Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2020

Το μνημόσυνο για τον ήρωα παπα-Σταύρο Τσάμη στο Πισοδέρι Φλώρινας


Την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2020, μετά το πέρας της θείας λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευή Πισοδερίου Φλώρινας, τελέστηκε το μνημόσυνο για τον ήρωα παπα-Σταύρο Τσάμη. Παρόντες ήταν ο πρόεδρος του Αθλητικού Μορφωτικού Συλλόγου Πισοδερίου κ. Βασίλειος Δούκας, του Δασικού Συνεταιρισμού Πισοδερίου κ. Παντελής Δάφας, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Φλωρίνης κ. Κωνσταντίνος Ρόζας, οι λιγοστοί μόνιμοι κάτοικοι του χωριού καθώς επίσης και κάτοικοι των γύρω περιοχών.

Η ατμόσφαιρα ήταν συγκινησιακά φορτισμένη, αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρεκκλήσι του αγίου Χαραλάμπους το οποίο βρίσκεται παρακείμενο στην εκκλησία της αγίας Παρασκευής, είχε θαφτεί μυστικώς, προσωρινά η κεφαλή του Παύλου Μελά στις 18 Οκτωβρίου του 1904, στην ταφή συμμετείχαν  μόνον έξι πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και ο παπα-Σταύρος Τσάμης.





Στη συνέχεια τον Θείο Λόγο κήρυξε ο αρχιμανδρίτης π. Ειρηναίος Χατζηεφραιμίδης ο οποίος αναφέρθηκε στο Ευαγγελικό καθώς επίσης και στο Αποστολικό Ανάγνωσμα της Κυριακής τονίζοντας τους λόγους του Αποστόλου Παύλου «Γρηγορείτε, στήκετε εν τη πίστει, ανδρίζεσθε, κραταιούσθε» με αναφορές στην εποχή μας και την επικαιρότητα. 
Ακολούθως έκανε λόγο για τον ήρωα παπα-Σταύρο Τσάμη ο οποίος έβαλε τον Μακεδονικό Αγώνα υπεράνω των καθαρά θρησκευτικών του καθηκόντων και έτσι επήλθε η «κένωσή» του την οποία σε καμία περίπτωση δεν θεώρησε ότι είναι αιτία ψόγου επειδή πίστευε ότι η Ορθοδοξία έπρεπε να ταυτίζεται με τον Λαό και να μετέχει στις αγωνίες του και ότι ο Μακεδονικός Αγώνας ήταν αγώνας ιδιότυπος και διττός, αφενός για την υπόσταση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και αφετέρου για την ακεραιότητα της Μακεδονίας.















Η θυσία που είναι η πεμπτουσία της παραδόσεώς μας, μαρτυρημένη και θαυμαζόμενη παγκοσμίως, είναι αυτή που μας διέσωσε στις κρίσιμες ιστορικές μας στιγμές. Θυσία για τις αξίες της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, με εμπνευστή της την πίστη. Η θυσία, που πηγάζει από την αγάπη είναι η βάση της κοινωνικής μας ζωής



 Απαιτείται λοιπόν να συνειδητοποιήσουμε τους κινδύνους που ύπουλα στην εποχή μας απειλούν την ύπαρξή μας... Kι έχοντας μπρος στα μάτια μας το ηρωικό  παράδειγμα του παπα-Σταύρου Τσάμη, έχοντας συμπαραστάτη μας και βοηθὸ την αρχιστρατηγούσα Θεοτόκο, ας αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων» με φρόνημα μαρτυρικό, ευγνωμονούντες αυτοὺς που μας έδειξαν το δρόμο.



Γρηγορεῖτε, στήκετε ἐν τῇ πίστει, ἀνδρίζεσθε, κραταιοῦσθε.

Αιωνία του η μνήμη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου