πλήθος ελληνικών σωματείων και ενώσεων μεταξύ των οποίων και η Επιτροπή Ελληνισμού1. Κατά το έτος 2023 απορρίφθηκαν οι προσφυγές που κατατέθηκαν εναντίον του φιλοσκοπιανού σωματείου, τόσο η ανακοπή της εισαγγελέως όσο και οι τριτανακοπές σωματείων και ενώσεων που πρόλαβαν να δικαστούν (αποφάσεις υπ’ αριθμ. 41/2023 και 42/2023). Ασκήθηκε έφεση από τους πιο πάνω και στις επόμενες τριτανακοπές που δικάστηκαν σε πρώτο βαθμό η απόφαση των δικαστών ήταν να περιμένουν την απόφαση του Εφετείου. Κάποιες τριτανακοπές, όπως της Επιτροπής Ελληνισμού και της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος δεν πρόλαβαν να δικαστούν είτε λόγω αναβολών είτε για άλλους λόγους (η τριτανακοπή της Επιτροπής Ελληνισμού θα δικαστεί στις 17-10-2024). Τον Μάρτιο του 2024 δικάστηκαν η έφεση της εισαγγελέως Φλώρινας, η έφεση του σωματείου «Πανελλήνιος Σύλλογος Απογόνων Μακεδονομάχων – Ο Παύλος Μελάς» και οι λοιπές δικαστικές ενέργειες των σωματείων και ενώσεων που το 2023 είχαν απορριφθεί σε πρώτο βαθμό. Τελικά, το Εφετείο Δυτικής Μακεδονίας με έδρα την Κοζάνη στις 13-8-24 με Δικαστή την κ. Σωτηρία Αρχάκη-Χριστοδουλίδου δημοσίευσε τις υπ’ αριθμ. 82/2024 και 83/2024 ιστορικές αποφάσεις, οι οποίες είναι οι πιο κάτω:

Μας δίνει ευκαιρίες ο Θεός για να αλλάξουμε…


αρχιμ. Παύλος Παπαδόπουλος

Μας δίνει ευκαιρίες ο Θεός για να αλλάξουμε, για να διορθωθούμε, για να μετανοήσουμε, για να συγχωρεθούμε.

Μας δίνει ευκαιρίες να ασκηθούμε στην υπομονή, στην ταπείνωση, στην εγκράτεια, στην συγχώρεση, στην απλότητα, στην ανεξικακία, στην αγάπη.

Μας καλεί να συναντηθούμε μαζί Του δια της προσευχής, δια της μελέτης των Θείων Γραφών, δια των Μυστηρίων.

Ο Θεός μας αναζητά, μας ποθεί, μας αγαπά.
Γι’ αυτό κι έγινε ένας από εμάς!

Είναι φοβερή η αγάπη του Θεού προς εμάς.
Μακάρι να καταλάβουμε ότι ο Θεός επιδιώκει την σωτηρία μας!

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024

Εσύ φρόντισε να γίνεις ‘’φως’’. - Ψυχολόγος Ελευθεριάδης Ελευθέριος

Μην προσπαθείς να διώξεις τους ‘’τοξικούς’’ ανθρώπους από τη ζωή σου.

Όλο αυτό είναι ένα κυνήγι μαγισσών που δεν οδηγεί συνήθως πουθενά.

Και υπάρχει ο κίνδυνος να καταλήξεις να χαρακτηρίζεις ‘’τοξικό’’ όποιον απλά δεν σου αρέσει, όποιον σε ξεβολεύει ή όποιον δεν σου χαϊδεύει τα αυτιά…

Μην προσπαθείς να διώξεις τους ‘’τοξικούς’’ ανθρώπους από τη ζωή σου.

Πολλές φορές σε αυτή σου τη προσπάθεια, καταλήγεις να γίνεσαι τοξικός εσύ…

Και σε ρωτώ μετά…

Ποιος πρέπει να διώξει ποιον;

Μην προσπαθείς να διώξεις τους ‘’τοξικούς’’ ανθρώπους από τη ζωή σου.

Εσύ φρόντιζε να είσαι ‘’φως’’, Αυτή να είναι η έγνοια σου. Αυτή να είναι η αγωνία σου όλη.

Και αν γίνεις ‘’φως’’ εσύ, αν προσπαθήσεις σε αυτή την κατεύθυνση έστω, όσοι άνθρωποι εκούσια κουβαλούν σκοτάδια, είτε θα αλλοιωθούν και θα γίνουν δίπλα σου φως και αυτοί, είτε δε θα αντέξουν και θα φύγουν.

Θα φύγουν από μόνοι τους. Θα φύγουν μακριά.

Μην προσπαθείς να διώξεις τους ‘’τοξικούς’’ ανθρώπους από τη ζωή σου.

Εσύ φρόντισε να γίνεις ‘’φως’’.

Να γίνεις Άνθρωπος, που να μπορεί να αναπαυθεί στο πλάι του ο Κύρης ο Χριστός μας…

Ψυχολόγος Ελευθεριάδης Ελευθέριος

ΙΡΛΑΝΔΙΑ: 400 μέρες φυλακή για να μάθει να αποκαλεί το αγόρι …κορίτσι!


Ο χριστιανός καθηγητής Enoh Burke οδηγείται για τρίτη φορά στις φυλακές. Αρνήθηκε να εφαρμόσει τη «θεωρία του φύλου» που οδηγεί στην αυτοκτονία, τον ακρωτηριασμό και στην εκ των υστέρων και μάταιη μεταμέλεια την δυτική νεολαία.

Ο Ιρλανδός καθηγητής Enoch Burke συνελήφθη έξω από το σχολείο που τον απέλυσε επειδή αρνήθηκε να «αποκαλέσει ένα αγόρι κορίτσι» και φυλακίστηκε για τρίτη φορά. Σύμφωνα με την Irish Independent, ο καθηγητής, ο οποίος είναι επίσης ευαγγελικός Χριστιανός, συνελήφθη από την ιρλανδική αστυνομία έξω από το σχολείο Wilson's Hospital στην ιρλανδική κομητεία Westmeath, πριν οδηγηθεί στα δικαστήρια του Δουβλίνου.

Ο Προφήτης Ζαχαρίας, ο πατέρας του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου (5 Σεπτεμβρίου)

Ο προφήτης Ζαχαρίας κατήγετο από τον οίκο του αρχιερέως Αβιά, απογόνου του Ααρών, και ζούσε στα Ιεροσόλυμα με την γυναίκα του Ελισάβετ, απόγονο και αυτή του Ααρών. Και οι δύο επολιτεύοντο σύμφωνα με τις θείες εντολές, ήσαν δέ δίκαιοι και άμεμπτοι ενώπιον του Θεού. Είχαν μείνει όμως άτεκνοι και η ηλικία τους είχε περάσει.

Την ημέρα της μεγάλης εορτής του Εξιλασμού, όταν ο Ζαχαρίας εισήλθε μόνος ως εφημερεύων αρχιερεύς στον ναό για να προσφέρη θυμίαμα, παρουσιάσθηκε στα δεξιά του θυσιαστηρίου του ο αρχάγγελος Γαβριήλ. Εξαστράπτοντας από θείο φως τού ευαγγελίσθηκε ότι ο Θεός εισήκουσε τις προσευχές του και θα του δώση στα γηρατειά υιό, ο οποίος θα ονομασθή Ιωάννης· πρόσθεσε δέ· «Και Πνεύματος Αγίου πλησθήσεται έτι εκ κοιλίας μητρός αυτού, και αυτός προελεύσεται ενώπιον του Κυρίου ετοιμάσαι Κυρίω λαόν κατεσκευασμένον».

Ο Ζαχαρίας έκθαμβος από την οπτασία δυσπίστησε στο χαρμόσυνο μήνυμα και ο άγγελος τον ετιμώρησε με αφωνία ως την γέννησι και τα ονομαστήρια του Προδρόμου, για να τον διδάξη να μην αμφιβάλλη στις θείες επαγγελίες.

«Προσευχήσου! Προσευχήσου! Από την άγια προσευχή ωριμάζουν μέσα μας οι μυστικοί καρποί»


Επιστολή Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς – Στην μοναχική κυρία για την προσευχή

Είστε πικραμένη επειδή ο Θεός δεν ακούει τις προσευχές σας! Μην πικραίνεστε μ’ Εκείνον, από τον οποίο έχουμε και το είναι και τη ζωή και την αναπνοή και το λογικό, και όλα. Σας παρακαλώ, μην παραπονιέστε για Εκείνον, που έχει χιλιάδες φορές περισσότερο δίκαιο να παραπονεθεί για μας μπροστά στους αγγέλους και τους αγίους Του. Ακόμα κι αν ο Κύριος δεν εκπληρώνει όλες τις προσευχές μας, εκείνες που φέρνουν στην ψυχή μας καρπό, κάνοντας τις ψυχές μας πλουσιότερες και πιο ώριμες. Αυτό είναι το μυστήριο, που γνώρισαν οι πνευματικοί εξερευνητές του εαυτού τους.

Γέρων Εφραίμ Αριζόνας: Ο διάβολος είναι χρήσιμος. Ξέρετε γιατί;

 

πηγή: https://enromiosini.gr/

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2024

Η ΑΓΙΑ ΕΡΜΙΟΝΗ Η ένδοξος παρθενομάρτυς και ανάργυρος ιατρός της ιστορικής Εφέσου

Στις 4 Σεπτεμβρίου η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά και γεραίρει τη μνήμη της Αγίας ενδόξου παρθενομάρτυρος Ερμιόνης της αναργύρου ιατρού. Σύμφωνα με το ιερό βιβλίο των Πράξεων των Αποστόλων η Αγία Ερμιόνη ήταν μία από τις τέσσερις θυγατέρες του Διακόνου και Αποστόλου Φιλίππου, ο οποίος καταγόταν από την Καισάρεια της Παλαιστίνης και ήταν ένας από τους επτά διακόνους της πρώτης Εκκλησίας των Ιεροσολύμων. Οι άλλες τρεις θυγατέρες του ονομάζονταν Ευτυχίς, Γλαύκη και Καλλίστη. Η Ερμιόνη διακρινόταν για τη βαθιά της πίστη στον Αναστάντα Κύριο και το προορατικό της χάρισμα, αλλά και για την αγάπη της προς τον συνάνθρωπο. Μάλιστα κατείχε και την ιατρική τέχνη και διά της επικλήσεως του ονόματος του Ιησού Χριστού θεράπευε τους ασθενείς.

Μαζί με την αδελφή της, την Ευτυχίδα, μετέβη από τα Ιεροσόλυμα στην Έφεσο για να συναντήσουν τον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο και Ευαγγελιστή, αλλά πληροφορούμενες ότι έχει εγκαταλείψει την επίγεια ζωή, έσπευσαν να συναντήσουν τον μαθητή του Αποστόλου Παύλου Πετρώνιο. Ο Πετρώνιος μίλησε σ’ αυτές για το ιεραποστολικό έργο του Αποστόλου των Εθνών Παύλου και του Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου, ενώ τον χαροποίησε το γεγονός ότι η Ερμιόνη κατείχε την ιατρική τέχνη, την οποία και εξασκούσε δωρεάν προς θεραπεία των πασχόντων αδελφών.

π. Αρσένιος Βλιαγκόφτης - Λουκέτο στο φιλοσκοπιανό σωματείο από το εφετείο Κοζάνης

 

πηγή: https://adontes.blogspot.com/

Άγιος Νεκτάριος: «Αγωνίζου τον αγώνα τον καλό και ο Θεός θα σε ενισχύει»


Σκοπός της ζωής μας είναι να γίνουμε τέλειοι και άγιοι. Να αναδειχθούμε παιδιά του Θεού και κληρονόμοι της βασιλείας των ουρανών.

Ας προσέξουμε μήπως, για χάρη της παρούσας ζωής, στερηθούμε τη μέλλουσα. Μήπως, από τις βιοτικές φροντίδες και μέριμνες, αμελήσουμε το σκοπό της ζωής μας.

Η νηστεία, η αγρυπνία και η προσευχή από μόνες τους δεν φέρνουν τους επιθυμητούς καρπούς, γιατί αυτές δεν είναι ο σκοπός της ζωής μας· αποτελούν τα μέσα για να πετύχουμε το σκοπό.

Στολίστε τις λαμπάδες σας με αρετές. Αγωνιστείτε ν’ αποβάλετε τα πάθη της ψυχής. Καθαρίστε την καρδιά σας από κάθε ρύπο και διατηρήστε την αγνή, για να έρθει και να κατοικήσει μέσα σας ο Κύριος· για να σας πλημμυρίσει το Άγιο Πνεύμα με τις θείες Του δωρεές.

Τεχνητή νοημοσύνη: 5 τρόποι που θα μπορούσε να βλάψει την ανθρωπότητα


Καθώς η τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης (AI) προχωρά και ενσωματώνεται ολοένα και περισσότερο σε διάφορες πτυχές της ζωής μας, υπάρχει μια αυξανόμενη ανάγκη κατανόησης των πιθανών κινδύνων που θέτουν αυτά τα συστήματα.

Από την ίδρυσή της και που έγινε πιο προσιτή στο κοινό, η τεχνητή νοημοσύνη έχει εγείρει γενικές ανησυχίες σχετικά με την πιθανότητα χρήσης για κακόβουλους σκοπούς.

Στην αρχή της υιοθέτησής της, η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης ώθησε τους ειδικούς να ζητήσουν παύση της προόδου και αυστηρότερους κανονισμούς λόγω της πιθανότητας να εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για την ανθρωπότητα.

Το προκλητικό θέαμα τροφοδοτεί την εκμετάλλευση των γυναικών


Όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά να σταματήσει η σωματεμπορία των γυναικών και να σωθούν τα παιδιά οφείλουν να καταπολεμούν το αισχρό θέαμα.

Από το «Μαμά, Μπαμπάς και Παιδιά»

Στις αρχές Αυγούστου, στη Νέα Υόρκη, μία ομάδα με ενδιαφέρον να εξαλειφθεί η σεξουαλική εκμετάλλευση και η σωματεμπορία γυναικών, ένωσε τη φωνή της με μία επιζήσασα σεξουαλικής κακοποίησης της οθόνης και μίλησαν σε διάσκεψη του ΟΗΕ, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει τον αρνητικό αντίκτυπο της σωματικής εκμετάλλευσης. Συγχρόνως προειδοποίησαν για την «αδιαμφισβήτητη σχέση» μεταξύ της σεξουαλικής εμπορίας και της θέασης πορνογραφίας.

Μέσα στην παράνοια κάποιων οργάνων του ΟΗΕ και των φίλων τους, που εργάζονται -και στην Ελλάδα- για την πλήρη αποποινικοποίηση της πορνείας και προωθούν την αναγνώρισή της ως νόμιμης μορφής εργασία, η αποστολή των Φιλιππίνων στον ΟΗΕ, η οργάνωση Exodus Cry και η ΜΚΟ υπέρ της οικογένειας C-Fam[1], φιλοξένησαν στη Νέα Υόρκη μια παράπλευρη εκδήλωση του ΟΗΕ, που πραγματοποιήθηκε με στόχο να καταδειχθεί η εξαρτημένη σχέση ζήτησης και θέασης πορνογραφίας, σεξουαλικής εκμετάλλευσης των γυναικών και της βιομηχανίας της πορνογραφίας. Πέρα όμως από τα παραπάνω, στην εκδήλωση θίχθηκαν και τα ζητήματα των πολιτικών ελέγχου της άσεμνης βιομηχανίας, της διαδικτυακής προστασίας των παιδιών και της προστασίας των ανδρών και της οικογένειας.

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2024

Ἅγιος Παΐσιος: Ἐλεημοσύνη «ἐν τῷ κρυπτῷ»


– Γέροντα, μερικοὶ θεωροῦν φαρισαϊσμὸ τὸ νὰ πηγαίνη κανεὶς στὴν Ἐκκλησία καὶ νὰ ὑστερῆ στὴν ἀγάπη καὶ τὴν θυσία.

– Ἔ, ποῦ τὸ ξέρουν; Εἶναι σίγουροι γι᾿ αὐτό;

– Ἔτσι κρίνουν.

– Ὁ Χριστὸς τί εἶπε; «Νὰ κρίνετε»[1]; Ὁ ἄλλος μπορεῖ νὰ μὴ δίνη στὸν τσιγγάνο, γιατὶ ἔχει ὑπ᾿ ὄψιν του ἕναν ἄρρωστο ποὺ ἔχει μεγάλη ἀνάγκη καὶ θὰ βοηθήση ἐκεῖνον. Τὸν τσιγγάνο κάποιος περαστικὸς θὰ βρεθῆ νὰ τοῦ δώση κάτι, ἐνῶ ἐκεῖνον δὲν θὰ τοῦ δώση κανένας. Πῶς βγάζουν συμπεράσματα, χωρὶς νὰ ξέρουν; Φαρισαϊσμὸς εἶναι, ὅταν κάποιος κάνη τὴν καλωσύνη φανερά, γιὰ νὰ τὸν ἐπαινέσουν.

Το όνομα του Θεού στην Ορθόδοξη Παράδοση και οι πλάνες των Μαρτύρων του Ιεχωβά


Ιερεύς Σωτήριος Ο. Αθανασούλιας
Το όνομα του Θεού στην Ορθόδοξη Παράδοση και οι πλάνες των Μαρτύρων του Ιεχωβά

Οι Βιβλικές αναφορές και η διαστροφή τους

Στην Αγία Γραφή συναντάμε αρκετές αναφορές στο όνομα του Θεού: «Αγιασθήτω το όνομά σου» (Ματθ. 6,9) είναι ένα από τα αιτήματα της γνωστής θεοπαράδοτης «Κυριακής προσευχής», ενώ αλλού γίνεται λόγος για το «όνομα το υπέρ παν όνομα» και τονίζεται με έμφαση ότι «εν τω ονόματι Ιησού παν γόνυ κάμψη επουρανίων και επιγείων και καταχθονίων» (Φιλ. 2, 9-10). Αυτές τις βιβλικές αναφορές, και πολλές άλλες, η Ορθόδοξη Παράδοση τις κατανοεί στο πλαίσιο της σωτηρίας του ανθρώπου δια του Ιησού Χριστού, όπως ακριβώς κάνει και η ίδια η Αγία Γραφή.

Υπάρχουν, όμως, συνάνθρωποί μας (προφανώς πλανημένοι), για τους οποίους το όνομα του Θεού έχει θεμελιώδη σημασία για τη σωτηρία και αποτελεί κυριολεκτικά ζήτημα ζωής η θανάτου. Πρόκειται για τους οπαδούς της γνωστής αίρεσης των Μαρτύρων του Ιεχωβά, που θεωρούν βασική αποστολή τους να «μαρτυρούν» περί ενός ονόματος, ως του αιωνίου προσωπικού ονόματος του Θεού. Ας δούμε, όμως, τι ακριβώς συμβαίνει στην περίπτωσή τους.

π. Σεραφείμ Ρόουζ († 2 Σεπτεμβρίου 1982): Οι έσχατοι χρόνοι είναι ήδη εδώ. Βλέπουμε καθαρά την προετοιμασία της εποχής του Αντιχρίστου

Ο π. Σεραφείµ είχε πάντα υπόψη του την προφητεία του διορατικού γέροντα Ιγνατίου του Χαρµπίν της Μαντζουρίας, ο οποίος το 1930 είχε πει: «Ότι άρχισε στη Ρωσία θα τελειώσει στην Αμερική».

Έλεγε «Είμαστε τα προϊόντα… µιας κοινωνίας όπου όλα είναι πλαστικά, συνθετικά και αποµιµήσεις – συµπεριλαµβανοµένου ενός συνθετικού Χριστιανισμού και µιας συνθετικής Ορθοδοξίας! – Ας είμαστε αρκετά ταπεινοί να το αναγνωρίσουμε».

Εδώ στη Δύση ζούμε σε έναν ανόητο παράδεισο ο οποίος µπορεί να χαθεί, και πιθανώς θα χαθεί σύντομα. Αρχίστε να προετοιμάζεστε – όχι με την αποθήκευση τροφίμων ή τέτοιων εξωτερικών πραγμάτων όπως µερικοί κάνουν ήδη στην Αμερική, αλλά με την εσωτερική προετοιμασία των Ορθόδοξων Χριστιανών.

Οι 7 λόγοι για τους οποίους ανάβουμε το καντήλι


Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς Επισκόπου Αχρίδος

1. Γιατί η πίστη μας είναι φως. Ο Χριστός είπε: «Εγώ ειμί το φως του κόσμου». Το φως της κανδήλας μας θυμίζει το φως, με το οποίο ο Χριστός καταυγάζει τις ψυχές μας.

2. Για να μας θυμίζει, ότι και η ζωή μας πρέπει να είναι φωτεινή σαν των αγίων, δηλαδή των ανθρώπων, που ο Απόστολος Παύλος τους ονομάζει «τέκνα φωτός».

3. Για να είναι έλεγχος στα σκοτεινά μας έργα και στις κακές μας ενθυμήσεις και επιθυμίες. Και έτσι να τα επαναφέρει όλα στο δρόμο του φωτός του αγίου Ευαγγελίου. Για να λάμψει «το φως ημών έμπροσθεν των ανθρώπων, όπως είδωσιν ημών τα καλά έργα και δοξάσωσι τον Πατέρα ημών τον εν τοις ουρανοίς».

Γέρων Φιλόθεος Ζερβάκος: Τέσσερα ακαταμάχητα όπλα κατά του πονηρού

 

π. Φιλόθεος Ζερβάκος

Ὁ σατανᾶς εἶναι ὁ μισόκαλος ἐχθρός, ὁ παμπόνηρος καὶ παγκάκιστος, ποὺ μέρα καὶ νύχτα, κάθε ὥρα καὶ στιγμή, μᾶς πολεμάει, μᾶς στεναχωρεῖ καί μᾶς πειράζει.Καὶ ἄλλοτε σὰν πνευματικός σου πατέρας σὲ εἶχα συμβουλέψει πὼς νὰ ἀποφεύγεις τὶς πολύπλοκες παγίδες του καὶ νὰ φυλάγεσαι ἀπὸ τὰ πυρωμένα βέλη του.Τώρα σὲ συμβουλεύω νὰ μεταχειρισθεῖς τέσσερα ὅπλα ἀκαταμάχητα. Μὲ αὐτὰ τὰ ὅπλα, ἂν βέβαια τὰ χρησιμοποιήσεις μὲ μεγάλη προσοχή, δεξιοτεχνία, προθυμία καὶ ἀνδρεία, ὄχι μόνο θὰ μείνεις ἄτρωτος καὶ ἀβλαβὴς ἀπὸ τὰ βέλη καὶ τὶς παγίδες τοῦ διαβόλου, ἀλλὰ καὶ θὰ τὸν νικήσεις καὶ θὰ τὸν ἀφανίσεις.

Πρῶτο ὅπλο κατὰ τοῦ ἐχθροῦ εἶναι ἡ αἴσθηση τῆς παρουσίας τοῦ Θεοῦ. «Τὸν Κύριο ἔβλεπα συνέχεια μπροστά μου, γιὰ νὰ μὴ μὲ σαλέψει ὁ πειρασμὸς» (Ψάλμ. 15, 8· Πράξ. 2, 25). Ἐκεῖνος ποὺ σκέφτεται καὶ στοχάζεται καλὰ πὼς ὁ Θεὸς εἶναι πανταχοῦ παρών, καὶ πάντοτε εἶναι μπροστά του, μέρα καὶ νύχτα σὲ κάθε περίσταση, δὲν μπορεῖ νὰ ἁμαρτήσει. Διότι, ἀφοῦ φοβᾶται νὰ ἁμαρτήσει μπροστὰ σὲ ἕνα τιποτένιο ἄντρα ἢ γυναίκα, ἀκόμη καὶ μπροστὰ σὲ ἕνα μικρὸ παιδί, πὼς θὰ τολμήσει νὰ ἁμαρτήσει μπροστὰ στὸν Παντοδύναμο Θεό, ποὺ Τὸν τρέμουν τὰ Χερουβεὶμ καὶ τὰ Σεραφείμ, ὅλα τὰ κτίσματα ποὺ ἀναπνέουν, καὶ ποὺ μὲ ἕνα νεῦμα Τοῦ σαλεύει ὅλη ἡ γῆ;

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024

Κύμα οργής σε όλη την Ελλάδα για τις ανεμογεννήτριες – Η πράσινη ανοησία, η έκρηξη στις τιμές ενέργειας και οι βροχές


Όχι δεν πρόκειται για παραπληροφόρηση, οι εταιρίες ενέργειας που δραστηριοποιούνται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν κάνει deal με την κυβέρνηση και τους τοπικούς φορείς… ώστε να γεμίσουν την Ελλάδα με ανεμογεννήτριες παρακάμπτοντας την κοινωνική αντίδραση

Κύμα οργής έχει πλημμυρίσει όλη την Ελλάδα… με τις ανεμογεννήτριες.
Από την μια τα καμένα και από την άλλη οι ανεμογεννήτριες… όχι δεν θα αντικαταστήσουμε και υποκαταστήσουμε την λογική με την παράνοια αλλά γιατί… οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν;
Έχουμε διερωτηθεί;
Δεν πρέπει να γίνουν σεβαστές οι θέσεις των πολιτών;
Οι πολίτες βλέπουν καμένα… βλέπουν ανεμογεννήτριες και βλέπουν και έκρηξη στις τιμές ρεύματος… που υπάρχει λογική…
Όχι δεν πρόκειται για παραπληροφόρηση, οι εταιρίες ενέργειας που δραστηριοποιούνται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν κάνει deal με την κυβέρνηση και τους τοπικούς φορείς… ώστε να γεμίσουν την Ελλάδα με ανεμογεννήτριες παρακάμπτοντας την κοινωνική αντίδραση.
Είναι πάρτι για λίγους ενώ την ίδια ώρα εκτινάσσονται οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος.
Αφού αυξάνεται η συμμετοχή στο ενεργειακό μείγμα των ανεμογεννητριών γιατί έχουμε έκρηξη στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος;

Άμεση επίλυση του προβλήματος ανεύρεσης στέγης σε νεοδιόριστους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς στα ακριτικά νησιά


Σε απόγνωση βρίσκονται κάθε χρόνο χιλιάδες νεοδιόριστοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς αδυνατούν να βρουν αξιοπρεπή και σε προσιτή τιμή στέγη, ειδικά σε τουριστικά και ακριτικά νησιά της χώρας μας.

Το πρόσφατο (προχθεσινό) περιστατικό με τον δάσκαλο που υπηρετεί στο χωριό Γεννάδι της νότιας Ρόδου και ο οποίος καταγγέλλει ότι κοιμάται στο αυτοκίνητο, διότι αδυνατεί να βρει σε προσιτή τιμή στέγη, δυστυχώς, δεν είναι το μόνο!

Οι μισθοί πείνας που παίρνουν οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί και αναπληρωτές , δεδομένης και της συνεχιζόμενης αχαλίνωτης ακρίβειας και αισχροκέρδειας στα τρόφιμα και στο ρεύμα, μαζί με τα υψηλά ενοίκια σπιτιών, που εκτός των άλλων είναι και δυσεύρετα στα τουριστικά νησιά, συνθέτουν το πρόβλημα για το οποίο η Κυβέρνηση κωφεύει συστηματικά!

Πώς είναι δυνατόν ένας νεοδιόριστος εκπαιδευτικός με μισθό της τάξεως των 800 ευρώ να μπορέσει να επιβιώσει, όταν τα ενοίκια για ένα αξιοπρεπές κατάλυμα είναι από 400 ευρώ και πάνω;

Μαρτύριο τοῦ ἁγίου μάρτυρος Μάμαντος (μετάφραση ἀρχαίου βίου τοῦ ἁγίου Μάμαντος)

1. Τοὺς πόνους τῶν ἁγίων μαρτύρων, φροντίζουμε νὰ τοὺς ἀφηγούμαστε στὸν λαὸ τοῦ Θεοῦ καὶ θεωροῦμε πρέπον νὰ μνημονεύονται μὲ κάθε τρόπο, οἰκοδομώντας πνευματικὰ τὴ συνάθροιση τῶν πιστῶν στὸν Θεὸ καὶ ἑλκύοντας ἐκείνους ποὺ ἔχουν ἔνθερμη πίστη νὰ ἐπιδείξουν ζῆλο ὅμοιο μὲ ἐκεῖνον τῆς φιλόχριστης μαρτυρίας τους, ἔτσι ὥστε νὰ μπορέσουν καὶ στὸν δικό μας καιρὸ ἐκεῖνοι ποὺ ἀγαποῦν τοὺς μάρτυρες, ἐγκύπτοντας στὴ μελέτη τῆς ζωῆς ὅσων ἔχουν μαρτυρήσει παλαιότερα, νὰ γίνουν μέτοχοι πολὺ μεγάλης ὠφέλειας. Διότι δὲν εἶναι μονάχα πρὸς τοὺς Ἰουδαίους ποὺ ἔχει δοθεῖ ἡ ἐντολὴ νὰ διακηρύττουν τὰ ἔνθεα κατορθώματα τῶν (Τριῶν Παίδων) Ἀνανία, Ἀζαρία καὶ Μισαήλ, ἐνῶ ἐμεῖς οἱ χριστιανοὶ νὰ ἐμποδιζόμαστε νὰ ἐξαγγέλλουμε τὰ ἀνδραγαθήματα τῶν μαρτύρων, ποὺ κατὰ καιροὺς ἀγωνίσθηκαν τὸν ἴδιο ἀγώνα τοῦ μαρτυρίου.

"Είναι πολύ δύσκολο να διαγνώσεις μέσα σου την υπερηφάνεια. Να όμως μερικά συμπτώματα


- Να θυμάσαι και να φοβάσαι δυο λογισμούς:
Ο ένας λέει: είσαι άγιος,
κι ο άλλος: δεν θα σωθείς.

Κι οι δυο λογισμοί προέρχονται από τον εχθρό
(δηλ. τον διάβολο)
και δεν έχουν αλήθεια μέσα τους.
Εσύ όμως να σκέφτεσαι:
Εγώ είμαι μεγάλος αμαρτωλός,
αλλά ο σπλαχνικός Κύριος αγαπά πολύ τους ανθρώπους
και θα συγχωρήσει σ’ εμέ τις αμαρτίες μου.

ΕΝΙΑΥΤΟΣ ΚΥΡΙΟΥ


Του π. Δημητρίου Μπόκου

Ο Χριστός πήγε κάποτε στη Ναζαρέτ, στην πόλη όπου είχε μεγαλώσει. Ήταν Σάββατο και εισήλθε στη Συναγωγή, όπου διάβασε μια προφητεία του προφήτη Ησαΐα που αναφερόταν στον ερχομό του Μεσσία. Κατόπιν είπε στους συμπατριώτες του ότι η προφητεία αυτή εκπληρωνόταν στο πρόσωπό του, την ώρα εκείνη που τον άκουγαν να ομιλεί (Κυριακή της Ινδίκτου).

Η προφητεία έλεγε ότι το Άγιο Πνεύμα θα κατοικήσει πάνω στον Μεσσία. Στην προ Χριστού εποχή όσοι αποστέλλονταν από τον Θεό, -ιερείς, προφήτες, βασιλείς,- χρίονταν με αγιασμένο έλαιο, δείγμα ότι λάμβαναν αγιασμό και ευλογία για το έργο τους. Για τον λόγο αυτό ονομάζονταν «χριστοί Κυρίου». Τον Μεσσία όμως τον χρίει ο ίδιος ο Θεός με το Άγιο Πνεύμα. Γι’ αυτό και κατ’ εξοχήν ονομάζεται Χριστός.

Ρώτησαν κάποτε ένα μοναχό: Τι κάνετε τόσες ώρες μέσα στην Εκκλησία, δε βαριέστε;


Ρώτησαν κάποτε ένα μοναχό: τι κάνετε τόσες ώρες μέσα στην Εκκλησία, δε βαριέστε;

Κι εκείνος απάντησε: εσύ τι έκανες εννιά μήνες στη μήτρα της μάννας σου; Τίποτα.

Ήσουν εκεί και τρεφόσουν με το μητρικό αίμα.

Το ίδιο κάνουμε κι εμείς.

Είμαστε εδώ και τρεφόμαστε από την παρουσία του Αγίου Πνεύματος.

Από το σώμα και το Αίμα του Χριστού. Γιατί η Εκκλησία είναι η Μάνα που μας τρέφει.

Η φιλόστοργη Μάνα.

Η πνευματική καρδιά απ’ την οποία διαχέεται το αίμα και κρατιούνται ζωντανά τα παιδιά της.

ΠΑΤΕΡΑ ΜΑΣ ΟΥΡΑΝΙΕ…


«Τῆς αὐτολέκτου καί θείας διδασκαλίας Χριστοῦ, τήν προσευχήν μαθόντες, καθ’ ἑκάστην ἡμέραν, βοήσωμεν τῷ Κτίστῃ∙ Πάτερ ἡμῶν, ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς κατοικῶν, τόν ἐπιούσιον ἄρτον δίδου ἡμῖν, παρορῶν ἡμῶν τά πταίσματα» (στιχηρό εσπερινού 1ης Σεπτεμβρίου).

(Αφού μάθαμε την προσευχή της θείας διδασκαλίας που είπε ο Ίδιος ο Χριστός, ας φωνάξουμε στον Δημιουργό καθημερινά: Πατέρα μας που κατοικείς στους ουρανούς, δίνε μας τον καθημερινό άρτο, παραβλέποντας τα πταίσματά μας).

Την πρώτη ημέρα της νέας εκκλησιαστικής χρονιάς, που ξεκινά βεβαίως με τον εσπερινό της προηγουμένης, δεν είναι τυχαίο ότι ο άγιος υμνογράφος θέτει ως πρώτο ύμνο της ακολουθίας την κλήση να προσευχόμαστε με τα λόγια που δίδαξε ο ίδιος ο ενανθρωπήσας Θεός: «Πάτερ ἡμῶν». Κι αυτό βεβαίως διότι για την Εκκλησία μας δεν υπάρχει σπουδαιότερη προσευχή από αυτήν – είναι η Κυριακή προσευχή, η προσευχή του Κυρίου. Ποιος άλλος θα μπορούσε να μας μάθει πώς να προσευχόμαστε παρά ο Ίδιος ο Δημιουργός μας; Αυτός είναι που στο αίτημα των μαθητών Του για το πώς να προσεύχονται απάντησε με τα συγκεκριμένα λόγια της προσευχής. Γι’ αυτό και έκτοτε κάθε προσευχή της Εκκλησίας μας στην ουσία αποτελεί επανάληψη ή προέκταση και ανάλυση της πιο βαθειάς αυτής προσευχής, που σημαίνει ότι εκκλησιαστικά προσευχόμαστε αδιάκοπα με τον τρόπο του Θεού μας.

Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2024

Πανήγυρις Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Δροσοπηγής - Παναγία Θεραπεύουσα





Λατρευτικές εκδηλώσεις πρός τιμήν της Παναγίας Θεραπεύουσας 7 και 8 Σεπτεμβρίου 2024

Πρόγραμμα ακολουθιών:

Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου και ώρα 18:30 μ.μ. 
  • Πανηγυρικός εσπερινός μετ' αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος!

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου και ώρα 07:30-10:30 π.μ. 
  • Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετ' αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος και λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος Παναγίας Θεραπεύουσας!
19:00μ.μ Ιερό ευχέλαιο

Θα ακολουθήσει στις 11:00 π.μ. στην κεντρική πλατεία του Χωριού, παραδοσιακό γλέντι με το μουσικό συγκρότημα Ρυθμός και Μελωδία και Χορευτικά συγκροτήματα από Ήπειρο και Φλώρινα μέχρι 16:00 μ.μ.

Σας περιμένουμε όλους!!!

Μετά τιμής το εκκλησιαστικό συμβούλιο Ι. Ν. Αγίας Τριάδος Δροσοπηγής.


Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου και ώρα 08:30 π.μ. πρωί από το νέο πάρκο ΦΛΏΡΙΝΑΣ ΔΩΡΕΑΝ μετακίνηση για τις Λατρευτικές εκδηλώσεις Παναγίας Θεραπεύουσας στην Δροσοπηγή!

Συμμετοχές στο τηλέφωνο 23850 44080

Τί σημαίνει “αρχή της ινδίκτου”;

Η Εκκλησία του Χριστού εορτάζει σήμερα την αρχή της Ινδικτιώνος – από την λατινική λέξη “indictio”, η οποία σημαίνειορισμός – δηλαδή την έναρξι του εκκλησιαστικού έτους. Ο όρος προήλθε από την συνήθεια των Ρωμαίων αυτοκρατόρων να ορίζουν δια θεσπίσματος για διάστημα δεκαπέντε ετών το ποσόν του ετησίου φόρου, που εισέπρατταν αυτήν την εποχή για την συντήρησι του στρατού. Κατ’ επέκτασιν καθιερώθηκε να ονομάζωνται ινδικτιώνες και οι δεκαπενταετείς αυτοί κύκλοι που άρχισαν επί Καίσαρος Αυγούστου, τρία χρόνια πριν από την γέννησι του Χριστού.
Επειδή ο Σεπτέμβριος είναι εποχή συγκομιδής καρπών και προετοιμασίας για τον νέο κύκλο βλαστήσεως, ταίριαζε να εορτάζουν οι χριστιανοί την αρχή της γεωργικής περιόδου αποδίδοντας ευχαριστίες στον Θεό για την εύνοιά του προς την κτίσι. Είναι αυτό που ήδη έκαναν οι Ιουδαίοι σύμφωνα με τις εντολές του Μωσαϊκού Νόμου· την πρώτη δηλαδή ημέρα του εβδόμου ιουδαϊκού μηνός, αρχές Σεπτεμβρίου, τελούσαν την εορτή της Νεομηνίας ή των Σαλπίγγων, κατά την οποίαν εσχόλαζαν από κάθε εργασία, για να προσφέρουν θυσίες ολοκαυτωμάτων “εις οσμήν ευωδίας Κυρίω” (Λευϊτ. 23,18).

ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΙΝΔΙΚΤΟΥ [:Ματθ. 13, 53-58] ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΠΕΡΙΚΟΠΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ


ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΙΝΔΙΚΤΟΥ [:Ματθ. 13, 53-58]

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΠΕΡΙΚΟΠΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ

«Καὶ ἐγένετο ὅτε ἐτέλεσεν ὁ ᾿Ιησοῦς τὰς παραβολὰς ταύτας μετῆρεν ἐκεῖθεν (:Καὶ ὅταν ὁ Ἰησοῦς τελείωσε τίς παραβολὲς αὐτές, ἀναχώρησε ἀπὸ ἐκεῖ)» [Ματθ. 13,53]. Γιατί εἶπε ὁ Κύριος τίς παραβολὲς αὐτές; Ἐπειδὴ ἐπρόκειτο καὶ ἄλλες νὰ πεῖ. Καὶ γιὰ ποιό λόγο μεταβαίνει ἀπὸ ἐκεῖ; Ἐπειδὴ ἤθελε νὰ σπείρει παντοῦ τὸν λόγο.

«Καὶ ἐλθὼν εἰς τὴν πατρίδα αὐτοῦ ἐδίδασκεν αὐτοὺς ἐν τῇ συναγωγῇ αὐτῶν (:Καὶ ἀφοῦ ἦλθε στὴν πατρίδα Του, δίδασκε τοὺς κατοίκους της στὴ συναγωγή τους)». Καὶ ποιά πόλη ὀνομάζει τώρα πατρίδα Του; Ἐγὼ νομίζω τὴ Ναζαρέτ· διότι λέγει: «Καὶ οὐκ ἐποίησεν ἐκεῖ δυνάμεις πολλὰς (:καὶ δὲν ἔκανε ἐκεῖ πολλὰ θαύματα)»[Ματθ. 13,58]· ἐνῶ στὴν Καπερναοὺμ ἔκανε θαύματα. Γιὰ τὸν λόγο αὐτὸν καὶ ἔλεγε: «Καὶ σὺ Καπερναούμ, ἡ ἕως τοῦ οὐρανοῦ ὑψωθεῖσα, ἕως ᾅδου καταβιβασθήση· ὅτι εἰ ἐν Σοδόμοις ἐγενήθησαν αἱ δυνάμεις αἱ γενόμεναι ἐν σοί, ἔμειναν ἂν μέχρι τῆς σήμερον (:Κι ἐσύ, Καπερναούμ, ποὺ ἔγινες κατοικία τοῦ ἐνανθρωπήσαντος Κυρίου καὶ γι᾿ αὐτὸ ὑψώθηκες δοξασμένη μέχρι τὸν οὐρανό, θὰ κατεβεῖς ντροπιασμένη μέχρι τὸν Ἅδη· διότι ἐὰν εἶχαν γίνει στὰ Σόδομα τὰ μεγάλα θαύματα ποὺ ἔγιναν σὲ σένα, δὲν θὰ καταστρέφονταν, ἀλλὰ οἱ κάτοικοί τους θὰ μετανοοῦσαν, καὶ τὰ Σόδομα θὰ ἔμεναν μέχρι τὴ σημερινὴ ἡμέρα)» [Ματθ. 11,23].

Mνήμη του Oσίου Πατρός ημών Συμεών του Στυλίτου (1η Σεπτεμβρίου)

 Λιπών Συμεών την επί στύλου βάσιν,

Tην εγγύς εύρε του Θεού Λόγου στάσιν.
Yψιβάτης Συμεών Σεπτεμβρίου έκθανε πρώτη.


Όσιος Συμεών ο Στυλίτης. Τοιχογραφία του 12ου αιώνα μ.Χ. στην Ιερά Μονή Παναγίας του Άρακα παρά τα Λαγουδερά
Oύτος ο μέγας Συμεών εκατάγετο από ένα χωρίον ονομαζόμενον Σισάν, το οποίον ευρίσκεται ανάμεσα εις την επαρχίαν των Σύρων και των Kιλίκων, κατά τους χρόνους Λέοντος του Mεγάλου του επονομαζομένου Mακέλλη, και Mαρτυρίου Πατριάρχου Aντιοχείας, εν έτει υνζ΄ [457]. Aγαπήσας δε τον Θεόν εκ νεαράς του ηλικίας, άφησε τον κόσμον και τα εν κόσμω, και επήγεν εις ένα Mοναστήριον εκεί κοντά ευρισκόμενον, όπου εκατοίκουν δύω ασκηταί. Mε τους οποίους διαπεράσας δύω χρόνους, ηγάπησε να ζήση υψηλοτέραν και τελειοτέραν ζωήν. Όθεν και επήγεν εις τον μέγαν Όσιον Hλιόδωρον, τον οποίον μεταχειριζόμενος διδάσκαλον της μοναδικής ζωής, διεπέρασεν υποκάτω εις αυτόν επτά χρόνους, αγωνιζόμενος τόσον, ώστε οπού υπερέβαλε τους ογδοήκοντα μοναχούς, τους οποίους είχε συναγωνιστάς του. Eπειδή όλην μεν την εβδομάδα έμενε νηστικός, την δε μέσην του είχεν έσωθεν εζωσμένην με ένα σχοινίον τραχύτατον, κατεσκευασμένον από φοίνικας, τόσον οπού όλη του η μέση επληγώθη τριγύρω, και εύγανεν αίματα. Kαι απλώς ηγωνίζετο με μίαν καινούργιαν και υπέρ άνθρωπον άσκησιν. Διά ταύτην την αιτίαν επροστάχθη από τους συναγωνιστάς του μοναχούς να αναχωρήση από λόγου των, διά να μη γένη βλάβης αίτιος, εις τους ασθενεστέρους κατά το σώμα αδελφούς· οίτινες μιμούμενοι αυτόν, εσπούδαζον να αγωνίζωνται υπέρ την δύναμίν τους.

Αγιοκατατάχθηκε ο ιερομόναχος Χριστόφορος Παπουλάκος (μια -δόξα τω Θεώ- άκρως αντιδυτική και αντιοικουμενιστική αγιοκατάταξη)


Το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποφάσισε την Αγιοκατάταξη του ιερομονάχου Χριστόφορου Παναγιωτόπουλου γνωστού ως Παπουλάκου, με τη μνήμη του να εορτάζεται στις 18 Ιανουαρίου του κάθε έτους.

Ο Οσιώτατος Μοναχός Χριστοφόρος ο Παπουλάκος υπήρξε μια προσωπικότητα που συγκλόνισε στο διάβα του με τις προτροπές και τις παρεμβάσεις του, κυρίως όμως με το άδολο κήρυγμά του. Έζησε και έδρασε την εποχή του Όθωνα, εποχή που το ελληνικό κράτος προσπαθούσε να οργανωθεί ακολουθώντας τα πρότυπα των κρατών της Δυτικής Ευρώπης. Ο Παπουλάκος, με τη ζωή και τον αγώνα του εξέφραζε την αντίδραση του Ορθόδοξου Έλληνα έναντι των αλλοιώσεων από το κοσμικό πνεύμα που είχε αρχίσει να διεισδύει στις ψυχές των ανθρώπων, εξοβελίζοντας τις πατροπαράδοτες αξίες του πολύπαθου γένους μας. Υπήρξε μια από τις προσωπικότητες, που έδωσαν μάχη για να διασώσουν τον άνθρωπο από το νέο δυτικότροπο μοντέλο ζωής, κηρύττοντας όχι μόνο το λόγο του Θεού, αλλά και το λόγο του ανθρώπου.