Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

«Ναι» σε Σκόπια και Αλβανία για ένταξη στην ΕΕ, είπε η Αθήνα


Εκφράζοντας ευχολόγια ότι τα Σκόπια θα συμμορφωθούν με τη Συμφωνία των Πρεσπών, και η Αλβανία θα σεβαστεί την ελληνική μειονότητα στην γείτονα, η κυβέρνηση δίδει το πράσινο φως στην έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας των δυο χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Εκτός, βεβαίως, του γεγονότος ότι η κυβέρνηση εμφανίζεται πλέον ως υπέρμαχος της Συμφωνίας των Πρεσπών, κάτι, το οποίο ουδόλως κρύβει, μήνες τώρα, ειδικά για την περίπτωση της Αλβανίας, εύλογα γεννάται το ερώτημα: Πως είναι δυνατόν να δοθεί το πράσινο φως για την ένταξή της στην ΕΕ, όταν εξακολουθούν να μένουν ανεπίλυτες σημαντικές ελληνοαλβανικές διαφορές; Πόσο μάλλον, όταν η επίλυση διαφορών ανάμεσα σε χώρες, και η διαμόρφωση συνθηκών καλής γειτονίας είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να λάβει μια χώρα το "διαβατήριο" για την ΕΕ.
Να σημειωθεί πως, εκτός των θεμάτων σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που αφορούν την ελληνική μειονότητα, η Ελλάδα και η Αλβανία εξακολουθούν να μην έχουν λύσει διασυνοριακές διαφορές, όπως επίσης και το πρόβλημα της διευθέτησης των θαλασσίων ζωνών στο Ιόνιο και της ΑΟΖ.
Άραγε, πρώτα θα πάρουν τα Τίρανα το "εισιτήριο" για την ΕΕ, και μετά θα γίνει προσπάθεια να επιλυθούν αυτά τα προβλήματα; Και πόσο βέβαιη είναι η κυβέρνηση ότι, αφού θα έχουν λάβει τα Τίρανα το πολυπόθητο "εισιτήριο" για την ΕΕ, θα είναι διατεθειμένα για επίλυση αυτών των διαφορών και για ουσιαστικές υποχωρήσεις τους;
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε προ ολίγου το υπουργείο Εξωτερικών, παρατίθεται δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος αναφέρει ότι κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ΕΕ μέσω τηλεδιάσκεψης, "δόθηκε το «πράσινο» φως για τη Διεύρυνση της Ε.Ε στα Δυτικά Βαλκάνια, με την έγκριση του Σχεδίου Συμπερασμάτων, το οποίο παραπέμπεται στην τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Πέμπτης, σε επίπεδο ηγετών".

Ο ίδιος, αφού λέγει ότι "με την απόφασή μας για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, στο τέλος αυτή της διαδρομής, η χώρα μας θα βρεθεί να συνορεύει με δύο ακόμα μέλη της ΕΕ", προσθέτει: "Στο κείμενο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, προβλέπεται η υποχρέωση, αφενός της Βόρειας Μακεδονίας να σεβαστεί τις διατάξεις της Συμφωνίας των Πρεσπών και αφετέρου της Αλβανίας να τηρήσει την υποχρέωση σεβασμού των δικαιωμάτων της Ελληνικής μειονότητας, συμπεριλαμβανομένης τόσο της απογραφής και του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού, όσο και της καταγραφής της ιδιοκτησίας. Θα παρακολουθούμε στενά την πρόοδο και τη συμμόρφωση των δύο χωρών στην υλοποίηση των δεσμεύσεων τους. Πρόκειται για ένα καθοριστικό βήμα για την ευρωπαϊκή προοπτική των δύο γειτονικών χωρών, το οποίο διασφαλίζει τις ελληνικές θέσεις".
Η δήλωση Βαρβιτσιώτη δημιουργεί περισσότερα ερωτηματικά από αυτά που απαντά. Πόσο μάλλον, όταν, από τα λόγια του, προκύπτει ότι η Ελλάδα μάλλον έχει δώσει "λευκή επιταγή" στα Σκόπια και στην Αλβανία, δίχως να λάβει κανένα αντάλλαγμα. Κι' όλα αυτά, εν μέσω του μαζικού φόβου για την πανδημία του κορονοϊού, οπότε το θέμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των δυο χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, ως είναι φυσικόν, περνάει στα ψιλά των Μέσων Ενημέρωσης.
Η τελική απόφαση για τα Σκόπια και την Αλβανία έχει προγραμματιστεί να ληφθεί τους επόμενους μήνες, πιθανότατα την Άνοιξη, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Ωστόσο, η παρούσα φάση είναι καθοριστική, αφού η έγκριση του σχεδίου συμπερασμάτων από τις χώρες - μέλη της ΕΕ είναι νευραλγικής σημασίας για τις αποφάσεις που θα ληφθούν στην τελική ευθεία.
Να σημειωθεί ότι, προ μηνών, το Παρίσι είχε προβάλλει βέτο στην εισήγηση για την προενταξιακή διαδικασία των Σκοπίων και της Αλβανίας, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να έχει αλλάξει στάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου