Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2024

Ημέρα τιμής προς τη γυναίκα και τη μητέρα από την Ι. Μητρόπολη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας


Στις 2 Φεβρουαρίου 2024, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ειρηναίος χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος Φλώρινας, με αφορμή τη δεσποτική και θεομητορική εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου.

Πριν το τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Ποιμενάρχης μας τίμησε τη γυναίκα σε όλα τα χρονικά στάδια της ζωής της, βραβεύοντας τρεις γυναίκες, καθιερώνοντας στην Ιερά Μητρόπολη την 2α Φεβρουαρίου ως ημέρα τιμής προς τη γυναίκα και τη μητέρα και θεσπίζοντας την τιμητική βράβευσή της με απόδοση ευγνωμοσύνης και ευχαριστιών.

Στο λόγο του ο Σεβασμιώτατος ανέφερε ότι «η γυναίκα ως μητέρα είναι πρότυπο ανιδιοτέλειας και θυσιαστικής αγάπης, δίνοντας την καρδιά της σε ένα νέο σώμα, που είναι το παιδί της». Επίσης, σημείωσε ότι «το χέρι εκείνο που κουνά την κούνια του νεογέννητου βρέφους, επιφέροντας γαλήνη και ασφάλεια σε αυτό, το ίδιο χέρι μπορεί να ταρακουνήσει τα νήματα της κοινωνίας και να επιφέρει με τη γυναικεία φύση και τη μητρότητα την ειρήνη στις ψυχές των ανθρώπων, εμπνέοντας τη μοναδική και ιερή αξία του ανθρωπίνου προσώπου, που έντονα βάλλεται στις ημέρες μας μέσω υποτιμητικών και αναξιοπρεπών δικαιωμάτων». Ο Σεβασμιώτατος ολοκλήρωσε την ομιλία του τονίζοντας την αξία της γυναίκας μητέρας και λέγοντας ότι «η γυναίκα γνωρίζει αυτό που πολλοί άνθρωποι έχουμε ξεχάσει ή προσπαθούμε να αλλάξουμε υποτιμώντας τη φύση μας, ότι η σημαντικότερη αναπτυξιακή, οικονομική, πνευματική και πολιτιστική μονάδα κάθε κοινωνίας είναι η οικογένεια του άνδρα πατέρα, της γυναίκας μητέρας και των παιδιών· όλα τα υπόλοιπα ένας εγωκεντρικός τρόπος ζωής υποκινούμενος από πάθη που οδηγούν στον πνευματικό θάνατο».

Τιμώντας τη γυναίκα σε όλες τις ηλικίες της δημιουργικής της ζωής, ο Μητροπολίτης μας βράβευσε ως μεγαλύτερη γυναίκα την 100χρονη κα. Ζωή Σαχινίδου, που γεννήθηκε το 1924 από Έλληνες γονείς στο Νοβοροσίσκ της Ρωσίας. Η κα. Ζωή έχει 3 παιδιά, 10 εγγόνια, 15 δισέγγονα, 1 τρισέγγονο και είναι για την οικογένειά της σημείο αναφοράς στην ιστορία και την πίστη, μεταφέροντας και μεταλαμπαδεύοντας στην οικογένειά της την αγάπη της για τον Χριστό, την πατρίδα και την οικογένεια. Ως αγωνιζόμενη μητέρα και ηρωίδα αλλά και πρότυπο για όλη την τοπική μας κοινωνία βράβευσε την κα. Γεωργία Παπαδοπούλου, 46 ετών, η οποία μαζί με τον σύζυγό έχουν μια ευλογημένη οικογένεια 11 παιδιών. Ο Σεβασμιώτατος επαίνεσε και δημοσίως την κα. Παπαδοπούλου, μια σύγχρονη γυναίκα, η οποία αποτελεί παράδειγμα ζωής και σκέψης, πίστης και αγάπης, αγώνα και δημιουργικότητας τόσο για κάθε Ελληνίδα όσο και για όλους μας προσωπικά. Υποκλινόμαστε μπροστά στο μεγαλείο του αγώνα της. Ως νεότερη κοπέλα που η ζωή ανοίγει μπροστά της, για να δημιουργήσει οικογένεια, βράβευσε τη Χρυσή Μυρωνίδου, 16 ετών, μαθήτρια της Β’ Λυκείου, η οποία είναι το 4ο παιδί από τα 6 της πολύτεκνης οικογένειάς της.

Αυτή τη γυναίκα τιμά η Εκκλησία μας· τη γυναίκα που γεννά τη ζωή, τη μητέρα που κρατά ζωντανές και ενωμένες, παραδοσιακές και παράλληλα σύγχρονες των Ελλήνων τις κοινότητες.

Ευγνωμονούμε όλες τις γυναίκες και μητέρες μαζί με τους συζύγους τους για ό,τι προσφέρουν στις κοινωνίες μας,υπενθυμίζοντας τη σκέψη του Οδυσσέα Ελύτη στο έργο του «Εκ του πλησίον», που αποτελεί ύμνο προς το μεγαλείο της μητρότητας:

Κι ένα τέταρτο μητέρας αρκεί για δέκα ζωές,

και πάλι κάτι θα περισσέψει,

που να το ανακράξεις

σε στιγμή μεγάλου κινδύνου.

Χρόνια πολλά και ευλογημένα!

Ο Επίσκοπός σας,

✢ Ο Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ

πηγή: https://neaflorina.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου