Πέμπτη 28 Αυγούστου 2025

ΤΟ ΟΞΥΜΩΡΟ “SOCIAL” ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΩΝ «ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΜΑΓΩΝ»


«Χρησιμοποιώ ξόρκια για να ενισχύσω την προσευχή μου·

ο Χριστός είναι η δύναμή μου, η μαγεία είναι ο τρόπος να τη ζωντανέψω»

ΤΟ ΟΞΥΜΩΡΟ “SOCIAL” ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΩΝ «ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΜΑΓΩΝ»

Και εκεί που νόμιζες ότι τα έχεις δει όλα ξαφνικά ανακαλύπτεις την εξάπλωση του φαινομένου των ατόμων που αυτοαποκαλούνται «Χριστιανοί Μάγοι», κυρίως σε κοινωνικά δίκτυα όπως το TikTok, το Instagram και το YouTube. Πρόκειται για χρήστες που συνδυάζουν πίστη στον Ιησού Χριστό με μαγικές πρακτικές, από ξόρκια και τελετουργίες Γουίκα και άλλες μορφές μαγείας, υποστηρίζοντας ότι έτσι εκφράζουν τη χριστιανική τους πίστη. Η απήχηση είναι τεράστια, με χιλιάδες βίντεο και εκατοντάδες χιλιάδες likes, γεγονός που δείχνει ότι οι νέοι αναζητούν τρόπους να συνδέσουν την πνευματικότητά τους με τις προσωπικές τους επιθυμίες και προτιμήσεις.

Στο TikTok, πλήθος βίντεο παρουσιάζουν χρήστες να συνδυάζουν προσευχές με ξόρκια, να χρησιμοποιούν σταυρούς και Χριστιανικά σύμβολα σε τελετουργίες με στοιχεία Γουίκα και μαγείας. Σε σχόλια που συνοδεύουν τα βίντεο, οι χρήστες δηλώνουν: «Χρησιμοποιώ ξόρκια για να ενισχύσω την προσευχή μου· ο Χριστός είναι η δύναμή μου, η μαγεία είναι ο τρόπος να τη ζωντανέψω», «Δεν κάνω μαγεία αντί για προσευχή· τη μαγεία την ενσωματώνω στην πίστη μου», «Αγκαλιάζω τη μαγεία που μας περιβάλλει καθημερινά, από το να φτιάχνω φυσικά φίλτρα για καθαρισμό, μέχρι να εκτιμώ τη βιοποικιλότητα του πλανήτη. Αυτά είναι δώρα του Θεού που είναι μαγικά».

Οι αυτοαποκαλούμενες «Χριστιανές μάγισσες», όπως η Valerie Love και η Sara Raztresen, υποστηρίζουν ότι είναι δυνατόν να έχει κανείς μια προσωπική σχέση με τον Ιησού, ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιεί τη Βίβλο, τις προσευχές και άλλες Χριστιανικές παραδόσεις για να κάνει ξόρκια. Σύμφωνα με την ίδια την Valerie Love, «δεν μπορείτε να μου πείτε πώς να λατρεύω». Η Valerie συνεχίζει λέγοντας ότι οι Χριστιανές μάγισσες μπορούν να ανοίξουν Βίβλους και κάρτες Ταρώ, να προσευχηθούν και να κάνουν ξόρκια—και πολλές Χριστιανές μάγισσες φτάνουν στο σημείο να λένε ότι ο Ιησούς έκανε «ξόρκια» και «κατάρες» στα θαύματά του, πιστεύουν ότι συνδέονται με τον Θεό μέσω της μαγείας τους. Το γεγονός ότι η Βίβλος μιλά με σφοδρότητα ενάντια στη μαγεία δεν έχει σημασία για αυτές. Πιστεύουν ότι μπορούν να λατρεύουν όπως θέλουν. Μια μάλιστα, γνωστή ως η Μάγισσα της Times Square έφτιαξε και απολογητική επιστολή προς τους «εν Χριστώ» αδελφούς για να εξηγήσει ότι δεν υπάρχει καμμιά αντίφαση:

Προς τις Αδελφές, τους Αδελφούς και τους Συντρόφους μου εν Χριστώ:

Έχει υποπέσει στην αντίληψή μου ότι κάποιοι βλέπουν τις εξερευνήσεις μου στον μαγικό κόσμο ως αμαρτία ή ότι κατά κάποιον τρόπο αποσπούν την αφοσίωσή μου στο να είμαι Χριστιανή. Εδώ, έχουμε μια θεμελιώδη διαφωνία και, όσο κι αν προσπαθώ, δεν μπορώ να κατανοήσω πλήρως τη θέση σας.

Καταρχήν, δεν καταλαβαίνω πώς μπορείτε να χρησιμοποιείτε το διαδίκτυο, να πετάτε σε άλλη πόλη ή να παίρνετε συνταγογραφημένα φάρμακα (γνωστά και ως φαρμακεία) και να πιστεύετε ότι δεν κάνετε μαγεία (ειδικά αν εφαρμόζετε τους κανόνες της βιβλικής εποχής). Εγώ βλέπω το να αγκαλιάζεις τη μαγεία ως το να αγκαλιάζεις τη μαγεία που μας περιβάλλει καθημερινά σε όλες τις μορφές της, είτε πρόκειται για την παρασκευή ενός χημικού για χρήση στον καθαρισμό του σπιτιού, είτε για την εκτίμηση της βιοποικιλότητας αυτού του καταπληκτικού πλανήτη, είτε για την εξερεύνηση των βαθών του ίδιου μας του πνεύματος. Αυτά είναι δώρα από τον Θεό που είναι μαγικά, όχι κοινότυπα, και έχω κουραστεί να προσποιούμαι το αντίθετο.

Θα επισημάνω επίσης ότι η Βίβλος έχει πολλές απαγορεύσεις και κανόνες που δεν ακολουθούμε πλέον, επειδή τώρα κατανοούμε τις υποκείμενες αρχές αρκετά καλά ώστε να παίρνουμε τεκμηριωμένες αποφάσεις. Για παράδειγμα, τρώμε μπέικον και δεν τηρούμε το kosher για διάφορους λόγους, αλλά πιστεύω ότι ένας από αυτούς είναι επειδή τώρα γνωρίζουμε αρκετά για την πρόληψη ασθενειών που μεταδίδονται με τα τρόφιμα, ώστε οι παλιοί κανόνες να μην χρειάζεται πλέον να ακολουθούνται κατά γράμμα. Πράγματι, πιστεύω ότι το πνεύμα των Πράξεων 10 ξεπερνά τους απλούς κανόνες για το φαγητό. Βλέπω τον Χριστό ως τον μεγάλο απελευθερωτή της ανθρωπότητας, που μας διδάσκει να ενεργούμε πρώτα και κύρια με αγάπη και συγχώρεση. Βλέπω τη θυσία του Ιησού ως απελευθέρωση της ανθρωπότητας από μια φυλακή απλών κανόνων και διδασκαλία να ακολουθούμε ό,τι μας λένε οι καρδιές και η συνείδησή μας ότι είναι σωστό. Η εναλλακτική είναι πολύ υπαρξιακά περιοριστική για να είναι αληθινή. Αυτό είναι το μονοπάτι στο οποίο νιώθω ότι με οδηγεί το πνεύμα μου και όπου πρέπει να πηγαίνω. Το να το αγνοώ υπέρ του δόγματος, για μένα, είναι η μεγαλύτερη αμαρτία. Το να μαθαίνω περισσότερα για τις μαγικές ιδιότητες του κόσμου είναι ένας τρόπος που η αγάπη μου για ό,τι έχει φτιαχτεί για εμάς εκδηλώνεται. Μου τέθηκε κάποτε το ερώτημα: «Ισχυρίζομαι τη σωτηρία του Χριστού αλλά δεν ακολουθώ τους κανόνες που μας έχει δώσει ο ΓΧΒΧ ως οδηγό για τη δική μας προστασία;» Με λίγα λόγια, ναι. Ναι, το κάνω. Επειδή οι κανόνες ποτέ δεν ήταν το νόημα.

Τα παραπάνω σχόλια αποκαλύπτουν μια βαθιά σύγχυση ανάμεσα σε πίστη και μαγεία, που τροφοδοτείται και από την ευρεία διάδοση περιεχομένου στα social media, όπου η viral επιρροή συνδέεται με αντιφατικά και προκλητικά μηνύματα. Οι χρήστες ισχυρίζονται ότι η πρακτική τους είναι «εκλεκτική», δηλαδή επιλέγουν στοιχεία από διαφορετικές θρησκευτικές και φιλοσοφικές παραδόσεις και τα συνδυάζουν με Χριστιανικές διδασκαλίες. Ωστόσο, η προσπάθεια αυτή οδηγεί σε συγχύσεις για το δόγμα, υποκατάσταση της πίστης με προσωπικές τελετουργίες χειραγώγησης του Θεού και διασπορά επικίνδυνων αντιλήψεων καθώς τα βίντεο και τα σχόλια παρουσιάζουν τη μαγεία ως αθώα ή αναγκαία για τη χριστιανική ζωή, υπονομεύοντας την αλήθεια της πίστης.

Παράδειγμα σχολίων που δημοσιεύονται συνοδεύοντας βίντεο:

«Η θυσία του Ιησού μας απελευθερώνει από τη φυλακή των απλών κανόνων και μας δίνει την ελευθερία να ακολουθούμε τη συνείδησή μας, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει να ασκούμε μαγεία».

«Ναι, είμαι Χριστιανή και κάνω μαγεία. Αν δεν συμφωνείτε, είναι δικό σας πρόβλημα».

«Δοκιμάζω διαφορετικά πράγματα, διαλέγω τι μου ταιριάζει από κάθε παράδοση· ο Χριστός είναι η βάση μου, η μαγεία η μέθοδος».

Η πρακτική τους περιλαμβάνει την επιλεκτική χρήση εδαφίων από τη Βίβλο (όπως οι Ψαλμοί), την βιβλιομαντεία και τη χρήση φυλαχτών με κείμενα της Γραφής. Για την μάγισσα Dewy, η μαγεία είναι απλώς η αναγνώριση της μαγικής φύσης που περιβάλλει την καθημερινότητά μας, από την επιστήμη μέχρι το φυσικό περιβάλλον. Οι υποστηρικτές αυτής της άποψης πιστεύουν ότι ο Χριστός απελευθέρωσε την ανθρωπότητα από τους αυστηρούς κανόνες της Παλαιάς Διαθήκης, επιτρέποντας στους πιστούς να ακολουθήσουν την καρδιά και τη συνείδησή τους.

Η νέα αυτή τάση έχει βρει απέναντί της όχι μόνο τους παραδοσιακούς Χριστιανούς, για τους οποίους, ο συνδυασμός αυτός αποτελεί έναν επικίνδυνο συγκρητισμό. «Ο Χριστιανός και η μαγεία δεν ταιριάζουν», αναφέρει χαρακτηριστικά ένα άρθρο από το Christianity.com, τονίζοντας ότι η Βίβλος είναι απολύτως ξεκάθαρη στην καταδίκη της μαγείας ως «έργο της σάρκας» (Γαλ. 5:20) και ως μια πράξη «βδελυκτή στον Κύριο» (Δευτ. 18:10).

Πέρα από τη θεολογική διαμάχη, η τάση αυτή έχει και μια οικονομική διάσταση. Αρκετοί από τους πιο προβεβλημένους υποστηρικτές της, όπως η Valerie Love και ο Calvin Witcher, προσφέρουν «πνευματικές αναγνώσεις» με υψηλό αντίτιμο, με αποτέλεσμα οι επικριτές τους να τους χαρακτηρίζουν τσαρλατάνους που εκμεταλλεύονται την πνευματική αναζήτηση για οικονομικό όφελος.

Η έκρηξη αυτού του φαινομένου δεν είναι τυχαία. Εκτός από την επίδραση των social media, σημαντικό ρόλο παίζει η γενικότερη θολούρα στη Δυτική Χριστιανοσύνη, όπου η αφομοίωση σε κοσμικές αξίες και η ηθική κατάπτωση έχουν μειώσει την αυστηρότητα του δόγματος (αγάπη μόνο…). Οι νέοι αντιμετωπίζουν αντιφατικά μηνύματα από την Εκκλησία και την κοινωνία, με αποτέλεσμα να θεωρούν αποδεκτό τον συνδυασμό Χριστιανισμού και μαγείας, προβάλλοντας μια επιλεκτική ηθική και πνευματικότητα που ταιριάζει στις προσωπικές τους ανάγκες.

Η Ορθόδοξη Χριστιανική διδασκαλία είναι ξεκάθαρη καθώς η πίστη στον Ιησού Χριστό αποκλείει οποιαδήποτε μαγεία ή ξόρκια. Η μαγεία είναι παραβίαση της θείας πρόνοιας, αντικαθιστώντας την απόλυτη εμπιστοσύνη στον Θεό με προσωπικές προσπάθειες χειρισμού υπερφυσικών δυνάμεων. Η προσπάθεια να συνδυαστεί πίστη και μαγεία είναι αντιφατική και δεν μπορεί να έχει πνευματική νομιμότητα.

Το φαινόμενο των «Χριστιανών Μάγων» αποτελεί ένδειξη συλλογικής σύγχυσης και πιθανώς σκοπιμότητας για την προώθηση περιεχομένου στα social media. Η Χριστιανική διδασκαλία παραμένει αμετάβλητη: κανείς δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα αφοσιωμένος Χριστιανός και μάγος, ανεξάρτητα από τα επιχειρήματα περί «εκλεκτικής πίστης» ή πνευματικής αναζήτησης.

Ι.Ν.ΑΓΙΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ ΙΣΤΙΑΙΑΣ

πηγή: https://aktines.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου