Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

Η ορθόδοξη Πίστη μας του Αρχιμ. Επιφανίου Κ. Χατζηγιάγκου


1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ
1.1. ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΚΑΤΗΧΗΣΗ

         «Ή χριστιανική ζωή εξαρτάται άπ' αυτά τα δύο* δόγματα ορθά και πράξεις άγαθες. Και ούτε τα δόγματα χωρίς τα αγαθά έργα είναι ευπρόσδεκτα στον Θεό, ούτε τα καλά έργα πού γίνονται χωρίς ορθά δόγματα τα δέχεται ο Θεός» (Κύριλ. Ίεροσολ.).
         Επομένως κάθε Χριστιανός πρέπει να γνωρίζει καλά τα δύο αυτά βασικά θέματα· τα ορθά δόγματα (την ορθή πίστη) και τις αγαθές πράξεις  (την ορθή ζωή). Και τα δύο είναι εξ ίσου αναγκαία για τη σωτηρία μας.
Η Ορθόδοξη Χριστιανική Κατήχηση έχει σκοπό να διδάξει τα δύο αυτά θέματα· την ορθοδοξία, και
την ορθοπραξία.  Στό βιβλίο αυτό θα γνωρίσουμε με συντομία την Όρθόδοξη χριστιανική Πίστη μας. Βάση και οδηγό μας θα έχουμε το Σύμβολο της Πίστεως, το γνωστό «Πιστεύω».





1.2. ΟΙ ΠΗΓΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΗΧΗΣΕΩΣ
Η Ορθόδοξη Χριστιανική Κατήχηση στηρίζεται στην Αγία Γραφή και την Ιερά Παράδοση.
Α') Ή Αγία Γραφή
Αγία Γραφή είναι ο γραπτός λόγος του Θεού προς τον άνθρωπο. Είναι τα ιερά βιβλία πού έγραψαν άνθρωποι με τη φώτιση του Αγίου Πνεύματος. Αποτελείται από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη.
 Παλαιά Διαθήκη περιέχει τα έργα πού έκανε ο Θεός πριν έρθει ό Χριστός στον κόσμο και αποτελείται από σαράντα εννέα  (49) βιβλία. Άπ' αυτά άλλα είναι ιστορικά, άλλα διδακτικά και άλλα προφητικά.
Ή Καινή Διαθήκη περιέχει τη ζωή και το έργο του Χρίστου, τη ζωή της πρώτης Εκκλησίας και τις Επιστολές των Αποστόλων, και αποτελείται από είκοσι επτά (27) βιβλία.
Ή Άγια Γραφή είναι βιβλίο θεόπνευστο. Το έγραψαν, όπως είπαμε, άνθρωποι φωτισμένοι από το 'Άγιο Πνεύμα. Γι' αυτό και όσα περιέχει είναι όλα αληθινά.
Β') Ή Ιερά Παράδοση
Ιερά Παράδοση είναι ο άγραφος λόγος του Θεού, δηλαδή ή προφορική διδασκαλία του Χριστού και των Αποστόλων. Στην Ιερά Παράδοση συμπεριλαμβάνονται και οι αποφάσεις των Οικουμενικών και Τοπικών Συνόδων, το Σύμβολο της Πίστεως («Πιστεύω»), καθώς και άλλες συνήθειες της Εκκλησίας, όπως το σημείο του Σταυρού, ή τέλεση της Θείας Λειτουργίας κ.λπ..
      Την γνήσια Ιερά Παράδοση διαφύλαξε μόνο ή Όρθόδοξη Εκκλησία. Διότι οι μεν Προτεστάντες απέρριψαν εντελώς την Ιερά Παράδοση, οι δε Παπικοί («Καθολικοί») πρόσθεσαν πολλά νέα δόγματα, τα όποια είναι ξένα προς την Αγία Γραφή και την Ιερά Παράδοση (Filioque,, αλάθητο του πάπα, καθαρτήριο πυρ κ.ά.).

1.3. ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ
"Εννοια
Το Σύμβολο της Πίστεως είναι ένα γραπτό κείμενο, στο όποιο περιέχονται με συντομία όλες οι βασικές αλήθειες (δόγματα) της πίστεως μας. Περιέχει ό,τι πρέπει να πιστεύει ένας Όρθόδοξος Χριστιανός.
Το Σύμβολο της Πίστεως το έχουν συντάξει οι άγιοι Πατέρες της Α' και της Β' Οικουμενικής Συνόδου, το 325 μ.Χ. και 381 μ.Χ., και αποτελείται από δώδεκα άρθρα (προτάσεις).

Τὸ Σύμβολο τῆς Πίστεως
1. Πιστεύω εἰς ἕνα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητὴν οὐρανοῦ καὶ γῆς, ὁρατῶν τε πάντων καὶ ἀοράτων

2. Καὶ εἰς ἕνα Κύριον Ἰησοῦν Χριστόν, τὸν Υἱὸν τοῦ Θεοῦ τὸν μονογενῆ, τὸν ἐκ τοῦ Πατρὸς γεννηθέντα πρὸ πάντων τῶν αἰώνων· φῶς ἐκ φωτός, Θεὸν ἀληθινὸνἐκ Θεοῦ ἀληθινοῦ, γεννηθέντα οὐ ποιηθέντα, ὁμοούσιον τῷ Πατρί, δι' οὗ τὰ πάντα ἐγένετο

3. Τὸν δι' ἡμᾶς τοὺς ἀνθρώπους καὶ διὰ τὴν ἡμετέραν σωτηρίαν κατελθόντα ἐκ τῶν οὐρανῶν καὶ σαρκωθέντα ἐκ Πνεύματος Ἁγίου καὶ Μαρίας τῆς Παρθένου καὶ ἐνανθρωπήσαντα.

4. Σταυρωθέντα τε ὑπὲρ ἡμῶν ἐπὶ Ποντίου Πιλάτου, καὶ παθόντα καὶ ταφέντα.

5. Καὶ ἀναστάντα τῇ τρίτῃ ἡμέρα κατὰ τὰς Γραφάς.

6. Καὶ ἀνελθόντα εἰς τοὺς οὐρανοὺς καὶ καθεζόμενον ἐκ δεξιῶν τοῦ Πατρός

7. Καὶ πάλιν ἐρχόμενον μετὰ δόξης κρῖναι ζῶντας καὶ νεκρούς, οὗ τῆς βασιλείας οὐκ ἔσται τέλος.

8. Καὶ εἰς τὸ Πνεῦμα τὸ Ἅγιον, τὸ κύριον, τὸ ζωοποιόν, τὸ ἐκ τοῦ Πατρὸς ἐκπορευόμενον, τὸ σὺν Πατρὶ καὶ Υἱῷ συμπροσκυνούμενον καὶ συνδοξαζόμενον, τὸ λαλῆσαν διὰ τῶν προφητῶν.

9. Εἰς μίαν, Ἁγίαν, Καθολικὴν καὶ Ἀποστολικὴν Ἐκκλησίαν.

10. Ὁμολογῶ ἓν βάπτισμα εἰς ἄφεσιν ἁμαρτιῶν.

11. Προσδοκῶ ἀνάστασιν νεκρῶν.

12. Καὶ ζωὴν τοῦ μέλλοντος αἰῶνος.

Από το βιβλίο "Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΙ ΜΑΣ"
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΥΠΡΗΣ Χ & ΣΙΑ Ο.Ε.

                                                                                                                                      Συνεχίζεται...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου