Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

Εκκλησία της Ελλάδος: ''Να λειτουργήσουν όλοι οι ναοί κεκλεισμένων των θυρών'


Εκκλησία της Ελλάδος: Δεν είναι δυνατόν να αφήνετε την βόλτα των σκυλιών & όχι το προσκύνημα των Χριστιανών - Με δύο επιστολές ζητάει λειτουργίες κεκλεισμένων θυρών και ειδική προσκυνηματική άδεια σε πιστούς.

Υπό το βάρος της κατακραυγής από την πλειονότητα των πιστών και συνεπεία της άκρως δυσάρεστης εικόνας των ναών μετά την απόφαση του πρωθυπουργού για παύση των Λειτουργιών, η Εκκλησία της Ελλάδος επανήλθε με δύο επιστολές με τις οποίες ζητάει από την μια Θείες λειτουργίες κεκλεισμένων θυρών και από την άλλη ειδική άδεια σε πιστούς για να επισκέπτονται εκκλησίες.


Στην πρώτη χρονικά επιστολή προς την υπουργό Παιδείας κα Κεραμέως προ μιας εβδομάδος ζητάει συγκεκριμένα να επιτραπεί “η τέλεσις των Ιερών Ακολουθιών και Θείων Λειτουργιών από έναν και μόνον λειτουργόν εις τους ιερούς ναούς άνευ συμμετοχής πιστών”. Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στην τέλεση Λειτουργιών χωρίς πιστούς στους ναούς των νοσοκομείων . Επίσης σχετικά με τις Λειτουργίες στα μοναστήρια αναφέρει: “παρακαλούμεν όπως προβλεφθή η δυνατότης απροσκόπτου τελέσεως των Ιερών Ακολουθιών εις τα Ιεράς Μονάς κεκλεισμένων των θυρών όταν μάλιστα τα μέλη των αδελφοτήτων ακολουθούν κοινοβιακήν ζωήν” Το συνοδικό έγγραφο φέρνει ολόκληρο στο φως η εκκλησιαστική ιστοσελίδα orthodoxia.info


Η δεύτερη επιστολή με ημερομηνία 22 Μαρτίου- που δημοσιεύει και το romfea.gr-απευθύνεται προς τον Γενικό Γραμματέα Θρησκευμάτων κ. Καλαντζή και έχει θέμα: "Μετάβαση προς τους Ιερούς Ναούς για ατομική προσευχή". Σε αυτήν ζητά από τον ΓΓ Θρησκευμάτων να μεριμνήσει ώστε να επιτραπεί ρητώς και η μετακίνηση των πιστών για λόγους ατομικής προσκυνήσεως-προσευχής στους Ιερούς Ναούς. Ιδιαίτερη σημασία έχει το “καρφί” πως : "Δεν είναι δυνατόν να επιτρέπεται η βόλτα κατοικίδιων ζώων ή για λόγους σωματικής αθλήσεως, αλλά όχι η μετάβαση χριστιανών για λόγους πνευματικούς, ώστε να προσευχηθούν στον Ιερό Ναό της περιοχής των ή στα μνήματα των οικείων των".

Προσφυγή στο ΣτΕ 

Στο μεταξύ σύμφωνα με το dikastiko.gr κατά της απαγόρευσης των λειτουργιών στις Εκκλησίες στρέφονται 4 δικηγόροι και ζητούν την ακύρωση της απόφασης από το ΣτΕ. Η αίτηση των τεσσάρων πολιτών (δύο γυναίκες δικηγόροι και δύο άνδρες) θα συζητηθεί στις 5η Μαίου 2020, από το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ με πρόεδρο τη Μαρία Καραμανώφ και εισηγητή τον πάρεδρο Ιωάννη Παπαγιάννη. Οι αιτούντες υποστηρίζουν πως το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης τέλεσης κάθε είδους λειτουργιών, έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τα άρθρα 3, 13 και 25 του Συντάγματος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου