Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

Ο ασύνορος πολιτισμός μας!


Γράφει ο ΠαπαΗλίας Υφαντής 

Βρυχάται ο σουλτάνος Ερντογάν και τα φερέφωνά του γρυλίζουν αδιάκοπα για «τα σύνορα της καρδιάς» τους, Τα οποία-αν καλά θυμάμαι-έφταναν κατά την περίοδο της ακμής τους-μέχρι τα σύνορα της τότε Αυστροουγγαρίας. Και του απάντησαν κάποιοι δικοί μας ότι τα σύνορα της δικής μας καρδιάς φτάνουν μέχρι τις Ινδίες. 
    Αλλά, όπως είναι ευνόητο, οι καρδιές δεν έχουν σύνορα. Κι αν μεν είναι όμορφες δημιουργούν πολιτισμούς χωρίς σύνορα. Ενώ αν είναι άσχημες προκαλούν βαρβαρότητες επίσης χωρίς σύνορα. Όπως, για παράδειγμα, οι δυο παγκόσμιοι πόλεμοι των Γερμανών. Δεν απομένει, λοιπόν, παρά να συγκρίνουμε την ιστορική πορεία του δικού μας έθνους με αυτήν κάποιων άλλων-και ιδιαίτερα στην προκειμένη περίπτωση, των Τούρκων- για να γίνει αντιληπτό το ποιον προσανατολισμό έχουν οι καρδιές των Ελλήνων και των γειτόνων μας: 
    Οι γείτονες μας και ελέω ΝΑΤΟ «σύμμαχοι» μας Τούρκοι, απ’ όσο μπορώ να γνωρίζω, δεν έχουν να παρουσιάσουν κάτι πολιτισμικά αξιόλογο. Στους λαούς, που υποδούλωσαν δεν άφησαν κάποια πολιτισμικά ίχνη. Αν μάλιστα τους κρίνουμε με βάση τις εμπειρίες της δικής μας 400χρονης σκλαβιάς, δεν μας άφησαν ως ανάμνηση τίποτε άλλο παρά «μνημεία» ασύνορης βαρβαρότητας: Τα χαράτσια, τα παιδομαζώματα, τις σφαγές, τους ανασκολοπισμούς, τους εξανδραποδισμούς και όσα άλλα η βαρβαρότητα μπορεί να υπαγορεύσει. Και ασφαλώς, επειδή τους χώριζε πολιτισμική άβυσσος από τους Έλληνες δεν μπόρεσαν να οικειοποιηθούν κάποια αξιόλογα στοιχεία του πολιτισμού μας. Σε αντίθεση βέβαια με κάποιους αραβικούς λαούς, οι οποίοι επωφελούμενοι απ’ την επικοινωνία τους με την πνευματική παρακαταθήκη των Ελλήνων, ανέπτυξαν αξιόλογους πολιτισμούς. 
  Τα καλλιτεχνικά εξάλλου αλλά και τα πνευματικά δημιουργήματα των Ελλήνων είναι εδώ και τρείς και πλέον χιλιάδες χρόνια αναπαλλοτρίωτος θησαυρός της ανθρωπότητας. Και σ’ όλες τις χώρες που βρεθήκαμε δημιουργήσαμε και αφήσαμε πίσω μας μνημεία αθάνατου πολιτισμού: Αλεξάνδρειες, Αντιόχειες και τόσα άλλα κέντρα μακραίωνης και απαράμιλλης πνευματικής ακτινοβολίας. Αφού ακόμη και οι Ρωμαίοι, μπορεί να κατέκτησαν τα εδάφη μας, αλλά δεν μπόρεσαν να παραμερίσουν τον πολιτισμό μας. Με αποτέλεσμα ν’ αναγκαστούν να παραδεχθούν ότι «η υποταγμένη Ελλάδα υπέταξε τον τραχύ κατακτητή».
   Και στη συνέχεια η Βυζαντινή Αυτοκρατορία ήταν ένας τεράστιος πομπός πολιτισμικών θησαυρών σε πολλούς άλλους λαούς: Σλάβους, Βουλγάρους, Αρμένιους, Γεωργιανούς, Ρώσους, οι οποίοι έκθαμβοι απ’ τα καλλιτεχνικά αλλά και τα πνευματικά δημιουργήματα των Βυζαντινών, φρόντισαν να τα οικειοποιηθούν. Άλλωστε και ο νεότερος ευρωπαϊκός και ο αμερικάνικος πολιτισμός έχει τις ρίζες του στην πολιτισμική κληρονομιά των Ελλήνων.
     Θυμηθείτε, αν θέλετε, και τον αξιότιμο κ. Ομπάμα, ο οποίος στη δύση της προεδρικής του θητείας θέλησε να ποτίσει φόρο τιμής στον πολιτισμό μας. Κάνοντας τον ηγεμονικό του περίπατο στην Ακρόπολη και πλέκοντας ύμνο στη δημοκρατία και γενικότερα στην τεράστια πνευματική προσφορά του πολιτισμού μας προς την ανθρωπότητα. 
   Βέβαια τόσο η αρχαία δημοκρατία, όσο και οι σύγχρονες, λεγόμενες δημοκρατίες, είναι, όπως είχε πει και ο Θουκυδίδης «λόγω μόνω» δημοκρατίες. Γιατί βάση της ουσιαστικής δημοκρατίας δεν είναι μόνο η, υποτιθέμενη, ισότητα απέναντι στους νόμους αλλά και απέναντι στα παραγόμενα αγαθά. Σχετικά με την οποία, όπως λέει και το Ευαγγέλιο «χάσμα μέγα εστήρικται» μεταξύ εχόντων και μη εχόντων. Πολύ δε μεγαλύτερο ήταν το χάσμα αυτό στην αρχαιότητα, δεδομένου του θεσμού της δουλείας. Της οποίας όμως οι αχθοφόροι είναι μεγάλοι συντελεστές των αρχαίων καλλιτεχνικών μνημείων, Όπως η Ακρόπολη των Αθηνών, όπου, όπως προαναφέραμε, ο κ. Ομπάμα έκαμε τον ηγεμονικό του περίπατο… 
    Παρότι η υπουργός του κ. Χίλαρι σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Τραμπ, στρατολόγησε τους τζιχαντιστές, που έδωσαν ρεσιτάλ ασύδοτης βαρβαρότητας, όχι μόνο σε βάρος των αραβικών λαών αλλά και των πολιτισμικών μνημείων τους. Και ασφαλώς η βαρβαρότητα αυτή δεν είναι άσχετη και με τους σχεδιασμούς της παγκοσμιοποίησης, η οποία αποβλέπει στην πολιτισμική ισοπέδωση και πολτοποίηση των λαών. 
   Για να προσθέσουμε ότι κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας ηγεμονίας του κ. Ομπάμα αλλά και των προκατόχων του και των Ευρωπαίων κατεβλήθησαν «φιλότιμες» προσπάθειες για την καταστροφή πολλών χωρών και την εξαθλίωση των λαών τους. Οι οποίοι δεινοπαθούν τόσο στον τόπο τους, όσο και στα καραβάνια προσφυγιάς, που αναγκάζονται ν’ ακολουθήσουν. Με την ελπίδα να φτάσουν κάποτε στους παραδείσους των καταστροφέων τους. Οι οποίοι τους υποδέχονται υψώνοντας αδιάβατα τείχη, με σκοπό να τους μαντρώσουν στην Ελλάδα. Καταστρέφοντας έτσι τις πολιτισμικές μας ρίζες. 
  Ενώ ταυτόχρονα μας απονέμουν, σχετικά με την αντιμετώπιση των προσφύγων, τα εύσημα για τα μαθήματα ανθρωπιάς. Παραβλέποντας ότι μπορεί η αγάπη μας για τους δεινοπαθούντες να είναι ασύνορη, αλλά τα σύνορα των δυνατοτήτων μας έχουν ξεπερασθεί κατά πολύ. Γεγονός για το οποίο κα πάλι ευθύνεται η ασύνορη σε βάρος μας βαρβαρότητα των τοκογλύφων ΗΠΑ και ΕΕ! Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι ο κ. Τραμπ σε κάποιον εορτασμό της 25ης Μαρτίου των ομογενών της Αμερικής είπε: «Να ξανακάμετε μεγάλη την Ελλάδα»! Γιατί προφανώς αγνοεί ότι η Ελλάδα παραμένει πάντοτε μεγάλη. Γεγονός που ιδιαίτερα ενοχλεί τους ξένους και ντόπιους ανθέλληνες, που αγωνίζονται να κόψουν τις πνευματικές μας ρίζες, γιατί φοβούνται ότι αποτελούμε απειλή για την ασύνορη βαρβαρότητά τους.
  Για τον πρόσθετο λόγο ότι μαζί με την αρχαιοελληνική μας παράδοση διαθέτουμε και το παντοδύναμο όραμα του Ευαγγελίου! Ιδανικό που μας επιτρέπει να ελπίζουμε την επ’ άπειρο προώθηση του ασύνορου πολιτισμού μας. 
Αρκεί να μην ανοίγουμε κερκόπορτες στο κάστρο της πίστης. αρνούμενοι και προδίδοντες, εξαιτίας του σιωνισμού και του ναζισμού, το Χριστό και την Υπέρμαχο Στρατηγό μας. ΥΠΕΡΒΑΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου