Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2020

Το μνημόσυνο για τα 10 χρόνια από την κοίμηση του π. Αυγουστίνου Καντιώτη

Δέκα χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από την κοίμηση του μακαριστού Μητροπολίτη Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας κυρού Αυγουστίνου Καντιώτη. Πριν αναφερθούμε στο μνημόσυνο παραθέτουμε τα λόγια ενός πνευματικού του παιδιού.


Στις 28-8-2010 κοιμήθηκε υπεραιωνόβιος ό γίγαντας της Αγιωτάτης Ορθοδοξίας μας και της Πατρίδας μας, ό αγαπημένος αληθινός πατέρας καί ηγέτης όλων των αγνών Ελλήνων, ό '''Απεσταλμένος Προφήτης τού Θεού''' ό ανυπόκριτος θρύλος, που σημάδεψε με την φλόγα τής Πίστεως του καί τό μαχητικό του φρόνημα τήν ζωή μας.
Δέν ζούσε Εκείνος, ζούσε αληθινά μέσα του ο ΧΡΙΣΤΟΣ γι'αυτό σε θέματα της Πίστεως, της Ορθοδοξίας, της Πατρίδος και της Υπεράσπισης τού λαού ήταν ανυποχώρητος, και με την γενναιότητά του, έγινε αληθινό στήριγμα του λαού και ο λαός όλος, σαν θάλασσα τον ακολουθούσε. Ήταν ομολογητής και  αληθινός ποιμένας πού έκλαιε μετά των κλαιόντων και έχαιρε μετά των χαιρόντων. Στα χρόνια της πείνας της Κατοχής, μέσα στην μαύρη σκλαβιά, μαζί με το κήρυγμα του που πρόσφερε πίστη και ελπίδα, τον εμπιστεύτηκε ο λαός κι οργάνωσε συσσίτια όπου κάθε μέρα 8000 πεινασμένοι άνθρωποι είχαν ένα πιάτο φαγητό (Δρ.Γεράσ.Κουσουνής,Γεωπόνος,Καστοριά)

Το χρονικό του μνημοσύνου

Στην Ιερά Μονή Αγίου Αυγουστίνου Φλωρίνης, την Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020 τελέστηκε Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σαβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φλωρίνης κ.κ. Θεοκλήτου.






Πλήθος πιστών συμμετείχε στις ακολουθίες και τον Θείο Λόγο κήρυξε ο αρχιμανδρίτης π. Ειρηναίος Χατζηεφραιμίδης ο οποίος είχε χειροτονηθεί από τον ίδιο τον γέροντα και αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο του Αγίου Αυγουστίνου Ιππόνως με εκτενή αναφορά στην ερμηνεία του πάνω στους Ψαλμούς του Δαυίδ.

Παραθέτουμε την ομιλία του





Ακολούθως τελέστηκε τρισάγιο στο μνήμα του π. Αυγουστίνου που βρίσκεται στον αύλειο χώρο της Ιεράς Μονής.







Στη συνέχεια ακολούθησε Ιερά Αγρυπνία. 
Σύμφωνα με τον Όσιο Πορφύριο, η αγρυπνία πολύ ωφελεί στην πνευματική ζωή. Χαρακτηριστικά δίδασκε : «Πολύ ωφελεί να σηκώνεσθε την νύκτα για προσευχή. Καλύτερη είναι η προσευχή της νύκτας… Να διαλέγεις τις ώρες της νύκτας. Μπαίνεις ευκολότερα στην προσευχή» Γέροντος Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου,Βίος Και Λόγοι, Ζ ἔκδοση,Ιερά Μονή Χρυσοπηγής, Χανιά 2006, σελ. 354. Επίσης συνιστούσε άμεση έγερση σε ενδεχόμενο ξύπνημα την νύχτα. Δίδασκε ότι «αυτός που αγρυπνεί την νύκτα στην προσευχή, την άλλη μέρα μπορεί να εργασθεί πιο καλά, διότι τον χαριτώνει ο Θεός κι ανανεώνεται ψυχικά»

Την επόμενη ημέρα 28 Αυγούστου μετά τον Εσπερινό, τελέσθηκε η Παννυχίδα του μνημοσύνου και τρισάγιο στο μνήμα του.







Σήμερα που η πατρίδα προδίδεται και ή πίστη μας βάλλεται . Σε παρακαλούμε πατέρα μας, μην εγκαταλείψεις τον δύστυχο κι απελπισμένο λαό σου, και όπως πάντοτε γίνε και τώρα το στηριγμά του. 
΄΄Εδώ Ελλάς, εδώ Ορθοδοξία''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου