Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2022

Σπουδή στην εικόνα... η 12η Φεβρουαρίου στη Φλώρινα

Η κραυγή αφύπνισης ενός ζωντανού θρύλου


Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ) με τη συμπλήρωση των 73 χρόνων από τη μάχη της Φλώρινας, την 12η Φεβρουαρίου 1949, τέλεσε το καθιερωμένο μνημόσυνο στο Στρατιωτικό Νεκροταφείο, υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των ηρωικώς αγωνισθέντων και πεσόντων για την ελευθερία της Πατρίδας, ενώ μετά το πέρας της τελετής στο Σ.Ν. ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και προσκλητήριο πεσόντων στο ηρωικό χωριό Πρώτη.

Είχε προηγηθεί το απόγευμα του Σαββάτου εκδήλωση με ομιλητή τον πρόεδρο του Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ν.Φλώρινας Ταξίαρχο(ε.α.) κ. Ντάτο Ιωάννη.

Ο θρύλος των Ειδικών Δυνάμεων Κωνσταντίνος Κόρκας, 101 ετών πια, ήταν για άλλη μια φορά παρών αψηφώντας τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, ήρθε να τιμήσει τους συμπολεμιστές του, την ώρα που νεότεροί του κρύβονται φοβούμενοι... δεν είναι τυχαίο λοιπόν που κερδήθηκε η μάχη της Φλώρινας με τέτοιους μαχητές.
 
Η πιο συγκινητική στιγμή ήταν όταν, καταθέτοντας το στεφάνι, ο αγέρωχος υπέργηρος Στρατηγός φώναξε τα ονόματα των νεκρών συνεργατών του λέγοντας "τι κοιμόσαστε ρε; ... σηκωθείτε ρε!!... ο Λοχαγός είναι εδώ ρε!!..." 
εκείνη τη στιγμή δάκρυσαν και οι πέτρες...

Σηκωθείτε λοιπόν Έλληνες...
Σηκωθείτε ...
Το χρωστάμε στους αγέννητους και στους νεκρούς μας!


Ένα σύντομο βιογραφικό: 

Ο Στρατηγός Κόρκας Κωνσταντίνος του Αθανασίου γεννήθηκε στο χωριό Πουλίτσα Κορινθίας το 1921. Αποφοίτησε από τη ΣΣΕ το 1943 με το βαθμό του Ανθλγού (ΠΖ). Απεστρατεύθη το 1980 με το βαθμό του Αντιστρατήγου και με τον τίτλο του Επίτιμου Διοικητού της 1ης Στρατιάς.

Έλαβε μέρος στις πολεμικές επιχειρήσεις της Κρήτης (1941), της Βορείου Αφρικής (1942-43), στων νησιών του Αιγαίου και των Δωδεκανήσων (1943 – 45) και τέλος στις επιχειρήσεις του Εμφυλίου πολέμου (1947 – 49), όπου και τραυματίσθηκε δύο φορές. 






 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου